Сърца в масло

Обожавам сърца в масло. Толкова ги обожавам, че се опитвам да не мисля за 30-те пилета, които са си отишли за моето удоволствие. Предполагам, че затова е било деликатес навремето – за една порция трябва да си отидат всичките кокошки на домакинството. Всеки път като се връщам в България хапвам поне веднъж от това ястие, но до сега не бях сядал да го правя сам.

Сърца в масло

Потърсих информация в нета и както се очакваше, рецептата беше елементарна. Естествено аз реших да добавя нещо от себе си и се получи госта приятно. Трябват ви 1 кг. сърца, 100 г. масло, дафинов лист, черен и червен пипер, сол и малко брашно.

Първо се измиват добре сърцата и хубаво да се изчистят по-големите артерии. След това се варят 20 мин. с малко сол, дафиновия лист, червен и черен пипер. Целта е аромата на пипера и дафиновия лист да попие в сърцата. След като се сварят, се изцеждат ги и се пържат в разтопеното масло. Добре е да не изстиват докато ги пренасяте (т.е. не ги мийте със студена вода и не ги оставяйте дълго настрана), защото кожата им ще се стегне и няма да остане еластична. По-големите сърца ги сцепих малко, за да се изпържат добре вътре. Пържете ги на бавен огън, за да не изгори повърхността, докато вътре се изпържат. След 5 мин. може да пробвате едно, за да прецените. Малко преди края, добавете две супени лъжици брашно и бъркайте постоянно. Брашното ще полепне по повърхността им и ще запази мазнината. В противен случай кожата изсъхва и се разваля вкусът. Сервирайте с каквато и да е гарнитура. Аз предпочетох домати в случая. Добър апетит.

Сърца в масло

Сърца в масло

Сърца в масло

Снимките може да видите и във Flickr

17 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. За по-добър резултат можеш вместо брашно да използваш нишесте. И вкусът, и видът на ястието стават наистина „профешънъл“.

  3. @Allisa – с нишесте не съм пробвал, но сигурно става добре. Няма ли да станат като панирани обаче? Слагам брашното само за да се запази мазнината по сърцата, а не да добавям нов вкус. Ще пробвам обаче.

  4. Няма да станат като панирани. Просто малко преди да ги свалиш от печката сложи нишестето, разтворено в малко вода (задължително, иначе ще стане на бучки ). Но две лъжици са много. Една максимум. Иначе има опасност да стане каша със сърца. 🙂
    Допълнителен вкус нишестето не дава, за разлика от брашното. Е, гледай да не е „Плодово“ или „Ванилия“. 🙂

  5. Браво, с много малки добавки от соев сос и вино докато се пържеха- станаха страхотни. По-хубави сърчица не съм яла 🙂

  6. Бояне, опитай да добавиш някой път с дафиновия лист и малко розмаринче … изобщо сърцата могат да се приготвят в доста нюанси, а щом обичаш … ще имаш време за много експерименти …. енджой 🙂 Аз ще опитам със съвета на Алиса … и дано да ме отведе наистина в страната на чудесата 🙂

  7. Свежа идея! Само едно вмятане – черният пипер и дафиновият лист са мастно разтворими (сигурно знаеш това от химията). Иначе казано, „пускат“ аромата си по-добре в масло, отколкото във вода. 🙂 Очаквам още рецепти! Готини са всички! Вили

  8. Не, не го знаех това. Значи при задушаването в началото ли да ги добавям? Черния пипер тогава го слагам, но давиновия лист – чак след това.

  9. Да, при запържванети е добре да се загрее първо тиганът. После да се добави мазнината и след като се загрее да се добавят дробчетата с мастно разтворимите подправки като черния, белия пипер, давиновия лист; също канелата спада към този списък. Така ароматът ще бъде по-богат! Допада ми, че готвиш с масло! Готино! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.