Сбогом на Re:TV

спиране, Re:TV, retv, излъчване, фалит, телевизия, България, медии, реклами, криза

спиране, Re:TV, retv, излъчване, фалит, телевизия, България, медии, реклами, криза Вчера научих от Twitter, че Re:TV спира да излъчва. Много жалко наистина – както за нас, зрителите, така и за екипа. Причината е в ниските приходи от реклами, които както знаем са основните доходи на телевизиите. Със спирането й си отива един наистина иновативен продукт, който ни даваше различен поглед над събитията. Дано предаванията да продължат в други телевизии, но надали предвид факта, че и останалите не са в добро състояние. Искрено се надявам поне архива с предавания, интервюта и новини да останат online. Калоян каза, че ще се опита да изтегли възможно най-много и да ги сложи в неофициалния архив. Интересно ми е и какво ще е бъдещето на видео материалите, генерирани през съществуването на Re:TV. Ще е интересно, ако видим по-интересните в торент мрежите, какво и колекции със записи на предаванията.

15 коментара

  1. Достъп до архива на RE:TV би било нещо наистина хубаво. По този начин собствениците биха могли да демонстрират последователност в намеренията си.

  2. Начинанието беше много хубаво, но имаше едно нещо, което ме отблъсна като зрител – изискването да ползвам IE и Windows Media Player 😕 освен всичко друго, трябвало и кодеци да инсталирам..
    ами, ей за туй имаше много интересни интервюта, които пропуснах.

  3. Pingback: krassyo.info » Последно сбогом re:tv | Блог за UNIX, високи технологии, кулинария, музика и размишления
  4. @Emil A. Georgiev – да, но това е свързано с разходи за наем на сървъри и трафик. Това, което може да се направи е да се качат всички във Vimeo или разширен канал на YouTube. Може и да ги пуснат като торенти в пакет. Мен повече ме интересува обаче с архивните материали какво ще стане – суровия снимков и видео материал е ценен.

    @fen – известно време след началото си мислих, че си правят експеримент. Тази сутрин обаче стана ясно, че е истина. Кофти.

    @Лита – не е задължително – аз го гледам на Firefox. Като съм под windows използвам или media player, или VLC – зависи на коя машина съм, а под Linux си ползвам вътрешния player. Няма проблеми.

  5. Започвам да тегля материялите от сайна на retv, по списък са 1640, и като гледам средната големина на flv файловете е 110 мегабайта… и сметката излиза към 180400 мегабайта, или приблизително 180 гигабайта 😉 Доста голям обем за качване 😉 Сега обмислям вариантите – като например следващият месец да си взема статично IP и да хостна при мен… или да кача един скрипт ва Dreamhost да ги дръпне направо там 😉 Някой друг ако има идеи, да казва 😉

  6. @Калоян К. Цветков – пак трябва да оправим правата преди да се пусне някъде. Това само булеварда ли е или всичко? Може да се нацепят на предавания и да се пуснат като торенти. Така няколко човека ще ги кешнем. А за директно стриймване, хрумва ми Нетера – те има такъв сървър и подления път като видях имаха безплатни опции. Втория вариант е да вземем един vimeo акаунт, но там май не може да се качват предавания. Третия вариант е да кандидатстваме за авторски акаунт от името на re:tv в youtube и да ни дадат по 30 мин клипове да качваме.

  7. Ами за сега се спрях на Dreamhost варианта и съм пуснал wget във фонов режим да тегли видео файловете. Иначе за правата – аз и преди имах нещо като disclaimer в „неофициалния архив“ където съм писал кои са авторите и как се използват материалите… сега след като телевизията е закрита (и остане закрита – `щото все се надявам или много бързо да се възобнови, или на нов проект на „Граждански Медии“, който да наследи Re:TV) не знам какво става с нещата им – ще е супер ако ги декларират като public domain 😉

  8. На Dreamhost „storage“-а и „bandwith“-а са май unlimited… ама ще видим 😉 Иначе сега както си е „неофициалния архив“ (с видео файловете директно от retv.bg) трафика е 3.5-4gb

  9. @Калоян К. Цветков – е, то след като затвори официалния архив, малко ще се качи търсенето. Особенно, ако се направи един добър индекс с ключови думи – нещо, което липсваше остро в сайта на Re:TV. Даже, ако искаш като ги качиш, дай да опънем едно вики и хората да ги вкарват инфото. А иначе трафика не е много – дори на моя хост може да ги сложим.

  10. Аз заради това и слагам етикети в „неофициалния“ (не по теми, а по имената на гостите, или на цитираните блогъри), и съм писал, че приемам всякаква помощ за тази дейност 😉 За този crowd-soursing за сега има само 2 последователи (Мария Ненова и Мартин Линков), обаче аз и не съм търсил по-широка публика 😉

    Иначе, за едно денонощие са се смъкнали около 470 файла, така че сигурно в края на седмицата ще имам пълно копие на Dreamhost.

    Трафикът не е много, но е само от HTML-а, защото видеото идваше от retv.bg – сега ще видим как ще върви когато и *.FLV-тата са при „неофициалния“ 😉

  11. Дори и целия архив да се изръшка за месец 8 пъти, пак ще е под терабайт. Ако наистина няма лимит си ок, но ме съмнява. Алтернативата е да ги сложим при мен – имам терабайт тафик на месец, който не ползвам. Взех го, защото през януари имах огромен трафик и стана лошо. С прост скрип може да се следи дали някой IP адрес гледа нормално или точи всичко за себе си. Примерно да се сложи лимит от 1G на адрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.