Windows 7 и нетбук – задоволителен резултат

windows-7-aurora-green-wallpaper

Аз съм любител на linux и по-специално Ubuntu, но не мога да не похваля Microsoft за Windows 7. Честно казано са направили доста голямо подобрение на WinXP след голямата крачка назад наречена Vista. На лаптопите клас „джобни“, на които им липсва CD, инсталацията обаче не е толкова лесно, колкото някой би си помислил.

На netbook-а реших да сложа какъвто и да е Windows, защото ми трябваше да синхронизирам iPhone-а си, а явно iTunes не работи добре във виртуална машина под linux. Другата причина бе, че интернет камерата ми не тръгваше като хората под Ubuntu 9.04, защото онези от Samsung не са си пуснали драйверите за linux обществото. В Twitter някой спомена, че Win7 е излязъл официално и реших да го пробвам – така и така ще преинсталирам, нищо не пречи да го сменя после с WinXP. Взех копие от нашата университетска мрежа, където Microsoft предоставя безплатни лицензи за студенти (затова всичките ми win машини досега са легални) и тръгнах да търся как да го инсталирам.

Който от вас е виждал netbook, няма начин да не е забелязал, че няма CD. В интерес на истината на мен така или иначе не ми трябва, защото не ползвам CD-а от близо 3 години. Проблемът е, че iso файла, в който свалих инсталацията на Win7 беше предназначен точно за този тип инсталация. Няма проблем помислих си – преди инсталирах Ubuntu на netbook-а с bootable USB благодарение на вградените инструменти. Процесът е просто елементарен и според форумите, същия софтуер работи и с windows инсталации. Да ама не. Имаше проблем с формата на iso файла, с файловата му система, с bootable сектора, с типа USB стик и не на последно място – с boot kernel-а. Четири дни си играх и все не ставаше. Дори питах Огнян Киряков, генералния директор на Майкрософт България, в рамките на някаква инициатива за популяризиране на новия им продукт. Той (или който там отговори от негово име) ме насочи към следните две статии по въпроса. Обясненията там принципно работят, но не на всички windows машини и не за всички USB стикове.

super-talent-pico-usb-drive Тогава намерих инструмента WinToFlash на Novicorp. Може да го свалите от тук. С него най-накрая успях да заредя USB инсталацията. Останалото беше лесно и сега ползвам Win7 без проблеми. Имам някои забележки, но предполагам, че всички сме свикнали с недостатъците на Windows. Сложил съм си OpenOffice, Chrome, iTunes, Samba, Skype, Firefox (за тестване), Winamp, TwitterDeck, а тия дни ще тествам дали cygwin-а работи.

Тъй като използвам netbook-а ми с Win7 единствено за качване на музика, за tweet-ване и за писане на текстове и мейли, обяснимо е защо синхронизацията със стационарния ми компютър е важна. На него свалям цялата си музика, обработвам клипове и филми за iPhone-а, подготвям статиите си за публикуване и върша цялата си работа. Затова направих следната конфигурация – когато стационара засече самсунга, свързва (mount през Samba) папката за автоматично добавяне в iTunes на малкия с temp папка на големия компютър, където си събирам музиката и клиповете. В този момент тези файлове започват да се копират през безжичната мрежа. Следващия път като вържа iPhone-а (примерно в трамвая), музиката се зарежда и там. В същото време ми се синхронизира и папката с документи така, че черновите на мейлите, статиите и работните документи се записват и на стационара. Сега тествам и това автоматично да управлявам мишката и клавиатурата на малкия със Synergy още щом го сложа на бюрото.

Автоматизирането на простите ежедневни задачи е ключът към ефективната работа.

Съветът ми към Microsoft, ако искат повече хора да използват Win7 на netbook-ове, е да направят автоматичен инсталатор за USB-та. Това, което са направили с Windows е наистина добро и се надявам да остане такова след следващите ъпдейти, но недоверието към новите Microsoft продукти ще им изиграва още дълго лош номер.

А ако пък някой ми каже, че предавам отворения код, ще му кажа само едно – щом е добро за Линус Торвалдс, значи е добро за мен:

dsc_1576
Благодаря за снимката на Engadget.

27 коментара

  1. Pingback: HuKokauH
  2. Pingback: hukokauh
  3. Pingback: HuKokauH
  4. Pingback: Боян Юруков
  5. Pingback: HuKokauH
  6. Pingback: Tweets that mention Блогът на Юруков » Архив » Windows 7 и netbook – задоволителен резултат -- Topsy.com
  7. Инструмента бе публикуван вчера, затова го няма документиран никъде.Нямам опит с него, защото досега съм инсталирал Windows 7 само от USB харддиск.
    Ето какво ползвам аз: http://kmwoley.com/blog/?p=345 / работи под windows

  8. В идните дни мисля да направя същото с моя НЦ10.
    Реално всичко работи под Уин7 до колкото разбирам. Или?

  9. Аз ползвам Thinkpad от 2004-та и имам всички драйвъри на разположение.Някои неща нямат версии за Windows 7, поради изтекла поддръжка, но никакъв проблем нямам ако ползвам драйвъри за Vista.

  10. @Димитър Димитров – ясно значи. Стреснах се, че нещо не са ми на ниво google search уменията.

    Иначе до колкото разбирам е почти напълно backward съвместимо с XP. Поне на мен всички пробрами ми работят. Драйвери специални не съм слагал. Да нямаш ония Thinkpad с екрана с докосване?

    @И.Е. Станков – аз съм с NC10 и всичко си работи. Едно от дразнещите неща обаче е, че за разлика от Ubuntu, няма никакви индикации когато си намаляш звука. Всъщност май бутоните за регулиране на светлината на екрана не работят, но може да трябва да се активира от някъде.

    @Марто – 🙂 знам, че е така. Последното изречение беше ирония към тъпите спорове във форума на Ubuntu дали той не е предал linux.

  11. Това си е трагедия, ако бутоните за регулиране на яркостта на екрана не работят. Дали не може да се инсталира помощната програмка на Самсунг за визуализация на Фн бутоните на екрана?

  12. @И.Е. Станков – не съм пробвал. Забелязах го едвам вчера. Може нещо да съм изключил отнякъде. Ще потърся в нета дали има нещо по темата.

  13. @ Боян – ThinkPad x31 – не е със touchscreen, но е леко допотопен вече.

    Относно визуализацията /доколкото си спомням се появи за пръв път в Ubuntu 9.04/ ползвам инструмент на Lenovo, но ако за Samsung има подобна разработка, със сигурност ще сработи.Иначе е доста приспособима OS – ако някакъв софтуер не тръгва, режима за съвместимост помага в почти всеки случай.Не съм пробвал виртуалната машина с XP, но ако се налага, предполагам и тя ще свърши работа.

  14. @Димитър Димитров – не, имаше още преди това, но беше в средата на екрана. Ти говориш за новия тип известия, които въведоха след 9-тката. Тъпото е, че на win7 не ги виждам, а на XP ги имаше.

    @Ivan – знаеш ли, че никъде не съм проверявал за това. на Ubuntu има инструмент, който доста точно следеше и при мен беше между 4,5 и 5,4 часа батерията в зависимост колко нет ползвам. Още не съм го пробвал при win7, но надали ще е по-малко. Ще пробвам обаче. Довечера ще го заредя на макс и утре ще го оставя с пуснат wifi и bluetooth да видя кога ще умре. После ще го заредя и пак без нищо.

  15. @Боян Юруков

    Е няма смисъл просто да го оставяш idle защото това няма да е субективно. Трябва да го измериш докато си го ползвап нормално. Аз преди време бях видял някакъв пост в нет-а където един пич казваше че 30мин по малко му държи батерията с Win7 спрямо XP (не помня дали обаче RC или RTM) и затова ми беше интересно да попитам.

    Аз също имам от MSDNAA Windows 7 RTM от доста време но за жалост до преди седмица нямаше основни драйвери за моя tablet convertible netbook Gigabyte T1028X а на основния комп стар Intel iMac ще трябва да чакам Boot Camp драйвъри и някой познат да ми ги прати че съм със стар OS X (не го ползвам). Мъка ти казвам – от толкова време го имам това .iso (от 19ти Август) и няма на какво да го инсталирам 🙁

  16. „Сложил съм си OpenOffice, Chrome, iTunes, Samba, Skype, Firefox (за тестване), Winamp, TwitterDeck, а тия дни ще тествам дали cygwin-а работи.“
    Какво трябва да значи слагането на Samba на Windows?

  17. @Ivan – нямах време да си играя да го тествам. В мрежата обаче казаха, че наистина свалял 30 мин., но ако нямаш подходящите драйвери на samung и мениджъра за батерията. Тогава се подобрявало всичко. Стандартните на win7 не ставали.

    @drJeckyll – пардон – на линукс машината е. Споменах го защото с него правя връзка. Ествествено не е на windows-а.

  18. Инталирах го тоя уикенд. Голяма грешка – всичко му е свръх бавно. Нямам идея защо. Обмислям да се връщам към ХР-то. ;(

  19. @И.Е. Станков – колко ти е рама? Моя е 2. Може от това да е, въпреки, че не съм гледал как му е натоварването. NC10, нали?

  20. 2 ми е рама. Преинстлирах, сега е добре, горе долу. Трябва на чисто да се инсталира явно.

  21. @И.Е. Станков – е, ти update ли направи? За Windows говорим все пак. Правил ли си update от 98 на XP. Още малко Бах щеше да прозвучи около епоса, който се развива.

  22. Рвално не е ъпдейт, щото не взима никакви настройки от старата инсталация, просто не трие файловете в Ц. Принципно не би трябвало да пречи, но не е така.
    Също Microsoft Security Essentials, просто скапват скоростта тотално. Да не се инсталира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.