Никой нищо да не ми е казал за цените на парното и тока

мъж, топломер, радиатор, сметки, парно, контрола, тец

Снимка: Вестниците

Когато обяснявам, че цените на тока, водата и дори парното в България са ниски, посрещат ме с насмешка. Друга обаче е реакцията, когато споменавам, че тока в Германия струва 42 стотинки на киловатчас или че водата е 12 лева на кубик – нещо, което в някои части на България се плаща за цял месец. Затова ето някои сурови данни от сметките, които получих последната седмица. Умножавайте грубо по две, за да получите цената в лева.

Комунални разходи

Цените са за апартамент от 77 кв. за година. Неща като почистването на улиците и снега се плащат директно от гражданите, а не от общия бюджет на общината. Освен това всички да длъжни са плащат за поддръжка на градинката около блока и почистване на фасадата на блока. Цените се определят по площта на жилището и региона, в който е. После защо било чисто в Германия…

чистене, улици, сметки, битови, почистванеЖилищен данък240 €
Свързване с водопровода16 €
Данък смет307 €
Чистене на улиците16 €
Чистене на снега23 €
Поддържане на градинките131 €
Ток за стълбището35 €
Чистене на фасадата10 €
Общо (на година)778 €

Ток

power line, ток, линии, сметкиТук ще ви дам най-евтината тарифа, която въобще може да се намери през 2009-та. Получава се след отстъпка, че си я поръчал през интернет и субсидия от правителството, че се използват изцяло възобновими източници на енергия. Базовата цена е 5€ на месец, а на киловатчас струва 21 цента. Така за двама човека на година излиза около 650€ или 54€ на месец при използването на енергоспестяващи уреди и крушки. При стандартните тарифи, които повечето хора използват, цената скача с около 50%. Интересен факт е, че с тези субсидии, Германия стимулира строенето на вятърни, водни и слънчеви централи. 9,3% от използвания ток е от вятър, 4,4% от биомаса и малък процент от слънчева енергия. Над 85% идват от водните централи в скандинавските страни, които продават този тип ток на Германия, защото дават по-висока цена от вътрешното потребление. Не, че ВЕЦ-овете са толкова екологично чисти, но както и да е.

Сметка за вода

Всичко се изчислява върху кубиците използвана студена вода. Цените са от 2008-ма.

вода, течаща, сметки, кранче, течеСтудена вода2,5061 € / кубик
Отпадни води3,0488 € / кубик
Такса водомер0,3186 € / кубик
Такса проверка на водомер0,0926 € / кубик
Общо5,97 € / кубик

Топла вода и парно

Цените тук са отново от 2008-ма. Тъй като при топлата вода и парното са трудни за обяснение кое кое е, за общ поглед над нещата ще ви кажа, че в апартамента живяхме 4 човека, нямахме миялна машина, а апартамента беше добре изолиран. В края на година разходите за топла вода и парно бяха 3000€ или 250€ на месец.

парно, сметки, сметка, топла вода, топломерОсновна цена т.в.2,884 € / кв.м.
Топла вода11,437 € / кубик
Основна цена парно6,484 € / кв.м.
Парно към единица0,136 € / кв.м.

Много важен въпрос при водата, топлата вода и парното е, че изравнителната сметка се получава година след като изтече разглеждания период. Надплащания от по 200€ са нормални. Примерно, сметката за 2008-ма се получава сега, в края на 2009-та и цените горе са от там. Тока и водата се отчитат веднъж на година. Парното – по два пъти, освен ако няма дигитални четци, които се отчитали от разстояние всеки месец. Така цените, които ви показвам определено са се качили с поне 10-20% за 2009-та, тъй като горните цени са били скочили с 35-40% спрямо 2007-ма.

Ами заплатите?

Разликата в приходите е сериозен въпрос и донякъде наистина оправдава разликата в сметките между Германия и България. Има неща, които не се взимат в предвид:

  • Заплатите в Германия далеч не са по 3-4 хиляди евро както много си мислят. Повечето получават около 2000€, че и по-малко в зависимост от региона.
  • Над 73% от немците живеят под наем и нормалните жилища започват от 800€ на месец. Това често не включва ток, телефон и интернет. За сравнение в България над 90% имат собствено жилище и това перо липсва.
  • Данъците в Германия са много по-високи от тези в България – започват от 25% и стигат до 45%. Само здравните са 15% от заплатата.
  • Макар образованието да е безплатно, за издръжката на един ученик трябват около 500€ на месец. За студент започват от 1000€.
  • Страничните разходи като данък и застраховка на колата и бензина струват поне 30% повече. Ако се самоопределяш за католик или протестант, плащаш процент от заплатата си като църковен данък. Има и данък „Солидарност към източна Германия“.
  • Нека го погледнем и от другата стана. Техниката и суровините в Германия и България струват относително еднакво. Заради международните договори цените на петрола и газта е различна, но не чак толкова. Важна разлика е цената човешкия труд. В България той струва много по-малко от този в Германия. На един техник тук ще му платят около 2500-3000€, а в България – 8 до 10 пъти по-малко. И когато през 2008 заплатите в много сектори скочиха изкуствено поради липсата на квалифицирана работна ръка, не трябва да се учудваме, че това повлия на цените.

    Трудът обаче не е основно перо в сметките за ток, парно и вода. Цените им в Германия не се определят спрямо доходите на населението. Нееднократно се обявява, че цените в България са изкуствено занижени и това е факт. Първо, защото хората няма да издържат на натиска и второ – политиците не биха си сложили главата в торбата. Ефекта обаче е, че един съществен проблем като този с инфраструктурата се отлага във времето и така се задълбочава още повече. Това е защото при тези цени, подновяване и дори поддържане на водо- и топлопроводите е невъзможно. И после се чудим защо се губят някакви си 40-60% от водата и парното.

    48 коментара

    1. Мога само да потвърдя. 😉

      Иначе на комуналните разходи трябва да се обърне повече внимание. Сградите и градинкте затова са толкова чисти, защото собственици или наематели са абсолютно длъжни да плащат за чистене, фонд за ремонт, чистене на снега и т.н. От тия задължения в Германия бягане няма. Дори и да си е съвсем твое жилището пак плащащ поне по няколко стотин евро на година за него.

      От друга страна в България чувстовто за социална принадлежност на жителите на един вход е равна на нула и всеки се счита за герой, ако успее да откаже да плаща за чистене на стълбището или за ансансьора. Затова и фасадите и входовете ни изглеждат по този начин.

    2. @И.Е. Станков – в този смисъл нещо, което трябва да се промени в България е начина за изчисляване на такса смет. В Германия се смята не само според квадратурата, а и според региона и колко количество смет се изнася от него. А за почистването и градинките – всеки регион си наема градинари, които да се грижат да отредените им площи. Общината го строи и залесява веднъж.

      @Прасунсен – бруто е. Затова споменавам данъците. Неквалифицирания труд е до 2000 евро на месец. Професорите в университетите получават 4-5 хиляди. Данъците са прогресивни и няма плосък данък.

    3. Не им е лесно 🙂 дават по 50 евро месечно за храна… аз давам по сто тук. Дет се вика, на човека хлябът стига ли му, другото е екстра.

    4. @mc_martin – аз дето спестявам и пазарувам най-евтиното възможно давам по 120 евро само за мен за храна. Къде ги намери тези 50 евро месечно?

    5. @mc_martin – тази цена дето я виждаш там даже е занижена. В региона, където аз уча е доста по-скъпо. Същото важи и за повечето села, където живее мнозинството от немците. Дори и не включваме био-храните, по които те са луднали и които струват между 2 и 4 пъти повече от нормалните пластмасови зеленчуци, месо и т.н.

    6. Приятелю доста си повърхностен. Това, че и на запад имат монополи значи ли, че тук живеем „относително добре“. Нали не вярваш че себестойността на кв/ч е над 5 ст. с ДДС, да не търся сега данни на НЕК? Да ти показвам как тока дето го изнасяме за турция е три пъти по евтин от този вътрешно потребление. И кой плаща разликата мислиш ? не се изкушавай да защитаваш монополите! доста е детско и не се плаща добре. Ако цените са „Изкуствено занижени, комуналните оператори трябва да са фалирали. Нали не мислиш че ЧЕЗ е пред фалит. Дръж се сериозно и не пиши глупости друг път

    7. @Алексей – да, ако токът, който излиза от електроцентралата, магически се телепортира в тостера, телевизора или компютъра ти – тогава наистина цената му нямаше да е над 5 стотинки. Реалността обаче сочи, че това не е така. Предполагам, че си наясно с електропреносната мрежа, загубите по веригата, поддържането на системата, всичките звена, администрация, електроразпределителни дружества, погасяване на дългосрочни заеми за строеж на мощности и прочие. Когато събереш всички тези разходи и заплати твоите заветни 5 стотинки, ако предположим, че толкова струва токът излизащ от всички централи, ще са се умножили стократно.

      В Германия няма монопол на електроразпределителните дружества – няколко са. По подобие на телекомите има множество фирми, които препродават тока на по-ниски цени. Също така има локални алтернативи от възобновими източници, които се използват от малки села за захранване. Не на последно място, енергийните компании инвестират в изграждането на жилища с почти нулева нужда от отопление, защото получават субсидии на свой ред от държавата, подобряват имиджа си, а и просто не могат да сварят на потреблението. Когато аз си купя електроуред от най-висок клас, електрото ми връща 50 евро от цената, защото се грижа за природата и им спестявам работа. В същото време сметките ми за ток падат много, защото пералнята ми от клас А+ харчи два или три пъти по-малко вода и ток, отколкото предишната на 6-7 години.

      Нещо друго?

    8. Да, много добре, че се споменават приходите, както и данъците. Щото иначе сметката ще е доста крива. Ако гледаме само разликите в цените на тока и водата, то ще излезе, че в Египет са още по-добре-5 долара месечен разход. Ха сега да ви видя:)

    9. На мен ми е странно, като накой каже, че собственият апартамент е „липсващо перо“.
      В България много голяма част от собствените апаратменти са на по 20 години. Те изискват огромна поддръжка, която понякога е по-скъпа от ипотека или наем.
      За пример дограми, смяна на тръби, изолации, смяна на настилки, ремонти на бани, кухни и други са все неща, които не се правят всяка година, но и не всеки може да си позволи да ги извърши в една година. Което значи, че постоянно имаш още и още разходи.
      Това, исках да добавя:).

    10. Pingback: Tomislav Savov
    11. Pingback: Georgi Kamov
    12. @fen – е, то и бензина в някои части на арабския полуостров е по-евтин от водата, но не се сравняваме с тях нали. 🙂 Давам пример с Германия не само, защото имам опит със сметките там, но и защото ми е писнало да се прехвалва „Европата“. Ето снощи президента каза, че във всяка члека е имало референдуми за членството им в ЕС, което не е така.

      @Сирма – Разходите по един апартамент определено са много, но не плащаш по 200-300 евро на месец, нали? Толкова е един стандартен наем в София за семеен апартамент Ако отделяше по толкова от семейния бюджет, определено щеше да ти стигнат за всички ремонти. И ето другият ключов момент – в Германия едно семейство се мести на всеки 4-5 години. Понякога и по-често. Всеки път е под наем и всеки път се прави почти основен ремонт на апартамента – пребоядисване, тапети, нови уреди, а често и нова кухня и мебели. Всеки път се харчат луди пари за местене и комисионна на агенции. Тези харчове аз въобще е мога да ги разбера, но ги правят всички и се смята за нормално.

    13. Да, това исках да кажа. Какво от това, че данъците в Норвегия са убийствени, след като нищо от останалите неща, които ги заобикалят НЕ СА СЪПОСТАВИМИ С НАШАТА МИЗЕРНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.

    14. Струва ми се, че би било добре да се плащат по 200-300 евро на месец, за да няма рушащи се фасади и всякакви течове и проблеми, но уви не мисля, че някога ще се случи.
      А иначе изглежда чудесно да си сменям част от обзавеждането на 4,5 години, бих живяла доста по-приятно 🙂

    15. На работник в БНТ (за там имам инфо) от заплатата се удържат точно 35% данъци. Заплатата е между 600 и 800 лева, т.е. между 300 и 400 евро. Има и по-ниски заплати. Аз пък имам братовчед в Германия, който също работи в медия. Заплатата му е 4 000 евро, т.е. около 8 000 лева, което е точно 10 пъти повече от за тази длъжност в БНТ. Твърди, че наистина това е нормална, а не висока заплата там. Данъкът му 30%, т.е. по-нисък, но от високите там.
      Когато си идва в България, казва, че храната тук му е по-скъпа. Не знам какви са вашите статистики, но това са неговите от личен опит. Стои за повече от 5 дена като си дойде. Като ни събере на ресторант и настоява да черпи, се аргументира с това, че ресторантите са единственото нещо, което му е по-евтино, отколкото в Германия.

      Не знам, дали сметките за ток, парно и вода са занижени, но растат постоянно, особено тези за ток и парно, а тези за парно вече масово не с е плащат и хората се изключват от Топлофикация, защото и ме буквално невъзможно да си го позволят. Колкото повече се повишават сметките, толкова повече хора спират да ги плащат – не от лошотия, а от невъзможност. По-отчаяните направо се отказват от услугата, другите задлъжняват и търсят начини да наваксват със закъснение. Така че при десеторна разлика в заплатите няма какво да си говорим…

    16. @fen – Не споря, че проблемите във всички сфери на живота в България мачкат бюджета на семействата. Това е факт. Споря срещу постоянно тиражираното твърдение, че в България плащаме най-скъпя ток, най-скъпите телефони, най-скъпото парно и най-скъпия бензин. Въобще, че сме най-прекарани и „енергийната мафия ни мачка здраво. Има голяма разлика между „скъпо ми е парното“ и „парното в България е скъпо“. Първото е вярно, защото за не малко хора сметките са непосилни. Второто обаче не е, защото реалната цена трябва да е доста по-висока.

      @Сирма – да, би било добре наистина и то не само за ремонтите, но и за градинката. Изчислих, че ако всеки месец се събират по 5 лева от всеки в блока ми, ще са достатъчно за да се наеме градинар и градинките наоколо биха светнали. За целта обаче трябва организация и задължение от общината. Ако сметнем, че е нужно, можем да натиснем да се прокарат наредбите на общинско ниво.

      @Селин – аз ти давам пример с моите колеги, които взимат по толкова, колкото казваш и това се смята за от по-високите заплати за средната класа. Има естествено и заплати от по 10, 20 и 30 хиляди, но това са за високите етажи на компаниите. И в България има съпоставими заплати за главните мениджъри. Данъците на хората, с които работя са над 35% определено. Хората, с които съм говорил в България плащат по-малко и то основно, защото в България има плосък данък. Какъв е твоят процент?

      Абсолютно нормално е да скачат сметките за ток и парно. Нали не мислиш, че 1. в условия на растеж, какъвто видяхме през 2008-ма, цената на труда няма да скочи яко и 2. в условия на криза, каквато виждаме сега, цените на суровините не се повишават. Разликата в брутните заплати може да е 8 и 10 пъти, но това не означава, че и немците не се борят със сметките си. Тезата ми тук не е, че немците не получават повече и че в добри времена нямат възможност да заделят повече, а че това, което плащаме в България като сметки е доста занижено спрямо реалната стойност. Не твърдя, че хората не се борят да свържат двата края, а че изречението „в България плащаме най-много в Европа“ е доста погрешно. Още повече, че такива коментари идват от хора, които бледа представа си нямат какъв е живота в „европата“.

    17. Такъв коментар идва от братовчед ми, който доколкото знам, не е никакъв мениджър и началник, а редови работник, мисля редактор се водеше. Негово е твърдението, че 4 000 евро не се счита там за висока заплата, може би е само за областта на медиите, не знам. Може пък при него да играят прослужени години, защото е над 50-годишен и затова да му е такава заплатата, не знам.
      В условия на криза не само, че заплатите няма да се покачат, но и ще намалеят – всъщност вече намаляват – като бройки. Един куп хора са без работа, квалифицирани, бакалаври, магистри, с по един или повече чужди езици и отчаяно си търсят работа. Данъците се качват, осигуровките се качват, таксите се качват (включително в СУ, където пък стипендиите се замразяват заради кризата), доходите спадат или изчезват. Сега ексикът ни е да тръгнем да си изравняваме стемките за ток, парно и вода с германските, където доходите са коренно различни. Именно затова и смятам, че скоците им не са абсолютно нормални, а абсолютно ненормални в страна, в която процентът на хора с над 500 лева доход на глава от семейството не е особено висок.
      В България може би не плащаме най-много от Европа като суми, но получаваме най-малко като доходи, особено ако не сме в сивата икономика. Затова де факто се получава, че плащаме най-много, когато се вземе предвид съотношението доходи-разходи. А продължат ли скоците и изравняванията, не ми се мисли.

    18. @Селин – Смятам, че защитаваме една и съща позиция, но просто виждаме две различни лица на монетата. Ето ти два факта от моята гледна точка:

      – огромен процент от българите реално работят в сивата икономика. Не говорим просто за осигуровки и данъци – почти всички странични доходи не смятаме за нужно да ги обявяваме и облагаме. Като основна причина се посочва, че държавата е скапана и защо трябва да й плащаме.

      – казваш, че „Един куп хора са без работа, квалифицирани, бакалаври, магистри, с по един или повече чужди езици и отчаяно си търсят работа.“ Я се замисли колко от тези безработни 1. наистина са научили нещо през бакалавърската си, 2. имат реален опит и квалификация по специалността си, 3. наистина могат да говорят въпросния чужд език, а не просто са го учили в училище и 4. имат някакви реални компютърни знания различни от „мейл и интернет“, което често виждаме в CV-то. Казвам го, защото това е редовното оплакане на HR агенциите – дипломи без подплата, което води до голяма безработица и много свободни позиции за специалисти.

    19. Ето още един:

      Как се очаква услугите и стоките да поевтинеят, при условие, че заплатите, суровините и икономическата обстановка не са се успокоили в последните 20 години? Икономическата стабилност не означава само икономически растеж, инвестиции и цифрички в европейските доклади – само това виждаме от предишното и настоящето управление. Стабилността означава, че ти като бизнес ще може да си сигурен, че една инвестиция днес няма да се обезсмисли след 3 месеца като сменят кмета, като някоя държавна сделка падне или като ЕК ни спре кранчето. В България има много пари и винаги е имало. Липсва организация и контрол и така парите или потъват в нечии джобове, или се изхарчват поради некадърност. И точно заради първите два факта, които ти посочих, в България отговорните лица по ниските нива или не им пука, или нямат потенциала да решат тези проблеми и се получава затворен кръг. Ето това е разликата и причината в Германия сега да получават 10 пъти по-високи заплати – защото преди 30-40 години са излезли от този кръговрат и от тогава насам изчистват дребните проблеми.

    20. 15% Здравни? Доколкото си спомням е 12.3% този процент. Отделно заради солидарност към Източна Германия всеки месец от заплатата ми изхвърчат 50 евро.

      А, за тези които твърдят, че данъците в Германия са поносими ще дам пример. Ако вземаш заплата 4200 Евро, реално ти към остават към 2330 евро. Тоест 45,2% заминават за всички разходи като здравни, данъци, солидарност, църква, етс.

      Иначе храната в Германия е една от най-евтините в цяла Европа, но това се дължи на зверската конкуренция между Алди, Пени, Плюс, Реве, етс.

    21. @Драго – шефа такава цифра ми даде за него. Може да си е избрал по-скъп план, знам ли. А аз за Пени и магазините от този род съм си казал мнението, но е вярно, че цените са страшно ниски. Доста немци обаче ядат био-храни, които не са хич евтини. А и средната класа тук не пазарува точно в Пени и Плюс, както ние студентите.

    22. Въпрос.
      Какво представлява този данък Солидарност за Източна Германия и как се харчи от държавата?

    23. @Селин – Нарича се Solidaritätszuschlag И представлява 5.5% от сумата за данък общ доход, който от своя страна може да е между 14% и 45%. С две думи ДОД-то ти скача с 1-2 процента. Добавя се и към корпоративния данък на фирмите. Парите се използват за развиване на източна Германия, за да се изравнят икономическите условия.

      Впрочем на втория линк ще видиш графика и таблица за ДОД-то в Германия през годините. Ето тук е таблицата за сегашното състояние. Имай в предвид, че това за доходи на година. Първата графа са данъците на брутна заплата. Малко по-долу има сравнение с другите европейски държави.

    24. Много се запалих като чета коментарите.
      Ще ви кажа, че в Австрия, например, не дори не плащат за вода, тъй като я смятат за природно богатство (и абсолютно правилно спред мен – „Софийска вода“ да не би да произвежда дъжд или вода, или може би топи снега напролет????).
      За разходите за храна и дума за сравнение не може да става – влизаш в някоя от големите вериги маркети за хранене в БГ и под 30-50лв е невъзможно да се напазарува. И то все елементарни неща, а след няколко дни хладилника е празен. В чужбина и двойно да струва – как ще им сравниш заплатите с нашите??? А КАЧЕСТВОТО на храната??? Мен вече ме е страх да пазарувам – чета етикетите като ненормална, защото не знам от какво по-напред ще се отровя. Колбасите са най-вече от сланина, животински изрезки, сухо мляко и двеста „Е“-та (най-малко месо), каймата е от соя, лютеницата е от модифицирано нишесте, зеленчуците са 10-то качество като за отглеждане на животни. Сигурна съм че в някоя кравеферма или птицеферма в Германия контрола на качеството върху храната на животните е в пъти по-голям от това което консумират хората у нас.
      Тук всеки гледа да те излъже и прецака, ама дали си получил алергия от недекларирана съставка – на кой му пука? Нали ти е взел парите, после ходи доказвай какво си ял….
      Даваха репортаж и за алкохола менте – хотелите all inclusive по морето масово зареждат от него. А ти ходи пий на корем…
      Това не е държава.
      В другите държави има мафия , но тук мафията си има държава
      и вече Кръстник за министър-председател

    25. Не, че нещо, ама… за 20 години не успяха ли да си изравнят стандартните?!
      Туй нещо комунизма много трайни вреди оставя, бре…

    26. @cuci – определено си личи, че си нямаш представа какво говориш. В Австрия водата далеч не е безплатна. Не знам откъде си го чула това. Софийска вода може да не кара леда да се топи, но определено докарва водата до дома ти. Иначе ако искаш безплатно – на ти менците и отивай всеки ден по 2-3 пъти до кладенеца за вода, както са правили хилядолетия наред. Вярно е, че инфраструктурата е зле, че се губи много вода и че качеството й е лошо, но за толкова пари – толкова. А и чешмяната вода в България е в пъти по-вкусна и чиста от тази, която се пие в Германия.

      Що се отнася до храните, явно не си живяла много в чужбина, за да знаеш какъв вкус и качество имат храните. В България може да се иска много от гледна точка на контрол над качеството, отбелязване на съставките и лоялността на някой производители, но храната определено има повече вкус и хранителни качества. Казвам го, защото всеки път като се върна правя разликата и тя е фрапираща понякога.

      А ако си мислиш, че производителите и компаниите в България са безнаказани, пробвай да осъдиш някоя компания тук за каквото и да е било. Освен, ако някой техен CEO не е наръгал детето ти с нож или са подпалили къщата ти, почти нищо не можеш да направиш. Договорите и правилата са така устроени, че немците ги е страх да подписват каквото и да е било. В България доста от прекарванията поне са още незаконни, макар и да няма контрол. Можеш обаче да се разбереш. В Германия има контрол, но компаниите са лобирали отдавна да могат да правят каквото си искат.

    27. Много добро и подплатено сравнение! Много време се мъкнеха из медиите необясними сравнения между България и западна Европа, без да се изнесат подобни данни, които променят картината. Подкрепям изказаното от теб с едно изключение, или по – скоро въпрос: всички можем да допуснем какъв процент от доходите тук са официални и какъв не са, а в Германия? Защото имам много познати, които вземат по 500 лева, но оставят всеки петък в скъпа дискотека в Русе по 50-60 лева минимум. С минимална помощ от родител 🙂

    28. @pierrot – И в Германия има недекларирани доходи, но обикновено да на по-ниско платените длъжности. Пример за това са фирмите, които дават почасова работа, по-малките закусвални и друг неквалифициран труд. Доста от тях пишат заплати от по 400 евро, което е необлагаемия минимум и плащат под масата. Данъчните си затварят очите и не проверките излизат чисти. Така, че има го и това, но не толкова фрапиращо като в България.

    29. За качеството на храните в България, нека уточним – тук плодове и зеленчуци могат да се намерят – на пазара има и домати дето имат вкус, примерно, но пък, поне доколкото знам, много от заводските храни са абсолютен боклук – в смисъл – при производството не се спазва елементарна хигиена. Може би има изключения, но тенденцията е такава. Отделно фактор са и веригите магазини, но за разлика от Германия (доколкото си спомням от статията тук, сваля се качеството на продукцията), тук се правят доста по-сериозни компромиси – със срок на годност и развалена храна. Това не ми се вярва в Германия да е законно… Но пък аз никога не съм бил в Германия, а в чужбина съм бил само на екскурзии или гостувания…

    30. За сравнение в България над 90% имат собствено жилище и това перо липсва.

      Г-не това е голяма глупост. Защо. Пример. Имаме четиричленно семейство. Баща, майка и две деца. Едното на 23 другото на 20. Студенти. Значи имаме четири пълноправни субекта. Живеят в едно тристайно жилище. По нашата статистика която цитираш четиримата членове живеят в собствено жилище. Това е пълна глупост. Имаме едно жилище. Всеки живее в една четвърт собствено жилище така да се каже.
      Според западната статистика имаме едно жилище на четири човека – или 25% имат собствено жилище. Време е да се престане с тая глупост, че 90% живеят в собствено жилище.

    31. Бояне, дай малко повече информация относно това как се смята и разпределя разхода за отходни води, моля.

      В България, до колкото ми е известно такъв данък/такса не се плащат пряко…

    32. „киловат/час“ е леко грешно… „киловатчас“ или кВч (kWh)

    33. @Васил Светославов – то и в България не е законно. И в Германия се случва, макар и рядко. Качеството на храните не е добро, защото въпреки че има строги правила за етикетите, всички ги заобикалят през „задни вратички“ и пропускат всички консерванти и други глупости. В БГ наистина е проблем спазването на стандартите, но храната пак е по-вкусна.

      @COKRAT – Нещо не си схванал май – 90% от домакинствата в България имат собствено жилище. Глупаво е да си мисли някой, че дори 50% от някое население може да има собствено жилище. 4 човека, независимо от възрастта са си едно домакинство. Да не мислиш, че в Германия като станат на 20, 25 или 30 не продължават да живеят с родителите си. Разликата е, че огромна част от домакинствата плащат наем всеки месец, който далеч не е малък – обикновено 1/6 до 1/4 от семейният бюджет.

    34. @Delchev – мисля, че В БГ се включва като фиксирана такса към водата. Отходните води тук са си такса на кубик вода. Щом ти влиза вода в жилището, значи после става отходна – това е.

      @kyky – да, прав си. Ще го оправя.

    35. Впрочем забравих да спомена, че от следващият месец ми вдигат тока с 25%, а газта с 8%. Освен това наскоро осъдиха газоразпределителните дружества в Германия за картелно споразумение и би трябвало да ни върнат 444 милиона евро за надути цени. Колко обаче е надчислено, по колко трябва да се връща, кога и как ще стане – никой не знае. На практика никой не се надява да върнат каквото и да е и надали отсъждането ще има някакъв практически ефект. Познато?

    36. Тези сметки с „над 90 % от българите нямат перо наем“ малко пресилени ми се виждат. 90 % от моите познати, примерно, плащат наем или изплащат ипотечен кредит. Много от българите в работоспособна възраст живеят на място, различно от това, в което са израснали и където може би родителите им имат някакво апартаментче или къщичка. В София дълбоко ме съмнява над 90 % от работещите домакинства да имат собствено жилище. За това се изисква някаква официална статистика, иначе ако съдим по собствения си кръг от приятели и познати, всеки може да изкара различни данни.

    37. Г-н Юруков, става въпрос за начин на изчисляване на запад и тук. Става въпрос за собствено жилище. Децата живеят при мама и тате. Те не се броят за хора с жилище. Тази статистика служи само за самозаблуда уви.
      Истината е съвсем друга. Това пречи и на строителното инвестиране..и т.н… обширна е темата.

    38. @olix – В София са основно тези под наем и те са десетки хиляди, което е малко. При това повечето са студенти. Официална статистика трудно може да има, защото повечето наемодатели не плащат данъци за имотите си.

      @cokrat1 – Каква част от „домакинство“ не разбра? Двама или трима студенти в София под наем са домакинство. Семейство от четирима с панелно жилище са домакинство. Да не си мислиш, че в Германия се води по по-различен начин? Ако искаш да ти го опиша по-елементарно – близо 90% от българите не им се налага да плащат наем.

    39. Ето го още по елементарно. Нима святаш за нормално да живеят заедно в един апартамент баща майка и две пълнолетни деца. Това съжителство е абсолютно ненормално. Никой от четиримата не е свободен човек. Особено децата. Те при всяка своя мисъл/идея/ ще трябва да се съобразяват с мама и тате. Добре е да излязат и да живеят в жилище под наем, но това почти винаги е невъзможно поради ненормално високите наеми съобразно равнището на заплащането в БГ.
      Ето това е най, БИГ проблем. Ние живеем както на запад по времето на дивия капитализъм от 19 век. Ако не вярваш чети Маркс и Енгелс. Те са го описали прекрасно в произведенията КАПИТАЛЪТ и ТЕОРИЯ НА ПРИНАДЕНАТА СТОЙНОСТ.

    40. @cokrat1 – Това е така на много места по света. Ако си мислиш, че младежите завършили университет не се връщат да живеят при родителите си или въобще не ги напускат, защото са си избрали близък колеж – много се лъжеш. Имам примери от Германия и щатите колкото искаш.

    41. Вижте, аз не се заяждам. Идеята ви ми харесва, така че не искам да влизам в излишен спор. Знам колко е трудно да се намерят достоверни данни, повечето българи живеят и работят в сивата иконимика. Но пак не мога да се съглася с тези 90 %. Студентите в София обикновено след завършване остават да работят там. Има и млади индивиди или семейства от София, които предпочитат да живеят самостоятелно и са под наем. Да, най-вероятно не са чак толкова много, но не означава, че въобще не съществуват. Нашето семейство, например, спада в тази категория. Затова и продължавам да твърдя, че всяко твърдение за проценти, няма как да е валидно, ако няма поне някакво проучване зад него. Съгласявам се, че много българи живеят при родителите си и не плащат никакъв наем и сметки, но дълбоко се съмнявам това да са почти всички българи.
      Иначе според мен здравословно ще се отрази по-самостоятелният живот. Нека видят какво е да си поемаш всичките разходи сам. Нека видят какво е да се живее с други хора, които не са мама и тате, какво е да се грижиш сам за себе си. Повече самостоятелни хора ще се отразят добре на цялото общество – друго е да работиш здраво като знаеш, че от теб зависи всичко, друго е и повече хора да започнат да имат по-високи изисквания към работодателите и заплатите си. Да, вярно е, че и в други държави има млади хора, които се връщат да живеят при родителите си при временни трудности, но това е временно и е точно защото се опитват да си стъпят на краката, а не както при нас – по дефолт.

    42. @olix – определено е по-добре да живеят самостоятелно младите, но това се определя до голяма степен от разбиранията на даденото общество и възможностите. Не стоя зад цифрата 90, защото няма откъде да знам. Всъщност никой не може да знае, но ориентировъчно от това, което виждам сред познати, семействата им и въобще всички, с които съм се сблъсквал, мога да твърдя, че процентът живеещи под наем е доста малък. Много рядко се случва семейство да прекара целият си живот под наем в България като това става обикновено с младите семейства докато се установят. В Германия е страшно често. Има семейства, които си купуват за пръв път жилище когато да почти в пенсия. Разбира се, това си има плюсове и минуси, но аз говоря за ежемесечният наем, който се плаща и всички свързани допълнителни такси, за които не се замисляме в България.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.