Защо трябва да гласувате за мен в БГ Сайт 2009

Преди малко започна гласуването на журито и на публиката за наградите БГ Сайт 2009. Както и очаквах, категорията „Блог и личен сайт“ стана доста интересна и е пълна с проекти, които си заслужават внимание. Затова искам да ви посоча защо трябва да гласувате за мен. Критериите, според които журито ще оценява един сайт са съдържание, дизайн, функционалност, техническо изпълнение, оригиналност. Потребителите, макар и не експерти, пак ще гласуват спрямо тези елементи, защото те в крайна сметка влияят на субективното усещане на всеки посетител.

Накратко

  • Съдържание – широка гама от теми, позиция на български студент в чужбина, политически анализи, полезни ежедневни съвети, бизнес иновации, блогърски и международни инициативи
  • Дизайн – динамичен и постоянно развиващ се, фон адаптиращ се към статиите, не натоварващ външен вид
  • Функционалност – удобни и отчасти уникални функции за коментарите, интеграция със Свежо и Twitter
  • Техническо изпълнение – оптимизиран за скорост, поправени са проблеми типични за блоговете, тестван на повечето известни браузъри
  • Оригиналност – интересни теми и различен поглед над нещата, динамична профилна снимка, която сменям ежедневно, баркодове в „Кой съм аз“ за лесен запис на визитката
  • Социалност – участвам активно в блогърски и международни инициативи, помагам на други блогъри технически и с идеи


  • Съдържание

    Блогът ми се роди преди две години и половина. През този период добавях нови и нови теми. Това не е защото имам определен план за този сайт, а защото той започна с една тясна насока – да давам идеи на други сайтове като VBox7 как да се развива. С течение на времето включих коментари по техническа тема, за политика и за ежедневието ми. По стечение на обстоятелствата една от най-популярните теми в блога ми е наргилетата – серия от статии и видео указания, в които подробно описвам как да се приготвят и пушат. От година и нещо се опитвам да наблегна на опита ми като българин в чужбина, от което възникнаха няколко оживени дискусии за образованието и изборите. От януари насам пък участвам активно в ред инициативи и политически дебати и основните ми теми бяха евро- и парламентарните избори. Едва в последните 1-2 месеца намалих политиката и се опитвам да се насоча към останалите ми интересни. През цялото това време стилът ми на писане се подобри много, нещата, за които пиша, предизвикват сериозни дискусии и биват коментирани и цитирани не само в други блогове, но и в медии, анализи и поне 7 дипломни работи на тема блогове (толкова са ми искали и интервю).

    Дизайн

    Както съдържанието, така и дизайна се развиваше естествено през времето. Не смятам, че един блог трябва да избере един външен вид и да се придържа към него, защото това ще тренира потребителите да гледат определени части от него и няма да забелязват промени в категориите или инициативите например. Затова постоянно слагам и махам елементи и експериментирам с различни технологии. Основната част на сайта хвърля сянка върху фон от дървесина, като по ръба има нахвърлени бутони като бележки, които създават усещането за стилизирана тетрадка. В годния десен ъгъл има възможност да се сменя фона с пламъци, вода или трева, като при всяка статия фона по подразбиране съответства на настроението в нея и цветовата гама на снимките . Опитал съм се да направя всичко функционално и ненатрапващо се. Скритите екстри в коментарите, например, се показват само при нужда.

    Функционалност

    Освен стандартните възможности за всеки блог, моя предоставя и няколко полезни екстри към коментарите – лесно отговаряне с връзка към коментара, за който се дава мнение, извикване на останалите дискусии на коментиращия, динамично преглеждане на написаното и автоматично зареждане на нови коментари, пуснати след отварянето на страницата. Освен това блога ми е първия, който теглеше коментари от Свежо и единствения докато не пуснах безплатно добавка преди два месеца. Всички тези функции позволяват лесно да се следят и коментират дългите дискусии и нишката на спора да не се губи след 20-тия коментар, както става по принцип. Блога е също така интегриран с Twitter, а сега тествам интеграция и с Facebook.

    Техническо изпълнение

    Един неизбежен риск при многото промени в дизайна забавя сайта и създава грешки при различни браузъри. Допълнително усложнение при WordPress блоговете с много добавки е, че много от тях не са оптимизирани за скорост на зареждане. В този блог обаче това не е така. Почти всички графики са в sprite-ове (зареждат се заедно за да се намалят запитванията към сървъра), всички скриптове се зареждат в края на страницата, а всички CSS – в началото. Всичко това, комбинирано с кешинг добавка позволяват сайта да се зарежда светкавично въпреки размера си и да получи чудесен резултат в анализаторите за скорост като YSlow.

    Оригиналност

    Всеки блог е оригинален до известна степен заради темите и мненията, които разисква. Това, което моя донесе е опита на студент в чужбина с активна позиция по доста въпроси. Изглежда тази гледна точка предизвиква интерес у хората, защото темите, в които я застъпвам са най-посещаваните и най-дискутираните. От страна на дизайна, добавих елементи, които са уникални за блогосферата. Един от тях е снимката ми горе вдясно, която подновявам през телефона си и Twitter почти всеки ден.

    Социалност

    Тук искам да добавя още един критерий, защото един блог не съществува сам по себе си като сайт, а е свързан в мрежата от блогове. Участвам активно на множество инициативи и съм помогнал на доста блогъри да започнат да пишат. Не съм егоистичен що се отнася до новините и възможностите и споделям информация, покани за интервюта и давам съвети. Повечето добавки, които споменах горе съм ги предоставил за свободно ползване и от скоро присъстват в няколко други блога. Доколкото мога да преценя от коментарите в мрежата и отношението към мен, блога ми се тачи и хората оценяват това, което правя.


    Мисля, че това описва историята на този блог. Ще се радвам да отговоря на всички въпроси, които членовете на журито и посетителите ми имат. Може да гласувате за мен на страницата на БГ Сайт 2009.

    Прочетете и съобщенията до журито на Ентелегентно и Бого Шопов.

    46 коментара

    1. @smiling – Благодаря. Мислех да го напиша по малко по-различен начин, но след поста на Събина и Бого, реших да е в подобен формат. Идните седмици мисля да пиша още неща по темата за да поддържам интереса. Предполагам, че няма да излязат текущите гласове?

      @Bogomil – Благодаря много. Мисля си, че конкуренцията е добра и не може да се каже еднозначно кой ще спечели. Ще видим след месец.

    2. На Бг Сайт, който се проведе в Кемпински, преди години, успяхме да предвидим всички класирани на 1 и второ място, преди да ги обявят. Сега нещата малко са се променили, но все пак, бъди готов 🙂

    3. Pingback: Боян Юруков
    4. Не знам каква полза има участието в тази класация БГ сайт, може би някакви рекламни приходи. Мислех, че човек пише блога си без да мисли за класации.
      Успех!

    5. @Bogomil – дано. Журито не мога да знам как ще гласува, но мога да активизирам читателите си да гласуват. До 4-ти има доста вода да изтече. Жалко само, че няма да мога да присъствам на 9-ти и 11-ти. Имам една идея, но май няма да стане.

      @Марин – рекламните приходи са хубаво нещо, но като правило едва биха покрили разходите ми за хостинга. Това, което очаквам от участието си в класацията е повече хора да се запознаят със сайта ми и това, което пиша. И преди съм изтъквал, че блога ми не е само личен дневник и място за размисъл, но и лична визитка с това, което знам и мога. Дори само членовете на журито да разгледат статиите ми, пак ще си струва.

      Иначе това, което пиша по принцип наистина не е заради класации и конкурси. Участието в такива обаче не пречи.

    6. Гласувах за теб и ако почна да изреждам причините, най-вероятно ще се окаже, че наградата не те заслужава:)

    7. Марине, много просто))
      Ако не участваш, не печелиш.
      Ако не участваш, не знаеш къде си по пътеката засечено към другите.

      За бг не знам как е, не ме е интересувала толкоз. Там където живея имаме 50 000 топ блога, създадени около големите ежедневници, политически партии..Това са популярните блогове. Явките, където хората се срещат за да четат и дискутират всеки ден.

      Блоговете са влиятелни и пишат дневния ред на доста институции – това е защото традиционните медии не успяват да създадат същия диалог, който с известни познания тук човек може да дистрибутира мнение и влияние. Но аз живея в демокрация.

      Блог е отделна категория в БгСайт, заради вярата че някой ден бг популацията ще напусне кушетките с дистанционното, дето ги облъчват с турски сериали и ще се гмурне в интересите си в големия страшен уеб.

      БгСайт променя пейзажа. Боян участва, щото цели да промени пейзажа.

      Сори, брат
      аз съм ЛинкдИн публика. Но те подкрепям в това дето правиш с четене и коментиране. Щото какво е блог без мен, м

    8. @fen – е, чак да не ме заслужава няма. Надявам се поне наградата на публиката да получа. Ще е прекрасно просто.

      @in2h20 – точно така смятам и аз. Тези класации са замерване на климъта, а не цел на блоговете. Надали някой в България е тръгнал да пише специално, за да тръгне да спечелва награди. А и някой да е решил да го прави, надали ще стигне далеч. Вече авторитета на една класация зависи от това, до колко отразява мнението на интернет потребителите и до колко има съмнения за обслужване на интереси.

    9. Pingback: Tweets that mention Блогът на Юруков » Архив » Защо трябва да гласувате за мен в БГ Сайт 2009 -- Topsy.com
    10. @in2h20 – Не съм убеден, че тази категорията „Личен блог/сайт“ е въобще за БГ Сайт. Моля виж победителя от 2008 г.

      Според мен блоговете заслужават отделна класация, те стават вече медия. Сайтовете в останалите категории на БГ Сайт са просто рекламна платформа.

    11. @Марин – отделни класации има и ще има. Не виждам защо обаче не трябва според теб да има такава категория и в БГ Сайт. това си е цял сегмен от мрежата и е нормално според мен.

    12. Нела кърти мифки. Настрана че е модерна минималистка, Нела обитава пространства на абстрактното дето не са навестявали батковината.
      Тя е категория в себе си, прав си че блог в бг сайт и е тясно.

      Класацията на блогове се казва Уеби, аз я чета от осем години

      Медия е нещо дето произвежда собствен материал, ерго ако има публика за този материал – стават категория. Недей да забравяш че в републиката четенето е все още ограничено до кирилицата, а мисленето – до границите.

      ДА си рекламна платформа без рекламна стратегия и фирмена ИТ политика е – well, тази седмица политическата коректност не ми работи та да си го кажа – провинциализъм

    13. @Боян – Не може да се обединяват Блог и Личен сайт (ако е правен и поддържан от други), просто нямат нищо общо. Блогът е отделен жанр.
      @in2h20 – Скролни по-надолу, ти си погледнал най-горе, там са класирани без категория. По-надолу в категорията „Личен блог/сайт“ те чака изненада. Панаири, панаири, мои детски най-красиви светове!

    14. @Марин – тук съм склонен да се съглася, но ако трябва да разбиваме така категориите ще останат по 2-3 сайта във всяка. Подобна дискусия имаше около наградите на Българската Уеб Асоциация, където имаше обща категория Блог, в която освен другите беше моя и този на ПИБ. Категориите са сложно нещо.

      @in2h20 – Webby е световния аналог на БГ Сайт. Не е само за блогове.

    15. Pingback: Боян Юруков
    16. Уеби и Бг сайт имат различни цели и работят по различни платформи; не ми е известно да знаят за съществуването си.
      Но общото е че отчитат тенденцията, за която този пич говори на персиански
      неям нерви да обяснявам КОЛКО зле разбира ставащото;

      Марин,
      не мога да ти чета мислите пич
      обаче ако всички разбирахме от Адоб семейството и създаването на дизайн за мрежата, щях да гладувам. Затва, мерси и благодаря – личен сайт и блог е ок в една група.
      Единственото което искам е уникално съдържание
      Нещо различно от кака Райна ръфа кака Милена в Дневник блогосферата – и ний уфците тряя рупаме, щото девойките се изживяват като солта на планетата

    17. Хайде сега, холан. Този цирк е нелеп, безсмислен и смешен. Той е нещо далеч по- глупаво от комсомолското ТНТМ.

    18. Иво, вземи човече ти да правиш конкурс от подобен мащаб без такса за участие. Конкурсът не е с комерсиална насоченост – няма печалба. Фондация БГ Сайт е за да развива бранша като цяло и да дава стандарти. Радвам се, че блогът на Боян участва – той задава такива.

    19. @krlkirilov, @Миглен – Благодаря много!

      @smiling – Имаше няколко опита за направа на класации за блогове и май остана само една – topbloglog, която е автоматична и смята според различни ранкинги. Да се вземе жури обаче и да се организират награди обаче няма.

    20. @Марине, можеш да прочетеш аз какво съм написала за рекламата.. 😉

      Според мен никой у нас не пише блог заради нея. Не знам, Бого да каже.

    21. Бояне,
      поздравявам те за идеята и реализацията й. Не обръщай внимание на никовете на манипулатора и „изказванията“ им в „Свежо“, а гледам, че и тук са допълзяли. Изключвам, разбира се Богомил и Фен и може би още един от коментиралите, за който не съм сигурна, но другите са никове на политически манипулатор-лингвист. Така че – смело напред. Завистта е ръководен принцип на някои българи. Все още. 20 години очевидно не са достатъчни.
      Любима

    22. @Събина, @Марин – Много пъти съм повтарял, че блога е само средство за комуникация. Има единици, които печелят пари директно от сайта си, но в общия случай става дума за косвени ползи като контакти, публика и работа.

      @ljubima – Благодаря за пожеланията.

    23. @Апостол Апостолов – кое ти се струва като цирк?
      Централния спам филтъра явно е маркирал сайта ти и коментарите ти отиват на изчакване.

    24. Pingback: Боян Юруков
    25. Бояне, много ти се радвам, да знаеш. Хубаво е, че има креативни млади хора, които неотстъпно преследват творческите си хрумвания. Пожелавам ти да скачаш от радост като котето, което си сложил. Аз пък давам „Добри идеи за София“ и участвам в конкурс на г-жа Йорданка Фандъкова като кандидат-кмет на столицата. Крайният срок е 4. 11.2009 – . За желаещи от твоя форум. Искрено ти желая творчески успехи.

    26. @ljubima – Вчера ми писаха от търговската камара дали искам да участвам с въпроси в някакво предаване „Бизнес панорама“, където щяло да има диспут на кандидатите. София е голям град, но не е цяла България. Не съм живял там и нямам отношение към момента за проблемите й. Поне не повече от това, което знам от новините.

    27. Разбира се, че София не е България. Аз, между другото, съм от Сливен.

      Но, за мене е непростим фактът, че президентът е определил 15.11. като дата за изборите в София, т.е. три дена преди да бъде отбелязана 20-годишнината от първия демократичен митинг на независимите дружества и клубове, организиран на 18 ноември 1989 г. А е уж историк. Или може би точно поради тази причина.

      За да се подмени историята не, но да звучи по-приглушено, изгубена в интригата на изборите, които са с предизвестен край. Не виждам никаква причина да има балотаж и да губим време, а държавата – средства за организирането му. 18 ноември 1989 г. е датата, която България трябва да отбелязва в най-новата си история подобно на другите източноевропейски народи, сега държави-членки на ЕС.

    28. @ljubima – реално когато и да беше датата, пак щеше да е близко до някое събитие. А може би не е искал акцента да е върху демократичните промени и да има още повече политическа тежест върху БСП. Не мисля обаче, че това е важното. Всъщност сега се сетих за един въпрос към нея, но ще го пратя директно на ГЕРБ.

    29. Прав си, но един историк е задължен ДА ЗАБЕЛЯЗВА историята. Особено ако от този факт зависи имиджа не собствената му страна, да не кажа – родина, за да не звучи високопарно. Той е част от тази общност, но партийната дисциплина е друго нещо.

      Адресът, на който можеш да изпратиш въпроса си към Фандъкова, е, ако не го знаеш – щаба й – gerb.izbori2009@gmail.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.