Какво трябва да направят те след изборите

Писах какво направихме ние за изборите. Под „ние“ имам в предвид всички, които по един или друг начин убедиха познатите си да гласуват, помогнаха за секциите и въобще дадоха своето резултата да е такъв какъвто е. Какво обаче трябва да направят те сега? „Те“ са тези, на които сме дали властта – ГЕРБ и приятели. Има много коментари и сякаш всичко се върти около икономиката и съдебната система. Тъй като не разбирам от нито едно от двете, ще дам моя принос към всеобщата говорилня с няколко идеи какво да правят в мрежата, за да не изгубят набързо подкрепата си тук.

Нормални хора като всички нас

Тук перифразирам Стоян Мавродиев от ГЕРБ. В Господарите той казва нещо подобно, което всъщност отразява афишираната им визия през народа. Ами нека го покажат! За нас политиците са костюмари, които се возят с скъпи коли и се държат надменно и нагло. Виждаме ги преди изборите и по време на скандали. Говорят с нас когато ги избираме или ако замазват нещо. Излезте от тази рамка и спрете да бъдете „те“ и „онези“. Говорете директно с гласоподавателите си. Няма по-добър начин от интернет. Виждаме, че се излюпиха купища (видео) блогове на политици и партии, но почти всички са безлични и прекалено формални. Не казвам да се правите на клоуни, а да имате истински лични сайтове. Отговаряйте лично, а не групово на въпросите. Правете контакт, а не изявления. За последните си има медии.

Имаме много експерти

Още преди изборите стана ясно, че никой не познава екипа на ГЕРБ. Борисов на няколко пъти каза, че на тях не им трябва публичност, а да работят. Тази политика на скритите козове има своите предимства – не позволява на злите езици да омаскарят желаещите да вършат работа и в същото време държи всички на тръни. Негативната страна е, че не знаем реално кой ни управлява. В момента, в който бяха обявени резултатите от изборите, хората масово се втурнаха да търсят информация за новите депутати на ГЕРБ. По тази линия в последната седмица няколко-стотин потърсиха интервюто с Моника Панайотова в този блог. Всъщност според наблюденията ми в мрежата, хората научават много повече за политиците от такива малки появи и коментари, отколкото от официалните страници на партиите и рекламите. Затова обръщайте се към малките медии и блогърите, защото така по-бързо ще си изградите име.

Няма време/пари да отразяваме на всичко в нета

Това беше извинението и на ГЕРБ, и на сините, когато попитах защо кандидатите им не пишат в Twitter. Истината е, че това не е съвсем така – когато EJC провеждаше европейската блогърска инициатива TH!NK, един човек беше достатъчен да отразява всичко в Twitter и Facebook. Трябват му само лаптоп и достъп до информация. 2-3-ма студенти на средна заплата ще ви свършат работа. Статуса може да се обновява и чрез смс-и и много политици в ЕП го правят отдавна. Така получават мигновена обратна връзка и страшно полезна информация от стотиците читатели. Същото важи и за Facebook. Когато видях Борисов да пише на телефона си по време на заседанието на Парламента онзи ден, първо това ми хрумна – туйтва. За жалост не. Време има. Въпросът е да се осъзнае ползата и да се изгради навик.

Силата на множеството

Друг аспект от тази тема за липсата на време е и основната грешка, която партиите направиха в тази кампания – не активизираха масата в интернет. Това беше истинския успех на Обама в края на 2008-ма, но всички видяха единствено ключовата дума „Интернет“ и тръгнаха сляпо към нея. Идеята тук е, че има хиляди блогъри, собственици на сайтове, експерти и т.н., които искат и могат да помогнат. Никой от тях не иска пари или признание (въпреки, че последното ще е доста полезно). Повечето от нас го правят вече самосиндикално. Задачата на ГЕРБ не е да създаде и администрира 200 блога за всички официални лица, да следи всичко в мрежата и да отговаря, а да организира доброволци да го правят като им даде пряк контакт и бърза информация. Това е също толкова сложно, както да се създаде държавна администрация, повярвайте ми. Ползата обаче ще е огромна и то не само за това как хората възприемат и комуникират с избраниците си, но и за обратната връзка и откриването на нови кадри и идеи за държавното управление. Примерите включват кампаниите за отваряне на секции в чужбина, организирането на януарските и еко протестите и отразяването на изборите в реално време. Извода е ясен – ако не яхнете вълната, ще бъдете залети от нея.

В заключение

Важно е за ГЕРБ да навлязат истински в интернет и да оставят следа там. Поколенията активни в интернет получават информацията си основно от блогове, приятели и новинарски сайтове. Една такава стъпка не само ще ни накара да вярваме, че нещо се прави и че има развитие, но и ще помогне много на прозрачността в управлението и ще тласне IT индустрията в България напред. Не става дума, разбира се, само за блогове и Twitter, а за цялостна концепция за мрежата. Присъствието в социални мрежи и основните за нас начини за комуникация е само началото и то едно много добро такова.

Вие какво ще допълните по тази тема?

66 коментара

  1. Pingback: Sabina Panayotova
  2. Pingback: saaabina
  3. Pingback: HuKokauH
  4. Pingback: hukokauh
  5. Pingback: Sabina
  6. Pingback: Mariela
  7. Pingback: inovakov
  8. Pingback: Боян Юруков
  9. Pingback: Sabina
  10. Pingback: Mariela
  11. Pingback: inovakov
  12. Здравей, Бояне,

    много се радвам на тази твоя публикация, защото и аз мисля в същата посока. Затова започнах от вчера да публикувам от сайта на ГЕРБ в „Свежо“, за да се знаят поне основните насоки за действие на партията – встъпителното слово на Цветанов в Народното събрание. Днес публикувах Меморандума.

    Затова и направих комуникационната си кампания за Евроизбори 2009, а след това пуснах и няколко материала като комуникационна кампания – за основните насоки в програмата на ГЕРБ, която се очакваше да бъде първа при силни нагласи при гражданите за политическа промяна, накрая написах и технология на вота за парламентарните избори за натрупване на гласове при Синята коалиция и ГЕРБ и се мотивирах с членството им в ЕНП и възможността да съставят правителство заедно. Писах за голямо натрупване на гласове при ГЕРБ и разтваряне на ножицата между ГЕРБ и БСП, за да няма неприятни изненади при смаляване на разликата между тях, продължителна политическа криза в условията на рецесия, за бързо сформиране на правителство.

    Сега чакам правителството да бъде съставено, но след това ще ги подгоня за използването на интернет-пространството за осигуряване както на прозрачност в действията, така и на широка информираност.

    Ако ГЕРБ няма гражданството на своя страна не като пропаганден трик, а като реално действие, правителството няма да бъде успешно. В интерес на всички български граждани е правителството да е успешно и бързо да предприеме действия, които да изчистят имиджа на държавата ни в Европа.

    Успешен ден!

    Любима

  13. @Любима Йорданова – точно затова го и написах. Дано да стигне идеята до някои от съветниците им или поне да помогне на шума около темата, че има нужда определено от нещо такова.

  14. Need to know
    това щеше да е израз от американски полицейски сериал с въвлечен агент Юрий, ако не бе философията на обучението от Симеоново
    Военни ще управляват бг

    Предложената по горе стратегия е foolproof за демократи, за демокрации, за грамотно гражданство. Благодаря ти, ако не за друго, за това че истински вярваш в технологиите и мястото им в общественото развитие

    По повод интернет – информационно общество – информиран избор – критично мислещи хора в бг аз оставам скептик за времето на изоставането от ЕС. Осемдесет години към 2009.

    Чест ти прави че написа нещо като увод към White paper за ИТ и бг политика. Прочетох го като човек израстнал с информиран избор, живеещ в демокрация и те разбрах. Споделям го.

  15. Pingback: Боян Юруков
  16. @in2h20 – Благодарско. Много се радвам, че го споделяш. Юрий одобрява 🙂

    Може би защото общувам с доста свободомислещи хора, мнението ми за критичното мислене на българите е малко по-оптимистично. Вярно е, че сме по-назад като гражданско мислене от „Европата“, но наваксваме бързо и сме относително близо. Това, разбира се си има и своите недостатъци, защото прескачаме стъпала по пътя на развитието, но това е друга доста сложна тема.

    Тук наистина се опитах да направя един crash-course за online обществото и приложението му в политиката. Дано да помогна някому.

  17. Pingback: HuKokauH
  18. Свободомислещите хора в политиката нека преброим. Сред тия дето вземат решения е добре твоя „курс“ да се разнищи. Или поне да се дискутира.

    Споделям че е време в бг да влезе поне една свобода – тази да си информиран. Ама я няма. И с блогване няма да стане.

    Не предлагам министерство с министър и всичките му там заместници, подгласници, антураж. Много по-просто е харта на клиента, в която всяка институция (всяка институция дето получава пари от данъците на гражданството) се задължава да предоставя информация на клиента си.

    Звучи банално, нали ? Ама се губи идиотско време. Сменял си паспорт в чужбина, нали ? Не искам пак да я почвам с посолствата и шпионите назначени да те обслужват там, но 90 дни не ти мърдат.
    Ако на теб са ти давали фактура някога, когато си им плащал нещо – на мен не са.

    Е тва всичко го искам в мрежата
    Било първата задачка на Цветанов (пише Дневник)
    Хайде да видя този път как ще се справят с информирането и изпълнението на директивите от ЕС преди да им сложат ужасната глоба дето чака от ноември 2007 що не са въведени новите паспорти

    (така де, на сто и осемдесет ли трябва да стана преди бг да пътува без виза за щатите)

  19. @in2h20 – На теория би трябвало да е лесно да се получава информация и сега. Системата обаче е така направена, че спъва този процес. Така дори да няма какво да се крие, всички си мислим, че има. Затова, ако тези новите искат да работят истински и създадат друго впечатление, то трябва да променят първо тази практика. При това трябва сами да се бутат да дават информация и тук идва написаното от мен по-горе.

    Най-важното е да осъзнаят, че гражданския контрол и прозрачността не са просто термини от предизборните речи, които се харесват на хората, а неща, които могат да им помогнат реално в работата. А свободомислещи в политиката днес има. Въпроса е до кога ще са такива и до кога можем да разчитаме на морала им преди да са вплетени в интереси и компромиси. Затова препоръчвам и настоявам за постоянен поток от информация кой, какво и как го прави.

  20. Въпреки високата изборна активност май повечето хора са песимисти, и нямат много големи очаквания, което си има и добрите, и лошите страни: лесно ще се разочароват, но може и лесно да се впечатлят. Ще видим какво ще стане – октомври-ноември като правят 100 дена ще видим как са протекли нещата: иначе до сега се наслушах на какви ли не спекулации, прогнози и „предвещания“ 😀

  21. @Калоян К. Цветков – аз друга статистика виждам – доста над 60% дават големи надежди на този Парламент и Правителството. Дори факта, че аз без да се замисля ги пиша вече с главни думи ми говори, че и моето отношение към институцията се е променило. Но си прав, че това може да доведе и до много голямо разочарование, което е доста опасно. Всъщност същото говорехме и по времето на царя и единствения резултат беше по-голям реализъм у хората, политическа зрялост, нетърпимост и желание за промени. Май всички подценяваме собствения си народ.

  22. Pingback: HuKokauH
  23. Това за подценяването ми хареса 😉 Има и нещо друго, сега дори и ГЕРБ да успеят да наложат „полицейска“ дисциплина в НС, ако не се справят с „кризата“ или със „затоплянето с Брюксел“, пак ще има много разочаровани, защото физическото оцеляване е първо, а морала на парламента е след това 😉 Абе… ще видим 😉 Сега се сетих, че когато изтичат 100-те дена ще има и кметски избори по това време (поне в София), и така може би най-добре ще се види има ли вече разочаровани – и по резултатите, и по изборната активност

  24. Като четях това се сетих за едни кометари от някого преди време (мисля че беше Зеленото Животно 🙂 ), който беше писал защо да си губел времето да ръчка управляващите да си вършат работата. Обаче именно това ръчкане е известно под името активна гражданска позиция и то постига целите. Именно затова и сега е времето да се ръчка – когато политиците знаят, че хората следят всеки техен ход и проявяват нетърпимост към грешки – тогава и ще внимават какво правят – нещо което до сега не беше така – до сега принципа беше – куче влачи рейс диря няма! Затова подкрепям идеята да има прозрачност и адекватна актуална отчетност на управлението така, че ние да знаем какво харесваме и какво не и да ръчкаме в правилната посока, а не да чакаме 100 дена да видим дали ще ни оправят или само ще ни „оправят“!

  25. @Калоян К. Цветков – точно. Предвиждам буря от нападки по онова време от страна БСП и ДПС как ГЕРБ не са ни оправили за този период. Мисля си, че София ще стане червена за първи път от много време. Така май ще е по-добре. Да видим как ще се държи Борисов от другата страна на барикадата, която си бяха вдигнали със Станишев в последните няколко години.

    @Юлиан Пастърмов – Точно за това ръчкане говоря. Вярвам, че блогърите ще свършим доста работа по въпроса. Много сме, силни сме и няма какво да губим като група. Индивидуално има разбира се, но е трудно да ни хванат всички без да стане революция.

  26. Не знам, ама в момента блогърите май са уморени – или са на море/планина/екскурзия и си почиват 😉 Никой не е писал в mail-list-а на `България е наша` от много време 😉 Ще ги „ръчкаме“ на есен 😛

  27. @Калоян К. Цветков – Е, то и аз сега съм уморен. Мисля яко да намаля политиката. Тази статия ще е може би последната ми до есента. Имам изпити и т.н. Изборите ми дойдоха в повече. Ще слага притурки обаче тук и там. В Twitter винаги има активност. Ще ги следим. Даваме им наистина време до есента да се окопитят. През това време събираме сили и идеи, а те ако затънат през това време в мълчанието толкова типично за управляващите до сега – няма да ги бъде дълго. Всъщност съвсем сериозно очаквам от тях да се свържат с няколко активни блогъра от тези, които са в България, и да ги използват за горните цели. Иначе няма да стане.

  28. Оправданията с предното управление са лесен начин да си измият ръцете, но пък всички си даваме сметка в какво блато сме 😉 Ето пример от днес:

    „Масларова: Оставяме едно подредено министерство“
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/15/755337_maslarova_ostaviame_edno_podredeno_ministerstvo/?ref=rss

    и в същото време:

    „Парите за обезщетенията за безработица свършиха: Причините са най-вече грешните разчети на социалното министерство и масовите съкращения заради кризата“

    То кой ли вярва на некомпетентни министри като Петър Димитров (ака „Сър Пичук“) и Масларова…

  29. Ей, хора , на такива като вас разчитам, кураж и браво:)

  30. @Калоян К. Цветков – а ти видя ли черновата за новия доклад на ЕК. Практически им казват, че правителството не е искало да си свърши работата. А те се оправдават, че ситуацията била сложна и виждаш ли – доклада не бил чак толкова лош. Как имат очи да говорят така след като всеки път доклада е по-лош.

    @megi – номера е да сме много хора и да има обществен натиск. Как става това? Не с големи акции и прекаране на много време в протести и по телевизии. Става с ежедневни малки стъпки – като видиш нещо, което те дразни, но не си си мислила, че ще има значение, ако се оплачеш или възразиш – действай. Нищо не се променя, защото всички си мислят така и не действат. Ако видиш някой да прави каквото си иска – направи си устата и дай пример. Хората искат да действат, но нямат 1. желание, 2. срам ги е да са първи и 3. не виждат смисъл. С личен пример се преодоляват и трите.

  31. В Доклада на Европейската комисия от 23.07.2008 г. без използване на дипломатическия език в прав текст беше казано, че България няма административен капацитет на национално, регионално и местно равнище. На 30.07. говорих за Доклада по телевизия ББТ, а не 4.08. дадох пресконференция в БТА за необходимостта от изграждане на Център за европейска комуникация, който да се заеме с изпълнението на Европейската комуникационна политика в България, за българи, на български език. След това Плугчиева симулира интерес и с това се приключи. Лошото е, че мрежите са се разпространили в неимоверно широк мащаб, включват и Зинаида Златанова, която ръководи Представителството на ЕК в България и подчинените й. Стискам палци на ГЕРБ, защото става дума наистина за ОКТОПОД. Разбира се аз продължавам работата си като евролингвист. И без Плугчиева.

  32. Всеки път, когато мога не си мълча, гледам да преодолявам „срама“ , страх ме е от подмятания, но не се отказвам, защото знам , че някъде има и съществуват хора като теб Бояне и като другите, хора, на които им дреме и които вярвам, че с общи усилия ще се измъкнем от това блато:)

  33. @Любима Йорданова – надеждата ми е, че сега нещата ще потръгнат по-гладко поне защото може би няма да се пречи умишлено, а дори може и да помагат. Кажи като имаш повече инфо за „Центъра за европейска комуникация“, за който ми писа преди.

    @megi – Има доста хора, които ги е грижа, но средата а безразличие спъва желанието на много да се покажат. Затова казвам, че с пример може да се постигне много. Един или два успешни случая да се забележат, и хората ще видят, че има смисъл да не си мълчат. Първата стъпка е да имаш мнение, втората е да го изказваш открито, но за жалост разстоянието между двете е голямо.

  34. Аз очаквам от ГЕРБ и приятели да :
    1. се държат като армии във време на война.
    Не одобрявам приятели, които на 10 ден заплашват с приятелски огън след време. Война е !

    2. се държат САМОуверено и да не разрешават на селяци, коитно с наглостта си ги притискат.
    Когато притискат вас – те притискат НАС !
    Нямате право да го позволявате. Това не е възпитание. Това е задължение към нас !
    Твърдо !
    Нагло.
    Като тях

    3. работят. Няма как да се хванат парите , които ще минават при тях. Но да работят за нас – избирателите.

    * Очаквам от Министерство на образованието да организира часове по НОВА история на Република България.
    Така децата ще научат, че дядо и баба са продали за едно кисело мляко повече душата си и живота им.
    Трябва да се говори на децата в училище кои са добрите и кои са гадните неща в последните 70 години !
    Иначе при следващите избори ще се борим с „пенсионери“ на 12 години.

    Това за първите 4 години.

    Икономиката – ако не ни пречат ще си я поправим.

  35. @Владимир Йосифов – Като ти четох коментара се сетих за този анализ в Дневник. Виж го – интересен е. Малко наистина се прехласваме по ГРЕБ и ги имаме за свои. За да работи нещо, трябва да има контрол. Той идва от нас. И ГЕРБ ще станат мърляви, мазни и нагли, ако ги оставим. Едната личност на Борисов, дето крепи всичко сега няма да удържи дълго. ГЕРБ е добро начало, но като всяко такова може лесно да излезе извън строя.

    А вече какво ще учат децата в училище трябва да се реши с обществени дискусии. Историята не е нещо, което с лека рака може да се пренаписва, ако искаме да спазваме демократичните норми, разбира се. Иначе може, както по време на комунизма, да пишем съвсем спокойно, че България е била 60% немци и шведи през 681-ва.

  36. До Владимир Пропърти /Йосифов/. Много се съмнявам, че може така лесно да се подготвят материалите за обучение по най-нова история на България, ако става дума за периода след 1989 г. През юни бях на конференция в Германия /Лайпциг е бил един от градовете с мощно протестно движение/ по повод 20 години на Мирната революция в Източна Европа. Цялата година минава под знака на този юбилей. В България още миналата година трябваше да бъде подготвена програмата за отбелязване на 20-годишнината, но такова нещо няма. И за това сме задължени на тройната коалиция, че не оцени най-новата история на България. Играем си на демокрация. Ще видя дали мога да уредя нещо с новия министър на културата, дано не е твърде късно. Трябва да има поне една международна конференция, подиумни дискусии с участниците в края на 1989 г., изложба – снимки, книги, видеофилми, политическа реклама от това време и др. под., разходка по стъпките на Мирната революция и т.н.

  37. @ Боян:

    Към твоето

    > Поколенията активни в интернет получават информацията си основно от блогове, приятели и новинарски сайтове.

    добавям: тези, които ползват активно интернет, от своя страна информират други, които по една или друга причина не го ползват. Примерно, като спра да разменя няколко думи на входа на блока с някой от по-възрастните съседи, това, което му кажа, след час се знае от всички останали, с които си хортуват долу на пейките. А на един приятел, който работи в една малка мебелна фирма, колегите му в цеха официално са му възложили да ги осведомява какво се говори из Мрежата. И през време на почивките му правят кафе, отиват и го измъкват от офиса, за да си приказват 🙂

    Така че обхватът на Интернет съвсем не се ограничава само с активно ползващите го. Дори може да се окаже неподозирано по-голям. Хората масово не вярват на медиите и си търсят „контролен“ източник на информация – и мнозина вече са разбрали, че Интернет може да върши тази работа.
    _________________________________________

    @ Юлиан Пастърмов:

    Надявам се, че не съм аз „Зеленото Животно“ 😀 – най-вече защото не само съм съгласен за „ръчкането“, а и вижданията ми са доволно радикални. Пък съм ги и излагал на доста места (да речем – – някъде към края съм писал два коментара).

    Не че е особено важно, ама да си кажа, да не стават обърквации 😉

  38. ПРЕДЛАГАМ: ВЪВЕЖДАНЕ НА БИОМЕТРИЧНИ ДАННИ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЯ ПРИ ГЛАСУВАНЕ (ПРИСЪСТВИЕ) В ПАРЛАМЕНТА… ИНАЧЕ НЕМОЖЕШ ГИ НАКАРА ДА ПРИСЪСТВАТ НА ЗАСЕДАНИЯТА, А И ТАМ ДА СА… ГЛАСУВАТ С ЧУЖДИ КАРТИ!

    ПОЗДРАВИ: ДИДО ИДЕ_НЕВ

  39. КОГА ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА ОТ МНОЗИНСТВОТО НА ГЕРБ? ЧАКАМЕ… !

    ПОЗДРАВИ: ДИДО ДЕВ

  40. „… Трябват му само лаптоп и достъп до информация. …“

    Първото е лесно, но да имаш второто е доста по-трудно …

  41. @PoliticHero И знания, много знания, а те се получават по един единствен път. Чрез обучение. Имам предвид и факта, че през изминалите 20 години висшето образование и науката в България се сринаха яко и единственият път за преодоляване на кризата е младите българи да се обучават в образователната и обучителната система на развитите държави-членки на ЕС. От магистратури до тримесечни специализации, но това е единственият път, за да тръгнем напред. След това придобитото знание задължително трябва да се приложи в България, а това означава работни места за съответните специалности, добра организация и синхронизация. Въобще в следващите месеци и години ще ни се наложи да забравим шеговитото си отношение към собствения си живот, каквото имахме дотук. Станем ли сериозни хора, ще започнем стъпка по стъпка да подобряваме живота си и ще напуснем черните класации на ЕС, които задължително се оглавяват сега от България.

  42. Понякога виждам млади хора със самочувствието, че знаят нещо за компютрите, информатиката и протоколите в интернет (компютърните мрежи и т.н.) ЖАЛКА РАБОТА….
    9 години бях офицер и отговарях за мобилните комуникации, 3 години докторат по цифрови комуникации, магистратура по информатика, завършил съм и съм преподавал в CISCO мрежова академия, втори докторат по информатика в Пловдивски, Приподаване в колежа по Администрация в Пловдив, Преподавал съм и в София праз всичките тези години съм видял какво ли не… В МОМЕНТА ВИЖДАМ САМО ГОЛО САМОЧУВСТВИЕ, а съм бил почти навсякъде в Европа и по НАТО-вски мисии, и на Научни Конференции, а напоследък и по бизнес…

    Много, много зле е работата с образованието ни тук, и най лошото… ДАЖЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КЪДЕ СА ХОРАТА!!!

    Най парадоксалното е, че съм преподавал на чуждестранни студенти, професорите на западните университети ме търсят за консултант, имам огромна камара научни публикации … НО в България – ВСИЧКИ СА ВЕЛИКИ, А ОБРАЗОВАНИЕТО СТАНА БИЗНЕС С ПРОДАВАНЕ НА ДИПЛОМИ И УСВОЯВАНЕ НА ПАРИЧКИ ПО ПРОЕКТИ!!! …

    ТАКА Е ТУК И НИКЪДЕ ОФИЦИАЛНО НЕ СЕ ПОСОЧВАТ РЕАЛНО РАБОТЕЩИТЕ ИНОВАЦИИ, КАЗВА СЕ САМО – ЕДИ КОЙ СИ НАПРАВИ ЕДИ КАКВО СИ … А ТОВА СИ Е БИЗНЕСЪТ НА ДОЦЕНТИТЕ

    КАЗАЛ Е НЯКОИ „ИЗГОНЕТЕ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА“ , А АЗ ЩЕ КАЖА … ВЪРНЕТЕ НАУКАТА В УНИВЕРСИТЕТИТЕ!!!

    ЩЕ МЕ ПРОЩАВАТЕ ЗА РАЗГНЕВЕНИЯ ТОН АБАЧЕ СИ МИСЛЯ, ЧЕ СЪМ ППРАВ… ПРЕКАЛЕНО БЕДНА ДЪРЖАВА СМЕ ЗА ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА СМЕ И ГЛУПАВИ!!!!!!!!!!!!!

    ПОЗДРАВИ: ДИДО ДЕНЕВ

  43. @Didan Denev Почти щях да те обвиня, че не даваш решение и ето че ти накрая каза истината и посочи пътя. При структурната реформа, която предстои:
    – научните институти на БАН трябва да се прикрепят към университетите в зависимост от проблематиката, която разработват, което означава децентрализация и премахване на Централно управление на БАН, което 20 г. спъва развитието на българската наука. Да, научните институти са в структурата на университетите в Западна Европа. Трябва да приключим със съветския модел, натрапен през 1946 г. с централизация на науката,
    – много млади хора трябва да навлязат в науката. 50% от участниците в европроектите трябва да бъдат хора до 35 %, за да подпомогнем иновативния момент в българската наука,
    – оценителите на БАН от Европейската федерация на националните академии за наука и хуманитарни дисциплини и Европейската фондации за наука трябва да знаят за решимостта на българските учени за структурна реформа и ще го знаят,
    – ще го знае и новият министър, засега номиниран, на образованието и науката г-жа Йорданка Фандъкова.
    – българските учени трябва решително да навлязат в Европейското изследователско пространство в тристранни и многостранни европейски проекти.
    Засега Ръководството на БАН спъва европейското развитие на българската наука. Вчера написах статия-анализ „Дискриминирани ли са учените в България сега?“ и я изпратих в Брюксел.

  44. Предлагам след изборите да направят следното:

    Реформа в образованието и изработване на дългосрочна стратегия. (Бележка: Край на експериментите

    с деца! Стратегията е нужна за да се следва и от правителствата след 2013г.) ДА СЕ НАПРАВЯТ

    УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ОТГОВАРЯЩИ НА ТЪРСЕНЕТО НА ПАЗАРА НА ТРУДА! В противен случай младите търсят ОЩЕ

    след гимназия обучение в чужбина и по добри икономически възможности ТАМ, като остават да работят

    на чужди държави!

  45. КЪДЕ СА ЛАБОРАТОРИИИТЕ КЪМ УНИВЕРСИТЕТИТЕ КОТО СА НА ИЗДРЪЖКА НА БИЗНЕСА ПОЛЗВАЩ ИНОВАЦИИТЕ ОТ ТЯХ???????????????????????????????????????????????????????????????

    ЗАЩО БИЗНЕСА МЪЛЧИ И НЕ КАЗВА КАКВО МУ ТРЯБВА ДА МУ ПОДГОТВЯТ??????????????????????

    КЪДЕ СЕ КЪДА ВРЪЗКАТА?

    ПОЗДРАВИ: ДИДО Д

  46. ПРЕДЛАГАМ: НЯКОЙ НАЙ-ПОСЛЕ ПУБЛИЧНО ДА ОБЯВИ ( И ОБВИНИ ОТГОВОРНИТЕ ДОРИ СЪС ЗАДНА ДАТА):

    „КАКВИ ПАРИ ОФИЦИАЛНО ДАВА ДЪРЖАВАТА ЗА НАУКА И ИНОВАЦИИ И ТЯХНОТО ВНЕДРЯВАНЕ?“

    Тук не става дума за пари на европейската комисия, не става дума за пари отвън по проекти и т.н.

    ЧИСТО, ТУК! ВЯРВАМ ТОВА ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ ВСИЧКИ

  47. Да, прав си. Бизнесът мълчи, защото е свързан с прането на пари и капиталите не са създадени от няколко поколения.

    Между другото имаше две програми на ЕС за въвеждане на е-обучение във висшето образование /програмата приключи през 2006 г. – eLearning/, а от 2005 г. функционира програмата за училищно коопериране в рамките на ЕС – eTwinning. Има страшно много пари за училищни партньорства, ами какво правят чиновниците в МОН? И каква информация имат учителите и директорите за европейските партньорства? Колко български училища участват в тези програми, които са с различен срок /доколкото си спомням – от две седмици, през месец, три месеца, една година и т.н./. Така децата ще бъдат мотивирани да изучават чужди езици в рамките на ЕС, за да могат да влязат в диалог с други деца макар и през интернет.

    Последният ти коментар ме кара да мисля, че трябва да се свържем. Моля те обади ми се – ljubima@abv.bg. Аз ще предложа схемата за реформа на номинирания министър Фандъкова. Ще й предложа и съветници от държавите-членки, които са осъществили реформата в бившата ГДР. Това стана през 90-те г. Сега в Германия има единен държавен стандарт.

  48. До
    Любима Йорданова

    МИ нали до 2007 заедно с доц. Тотков и доц. Смрикаров работехме над националният проект за разработка на иновативна среда за eLearning – програмата беше грубо закрита, а въпреки твърденията че парите от 100 000 били досатътчне до никъде не стигаха

    Проектът MI-203 към БАН и Фонда за Н. Изсл. беше грулбо прекратен и най-вероятно там ще се започнат след месеци дела!

    За сравнение, за визуална тема и няколко флаш-анимирани учебника (и то със голям зор) Проектът национален образователен портал получи 500 000. Визуалната тема (граф. дизайн) беше разработен за безплатният софтуер с отворен код Moodle

    До ден днешен български образователен портал базиран на Moodle не функционира пълноценно, посещаемостта е никаква, няма истинската структура на уроците в Moodle и като цяло е една пародия на модерното еОбучение, не е свободно достъпен и т.н.

    За щастие съм администратора на българската секция на Moodle и много добре знам какво правя за да си имаме в България и модерна среда за преподаване по интернет!

    П.С. По настоящем съм собственик и управител на PhotonSoft Ltd

  49. Ето тук съм нахвърлял няколко неща които си мисля, че след изборите трябва да се направят:

    Основни принципи около които се търси обединяване:

    ~ Изработване и приемане на единна национална доктрина за устойчиво развитие на България.

    ~ Защита на основната ценност: Равенство на всички пред закона. Срещу върховенството на закона се

    чувства съпротива.

    ~ Въвеждане на реален мажоритарен вот в два тура. Изработване на механизъм за отзоваване на

    депутати.

    ~ Прекратяване на „политическото номадство“ (променят партийната си принадлежност в рамките на

    мандата, за който са избрани, като по този начин нарушават интересите на избирателите си.

    ~ Изграждане на осъзнато и активно гражданско общество.

    ~ Изграждане на подходящи механизми за контрол на гражданите върху избраните от тях политически

    представители.

    ~ Налагане върховенството на закона с равна сила за всички, като основно условие за обществен ред.

    ~ Гарантиране на националната сигурност и етническият мир в страната като условие за благоденствие

    на народа ни.

    ~ Възраждане на чувството за отговорност и морал, справедливост и респект към институциите а не към

    хората в тях.

    ~ Активна работа на неправителственитие организации по наблюдение за спазване на политическите

    обещания. Изработване на програма за пряко участие на гражданите във властта.

    ~ Възстановяване на европейското и българското самочувствие и патриотизъм на гражданите.

    1. Намаляване бедността и глада в България. Бедността кара нормалните хора да вършат ужасни неща които иначе не биха сторили.

    – ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ

    2. Реформа в образованието и изработване на дългосрочна стратегия. (Бележка: Край на експериментите с деца! Стратегията е нужна за да се следва и от правителствата след 2013г.) ДА СЕ НАПРАВЯТ

    УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ОТГОВАРЯЩИ НА ТЪРСЕНЕТО НА ПАЗАРА НА ТРУДА! В противен случай младите търсят ОЩЕ

    след гимназия обучение в чужбина и по добри икономически възможности ТАМ, като остават да работят на чужди държави!

    3. Изработване на механизми гарантиращ равенство на половете в България. Толерантност към Гейовете

    * Въвеждане на ваучерна система във висшето образование на пинципа „парите следват студента“ и превръщане на университетите в научни центрове за иновации.

    * Създаване на нормативен регламент уреждащ обучението на студенти по заявка на фирми.

    * Възстановяване авторитета на българското училище: допълнителни правомощия за директори и учители за въздействие над семейството и ученикът, строг ред, задължителни униформи, вечерен час, оценка за

    поведение, засилване ролята на училищните настоятелства, тясно сътрудничество със социалните служби и детска педагогическа стая.

    * Издигане ролята на българският учител в обществото и утвърждаване на статута му на държавен служител с адекватно трудово възнаграждение.

    * Увеличаване броят на часовете по български език, литература и история и въвеждането на изпитите по тези предмети като абсолютно задължителни за прием във висшите учебни заведения.

    * Стимулиране на детското творчество и създаване на Национален фонд за надарени деца и подрастващи.

    * Право на социални помощи да имат само родители, чийто деца посещават редовно училище!

    * Законодателни промени и мерки за стимулиране посещаването на училище

    * Засилване на контрола в районите на училищата. При неспазване на тези разпоредби да се санкционират учебните заведения.

    – КУЛТУРА

    * Възпитание на подрастващите в училище и извън него в български дух и национална гордост чрез

    политика за популяризиране на българската култура, история и традиции.

    * Възстановяване на войнишките паметници в страната ни зад граница

    * Активна държавна политика за опазване на културно-историческото ни наследство

    * Достойно място в обществото на хората занимаващи се с изкуство и култура.

    – БОРБА С КОРУПЦИЯТА И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

    3.1 Борба с трафика на хора!!! Формиране на правилна обществена нагласа към жертвите! Да се вземат

    мерки по отношение ражданията в гърция което си е трафик на деца от младите ромки. След като роди, младото ромско момиче се изпраща да проституира в съседен гръдски град!

    3.2 Борба с трафика на наркотици (Бележка: СЪЩЕСТВУВА ПРЯКА ВРЪЗКА С 3.1 защото сводниците създават наркотична зависимост в момичетата)

    3.3 Въвеждане като честа практика на Бързото Съдебно производство за корумпирани държавници и криминално проявени лица.

    3.4 Въвеждане на превантивни мерки срещу корупцията на ниските нива (полиция, митническа администрация, здравеопазване и др.)

    3.5 Предотвратяване на имотните измами.

    3.6 Борба с уличната, битовата и криминалната престъпност

    3.7 Допълнително мотивиране и стимулиране на служителите в МВР чрез повишаване на материалният им статус, осъвременяваве ва материално-техническата база и обмен на опит със страни като САЩ и др.

    – ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

    4. Намаляване на детската смъртност.

    5. Здравна реформа.

    5. Борба с болестите на века (СПИН, наркоманиите и др.) Гарантирано държавно финансиране лечението на социално-значимите и тежките заболявания.

    5.1 Нов закон за трансплантациите и присаждането на органи!

    5.2 Да се въведе прозрачност в дейността на здравната каса!

    (Бележка: Достъп през интернет доразмера на вноските които има до момента на свое име и какъв пакет здравни услуги може да ползва срещу тях: например от 100 единици 80 са за издръжка на ведомството,

    20 се натрупват и ако не боледувам 10 години, да имам резерв за лечение. Да мога да прехвърлям на други част или цялата си оставаща сума или бонове. Да може да се наследява. Също и с пенсиите.

    Какво става ако човек почине или загине малко след пенсиониране. Къде са парите. Какво става с

    тях???)

    * Радикална промяна на финансирането на здравеопазването. Премахване на монопола на НЗОК

    * Драстична промяна на държавната политика за определяне цените на лекарствата

    * Акцентиране върху значимостта на фонд асистирана репродукция, финасово и др. стимулиране на самотни майки да отглеждат децата си вместо да ги поверяват на грижите на държавата.

    6. Опазването на околната среда!

    7. По въпроса за сътрудничеството за развитие? в България… понеже никой не си партнира с мафиотска държава

    8. Стимулиране на раждаемостта и провеждане на пенсионна реформа.

    9. Изработване на дългосрочна енергийна стратегия.

    10. Борба с корупцията и разследване на злоупотребите на тройната коалиция.

    11. Спешна актуализация на бюджета.

    12. Изработване мерки за справяне на предстоящата газова криза.

    – ИЗБОРНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО:

    13. Ново изборно законодателство с улесняване на референдумите като акт на пряката демокрация.

    14 Равни права при гласуване за сънародниците ни в чужбина! (Бележка: Голяма част от сънародниците ни не са обхванати като електорат просто защото са в чужбина! Предлагам: Въвеждане на задължително

    ПЛАТЕНО гласуване и гласуване по ИНТЕРНЕТ от спезиални зали в чужбина с биометрия и цифров подпис, а също така и с посредством SMS-си.)

    (Бележка: Гласуването да бъде задължително и платено! Гласуваш и на място получаваш за гласа си определена сума. Не гласуваш внасяш двоен размер глоба. Това елиминира и обезмисля купуването на гласове. Тези средства можеше да бъдат заделени само от рекламното време на всички партии докато ни казваха след всеки клип, че купуването на гласове е забранено!!! )

    14.1 Заково изискване кандидат-депутатите да не са осъждани или следствени за каквото и да било, независимо дали са оправдани.

    14.2 Въвеждане на образователен ценз- задължително висше образование за кандидат-депутатите;

    14.3 Психически преглед преди да се приемат документите за регистрация на кандидатите за народни представители

    14.4 Депутатите да бъдат издигани на териториален принцип (Бележка: Без! политически парашутизъм – не може роден и живял през цялото време в София, да е депутат от гр. Вт)

    14.5 Премахване на двойното гражданство! (Бележка: Или си Българин или не си!)

    14.6 Обезпечаване прозрачност при финансирането на партиите. (Бележка: Връзката

    Политик-Банка-Бизнесмен)

    * Въвеждане на реален мажоритарен вот в два тура. Въвеждане на реален мажоритарен вот в два тура.

    Изработване на механизъм за отзоваване на депутати. Въвеждане на краен брой мандати за народните

    представители.

    * Закон за забрана на изборният туризъм и законови гаранции за прекратяване на грубата намеса във

    вътрешните ни работи от страна на Турция.

    * Гласуване на закон за ЛУСТРАЦИЯТА

    – Относно работата на народното събрание:

    14.6 Борба с явлението: „Гласуване с чужди карти“ посредством използване на биометрични сензори в

    системата за гласуване в народното събрание!

    14.7 При повече от 10 отсъствия от заседания да се самоизключва депутата

    14.8 Разпределението на Всички еврофондове да се утвърждава на специални заседания на НС с поне 75% болшинство.

    14.9 Изработване на закон забраняващ участието на действащи юристи в политиката, тоест заемането на политически длъжности от тях. (Бележка: Всеки ден по работа те контактуват с хората от подземният

    свят)

    15. Намаляване броя на народните представители, тяхното възнаграждение и решаване веднъж завинаги

    въпроса с гласуването с чужди карти.

    15.1 Въвеждане на ценз по възраст за народните представители. (Бележка:Не може по закон

    пенсионирането на 63 г. за мъжете, а на 60 г. жените, а на важни, отговорни държавни длъжности и

    представителни полит. постове да има пенсионери)

    16. Въвеждане на задължителен мандат за депутатите и ограничаване на имунитета им до функционален.

    17. Започване прилагането на закона за конфликт на интереси.

    18. По строги санкции при нарушаване на закона за държавните поръчки.

    19. Въвеждане на временен протекционизъм за земеделските ни стопани

    19.1 Регистриране на местни продукти (боба и др.) в Европейската Комисия като запазени марки.

    19.2 Зорко следене за вносните хранителни стоки на нашия пазар и това дали отговарят на европейските критерии

    19.3 Намаляване на таксите в държавната администрация (не отговарят на себестойността на услугата –

    труд и материали и време)

    19.4 Намаляване на данъчната и осигурителната тежест за работодателите.

    – ОСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА:

    20. Премахване на СОЛИДАРНАТА осигурителна система в здравеопазването и пенсионното осигуряване!

    (Бележка: Неприемлив е принципа: “ОТ ВСЕКИГО СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ВСЕКИГО СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ”)

    Защо електорат на БСП са застарели хора лъгани че пенсиите им ще намалеят и как БСП „Държи пенсиите“ в ръцете си! Може би, чрез тази солидарна система!? НПРИЕМЛИВО Е ЕДНА ЦЯЛА ПАРТИЯ ДА СЕ Е

    СРАСТНАЛА ЧРЕЗ ПЕНСИОННАТА СИСТАМА С ДЪРЖАВАТА И ДА Е ВЕЧНО АБОНИРАНА ЗА ВЛАСТТА ПО ТОЗИ НАЧИН!!!

    21. Изработване на дългосрочна стратегия за развитието на смесените райони и провеждане на европейски политики там. Икономическото развитие на тези слаборазвити и населени с български турци краища (Родопите и др.) трябва да се превърне в основен приоритет на правителството и то

    набелязаните задачи да не се променят в дългосрочен план от новите правителства. По този въпрос приемствеността е мно го важна.

    22. Да се създаде партия алтернатива на ДПС в която да членуват демократично настроените турци. Да се предостви на българските турци равно право за участие във властта независимо от ДПС. Те трябва да бъдат на избираеми места в списъците на всички партии и реално да имат депутати (не министри

    разбира се!)

    – Енергетика

    25. Спиране на проекта АЕЦ Белене и превръщането му в площадка за нови технологични продукти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – Слънце, Вятър, Вода, Геотермия

    26. Внедряване на малки мощности в бита и средният бизнес. Внедряване на интелигентни мрежи. Замяна на скъпите материяли с евтини в технологиите за добиване на зелена енергия.

    26.1 Стъпки към преръщане на домакинсквата в енергийно независими;

    – Екология

    26. – Защита на горите в областта, като акцент се дава на апетитите за изсичане на горите около Велико Търново и Еленския балкан (пускаме спиране на ПУП, единият от който на водещ партиен функционер);

    27. Дейности срещу обезлесяването на областта – по данни на статистиката сме регион/област с ниска

    лесистост – ок. 8 %

    – Местна власт

    28. Създаване на консултативни граждански комитети към кметствата в областта по програмата ни за пряко участие на гражданите във властта;

    28.1 Пряк избор на областните управители.

    – Реално представителство на гражданите в изпълнителната и законодателната власт

    29. Свикване на велико народно събрание и стартиране на процедура по изработване на нова конституция, а също така и намаляване броят на народните представители на 120 човека.

    30. Внасяне на конституционни промени даващи възможност за отзоваване на депутат, който не се явява

    редовно в пленарната зала, променят партийната си принадлежност в рамките на мандата, за който са избрани („политическо номадство“), като по този начин нарушават интересите на избирателите си.

    31. Ограничаване на депутатският имунитет до функционален, като за криминални и други криминални деяния да не се иска разрешение от Парламента за свалянето му.

    32. Забрана за кандидатиране за депутати на лица с висящи дела.

    33. Пряк избор на областните управители.

    34. Въвеждане на ограничение за максималният брой министерства за да се гарантира невъзможността за безконтролно раздуване на държавният апарат.

    35. Изработване на нов закон за политическите партии със силен акцент върху прозрачността на тяхното финансиране. При провеждане на одити след избори и доказване на харчено по избори повече от декларираното в партиините каси да се анулират резултатите от изборите само за дадената политическа сила.

    – СЪДЕБНА СИСТЕМА

    36. Изборът на главни и окръжни прокурори да става от Парламента и директорите на РДВР

    37. Изборът на окръжни и апелативни съдии да става от съответните съдийски и колегии.

    38. Бързо приключване на висящите дела със справедливи осъдителни присъди.

    38.1 Гласуване на закон за ЛУСТРАЦИЯТА

    – ИКОНОМИКА

    39. Ревизия и намаляване на регулаторните режими, държавните и местните такси. В момента себестойността (цена на материали, време и труд) не отговарят на размера на таксите в държавната администрация!

    40. Въвеждане на допълнителен данък за имущество над определен праг.

    41. Възстановяване на семейното подоходно облагане за семейства с едно и повече деца.

    42. Солидарно разпределение на осигурителната тежест между работодателите, работниците и държавата в съотношение 10:10:10

    43. Обществен контрол върху договорите и цените, предлагани на гражданите от монополистите (ВИК, НЕК, Газоразпределителните дружества)

    44. Борба с монополите и въвеждане на анти-тръстовско законодателство

    45. Гарантиране на енергийната независимост на страната и засилването ролята и на енергиен център

    на Балканите

    46. Изграждане на пътища и друга инфраструктура.

    47. Въвеждане на единна система за защитни изкупни цени с цел борба с прекупвачите на земеделска продукция.

    – ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ

    48. Намаляване на бюрократичният апарат и разходите за издръжката му. Премахване на административни структури с дублиращи се или припокриващи се функции!

    49. Изграждане на малка но ефективна държавна администрация

    50. Закриване на министерството на Държавната администрация и Министерството на извънредните ситуации

    51. Ускоряване въвеждането на електронното правителство за бърз и прозрачен достъп до административни услуги.

    – ЕВРОПЕЙСКА ПОЛИТИКА

    * Отстояване на националните интереси на европейско ниво

    * Усвояване, а не присвояване на средствата от европейските фондове!

    * Възстановяване на доверието на европейските институции и граждани към страната ни, чрез ефективни

    промени в правораздавателната система и борба с корупцията и престъпността. За ефективността да се съдо по броят осъдителни присъди.

  50. 🙂 Имам точно 4 години да за всяка една точка. Властта не е само за облагодетелстване. Понякога тя не е и необходима за да си подредиш къщата!

    ПОЗДРАВИ: ДИДО Д.

    П.С. ЧУДЯ СЕ КОЯ ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА ЩЕ ПРОЯВИ КУРАЖА И МЪЖЕСТВОТО ДА КАЖЕ „ДА ИМА СМИСЪЛ В НАПИСАНОТО, ЩЕ СЕ АНГАЖИРАМЕ ДОКОЛКОТО МОЖЕМ“… АЗ ЛИЧНО СИ МИСЛЯ ЧЕ ЗА ТЯХ ВЛАСТТА НЕ Е ИНСТРУМЕНТ ЗА ОБЩОТО БЛАГО А САМО ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ И КУРАЖЪТ Е ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ИМАТ!

  51. Всичко това по ресори трябва да го изпратиш до съответните министри след избора им. Само с мажоритарния вот малко се въздържам. Какво ще стане, ако се избират медийни лица – спортисти и певци? Все пак парламентът в България създава и гласува законите. Нали все пак трябва да има и архитекти, и инженери, и аптекари и т.н. И в крайна сметка политическите партии са тези, които носят отговорността. Виждаш, че независимите депутати и да се кандидатират, не са избирани. Много от тях – и свесни хора и добри специалисти, но се избират партии. Това – само за размисъл.

    Мисля, че на 5.07. се роди гражданското общество и оттук нататък все по-малко политици ще мислят, че краденето е основната цел на пребиваването им в парламента например. С такъв замах БСП и ДПС бяха изхвърлени, това е точната дума, от властта. Заради кражбите. Гражданите вече осъзнаха мощта си и я приложиха чрез гражданския си вот. Оттук нататък трудно ще се лъже и още по-трудно ще се краде. Миналото беше просто плод на незнание и балкански хитрости на дребно. Кой ли си беше въобразил, че ще може да излъже Европа? Нали те са минали по този път преди десетилетия? Илюзиите на невежия човек.

    А сега трябва да пиша. Излизам от блога на Боян, когото много ценя.

  52. Добър ден, какво стана ?

    И вие мислите , че трябва да се започне от децата.
    Защото бързите неща не са добри и и.

    Дядо и баба се влияят от внуците си.
    Ако Марийка дойде на село и пита :
    Бабо идядо, нали ме обичате ?
    Защо тогава ме лъжете. Вашата партия е правила много лоши неща. Много хора е убила. Много хора е тормозила.
    Вие лоши хора ли сте ?
    И вие ли сте като тях ?

    Край на 100 – те села.
    Колко от тези родители ще имат куража да гласуват за 100-летната ?

    Каква наука без читанка ?
    А,б,в,г
    или
    г,п,с,а,з, …

  53. До Владимир Йосифов/ Пропърти или Ангел Пачев

    Ангеле, тук не е място за манипулатори в нета, нито пък проблематиката е за читанки. Преди децата трябва да се обучат родителите им. Колко са академиите за политика и история в България и къде са организирани? Тогава трябва ли да се учудваме, че дори в социалните мрежи трудно се възприе идеята, че ГЕРБ може да си сътрудничи със Синята коалиция например? Имам конкретни впечатления от кампанията, която проведох в интернет. Хората не знаеха, че ГЕРБ, СДС, ДСБ, БЗНС и Демократическата партия членуват в Европейската народна партия и имат сходни програми.

    Мисля, че дискусията тук не е за тебе. Без читанки, ако обичаш. Има си европейски програми за електронно обучение на възрастни и деца. Назовах ги по-горе.

    Предстои сериозна рефорва във висшето образование и науката, която изисква пакет от закони, обединени в „Закон за висшето образование“. Науката трябва да се върне в университетите, при младите хора, където й е мястото. Така е и в университетите в Западна Европа. Нали вече принадлежим към голямото европейско семейство?

    БСП е извън властта поне за четири години, надявам се процентите й да намалеят под 4 до следващите избори. Няма защо дори да се споменава. Вниманието ни е насочено към днешния ден, не към миналото. Не живей в миналото.

  54. Цитат: „Каква наука без читанка ?“

    Не си прочел това „приятелче“: „9 години в армията“

    ЗДРАВО бъркаш човека Владимире Йосифов, преди да ме научат да чета като офицер , ПЪРВО ме научиха да стрелям!

    Ще се радвам да се запознаем лично!

  55. – ОБРАЗОВАНИЕ, ВЪЗПИТАНИЕ И КУЛТУРА

    В българската образователна система през последните осем години се проведоха псевдореформи. Целта беше и остана неосъществена – да се извършат съкращения под лозунга „пари срещу реформи”. Резултатът беше най-голямата учителска стачка в историята на съвременното ни образование.

    В общественото мнение целенасочено се създаваше увереността, че всичко е непрофесионално, некачествено, недобросъвестно и като цяло – неефективно за обществото. Образованието беше превърнато в удобен виновник и мишена за отклоняване на гражданското недоволство. Напусна се стратегическата образователна задача – младите хора да бъдат научени да правят избор, да си поставят цели и да ги постигат.

    Трябва и ще бъдат създадени условия за приоритетно развитие на науката, образованието и културата.
    Инвестициите в тези области са инвестиции за националното бъдеще, изоставането е стратегическа опасност. При цялата трудност на прехода държавата и обществото трябва без забавяне да преодолеят сегашното несъзвучно с новото време отношение към тези области и тяхното крайно тежко състояние.

    Приетата и осъществявана национална правителствена стратегия за училищното образование до 2015 г. е недоразумение като концепция, цел и управленски действия. Тя утвърждава колективистична среда на обучение в училищата и командно- административна система на управление. Продължава се налагането на еднаква програма, еднакви занимания, еднаква обстановка, еднакъв модел за всички. Така се създават еднакви хора с еднакви “интереси”. Паралелката заменя човека и гражданина. Колективът става цел. Качеството на обучението не се дефинира като зависимо от личните качества и проявените способности на учениците. Така се деморализира обществото, а нацията губи своята демократична идентичност и способността си да генерира национално богатство.

    Жизнена национална потребност в момента е българското средно образование да промени своята философия, за да отговори на потребностите на гражданското общество. Наложително е да се осъществи промяна на целите и принципите на функциониране на образователната система.

    ОБР. 1. Основни проблеми:

    –> Демографска криза, влошила структурата на образователните системи;

    –> Ниско качество на образование – лошо външно и вътрешно оценяване (ниска летва за матура, неактуализирани образователни изисквания, снижени критерии за акредитация);

    –> Висши училища, обучаващи без акредитация и издаващи фалшиви дипломи;

    –> Стопанска криза и нови изисквания на пазара на труда;

    ОБР. 2. За разрешаването на тези проблеми си поставяме следните цели:

    –> Училищни и университетски мрежи с по-добър достъп и по- качествено образование. Само така ще се гарантира стабилност и сигурност на средното и висшето образование;

    –> Повишаване на качеството и изграждане на силни училищни институции;

    –> Премахване на корупционните практики, свързани с фалшивите дипломи и с акредитацията на редица висши училища;

    ОБР. 3. Професионално образование за осигуряване на заетост. Постигането на поставените цели ще стане със:

    –> Оптимизация на училищните и университетски мрежи в България;

    –> Адекватност на изискванията за матурите. Въвеждане на задължителна матура по гражданско образование;

    –> Промяна на законодателството, даваща право за контрол и санкции на Министерството на образованието за отнемането на образователни прави за учебни институции с доказано производство на фалшиви дипломи;

    –> Нормативни санкции за отсъствието на преподаватели и учащи се от учебни занимания;

    –> Изграждане на курсове в училищната мрежа от професионални гимназии за придобиване на занаят. Предоставяне на финансов ресурс за колежи и университети, които изграждат и реализират учебни програми по професии. Нов списък на професиите за обучение, в съответствие с търсенето на пазара на труда;

    Гражданското общество трябва и ще преустанови администрирането в науката чрез премахването на остарелите и отживели форми на кариерно развитие. Ще се дава предимство на проектното финансиране, като институционалното финансиране на научните институти и на висшите учебни заведения ще бъде в зависимост от постигнатите от тях научни резултати. Така ще се даде път на знаещите и можещите да формират основите на модерната българска наука;

    ОБР. 4 Подписан от всички политически сили единен меморандум за Структурна Реформа в образованието и изработване на дългосрочна стратегия. (Бележка: Край на експериментите с деца! Стратегията е нужна за да се следва и от правителствата след 2013г.) ДА СЕ НАПРАВЯТ УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ОТГОВАРЯЩИ НА ТЪРСЕНЕТО НА ПАЗАРА НА ТРУДА! В противен случай младите търсят ОЩЕ след гимназия обучение в чужбина и по добри икономически възможности ТАМ, като остават да работят на чужди държави!

    ОБР. 5 Изработване на механизми гарантиращ равенство на половете в България. Толерантност към Гейовете

    –> Въвеждане на ваучерна система във висшето образование на пинципа „парите следват студента“ и превръщане на университетите в научни центрове за иновации;

    –> Създаване на нормативен регламент уреждащ обучението на студенти по заявка на фирми;

    –> Възстановяване авторитета на българското училище: допълнителни правомощия за директори и учители за въздействие над семейството и ученикът, строг ред, задължителни униформи, вечерен час, оценка за поведение, засилване ролята на училищните настоятелства, тясно сътрудничество със социалните служби и детска педагогическа стая;

    –> Издигане ролята на българският учител в обществото и утвърждаване на статута му на държавен служител с адекватно трудово възнаграждение;

    –> Увеличаване броят на часовете по български език, литература и история и въвеждането на изпитите по тези предмети като абсолютно задължителни за прием във висшите учебни заведения;

    –> Стимулиране на детското творчество и създаване на Национален фонд за надарени деца и подрастващи;

    –> Право на социални помощи да имат само родители, чийто деца посещават редовно училище;

    –> Законодателни промени и мерки за стимулиране посещаването на училище;

    –> Засилване на контрола в районите на училищата. При неспазване на тези разпорОбразование;

    –> Детската градина да бъде призната, като образователна и възпитателна институция;

    –> Въвеждане в училищните и университетските програми на курсове по гражданско образование и образование за природоползването, екологията и устойчивото развитие;

    –> Развитие на формите на обучение. Развитие на механизмите по принципа„Обучение през целия живот”. Внасяне в НС на закон за училищата „Втори шанс”;

    –> Запазване на наличния капацитет във всички училищни и университетски бази и преценка за използването им за извънкласни занимания и зелени училища/университети;

    –> Възстановяване като свободно избираема подготовка в горния курс на часовете по изкуства, училищните хорове, оркестри, танцови състави, финансово осигурени по специална програма за извънкласна работа от Министерство на образованието;

    –> Десегрегация на образованието на ромските деца;

    –> Разширяване правомощията, представителността и отговорността на училищните настоятелства чрез нов закон;

    –> Държавата да насърчава отговорното родителство;

    –> Увеличаване на стипендиите и премахване на таксата за обучение на приетите държавна поръчка – редовно обучение. Това да стане за сметка на редуцирането и актуализирането на самите бройки на държавнитепоръчки;

    –> Оформяне на студентски кампуси, които да са държавна собственост;

    –> Създаване на национален фонд за кредитиране на студенти и млади
    учени;
    –> Подобряване на базата и условията на работа в областта на науката, като се толерират новите течения, смесените научни колективи и интегрирания подход;

    –> Инициативи и механизми за връщане на масовият спорт в живота на
    децата, учениците, студентите и възрастните;

    –> Подкрепа за занятчийските камари и браншовите организации да изграждат свои организационни механизми за професионално обучение (чиракуване, калфенски изпит, майсторски изпит);

    – КУЛТУРА –

    –> Постепенно повишаване на бюджетния дял за култура и пълно въвеждане на проектно финансиране чрез прозрачни конкурси в разпределянето на средствата;

    –> Създаване на благоприятен данъчен климат за частния бизнес в сферата на културата чрез въвеждане на преференциална ставка по ДДС за книги и нов Закон за меценатството, който да улеснява тази дейност;

    –> Структурни реформи в Министерството на културата, възстановяване на националните центрове по изкуствата с участие на независими експерти, съкращаване на излишната администрация;

    –> Прозрачност и отчетност в управлението на националните културни институции, конкурсен избор на директори, въвеждане на граждански настоятелства;

    –> Активно опазване на културно-историческото наследство чрез разширени правомощия на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата и Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ) и въвеждане на пряка персонална отговорност за бездействие;

    –> Развитие на елементите на живата култура с оглед подсилване на тяхната идентичност и привлекателност за местните общности и чуждестранните посетители;

    –> Външния вид на българските градове и села и националния и териториален пейзаж да стане обект на обществен дебат, в съответствие с общоевропейските политики и традиции;

    –> Външен одит на всеки две години на културните институции;

    –> Повишени целеви бюджетни средства за попълване на библиотечния фонд;

    –> Запазване и развитие на културните институции във всяко населено място, разполагащо с такива, и създаване на нови при констатирана обществена необходимост от това, както и законови гаранции за техния сграден фонд;

    –> Преработка на Закона за културното наследство и Наказателния кодекс в по-рестриктивен дух и безкомпромисна борба с организираното иманярство;

    –> Изготвяне на официален списък със застрашени паметници на културата на национално и местно ниво и спешна намеса за спасяването им от страна на изпълнителната власт;

    –> Засилване на грижите за разработване, консервиране и превръщане на паметниците на културата в обекти с широк обществен и международен достъп; специално финансиране за тези цели от държавния бюджет и от международни проекти;

    –> Съобразена с реалностите на виртуалната мрежа защита на интелектуалната собственост в посока към отказ от държавно преследване на обикновените потребители, за сметка на повишени мерки срещу комерсиалното пиратство;

    –> Разработване на възможностите, предлагани от интернет технологиите, за повишена достъпност до произведения на изкуството в официални интернет „библиотеки”, финансирани от целеви средства и от собствен приход (реклама) и изплащащи възнаграждения на държателите на авторските права;

    –> Прецизиране на законодателството, защитаващо авторското право, за да се улеснят гражданските искове;

    –> Постепенна смяна на функциите при смесеното (държавно и общинско) финансиране на културните институции, така че заплащането и поддръжката на сградния фонд да се осъществява от общините, а финансирането на художествената продукция – от Министерството, на проектен принцип;

    –> Ново многопосочно осмисляне на културния туризъм: включване не само на исторически и археологически обекти, но и на съвремени културни събития;

    –> Финансиране на специализирани дългосрочни програми за представяне на съвременната българска култура в чужбина;

    –> Преференциално финансиране на проекти на млади творци за участие в други страни;

    –> Съхраняване на читалищата и различните форми на читалищна самодейност, на традиционните фолклорни празници и уникалните местни занаяти.едби да се санкционират учебните заведения;

    ОБР. 6. Намаляване на ДДС до 18 % и въвеждане на по-ниска ставка за култура, образование, социални услуги и наука. Премахване на ДДС върху книгите!!!

    – НАУКАТА –

    Българската науката определя икономическият успех на Европа и България. Няма икономически прогрес и реална национална независимост без внимание на обществото към собствения му интелект. В новите времена ролята на науката и образованието рязко и радикално нараства.

    Гражданското общество в българия иска от политиците единна (подписана от всички политически сили) дългосрочна и неотменима (неподдаваща се на полит конюнгтура) национална стратегия за развитие на науката. Тази стратегия е призвана да подпомогне преодоляването на тежката криза в обществото и извършването на икономическите реформи.

    Гражданското общество изисква от представителите си във властта стабилна научна политика на държавата, съобразена със съвременните европейски постижения на науката и с новата технологична революция (революцията в умовете на хората), с националните традиции и в съответствие съобразно европейските стандарти.

    Гражданското общество иска образованието да е качествено, достъпно, и съобразено с пазара на труда. Бизнесът е в ДЪЛГ към образованието! ПОНЕ ДА КАЖАТ КАКВИ КАДРИ ИМ ТРЯБВАТ ЗА ДА СЕ НАСТРОЯТ УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИТЕ.

    Това изисква държавата да продължи да осигурява безплатно основно и средно образование, да финансира значителна част от висшето образование. При определени условия тя да поема издръжката на образованието на отличните и на социалнослабите студенти. Необходимо е да се създаде държавен фонд за кредитиране на студенти и аспиранти с безлихвени и дългосрочни кредити!

    Студентските и аспирантските стипендии, преминаването от платено към безплатно обучение и обратно да се поставят в още по-голяма зависимост от постигнатите резултати в обучението. Критериите за приемане във висшите учебни заведения трябва да бъдат завишени. Необходимо е създаване на комисия към министерството на образованието (МОН) за оценка качеството на обучение. Тази комисия всеки месец трябва да изработва доклад който да е публично достъпен!

    Гражданското общество очаква от тези на които е гласувало доверие да:

    –> запазят светския характер на образованието и училището;

    –> за съхраняване на специализираните средни училища; за издигане на родноезиковото и разширяване на чуждоезиковото обучение;

    –> за развитие и защита на българското национално самосъзнание в обучението по история и литература;

    –> за съвместяване на академичната автономия, държавната образователна политика и обществените изисквания към образованието;

    –> за общи държавни образователни стандарти и акредитационни норми към всички висши учебни заведения (държавни и недържавни);

    –> за преминаване на висшето образование предимно към тристепенна система, в съответствие с което да се уреди сегашното полувисше образование.

    Гражданското общество след съставянето на кабинет би искало да работи за постигането на обществено съгласие за извеждане на науката в равнопоставено положение с останалите области на обществения живот с тенденция някои нейни клонове да придобият приоритетно значение за изхода от кризата. Средствата за реализиране на това трябва да доидат във вид на поръчки от страна на бизнеса към университеткките лаборатории които пак българският и европейският бизнес ТРЯБВА и ЩЕ създадат;

    На основата на професионалните принципи и обществените и икономически потребности следва да се търси оптимална но и радикална структурна реформа в научните и изследователските организации.

    !!! !!! Крайно необходимо е голямо материално и финансово съдействие от страна на държавата за Българската академия на науките (БАН) и за университетите. Това съдействие трябва да се търси и от бизнеса НО след реформиране на БАН! Никой не инвестира в нереформирали се институции! Науката трябва да мотивира бизнеса да инвестира в нея! Без финансовата подкрепа на държавата няма да оцелеят научни направления, някои от които са развити върху български школи на световно равнище. Същото се отнася за цели звена на отрасловата наука, без които технологическото и продуктовото обновление на икономиката би било болезнено. !!! !!!

    Особено важна задача на този етап е съхраняването на научния потенциал на страната и запазването на перспективни за теорията и практиката изследователски звена и висококвалифицирани учени и специалисти. На този етап специалистите не се знае къде са по света. Пръснати са дори в страната, а в резултат на безумната централизация в София дори не се познава човешкият потенциал в страната. С бюджетни, фирмени, благотворителни и други финансови средства трябва да се осигурят ресурсни условия за поддържане и оживление на важни за обществото и за националното стопанство изследвания и разработки. Трябва да се дадат причини за да бъде финансирана науката у нас!

    България трябва да изработи под натиска на гражданското общество държавна политика за научни изследвания и технологии. На тази основа да се проведат реформите в научната сфера и да се намерят оптимални организационни структури и връзки между българската и световната наука и между академичния, университетския, отрасловия и фирмения сектор на националната наука.

    Поставянето на науката в БИЗНЕС ОРИЕНТЕРАНА СРЕДА (БОС) невинаги изисква задължителното й самофинансиране. БИЗНЕСЪТ Е В ДЪЛГ НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА НАЙ-МАЛКОТО ЗАЩОТО УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ СА НЕАДЕКВАТНИ

    ВЪЗ ОСНОВА НА НАПИСАНОТО ПО-ГОРЕ ПРЕДЛАГАМ: Финансирането та науката да НАРАСТНЕ чрез въвеждане на данъчни облекчения за определени образователни и научни дейности и за стопанските организации, които влагат средства за образование и наука. Извънбюджетните приходи на научните организации да остават изцяло в тях и с предимство да се влагат за развитие на науката.

    Гражданското общество ика от тези на които е гласувало доверието да съставят кабинет и да управляват държавата да издигнат престижа и социалния статус на учителите, преподавателите и учените; прекъсване на отлива на млади хора от работа в областта на науката. Това може да се постигне чрез обективна оценка на професионалните качества на заетите в науката и премахване на дискриминационните политически изисквания към тях, чрез ефективни гаранции за авторството и научния продукт и чрез подобряване на заплащането.

    –> Възпитание на подрастващите в училище и извън него в български дух и национална гордост чрез политика за
    популяризиране на българската култура, история и традиции.

    –> Възстановяване на войнишките паметници в страната ни зад граница

    –> Активна държавна политика за опазване на културно-историческото ни наследство

    –> Достойно място в обществото на хората занимаващи се с изкуство и култура.

  56. По отношение на науката достатъчно е българските учени да се включат в Европейското изследователско пространство и да изпълняват изискванията за това включване. А те са много, ама много високи. Добре би било гражданите да подпомогнат с решения изпълнителната власт.

  57. За много неща българските учени съветват европейските си колеги и в мого направления именно ние сме водещите, нелепо е да се тълкува, че не сле в Европейското изследователско пространство след като поне в областта в която работя си имам абсолютния авторитет сред тях и смятам да съдействам с връзки, влияние и пари науката ни като цяло да получи европейски облик и да бъде призната. Полага и се.

    Поздрави: Дидо Денев

  58. Не става дума за това, отделни българи да бъдат признати в Европа, а именно да се създадат условия на равнище законодателна и изпълнителна власт за пълноправно участие в научния живот на Европа. И аз бях представител на България на една конференция в Германия по случай 20-годишнината на Промяната в Източна Европа. И какво от това? За да прочета в хотела /електронен надпис в залата за закуска/, че България е най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС? С какво самочувствие да кажа, че съм българка?

    Имам впечатления от германски университети и научни институти, както и от Копенхагенския университет. Проблемите във висшето образование и науката са много големи и много дълбоки.

    Напоследък се говори за бедността /включително и нашата, на България!/ като форма на дискриминация, форма на социално изключване. Дори в момента в Брюксел тече комуникационна кампания по тези въпроси.

    Всеки учен предпочита да работи с партньор на неговото равнище – като материална база, като знания, като умения. Тези условия са задължителни при сключването на договори.

    Очертах най-общо проблемната зона и тя не бива да бъде подценявана.

  59. @ Боян Юруков,
    „За да работи нещо, трябва да има контрол. Той идва от нас. “

    Съгласен съм.
    Убедих собствениците на няколко агенции да има дневник на обажданията – за да има контрол.
    Ако няма контрол – няма развитие.

    Но контролът оплюване ли е ?
    Никое правителство не имало такава атака срещу себе си от озборите, дори не се чака Кабинет.
    Това е продължение на оплюването / контрола / на Царя.
    Ако НДСВ не беше оплюто – нямаше да има тройна коалиция.
    И тогава остава въпросът кой е имал нужда от “ контролното оплюване „.

    Сините се хванаха на провокацията Меморандум, както червените се хванаха с матрИала.
    Трябва да контролираме не партията , А депутати , министри и надолу.
    Дали бихте писали за КАТ ?

    Никой не смееше да пише за черевните.
    Сега смело – Плюйте всички да плюеме.

    грозно и кърваво черевно

    Успешен ден !

  60. Преди контрола трябва да има знания. Затова днес между другото започнах виртуална академия за ЕС в „Свежо“.

    Колкото до работата на новото правителство, имам идея за един мораториум, но нека го обявят. Текстът ми е почти готов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.