Предрешените избори

Днес са изборите в София. Не съм медия, затова мога да пиша каквото си искам днес. Всъщност не съм от града, не знам нищо от първа ръка за проблемите му, но все пак ще следя резултатите. Постоянният поток от информация и сензации по новините за боклука, трафика, детските градини, инфраструктурите проекти и прочие ме карат да се чувствам все едно съм живял през целия си живот там. Сякаш цяла България сме живели там. Доколкото това все повече става вярно поради липсата на кой знае какви възможности извън този един град е друг въпрос. Цяла България формира крайните квартали на София и в тази си роля представлява по-нисък приоритет. По същата причина скоро ще ми се наложи да заживея в столицата ни. Не искам, но май ще трябва. Затова се интересувам какво ще стане на тези избори.

Надали ще трябва да търся дълго. Мрежата е засипана от информация за новата кметица. Да, ясно е кой ще спечели и който се усмихва сега и твърди, че трябва да изчакаме, му е ясно какво стои зад тази усмивка. Когато бях в София в началото на седмицата, хората, които срещнах, говореха за Фандъкова като „кметицата“. Доколко това е естествено в дадената ситуация ще кажат политическите анализатори. Дори аз се радвам, че тя ще спечели, защото идеята ми за това да един български град да кандидатства за Европейска Младежка Столица може и да има шанс в лицето на човек занимаващ се с образование и младежта. Това разбира се, ако се преборя за вниманието на екипа й с други много добри проекти като този за столицата ни през 2020 г., който обикаля Facebook през последните дни.

Демокрацията ни казва, че дали или не кандидатката на ГЕРБ ще спечели, зависи изцяло от волята на народа. Според Станишев в България вече няма независимост, а само волята на Борисов. Дали това са бленуванията на един отчаян подсъдим, примката около чиято шия се затваря или оценка на неразбран опозиционен лидер, историята ще каже. Въпреки, че съм на 2500 километра, аз също като всички останали гледам отблизо, а когато не виждаме голямата картинка, всичко излиза изкривено. Истината е, че сега наистина Борисов води парада. Истината е, че го избрахме да оправи нещата и да изкара кирливите ризи на старите. Истината е, че знаехме, че имат много такива и че всичко в държавата е объркано. Истината е, че всеки искаше явно или тайно твърда ръка, която да стегне нещата. Е, получихме я. Не мога да кажа дали това е само медиен образ, плод на толкова популярната дисциплина бягане с препятствия наречена PR, или нещо реално. Факт е, че всеки ден виждаме нови и нови проблеми, скандали, дупки в бюджета, откраднати пари и имоти, злоупотреби и несвършена работа. Факт е, че отдавна буквално виждахме тези неща, защото ни удряха в лицето всеки ден. Защо тогава сега очакваме нещо различно от постоянен поток от най-запомнящия се реквизит на Дзифт.

Едно нещо в думите на Станишев обаче удря право в целта, в пукнатината на публичния имидж на „новите“. Това е усещането за еднолична власт на Борисов. Каквото и да стане той се намесва, порицава и помирява. Сякаш всичко минава през него и той взима решенията в тази държава. Здравия разум ми казва, че това е невъзможно поради огромния обем информация и знания, които са нужни. А решенията въобще не са лоши – поне както ги виждаме в мрежата и по телевизията. Не мога обаче да се отърся от впечатлението, че кметицата ще е просто поставено лице в София и той ще си остане „неговия град“. Трябва ли?

Един от основните въпроси, който задаваха на Зелените по изборите беше дали техните депутати ще разбират и работят за въпроси различни от екологията. Отговорът беше доста коректен – трябва да има хора сред всичките двеста и нещо, които се фокусират предимно върху тези теми. Фандъкова обаче е една. Ще може ли да взима добри решения за всички аспекти от проблемите на столицата? Според мен отговорът е ясен – няма никакво значение. Не защото няма да има власт, дума, ресурси или възможност – просто нищо не зависи чак толкова от кмета на столицата. Докато беше кмет, Борисов поправя, строи, разширява – това може един кмет – да кърпи. Проблемите на София започват и свършват с пренаселеността. Тя пък е симптом на много старо заболяване на държавата ни – централизацията. Липсата на възможност за развитие в останалите градове тласка всички към мястото, където ги има. Този проблем може да се реши само централно – от новия офис на Борисов. Затова и единствената роля на Фандъкова ще е да кърпи с какъвто бюджет падне „отгоре“.

Точно затова и ще спечели – защото софиянци знаят, че ролята на кмета не е да е опозиция, както беше до сега. След днешния ден Станишев и Доган ще заковат определението за тоталитарен режим във всички свои речи. Няма да има обаче значение, защото всички ги мислим за клоуни и вече почти си ги представяме в карирани дрехи. Дали и те си се представят така? Дали Фандъкова обмисля как ще предекорира офиса на Бойко? Дали ще има стимул да развива столицата и дали ще даде фокус върху образованието на младите?

А да, все пак от вас зависи дали ще бъде избрана тя или ония другия. Ще гласувате ли?

42 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Поставяш сериозен въпрос – възможно ли е да има еднолична власт на Борисов?

    Свързан въпрос е – коя е опозицията? Станишев и Доган? Не мисля. Не би трябвало. Може би десните трябваше по-добре да се организират. Но нека видим. Надявам се, че неубедеността, с която мнозинството хора гласува за Борисов, ще се обърне срещу него, ако той сгафи. Защото хората гласуваха за него, защото не искаха Станишев/Доган. Основно.

  3. @stir – наистина хората гласуваха за Борисов по същата причина, поради която се гласуваше през последните 20 години – нямаше за кого друг. Разликата и развитието в политическото ни мислене се вижда в очакванията ни към политиците. Винаги ги наричаме „свръх очаквания“, но според мен винаги са били в реда на нещата – искане политиците да направят следващата стъпка.

    Дали виждаме еднолична власт при Борисов не зависи от това дали има опозиция или не. Опозицията има регулаторна роля в политиката. Когато БСП и ДПС се окопитят след осъдените, ще имаме и нормална такава. Въпросът, който мен ме тревожи е, до колкото очевидното за обществото е действителност – еднолични решения на и страхопочитание към премиера. Ако този модел съществува и остане 4 години може би ще оправи много проблеми в държавата, но дали ще е полезен в дългосрочен план.

    Аз поддържам работата на ГЕРБ и Борисов, но въобще не мисля, че не трябва да притесняваме министрите му. Това им е работата – да бъдат притеснявани за всичко и от всички. Инак ще имат само 1-2 истории и гледни точки.

  4. „Дали виждаме еднолична власт при Борисов не зависи от това дали има опозиция или не.“

    О, доста важно е. Ако няма опозиция, няма демокрация – съответно има само Борисов. Освен това, кой е оппозицията? Ако е БСП/ДПС, тогава жална ни майка.

  5. @stir – според опозицията може да оспорва какви решения се взимат в правителството. Кой и как ги взима има значение до толкова, до колкото могат да го дискредитират, за да оборят тезата му. Борисов сам каза, че поема риска и хвърля цялата отговорност върху себе си. Опозицията ще е СДС и ДПС, но след около година. До тогава си мисля, че ще видим сегашните лидери на БСП и ДСП ако не в съда, то поне извън ръководствата на партиите си. През следващата година десницата няма да има с кой да се джавка извън управлението и ще се обърне към ГЕРБ. Към края на управлението и левицата ще се надигне в очите на обществото и ще имаме инстински избори.

    Това са поне надеждите ми. Дали ще стане – само Бог знае.

  6. Много точно определение на siannna в Twitter на ситуацията:

    Чудя се коя от всички причини да не гласувам днес е най-силна… абсолютният ми непукизъм, махмурлукът от снощи, или предрешеният резултат.

  7. Според мен България много ще пати от правителството на Борисов в дългосрочен план, ако то продължи да върви по същия път по който е тръгнало. Още като кмет това тоталитарно поведение от типа „аз направих метрото“ ми се стори изключително некоректно – първо защото по проекта за метрото работят стотици хора и администрация и второ тези хора са работели и по времето на предишния кмет (както и той самия) и не е редно по този нагъл начин да се обират лаврите. И от тогава до сега този изключително прост манталитет от типа „Аз съм прав а всички други са грешни“ и „Каквото аз кажа това ще стане“ продължават. Какви са тези глупости? Всеки средно интелигентен човек знае че един министър или един кмет трябва на първо място да бъде един много добър мениджър за да може да управлява ефикасно специалистите в съответните области зам-министри, които вършат основно работата.

    Но ето тук споменах „средно-интелигентни хора“. Да, ама не. Явно това правителство вместо да върши работа сериозно си е създало за цел да постави основите на тоталитарно управление – тотално да подрони авторитета на опозицията (с тези груби нападки последните месеци – а колко съдебни дела?), тотално промиване на мозъци постоянно с тъпи и прости изказванията на Борисов (и не само) подчертаващи едноличен характер на управление („Аз ще ви оправя“) насочени към „простите“ хора, както и политически решения които само в краткосрочен план са добри, но пък които задоволяват хората и медиите.

    Лоша работа общо взето. В момента такава сила е набрало това нещо е на практика не мисля че в този момент някой би могъл да застане на-въпреки на г-н. Борисов. Просто ще го смажат хората, медиите и правителството или по-скоро просто ще го игнорират защото Борисов е над всички и всичко.

  8. @Ivan – аз затова питам – има ли в действителност такъв модел на работа в правителството или просто това е медиен образ, за да се концентрира вниманието върху личността на Борисов и да оставят хората му да работят. Последното беше загатвано не еднократно по време на предизборната кампания. Дори и да се окаже, че Борисов управлява еднолично, това пак не означава, че имаме тоталитарно управление. Повечето фирми в България работят всъщност точно така – служителите не им се позволява да взимат решения поради липсата на увереност, доверие и/или квалификация. Това говори за лош мениджмънт и организация, но не и за тоталитаризъм. За последното трябва имаме и репресии, политически чистки и тотална забрана на инакомислието. Това, че сега нямаме опозиция е проблем на въпросните парии, а не на управляващите.

  9. Най-тънката дефиниция за декомрация изисква свободни избори. Ние сме демократична държава дори и отговаряме дори и на другите изисквания. Така че хайде да не си говорим за тоталитаризъм.

  10. @Боян Юруков – Е аз не искам наистина в буквалния смисъл да кажа че ще ставаме тоталитарна държава :)) хаха. В никакъв случай! Явно съм станал със задника напред днес. Просто казвам че е много еднолично и много PR в тази насока, което не е хубаво. И съм съгласен за мненията за опозицията.

    Иначе госпожа Фандъкова я познавам лично от още преди да навлезе в политическите среди и е един много интелигентен и способен човек и смятам че ще е един не-лош мениджър на София. Не съм следил кампанията за кметове в България така че нямам идея какъв „имидж“ са и изградили, но това е което знам от първа ръка. Въпроса ще е колко ще и извиват китките според мен. 🙂

  11. Pingback: Предрешените избори | Строителство и ремонти
  12. @stir – съгласен. Минали сме вече в по-тънките детайли, но както и в другите демокрации, за да се създаде чувството на спешност, постоянно ни се набива идеята, че демокрацията ни е в риск. Момент, не беше ли същото и по времето на комунизма? Някой нападаше държавата и системата и ние я отбранявахме. Политическите дискусии в щатите, Италия и Франция са подобни.

    @Ivan – според мен точно това трябва – мениджър. Преди да тръгна за Германия да уча казах многократно, че в България пари има много – мениджмънт липсва. А дали има еднолично управление от една страна и дали това е целта на PR кампанията им от друга, е съвсем отделен въпрос, който аз задавам. Смятам, че първото не е вярно, но второто създава такова впечатление от чисто медийна гледна точка. Ако не друго – това ще им изяде главата.

  13. „Месни“ избори се проведоха в цялата страна не само в софия. Тук по стара традиция обаче се говори само за проблемите на София. Тук столица и държава не са едно! Живеем в много Българии и провинцията не е част от страната!!! Пускам националната и слушам за паркирането в София,пускам друг канал – същото… мен какво ме интересува това?! Да дойдат да видят какво е тук в провинцията…

    Бил съм на много места и не само в европа, дори за периоди съм живял с тези хора в Европа, София е ужасно хаотичен (във всяко отношение град, сбъркан по начало)

    г-жа Фъндъкова е преследвач на политически постове и видяхме колко бързо замени министерски със кметски стол! Трепери София, и твоят интерес така бързо ще бъде заменен с нещо по-добро! СЛУЖБОГОНКА!!! Не и пукаше изначално за образонванието….
    „Камъка си тежи на мястото“ – стара българска поговорка
    Тя има претенции да е еднакво добър министър на образованието и също толкова добър кмет на София… да бе, как не… – ФЪНДЪКОВА – ПЕНКИЛЕР

  14. Еднолична власт няма – вместо това получаваме отговорност на Бойко Борисов като премиер, което типично по социалистически Станишев критикува и обръща на нещо негативно.

    Българският манталитет често е нелогичен. Критикуваме първата жена кметица още преди първия ден на поста й да е изминал. Лично аз препдочитам Фандъкова пред хората, които разказваха руски поговорки с видима меланхония за изгубената власт на своята пресконференция.

    Чудно е защо когато цялата власт бе червена с оттенъци на корумпираните ДПС и изчезващата партия НДСВ всичко бе розово и прекрасно, макар изгубените еврофондове и тогава прикритото далавераджийство на БСП. А сега, когато се търси отговорност за действията, както във всяка западна държава, това е опит за криминализиране на партиите. Или просто корупцията е нещо законно в България според левицата?

  15. @Didan Denev – аз имам съвсем други впечатления. Въпреки, че София е все още мръсна и има доста прах, като цяло чисто химическото замърсяване на земята и въздуха е по-малко отколкото в много части на Германия. Що се отнася до организацията – администрацията в „Европата“ се надценява много. Да, по-добра е, но не чак толкова по-добра.

    Един от основните проблеми в София е старата инфраструктура и това, че дълго време е била оставена на произвола на съдбата. Сега колкото и да се старем, пак не може за 5-10 години да я възстановим след 20-30 години нехайство. Всеки път когато се връщам обаче виждам доста голямо подобрение.

    Доколкото Фандъкова гони служби, ще видим съвсем скоро. До преди няколко месеца тя отговаряше за образованието в кметския екип на Борисов, което означава, че е запозната с проблемите на столицата. Тя е администратор и очевидно има афинитет към проблемите на образованието, което за мен лично я прави добър кандидат. Както писах обаче по-горе, проблемът на столицата е пренаселеността и това може да се реши само централно.

    @Димитър Николов – не мисля, че сега критикуват кметицата, защото е жена. Просто всички си мислят, че е парашутист на Борисов и няма да свърши нищо.

    „Криминализация на партиите“ е странно понятие, при условие, че всички знаем как им се пълнят касите и че много хора в тях обслужват пряко частни интереси. Това е все едно да се каже, че избирът на кмет за София се политизира излишно!

  16. Това „До преди няколко месеца тя отговаряше за образованието в кметския екип на Борисов, което означава, че е запозната с проблемите на столицата.“ наистина ме разгневи!!! Имаше една песен на Тодор Колев (ако сте на възраст да я помните) … “ … София центъра на просветата …“ Какво общо имат проблемите (инфраструктурни и административни) с науката и културата, а и с проблемите на младежта??????????? Тази жена добре си е направила сметката!!!

    Какво (и колко) свърши за това време в което беше министър на образованието МОМН??????? ИНТЕРЕСИТЕ НА СОФИЯ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДАДЕНИ СЪС СЪЩАТА ЛЕКА РЪКА С КОЯТА ЗАМЕНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ!!! Значи тя изначално не е имала намерение да се занимава с проблемите на образованието!!! Това което Фандъкова я интересува е политическата и кариера….

    Защо не прочетете новините от сайта на МОМН, тя беше превърнала този правителствен саът в личен блог където всяка новина започваше с текста „Днес министърът на … … … Фандъкова …“
    То бива СЛАВОЛЮБИЕ, ТО БИВА ХВАЛИПР… ама това да си толкова нагъл, че правителствен сайт в Пи-Ар PR да превърнеш

    Ненавииждам комунягите и велможите, обаче ако тази жена се изкатери до положение да ни управлява, ще видите и ще си спомните за написаното от мен тук!

    Поздрави: Диди Денев

  17. А защо мислите се пренаселва столицата, а? Може би е заради добрата икономическа отмосфера в провинцията, а? БУКВАЛНО ИЗМИРАМЕ ОТ ГЛАД ТУК, И КОЙТО НЕ МУ СЕ ВЯРВА ДА ДОЙДЕ ДА ГО ВИДИ С ОЧИТЕ СИ!!!
    България е подписала споразумения с Европа да зачита правото на хората за свободно придвижване! Така че тези дето са се заселили вече в Софето, нека не размахват назидателно пръст на кандидатите за евакуация от провинцията!!! Не е честно, не е морално, не е и човешко…

    Свободния превоз на хора и товари, заселването където пожелаеш си е право на всеки гражданин на Европейският Съюз, и само да съм чул намек за неговото ограничаване … !

  18. Напълно съм съгласен с мнението на Димирър Николов. Нищо преди не ни беше розаво за да критикуваме новото кметство още преди да се е настанило удобно на столчртата си. Но и да си призная аз не гласувах и не защото няма за кого а защото няма смисъл, както всичко останало в България така и резултатите от изборите се знаят предварително, всичко останало е фарс. Но нека потърпим .. търпяхме толкова време та още малко ли няма, нека видим какво ще направи Бат’ Бойко и сие.

  19. Ха ха ха … търпение ЛИ? 3 години мизерия (последните 3) на фона на 20 години лъжи, лишения и празни надежди … Аз съм на 37 год – нямам какво да губя … ако някой си мисли, че ще се търпииии… си играе с много опасни неща!!! Аз лично съм много учуден защо не виждам публично осъдени и в затвора – ВЕЧЕ!!!

    „Нищо не ни било преди наред преди“ ли, ами точно защото все ги чакахме удобно дасе настанят, ЕЙ за това не ни беше наред…
    НИКАКВО ОТСЛАБВАНЕ НА НАТИСКА ОТ СТРАНА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО!!! Ако на господин Борисов (и сие) им изневеи паметта защо бяха избрани – няма никакъв проблемч да им бъде припомнено доста драстично. Ще завърша с това с което започнах… НЯМАМЕ КАКВО ДА ГУБИМ… живяхме цели 20 години без реформи и в мизерия… Някой трябва да плати!!

    Диди Денев

  20. Г-н Динев напълно подкрепям вашето мнение, по-горе казано си беше с ироничен тон, така както биха казали доста хора. Прав сте че трябва да има натиск от страна на гражданското общество, напълно подкрепям това. Точно защото търпяхме сега сме на такъв етап че циганите и другите разновидности на тях ни командват. Няма да се учудя ако много скоро България вече не е единствената страна на Балканите запазила и до днес първоначалното си име. Скоро вече може би ще сме Цигания или Чалгания защо не и колония на Турция?! Предлагам да направим конкурс за ново име на родината…

  21. @Didan Denev – Защо тогава 20 години твоето поколение не прави нищо? Спомням си няколко протеста и това е. Никакъв граждански натиск към политиците освен когато някой не яхне общественото недоволство или ножа не опре до гърлото. Защо тогава си мислиш, че сега хората от твоето поколение ще действат по-различно и ще упражнят „натиск от страна на гражданското общество“?

    В зората на демокрацията си започвал тепърва да влизаш в живота, а си открил една съсипана държава. В периода, в който е трябвало да се развиваш, да градиш кариера и да поставиш основите на бъдещето си, ти си нямал тези възможности на фона на корупцията и мутрите. Не малко хора от това време са успели да пробият по един или друг начин и може би и ти си част от тези които сега са успели. Не смяташ ли, че сега живееш много по-добре отколкото преди 10 или 20 години? Не смяташ ли, че живееш по-добре от родителите ти преди промените? Няма ли по-малко корупция и повече открита гражданска позиция?

    Демокрацията не е нещо, което се приема и се прилага нормативно в рамките на година-две. Това е процес, през който по стечение на обстоятелствата и историята, други държави са имали възможност да минат в последните 60 до 100 години. Ние започнахме от нулата преди 20 години, че за няколко лета ще успеем да изградим „демократичния строй“ за отрицателно време. Е не става. Наваксали сме обаче ужасно много и се движим с добри темпове.

    Глупавото е, че се разчита на политиците да диктуват желанията на обществото. В България сме 7.5 милиона. В София има почти два милиона. Не познавам човек, който би искал да живее в София, ако има избор. Това означава, че докато политическите активисти и организациите в останалата част от България не се активизира, няма да имаме истинска децентрализация. Няма да стане обаче с лозунги и заплахи към тези или онези. Минали сме етапа на лозунгите и първосигналните политически съобщения. Доколко те влияят на част от обществото зависи от ниския интелект на част от хората, но от това никога не може да се избяга. С повечето вече се говори на друг език и в този контекст лозунгите, които хвърляш, звучат откровено пенсионерски .

  22. @климатици – когато дойде Царя на власт, аз призовах да ги оставим на мира да действат. Смятах, че политическото говорене, шума в медиите и постоянните протести пречат на властта да си върши работата. Сега мнението ми е доста различно – трябва да има контрол, който използва горните методи, но е важно какъв е. Критиката към новата кметица няма особен смисъл поради простия факт, че сега влиза на поста. За да се оборят критиките на хора като Didan Denev, трябва да направи отчет какво е свършила на поста министър на образованието и подробен план за бъдещето на София. В случая, поетия пост не би трябвало да е с подводни камъни, защото „нашите“ са го оставили преди това. Затова не трябва да чуваме подобни извинения. Аз съм за това да има градивна критика и реална комуникация с обществото, а не просто бръщолевене из вестниците и премерени PR кампании.

    @климатици – не мислиш ли, че това с циганите се прекспонира? Смятаме ги за проблемен етнос, защото не малка част от тях крадат, просят или проституират. Работата е, че не знам нито колко от тях го правят, нито дали го правят, защото нямат избор, нито какво се случва в суб-обществото им. Аз бих питал тези въпроси, защото знам, че не малко от циганите се опитват и успяват донякъде да излязат от средата си и да се интегрират, но поради външния им вид биват дискриминирани независимо от работата и образованието им. Знам също, че вътре в циганското общество и фамилии съществува същинска мафия, която кара много насила да вършат престъпления. Знам, че макар да са част от България от стотици години, ние не знаем много за тях.

    Може би, ти би отхвърлил набързо тези въпроси като несъществени. Възможно е желанието ми да не ги дискриминирам да ме кара да занижа престъпленията на доста от циганите. Сигурен съм, че ще ми кажеш, че ако ме оберат на улицата ще мисля различно. Да – може би, но само в първия момент. Случвало ми се е и знам как бих реагирал. Знам и че проблемът с циганите не е еднозначен – има човек, има проблем. Същото важи за всичко в тази държава – организирана престъпност, досиетата, пенсионерите, чуждестранните инвеститори, българите в чужбина и прочие. Затова горните въпроси са важни, но май никой не смята, че си струва да ги зададе.

  23. Е, Юуруков, аз съм роден 1972, тоест съм на 36… Нормално е да мислиш, че поколението ми нищо не е направило, просто защото не ти си минал през сините площади, глада и страха след 1989, не ти си минал през криминалната приватизация и купоните за храна, не ти си минал през хиперинфлацията на Виденов и решетките на магазините, не ти си минал през … Бе накратко не ги помниш тези времена просто щото си млад… от там и съвсем незаслуженото „обвинение“, че поколението родено през 1972 (тоест 36 – 37 годишните) нищо не сме направили… може би помниш и гладните стачки с лежене по асвалта, боя на полицаите … Едва ли те е удряла полицейска палка…

    Аз съм бивш офицер, бях преподавател, сега съм бизнесмен … никога не съм напредвал с лакти или по нечестния път … така, че Юруков – НЕ СЪМ ОТ МУТРАФОНИТЕ, НЕ СЪМ И ОТ КОМУНЯГИТЕ (ОПАЗИЛ МЕ ГОСПОД НЕ СЪМ НИТО РЕЗАК НИТО ВЕЛМОЖА)

    На мен определено ми пука за Майчица България и съм сигурен, че не ти приличам на човек който си е мълчал или мисли да мълчи…

    Това с процеса на узряване за демокрация го разбирам, но никой няма да чака повече… Ако на Борисов му изневери паметта защо беше избран, много бързо ще му се припомни! НИКАКВО ОТСЛАБВАНЕ НА НАТИСКА. ТРЯБВАТ РЕФОРМИ, А ЗА ТЯХ ТРЯБВАТ ПАРИ. ЧАКАМЕ И ОСЪДИТЕЛНИ ПРИСЪДИ!!!

    Дидо Денев

  24. Знаеш ли Юруков, на въпроса ти: Не само, че не виждам да живея по добре от родителите си, виждам как страната последните 4 – 6 години не само беше в застой, а последните 2 години се рушаха неща създавани с много труд (познавах и хората създали ги), дори в резултат на безпардонния грабеж страната западна ужасно и бе върната в развитието си там където я помня преди 4 години. Това последното не е само мое мнение. Много други хора го споделят… Същаствува невероятно напрежение… Страната бе върната в развитието си!!!

    Дидо

  25. Реални ли са обещанията на правителството за реформи, след като за реформи са необходими пари, а такива няма!? Пак ли ще станем свидетели на КОЗМЕТИКИ??? Ножа е опрял в кокъла и място за отлагане няма… Трябва да се съкращават държавни служители, цели структури трябва да се закриват… До момента не чух някой да стане и да каже:

    Аз ще закрия… ВСЕ СЕ ТЪРСЯТ КОЗМЕТИЧНИ РЕФОРМИ… ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА МОЖЕ САМО С КОЗМЕТИКА!!!

    Дидо

  26. Г-н Юруков, по отношение на циганите, няма как мнението ми да бъде промененп, поради простата причина че, лично аз се опитах точно 4 пъти да помогна на хора от ромски произход (не се познават помежду си) и познайте какво стана. Всичките пъти получих кражба, предателство и накрая побой и защо?! Защото мислех като вас, исках да помогна да се интегрират, а защо?! Защото съм добър човек и си казвах „не са виновни че са се родили в мизерия и малцинство“ и какво като мислех така, само си изпатих. Да не знам колко от тях са свестни хора, но поне сме се нагледали на простотиите на голямата част от нищожествата от този етнос. Аз лично никога повече не бих помогнал на човек от този произход. Въпреки че и 4-те пъти ромите бяха с образование /2-ма от които бяха платили за него/, живееха в по-големи домове от моя. Но нека нека ги оставиме да се интегрират, след 5-6 г. направо да си гласуваме или не те сами ще си вземат постовете в правителството и да ни управляват.

    Що се отнася до сегашното управление, аз бях от хората които даде гласа си за Бойко Борисов и не съжалявам, поне каза нещо различно, не се биеше в гърдите с предизборни кампании, проговори едва накрая. Но да нека отново да „изчакаме“ да видим колко и какво ще ни вземе и той. А що се отнася г-жа Фандъкова… времето ще покаже, всеки има право на мнение и критика, без значение дали е позитивна, негативна, с или без покритие. Нали това е демокрацията, свободата на словото 🙂 Е да видим….

  27. Другите държави може и да са успели за 60 – 100 години ама ние и за 150 няма да успеем, не за друго ами защото дори за първите 20г. какво постигна държавата, освен безпаричие, 20-годишна криза, престъпност, мафия, разруха, скъпотия и мизерия?

  28. @Didan Denev – не би ли се съгласил със следното – който и да дойде начело на която и да е публична институция и каквото и да прави, той или тя ще бъдат критикувани жестоко за това, което са заварили, очаквали, възнамерявали да направят, направили или не успели да свършат. Независимо какво Фандъкова се опита да направи за София, нейните успехи или провали ще бъдат приписани на патрона й – Борисов. От хора, които я познават знам, че тя е способен администратор и човек с желание да работи. Защо тогава беше обсипана с критика още преди да се намести в офиса си?

    Критиката ми към твоето поколение не цели да слагам етикети или едва ли не да осъждам всеки роден през 70-те. Забелязал съм средностатистическа посока в мисленето, която според мен се дължи на изживените трудности, липсата на надежда и идеите, че навън е по-добре и винаги ще е така. Когато в тази среда се развива един млад човек няма начин да не оформи крайно песимистичен начин на мислене и отхвърляне на всякакви аргументи против дефиницията за мизерни обстоятелства. НЕ говоря конкретно за теб, а за обща тенденция в мисленето на всички, чиято младост е минава в началото на 90-те.

    Разбирам защо не смяташ, че живееш по-добре сега – защото очакванията ти през 90-те са били много по-високи. Очаквал си, че до 10-15 години ще стигнем поне по-бедните държави в ЕС. Сега живееш по-зле – да, но от очакванията си. Въпреки всички престъпления на предишното правителство, страната премина през икономически бум през последните 4 години. Заплатите скочиха главоломно и много нови компании отвориха врати. През последната година всичко дръпна рязко назад заради кризата, но пак не бе толкова лошо, колкото това, което видяхме в щатите и някои европейски държави.

  29. @климатици – прав си – трудно е да се обърнеш към циганите като си виждал само лошо от тях. Не съм от хората, които вярват, че всички сме абсолютно равни като хора, но не приписвам неравенството на раса, етност или пол. Според легендите нашите цигани са били най-ниската класа в индия и дори не са били считани за хора. Знам, че стотици години те са били възпитавани да крадат и мамят по-добре, за да оцелеят. Това въобще не оправдава престъпленията на много от тях, но и не определя всички като престъпници. Тези, които са се измъкнали от фамилиите и гетата са направили нещо. Значи може.

    Не казвам, че имам решение и че не си прав. Знам обаче, че отлагането на въпроса и запазване стереотипа само утежнява проблема. Стереотипа, за който говорим, е верен в доста случаи и за жалост ти си пример за това, че често се потвърждава. Проблемът на стереотипите е, че скриват изключенията и ги приобщават към общия модел на поведение.

  30. О, да… на тях им „пука“, че са критикувани… ха ха Арогантността, сомодоволството и Високомерието им са неповторими! Аз вече не се интересувам кой е на власт, а как живея! (ДПС разбира се са неприемлив вариант)

    За Фандъкова съм категоричен- за такъв кратък срок, без да свърши нищо в рамките на министерството, „скокна“ на кметския стол! Това издава само едно: Изначално не е имала идея да се занимава с образованието. Какво да очакваме от човек който сам не се е определил за какво става?! Тежкото наследство неможе да служи вечно за оправдание. ДА, наследството е тежко, но министър Игнатов (когото слушах в предаването „Здравей България“) за 5 минути каза (и ще направи) неща които аз лично чакам от 15 години. От Фандъкова съм видял само хвалипръцковщината от сайта на МОМН!!!

    Що се отнася до заплатите, сигурно имаш предвид тези в София, обаче населението в страната спрямо софия е 2000 000 към 5000 000 така, че е абсолютно изнервящо да се сочи че са се вдигнали заплатите, просто въобще не е такава действителността – уверявам те!

    Честит Ви нов КМЕТ- ХАЛАЛ ДА ВИ Е СОФИАНЦиииии

    Дидо

  31. г-жа Фандъкова е кариреристка и службогонка. Стига вемче с тази Византиста любезност и после ножът в гърба! Нека си ги говорим нещата ВЕЧЕ директно! Мотивите и са пределно ясни… когато си министър си част от екип (тоест зависим), а когато си кмет над теб е само Господ! Добре си е направила сметката дамата… но сметка без кръчмар… Зле за Борисов (нейният патрон) понеже след министър (без портфейл) тази дама ще е втория сериозен негатив!!!!!!

    Какво направи тя за времето в което беше министър на образованието???????????????????????

    Как какво, ами подготвяше се за кметският стол!!!

    ПОКЛАНЯМ СЕ пред министрите Дянков и Игнатов (ето тези знаят какво правят и са РЕШИТЕЛНИ)

    Каквито и трудности да предстоят- с ТЕЗИ ИСКАМ ДА ГИ МИНАВАМ, А НЕ СЪС СЛУЖБОГОНКИ И ПУДЕЛКИ!!!

    Дидо Денев

  32. Зная че съм прав, но и не казвам че цялото ромско /понеже циганско било обидно а аз не искам да обидя никой/ съсловие е крадливо, лъжливо и т.н. Просто казвам че докато по-голямата част от тях са такива, няма да се намира кой да им помага. И в редките случаи когато се намери някой да им помогне, те му отвръщата само с негативизъм. То се казано от народа „Ако сам не си помогнеш и Господ няма да ти помогне“. Нищо не съм получил даром през живота си, а се опитах да поднеса на тепсия нещо което на мен ми е коствало много на хора от малцинствата за да могат да се интегрират.. Е, ще ми се за урок да не го правя повече.. поне докато не видя че нещо в тях се променя, да видя старание.

  33. До КЛИМАТИЦИ

    Без да съм социолог ири с амбиции за постове трябва да отбележа, че не разбирам защо никой не споменава ДПС, защо не се дразни от това, че вече 20 години има регистрирана такава партия на ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА (което е противоконституционно), че по националната БЪЛГАРСКА телевизия всеки ден СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА слушаме новини на турски, че отново се правят опити да бъдат издигнати паметници на “незнайния ТУРСКИ войн” в БЪЛГАРИЯ, че българите – мосюлмани се наричат и ние ги наричаме турци (МЮСУЛЬМАНИН НЕ ОЗНАЧАВА ТУРЧИН – ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА!!!), въпреки че те са БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ с промивано съзнание… Защо всички насочват вниманието си само към управлялащите (ГЕРБ) и непосредствено изгубилите властта (КБ, НДСВ)?
    Защо няма протестни ноти (дипл. ниво) срещу грубата намеса на Турция във вътрешните работи на суверенна България чрез вмешателство в ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ И ИЗБОРИ (вече и доказано)?!
    Промяната трябва да започне от индивида (Не само да живеем в обществото, но и да го променяме носейки отговорността за това) – за да стане държавата ни Европейска, май трябва първо гражданите й да са Европейци – с европейски интелект и манталитет. С отрицание и негативно отношение в комбинация с тотално бездействие е невъзможно да бъде изградено по-добро общество. Направете нещо, дайте добри идеи, подкрепете положителните промени.

  34. @Didan Denev – не знам какво е направила, но явно и ти не знаеш. Това, че не изсипва нарушения с кофи, както правят Дянков, Цветанов и Младенов не означава, че не е свършено нещо. Това, че е прескочила от министерски пост на кметска позиция не означава, че е кариеристка. ГЕРБ имат ограничен състав от специалисти и при променящи се приоритети е нормално да се правят размествания. Въпросите, които ти задаваш обаче наистина седят и ще се радвам, ако чуем отговор на тях, за да спрат спекулациите. А според мен, изводите, които си вадиш са точно това.

    @климатици – прав си напълно. Погледнато през очите на един човек това е нормална реакция и само безкраен идеалист или глупак би постъпил различно. В по-глобален план обаче за да се реши проблема, действията и решенията трябва да са различни. Затова тук идва държавата. Единия начин е да действат като комунистите – разселване, разделение и асимилиране. Както видяхме не сработи. По-умното е да се дават стимули, с които да се изменя поведението на бизнеса и хора като теб. Така факта, че са те измамили ще намали отрицателния си смисъл спрямо помощта на държавата, а циганина (дума, която аз съвсем не намирам за обидна) ще има по-малък стимул да краде, защото ползата да работи ще е по-голяма.

    Това разбира се е само теорията – дали и кога ще сработи е друг въпрос. За целта трябва да имаме отговорна държава, след това социално отговорна държава и чак тогава някакъв напредък в тази област.

  35. @Didan Denev,

    ок аз съм съгласен с „Направете нещо, дайте добри идеи, подкрепете положителните промени.“ Дай някоя идея как да променим това че друг народ управлява нашата държава. Аз също не намирам за нормално по БНТ да има новини на турски. Кажи някоя идея как да променим това.. ние индивидите а не държавата, която мисля че е отговорна за това, не ние индивидите пуснахме новините на турски по БНТ?!

    Боян Юруков,

    по отношение на думата „циганин“ преди години си спомням имаше протест от ромите за тази дума и беше приета като обидна дума и да не ги наричаме с нея. Но не знам дали се спазва, просто не искам аз да съм човека който отправя обиди. А по отношение на стимулите.. съм „за“ нека има, така ще видим колко всъщност искат да се променят или всъщност им е по-добре, по-изгодно или нещо друго да не се променят…

  36. @климатици – аз не го възприемам за обидно, защото съм против изкуствената политическа коректност, а цялата политическа коректност е изкуствена. Отрицателния заряд в отношенията с циганите няма да се промени като ги наричаме роми – просто ще се принесе към новия термин. Нещо повече – „роми“ става символ не само на циганите, а на толерирането на бизобразията, които част от тях вършат. Получаваме просто нова лоша дума. Затова вместо да сменяме названия, трябва да се работи по изменяне на отношението към циганите и спиране на това, което наричаме цигащнина. Очевидно затворите не помагат, значи е време за нов подход.

  37. До Климатици

    Хвърляш ми ръкавицата, а ? 🙂 Разбира се, че ще предложа!
    Добре известен факт е, че в България има закони. Също така е известно, че те не са нещо вечно и се променят когато е крайно необходимо, КАКЪВТО И СЛУЧАЯТ С ПАРТИЯ СЪЩЕСТВУВАЩА В ТЯХНО НАРУШЕНИЕ!!! Ако няма достатъчно парламентарна подкрепа за изваждането и от политическият ни живот, като проводник на про-турски интереси, ТО в международен план мога моментално да предложа:
    Понеже, САЩ покровителстват ДПС, то нашият мотив за спечелването на външна подкрепа да бъде- РАДИКАЛНИЯТ ИСЛЯМИЗЪМ КОЙТО СЕ ШИРИ У НАС!!! ТЕ ПРОСТО СЛАГАТ РАВЕНСТВО МЕЖДУ МЮСУЛЬМАНИН И ТУРЧИН, А ТОВА Е ВМЕШАТЕЛСТВО В РАБОТИТЕ НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!!!
    ПОЗОВАВАЙКИ СЕ НА ТОВА- ДИРЕКТНО ДА СЕ ПОЗОВЕМ НА КОНСТИТУЦИЯТА СИ И ДА ГИ ИЗВАДИМ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ НИ ЖИВОТ!!!

    Второто нещо което предлагам Климатици е да обявим пълно вето на приемането на Турция в Европейският съюз сокато такива вмешателства продължават (например като нарушенията на парламентарните избори)!!!

    Ето тези две неща предлагам Климатици, какво ще кажеш, а?

    Дидо

  38. Щом ТЕ слага равенство между МЮСУЛЬМАНИН и ТУРЧИН, НИЕ ДА СЛОЖИМ РАВЕНСТВО МЕЖДУ РАДИКАЛЕН ИСЛЯМИЗЪМ И ТЕРОРИЗЪМ, … въпросът ми е тогава САЩ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ЛИ ДА ПОДКРЕПЯТ ДПС, когато бъде обявена за терористична организация, а? А тя (ДПС) си е точно това!!! За какви се имат, а…. Я да им се скараме 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.