Истерията около свинския грип – медиите, ползите и какво общо имат прасетата

Преди два месеца се разкашлях яко и хората се шегуваха дали не съм хванал свински грип. В сряда се разболях отново, но този път почти нямаше такива реакции. Защо? Може би защото влязохме в този до болка познат ни сезон на гриповете, но имаме „епидемия на свински грип“ и за разлика от Септември, сега хората са в паника. Направих си труда да прочета за какво става дума (wiki БГ, EN) и затова винаги ми става смешно като се тръби из медиите и интернет за новия вирус. Тъй като обаче бях наистина доста болен, отидох на лекар за да ме прегледа. В Германия винаги се чака за лекар. До сега е нямало случай да не чакам поне 30 мин., а често в чакалнята се гледаме кихащи и охкащи поне час. Този път беше повече. Приеха ме по изключение, защото очевидно ми беше зле, но ми казаха да си правя друг път час поне два дни по-рано. Сега всичко било пълно с дни наред, защото сезона бил такъв – грипен. Попитах с усмивка дали има нещо общо със свинския грип и сестрата се усмихна обратно. Отговори „не“, а и им казали да не плашат хората, защото нямало за какво. Дори маски не носели. Грип като грип и мерките били същите.

Когато се върнах вкъщи погледнах статистиката на Google за грипната обстановка в различните държави. Ето графиките за България и Германия:

България

bulgaria_1_450

Германия

germany_450

Обстановката в щатите може да видите тук. Тъмната линия обозначава данните от тази година, а по-светлите линии са предишните грипни сезони. На графиките е видно, че в България ситуацията е сериозна и има повече глип, отколкото в други години. В Германия от друга страна няма голяма разлика.

Една съществена подробност в статистиката на Google е, че тя се основава на ключовите думи, които хората търсят, а не данните на здравното министерство. Фактически тези линии не показват колко реално заболели от грип (нов и стар) има в България, а колко хората са паникьосани по въпроса. По същия начин търсенето на лекарства не показва дали хората са болни, а колко превантивни мерки искат да предприемат. Така масово се купуват ненужни лекарства и от това естествено печелят фармацевтичните компании, но не само.

Медиите като катализатор

Родните ни медии определено помагат на паниката. Това е като манна небесна за тях, защото всеки грипен сезон някой се опитва да изкара епидемия от някъде. Е сега им е паднало. Макар броят на заразените да не е по-голям от друг път, телевизионния екран се чувства задължен да проследи всеки заболял от дома, през ежедневието му та чак до болницата. Това е новина, новината е стока и този път тя се продава добре. Естествено цитират се успокоенията на министри и експерти, но пулсиращия надпис „Вирус мутант“ връща вниманието на публиката към същността на въпроса – че трябва да седят мирно, да се тъпчат с лекарства и да следят новините.

Ползата от всичко това

Както и да го погледнем, ползи от истерията има. Стига хората да разберат, че превантивното взимане на антибиотици е вредно, самото желание да отидат на лекар е добро. Като правило българите предпочитаме да се лекуваме сами – лекарство препоръчано от съседката, греяна ракия, компреси и прочие. На лекар се ходи за болнични. Покрай медийната истерия обаче се забелязва повишаване на прегледите, ваксинациите, а според графиките горе – и информираността на хората. Ако се научим да се преглеждаме редовно и да се пазим, ще решим и много по-сериозни епидемии в България като сърдечните проблеми и рака в ранна форма. В този смисъл свинският грип може да помогне на не малко хора да се запознаят най-накрая с лекаря си и да го посещават по-често.

Какво общо имат прасетата

Реално нищо. Смята се, че AH1N1 е тръгнал от Мексико и бързо след това го наричат „свински грип“. Реално обаче заразените там не са заразили целувайки прасета. Още в първите научните доклади е пишело, че части от вируса са сходни с тези на няколко свински щама, както и с един птичи. Следвайки логиката в името на птичия грип, медиите са решили да припишат и тази инфекция на някое бедно животно. Така се е стигнало до там, че стотици свине са били изгорени заради един грешен прочит.

Фактите зад истерията

Истината е, че човек не може да се зарази от ядене на свинско месо и дори от контакт с заразени свине. Пренася се само между хора, както стандартните вируси. В повечето случаи хората я прекарват леко само с естествените ни защитни механизми. Рядко има смъртни случаи и то при съпътстващи усложнения като сърдечни заболявания, лоша имунна система и т.н. Голяма пречка е и естествената глупост на хората, които са решили, че ще им мине без да се погрижат за себе си. По тези неща обаче AH1N1 не се различава по нищо от досегашните грипове.

Причината учените да се притесняват е, че този вирус не се повлиява от досегашните общи ваксини. Страхуваха се, че ако мутира, може да се стигне лесно до пандемия. Сега вече има достатъчно ваксини, които му действат и паниката е излишна. Това обаче далеч не означава, че не трябва да се внимава през сезона на гриповете, защото те по принцип са си опасни. Трябва да ги хващате в ранна форма, да ходите на прегледи и да се лекувате правилно, защото дори да си мислите, че сте се оправили сами, те могат да оставят скрити увреждания на сърцето, черния дроб и имунната ви система. После ще се чудите откъде ви е дошло.

Завършвам с тази карикатура на Капитал, където също говорят глупостта от тази истерия.
11639_171603351031_59519326031_3057792_3436390_n

Благодаря на Капитал за снимката.

13 коментара

  1. Абе истината е че 2-3 фармацевтични компании ще направят пачка. Пълна простотия и наивност на масата народ. Аз няма да се ваксинирам, също и никой от семейството ми. Нямам и намерение да си купувам прехвалените им антивирусни препарати. Пия си мурсалски чай и чай ройбос и се чувствам чудесно. Също така е важна и психическата настройка. Ако си кажеш че има голяма опасност да те пипне грипа , то сигурно ще те пипне и ще пълниш касичките на споменатите компании.
    Гледайте новините като забавно-развлекателно предаване и не се впрягайте! Сегашния грип с нищо не е по-опасен от миналогодишния. Много повече хора мрат от туберколоза или хепатит, да не споменаваме катастрофите. Защо за тях няма такъв вой в медиите?

  2. Според мен с графиките, които си сложил, напълно възможно е и ти да допринесеш за тая глупава паника. Някой некадърен журналист ще вземе да те цитира без да прочете какво си писал 2 параграфа по-надолу.

    Ползи от истерията няма. Трябва по-добра информираност без истерия. С доста голямо закъснение по българските медии започнаха да се появават лекари, които да обясняват че не е страшно. Основният ефект от истерията е изкупуването на застоялите медицински маски и на антивирусните средства (които слабо помагат среще H1N1).

  3. @shivach – виж, то така може да си мислиш, че и рака с силата на мисълта и чай може да се лекува. Ваксините наистина помагат. Глупаво е да се стига в двете крайности – пълен непукизъм и липса на вяра в здравеопазването от една страна и самолечение с шепи хапчета и истерия от друга. Аз лично бих се ваксинирал ако е част от масова кампания. Тогава не само, че лечението ще е добре установено, но и цените на ваксините няма да са изкуствено надути.

    @Марин – истерията, както и самото име „свински грип“ се появява поради грешен прочит и липса на информация. Трудно е да направя текст, който хем да е информативен, хем да отразява моята позиция, хем да е безопасен за идиоти. Медиите ако искаха да включат истинско експертно мнение на лекари и епидемиолози, щяха да го направят още в самото начало. Сега целта е просто да изкарат още една сензация – че виждаш ли, открили че бил безопасен. Има си последователност.

  4. Не пледирам за самолечение. Само за безобидни превантивни мерки, спокойствие и неподдаване на истерията. А силата на мисълта си е силна. И помага.

  5. @shivach – Аз това направих – почивка, чай, Аналгин и Фервекс. Но всичко това чак след като лекаря ме прегледа и ми го препоръча. Иначе останалите външни симптоми всеки може да си ги види, но да направи грешни изводи.

  6. Ваксините срещу грип помагат само понякога. Те не са нищо повече от допълнителна мярка. Ваксинацията срещу грип – свински, птичи, овчи или камилски, не може да се сравнява с ваксинационните програми, насочени към превенция на епидемии от типа на полиомиелит и различните шарки. Там става дума за причинители, които не са мутирали векове наред, а мутацията при грипния вирус е въпрос понякога на часове.

  7. @Allisa – и допълнителния проблем идва от там, че когато хората се лекуват погрешно, те фактически пречат на болестта. Стандартната реакция на повечето хора е, че лекарите така или иначе няма да им обърнат внимание, а ако им обърнат, че са некадърни. Каквото и да стане обаче, лекарят има десетки пъти по-малък шанс да сгреши от човек, който нищо не разбира от грипове и медицина.

    А срещу мутирането на гриповете за жалост нищо не може да се направи. Можем само да си изграждаме нова и нова защита. В старанието си да се предпазим обаче, създаваме нова променлива в уравнението на естествения подбор. Не съм специалист, но доколкото разбирам, ефекта е същия както при хлебарките – създавайки нови и по-потентни препарат, ние изтребваме 99,5% от индивидите. Останалия малък процент е резистентен и остава без конкуренция. Докато успеем да намерим нов препарат, той вече е покорил всичко.

    Според теорията, естествения подбор има за цел да оцелеят най-добрите, като сцената и правилата се определят от природата и наличните ресурси. Ние на практика създаваме нов естествен подбор, който има за цел само едно – да ни вреди точно на нас. Ресурсите са боклука, животните ни и телата ни, а пречките в новата екосистема са опитите ни да изтребим всичко различно.

    Явно не се справяме добре. Това май трябва да стане нова статия.

  8. Според мой познат, който е личен лекар, хората, които са болни от грип всяка година са на нива близки до сегашните. Единствената разлика, е че сега голяма част от хората са се разболели няколко месеца по-рано от обикновено.
    А това за медиите и най-вече телевизиите – мисля, че прекаляват – все едно гледам филма Зараза или някой от другите десетки филми за края на човечеството….
    Добре е да бъде информирано обществото, че има опасност – но не всяка вечер да броят хората, починали от грип или последващите усложнения. Защото фактите са такива – никой не е умрял от грип, а от усложненията от него.
    Вчера вечерта в една от новинарските емисии – не си спомням в коя телевизия млада репортерка, посещава болницата където е умрял човек и пита другите в стаята дали ги е страх от болестта. Хората отговарят: „Не“, но тъпата репортерка в търсене на тъпа сензация продължава: „Ами ако се разболеете какво ще правите?“.
    Ами ще отидат на лекар проста патко. А ти какво ще правиш?

  9. Абсолютно съм съгласен, че паниката се създава изкуствено. Монетата си има две страни и човек не трябва да отива в крайности. Аз лично съм далеч от мисълта за световна конспирация и мисля, че ситуацията не трябва да се подценява. Факт е, че има някакъв вирус, който прави поразии и човек най-малкото трябва да се пази тези дни.
    Казвам го от личен опит – бях болен миналата седмица, а сега имам сериозно усложнение в ушите. Синът ми (на 3 годинки) пък е с пневмония.
    Колкото до графиката на Google, по-скоро мисля, че е вярна, тъй като не малко хора, които познавам са болни.
    Разбира се, всичко това е нормално, всяка година този сезон се обявява грипна епидемия.
    Важното е да не се паникьосваме.

  10. Целта на естествения отбор е да оцелеят най – приспособените. За отбора няма добри и лоши, само подходящи и неподходящи качества. Внасяйки изкуствен елемент в този процес, ние наистина променяме равновесието в екосистемата, стараейки се това да е в наша полза. Все пак, човешкият интелект е също качество, което ни дава предимство в приспособяването и еволюцията.
    Теорията настрана, гледам какво пише Стан и се сещам как един приятел боледува вече седмица, страдайки най-вече от лекарска некадърност. Той е човек, който спазва стрикно назначенията, но за съжаление, те са просто погрешно избрани. Пратих го да тича при друг лекар, докато не е късно.

  11. споменал си медиите, които подклаждат истерията защото това е чиста печалба за тях, но си пропуснал правителствата и институциите, които правят същото по същите причини 🙂

    сега им е паднало да се показват по телевизията загрижени за общественото здраве, да показват безсмислена дееспособност (изгаряйки прасета примерно) и разбира се да искат за това още по-големи бюджети. правителства и институции обичат кризите, защото само тогава могат да кажат любимата си реплика „Няма време за мислене, дайте ни пари!“

  12. @dimitkoster – това беше много добро. 🙂 В действителност наистина новия грип до има и е малко по-заразен, но с адекватни мерки всичко се оправя. На медиите обаче това въобще не им харесва.

    @stan – и мои познати са болни, но и миналия сезон бяха. Този просто всеки си го казва и ходи повече на лекар. В този смисъл паниката покага, защото хората се взимат в ръце, и пречи, защото реално не информира хората за истинската опасност и какво трябва да правят.

    @Allisa – да, това не е рядко явление. Тук в Германия съм се нагледал на такива случаи. Нищо ти няма, нищо ти няма и после като се прегледаш в България се оказва, че имаш гастрит или по-лошо. Все пак както казах, вероятността да сгрешат е по-малка от мен и теб. Затова си има съвети от приятели кой лекар е добър и кой не.

    @Longanlon – всъщност нашите сега успокояват ситуацията. Здравния гледа да не всява смут и хока медиите. Не са правили масови медийни кампании и тем подобни. За изгорени прасета знам само в Мексико и южните щати на САЩ.

  13. И на мен ми е забавна медийната суматоха околко т.нар. „епидемия от свински грип“..
    Но за съжаления голяма част от обществото сляпо се доверява на медийте (почти като американския извод: „Ако не го дават по телевизията, значи не се е случило“). А тази неподдаваща се на критика вяра допринася за всяването на паника и носенето на предпазни маски на лицето..
    Вече няколко хора сериозно ми препоръчаха да си седим с детето вкъщи (6 месечния ми син Денис) и да се крием от грипа..
    А при тези хубави есенни дни си е престъпление да седиш затворен по цял ден.. 🙂 🙂 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.