Широколентова буржоазия

highway Малко на присмех възприемаме идеята за това, че в България нещо е сред най-доброто в Европа. Настрана от природата и няколко други национални гордости, комплексът ни за малоценност ни пречи да се зарадваме на хубавото.

Сигурен съм, че с тази нагласа повечето хора в България са посрещнали новината, че страната ни е на пето място в света по качество на високоскоростния (широколентов) интернет. Или че София е на 10-то място сред градовете. Целия доклад на университета в Оксфорд може да видите тук.

Защо интернет връзката в България, и по-специално в София е толкова добра? Преди 2 седмици се заех да си сменям интернет доставчика. Живея и уча в Германия и имам два основни варианта – DSL или кабелен. DSL със скорост 25Мбита струва 45€, а този от 16Мб – 35€. Има оператори, които го препродават на малко по-ниски цени. Кабелния интернет, на който съм в момента пък струва по принцип 30 за 20Мб. Сега плащам 25€, защото хванах промоция. Когато написах това в Twitter, if_fi възкликна, че било скъпотия и ми показа българските цени. Pon.bg: 50Мб – 16€; 100Мб – 32€. Магалан: 30Мб – 12€; 70Мб – 45€.

Разликите в цените са очевидни. Дори цените на БТК – единствения DSL доставчик в България, са по-ниски от тези тук. Още по-фрапиращи стават когато се сравнят и скоростите на качване – в Германия те никога не надвишават 3-4Мб. В София започват от толкова и при това при международния трафик. Причината е, че голяма част от кварталите са овързани в lan мрежи – нещо непостижимо за мащабите на Германия. Поради гъстата населеност на столицата ни пък става рентабилно да се свържат блоковете в една мрежа и дори да се прекарат оптични линии.

Проблемът обаче е, че този превес на широколентовия интернет присъства само на острови в България – основно София, следван от Варна, Пловдив, Бургас и останалите по-големи градове. В малките градчета, а да не говорим за селата, дума не може да става за големите скорости и качество, за което доклада на Оксфорд ни хвали. Дори на няколко километра от столицата е трудно да се получи дори DSL. Затова говоря за Широколентова буржоазия – определени кръгове. За сравнение, в Германия почти навсякъде може да се прекара някаква форма на широколентов интернет – било то DSL или кабелен. Ниското качество се дължи на острото недоверие на немците към телекомите и офертите им за по-висок клас интернет.

През януари покрай инициативата TH!NK ми попаднаха предизборните стратегии на европейските партии. Всички включваха ударно развитие и свързване на широколентовите мрежи в ЕС. Високоскоростните интернет връзки се възприемат с еднакво значение за бизнеса, образованието и разбирателството между страните ни както свързването на магистралните мрежи. В условията на криза допълнителните инвестиции от страна държавата в IT инфраструктурата не само ще създаде много ниско и високо квалифицирана работна ръка, но и ще подготви почвата за бурно развитие на високо технологичния бизнес по-късно. Друга причина държавата ни да включи интернет връзките в националната ни стратегия е, че вече са далеч от чисто бизнес интереса – там където има търсене ще има и предлагане. По подобие на пътищата, тока и мобилното покритие, добрия интернет вече е предпоставка за развитие на бизнеса в даден регион.

Затова ви призовавам да преразгледаме отношението си към интернет и да гледаме на него повече като на инфраструктура и по-малко като на глезотия вкъщи. В противен случай в близкото бъдеще ще имаме остро разделение между хората спрямо това дали имат привилегията на достъп до дигитална информация и услуги. Тези които имат – ще се развиват. Покриването на градовете ни с безплатни интернет мрежи например би било добро нискобюджетно начало.

41 коментара

  1. Да, това е така, но засега държавата се ограничава да анализира доколко Интернет се използва от българския бизнес и домакинства и да отчита данните в ЕС.

    Затова пък държавата почти подари БТК – Вивател – Виваком на незнайни и несериозни инвеститори, които вчера следобяд в продължение на над четири часа държаха половин България без достъп до Интернет, без да им хрумне че трябва да дадат правдоподобно обяснение затова и да се извинят дори!

  2. Можете да погледнете сайта http://www.vivacom.bg/ – последната новина е от 1 октомври. Вероятна тази компания не е наясно, че PR служи не само за хвалене, но и когато се създаде проблем на клиентите…

  3. Pingback: Боян Юруков
  4. Да, естествено е, че това трябваше да стане. Въпросът е все пак инвеститорът да не прави бизнес между другото и да го прави професионално…

    Всички сме потърпевши в момента от остатъците нехайство на държавата и в самата компания, а ако продължаваме да търпим нехайство в бъдеще и да не сме далновидни, ще се превърнем в банановата република на Европа и в телекомуникациите, както си забелязал и ти!

  5. Абсолютно съм съгласна с второто!

    С първото – как да ти кажа – преди 15 години бях изправена пред избора да напуснем със семейството си или да останем. Останахме, защото смятаме, че България има бъдеше и стойност. Имам самочувствие, че съм българка и не се срамувам от страната си.

    Но не мога да не виждам колко сме изостанали в сравнение с други страни в Европа, без да броим Албания, Македония и Молдова.

  6. @Поли Козарова – Сложно е да се управлява един телеком като държавна компания. Поне това е моето мнение. Държавата винаги ще има склонност към разхищение и няма да се води по пазарните принципи. Моето мнение е, че държавата трябва да създава подходящите условия за развитие на бизнеса. Когато е нужно да се подтикне развитието в дадена посока – както в случая с високоскоростния интернет – държавата трябва да стимулира отделни отрасли с умерена регулация.

    Затова БТК трябваше да бъде раздържавена. Вече как го направиха и какво се случва с компанията след това е работа на съда. Доколкото знам вътре все още не могат да се отърсят от наследеното нехайство и хаос, а интересите на партньорите на компанията, които препродават услугите, спъват ефективната работа. Надали ще научим какво се е случило през тези няколко часа без връзка, а и надали някой ще направи нещо в компанията, за да не се повтори. Медиите вече подминаха новината.

  7. @Поли Козарова – въобще не сме бананова държава в Европа. Според мен това, с което наистина сме на последно място, е самочувствието и отношението ни към собствената ни страна. Просто я ненавиждаме. От там идва всичко – предпочитаме да се извиняваме с държавата ни, вместо да се замислим.

    БТК има стратегическо значение за страната. Ако собственика не си върши работата, държавата може да се намеси в интерес на националната сигурност и да изиска определени неща. Точно това трябва да стане в момента – комплексна проверка не само какво технически е създало повредата, а какво в организацията е предразположило към това. Разбира се, между „трябва“ и „ще“ стане има съществена разлика и управниците винаги и навсякъде са имали проблем да предприемат правилното нещо.

  8. Всъщност, ситуацията не е така само в София. В бая от градовете, като Варна, Пловдив (и по мои преки наблюдения – Добрич) има опънати сериозни LAN мрежи, стига се до това да се правя такива и из селата. Проблемът е по-скоро закарването на свързаност до по-малките градове, но и той се решава доста задоволително.
    (и пример – връзка 20d/10u Mbps стурва 22 евро в Добрич).

    Колкото до възможността това да се направи в Германия, не съм съгласен, че не може – всъщност мисля, че дори има градове, в които се прави. Трябва да проверя по-сериозно, но съм сигурен например, че например в Холандия правят такива неща – хващат града, опъват оптика навсякъде и си продават евтин и бърз Internet. Основната спънка е т.нар. right of way или правото да опънеш жица, но то не е чак такава спънка при нормална начална инвестиция и нормално законодателство (т.е. липса на някакъв монопол за кабелните трасета).

  9. То си спомням когато около 2000 и малко след това в Добрич имахме 4-5 Интернет доставчика. И конкуренцията поне за мен изглеждаше доста голяма за клиенти. Предполагам и в други градове е било така. Това според мен доста помогна за свързаността и като цяло за качеството. Според мен.

  10. @Васил Колев, @Радослав Станков – Определено има разпънати мрежи из малките градове, но според това, което съм чул имат три проблема – ограничени са до един-два квартала, където има повече блокове, като цени не са толкова изгодни за ниските заплати извън областните центрове и най-важното – високите скорости се постигат единствено вътре в самите мрежи. Тоест няма добра свързаност между островите от интернет, ако ги наречем така.

    А що се отнася до Германия – тук инфраструктурата се строи предимно от T-Com, а те не могат да сварят на търсенето. Много ме съмнява дори в гъсто населените квартали на Берлин някой да е разпънал мрежа поради простата причина, че никой няма да му позволи да си прекара кабелите. Просто T-Com и властите ще го задушат. Остава кабелния интернет, който е алтернатива, но не е застъпен сериозно.

    Друг основен момент е, че в Германия, освен Берлин, Хамбург и Мюнхен, няма градове над милион. Ако смятаме метрополиите, Бон-Кьон става нещо огромно, но като правило в Германия гъстотата на населението е ниска. Повечето живеят в села и малки градове и пътуват всеки ден по час и нещо на работа. При ниска гъстота на населението разходите по интернет инфраструктурата скачат много. Там където тя е висока пък, обикновено живеят емигранти и бедни семейства и на телекомите им е все тая какъв интернет получават те. Пример – крайният квартал на Darmstadt пълен с турци и руснаци, където живеех до скоро.

  11. @Боян Юруков,

    в началото на публикацията сравняваш цени. Но все пак в България се плаща по-малко на техниците прекарващи интернет. Кабелите, бензина и т.н са по-евтини. Много от фирмите предлагат лощо обслужване и т.н. Не че е невъзможно и в Западна Европа да има такива случай, но тук са много по-масови (говоря за обслужването).

    Слава богу, че аз в Пазарджик съм на CityLAN – тукашния аналог на MegaLAN. Дори двете фирми имат договор и ползваме общ DC-hub. Скоростите помежду ни са високи и скоро се надявам на цифрова телевизия с качеството на MegaLAN.

  12. @Хари – наистина заплатите и отчасти цените на техниката са по-ниски. Това е още една причина да можем по-лесно да покрием навсякъде с добра безжична мрежа и да докараме високоскоростен интернет до цяла България. Относно качеството на услугите – не можем да очакваме, че само конкуренцията ще го гарантира. Хората трябва да си искат. За Германия мога да ти кажа, че са мили по телефона и после любезно те прецакват. Не познавам някой, който да не е бил прекаран по някакъв начин от телекомите. Разбира се, разликата е, че тук съда работи, фирмите ги е страх и бързо се оправят нещата.

    От гледна точка на поддръжка обаче, нещата в Германия далеч не са по-добри. Малките фирми, които се опитват да пробият пазара, дават всичко, само и само клиентите да са доволни. Големите пък не им пука. От T-Com изпратиха техник да ни оправят интернета чак след като на 5-тото обаждане ги обвиних пряко в дискриминация към квартала, населен предимно с чужденци и ги заплаших с адвокат. Arcor пък като усетели, че един познат не си ползвал няколко дни нета, му го намалявали на минимум и после трябвало седмица разправии докато го оправят. Спирането на договор пък е истински кошмар при повечето доставчици тук, дори и след като подписания период е свършил. Списъка с примерите е дълъг.

    Мит е, че компаниите в Европа дават добра поддръжка. Разликата е, че клиентите си знаят правата и си ги искат. В България повечето хора това не сме го научили още.

  13. Pingback: Христо Иванов
  14. @Боян Юруков, в предишния ти коментар виждам добрата страна на интимността между българи, които не се познават и фамилиарниченето на служителите.

  15. @Хари – да, има го и това. Тук са длъжни да са любезни, но реално като имаш проблем това повече дразни, отколкото да помага.

  16. „единствения DSL доставчик в България“ sure? 0rbitel нямат ли и те?:) Макар и през мрежата на БТК 🙂

  17. @drJeckyll – Доколкото знам те препродават както целия конгломерат от фирми в Германия. DSL се основава на телефонните мрежи, а най-често те са собственост на една компания. Останалите просто препродават услугите им или поне използват разпределителните станции. Каквато инфраструктура има големия телеком, в нея са затворени и малките като Orbitel.

  18. Нали правиш разлика между препродаване и използване на налична кабелна мрежа например?
    Нямам идея до къде стигат 0rbitel, но ако следваме логиката която казваш, излиза че всички препродават БТК 🙂 Колко доставчика от друг град познаваш които са прекопали например София-Пловдив за да си пуснат собствени оптики?:) За международните трасета пък да не говорим 🙂
    Едно е да ползваш кабелната или каналната мрежа, съвсем друго е да препродаваш чужди услуги … поне според мен …

  19. @drJeckyll, всъщност има бая оптики, които не са на БТК, както и изградени други мрежи. http://capital.bg/shimg/oo_525031.jpg показва _част_ от ситуацията, отпреди няколко години, а тогава имаше и други влакна напред-назад. По същия начин голяма част от инфраструктурата тука на доставчиците си е тяхна.

  20. @Васил Колев – Аргумента ми беше насочен против твърдението „единствения DSL доставчик в България“.

  21. „Широколентова буржоазия“ в Блогът на Юруков, е повече от концептуална.

    Подобно наблюдение е поглед в бъдещето.
    На България. Българите. И не само.

    Сега, когато „приоритет“ е само клише, а „България или не“ звучи „неприоритетно“ или не, може би потенциалът на „Широколентова буржоазия“ обезсилва нагласата за инерция и пустота.

    Заглавието е невероятно точно, обобщаващо и само по себе си назоваващо, номинативно.

    Много повече важно от магистралите…
    Перефразата е от „Широколентова буржоазия“.
    И не е случайна.

    Наскоро натрапливо си спомнях един и същ момент от „Дискретният чар на буржоазията“…

    На финала, вратата се оказа отворена…

    Но това беше случайно.

    Юруков и неговото поколение отварят много врати пред нас.

    Виждаме ли ги ?

  22. ДА ПРЕРАЗГЛЕДАМЕ ОТНОШЕНИЕТО СИ КЪМ ИНТЕРНЕТ
    ДА ГЛЕДАМЕ НА ИНТЕРНЕТ КАТО НА ИНФРАСТРУКТУРА
    ДА ПОКРИЕМ ГРАДОВЕТЕ НИ / И НЕ САМО, С БЕЗПЛАТНИ
    ИНТЕРНЕТ МРЕЖИ – ЕДНО НОВО НИСКОБЮДЖЕТНО НАЧАЛО…
    … Все неща, с които съм безусловно съгласна!

    “ … да преразгледаме отношението си към интернет и да гледаме на него повече като на инфраструктура и по-малко като на глезотия вкъщи. В противен случай в близкото бъдеще ще имаме остро разделение между хората спрямо това дали имат привилегията на достъп до дигитална информация и услуги. Тези които имат – ще се развиват. Покриването на градовете ни с безплатни интернет мрежи например би било добро нискобюджетно начало.“

  23. @drJeckyll – Кой генерира самата услуга за доставка на интернет и дали някой друг я препродава няма голямо значение. При препродаването качеството обикновенно пада заедно с цената. Инфраструктурата обаче и в двата случая е една и съща и крайния клиент, независимо от това към кой оператор е, може да получи някакъв таван на качество. В същото време само на един или два оператора се пада да градят интернет магистралите. Според мен това трябва да е задача и собственост на държавата, а операторите да плащат такси на принципа на винетките.

    @Васил Колев – Тази графика всъщност е много интересна. Не знаех, че има толкова оптика между градовете и още повече, че толкова излиза от България. Имаш ли информация каква част от нея се използва от доставчиците на интернет? А колко от тази оптика има връзка с останалата Европа и трансокеанските кабели?

  24. @Боян Юруков – По-горе казваш, че „Arcor пък като усетели, че един познат не си ползвал няколко дни нета, му го намалявали на минимум и после трябвало седмица разправии докато го оправят.“ Ахм, кой е този познат, защото подозирам. че и мен така ме работят и искам да споря за нормалната си скорост 🙂

  25. Преди 3 години в Париж предлагаха 30 мегабита + кабелна и телефон за към 30 или нещо такова евро. Карам по памет, така че цената може да е и 60 евра, но скоростта наистина ме беше впечатлила, тогава БТК май бяха на 8 мегабита по АДСЛ. Уви, не знам за София, но във Варна положението е доста по-различно – офертите се въртят около тази на БТК, но реално не съм търсил скоро интернет доставчици.

  26. @Vasil Svetoslavov – Аз сега съм на 20Mb за 25 евро. Из европейските страни има остра разлика. А и Париж е доста гъсто населен, така че не се учудвам цените да са ниски. През Август за малко да отида да бачкам в Париж и гледах пакетите. Не помня цени, но не ми се сториха чак толкова евтини. Интересно ще е да се направи анализ за връзката между гъстотата на населението и качеството/цената на интернета.

  27. Е, тя теорията е ясна – комбинация от търсене, предлагане и себестойност на услугата. В случая себестойността на услугата може да се приеме за функция на търсенето 😉

  28. @Vasil Svetoslavov – да, но за да има развитие и то по-бързо, държавата трябва да създаде изкуствено условия за да се вдигне качеството. Иначе пътищата щяха да се строят само когато селата са големи и могат да си го позволят.

  29. Не само в Европа 😉

    (резултатите до колкото разбирам са осреднени за потребителите от дадената страна, които са си тествали собствената скорост)

  30. @tech_noir – ехе, аз този сайт го ползвам винаги като си тествам скоростта. Не се бях сетил да го проверя за тази статистика. Германия е на 43-то място по качване и 15-то по сваляне. Въобще да не ми се правят тук с техните скорости.

    Проблемът обаче е, че тази инфраструктура в България е съсредоточена в определени възли и ми се струва, че не е общо-достъпна извън големите градове. Знам, че е трудно да се прекара добър интернет на няколко километра извън бетонните квартали на София. В Германия разпределението е доста по-добро, макар и качеството да е по-ниско.

  31. Ами… сестра ми е в Плевен. Нета и е по кабеларката и вярно че не е като моя софийски, но все пак си гледа HQ клипове от YouTube директно, без да спират за зареждане (обаче постояно, ползва си го като музикален плеър). Не знам колко точно дига пределно всъщност.

    За още по-малките места не знам наистина. Казват че нета на GSM операторите като си на хижа в планитата бил зле, но сравним с IDSN и кабелните телевизии. Не съм пробвал честно казано.

    Имаме също и уж най-развитата WiMax мрежа в Европа (не познавам някой, който да я ползва обаче), има сателитни (цени двойно на LAN-ките) и се подготвят още някакви варианти.

  32. @tech_noir – WiMax-а наистина е от най-развитите. За жалост не чувам нищо от тях от доста време. Май няма интерес. Устройствата им са малко големи нещо и са неудобни.

  33. Pingback: Не освобождавайте интернет – освободете хората | Блогът на Юруков
  34. ами аз съм на 30 км от стара загора бях на кабелен интернет и скороста беше 500 кб в секунда ако стане 1 мб се радвах като циганче на баничка след това само че реших повече да не плащам за нет и сега използвам една wi-fi мрежа без парола.Изобщо скороста ни не е такава бърза както я казвате тва че сте в софия и съдите по това елате тука да видите дали е такъв нета.А тия който са правили проучването да вземат да се гръмнат тва са някакви не реални стойности

  35. @wqwq – В големите градове определено скоростта е много висока заради многото оптика и lan мрежи. В средните и малките градове далеч не е така, а на много места просто няма. Това е проблемът – бърз е нета, но разпространението му е слабо. За сравнение – в Германия разпространението на нет сред домакинствата е голямо, но скоростта е бавна. По същия начин обаче като се излезе на 20-тина км от градовете и единствения начин за интернет е dail-up или мобилен нет – както и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.