Предизборна схватка с Външно – всичко си е в нета уважаеми

zx450y250_746512
Фотограф: Велко Ангелов@Дневник

Днес разпространиха изявление на говорителя на Външно – г-н Горанов, в което той се възмущава от това, колко шум се вдига около секциите в чужбина. По време на пресконференцията той казва, че целия свят знаел, че ще има избори в България. Освен това липсва интерес у българите зад граница да гласуват и затова има малко секции. Според него възмущението на някои от нас е било „под внушение“.

Интересно ми е що за човек е г-н Горанов и реших да се свържа с него. За жалост ми дадоха мобилния му чак когато му се обади „Петър Стойчев, който пише репортаж за немската медия RNV“. Обадих му се и той ми каза три ключови факта, които са били пропуснати от журналистите. За жалост записа не стана добре, а и изглежда според техните правила не мога да го пусна така или иначе.

1. Първото, което ми каза е, че информацията за това къде и как може да се гласува, както и как се отварят секции, е излязла веднага след указа на президента на страницата на външно. За Европейските избори, с които се занимавах повече, сайта на Външно и на консулството в Берлин пуснаха формулярите и обясненията точно два дни след като един от моите клипове беше пуснат по Re:TV и то само две седмици преди крайния срок за подаване на декларации. Всичко това беше видно на момента и много от посетителите ми видяха промяната през кеша на Google. В същото време от посолството бяха казали, че бланките и указанията ще излязат едва 5 дни преди крайния срок. По думи на хора от консулството в Берлин, указанията са им пристигнали късно и никой не е смеел да разяснява каквото и да е било по-рано. От Външно пък всички телефонистки през трите седмици преди крайния срок отговаряха, че не знаят нищо. Това включва и пресцентъра.

2. Второто нещо, което ми каза практически обезсмисля цялото му възмущение на пресконференцията. Каквото и да го питах за публикуваните указания в интернет, за закъснелите бланки, за погрешната информация, която са давали някои консулства (примерно от Берлин казаха на няколко пъти, че ще може само на 3 места да се гласува), той отговаряше, че не знае и трябва да провери. Как, питам аз тогава, той може да оспорва възмущението ни от работата им, при условие, че не знае въобще какво и кога е било свършено от посолствата и от самото му ведомство? Не е ли логично, първо да може да даде конкретни примерни кога е излезли указанията и после да коментира. Ето – аз мога – бланките за парламентарните избори излязоха на сайта им точно 10 дни преди крайния срок.

3. И последно – бюджета им. На пресконференцията той казва, че са били отделени 2 милиона за изборите в чужбина. По телефона ми каза, че са били до 2 милиона и разчет как са били похарчени щял да излезе след изборния ден. До тук нормално – харчат се пари за международен пресцентър, за заплати на комисиите (по 30 лв.), за оборудване, за транспорт (новите Мерцедеси на посолствата гълтат яко) и т.н. Това, което обаче мен ме интересуваше, но не намерих никъде, е има ли отделени средства за информационна кампания около изборите в чужбина и каква е тя. Отговора му – да, има и са платили за много реклами в чуждестранните медии за да информират съгражданите ни извън България за това как и къде могат да гласуват. Нещо повече – точно заради тези кампании има толкова отворени секции извън посолствата. Аз не само не съм виждал, но и не познавам някой който е виждал дори белег за нещо такова. А аз имам контакт с много хора в чужбина.

Към този момент ми се искаше да счупя телефона, но се сдържах. Попитах го и за Германия и наистина каза, че има законови ограничения, но въобще не беше чувал за случая в Mannhaim и за варианта за секции в чуждите консулства. Щом не го знаят, надали са се опитвали някога да договорят подобно нещо. Интересно ми е само как шепа студенти са открили тази възможност, а цяло министерство с дипломати не е.

Накрая искам само да добавя, че би било добре ако уважаемия г-н Горанов си проверява информацията надлежно, защото всичко е в нета и в рамките на няколко минути можем да го проверим. Ще се опитам да му се обадя пак след изборите за отчета и се надявам, че не трябва да минавам и този път през RNV. Също така, ако някой от вас би искал да му се обади, моля да ми пише и ще ви дам телефона му. А ако искате да разберете как се отнася Външно към недоволството ни и колко прозрачно е всичко при тях, вижте тази страница – на нея до скоро беше откритото ни писмо към тях.

Утре ще пиша за това каква ще е процедурата за гласуване в чужбина и къде. Правя го, защото изглежда не във всички секции обясняват надлежно, както правихме ние във Франкфурт. Благодаря на всички за изпратените адреси за картата. Тази вечер ще добавя около още 30.


Ето тук може да намерите и информация за това къде отиват гласовете ни, къде да гласуваме и защо.

50 коментара

  1. Pingback: Georgi Kamov
  2. Боби, замисляй се следващия път като fake-ваш имена. Петър Стойков просто така ли ти хрумна. Помисли защо питам…

  3. Pingback: Peter
  4. @Al-x4o – Опаа. Въобще не се усетих. Съвсем случайно. Ама то винаги ще има някой Петър Стойков. Сори Longanlon. 🙂

  5. Pingback: Georgi Kamov
  6. Pingback: Боян Юруков
  7. Поздрави от Стокхолм!

    Интерес наистина няма. От както се помня, на изборите в Стокхолм идват средно по стотина души. Трябва да има минимум 20 души заявили предварително, че искат да гласуват в друг град например и посолството тогава е длъжно да осигури секция.

    В тази финансова криза, никой не може да ти осигури избирателна секция на 500+ километра от столицата, АКО няма предварителна заявка.

  8. Породата на Горановците има 3 вида игрово поведение:
    – „Мили деца, ние сме от един отбор“ – практикуват го служителките от посолството м-у 30-45 години.
    – в случая Горанов – излива някаква противоречаща информация, в краен случай послъгва и оплита и после изпада в нелегалност, чака да отмине. Трябва да бъдеш сигурен, че и той едвам се е сдържал да не счупи телефона, щото някакъв буржоа се е осмелил да го притиска него.
    – роля булдог – излива цялата злоба и агресия в първата секунда на разговора чрез крясък, цели сплашване и страх. работи само срещу младежи. Най-лесното за преборване, просто трябва да последва мега груб отговор и всичкое наред.

    Въпросът е ние какво правим от тук нататък – играем в 1 отбор с тях, играем в 1 отбор, но срещу техния или забравяме какво е станало?

  9. Pingback: Peter
  10. Pingback: Georgi Kamov
  11. Защо външно министерство на практика отказва да покани наблюдатели на Съвета на Европа (ПАСЕ) за парламентарните избори на 5 юли! В чий правомощия е да направи това (да изпрати покана до ПАСЕ) след като не в правомощията на дипломатическото ведомство?! От ЦИК твърдят че точно Външно министерство е задължено да отправи такова писмо. Чий интереси обслужва „прехвърлянето на топката“ и кой ще поеме отговорност и последици? Знаят ли от външно процедурата? Ние не сме малки деца за да ни се внушава „да шумим около откриването на секции в чужбина“ Това е нагло изказване, целящо наивно оправдаване на некомпетентност!
    Защо трябва да дойдато от ПАСЕ да кажат на нашите, че процедурата минава през министерството, а не през парламента!? В ЧАС ЛИ СА ТЕЗИ ХОРА ИЗОБЩО?! НИЕ ЧЛЕНОВЕ ЛИ СМЕ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА ИЛИ НЕ СМЕ?????
    Щом Правителството в лицето на МВнР отказва да покани наблюдателите на Съвета на Европа за парламентарните избори на 5 юли, това може да сторят Неправителствени организации, подкрепени от настоящите опозиционни партии. Опозицията в НС постави въпроса още при гласуването на спорните текстове за мажоритарния вот и 8- процентовата бариера – още като съзряха манипулации и скрита игра за кражба на гласове – тогава мисля, че изразиха решително мнение да поканят наблюдатели. Заради абсолютната некомпетентност на хора на които заплатата е от данъците ни на България ще наложат санкции, които да включват „поставяне под съмнение надежността на националната делегация“!

  12. Nesto interesno i informativno: registrirane na zastupnici, predstavitelite na PASE in a OCCE(Organizaciata za sigurnost i sutrudnichestvo v Ewropa). Spoed men ste e polezno ako uspeem i da im namerim i dannite za kontakt.

    http://www.cik2009.org/?resh=14 – регистрирането на застъпници и участието на застъпници

    http://www.cik2009.org/?resh=158 – наблюдатели на изборите за 41-во Народно събрание, насрочени за 5 юли 2009 представителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

    http://www.cik2009.org/?resh=198 – представители на ПАСЕ, за изборите за 41-во Народно събрание, насрочени за 5 юли 2009

    Pozdravi,

    Drago

  13. @Борко – Моята тактика е да си искам – искам аз и тези от мен да могат да гласуват. Започнат ли с милите реплики ги оставям, защото ми е ясно, че няма да ми дадат никаква помощ. Те са всички чиновници. Ако не си искаме и настояваме няма да стане. От доста време отстоявам идеята, че ако няма обществен натиск, нищо няма да се оправи. Тук се опитвам с личен пример да го покажа. А вече с кой от тях ще работим – зависи от това колко ни помагат. Как един служител на Външно не се вдигна да каже „абе тук нещо не е наред“. Всички ли са толкова единодушни или им е толкова мила службата. Разбирам ги, че ги грози уволнение, но аз с точно такива хора бих работил. За останалите ще пишем статия като горната.

    @Daniel Denev – Не знам какво точно ще правят тези, но по принцип винаги е добре да има чуждестранни наблюдатели за да се проконтролира вота. В случая мисля, че беше разгласено като голяма новина, защото от правителството искат да се обвържат по всякакъв начин с термини, които съдържат думата „европейска“. Нищо повече.

    @Драгомир С. – ще ги видя сега. Трябва да пуснем и онова инфо от групата, че външно е отказало секции в чужди консулства. Утре ще пиша статия и може там. Ако се потвърди днес го слагам направо горе като добавка.

  14. Впрочем малко инфо за тази статия – питат ме често колко време ми отнема да правя това, което правя. Обажданията, писането и форматирането на този материал и снимката + малка закуска между двете ми отне точно 45 мин.

    Ако искате да му задавате и вие въпроси, пишете ми и ще ви дам телефона му. По обясними причини не мога да го пусна тук.

    За тази статия беше писано в Дневник:
    Външно министерство си приписа заслугата за допълнителните секции в чужбина

  15. Имах подобен вид комуникация с Берлин, ето примерно какво си писахме:

    Отговор към моето запитване:

    „Уважаеми господин ХХХ,

    Информацията за предстоящите парламентарни избори бе публикувана на страницата на Дипломатическото бюро в Бон седмица преди изборите на 07 юни т.г. Тази информация е публична, достъпна за всеки и би могла да се намери и на страницата на Министерство на външните работи http://www.mfa.bg, както и на страницата на Посолството в Берлин.Съществува и специален сайт htpp://izbori2009.bga.bg

    Доказателство за големия интерес от страна на нашите съграждани към изборите за парламент в България са изпратените многобройни декларации-заявления /приложение№10/ в Дипломатическото бюро за вписване на желаещите в предварителния списък за гласуване.

    Отварянето на допълнителни секции извън дипломатическите и консулските представителства и почетните консулства зависи и от разрешението на приемащата страна, както и от решението на ЦИК.

    Ако желаете да гласувате, в срок до 14 юни т.г.бихте могли да изпратите по факс, по поща или сканирано по електронна поща заявление /Приложение№10/.Заявлението можете да изтеглите от http://www.bgbotschaft-bonn.de

    Оставам с поздрави,

    В. Йорданова

    Мойя отговор:
    Уважаема г-жо Йорданова,

    Пупликувате информацията началота на юни, а крайния срок за подаване на заявленията е 14 юни?
    Да не би българите в Германия нямат друга работа, освен да четат всеки ден какви решения ни поднасяте. Къде, до кога колко подписа, при положние че имате статистика за предните избори и статистика за българите пребиваващи в Германия

    Оставам с поздрави,

    Отговор Берлин:
    „Уважаеми господин ХХХ,

    Решенията не се вземат от ДБ-Бон, нито от Посолството в Берлин.
    Има нормативна база за провеждането на изборите, която трябва да спазваме.
    За съжаление и сроковете не се определят от нас, а от компетентните органи в България.
    Решения може да взима само ЦИК- Централна избирателна комисия

    Поздрави
    В. Йорданова

  16. Размених си също остър диалог по емайл с Берлин по случай противоречивата информация. Ако има нужда мога да го публикувам, писаха ми, че информацията на страницата е излязла в „седмица преди изборите на 07 юни т.г.“, а крайния срок за подисите беше 14юни.
    смъмрих ги а те ми отговориха „Решенията не се вземат от ДБ-Бон, нито от Посолството в Берлин.Има нормативна база за провеждането на изборите, която трябва да спазваме. За съжаление и сроковете не се определят от нас, а от компетентните органи в България.Решения може да взима само ЦИК- Централна избирателна комисия“
    Пак ги смъмрих, че се правят на ни лук яли ни мирисали и съответно не получих отговор

  17. Какво си мисля аз по този въпрос?Ами това,че ахмед Доган пак излезе по-умен от нашите политици.Кажете ми коя партия се поинтересува от българите в чужбина?Коя партия се погрижи да провери как и колко секции ще бъдат открити и къде ще бъдат открити.И коя партия знае къде и колко българи има?Секциите в Турция не са открити без участието и съдеиствието на ДПС.А ние се разревахме след като се оплакаха българите от чужбина за нередностите.

  18. Браво, Бояне!
    Тия от МнВР трябва човек редовно да ги наритва, за да вземат малко от малко да си вършат работата. Защо не вземете да ‘слеете’ картите твоята и тази на Атанас Чобанов? Има градове, които липсват в твоята, а ги има в неговата и обратното. Ако ги слеете ще имаме една почти пълна карта с всички адреси, пък нека външно тепърва от днес да ‘започват да публикуват адресите на избирателните секции в чужбина’ – ние пак ще сме ги изпреварили. Към 9 часа тази вечер нямаше нищо все още на техния адрес (направих си screenshot), а аз специално им писах едно леко бясно писмо в събота – да си седнат на задниците и да почнат да си вършат работата, че иначе……..
    Поздрави!

  19. @Германец – Малка подробност – това с декларациите беше пълен административен ад, защото не ставаше ясно как и къде трябва да се пращат. Някои хора пращахме на всички консулства и посолството за по-сигурно, а те ни вписвали навсякъде. Имаше случаи на хора, които са писали в заявлението, че искат да гласуват във Франкфурт, но са ги писали в Берлин, защото там им била молбата. За нови секции пък е по-лошо, защото трябва инициативен комитет и т.н.

  20. @Балъков – с това се занимавам от 2 месеца. Телефонистките в Бон и Берлин са под всякаква критика и извинението на посолството е, че нямали пари да наемат по-добри. Не очаквам от тях повече, но поне да не казват, че са изкарали информацията толкова рано като говорителя на Външно. Даже тая в Берлин ми каза, че можело само в 3 секции и да не се занимавам.

    @Б.Петков – има нещо такова. Тук и изборни автобуси организират даже – турски работници да обикалят и гласуват по няколко пъти.

    @Зорница Попгеоргиева – ами нямам време да вкарвам много секции. Не съм видял неговата, но ако пак е на Google maps, може да го направим автоматично. Получих около 50 адреса и довечера ще ги вкарам или утре. А за писмото – така става. Само с преса и бой може да се накара една институция дето от 20 години нищо не е правила да заработи пак. Просто ще си го искаме, но не само по време на изборите, а през цялото време.

  21. Писах му на стената във фейсбук. Ако е възможно и решите да се слеят няма проблем да помогна!

  22. П.П неговите са тук (това е за европа) и има още една за америка – и за австралия –

  23. Възхищавам се и Ви поздравявам искренно за положените усилия! Но има и един много важен въпрос, на който лично аз не намерих отговор и информация. КОЙ ЩЕ БРОИ ПОДАДЕНИТЕ ГЛАСОВЕ? ИМА ЛИ ВСЯКА ПАРТИЯ ЗАСТЪПНИЦИ В СЕКЦИИТЕ, КОИ СА ТЕ? Лично мен ме интересуват застъпниците на Синята коалиция и ГЕРБ, които са единствените опоненти на управляващите. И още къде отиват нашите гласове от чужбина. Аз и семейството ми гласуваме на всички избори и в случая сме късметлии, живеем в Мюнхен.

  24. Адрес на посолството на България в Хелзинки Kuusisaarentie 2 B, 00340 Helsinki Tel. + 358 9 458 40 55 и 458 40 35. Fax + 358 9 458 45 50 , добавям и още нещо: в празната кутийка горе в дясно напишете Kuusisaarentie 2 Helsinki и ви показва точното местоположение на адреса, а ако кликнете на Kopterinäkymä, което е на самата карта,ще видите мястото от въздушна снимка!

  25. @Зорница Попгеоргиева – ние си пишем във фейса. Сега го добавих в картата за да може да допълва.

    @Татяна Илиева – Благодаря много за добрите думи. От сега не мога да кажа точно дали ще има затъпници в Мюнхен, но познавам този, които търсеше такива хора и ще го питам. Във всеки случай мога да ви уверя, че измами тук няма да има. Процедурата е такава, че абсолютно всички в секцията трябва да са корумирани, за да стане нещо такова. В чужбина, където повечето застъпници и членове на комисиите са студенти, това е почти невъзможно.

  26. Сега говорих с организаторите в Манхайм. Има отказ от немска страна за отваряне на секция във Френското посолство.Доколкото разбрах, може да се обори и то относително лесно, но на посолството май не им се занимава. Реално си вършат работата, но им липсва инициатива, идейност и желание да свършат повече за общността тук. Трябва да ги ръчкаме, а явно и това не стига.

  27. Уважаеми дами и господа /постоянно пребиваващи в чужбина/,кога най сетне ще разберете че на нас/живеещите във България/НЕ СА НИ НЕОБХОДИМИ ВАШИТЕ ГЛАСОВЕ!!!Няма значение къде живеете:Турция,Германия,Испания,САЩ,Канада,Австралия,Швеция,Обединеното кралство или Бог знае къде!Не може Вие да си живуркате там и да крещите: ДА спасим България,дайте ни секций.Ами щом толкова Ви е мила нашата Родина елате си и работете и живейте тук,спасявайте я!Ама не!Вие ще си живеете там някъде си,НО ЩЕ УЧАСТВАТЕ В ИЗБИРАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА И ПОСЛЕ НИЕ ЩЕ МУ ОПЪВАМЕ КАИША ТУК СЪС ИЗБРАНИЯ С ВАША ПОМОЩ ПАРЛАМЕНТ А ВИЕ ЩЕ СЕ ПОКРИЕТЕ КАТО ХЛЕБАРКИ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ!АМАН ОТ ТАКЪВ ПАТРИОТИЗЪМ!Освен това колко пари /ОТ НАС НЕ ОТ ВАС/трябва да се изразходват???Ами че със тези пари можем тук да построим поне 10 детски градини/в София хиляди деца нямат място в детските градини/ а Вашите са си там при Вас на градина или бавачка.И на всичкото това имате наглоста да искате секций.НЕ,НЕ,НЕ,никакви секций никъде не трябва да се разкриват.САМО СЕКЦИЙТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!!КОЙТО МИЛЕЕ ЗА РОДИНАТА СИ ДА ДОЙДЕ ДА ЖИВЕЕ ТУК И ДА СИ ГЛАСУВА!!!!
    Абе то има още много какво да Ви кажа ама ….!

  28. и посолствоото в Виена е ко6мар-или ти кре6тят или ти затварят телефона като ги пита6 не6то
    идиоти и накадарници

  29. искаме секции г-н Вели4ков за6тото упражнизи-идиоти ни изгониха от родината ни.Сега е жреме ние да ги изгоним!

  30. Никой насила не Ви е гонил!Аз съм си в Родината,синът ми /като мен сега завършва Стоматологическият ф-т на Медицинският университет в София и ще работи в Родината си България/както и аз/.Не е учил в чужбина.В чужбина аз съм ходил на специализация и на почивка.Ще отиде и той ,но само на специализация.А по повод управниците:ами елате си да ги изхвърлим от власта!!!!Ама Вие искате така дистанционно!!!И да си пишете в интернет/когато няма какво да правите/колко велики патриоти сте!!!??? Случайно да помните Хр.Ботев и неговото стихотворение „Патриот е душа дава …….“ а ако не помните края то той е „Душата на народа“.

  31. @Величков – Въпреки мнението ви, мисля че сте интелигентен човек и ще се отнеса с вас като такъв. Цитирате Ботев. Къде и колко време е живял той извън Родината? Аз имам една теория за нашите емигранти и студенти в чужбина – от още преди Възраждането насам, това са хората които не само избавят страната ни от криза, но и я издигат до нови висини индустриално и културно. Въобще не твърдя, както много правят, че едва ли не цвета на нацията е излязъл навън. Просто ние сме видели нещо различно и искаме да го приложим адаптирано в българските условия. Какво лошо виждате в това не разбирам?

    @pinguine – И не само във Виена. Интересно е, че много зависи от това с кой говориш. С някой хора в Берлин се разбирам идеално, а други ми крещят. Затова си има оплаквания и прочие. Важното е да не ги пращаш само на посолството или Външно, а и на медия или някое гражданско сдружение като нашето.

  32. да, 4ела сам Ботев-не се притеснявайте!И Вазов сам 4ела, а сега големите българи-патриоти в БГискат да го изхварлят от у4ебниците…без коментар:(
    колкото до останалите ви нападки увагаеми господине, не сам в БГ за6тото исках да следжам- а затова ж БГ трябва да си пла6та6 и да си купува6 книгите на тези които ти преподават, вс. останало „не би трябвало да ви интересува Колежке“ ми бе казано.
    е да ама мен ме интересува
    затова сега у4а тук, и то 2 магистарски следвания.
    за изтакнатото от вас 4е“нямям какво друго да правя“ са6то не е много реалисти4но-освен следването имам и 3 месе4но бебе…което 6те говори БГ и 6те оби4а БГ, за разлика от децата в БГ, които слу6ат 4алга, пеят 4алга вместо да ре4ем „Хубава си татковино“ и си хвърлят боклуците навсякаде, за6тото само това са видели
    колкото до логиката ви, 4е който иска да гласува, да се варне в БГ, ами МНОГО ми напомня на времето на другаря Тодор Живков-то тогава 99,9 % от балгарите си бяха в БГ, така 4е аз ли4но се разграни4ажам от това ва6е предложение и го намирам за сме6но:(((
    лек ден Ви пожелавам
    и малко пове4е спокойствие и по-малко нападки кам останалите, надявам се
    С поздрав

  33. П.С. не ме разбирайте погре6но, но аз ли4но на разбирам за6то толкова зле сте настроени сре6ту нас- българите извън БГ, а се оставяте на един Ахмед Доган да ви „води за носовете“!?!
    той ли е въплъ6тението на ме4тата на Ботев, Левски и т.н. за свободна БГ и българи????

  34. Господин Величков изхожда от силно изразената си балканска недодяланост свързана с остър език и изблик на завист и омраза. Че българите в чужбина са „избягали от ада“ и сега те „живеят в рая“, а той бедния „патриот“ отново е недоплатен, незадоволен и недоразбран и нещастен. Прилича ми езика на Атака!
    Аз съм сигурен, че г-н Величков нямаше да изразява по този начин чуствата си, ако беше малко повече запознат с живота на българина в чужбина.
    Когато такива българи, като г-н Юруков се представят като българи пред германците и им доказват, че с нищо не сме по-малко от тях, то каква по добра реклама и по-добро нещо можеш да сториш за една страна. Заради такива като негп изобщо бяхме приети в ЕС, заради такива като него идват фирми и наливат пари в БГ икономиката, заради такива лато него България има малко светлина в тунела.
    Затова предлагам на г-н Величков целува ръката на всички българи, които още се интересуват от „ада България“ и да им благодари, че се интересуват за такива „бедни души“ като него.

  35. незнам дали наистина само 2-3 не си вър6ат работата. по мое мнение 90 % от служителите на вън6но единственото което 4акат е да си приберат заплатите(те тека или ина4е не си ги изработват)
    Пример-от октомври 2008 4акам БГ посолството във Виена да ми направят паспорт и ли4на карта (поради смяна на фмилно име) по служебен път.
    ами о6те не са готови………

  36. Pingback: TwitLinksRSS
  37. Pingback: dobataisreading
  38. Дори при назначаването на служителите във Външно важи принципа „Батко и Братко“.. все „на мама момченцето“ са… ще ми се позовават на нормативна база, а обявяват правилата някакви си дни преди самото развръщане на секции ТЪПАЦИ СМОТАНИ..
    З чеп на каца не стават… иначе самочувствието им е високо, но ние знаем кои са мамичките и татетата им…

  39. Защо външно министерство на практика отказва да покани наблюдатели на Съвета на Европа (ПАСЕ) за парламентарните избори на 5 юли! В чий правомощия е да направи това (да изпрати покана до ПАСЕ) след като не в правомощията на дипломатическото ведомство?! От ЦИК твърдят че точно Външно министерство е задължено да отправи такова писмо. Чий интереси обслужва „прехвърлянето на топката“ и кой ще поеме отговорност и последици? Знаят ли от външно процедурата? Ние не сме малки деца за да ни се внушава „да шумим около откриването на секции в чужбина“ Това е нагло изказване, целящо наивно оправдаване на некомпетентност!
    Защо трябва да дойдато от ПАСЕ да кажат на нашите, че процедурата минава през министерството, а не през парламента!? В ЧАС ЛИ СА ТЕЗИ ХОРА ИЗОБЩО?! НИЕ ЧЛЕНОВЕ ЛИ СМЕ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА ИЛИ НЕ СМЕ?????
    Щом Правителството в лицето на МВнР отказва да покани наблюдателите на Съвета на Европа за парламентарните избори на 5 юли, това може да сторят Неправителствени организации, подкрепени от настоящите опозиционни партии. Опозицията в НС постави въпроса още при гласуването на спорните текстове за мажоритарния вот и 8- процентовата бариера – още като съзряха манипулации и скрита игра за кражба на гласове – тогава мисля, че изразиха решително мнение да поканят наблюдатели. Заради абсолютната некомпетентност на хора на които заплатата е от данъците ни на България ще наложат санкции, които да включват „поставяне под съмнение надежността на националната делегация“!

  40. Pingback: TwitLinksRSS
  41. Pingback: dobataisreading
  42. @pinguine – Причината е, че просто търсят някои различен върху, който да прехвърлят вината за проблемите си. Българите в чужбина са удобни, защото макар че сме си българи, все пак сме прекарали известно време извън страната. Така някои елементи в България се озлобяват, защото си мислят, че тук нагуваме труфели и шампанско и си веем с ветрила по цял ден, докато те вкъщи се мъчат и се борят да оправят родината. Казвам го, защото точно това са ми писали вече към 10 пъти и виждам модел на поведение.

    Факт е, че българската емиграция е помагала повече на България от което и да е управление в последните 130+ години. Факт е, че повечето наши студенти имаме за цел да научим нещо различно и да го приложим в България. Който си търси виновни, ще ги намери и без наша помощ.

    @Германец – А ако знаеш колко ми е смешно, че някой наши съграждани тук се представят за гърци или каквото и да е, но не и Българи, само и само да не се посрамили! Интересното обаче е, че мнението за българите в Германия е или много високо (финансовите среди, информатиката) или много ниско (когато става въпрос за циганите и т.н.). С междуличностни контакти се оправя всичко. Повечето немци около нас в Дармщадт знаят добре за ситуацията в България и дори част от историята ни.

    @Daniel Denev – Е че то кога не е било така. Няма никакво обучение, контрол и отчетност. От там нататък за какво говорим.

  43. Преди малко говорих отново с говорителя на Външно. Каза да си искам отчета за финансите от ЦИК. Утре ще пробвам да се чуем пак. Подробностите от разговора ще ги напиша в края на седмицата. Ще пусна и видео за сутрешния блок на Нова за понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.