Доказателство, че магазините Пени ще отворят скоро и защо не трябва

Това е шоколад, който купих днес в магазин на Пени (Penny) в Darmstadt, Германия. За мое учудване намерих и указания на български. Това по принцип не е рядко срещано, защото доста продукти се продават и тук, и в България. Разликата е, че на този шоколад пишеше изрично, че се внася в България за Пени. Магазините още не са отворени, както знаете, въпреки, че доста са отдавна построени. Шоколадът има срок на годност до началото на 2010. Това значи, че до тогава ще отворят веригата им в България.

IMG_4288_t

IMG_4288_t

Аз пазарувам предимно при тях в Германия, защото наистина е евтино и удобно. Проблемът обаче е, че зеленчуците са им пластмасови и използват предимно нискокачесвена стока. В Германия този модел на предлагане е тук от доста отдавна и това, което може да се яде, доста хора на практика не могат да си го позволят. Причината е, че био храните и качествените стоки им се вдигат изкуствено цената само и само търговците да издържат на конкуренцията на масовите супермаркети като Пени, Плюс и Лидъл. Вярно е, че последните елиминират посредниците и съответно тези, които слагат надценка, но производителите пак получават същата цена за стоката си. При това имат по-малки възможности за пласиране, защото търговската мрежа се окрупнява. Получава се нещо като монопол.

Грешно е да се смята, че ниските цени са хубаво нещо, защото в крайна сметка водят до по-големи проблеми надолу по веригата от похарчените 10 ст. отгоре на килограм. Това, което е добро за производителите е добро и за потребителите. Ако от нещо трябва да се реже, това са препродавачите и търговците. Затова големите мрежи от супермаркети изглеждат добра идея. Реално обаче при тях се създава огромна мрежа за транспорт на стока, от която просто губим всички – пътищата се натоварват, замърсява се въздуха, пренасят се стоки из страната, които могат да се купят локално и цената на лавиците зависи все повече от цената на бензина.

Друго притеснително нещо, което този шоколад ми напомни е, че не пишеше нищо за производителя. Пише само, че стоката се контролира и проверява от Пени и толкова. И помнете – това е продукт, който след няколко месеца ще видите и в България. Реално те не ви дават възможност сами да прецени дали този или онзи производител си струва, а се надяват да разчитате да разчитаме на тяхната преценка. Така, ако знаете, че някой завод за сирене не произвежда добра продукция и предпочитате друг, няма да знаете, че Пени всъщност смесва марките. По опаковките може да е трудно да се прецени, защото такива магазини често изискват специални опаковки за себе си. Ще продължите да купувате обаче, защото наистина ще е по-евтино.

В Германия и Англия тези неща отдавна са факт и никой не може да направи нищо. Немците например вече са се примирили и не им пука. На летището във Франкфурт попаднах на пътеводител за България където започваха с констатацията, че сме една от малките страни в Европа, където зеленчуците имат все още вкус. Този вкус не зависи толкова от това, което земеделците искат да произвеждат, а от търсенето. Ако вие изберете по-добрия продукт, за който знаете, че е произведен в България, магазините ще ви го предлагат. При такива като Пени обаче няма начин да знаете и малко по малко качеството ще пада. Личен опит.

43 коментара

  1. При това обедняване на народа, едва ли – масите, в повечето случаи потриват ръце в очакване на поредната верига супермаркети..

  2. @Лита – грешиш. Точно в кризата тези магазини с постоянни намаления спечелиха най-много. А и т.н. „обедняване“ на народа го говорихме през цялата 2008-ма година, когато заплатите скачаха яко. Затова не разчитам на тези определения.

  3. Хубав материал! Тази година забелязах нещо странно по българските пазари. Въпреки тъмната сянка на кризата която в България през лятото още само плашеше масите (тук всичко идва по-бавно защото информацията е нещо, което натоварва излишно хората…), забелязах че по пазарите и малките магазини за зеленчуци се продават основно розови градински домати.
    Да, след голямото разочарование от изкуствените турски и македонски домати през изминалите години, Българите категорично отказват да приемат този вкус и местните търговци се ориентираха към скъпи домати. Разбира се в разгара на сезона се появиха домати, които са розови но отвътре пак са „леко) изкуствени. но Българите се адаптираме към всякакви терени и улавяме верния път.
    Та, въпреки че глобалните вериги продължават да навлизат в нашия живот опитвайки се да изместят навиците и вкусовете на българите, търговията тип Чаршия ще продължи да съществува поне още 1-1,5 поколения.
    А после вече съвсем европейци ще се радваме на евтините продукти с хубав цвят.
    Дано поне тогава (след 50-60 години) в Европа ще са се върнали към натуралните продукти с истински вкус, които ние тук отново ще внасяме от тях.

  4. Пени и Плюс вече са в България и това е факт – добър или лош.
    Има обаче едно нещо, което малко намалява негативния ефект, за който ти споменаваш. Големите вериги ползват локални снабдители. Да вярно внасят и много стока отвън и качеството е пропорционално на цените, но не за всички стоки. Например ако отидеш на ще видиш, че основните стоки – хляб, местни и млечни продукти са българско производство. За зеленчуците и яйцата незнам. Доброто на големите вериги според мен е, че благодарение на стабилните приходи от огромния асортимент могат да си позволят да поддържат цените без колебанията причинени от временни проблеми, което малките магазини не могат. От там и регулират пазара и задържат инфлацията на стоките от първа необходимост.
    А за натуралните продукти си мисля, че скоро ще е късмет ако не си ядеш салатата на таблетка, която само ще провокира приятни сънища, че си ял истинска салата :-P.

  5. Pingback: Боян Юруков
  6. @Лита… мда. Точно това правят. От беден народ най-лесно се печели. Промоциите вървят като топъл хляб. Даже скоро Била пуснаха сума намалени продукти… Например безалкохолно за 20ст. или натурален сок за 99ст. и бабите се избиват от рано сутрин, понеже количествата са ограничени. Това е положението. Да си видяла фалирал магазин „по 1 лев“ 😀

  7. @vassilev12 – конкретно за доматите в течение на няколко години се опитват да наложат точно такива безвкусни сортове, но просто не се харчат. Затова малко по-малко се връщат към добрите сортове, но такива, които не раждат по много. Същото се случи май и с дините.

    Гледах един документален филм за този проблем в Англия. Там дадоха пример, че в Испания потребителите си държат на качеството на храната си и пластмасовите продукти просто не се харчат.

    @Юлиан – може би могат да си позволят сваляне на цените, но ще контролират целия път на храните. Тук не говорим какво може да стане, а какво се случва в останалата част от Европа. Реално тези крупни магазини натискат производителите, определят какво е качество и тренират клиентите си да го предпочитат. Конкретен проблем в Англия беше, че огромен процент (горорим за някъде 30%) от продукцията зеленчуци се изхвърля от земеделците, защото поради козметични дефекти никой от тези крупни супермаркети не иска да я купи. Не говорим за качество, а за изкуствено създадени стандарти за външен вид и „непредаваемост“. И това е само един от примерите. Това си мисля, че ще донесат тези мрежи.

    @CHILIEV – намаления има навсякъде. Дори в България въобще ги няма в сравнение с Германия. У нас тепърва ги прилагат, защото усещат, че така се привличат клиенти. Констатацията ти не е въобще вярна – от беден народ се печели само, ако си умен. Не си мисли, че немците не се имат всички за бедни. Проблемите на едно средностатистическо немско семейство що се отнася до храната са съизмерими с тези на едно българско. Затова и немците пазаруват в Пени и Плюс – не очакват качество и поне искат да е евтино.

  8. Аз като не знам какво купувам, не си го купувам. Често гледам марката, производителя. Предпочитам стоки, произведени в града или областта в която живея. Хората рядко обръщат внимание на тия работи, а подробностите са важни…

  9. @mc_martin – и много добре правиш. Храната така не само е произведена в региона, в който живееш, и съответно е по-подходяща за теб, но и ги няма огромните скрити разходи и замърсяване за транспорт. Не на последно място се помага на местните производители, чиито работници почти сигурно са ти съседи.

  10. @Боян Юруков
    Когато говорим за хранителни продукти трябва да вземем под внимание не само плодовете и зеленчуците а и другите хранителни продукти. Произведените в България сирене и колбаси например отстъпват по качество и на най-нискокачествените произведени в западна европа, без да им отстъпват по цена. Време е българските производители да се научат на конкурентно и качествено производство.

    Ето още една интересна дискусия по темата:

    ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО! (мазохистичен патриотизъм под формата на бучка сирене…)

  11. Страхотна тема, поздравлиния! От години го говоря това нещо на приятелите си, че ниската цена е равносилна и на по-ниско качество, но някой още не са го „чули“.
    Конкретен пример мога да дам с веригите, които са от години на БГ пазар. От доставчик на фирма, занимаваща се с производство на пилешко месо научих, че пилетата зареждани в Кауфланд са тъпкани с много повече хормони и другите му вредни стимуланти, за да достигнат необходимото тегло за месец, докато при нормални условия е необходимо двойно повече време. За последствията върху крайният потребител на тези меса вие знаете.
    За зеленчуците какво да кажа, няма как да има нещо „био“ в БГ по простата причина, че няма къде да бъде отгледано. Замислете се, че нивите са около главни пътища. Конкретен пример е „Дерони“, така си отглеждат и те продукцията, но няма и как да е иначе. Аз до скоро си мислех, че като отида на пазара и си купя зеленчуци от бабите ще бъдат необработвани с пестициди. От личин опит мога да кажа, че и това е заблуда, повечето даже и карантинните срокове не следяд. Мога да говоря по темата до утре, но все пак си мисля, че си струва човек да се замисли какво купува и пак от личен опит да кажа, че най-големите боклуци се слагат в т.нар марки на дадения хипермаркет!
    Логиката, че като купиш нещо произведено в твоя район не винаги е вярна. Шуменското е най-скъпо в Шумен! Може би, защото Шуменци си пият него….и що нява да им вземем повече :)))

  12. @vassilev12 розовите домати не са градински. Някой просто се е сетил да продава повече червени домати. И аз си мислих, че са мноог хубави, но в крайна сметка и от тях излязоха доста палстмасови.
    Боян, относно шоколадчето и произходът му. Ще дам за пример Kraft Foods, които пренесоха производството за половин, ако не и цяла европа на няколко вида шоколади в Своге и спряха да произвеждат някои от видовете шоколади в България. И в крайна сметка на Пени, може да им най-изгодно да произвеждат в България.

  13. Пак каруцата пред коня – не е важно кой е представен на пазара, а за кого има клиенти

    Качество при избор не е навик на бг клиент; няма предишен опит, традиция и не знае как да открие качествената стока

    Преди качествено бе внос
    След зачестилите случаи на импорт стоки с изтекъл срок на годност, съмнителни консерванти и цени като в научнофантастичен филм, консуматора стана скептичен
    Скептичен все още не е информиран

    За да стане информиран и да почне да отсява качество и стойност му трябва повече опит, в повече вериги като Пени
    Пазаруването в гараж където ти подават стоката и плащаш кеш е различно от пазаруването веднъж седмично в супермаркет от верига, където имаш възможността да изследваш опаковката и направиш информиран избор, заплащайки с пластмасови пари

    Бг клиент е далеч от потребителя на Пени в Германия, който има десетилетия опит как се пазарува

    Не се притеснявай за доставчиците на Пени от бг, защото те трябва да се ИСО сертифицирани; Пени е ЕС верига, оперира от десетилетия и съществува, защото спазва ЕС норми

    Има нещо хубаво в ниските цени и то е отсъствието на среден слой в операция – прекупвачи и сорта им не виреят. От другата страна на оградата, производителя, следи за разходите си и ефективизира производството, инвестира в технологии;

    Персонално харесвам пазаруването в Германия; не ми е по удобно, но имате по ниско ДДС. Ерго, абсолютно идентична датска стока струва по евтино през границата. И имам време за една бира след седмичното ми терапевтично пазаруване в братско немско)))

  14. in2h20 да кажеш, че исо сертифицирането ти гарантира добър продукт, е като да кажеш, че Санишев и Барабойко са добри политици, защото имат по една аспирантура зад гърба си.

  15. лошо съм се изразила снощи – имах предвид, че едва ли можем да направим нещо по повод отварянето на нова верига супермаркети – винаги са били предпочитани от масите.

  16. @Боян Юруков, примера с Испания не е много сполучлив, не знам какво точно са снимали в тоя документален филм, но магазините в Мадрид и околностите са пълни с боклуци. това, което наскоро ми направи впечатление е, че видях яйца, на които пишеше, че са снесени от кокошки разхождащи се на свобода, не знам кое беше по-комично в случая, надписът, който удостоверяваше, че са еко или цената, която беше около 5 пъти по-скъпа от нормалното.

  17. @krlkirilov – Ти очевидно не си се хранил редовно в западна Европа. Нашето сирене в Европа го няма. Единственото бяло сирене, което ядат е нискокачествена гръцка фета, която към е далеч по-лоша от нашето сирене като вкус. Колбасите пък са принципно различни, защото не допускат абсолютно никакви мазнини вътре. Като производство обаче не са кой знае какво, защото им липсва хранителност и вкусови качества. Вярно е, че в България има много нискокачествени производители, но идилията която си представяш, че е „Европата“, е далеч от истината.

    @vili – Основната разлика, както ти казвам е, че нещата имат вкус. Ти виждал ли си двукилограмово пиле, което да има 300 грама само мазнини по него. Да – говоря за голяма буза пилешка лой. Имаше кръвонасядания по целите крака, а кожата беше лилава на места. Просто серийното производство в „развитите страни“ е по-усъвършенствано и се залага на количество, а не качество. Стандартите им не са чак толкова добри и лесно бива заобикаляни.

  18. @Момчил – То това, че пени е в България не означава, че могат да произвеждат тук. Испания изнася огромна част от плодовете и зеленчуците към Европа, но истински качествените си остават при тях, защото останалото просто не го ядат.

    @in2h20 – Аз пък имам съвсем други наблюдения за това как българина избира стоката. Отдавна има големи супермаркети, където може да се плаща с карти (не разбирам какво общо има това с каквото и да е, но айде) и където изборът е много богат. Коя година отвориха първите супермаркети с богат избор и кога отвори Метро? Тогава се говореше, че малките магазинчета ще затворят заради конкуренцията, но това не стана.

    Знаеш ли каква е причината – личния контакт с магазинера, който сам си контролира стоката. В големите магазини това го няма. На мен магазинерка в Германия ми е крещяла как съм посмял на всеослушание да се оплача, че стоката им е с изтекъл срок на годност. Не само, че не се засрами, ами и ми отправи предупреждение.

    Както писах по-горе, „европейското“ и iso стандартите не са гарант за качество. Те гарантират хигиена на крайния продукт, а не толкова качество на производството, морал при пазарните практики, хранителност на продукта и здравословност. Според iso стандартите, те могат да слагат цяла палитра токсични добавки към храните.

  19. @Момчил – точно. В старата ми квартира имахме плакат с всички добавки – оцветители, консерванти и т.н. Оказа се, че почти няма продукти в Пени, Плюс, Лидл или Арал, които да нямат поне една токсична или отчасти вредна добавка. Това важи всъщност за всички продукти, които ядем. Контролът върху качеството се прави не от стандарти, а от потребителите. Това, което ЕС трябва да регулира е не само картелни споразумения за цените, но и за качеството – ако всички слагат с 3% повече соя в месото, потребителя няма да може да избере по-доброто, нали?

    @Лита – хубаво е да има повече избор и този аргумент се използва винаги в полза на тези вериги. Аз не оспорвам това, а нежеланието на всички да погледнат какво стои зад лавиците на магазините – процесът, по който храната стига до тях и как този процес се отразява не само на здравето им, но и на работата, региона и качеството им на живот. Храната не е просто нещо опаковано, което си донасяме вкъщи и ядем също както детето не е нещо, което просто раждаш и оставяш да се оправя.

    @roc3n – Очевидно не си виждал какво се яде в Германия. Въпросните кокошки наистина се разхождат на воля, но не си представяй тучни поляни. Целта е да се задоволи желанието на клиентите да не ядат пилета и яйца, които са натъпкани в клети по 20 на кв. метър. Това е добър пример за това как индустрията отговаря на желанието на клиентите. Нормално е да са по-скъпи, защото нормалните яйца за безбожно евтини. Замисли се как може да са толкова евтини въобще?

  20. Зеленчуците в България отдавна не са зеленчуци и още по-малко са български. Внос от Турция, Гърция и Македония. Даже малкото произведени тук са оранжерийни и също са пластмасови. Шанс да опитате истински зеленчук имате, ако минавате през някое село и си купите директно от някоя баба. Тогава наистина можем да говорим за вкус, като в доброто старо време. ама то, така е и със сиренето, кашкавала, саламите…….въобще станахме европейци, нали това искахме.

  21. @Боян Юруков
    Вярно е, че не съм се хранил редовно в западна европа, но благодарение точно на големите хипермаркети имам възможност да опитам и западното производство. Няма да говоря за френски, швейцарски и италиански сирена, защото са в съвсем друг ценови клас, но от една година употребявам Датско бяло саламурено сирене. Съвсем малко по-скъпо от българското също има растителни мазнини, пише го надлежно на опаковката (в 100 грама продукт се съдържат 25 грама растителни мазнини) но като вкусови качества превъзхожда в пъти българското сирене (което като правило дори няма опаковка а камо ли етикет със производител или съдържание). За мен като потребител са важни 2 неща:

    1. Да има голямо разнообразие на продукти, за да имам избор;
    2. Да е написано на опаковката какво точно съдържа за да знам какво консумирам.

    И понеже в България вече има няколко вериги хипермакети, още една само ще повиши конкуренцията между тях, нека си има и малки и средни магазини по същата причина, а потрбителите сами да си решават какво (според вкуса си и според доходите си) и от къде да го купуват.

  22. Пени, Лидл, Карфур, Кауфланд, Била…Различни имена – една и съща помия. Просто вече им е малко тесничко и неудобно в родните страни, където хората се усетиха за какви стоки става дума, тъй че клиенти им останаха предимно емигрантите – араби, турци, румънци, българи…У нас кой знае защо още се смята за престижно да идеш на такова място, да напълниш количката с химически продукти в красиви опаковки и да си тръгнеш с чувството, че имаш качествен живот. При това познавам хора, които пазаруват от такива места, хранейки дори децата си с неща, съставени основно от Е-нещо-си, и имат наглостта да казват, че се хранят здравословно. Един вид – „Аз си купувам от била домати, сирене „Клевър“, мляко „Клевър“ и въобще съм много „клевър“, а пък вие сте тъпи селяни, щото си купувате мляко от баба Пена краварката и си го квасите вкъщи.“ Криворазбрана представа за качество и никаква за това кое всъщност се именува „здравословно“.

  23. @Allisa Колко хора познаваш, които могат да си купуват продуктите от баба Пена винаги пресни. Или трябва да живееш при баба Пена на село или да се надяваш, че кой да е продавач някъде в града го е еня за твоето желание да се храниш здравословно. На пазарите стоките са същите като в магазините отдавна.
    Другото което е. че сме свикнали с това да има зеленчуци през цялата година ама не живеем на тропиците и зеленчуците в градината на баба Пена стават за по месец два в годината само. Тук в един супермаркет имаше поне таблица кои месеци в годината има шанс да ядеш стоки от региона и там ясно се виждаше колко кратки са тези периоди.
    За едно обаче съм съгласен – това юе някой яде Клевър продуктите не го прави автоматично такъв =).

  24. @fen – има истина в думите ти, но пак не сме успели съвсем. Храните имат много повече вкус и стойност просто защото по-късно е започнал процеса при нас.

    @krlkirilov – Да ти кажа ли единствената причина, поради която сиренето и кашкавала има някакъв вкус в западна Европа – овкусители. Не можеш да получиш вкус на сирене от сухо мляко, от което го правят. Така ти не ядеш сирене, а растителни мазнини с овкусител, който те кара да сънуваш сирене, за да перефразирам Юлиан. Нашите мандри просто още нямат достъп до тази технология, а и се опитват да спазват някакво качество, за да могат да наричат продукта си сирене.

    Искаш ли да си говорим за качествено производство? Нека си говорим. Знаеш ли коя страна изнася един от най-големите проценти органични продукти? Не позна – България. Органично означава чисти сортове, никакви пестициди, чиста природа и чисти технологии за отглеждане. В цял свят са луднали по това и цените са в пъти по-високи от нормалните. Затова е изгодно да се изнасят, а ние да си внасяме турски и македонски. Който земеделец се е ориентирал навреме е получил сертификат и такива има много. Причината тази продукция да не остава в България е, че не може да се съревновава с ниските цени на вноса, голяма част от който е нелегален. А знаеш ли кой най-много внася и подбива цените – тези, които работят с мегамаркетите. Ако въпросните мегамаркети ценяха качеството по какъвто и да е начин, нямаше да си затварят очите и да работят с нелегален внос и некачествена стока.

  25. @Allisa – права си. В Германия да пазаруваш от Penny или Plus се смята за срамно от гледна точка на средната класа. Тук студентите пазаруваме само от там, защото е евтино. В началото като не знаех как стоят нещата и влязох в един по-добър магазин ме погледнаха така, сякаш искам да ги обера.

    @Юлиан – Проблемът с продуктите е, че вече сме свикнали през цялата година да ядем всичко. Не може зимата да ядеш грозде и да очакваш да е хубаво. Или дини през януари. Не може да очакваш, че свинското през Август ще е евтино.

    Но за едно не си прав – на доста магазинери им пука. Когато има няколко малки магазина из квартала ти е лесно да си избереш някои. Всеки знае от кой магазин може да вземе хубави домати. Къде хляба винаги е сух и къде сиренето е хубаво. Имаш избор и магазинера се старае да е коректен, защото пазара си казва думата. Не малко не са и не прокопсват дълго. При мегамаркетите няма такова нещо. Когато са по-крупни не можеш да разчиташ на динамичен пазар и просто ти се дава нещо и ако щеш ги взимай. Това, че има няколко вериги няма значение, защото всички действат по едни правила и често се съобразяват един с друг. Имаш ли представа колко картелни споразумения се разкриват всяка година в Европа? Замисли се колко не се?

  26. @Боян Юруков
    Сигурно си прав, но поне имат достойството да напишат на етикета какво точно съдържа тяхната продукция, а и предполагам спазват някакви поносими хигиенни норни. Защото имам нещастието да познавам една средностатистическа малка българска мандра (хигиената в тях би отказала всеки който ги познава да се откаже от българското производство).

  27. „Реално обаче при тях се създава огромна мрежа за транспорт на стока, от която просто губим всички – пътищата се натоварват, замърсява се въздуха, пренасят се стоки из страната, които могат да се купят локално и цената на лавиците зависи все повече от цената на бензина.“ И бензинът зависи от цената на петрола, който зависи от арабските страни, които зависят от американските атаки, които зависят от илюминатите и в крайна сметка за всичко са виновни извънземните… и Пени 🙂

    1. „Шоколадът има срок на годност до началото на 2010. Това значи, че до тогава ще отворят веригата им в България.“ – може просто да си подготвят опаковките. Никой не ти е казал, че това ще са шоколадите внесени в България.

    2. „Проблемът обаче е, че зеленчуците са им пластмасови и използват предимно нискокачесвена стока.“ – зеленчуците са им пластмасови в Германия. В България ще купуват от местните производители и няма да има такъв проблем. Примерът е Kaufland.

    3. „Друго притеснително нещо, което този шоколад ми напомни е, че не пишеше нищо за производителя. Пише само, че стоката се контролира и проверява от Пени и толкова.“ – това е практиката на много вериги. Идеята е, че гарантират, че продуктът изпълнява стандартите на Пени. Ако не ти харесват стандартите на магазина, просто не пазаруваш от там.

    4. „Ако вие изберете по-добрия продукт, за който знаете, че е произведен в България, магазините ще ви го предлагат. При такива като Пени обаче няма начин да знаете и малко по малко качеството ще пада. Личен опит.“ – откровена лъжа. Не съм виждал плодове или зеленчуци на Пени, на които да не пише в коя страна са произведени.

    5. Българските потребители единствено могат да спечелят от още една верига на пазара. Ако не ти харесва, не пазаруваш там. Конкуренцията ражда прогреса и кара останалите да предлагат по-добри условия и по-качествени продукти на по-ниски цени, за да се задържат на пазара. Естествено, че след години вероятно пазарът в България няма да е с толкова вкусни плодове и зеленчуци, но едва ли Пени е единственият виновник за това. Предлагането е свързано с търсенето. Ако потребителите търсят евтини и безвкусни домати, то те ще преобладават на пазара пред скъпите и вкусни домати. Но (когато това стане) винаги ако поискаш, отиваш в друга верига с по-високи цени и си купуваш, каквото искаш.

  28. Здравей, Бояне, пържо искам да те поздравя за инициативата ти за One Young World. 4ета блога ти 4асти и смяатам, 4е пи6е6 за доста актуални теми, а 4рез дискусиите се задълбо4ажа много. Пример е тази статия.

    Знае6, 4е наи-вероятно 6те дам пример от Испания.
    И тук покраи кризата се говори много за така наре4ените MARCA BLANCA и LA MARCA. Marca blanca, в превод – бяла марка, дава ясен пример с пример за марка без цвят, марка на голямата верига. Другите марки са оригиналните марки, много от тях съ6тествуват от гълги години, дори векове.Те са много локални и специфи4ни, като например BONITO DEL NORTE (не 4е го купувам), риба ловена по стар метод с въдица в то4но определена зона; някои видове ТУРРОН (тип халва) се произжеждат в определени зони, с определи проидукти, т.н. и мога да изрейдам о6те, но факт е, 4е хората тук предпо4итат тези продукти с МАРКА, за6тото познават тяхното производство, знаят ка4еството им,което не се е променило с годините.
    Важното е, 4е тези продукти не се продават само в малки квартални магазин4ета, ами и в големите супермаркети.
    И тук идваме до втората голяма тема на дискусията, изместват ли веригите супермаркети малките магазин4ета и как жлияят на производството и пазара.
    Смятам, 4е доста сте говорили по темата и сте доста прави и само бих искала да добавя няколко бележки относно опита ми в Испания.
    Продаването на тези MARCAS в големите супермаркети, според мен, има доста голям ефект – кипуват се БЕЛИ и от време на време и от старите, с традиции, или обратното, в зависимост от възможността на купува4а. Тоест, не се продава само собствената БЯЛА марка, а и няколко други. Само да спомена, 4е разликата ж цената е от 20 до 100% отгоре ( поне сега като се замисля). Не мога да кажа, 4е е голяма разлика, ако се има предвид, 4е се усе6та разлика в ка4еството във вкус или в ефикасност (напр. перилни препарати).
    Смятам, 4е тук няма много квартални магазин4ета останали. До нас има един плод и зелен4ук, в него съ6то се продажат и разни колбаси, ка6кавали, консерви и т.н. от МАРКА, но поради цената не си ги позволявам.Някои от тях не се предлагат в супермаркетите, но хората ги познават и ги търсят в малкото останали такива магазин4ета. Някои от колбасите не са от марка, ами от разни занаят4ииски сдружения и наистина си имат вкус.
    Явно, 4е в малките магазин4ета продават предимно то4но такива непознати за нас, 4ужденците, локални марки, които местните познават от години, а съ6то и доста известни по-големи марки. То4но тези успяват да си позволят да стигнат и по-дале4 от близкия град или област.
    Големите вериги имат и голяма мрейа от превози, тоест, едва ли мога да кажа, 4е продуктът, който купувам във Валенсия, е произведен тук или в Галисия, например. Но според мен, доста помага на марките превоза, който мойе да им осигури супермаркета. А съ6то и пласирането на продукта, за6тото много от офертите се отнасят и за маркови не6та (например Карефур предлага захтин Карбонелл с цена около 3,5е, втората бутилка с 70% намаление- 1,3е, съ6тото се отнася и за много други продукти, бели или цветни)
    Нека сега зака4а и от следва6тия дискутиран пункт – ка4еството на марките. Но пове4е в сравнение Испански – Български. Ве4е съм осма година в 4уйнина и мога да кажа, 4е вкусово хранителните продукти тук са по-ло6и от в БГ, но в доста дале4но минало. Ли4и им се, 4е тук имат много пове4е консервнати, оцветители, коректори на киселинността, и т.н., но смятам, 4е производството им е много по-хигиени4но от това в БГ.
    Спомням си няколко момента от първите ми месеци тук, киселото мляко има трайност един месец, а това в БГ дори и десетте написани на етикета дни не издържа. Не ми хареса това мляко, много ни6естено бе6е. Загледах се, 4е стои извън хладилник, на рафт. Пробвах и от други, не ми харесаха. От няколко години купувам само едно, от Лидл, на 4иято опаковка до скоро пи6е6е, 4е съдържа LAKTOBACILIKUS BULGARIKUS. Смениха опаковката и сега не се 4ете, но има съ6тият вкус.
    Това лято пробвах едно БГ кисело мляко, което съдържа6е вси4ки други лактобациликус, но не и булгарикус, тоест, наи-важното за да се наре4е кисело мляко, го няма6е.
    Пак само като пример, нека спомена, 4е има торти от хладилниците в супермаркетите, които имат трайност поне 3 месеца. Веднъж мама бе6е с мен и ме попита дали тортите са пресни? да се смее6 или да пла4е6.
    4етвъртата тема, която споменавате нвкъде в дискусията, са зелен4уците от Испания. Ли4но аз съм попадала на пестицидни зелен4уци, за6тото цветът им се сменя на вторият ден. Магазинерката ми се радва, 4е си избирам леко ударени, малки и грозни плодове, но опитът доказва 4е са по-вкусни. Знам 4е и пове4ето са местно производство. Явно до Германия стигат само здражи зелен4уци, пръскани с препарати, за да издърйат дългия път.

    Днес гледай по новините репортай от минаването от малките магазин4ета към големите супермаркети, но насо4ен към свободата да купува6 по интернет и да ти го донесат до вратата.(мейду другото, моита магазинерка си е взела едно мом4е да носи продуктите на по-възрастните си клиентки, а съ6о прави поръ4ки по телефона). Говореха колко са се уголемили ко6ниците и са станали коли4ки. Завър6иха с въпроса за размисъл, преди се снабдявахме, а сега консумираме?

    Размислете и вие

  29. Бедността тук е много голяма! Подобни разсъждения тук на местна основа изглеждат нелепи. Тук (в България) борбата е на оцеляване. Развитието и качествените храни се отлагат за неопределено време. Страх ме е, че много хора не осъзнават колко зле са нещата. Действително не сме в положение да си избираме какво да потребяваме, и тези мръсници го знаят. Като лешояди са, защото сме зависими, бедни, бели роби…

  30. Пени Маркет е вече в България, изградили са логистичен център до Елин Пелин и до края на годината ще пуснат 10 магазина в Ловеч, Враца, Омуртаг, Велико Търново, Нова Загора, Берковица и др. Първите магазини, които се откриват у нас ще заемат търговска площ от 800 м²., като общият брой на артикулите в тях е около 1 200.

    Пени Маркет България постави началото на нов логистичен център до Елин Пелин

    От това което разбрах, тяхната цел е да направят магазините си (които ще са и сравнително малки) в по-малките градове на България където има по-малка конкуренция. Засега не смятат да отварят магазини в София, Пловдив, Варна, Бургас и т.н.

  31. Така, ще започна с това, че тази тема, като не малко в блога ми тръгнаха в такава посока, че да ми променят в известен смисъл мнението. Нормално е при поставяне на други гледни точки и това е идеята на дискусиите. Обаче…

    @Alexander Nikolov – снощи стана дума за минералната вода. За да се произведе бутилката трябва петрол и за да се пренесе трябва петрол. Тук има добра илюстрация колко точно трябва за целта на бутилка. Същото е и с всички стоки. Пазаруването локално намалява въглеродния отпечатък. Това си е факт. Гледах наскоро един документален филм за Англия (като го намеря ще го постна тук), където разправяха как закуската на един нормален британец изминава около хиляда километра почти в кръг, за да стигне до магазина. Като добавим и това, че не малка част от храната се изхвърля, можеш да си представиш за какви цифри от гледна точка на петрол и замърсяване спрямо получена калория говорим.

    Не става дума за теория на конспирацията, въпреки че май само този тип хора раздухват подобни проблеми. А извънземните не ги пипай, защото Те слушат!

    1. Да, прав си тук. И на мен ми хрумна това в последствие (някъде около 6-тия коментар 🙂 )

    2. На теория – да. Работата е, че практиката им е сами да си изкупуват продукцията като прескачат доставчиците. Причината в Германия да виждаме само еднотипни домати и пилета е, че само тях приемат. Останалите с козметични проблеми (но без разлика в качеството) биват изхвърляни от производителите, защото стават непродаваеми. Така се създава изкуствено очаквания у хората. Този модел на подбор различава магазините от тип Пени от тези като Метро например.

    3. В почти всички мегамаркети в България има представители на отделните марки (или поне на по-големите). Когато има проблем се викат те. Метро и Била не прескачат доставчиците и по принцип не ги карат да правят специални етикети за тях – те препродават тяхната продукция. Магазините с намаления, в които ние пазаруваме двамата не действат така. Не знам дали Пени и Плюс пренасят в България същия подход, както в Германия, но май целта е такава.

    4. Не съм съгласен, че е чак на всеки, но да речем, че си пише при зеленчуците/плодовете. Ами граха? Пише ли от къде е? Ориза? Срещал съм да пише, че е немско олиото, а отдолу пише, че всъщност сорта бил немски, а е произведено другаде. На колко продукта от марката JA си виждал да пише къде е произведено? Може аз да не съм забелязал.

    „Конкуренцията ражда прогреса“ е основното мото на пазарната икономика. Смята се, че всички ще играят честно и ще се съревновават за вниманието на потребителите. Търговците определят цените си на базата на търсенето, а потребителите се запознават надлежно с параметрите на това, което купуват. Държавата регулира целия процес и се опитва да осигури, че всички спазват правата на потребителите и че слушкат… Това струва ли ти се като реалистично описание на ситуацията в Германия? А в България? Истината е, че нито знаем какво купуваме, нито търговците спазват правилата. Изкуственото занижаване на цените избутва малките производители и търговци от пазара, а точно те са гарант за качество (субективно мнение). В противен случай се съмнявам, че малкото останали магазинчета в Германия щяха да са толкова скъпи.

  32. @Lilly – май точно това се опитвам да кажа. Хубавите марки биват задушавани от евтините. Никой не е тъп за да не пробва евтиното, още повече, че сме в криза и доходите са още по-ниски. Факт е обаче, че оставен домат на слънце в Германия издържа 1-2 седмици и че като полееш салата от репичи с оцен, червеното по тях се измива изцяло. Не искам да звуча като параноик, който вика, че корпорациите са виновни за всичко, но простите наблюдения ме карат да се замислям. Дадох пример за Испания, защото съм чувал хубави неща за потребителските навици (поне отнесени към тези на немците), а от там се внася голяма част от зеленията на Германия. Нормално е тук да ядем краставици дрогирани с консерванти и оцветители, защото за да стигнат въобще тук, те се късат рано и пътуват под инфрачервена светлина, за да узреят на вид. Хранителните вещества обаче не стигат и половината на това, което трябва, просто защото са били откъснати рано.

    @Дидо Денев – Ако ти предпочиташ да се чувстваш като „беден, бял роб“ – аз не. Явно не знаеш какво наистина е бедност. Аз мога да ти кажа, че аз самия не знам, както и съм сигурен, че и никой от моите приятели и познати. За сметка на това хленченето и безкрайното оплакване колко сме били жалки, бедни българите и как ни карали все да работим ми е познато до болка. Има много хора с финансови проблеми, които не могат да си плащат сметките за тока, за gsm-а и за заемите, но това далеч не е бедност. Това е нормалната ситуация в света. Какво си мислиш, че ония в щатите нямат същите проблеми? Или ония в Япония, или който и да е между тях?

  33. Е Бояне, нямя как да кажеш дали знам какво е бедност. Не си ровил с детето си в контейнера за смет за да търсиш кашони с надеждата да се нахраните. Няма и как да знаеш, че съм останал сирак на 4, а сме трима братя (аз най-големият) Нямах детство, а сме живели и в пълна мизерия. Нямах пари дори да завърша гимназия, камо ли за университет. Няма как да ми кажеш, че не знам какво е бедност.

    По добре от всеки друг го знам, повярвай ми.

    Дори толкова добре знам какво е бедност, та чак съм разбрал че е два типа: Едната е бедност в главата, а другата е бедност в джоба!

    Наистина се изнервих да ми кажеш, че не знам какво е бедност.

    Виждал ли си в Африка, как нямат каквво да ядат, а:

    http://www.youtube.com/watch?v=ySvrwYTrAz8

    http://www.youtube.com/watch?v=X0aPKraEh6o
    http://www.youtube.com/watch?v=C_rDzjsl7eE&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=5NKZeZku6R0&NR=1
    http://www.youtube.com/watch?v=OYWTyzdbiUM&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=qSC4LCEccfE&NR=1
    http://www.youtube.com/watch?v=pdob_rpMZKo&feature=related
    La fame nel mondo

  34. @Дидо Денев – в такъв наистина случай се извинявам. Изглежда си бил част от тези, които наистина са мизерствали преди ’89. Хубаво е все пак да се види, че дори човек с минало като твоето е успял да завърши математическата в старата ни столица, както и да вземе два магистъра и две PhD-а от университети като Пловдивския и Търновския, както и да работи в собствена софтуерна фирма.

    За жалост това далеч не означава, че в България в момента „борбата е на оцеляване“. Ситуацията се е променила много в последните 10 години.

  35. Относно оплакването: въобще не ме познаваш за да кажеш подобно нещо, точно във времена на криза създавам работни места и съм взел нещата в свои ръце. Имам бизнес в областта на софтуерната индустрия, продуктите ни се продават, а клиентите ни са доволни. Не мисля да разчитам нито на държава, ното на някого въобще.

    Някога нямах пари дори за университет, а съм завършил три университета и съм писал два докторски труда. Едва ли съм от тия които мрънкат. Въпросът е, че има хора които не осъзнават истинската катастрофа, мащабите и и смайващото е, че не желаят да приемат реалностите, а те са именно:

    Тук в България последните години се провежда целенасочен геноцид срещу населението извън софия (наричано за краткост – провинция)
    Има една хубава поговорка: „Сит на гладен не вярва“

    В България въобще не се интересуваха от съдбата на хората

  36. Вярвай ми бояне, сълзи са ми на очи, и ми се къса душата като гледам какво става с хората тук. Ако имаше как бих опитал да създам достатъчно заетост, да си връщат заемите, и да си хранят децата. Съкращават ги… Със заем, заем връщат…

    Ужасно е…

  37. Pingback: Боян Юруков
  38. Дзяк! изненада:
    На мен ми се пада доста далеч. Скоро няма да ми се случи да отида до там, в туй мокрото време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.