На кого му се работи в България?

kariera Идва декември. След месец голяма част от всички 50000 хиляди студенти от Германия ще се запътят към България за коледните празници. Още много по толкова ще тръгнат от останалите части на Европа и целия свят. Затова и вече е трудно да се намерят билети на нормална цена за София. Това е време на почивка и среща с роднини. А защо не да се замислим и над една добра алтернатива – кариера в родината?

Кариера в България На 22-ри Декември в Хотел Кемпински Зографски в София ще се проведе ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?„. Целта му – българите в чужбина да разгледаме възможностите за кариера и бизнес у дома. За някои това не е под въпрос, тъй като са твърдо решени да не се връщат. От лични наблюдения обаче знам, че по-голямата част от емигрантите и студентите или не са се замисляли над тази опция, или нямат достатъчно информация за нея. Затова е и този форум – да срещне заинтересованите с фирми, инвеститори и HR агенции.

До този момент за това издание са се регистрирали 25 фирми, като съдейки по миналата година, през идния месец се очакват още доста. Очакват се също така около 1500 посетители. Програмата включва фирмени презентации, кариерни консултации, семинари и дискусии. Водеща ще е Петя Дикова от предаването Арт Трафик. Програмата ще започне с дискусия за това има ли допирни точки между изискванията и очакванията на работодателите и българите в чужбина. В нея ще участват Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital и Диана Николаева, съдружник в Ernst & Young България. Следва Бизнес 360° – презентация за развитието и тенденциите в българската икономика. Като примери за хора с успешна кариера след това ще говорят Валери Петров, съдружник в Bancroft Group и Иван Василев, управител на TNT България. Следващата презентация на мен лично ще ми е доста интересна – как се чувства един чужденец в България. Ще участват Ян Скварил, изпълнителен директор на Авенди и Ерик Слоутън, директор IT приложения във Vivacom. Следват две дискусии – първата е „Политиката и бъдещето на България“, където ще разговаряме с млади българи в политиката, а втората – „За и против връщането и кариера в България“. Модератор ще е Райна Манджукова, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а участие за сега сме потвърдили Кристиан Вигенин, член на Европейския парламент и аз.

Паралелно с тези дискусии ще вървят фирмени презентации и 15 минутни кариерни консултации. Първата е на Българска Мрежа На Бизнес Ангелите, следват PricewaterhouseCoopers и British American Tobacco, а последната е на Stanton Chase. Тези фирми ще имат и щандове в изложбената част. От останалите представени там компании ще спомена още HR агенции като Accelerate, Аdecco, Manpower и Aims, списание Мениджър, Start Up България и компании като c3i, Viscomp, Явлена и Ernst & Young. Всички фирми, заедно със сайтовете и актуалните им обяви за работа, може да намерите тук.

Накрая искам да задам въпрос към всички, които са завършили, все още учат и/или работят в чужбина.

Обмисляте ли възможността за кариера/бизнес в България и смятате ли, че това е добър вариант за вас?

129 коментара

  1. Pingback: gstoychev
  2. Аз не съм завършила в чужбина, но мнението ми относно този форум не е позитивно. Една голяма част от тези фирми търсят предимно стажанти на подобни форуми. Позитивното е, че този стаж е платен, но част от фирмите не биха предложили конкурентно заплащане.

    Ако вземем за пример Mr.Bricolage – това не е работодател, който ще предложи адекватно заплащане, още повече удовлетворяващо млади хора, които имат възможност да избират не само града, но и държавата, където да живеят. Може и да е подходящо място за работа за задочни студенти, но не и за току що завършили хора.

    Mtel – нищо лично, но Mtel не е това, което беше. Има много недоволни служители в момента, както и текучеството е практика в проспериращата преди време компания.

    Явлена – не зная какви позиции предлага компанията, но вероятно ще е брокер недвижими имоти в отдели, където никой не иска да работи. Факт е, че пазара на имоти в момента е в криза и то реална, за да се осигури нормален доход са нужни доста сделки, работещите като брокери често са само на граждански договор.

    British American Tobacco – не се сещам точно колко негативни мнения съм чела за тях, но не са никак малко.

    Голяма част от участниците са HR компании – нищо лично, но личните ми наблюдения са, че българските работодатели ползват услугите им само при подбор при Management позиции.

    С това мое мнение не искам да демотивирам който и да е да посети този форум, просто не отивайте с големи очаквания.

  3. @Yordanka – Беше ли на форума миналата година? Единствената ми критика към фирмите тогава е, че очакваха да пристигнем със CV-тата в джоба и да си търсим работа за след месец. За това ще пиша по-късно. Определено обаче не търсиха стажанти.

    Бил съм на други кариерийни форуми в България, които не са насочени към българи, завършили в чужбина и мисля, че разбирам какво имаш в предвид. Фирмите не очакват да намерят на тях хора с опит и достатъчно знания, защото просто това не е толкова често срещано сред тези, излезли директно от университетите. Онези, които са си бачкали по специалността по време на учението, си имат опит, работа и пълно CV и не ходят по такива събития.

    Разликата, която аз виждам с форума „Кариера в България“ е, че там фирмите търсят точно хора с опит в западни фирми. Затова и HR агенциите проявяват такъв интерес. Миналия път разговора премина директно към project management позиции. Работата обаче е там, че студентите в чужбина отиват за да опознаят пазара и възможностите, а не да си намерят конкретна работа. Тук идва малко объркване в комуникацията, но за това ще пиша след няколко дни.

    @glist – ти прочете ли въобще какво пише горе?

  4. „На *кого* му се работи в България?“ се казва на грамотен български.

  5. Може би се шегуваш или и ти си вярваш както надъханите HR хеадхънтъри на съответните фирми. Именно това е идеята на този форум – да си напълнят базата със CV-та и „ако има нещо ние ще Ви се обадим“.

    За по-актуални мнения дали си заслужава една или друга фирма по-добре изполвайте бгработодател –

  6. @Иван – ами не знам. Аз след пускането на сайта back2bg получих към 10 предложения за работа. Едното беше за 3500 стартова заплата като Php Project Manager. Базата лесно се пълни със CV-та. Номера в твоето да влезе в правилния момент и да не отиде в купа. И да, вярвам си, че мога да се продам добре.

    Не знам защо отношението към подобни форуми и фирми е толкова отрицателно. Това е начина да се получи добра позиция с потенциал на развитие. В България няма фирми с капацитет да провеждат целия процес на подборка, оценка и подготовка. Затова и има нужда от такива HR консултанти. Псуваме, когато някой го/я уредят на работа заради познанство, а не заради качествата му/й, но в същото време горния процес не се приема.

    Организаторите на този форум са го създали с една по-различна цел – да създадат интерес у готовите специалисти извън България за възможностите в България и да попълнят хилядите свободни места, за които трудно се намира хора на вътрешния пазар. Имам конкретен пример за фирма, на която им трябваше обикновен програмист и бяха готови да дадат сравнително високи заплата за такъв. Наели са обаче двама по-лоши на по малко над половина заплата, защото това са намерили. И работа се върши на половина от двамата заедно.

  7. @Иван – за начална заплата на човек без бакалавър, както аз бях тогава? И щом 3500 е средна заплата за специалист, защо при толкова много хора с бакалавър, магистър и 1-2 езика не ги наемат и не получават толкова? Интересно ми е просто?

  8. Не съм казал че 3500 е средна за специалист. Казах, че е за професионалист. А и бакалавър и магистър от БГ университет знаеш колко се признава в белите държави. В България се вдигнаха заплатите в последно време покрай оутсоурсинга – много фирми дадоха заплати по 3-4к на ИТ специалистите, които доскоро бяха приравнявани с чистачките и шофьорите (300-400 лева). Повярвай знам го от личен опит.

    Радвам се, че имаш още надежди за светлото бъдеще на България. Аз се уморих да чакам и сега кротко и прилежно си получавам една добра заплата на спокойно място 🙂

  9. Бе, Бояне, как можа да публикуваш тази реклама?! Ти защо не учиш в България? (първо да те попитам) Аз и друго да те попитам: Колко работодатели си сменил? Колко пъти си бил уволняван? Колко пъти сам си напускал? На колко фирми си бил управител и си назначавал (уволнявал) хора, респективно ползвал HR агенция?

    През всичко по горе съм минал, а сега представи си съм и работодетел (и то от малкото плащащи данъци и адекватни заплати на млади хора – 4ма)

    Изумен съм, че още се търсят млади баламурници?! Бе, те имаш ли идея какви жертви са направили да заминат да учат в чужбина, имаш ли идея ТАМ какви лишения търпят само за да останат, ами тука роднините им, че си скъсват….******е само и само да им пращат????????????????

    Замине ли да учи човек там, ПИШИ ГО УМРЯЛ ЗА БЪЛГАРИЯ

    Направо съм възмутен от това, че продължава да се прави този форум!!! Това си е лов на баламурници.
    Българските работодатели са крайно некоректни!!! Изпитал съм го на собствен гръб с години!!!! Заплащането напоследък е унизително (спрямо това което се иска от служителя) В момента работодателите знаят какво е положението и злоупотребяват!!!

    Възмутен съм от дъното на душата си … от тази реклама! Всеки път я посещавам! Направо е изпразнена от съдържание… Шаблон, клише

    Без лоши чувства: Дидо Денев

  10. След като този форум търси подготвени в чужбина млади хора (и то представи си с опит там) да приемат предизвикателствата тук ЗАЩО ТОЗИ ФОРУМ НЕ СЕ ИЗМЕТЕ ДА СЕ ПРОВЕЖДА ТАМ КЪДЕТО СА ТЕЗИ СПЕЦИАЛИСТИ – В ЧУЖБИНА??? Как може да агитираш младите хора за съветска власт и колхоз (комуналка) , като им обещаваш светло бъдеще!? В час ли си бе Бояне?! Направо съм шашнат!
    15 години съм в ИТ и Цифровите комуникации! Бил съм мениджър на фирми, а сега съм работодател. Провел съм (и продължавам) сума интервюта… Един да подлъжеш да остане в България да работи – на твойта съвест да тежи (ще му объркаш живота)

    Някой по горе беше писал, че заплатите на ИТ спецовете бяха по 300- 400 лв. – Искам да кажа на всички тук, че това не е измислица, и че на много места е точно такава и сега!
    А това дето за 3000 лв ще изляза от къщи (из под юргана) – ще има да зимате!!! Ако съм млад човек със специалност ИТ, ако чуя 3000 лв затварям телефона директно!!! Заплатите в бранша са от 4000 нагоре и искам да го обявя за тези които не го знаят!!!

    И СПРЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ САМО ЗА СОФИЯ И ЗА КЛОНОВЕТЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ФИРМИ ТАМ!! ИДЕЯ СИ НЯМАТЕ КОЛКО СЕ РАЗЛИЧАВА СТАНДАРТА НА СОФИЯ СПРЯМО ТОЗИ В ПРОВИНЦИЯТА

    Поздрави: Дидо Денев

  11. Как учебните програми (респективно специалностите) се съотнасят на нещата които се търсят от пазара на труда?! Ми след като се търсят учили (и практикували) в чужбина – МИ ДАЙ ДА ИЗГОНВАМЕ ДОЦЕНТИТЕ СИ И ДА ЗАКРИВАМЕ УНИВЕРСИТЕТИТЕ – МИ ТЪЙ ДЕ ЗА КВО СА НИ… тук училите нито са с адекватни специалности дето се търсят, нито подготовката им е подготовка…

    Дидо

  12. Повечето от шефовете на фирми тук са синтелект на амеба, а отношението им към служителите е като на феодал към крепостни селяни (за високомерието и безчовечността и беззаконието да не споменавам). Учуден съм кой млад, учил в чужбина и работил там човек, свикнал на култура, коректност и обноски , ще дойде да търпи всичката простащина тук (та било и в София)?! !? ?!

    Дидо Денев

  13. Интересно, сред фирмите няма нито един производител. Все си мислех последните 10 години, че в булгаристан ще се намери някой, дето иска да прави нещо, а не само да продава или програмира. Все пак и не-програмистите са хора (сори, не, банкерите не са).
    Продължавам да не вярвам, че нормален човек видял какво е навънка учейки или най-вече работейки, ще пожелае сам да се върне на българския стандарт-не говоря за пари, а за морал, чистота, отношения, сигурност….

  14. Най-обичам негативните коментари 🙂

    Имаме нужда от такива „баламурници“ на форума, за да се получи хубава дискусия. Казвам хубава дискусия, за да не се говорят безмислени и злобни неща безпочвено, както в сегашния случай.

  15. @Ovanes
    и къде тук викаш била дискусията?
    още малко ще попиташ защо бием негрите????
    а да се твърди че 3500лв е адекватна за БГ заплата е просто несриозно.

  16. 3500 лева зависи за какво са. Но това, за което каза Боян си е супер. Не са важни заплатите. Който се връща в БГ не го прави заради парите. Никой н казва, че ще взимате повече пари в БГ. Не знам защо се обръща в тази посоко събитието. Целта му е да информира, а не да агитира.

  17. чакай малко, каква агитация, кви 5 лева?
    дай сега поред….
    прав си, тва дето казах е супер, съгласен съм. 🙂 има накрая на статията един въпрос-просто отговарям на него.
    човек НЕ трябва да взима повече пари в Бг просто защото стандарта не е толкова висок, и ТОЧНО поради тази причина 3500 кинта не е адекватна заплата. точно заради това, в БГ след 20 години освен търгаши и програмисти (мутрите са по default) друго няма да има
    А и силно ме издразни безпочвеното изказване за баламурниците.

  18. Това за баламурници не е адресирано към теб. Като казах, че това което казва Боян е супер също не визирах теб, а другия Боян. 🙂

  19. @Иван: 3500 не е голяма заплата в БГ за професионалист.

    Иване, БГ и София не е едно и също, и 3к-3.5к е супер заплата за проджект мениджър, особено в сегашната ситуация. Може в столицата да е различно от „прованса“, обаче това което си написъл ми изглежда като изхвърляне. Хвани питай някой от познатите лица в БГ нета какво мислят за тази заплата – Дончо, Делян, Комитата, Дзвера, Бого, Крис, Жюстин, Калоян и т.н. – и да си сверим часовниците 😉

  20. Факт е, че никой (устроил се и що годе интелигентен) млад студент намерил работа в която и да е европейска страна – НЕ се е завърнал Тук си идват само финансово катастрофиралите или несправящите се във университетите си!!!

    Парите, НЕ са всичко … , ТЕ са много повече (последното не е в кавички, а моя житейска философия от последните 4 год насам)

    Младите специалисти (Невъзвращенци) не се връщат заради направо унизителните заплати тук и отношението на мутрите-работодатели като на феодали-към-крепостни селяни.

    Направо недоумявам как може да се мисли, че прогрламирането не е създаване на продукт! Е, да … то нали сме в България, тук интелектуалният продукт го нямат за нищо… „то не било производство“ – ДА, АМА има софтуерни компании които създават собствени продукти и дори пробиват по хоризонталните и вертикални пазари в чужбина … при това не сме търсили студенти от чужбина а простосмъртни български момчета и момичета …

    Дидо

  21. Тук си идват само финансово катастрофиралите или несправящите се във университетите си!!!

    Егати и обобщението – стига глупости 😉 Или просто аз съм късметлия да познавам хора завършили в чужбина и прибрали се в България без да са „финансово катастрофирали или несправящи“. Някои от тях са достатъчно инициативни и работливи, и вече като предприемачи и работодатели дават работа на други.

  22. @Ovanes
    ей, добре че си ти да ме светнеш, че иначе щях цял живот да си живея на тъмно.
    пак казвам, дотук не усещам дискусия…

  23. една малка забележка, която явно е много необходима за някои тук,
    НА ТОЗИ СВЯТ ИМА И ДРУГИ ХОРА ОСВЕН КОМПЮТЪРДЖИИ, и те също заслужават нормални условият за живот и работа.

  24. За каква дискусия да говорим? На хората им е тежко на душата и идват да се „изходят“ по въпроса. Отдавна не си хабя нервите с такива.

    Които иска да дискутира може да дойде на форума и ако е голям пич да каже на живо какво мисли. Почти всички са добре дошли – припомням, че форума е за българи с образование или опит навън.

  25. Що ли им е тежко на душата на хората, а Ovanes? Сигурно ще да е от рая който предлагат на „желаещите“ да дойдат да работят тук млади студенти?! Нима, а…

    Калояне, късметлия си определено да познаваш такива. Обаче аз говоря не запредприемачи и шефове, говоря за върнали се тук в производството, в селското стопанство, като простосвмъртни … ей затова говоря! Аз познавам инициативни и трудолюбиви чийто живот е априори съсипан ТУК!!! Нпример наясно ли е някои какви кредити се отпускат на млади хора от банките за да започнат с прохождащия си бизнес, а … ?

    Браво! на г-н Христо Манолов , човекът поне е истински и е написал нещата както са си, а именно: Столица и държава не са едно!!!
    Била пренаселена софия, а що ли, а? Сигурно е от хубавия живот…

    Извинявам се на г-н Боян илиев и се съгласявам, че не само компютърджии има на този свят. Да, така е.

    Дидо

  26. Някой да е бил забелязан и в най-добрият случай нает на работа в Ernst& Yung след този форум?
    Интересувам се конкретно от тази фирма?
    Мерси.

  27. Докякъде е вярно, че хубавата работа е концентрирана в София. Все пак има и много добри места в Пловдив, Варна, а вече и Русе.

    Аз вярвам, че ако на някой му е мила родината ще се върне без значение какви са условията и ще направи сам нещо, за да промени положението, а не да се оплаква от условията. Оплакването не води до нищо. Действията водят.

  28. @Христо: както казах от личен опит го казвам това – няма никакво изхвърляне. Но и тези пари не успяха някак си да ме задържат. И вярно това е за София – не съм от там но последните 10-на години живях там.

  29. За EY не знам със сигурност, но миналата година това беше един от най-заетите щандове.

  30. @Ovanes
    чак сега ми светна (тук изгря слънце)-Вие сте от организаторите…това директно Ви дисквалифицира като участник в каквито и да е дискусии, Вие сте преубеден

  31. Как мога да си изтрия предишния пост, за да не получавам имейл за всеки нов пост? То и аз съм будала, че си дадох мейла, ама очаквах да ме предупредят за спам-а, който ще получавам.

  32. До Ovanes

    Е то Ovanes като ще „правим сами нещо“ ЩО да се връщаме тогава, сами можем да си го правим и в Европейска държава, само дето възможностите са много големи (не само финансовите, а именно възможностите за кариера)

    Дидо

  33. И защо така? Заради това, че имам по-добър поглед над нещата? Или заради това, че познавам лично толкова много кандидати, работодатели и агенции?

    Не съм предубеден, но няма да се включвам вече. Не искам да ви преча на плюенето.

    До Дидо:
    Ами прави си където искаш бизнес или работи. Аз не виждам проблем. Не виждам някой да те кара да си идваш в БГ. Ти си този, койо агитира хората да се махат и обяснява колко е зле в БГ.

    За последно:
    Форумът запознава хората с възмопжностите за Кариера в България. Оттам нататък всеки е свободен да реши сам.

  34. @Иван – Наистина стартовите заплати дори в IT индустрията вече не са по 3-4 хиляди. Христо Манолов е прав. След 1-2 години във фирмата – да, но не и начални. А и много зависи как ще се договориш, какво ще покажеш и дали излизаш гол от университета или с някакъв стаж и опит.

    @боян илиев – Сред регистриралите се фирми до сега са British American Tobacco, Sofia Med и Steelmet, които са в производствения сектор. За жалост индустрията в България не е толкова развита, но според различни анализи, това, с което можем да конкурираме останалата част от ЕС е точно услуги.

    @Honey Baby – Това е второто издание на форума и се съмнявам, че имат обратна връзка от фирмата дали са взели конкретно някой. Все пак целта тук е друга – да завърже дългосрочни контакти и да даде информация на българите в чужбина за възможностите в България – че някой ги иска. А ако на конкретното събитие някой си намери работа – какво по-добро.

    @Коки – Махнах те на ръка от списъка с пожелалите да бъдат оведомявани за нови коментари. Под формата за коментари има една отметка, която те регистрира. Също така в мейлите, които получаваш би трябвало да има линк, с който да се отпишеш от тази опция. Същия линк се появява отново след като влезеш в коментарите на мястото на отметката.

  35. @Didan Denev – Пред очите ти са само беднотия, репресивни шефове и липса на възможности, а собственото си отчаяние ги преекспонира. Самосъжалението си е твое право, но пропускаш момента, че същите тези неща ги има навсякъде по света.

    Причината много да искат да се върнат няма общо със сравнително ниските заплати в България, с лошата инфраструктура, с тромавата и корумпирана администрация или с намръщените люде като теб. Тези неща са там, но аз, като типичен студент, който иска да се върне, имам други причини. Те не са толкова рационални като заплатите, чисти улици и икономическа сигурност. Бих ги обобщил с простото „чувствам се по-добре вкъщи“. Не мога, а и не ми трябва да ги рационализирам. Дори и да го направя надали ще схванеш с твоето разбиране за света.

    Възможно е да съм мазохист. Дали не се справям с живота и работата в Германия ще преценят бъдещите ми работодатели по биографията и препоръките ми. Имам интерес към форума „Кариера в България“ и имам определени очаквания към него, за които ще пиша скоро. Факт е обаче, че много хора се чувстват като мен и по същия начин са търсили събитие като това. Когато има търсене – има и предлагане. Така се роди този форум, Back2Bg и организацията Тук-Там. Затова и се очакват толкова много хора да го посетят. Прави се в България, защото хората са си тук през зимата, фирмите са тук и е логистично по-лесно.

    Дали оптимизмът ми ти харесва или не, не ме интересува. Може да ти се струва наивен, а може и наистина да е такъв, но аз се чувствам по-добре като знам, че поне 1500 млади хора с амбиции и възможности да ги осъществят искат да направят нещо в България и да се развиват тук, а не някъде другаде. Има много случай, в които сънародниците ни са се връщали и после за заминавали отново отчаяни. Тенденцията обаче е друга – да остават, да отварят нов бизнес и да прилагат опита си.

  36. Аз съм един от тези върналите се по собствено желание, не заради кризата или нещо подобно. И не съжалявам по никакъв начин дори напротив! (да г-да негативисти, има хора които живеят за нещо различно от мрънкане и оплакване!)
    Има едно основно нещо което не харесвам на нашата нация 🙂 това е именно песимизма, негативизма, гледането на Бг винаги в черно, а на всички други държави винаги в розово. Направо съжалявам такива хора, които не знам в каря на живота си с какво могат да се похвалят освен че цял живот са мрънкали, псували държавата и всички останали. Но никога не са се погдледнали в огледалото, нито пък са поели собствената си отговорност за това което се случва покрай тях. Пожелавам на Бг, а и на всички други държави да има повече дейни хора и по-малко негативисти. Първите винаги са оценени, вторите не остават никакъв спомен от себе си…може би освен излияния по форумите. =)

  37. Вярно е, че най-много работа има в София, че заплатите там са най-високи и че сред най-високите от тях са тези в IT сферата. Последното е период, който вече отминава. Точно заради тези високи заплати много фирми отварят фабрики и офиси в други градове. Като пример ще дам Schneider, който има голям завод в Пловдив и в този момент всеки ден наема по няколко нови работника. Бяха на 5-то място в класацията „Работодател на годината“ и сигурно е помогнало това, че пика на кризата раздадоха коледни бонуси.

    IT индустрията от друга страна е доста общо нещо. Първо не си мислете, че там работят само очилати програмистчета. Макар, че доста от разработките са изнесени точно в България, не малък дял имат и услугите. Там се искат само общи знания за компютри. Също така далеч не всички завършили информатика стават програмисти – поне 40% започват в различна сфера, която макар и да изисква отново компютърни знания, няма нищо общо с IT. То всъщност къде сега не трябват такива знания?

    Не трябва да се мисли в стил „Татко беше шлосер, мама беше шлосер, и аз ще съм шлосер“. Висшето образование не е нещо, което ти дава всички инструменти и знания за бъдещата ти кариера. Дипломата е само кутията за инструменти, която трябва да напълниш след специализации, стажове и опит. Само с празна кутия никой няма да те наеме. Друг важен момент е, че сега сферата на производството и услугите са толкова динамични, че един интелигентен човек с едно образование може да работи нещо съвсем друго след правилното обучение.

  38. @Боян Юруков
    аз наистина не познавам никой, който да се е върнал, и псоле да не е съжалил за това. Пресен пример е един твой колега програмист, Преслав Наков, който с всичките си награди (включително и от Гоце), олимипади, и оферта за работа в Гугъл УСА се върна в булгаристан, където уж проекти, работа, заплати, фирми..и накрая кво, взе си дръмката и се дигна.
    Имам колега химик, който се кълнеше че ще остане в БГ, дойде да поработи 1 години тук, и след 3 месеца отново в БГ се чуди закъде да забегне.
    не знам колко време прекарваш в БГ, с какви хора се срещаш, но освен за компютърджии, банкери и търгаши в БГ има много, много малко място за други хора.
    Всеки решава сам за себе си, какво му е мило, какво му е драго и какви са му приоритетите.
    малък пример-изпитвам тръпки от мисълта дъщеря ми да ходи на лекар или дискотека в Бг.
    пожелавам ти ТИ като опреш до там, българия да е на друг хал.

  39. @Мер
    Сори Мер, какво си завършила и какво работиш ако не е тайна?

  40. Здравейте,
    аз сам от хората които се заварнаха в България след като завърших в Щутгарт Информатика. Бях 10 години там и ако някой ми беше казал, че сте се върна ж БГ нямаше да му повярвам. Сега работя за немска фирма в Пловдив и сам много доволен. Заплатата не ми е 4000лв както повечето пишат, но и стандарта тук не е толкова висок. Другото което трябва да знаят всички, че не всичко на този свят е пари. И човек като се помъче малко може да си направи живота хубав на всякаде. Пак за тези които си мислят, че в Германия е рай нека да отидат (не на екскурзия) да поживеят и тогава да говорят.

  41. Простете ми правописните грешки, но ми е доста трудно още да пиша на кирилица:-)

  42. В София ситуацията е коренно различна! Ако говорите за София, поне уточнявайте, че не става дума за България!! Това ще внесе яснота някаква!

    Млади сте и затова сте толкова оптимистично настроени. Напомняте ми за мен на млади години, някъде преди времето на Виденов. Още след неговото правителство си помислих, „Е това неможе да се повтори! Няма луди да го допуснат…“ Е не БИ! Станишев надмина и най-мрачните ми очаквания! Така, че и вашия живот ще опропасти тази държава. За мен е късно вече да я чакам да се оправи и както писа един по горе „Хайде да видим какво сами можем“, само че аз го разбирам, далеч от тук, или най-малкото Бизнес, НО без връзка с тук!

    Дидо (малко по-малко разочарован)

  43. Ето @Мер е един преобразен човек след като е била в Европа. Напално сам сагласен с нея. Всички само мранкат тука. Абе хора стига сте мранка ли ами направете нещо. Все пари нямало, всичко било скъпо, няма работа – пак всички ресторанти пълни неможеш място да си намериш. Да не говорим за Чалга Дискотечниците кво става там.

  44. Е нали правим, бе. Създаваме работни места. Ама без участие от държавата и банките. След като сами ще се оправяме (оставени сами на себе си) то що да имат моралното право в нещо да ни упрекват въобще,а? Най малкото в мрънкане и черногледство

    Диди

  45. А и се спрете да говорите за София, Пловдив, Варна … Големите градове въобще не са в страната! Българиите са много! Живеем в паралелни светове! Искам един да напише, че се е върнал в провинциален град…

  46. На този свят неможе да сме всички богове и безсмъртни, аз защитавам простосмъртните от прованса, макар и самия да не съм от плебеите, но помня откъде съм тръгнал, за разлика от някои с вирнат нос!

  47. Нали гледам какво правят всички само мранкат и се оплакват един на друг колко било зле положението. Решението е учене, прекфалификация ако е нужна и търсене на работа на правилното място. Относно малките градове и селата сам съгласен с Денев. Ако бях от там на дали щях да се върна. Там положението е трагично

  48. Какво учене, бе приятелю Жоро, аз съм с 3 висши и два доктората, последният незащитен! В три различни университета съм завършил магистърските и по всяка една съм работил. НЕ, ученето… а това на кого си човек и от коя партия си! Това важи в прованса! А големите градове, макар и големи спрямо останалата част от населението са нищо…

    Разберете го НЕ МРЪНКАМ, А СЪМ ВБЕСЕН!!! Идея си нямате какво е тук, а какво ми е в душата опитвайки се мъничко да променя и оставайки безсилен
    Ей, затова съм черноглед!

    Дидо (в опит)

  49. Докякъде е вярно, че хубавата работа е концентрирана в София. Все пак има и много добри места в Пловдив, Варна, а вече и Русе.

    Какво за Русе, града на шесте мола ? Опитвам се да следя ИКТ живота в града (с променлив успех през последната година), а и не само, като живот, стандарт и работа, но това с добрите работни места тук не съм го видял… Сигурно не гледам на правилното място 😉

  50. Добре де ти нали си се реализирал? Кво ти е кофти тогава. Всеки се оправя кой както знае. Едни крадат, други работят чесно, трети бизнес развиват. Това е демокрация всеки прави каквото може. И относно малките градове това е така на всякаде по света. Отиди ти с твоите дипломи в някой малък град в Германия пак ще те видя. Тва че повечето безработни са или с професия която вообще не се търси или са просто неграмотни, а такива в БГ по селата колкото искаш.

  51. Някак по-правилно ми се струва форумът да се казва „Кариера в нагъчканата София“…
    Поне да беше нещо по-разнообразно. Нищо ново няма да се покаже. Ще се коментират стари изтъркани теории и ще се чешат езици. Можеше да се организира за разнообразие на друго място, а не в София. Няма да отслабнат чак толкоз участниците ако попътуват стотина километра.
    А за Германия в тоя блог се спомена за един данък „Солидарност към източна Германия“, доста полезно ще е да се въведе в София.

  52. @Жоро

    добре бе приятелю, кажи ми аз като доктор химик къде в БГ да си намеря работа? прегледай борсите и ми намери такава, където за химия или химик да излиза нещо (търгаш != нещо)?
    ми няма !
    както вече казах по-горе и ние, не компютърждиите сме хора, и ние имаме право на живот !!!
    това че голям брой банкери и информатици си намират работа в София, Пловдив, Варна Бургас и Русе не означава че страната е в подем, не означава че има работа, и не означава че средната заплата за специалист е 4000 лева.

  53. @Жоро
    отишъл съм !!!!
    тва е разликата, в малките градове в немско има малка до средна индустрия, в която човек дори ако не е програмист и банкер може да си намери работа. Опитай същото в булгаристан….

  54. „Какво учене, бе приятелю Жоро, аз съм с 3 висши и два доктората, последният незащитен! В три различни университета съм завършил магистърските и по всяка една съм работил….“

    Професор Вучков, ама това Вие ли сте??? Това обяснява всичко! 😀

    Но сериозно…

    И на мен ми е дошло до гуша от негативното отношение на някои хора. Аз завърших един от най-добрите университети в Лондон, живяла съм в Англия 6 години, но винаги съм искала да се върна в България и сега ще го направя. Писна ми хората да ми говорят как държвата ми е загубена кауза. Нали все пак хората правят държвата…лесно е да се оплакваш и да виниш „другите“, политиците, „системата“, съдбата или незнам още какво. По-трудничко е да осъзнаеш собствените си грешки и да направиш нещо по въпроса.

    Обърнала съм внимание, че в България всичко добро се приема с някакво животинско недоверие. И ако правиш добро, спазваш закона и се държиш възпитано, или ти се подиграват, или подозират, че „не ти е чиста работата“. Ето – хората са се опитали да направят нещо, че да привлекат младите обратно в България. Никой никого не насилва, всеки сам си решава, аз уважавам причините и на тези които остават в чужбина, и на тези които се връщат. Но защо веднага се почва с недоверието, плюването и възраженията? Какво ви пречи този форум лично на вас? За какво е тази свирепа злоба? Не разбирам. Даже съм направо ужсена. Как сте паднали до там, бе хора? 🙁

  55. @Нели
    защо да му пречи на някого този форум? Просто обективността и мотивацията на хората, които го организират според мен е съмнителна. толкова. всеки сам решава.

  56. @Боян Юруков – Аз лично нямам нищо против подобен форум, но също като някой от другите писали тук имам някой резерви и кам организаторите. Също така имам някой резерви относно защо се правят тези неща. След първата година на този форум нека организаторите, някой от който усилено коментират тук, да споделят на колко млади хора предложиха работна оферта, колко от тях приеха офертата, колко млади хора убедиха да се върнат да работят в България? Въпросите ми не са сложни, но обикновено организаторите в България се страхуват да говорят за тези неща. Ако бяха толкова добри, за колкото твърдят, биха се сетили сами да го направят (нека разсъждаваме като мениджъри все пак 😉 Като резултат обаче се посочва брой участници и се дискутират предимно кафе-паузи. )

    @Боян ти казваш, че сте обсъждали мениджмънт позиции – няма нищо лошо в това, но при опита ми с големи компании и разговори с мениджъри на доста високи позиции в йерархията, всички до един са на мнение, че трудно биха наели човек, който няма опит на такава позиция, дори шанса клони към нула. Не биха го помислили за таку що завършил студент. Голяма част от тези компании правят вътрешни промоции след 2-4 или повече години, но в много редки случаи след 1 година опит в компанията.

    Освен това всички HR агенции, които работят сериозно, правят сериозни проучвания за мениджмънт позиции, както и трудно разглеждат CV-та за такива позиции без опит на менидмънт позиция.
    Факт е също, че много от тези позиции не се срещат в сайтовете за работа или на подобни форуми.

    Някой тук спомена E&Y – за тези, които не са запознати, ту работят и като HR агенция, която обаче не е особено коректна в определени отношения. Допускат се груби грешки, като обаждания до настоящия работодател за мнение за съответния кандидат, след което той губи работата си.
    Друг случай – съответната агенция провежда тест по английски на кандидат, живял над 10 години в САЩ и владеещ отлично езика. Кандидата получава резултат, че нивото на английски език не е добро, при което той иска да види къде са грешките му, след като не е съгласен с тяхното мнение, съответната справка му е откозана.

    За хората, които критикуват хората, връщащи се в България, бих искала да кажа няколко неща. Познавам хора, учили в чужбина, връщат се от САЩ или Канада, защото не могат да вземат виза. Това не ги прави по-малко знаещи, фалирали или неспособни да работят. Това не означава също, че ако си осигурят в бъдеще виза, не биха се върнали там отново.

    Всеки от нас се налага да взима трудни решения от рода на това къде да работи и живее, но това не ни прави по-умни или пък неспособни да работим.

  57. Не познавате организаторите, но имате резерви към тях. Какво говори това за вас? На базата на какво са тези резерви? Това са безпочвени атаки продиктувани от злоба. Някой от вас да е присъствал на миналогодишното събитие?

    Прочетете добре за какво е форума и после коментирайте. Ние не предлагаме работа на никой и не помагаме на никой да се връща. Ние информираме хората и организираме целодневен семинар с топ лектори от България и професионални кариерни консултации напълно безплатно за всички присъстващи.

  58. Първо трябва да се възстанови българската държава, а след това всичко останало.

    България в момента е бивша държава. Опустошена е като след война или чумна епидемия. Какви кариери? Индустрията, селското стопанство, армията, здравеопазването, правосъдието, образованието и културата са тотално съсипани.

    Балонът на недвижимите имоти, който спасяваше положинето последните години, се спука. Банките отпускат кредити със зверски лихви. Магазините нямат клиенти, Кауфланд в пиков час е почти празен.

    Земите пустеят, циганите опустошават селата, в Пловдив постоянно обикалят около кофите за боклук.

    София е много неприятно място за живеене, изключително алчно и глупаво застроена, хората са буквално гъз до гъз. Никакви места за паркиране.

    БиБи вдига драстично данъците, осигуровките, държавните такси, акцизите, каквото се сетите. Сметките също растат.

    Какво има в бившата държава България? БиБи по телевизията, охранители, пенсионери, цигани, чалга и турски сериали.

    Работещите хора са малцинство, което буквално изнемогва.

  59. Значи чакайте да се разберем нещо – това, че някой е „доктор химик“ като боян илиев или с „с 3 висши и два доктората“ като Didan Denev, въобще не означава, че може да си намери работа. Висши в България за жалост лесно се взимат. Каквото и да си говорите, това е така. Фирмите и банките не са благотворителни огранизации и търсят печалбата. Ако един служител или бизнес си струва, те ще инвестират в него. За жалост много от хората с образование у нас или нямат опит, или не могат да презентират идеите си добре. И двете водят до това, че не могат да се продадат.

    @боян илиев и @Yordanka – Какво по дяволите означава, че не вярвате на обективността и мотивацията на организаторите на този форум! Да не би да си мислите, че в даден момент ще ни заключат, ще ни отвлекат и с камиони ще ни изнесат през граница към Косово?! Тези, които ще посетим този форум имаме за цел да завържем контакти, да съберем впечатления за бизнеса в България и възможностите да започнем свой. Не се опитвам да разбера, защо не може да осмислите това – основната цел на това събитие не е да си намерим работа, защото ние имаме вече такава. Затова и няма количествена мярка колко е било успешно миналото издание. Никой не насилва и не залъгва хората да се връщат – всеки си решава сам. Започне ли форумът „Кариера в България“, фирмите и посетителите срещнат ли се, работата на организаторите се смята за успешна.

    След като Мер, Жоро и Нели ви дават добри примери за хора, които са се върнали и не хленчат на всяка крачка, значи ви остава само да хокате тези, които се опитват да създадат нещо. Как искате нещо да се оправи, като не се хващате и псувате всеки, който се опита? Или очаквате някой отвън да дойде и да оправи магически нещата. Е, както изглежда точно това се случва, имайки в предвид каква е целта на „Кариера в България“.

  60. @Пловдивчанин – изглежда ти и Мер, Жоро и Нели живеете в различна България. Айде аз сега уча в чужбина, но някак си точно обратното знам от познатите си. И какво означава „Първо трябва да се възстанови българската държава, а след това всичко останало“? България е всичко останало. И кой мислиш, че ще ти ги оправи – филанкишията ли? С цялото ми уважение, но идеята, че „трябва да изчакаме да се оправят нещата в България и после ние ще действаме“ е просто жалка. А за жалост се забелязва сред доста хора у нас.

  61. @Боян Юруков – аз исках да кажа само, че държавата е такава, каквито са хората в нея, и че някои българи имат нужда да са малко по-позитивни.
    Аз имам много приятели и познати в България, които споделят моя оптимизъм, но за жалост познавам и някои, които са толкова черногледи, че ме задушават с вечните си оплаквания.
    Иначе напълно съм съгласна с теб – ако ние сами не поемем инициативата да подобрим начина на живот в България, никой друг няма да го направи. За това съм решила да се върна и да остана именно СЕГА (след 2 седмици), а не „един ден, ако се оправят нещата“. 😉
    Само не разбрах какво искаш да кажеш с това, че аз живея в различна България? До колкото разбрах нито аз, нито ти не сме се върнали още. На практика аз в момента живея в Англия, а ти в Германия. Или бъркам? 😀

  62. Извинете, грешно бяx прочела поста на Боян, моля игнорирайте последния ми пост, защото не мога да го променя или изтрия. 😀

  63. @Нели – извинявай, помислих, че си се върнала вече. Много ми дойдоха коментарите горе и не успях да дочета всичко. Това, което иска да кажа с това „различна България“ е, че всеки я вижда различно. Хората, с които аз общувам подобно на твоите приятели, са оптимисти и действат. Това далеч не означава, че са с розови очила и не виждат проблемите – напротив, още повече им се дразнят, но не мрънкат, а правят нещо за да се променят. Ето, аз примерно от разстояние се опитвам да дам публичност на проблема с държавната поръчка за туристически сайт за два милиона.

    До преди известно време си мислих, че всички в България се оплакват, но това далеч не е така. Просто гласовете на тези, които го правят се чуват много повече. Да излезеш и да кажеш, че в България ти харесва е равностойно на публично освидетелстване за шизофрения. Поне така се възприема. Затова и повечето активни, млади, оптимистични и интелигентни хора си траят и действат.

  64. @Боян Юруков
    говорим си на различни езици май. И аз, както и йорданка, познаваме хора от въпросните фирми, познаваме и много хора, които са се кандидатирали при тях с плачевни резултати. Сори че с горчивия опит на наши познати засенчваме твоя оптимизъм.
    И да, смятам че ако човек е завършил нещо друго освен бизньес мениджмънт и информатика трябва да може да си намери работа. И наистина не разбирам защо смятате, че от тази среща ще „съберем впечатления за бизнеса в България и възможностите да започнем свой“. какъв бизнес, какви 5 лева? но явно имаме различни дефиниции и за бизнес. имайки предвид развитето на кредитната политика в БГ последните 6-12 месеца, наистина ли смяташ, че някой може да ти предложи нещо разумно?
    и пак казвам, на тоя свят има и други професиии…

  65. „Висши в България лесно се вземат“ – Що не пробваш през 1989 на 17 год (роден съм на 30.12.1972 и нямах 18) във военен университет по ония времена „ЛЕСНО“ ДА вземеш първата си магистратура, А Бояне? То, лесно слагахме на място тогава мамините момченца… Поне на българщина ни научиха тогава

    Обидения и подценен Дидан Денев

  66. В България хората умишлено се лишават от достъп до образование и храна, за да бъдат държани в подчинение! Наясно ли сте с това, че в България ако нямаш пари нямаш и граждански права,а? Много сте млади за да го осъзнавате но прованса е много по многоброен като население, а тук ако нямаш пари за адвокати дори права нямаш!!! И който ще да ме разубеждава… тук отношението на мутрите-шефове (забогатели от „заеми от роднини“) към работниците е като на феодали към крепостни селяни. Супер-простази са, и най-важното ниско-интелигентни! Е аз ако съм учил в Европа защо да дойда да търпя простащината тука.

    Ма разберете го бе млади сладури, ДОМ не е МЯСТО, ДОМ е УСЕЩАНЕ!!!
    Там където ми е добре, там е България!!! Носим я всички в себе си, в сързата си където и да сме по света!!! Никой не ни пречи да работим за България и от чужбина!!!

    Тук с тези форуми само ви подлъгват да ви объркат живота!!!

    Дидан Денев

  67. @Боян Юруков
    по повод отписването от мейлове-не работи.
    (най-обичам юзери дет казват „ами то изчезна“ и „не работи“ и после нищо повече)
    🙂
    та начи на секи мейл верно има отдолу линк за промяна на настройките. и верно, ако се отпишеш от дадена тема, не получаваш повече мейлове че някой е поствал по нея………..до момента в който пак не постваш в нея, и тогава целият спам започва наново.
    🙁
    отписах се тотално и генарално от всичко, да видим…..

  68. @Didan Denev – това че не познаваш такива, не означава че няма. И освен това не е най-важното, че си се устроил някъде, а дали си щастлив там… Ако не си ще се върнеш и още как…..
    и ще си търсиш работа и на такива форуми, защо пък не…

  69. @Zornitsa Borisova – това 4е не познава6 такива, които са се върнали имах в предвид

  70. @Zornitsa Borisova
    ма разбира се, всеки решава сам за себе си какво му е важно в живота, просто споделяме опит. пък и мирогледа на човек се променя, като поживее малко навън или се сдобие с поколение….

  71. @боян илиев – Първо, дефинициите ни за реализация в дадена професия наистина се различават. Аз не смятам, че като някой е завършил химия, то той трябва да работи непременно в химически завод като специалист, както и като някой завърши педагогика – да стане учител. Вече не сме в комунизма да очаквате с Yordanka да ви вземат като топъл хляб от университета. Нормално е на интервюта да окапват 90% от кандидатите и после да са недоволни, че не са дооценени. С едната диплома не става. Да не говорим, че има фрапантни случаи, в които на втория въпрос питат каква ще им е заплатата, бонусите и отпуската. Или това ти се струва за нормално? Ако да – значи какво си говорим.

    Второ, този форум е представителен – едните показват какво имат и другите показват какво имат. Ако ти смяташ, че няма нормален бизнес в България, значи предпочиташ да се движиш в кръгове, които не го правят. Има работа за всички професии. Това, че някой има 1-2 дипломи за нещо не означава, че ще го вземат на работа. Опомни се. Още повече, че много от хората са си изкарали дипломите преди 5, 10 или 20 години и от тогава нито ден не са работили по специалността. Жалко е, че кризите тогава са им секнали професионалното развитие, но както казах по-горе, банките и бизнеса не са благотворителни организации. Ако човек е амбициозен и има опит за подплата на дипломата, той ще успее. Иначе ще се оплаква как нямало бизнес и всички шефове били урунгели.

  72. @боян илиев – отписването работи. Просто като пишеш коментар си махай отметката за получаване на известия. Над бутона „Пусни коментара“ е.

    @Didan Denev – Както във всички университети, и в българските има тежки изпити, труден материал и ненормални професори. Говорил съм си доста с хора, учещи в по-големите ни висши училища покрай статията-сравнение на образованието в DE и БГ. В някои специалности като математиката и инженерните науки материала е на близко ниво. В други обаче в България доста са изостанали. Типичен пример е информатиката, където учат просто смешни неща.

    Дори да оставим материала настрана. Взимането на много изпити става „айде бегай“, има корупция, която никой не отрича и много изпити се взимат с 1-2 дни учене. Най-малкото, в България е разпространен принципа с конспектите, който в моя университет ми се изсмяха като им го споменах като вариант.

    Но нека оставим моята преценка настрана – не е представителна и следователно субективна. Да вземем мнението на бизнеса в България – те смятат, че висшето ни образование е на средно ниво, защото просто не им достигат квалифицирани кадри, а голяма част от тези, които „стават“, се налага да бъдат преквалифицирани наново. Знам за случаи в един от големите ни текстилни заводи – индустрия, която от край време процъфтява в България, където наемат моделиери редовно, но се налага най-добрите излезли от университета да ги обучава от нулата, защото елементарни неща не знаели. Какво си говорим?

    Имам и един друг въпрос тогава – щом ти и илиев сте толкова ерудирани, имате такъв богат трудов опит и ви е писнало от България, защо не излезете малко навън да видите как е положението? Явно ще успеете щом единственото, което ви спира е „плачевното състояние на бизнеса“ и това, че „хората умишлено се лишават от достъп до образование и храна“. Ако е толкова перфектно извън страната, значи всеки, който „бива мачкан от конюнктурата у нас и ей толкова не му стига да успее“, трябва да процъфтява на запад.

    За едно си прав обаче – „ДОМ не е МЯСТО, ДОМ е УСЕЩАНЕ“. Хората, които ще посетим този форум, усещаме България като дом. За да говориш така, явно не си живял извън нея по-дълго време, за да смяташ, че може да се усети друга държава истински като дом. Дори тези, които не си и помислят да се върнат си признават, че нещо им липсва. Но надали ще разбереш за какво говоря.

  73. Проблема е, че много хора са свикнали от едно време да ги взимат на работа веднага след като завършат. Хора живеем в друго време. Трябва да можете да се продадете добре за да си намерите работа. Но наистина съм съгласен, че има отрасли в България които са в плачевно състояние, но точно затова казах, че човек трябва да се преквалифицира, да учи нещо ново актуално, и да обогатява старите познания. Има един лаф „Няма безплатен обяд“. Това важи в пълна сила в момента. Никой няма да ви даде нищо на готово. И никой няма да оправи България ако не си е оправим ние сами.

  74. „За едно си прав обаче – „ДОМ не е МЯСТО, ДОМ е УСЕЩАНЕ“. Хората, които ще посетим този форум, усещаме България като дом. За да говориш така, явно не си живял извън нея по-дълго време, за да смяташ, че може да се усети друга държава истински като дом. Дори тези, които не си и помислят да се върнат си признават, че нещо им липсва. Но надали ще разбереш за какво говоря.“

    Няма да разберат какво е да живееш сред друга култура и да трябва постояно да се напасваш и да правиш компримиси. Да няма кой да ти помогне с нищо и да трябва всичко сам да си извоюваш.

    В България има много неща които трявба да се променят. Особенно най-важното е мисленето на хората. Докато всички мислят негативно и мранкат постоянно нищо няма да е оправи.

  75. Съжалявам, че ще спамя и аз тук, но не се сдържах. Естествено е и логично, че дискусията се поляризира малко или много обаче важното е да се извлекат истините и изводите и от двете страни.
    Аз също като Боян съм от Българите в чужбина, но заради опитите ми да „правя бизнес“ в БГ (и то в Провинцията!!) имам някакво наблюдение над родината макар и замъглено от 1500км.
    Наблюденията ми са, че наистина не е лесно да се работи в БГ заради ред пречки, но и че може да се постигне не малко. Най-важното обаче е да се работи не за „тук и сега“, а да се мисли в перспектива. Много „бизнеси“ са на принципа – да вземем парите и да бягаме или дори и да не си мислят, че са на този принцип именно така процедират. Да, знам, че е трудно да мислиш за перспектива когато си гладен и, да, аз не съм гладен и си получавам заплатата в Германия и затова мога да си позволя да мисля в перспектива. Но, и в България има много хора, които също могат да го правят.
    Освен това държавата са хората в нея и ако не си помогнем сами няма как да чакаме да ни „оправят“ политици или ЕС.
    Още 2001-2002 покрай протестите за матурите се обедих, че ако има ангажирана гражданска позиция може да се обърнат, много неща и че човек не трябва да се страхува да защитава правата си. Сега покрай изборите отново се убедих, че младите хора живеещи в БГ и извън нея имат желание да прекъснат оковите на кънтящия комунизъм и да поемат отговорността за бъдещето си от обезверените си песимистични предци.
    Този форум за мен е просто възможност за нас Българите в чужбина да си сверим часовниците и да се видим с бизнеса в българия и по между си.

  76. Бояне, живял съм в повечето европейски държави и съм работил там. Недей да мислиш, че като съм бил офицер, че съм някакъв кух тъпак. Преподавал съм и в Пловдивски и във ВТУ. Бил съм и докторант и асистент във Националния Военен. Освен университетски се е случвало да преподавам и в колежи. А сега съм точно дружество създаващо собствени софтуерни продукти и то без да се хваля, ама имах късмета да пробия на пазарите в чужбина (не да правя аутсорсинг като много други тук)

    Сега даже се работи при нас над създаването на ИТ колеж..
    Но каквото и да правя аз лично си имам едно наум за измамното лице на тази държава съсипала не един млад живот и затова категорично съм потив този форум и всякаква мисъл за връщане на млади хора у нас!!!

    Денев

  77. Мястото на младите българи е в България, независимо от тежката ситуация!

    В подобни условия изпъкват силните и способни личности!

  78. @боян илиев, @Zornitsa Borisova – Ето ви пример за начин, по който семейството и децата влияят на решението ми да се върна в България: искам да могат да говорят български, да познават баба и дядо си, да не бъдат отчуждени като немските деца и да не се чувстват различни, както е често срещано при емигрантските семейства. Имал съм контакти с не малко такива и имам собствени наблюдения. Да не говорим, че детските градини, забавачниците, медицинския персонал и гледачките не стигат на много места в Европа. В Германия по-специално проблемът с детските градини е съществен.

    @Жоро – все пак това, което трябва да се промени е малко, но съществено. Според мен липсва просто организация и контрол. „Просто“, естествено е доста меко определение на нуждата, но въведе ли се добър контрол, останалите неща ще си дойдат на местата. Има фирми, където това се прави и всичко върви добре. Един познат казваше, че в бизнеса в БГ нещата са добре, но излезеш ли от офиса, хаоса те заобикаля. Еми трябва да се постараем да изкараме реда малко по-малко и навън.

    @Юлиан – много точен коментар. Никой не твърди, че не е трудно и че няма безброй пречки, а че е възможно и с инат и можене се успява. В контраст са мрънкането и самосъжалението. Аз ако гонех кариера сега щях да съм в Ирландия и да бачкам за Google. Отказах, защото не се вписваше в другите ми приоритети. Всеки си има такива и парите са само щрих в моите.

  79. @Didan Denev – Този разговор за бизнеса ти сме го водили май вече. Тогава пак ще питам въпроса на Жоро – като си се реализирал и си успял, какво толкова се оплакваш? И щом смяташ, че никой не трябва да се връща в България и си толкова знаеш и можещ, какво правиш ти още у дома? Защо не избягаш от „високомерието и безчовечността и беззаконието“?

    @Пловдивчанин – тук съм много съгласен. Във всяка трудна ситуация има възможност за развитие. В България има много незаети ниши и ако някой успее да се пребори с корупцията и бюрокрацията, ще успее да ги заеме и да направи нещо. Това може да е голямо „ако“, но нека не се залъгваме, че няма бюрокрация и бизнесмени-биячи никъде другаде по света.

  80. В чужбина прекарвам само известно време по бизнес. Нямам никаква причина да се заселвам в чужбина. Защо да го правя?! Иначе достатъчно ме е яд за липсата на финансова подкрепа от страна на държавата за завършващите млади хора с оглед започването на техен собствен бизнес. На светлинни години сме в това отношение от нормалните държави! Неможе лицемерно да бъдат подлъгвани способните да си съсипват живота завръщайки се тук!

    Дидо

  81. @Didan Denev – с цялото ми уважение, но го удряш малко на шизофрения – „аз съм успял тук, имам бизнес, пътувам по света по работа, но виждате ли тук е много лошо и не се връщайте, че ще си провалите живота„. Или не те разбирам правилно?

    И какво според теб правят „нормалните държави“, за да стимулират младите да започнат бизнес веднага щом завършат? Кажи ми за да ти дам конкретни примери за същите неща в България, защото ги има. Просто ги използват тези, които знаят и могат. В Германия бумащината и данъците около това да си на свободна професия са задушаващи. Пазара в Европа пък са до толкова претъпкани с конкуренция, че много трудно може да се намери ниша. Та затова – кажи ми какво прави „Европата“ в това отношение?

  82. Мога само да добавя следното:

    Все още не съм чул мнение на човек в чужбина, за това дали би посетил този форум и дали обмисля връщане в България. Всъщност грешка – освен тези на Юлиан и Нели.

  83. Всичко изглежда странно – защо определени HR активности се насочват само към българите, учили в чужбина ?

    Моята версия – да си допълним списъка, с „конвертируеми“ – (т.е. освен с образование и диплома, с умения и език) специалисти, ако евентуално някой ги търси да ги „продадем“.

    Не е лошото само това за липсваща държава и правила – лошото, е че ще се доказваш пред хора, които не знаят какво и как да поискат от тебе като специалист и даже изобщо нямат образование като необходима „етажерка“ както казва Боян, на която можеш да поставиш за изпълнение определени идеи и да си водещ в изпълнението им.

    И тези хора ще са ти шефове и в големите корпорации и в представителствата на европейски фирми.

    Някой ще каже не е така – сигурно – шеф на банка химик, бивш шеф на БНБ без диплома за висше образование, чалга-певици – пълни отличнички, Краси от Плевен – докторант….

    Ако някой е гледал протоколни книги във висше учебно заведение и след години си личат купените дипломи – хора, системно „явявящи“ изпит, които никой преподавател не познава, с единични протоколи извън сесии и групи.

    Е точно тези хора ще са началници, на участниците във форума, ако някой от тях започне работа.

    Ами в капка вода ще те удавят да си невидим откъм горните етажи на мениджмънта да не би случайно да получиш кариерно развитие.

    Не ангажирам никого с мнението си.

  84. @nv – това, че образованието, с което излизат много от ВУЗ-овете, като правило не е добро далеч не означава, че няма прекрасни специалисти. В много частни компании е невъзможно да влезеш, а още повече да се издигнеш, без да имаш нещо в главата. Не, че понякога няма идиоти на всички нива в йерархията, но това е универсално правило за целия свят. Това, че 8 от 10 човека казват, че интервюиращите го за работа са били идиоти не значи, че това е вярно. Означава обикновенно, че не са го/я взели. Това е моето обяснение.

    В миналото издани на форума видях хора, които си разбират от работата. Това, което липсваше беше подготовката да говорят с хора, завършили в чужбина. Очакванията и причината да сме там е друга. Те ни бяха подготвили позиции, а ние искахме впечатления. Затова имаше малко объркване в началото, което за този път се надявам да пропуснем. А доколкото говорих с фирмите там – те ни търсят на този форум, защото очакват от нас по-добра подготовка и опит. Това е.

  85. Забележи Бояне,
    дори не се обиждам за шизофренията. Знам, че не е логично когато ТУК си постигнал нещо да им казваш „За Бога не се връщайте!“ но точно и именно заради това го пише за 100-н път НЕ СЕ подлъгвайте! Знам цената на това да постигнеш нещо тук!

    ПОЗДРАВЯВАМ @nv за точното и обективно и реалистично описание на ситуацията ТУК: “ лошото, е че ще се доказваш пред хора, които не знаят какво и как да поискат от тебе като специалист и даже изобщо нямат образование като необходима „етажерка“ както казва Боян, на която можеш да поставиш за изпълнение определени идеи и да си водещ в изпълнението им. “

    Тук работодателите са истиски кретени! Изпитал съм го на гърба си! Отношението на тези мамини синчета харчещи пари които не са спечелили и управляващи фирми за които и пръста си не са мръднали (на мама или на тате фирмата) ТЕ се отнасят към служителите си като към крепостни селяни, тук не говорим за бавенето на заплати с месеци, позволяват си дори да заплашват с уволнение ако не гласуваш на изборите за фирмата която ТЕ кажат…

    Просто НЕ аз съм шизофреншика Бояне

    Дидо

  86. Ето нещо което се прави за младине http://www.capital.bg/show.php?storyid=493587 а ето друго нещо което също е истинско (не е в някоя друга държава)

    Банки конфискуват имуществото на фермери заради неизплатени субсидии!

  87. А защо тук никой не пише за зверската дискриминация по пол и възраст при интервютата за работа и по-късно в процеса на трудовоправните отношения!? Наясно ли сте колко просташки се държат с жените например Българските работодатели,а?

    Дидо

  88. @Didan Denev – от думите ти до тук, мисленето ти ми напомня страшно на лозунгите на комунистите преди ’44 и пропагандата след това – дебелите, мазни, мързеливи и надурти чорбаджии тъпчат интелигентните, можещи и бедни работници. Еми дай тогава да се връщаме към държавната собственост, ТКЗС-тата и петилетките със занижени планове дето могат да се изпълнят за 2 години. По-добре ли ще ти е?

    Да не мислиш, че в „нормалните държави“, както толкова обичаме да ги наричаме, не уволняват жените като забременеят. Или, че не ги скъсват от работа и не им дават отпуски. Не казвам, че е хубаво и че точно това трябва да вземем от тях, но е глупаво да се обобщава така, както ти и nv правите.

    Както навсякъде, така и в България има добри и лоши работодатели. Ето за прехвалената Accenture – една от най-големите консултантски компании, за която бях чувал прекрасни неща – в последствие разбрах, че буквално експлоатирала хората си при доста ниско заплащане. В същото в време в България чувам за доста положителни примери. Работата е там, че когато някой е доволен от шефа си – той си трае и така шумът от недоволните (с и без причина) надделява.

  89. Леле, колко много помия се е изсипала тука не е истина. Все едно ще ги карате насила тия хора да се връщат.

    А иначе по повод на изказаните мнения че българина много се оплаква – наскоро попаднах на форум за чужденци живеещи в България ( главно англичани, дето си купиха къщи по селата ) и на тях им е направило много силно впечатление, колко черногледи са българите и колко много се оплакват. Един българин във форума например се опитваше да им обясни колко изключително гадно място е София, докато те се опитваха да му обяснят че ситуацията в повечето големи градове в Англия не е по-различна.

    Сигурно е вярно и това че българина е черноглед за всичко българско и си мисли че в чужбина е изключително много по-добре – според CIA
    България е на 150-то място от 180 държави по емигранстски поток – демек българите са едни от най-бягащите от родината си народи. Като се извади от това и факта че колкото за толкова има и хора който идват да живеят в страната ( македонци, украйнци, англичани и прочие ), излиза че може би сме най-емигриращата нация в световен мащаб…… а със сигурност има държави които са по-зле от нас.

    На края ще кажа какво ми се случи наскоро – аз съм си учил в БГ и имах колега грък, наскоро го видях и той сериозно се замисля дали да не остане тук след като завърши…… според него имало по-големи възможности за развитие и повече неразработени ниши, отколкото в Гърция. Плюс това по негови думи до 5-10 години нещата тук ще се поизравнят с тези в Гърция….. това кога ще го чуеш от някой българин ?!?

  90. Е, Жоро, като има със сигурност нации които са по зле и от нас (вероятно само Сомалия), не е ли време да се определим НИЕ като кои искаме да бъдем?! Щото с които се сравняваш като тях искаш да бъдеш.

    Иначе недоумявам относно учудването, че българина се оплаквал. Бе обществото иска кръв! Вие това не го ли разбирате?! Иска присъди! Иска нови закони (особено регламентиращи трудово-правните отношения)!!! Не моите, а вашите разбирания са мухлясъли!
    Разбира се, че ми е ляво мисленето (дори екстремистко) но 20 години въртене в омагьосан кръг, съсипан живот и излъгани мечти (дори и вече да съм постигнал неща) не връщат надеждата!
    Безумие са форуми като този дето проповядват „земния рай“ тук!
    Който иска да си скапе възможностите за кариера, да се връща! Негова си работа. Нека семе реалисти и да си го кажем, не българите са черногледи, а българия ДЕЙСТВИТЕЛНО е черно място!
    ТОВА СА ФАКТИТЕ!

    „Оптимиста“ Дидо

  91. @Дидо

    Безумието е когато има хора като теб. Заради такива държавата е такава. Когато тези песимисти си бият шута „у чужбината“ можем и да се оправим. Аз опредлено агитирам всички, които виждат нещата като теб да се изнасят. Стига с това лицемерие. Като не ти харесва тук иди да миеш чинии в Париж.

    А за това, че си успял може да отидеш да ги баламосваш в сайта на топспорт. Успелите хора не се занимват да влизат по сайтовете и да обливат с помия всичко живо.

  92. мдаааааа
    читать надо, адаш……
    аз СЪМ навън от доста години и СЪМ се рализирал с с това което съм завършил и което ми доставя удоволствие….а ти ако смяташ че е нормално в една държава да има само търгаши, банкери и прогамисти-толкова по-зле за теб. вади си изводите какво ще остане от държавата след 30 години.
    а ти като завършиш след някоя и друга година, и като се опиташ да си намериш работа и братята немци кажат, сори, обаче програмисти имаме , бизнеса търси……чистачи на кенефи в макдоналдс, пак ела с тази реплика, че човек не е задължително да работи това което е учил !!!!!

  93. @Боян Юруков
    да, пак опираме до това какво избира човек-дали децата му да се чустват известно време не на място, но за сметка на това да получат нормално образование, нормални лекарски грижи и въобще възможността да се родят нормално (разпитай около тебе колко струва едно раждане в БГ, и при какви условия става то, аз ще ти разкажа после как става в Щутгарт). А за деЦките градини-нямаш си и на идея за какво говориш. Това че немците мрънкат е едно на ръка, ти знаеш ли какво е в София, примерно? (сори, софия не е БГ, но само това познавам). Как така за 10 000 места 1-милионна софия се бори онлайн, на смотания сайт на министерството, който дава DOS в продължение на 14 часа ??????
    не ме разбирай погрешно, не казвам че тук е рай, че няма кусури, или че живота е песен. Просто има едни основни човешки, културно-обществени нужди, които булгаристан просто не може задоволи на този етап.
    Колкото и да ми липсват хора и места, начин на живот, език или привички, те не могат да земенят удоволствието да работиш това, което обичаш и да можеш да се изхранваш с това, да не те е страх да отидеш на лекар или да пратиш дъщеря си сама нощем по улиците.

  94. @Боян Илиев

    Все някой друг е виновен. Ти какво си направил за тази държава, че само плюеш? С нещо заслужил ли си да изискваш? Направи нещо и после се оплаквай, че никой не ти е дал.

    Аз казах – единственото нещо, което ме дразни в държавата са хората като вас. Вие сте това нещо, което я разяжда отвътре, не се бори срещу несправедливостите и бяга навън. На всичкото отгоре насажда негативното си мнение и дърпа другите назад.

    Ако си наистина щастлив и темата не те вълнува, никога не би коментирал тук. Или пък целта е и на нас да ни е гадно като ти не си успял тук?

  95. @Боян Юруков
    пак читать надо….
    няма да посетя форума просто защото не съм в Бг по тва време. Датата на организация е показателна за това, към кого е ориентиран този форум. Докато студентите масово са във ваканция, фирмите затварят чак на 23-и или 24-и……
    този форум няма какво да ми предложи на мен. ако беше по нормално време, може би бих отишъл, за да разгледам,

  96. @Ovanes
    Аз и моите родители сме си плащали данъците. Изучил съм се в Бг. Работил съм в Бг. скачал съм по площадите. смятам това за повече от достатъчно.
    Нито образованието ми е било образование, нито здравеопазването ми е било здравеопазване.
    кой за какво да ми е виновен?
    за това че обърнаха бъглария на смесен магазин ли????
    за това че освен търговци, банкери и програмисти реално други професии не остаха ли???
    ти на колко пари се осигуряваш???? плащаш ли си всички данъци и осигуровки? Всички????? Лъжеш !!!!!
    знаеш ли какъв е процента на фирмите в БГ които го правят???
    знаеш ли колко струва едно раждане в БГ????
    знаеш ли колко е средната заплата в БГ?????
    я влез малко в час !!!!!

  97. @Ovanes
    това драги обяснява единствено и само колко успял си самият ти !!!
    🙂

  98. @Ованес–
    агитирай си, разбирам, сигурно това ти част от служебните задължение, но не очаквай някой да се върже.
    Това би била и една от причините да посетя форума, ако беше направен по време, по което ходещите на работа хора да могат да го посетят, е точно за да видя нивото на „бизньесмените“ и това да ми е поредното облекчение на съвестта, че не съм останал.

  99. Дядо ми разправяше един хубав виц.
    Емигрира руснак преди демокрацията на запад. Успяват приятели да го посетят след години, той им показва голяма къща, скъпа кола, басейни, и подобни. развежда ги той, показва огромен хол, скъпи мебели…..всички цакат с език…минават в спалянта, където срещу леглото има портрети на цялото политбюро. Приятелите са в шах
    -е това та кво пък ти е?
    -ми нощем като ми стане тъжно за дома, кат почна да се чуда дали да не се върна, светвам ламБата, виждам им физиономиите…..и веднага ми минава !!!!

    та така……

  100. Радвам се, че не е в удобно време за теб 🙂 Надявам се да е неудобно и за другите, които мислят като теб.

    До това дали съм успял или не, за щастие твоето мнение грам не ме грее.

    А до това, че след като ти обясних, че такива като теб са проблема на държавата заради това, че само обвиняват другите и ти продължи да нападаш другите говори изключително и само за интелектуалното ти ниво.

    И понеже не считам, че този спор е стойностен, а започва да придобива махленско ниво се оттеглям. Успех в чужбината 🙂

  101. @Ovanes – разбирм. винаги свободата на мислене и изказване на мнение различно от официалното е било трън в очите на някои.
    АКо проблема на държавата съм аз и хора като мен, държавата да е цъфнала и вързала, защото аз отдавна не съм в нея. Проблема на държавата е безнаказаността и липса на производство, култура и наука.
    А за гневните нападки-преброй колко пъти производни на „мразя“ се срещат в тои постове, и колко пъти в мои. поне да броиш можеш нали????

  102. @Ovanes
    между другото, има само два типа хора, които изпозват лафа за миене на чинии в чужбина. едните са тези, които никога не са ходили в чужбина да учат или работят, а другите са именно тези, които са мили чинии навън и не могат да си представят, че има хора които там правят друго.
    странно, нали?

  103. между другото темата беше „работа в българия, защо не“.
    смятам че пост 106 е едно добро начало за отговор.
    Ще се радвам да прочета коментара на автора за събитието след 4 седмици.

  104. @Didan Denev : да абсолютно хората искат кръв и съм абсолютно сигурен че като влезеш в сайта на Юруков от майната си и напишеш че в БГ е ужасно зле, с натискането на „Пусни коментара“ цялата държава ще се облее в кръв и всичко ще се оправи от само себе си.

    Както се казва нивата иска мотика или в случая за да се оправи държавата трябва някой да поработи за това. Не мога да кажа с какво точно може да помогне всеки от нас, но мога да кажа с 100%-на сигурност че плюенето по родната държава със СИГУРНОСТ не помага. Стойте си там където сте, щом тук не ви харесва, все пак никой не ви е отнел това право. След като вие имате право да си живеете живота така както искате, оставете ни нас глупаците да си живеем нашият си живот, където и както преценим за добре.

  105. @Жоро – Точно това ми е приказката – не твърдя, че ситуацията е цветуща, но ако питаш хората на улицата, ще излезе, че всички тънем в тиня и ядем само с купони. Нещата дръпнаха сериозно напред в последните години и много какво още да се желае, но сме вече далеч от ’89 и ’97.

    @Didan Denev – законите ни са доста добри. Може би една от малкото причини ЕК да похвалят Станишев навремето е синхронизиране на голяма част от законодателството с това на ЕС. Проблемът е, че не се спазват и съдът не осъществява контрол. Също така е вярно, че голяма част от населението прави „безобидни нарушения“ с идеята, че на никой не му пука и че „други правят много по-лоши“. Сещаш се за чий начин на мислене говоря, нали? Кръв искали хората! Не мислиш ли, че точно това отношение нещата тръгват надолу – вместо реални решения се иска нещо бързо, публично и зрелищно. Поживей малко навън да видиш колко черно е там в сравнение с България. След 2-3 годинки ще спреш да се самоубеждаваш, че си ти е супер навън и че емигрантският живот е просто прекрасен.

  106. @боян илиев – всеки си решава сам какви са му приоритетите. Ето, ти си си намерил работа в чужбина, която ти харесва. Това е лесно. „Чужбина“ е голямо място (така да се каже) и лесно може един българин да си намери нещо подходящо. Възможно е след няколко години да се напасне човек на културата, да свикнш със странностите им и да се интегрира. След това да направи семейство, да изгуби идентичността си, защото само така може да живее нормално там (където и да е това) и да отгледа германчета, британчета, австралийчета.

    Работата е там, че все повече хора решават да не тръгнат по този път. Искат от рано да се пробват в България и този форум им предлага шанс. Пак казвам – има търсене и така се създава предлагане. Ovanes и останалите организатори не го правят, защото това им е задължение или ще печелят пари. Знам, защото познавам всички организатори. Просто виждат смисъл да дарят на другите от времето, опита и визията си. Защо, не си го виждал преди ли?

    Този форум е и за тези емигранти, които са тръгнали по средния път – потърсили са си късмета извън България, но още гледат назад. Всъщност убеден съм, че всички примери, които чухме до сега за хора, които са се върнали и след 1-2 години са избягали пак, спадат точно към тази категория. Това са хора, които са намерили реализацията си, но все нещо им липсва. Може да не е видно, но общуват предимно с българи, четат български медии, гласуват, обсъждат проблемите и при всяка възможност се връщат за кратко.

    Форумът не кара никой на сила да се връща. Не знам, защо това не е ясно. Той е като изложение на възможностите, които са се отворили в България през последните години. Щом не ги виждаш, значи очевидно има нужда от такъв форум.

    Хората, които го посетят, ще могат да претеглят сами за себе си плюсовете, които аз и Ованес визираме и минусите, които ти и Денев повтаряте. Всеки аргумент, проблем, предизвикателство и възможност имат различна тежест за различните хора. За мен, например, сърдечното отношение между хората, лекотата на говорене и липсата на немската студенина във взаимоотношенията е напред в списъка. За теб може би – не.

  107. @ Ovanes

    Като питаш хората, „какво били наравили“ и аз да те питам нещо: „Ти страната си с оръжие в ръка, бранил ли си по мисии? Каразма ходил ли си? Омъжена/Оженен ли си?“ Не ми отговаряй, ти си от мамините синчета (щерки) родени със сребърна лъжичка в устата и не познаващи нищо различно от София и Няколко европейски града. Аз съм на 36 и НЕ ме пращай да мия чинии, аз съм измил толкова в колкото ти за един живот няма да ядеш РАЗБРА ЛИ МЕ!!! В казармата през 1989 имаше такова нещо (като миене на чинии на цели роти) Мамините синчета и щерчици не го знаят това!
    Що се отнася до това дали съм успял, ХИЧ няма да те обеждавам… Дано ти НЕ успееш колкото АЗ съм успял, Муа ха ха ха

    И Ovanes, грешиш за хората с пари – ПИШАТ по форуми, тава да караш луксозна кола да имаш фабрики и компании … на 36 год е същото като на 20 да нямаш нищо… ЗА МЕН ПРИЯТЕЛЧЕ Е КЪСНО ДА ИМ СЕ РАДВАМ, А НИКОЙ НЕ ЕТНЕСЪЛ НЕЩО ОТВЪД РЕКАТА..

    Затова не се учудвай! Форуми като този трябва да ги забранят! Подлъгват млади и объркани учили в чужбина младежи да променят света ТУК!! Как НЕ!! Само Вие сте млади, само вие се опитвате… НИЕ СЕ ОПИТВАХМЕ 20 год. да променим същото, пропилян бе не един живот, излъгано бе не едно поколение…

    АИДЕ ВИЕ СТЕ ПО-ДОБРИТЕ, ЗАНИМАВАЙТЕ СЕ С ТУК… Късмет Ovanes в битката с вятърни мелници… Муа ха ха..

    Дидо

  108. Аз казах, че успелите не пишат по форуми и НЕ СА ЗЛОБНИ. Бъркаш парите с успеха. Ти колкото и пари да имаш, колкото и фабрики да имаш ще си останеш неуспял и беден. Просто си такъв по душа и отношение към другите. Ако беше успял, щеше да помагаш на другите и да се опитваш да оправиш нещата за бъдещите поколения. Вместо това ти обиждаш и кълнеш по форумите. Пожелаваш неуспех, както на мен лично така и на всички други, които имат желание да опитат в България.

    Жалък си!

  109. България ще се оправи, когато започнем да спазваме императиви като дълг, чест, достойнство, осъзнатост и взаимопомощ.

  110. Не съм от от тези, които четат блога за да се заяждат – просто намирам човек с близка професия и интересни мисли, част от които споделям. Без да споделям лошия тон и разменени реплики пиша за да предпазя млади хора, които смятам за елитна извадка на българското общество от грешки. Просто защото знам, че губят години от живота ако сбъркат и тогава озлобяването може да бъде тотално.

    Позволявам си го и то позиция на образование, житейски и професионален опит и позиция.

  111. „Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните раелности.
    Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал.“
    Дж. Ф. Кенеди

  112. @Боян Юруков- Благодаря ти, че предоставяш информация за жадните за такава и така смело провокираш свободна дискусия. Радвам се на негативните мисли- така имаме примери какви не искаме да бъдем. Благодаря на всички!

  113. @Didan Denev – явно наистина си с крайно леви разбирания – искаш забрана на форум, който с нищо не пречи на никого освен да представя една различна гледна точка. Не разбирам защо възприемаш това за пошло и смяташ, че би попречило на някого. Първо, че не те засяга пряко, защото нито би ти попречило на работата и живота, нито някой те кара ти да идваш. Второ, това, което може да се получи от форума е само добро – връщане на хора с потенциал и идеи. Ако искат да направят нещо у нас – толкова по-добре. В този смисъл с поведението си показваш единствено комплекси и липса на мислене в перспектива.

    @Пловдивчанин – аз съм привърженик на идеята, че ситуацията прави човека. Как може толкова много хора да имаме толкова различни впечатления и опит в България? Просто е – едни и същи хора сме ги виждали в различни ситуации. Българина като отиде на запад (предимно) спазва законите. Немеца като дойде в България кара с 150 км/ч. Това е. Има ли контрол ще има и зачитане на закона. В този смисъл смятам, че обстоятелствата, които се е генерирали в последните 50-60 години подтискат нещата, за които говориш – „дълг, чест, достойнство, осъзнатост и взаимопомощ“. Това не означава, че ги няма, а че проявите им не се забелязват толкова на фона на непукизма и „минаването метър“.

  114. @nv – лошия тон в тази дискусия за жалост наистина тръгна от рано. За мое съжаление съпътства много разговори на тези теми, защото просто убежденията на хората в едната или другата посока са твърде дълбоки. Според мен причината е в силните изживявания, премеждията и впечатленията, които са определили мнението ни за емиграцията и ситуацията в България. Така всяко противоположно мнение постава под въпрос основни решения в живота на даден човек, което на никой не би се харесало. В този смисъл темата е доста различна от това, дали реалититата трябва да спрат, например.

    Дали някой би рискувал да се върне в България или не е негово решение. Както споменах по-горе, всеки си преценя сам приоритетите. Идеята на този форум не е да слага маска на България и да раздава розови очила, а да покаже другото й лице – това, което не се вижда през мазните лица на корупцията и бройката на мъртвите днес по новините. Ако посетителите решат, че си струва да изтъргуват относителното финансово и социално спокойствие в чужбина за това, което им липсва там и по-малкото спокойствие в БГ – този форум ще им предостави нужната информация и контакти.

    @V – Благодаря за прекрасния цитат. Мисля да го използвам в дискусията след 3 седмици. Опитвам се да бъда търпелив, защото разбирам, защо хора като Didan Denev мислят и говорят така. Не съм съгласен с тях, но ги разбирам и затова знам, защо никога няма да си променят мнението. Форуми като Кариерата са за друг тип хора и видяхме по-горе какво е мнението им по въпроса. Това е хубавото на отворените дискусии.

  115. @ Боян

    Хубаво, те ще се върнат. Но идеи имаме и тук. Въздуха е наелектризиран от идеи само дето когато на страната ни беше тежко НИЕ ТУК работихме за нея! Къде бяха тогава тези мамини синчета с добре напълнени джобчето (къде от родители, къде с държавна пара), а?
    Има студенти на които майките и бащите им са се сбъркали от бачкане, само и само децата им да получат някакъв шанс далеч от мизерията тук, и изведнъж се появява някакъв си форум да ги подлъгва! Ей там е проблема, в домогването до децата ни! Когато тук се видят радикални промени, сътресения … едва тогава ще си струва да се връщат.

    И тези които възнамеряват да се връщат, да не си мислят, че могат да го направят на бял кон!!! Тук сме тънали в мизерията и също сме се борили за идеите си когато е имало нужда!!! Това, че са учили на запад или на изток не им дава право да ни размахват назидателно пръст като се върнат. Аз, а и много други също сме живели в чужди страни и сме работили със специалисти от там. Нивото тук е убийствено ниско и връщането на такива млади хора ще е: ВМЕСТО ТЕ ДА ПРОМЕНЯТ СИСТЕМАТА, СИСТЕМАТА ЩЕ ПРОМЕНИ ТЯХ- ЩЕ СЪСИПЕ ЖИВОТЪТ ИМ!!!

    Щом като са такива големи патриоти да си седят там и от там да работят!!! До момента не съм видял нещо конкретно да е свършила у нас българската диаспора в чужбина.

    Какво направи емигрантската общност по света за толкова години, да има възможност да се завърнат тук децата им, А??????????????????

    Незнам Бояне, защо неможеш да ме разбереш…
    Това което аз виждам като проблем в този форум е идеята му!!!
    Защо не иде този форум директно в чужбина? Там да ги намери тези студенти!?

    Сигурно наистина съм изнервен Бояне… обаче това е което мисля и държа на него. Осъзнавам, че съм радикален.

    Дидо Денев

  116. @ V

    Нека не забравяме, че Кенеди не живя дълго. Мечтите му не го спасиха. Тези които оставаме след него ще се борим за идеалите които ни завеща, НО НАЙ ДОБРЕ ТОВА ДА ПРАВИМ ДАЛЕЧ ОТ ТУК!!!

    Българските студенти, ще са много по-полезни на държавата си работейки от други държави, където и възможностите са големи! АКО ГО ЖЕЛАЯТ!!!

    И преди съм го писал: ДОМ НЕ Е МЯСТО, ДОМ Е УСЕЩАНЕ. ТАМ КЪДЕТО съм „с относително финансово спокойствие“ – ТАМ МИ Е ДОМЪТ. Тези млади хора си остават Българи независимо, че няма да се върнат (абсолютна съм убеден в това) АКО ЖЕЛАЯТ- ЩЕ РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ПО-СИЛНАТА СИ ПОЗИЦИЯ – ТАМ.
    Неможе да променяш системата, докато си в нея. ТЯ ТЕ ПРОМЕНЯ!
    Този път вече е проверен, нека не ходят по нашите стъпки…

    Дано съм разбран V

    Скептичния и задържал се прекалено дълго в БГ

    Дидо

  117. Pingback: Tuk-Tam » Блог на Боян Юруков: На кого му се работи в България?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.