Какво очаквам да видя на форума „Кариера в България“

karieravbg, karieravbulgaria, кариера, българия, чужбина, студенти, работаДекември месец. Самолетите са пълни. Почти всички билети са изкупени месеци по-рано. Българите в чужбина се връщат за Коледа и Нова година. Идеалният момент да ги събереш на едно място. На 22-ри Декември ще се проведе форума „Кариера в България. Защо не?“. Целта е да покаже в какво състояние е българския бизнес и пазара на труда от една страна и какво българите в чужбина могат да предложат като знания и опит от друга.

Тази година отново ще присъствам. Вярвам, че и семинарите отново ще са интересни, но смятам да наблегна на фирмените презентации и обиколките из щандовете. Този път ще си нося биографията в джоба и ще търся конкретни позиции за през следващата година. Организацията на форума предлага на фирмите CV-тата на записаните посетители, но ще е добре да се запася с отпечатани копия и визитки.

Голяма част от посетителите обаче няма да са като мен. На първото издание си пролича, че фирмите не го осъзнават и се получи малко сконфузно. Те ни предлагаха конкретни позиции и очакваха от посетителите да кандидатстват за тях. Точно като на нормалните кариерийни форуми. Стандартния отговор на студентите пред тях обаче беше усмивка и обяснение, че не търсят нещо конкретно, а се ориентират. Това до някъде обърка и двете страни, защото очакванията за типа дискусия някак се разминаваха в първия момент.

Много малко от студентите и експертите ни в чужбина ще дойдат с диплома и биография в джоба си и ще търсят работа. Форумът има друга цел – да разкрие потенциала за кариера в дадената фирма или отрасъл и да създаде интерес за работа там на по-късен етап. Много от хората, които фирмите ще срещнат, могат лесно да си осигурят бъдеще извън България, но по една или друга причина поглеждат назад. Те най-вероятно учат и им остава между няколко месеца и година до края на обучението. Независимо дали още учат, те най-вероятно имат работа в момента – било то постоянна или почасова, но във всеки случай не са свободни за наемане веднага.

Друго типично качество, според мен на хората, които ще се заинтересуват и посетят този форум е, че смятат възможностите в България за развитие в кариерата – лоши, заплатите – ниски, а методите на работа – остарели. Това е поради факта, че много от тях са излезли от България преди три до десет години – време през което бизнеса се е развил много. Може би тези характеристики важат все още за не малко фирми, но тези, които са представени на форума трябва да ни убедят, че не спадат в тази категория. Факта, че проявяват интерес към привличане на кадри от чужбина говори добре за тях, но не е достатъчен.

Други неща, които биха ме изненадали приятно да видя от фирмите са:
защо желаят да привлекат българи завършили извън страната ни

  • как конкретно могат да използват опита и знанията ни от чужбина (например за работа в международна среда)
  • какви са последните им проекти и какво планират за следващата година
  • какви обучения предлагат
  • какъв е процеса за кандидатстване при тях
  • какви възможности за издигане в работата има и какви са периодите за постигането им
  • независимо от началната заплата, ще има ли ангажименти за периодично повишаване спрямо отговорностите
  • 36 коментара

    1. Pingback: petar boyadzhiev
    2. Pingback: Tweets that mention Какво очаквам да видя на форума „Кариера в България“ | Блогът на Юруков -- Topsy.com
    3. Аз очаквам, като ония с по-малкото години студенство в чужбина, да видя по-оптимистични хора и по-малко от всевиреещия бг цинизъм и недоверчивост. Миналата година беше хубаво, но като чух „бате“ как си приказваха зад мен „бате, за пииинието довечера“ придружени с некви кикотещи се кокони, по време на лекциите, ми стана откровенно неприятно!
      Вярвам все пак, че форумът ще бъде много стойностен и за двете страни!
      До тогава:)

    4. @Петър Бояджиев – е, не може да се отрече, че повечето се прибираме да видим семейството и заради купона. Няма лошо и да се свърши някаква работа междувременно.

    5. Форумът е за хора, учили/учат/работят в чужбина. А тези, които са студенти тук? От нас май нищо не става.. На мен лично не ми допада тази идея.. Не че е от завист, но според мен и в БГ има кадърни хора. Хора, реално имащи знания и умения.

    6. @Николета : Никои не отрича това! Но не пречи да има и форум специално насочен към българите в чужбина. Да кажем че българите в България могат да се информаират ежедневно за интеруващите ги бизнессфери и работодатели, а ние колкото и да стоим в час със случващото се в родината нямаме възможност за постоянен диалог с тях.

      Искренно се надявам това, което Боян е писал да го прочетат организаторите защото то не е само лично негово мнение, а отразява перфекто настроението на тези от нас които мислят да посетят форума.

    7. @Юлиан – А ние аутсайдери ли сме?! Нека и ние имаме тази възможност, а не да ни делят условно на БГ студенти и на студенти от чужбина.

    8. @Николета – никой не твърди, че в България няма хора със знания и умения. Факт е обаче, че не достигат – на фона на безработицата в страната има около 1/3 по толкова отворени позиции, за които трудно се намират кадри с достатъчно образование или специфичен опит. Затова идеята на организаторите е да помогнат на фирмите да потърсят кадри сред съгражданите ни в чужбина. Много от тях вече го правят, защото работят с чуждестранни компании и в процеса на работата имат нужда от хора с език и опит в съответната държава. Част от студентите ни и работещите там пък обмислят възможността да се върнат, но им липсва практическа информация за пазара на труда и това как могат да приложат знанията си. Говорил съм си с колеги там, които са си мислили буквално, че нещата, които учат по икономика и строителство са неприложими в България, просто защото не се използват от компаниите. Може да се окаже, че не е така и този форум позволява да се изяснят нещата.

      @Юлиан – написах го специално за фирмите и утре ще им го разпратя. Организаторите вече са го прочели.

    9. сори че пак се намесвам, но никак не съм съгласен че това е идеалният момент. Погледни календара. 22-и е вторник. Само и единствено студентите ще са се прибрали по това време. В повечето фирми това е времето когато вече няма поръчки и досадни клиенти, и можеш да си седнеш на гз да свършиш малко работа. И тъкмо затова от хората не-студенти които познавам са на работа на 22-и. Което пък ни връща на мисълта какво всъщност се цели с този форум…и защо не е примерно на 26-и, когато НИКОЙ не работи и ВСИЧКИ са си с София……

    10. @боян илиев – не знам каква е причината да не е на 26-ти, но за себе си мога да ти кажа, че вече ще съм запразнил и няма да ми е до форуми и конференции. Не малко от хората ще са още на село и ще довършват прасетата. В такъв случай защо не е на 27 или 28 и дори 3-ти? Варианти има много и на всеки не му са удобни повечето от тях. Мисля си, че и 22-ри е по-удобен и за фирмите поради причината, която даде.

    11. Инструментът се нарича стажантска програма.
      Целта е запознаване с организационната култура.
      Бройката известни бг стажантски програми с доказани резултати могат да се преброят на пръстите на едната ръка.

      Наскоро отворих инициатива с фокус представяне на стажантските програми от голям индустриален район в социална мрежа. Събрах адресите на шеф Кадри, отправих им покана; свързах се с университет дето предлага квалификационни курсове, отправих им покана.
      Уведомих общинските институции за инициативата, отправих им покана.
      Звъннах и на бюрото по труда, отправих им покана за участие.

      И дотук
      мога да твърдя
      че дори с петата най голяма медийна група зад гърба
      работим с неграмотни работодатели.
      От положителната страна, има мегдан за ефективизиране. Предполагам е въпрос на поколение.

      Обратно на стажантските програми
      Късно е, ако чакат на студенти. Трябва да ги хванат директно от гимназията и техникума и ги завъртят две години по отделите си.
      Ако не се сещат сами и не могат да го измислят, да го изкопират оттам дето работи.

      Кариера в бг не е привлекателна марка.
      Съществуват по-добри. Хората които отлагат създаването на семейство в полза на кариера, тия дето вземат образование нямат причина да изберат бг.

    12. @in2h20 – не си прав. Аз имам добро образование и определено искам добра кариера. За мен обаче има и по-важни неща и има доста, които са съгласни с мен. Точно некомпетентността за която говориш може да бъде компенсирана с опит в чуждестранни компании. Факт е, че образованието в България се препъва в себе си, а тези, които знаят и могат са почти самоуки. Защо тогава не смяташ, че връщане на българи от чужбина би помогнало? Вече те защо ще се върнат си е тяхна работа. Въпросът е да им се представи възможността и да се създадат контакти. В дискусиите под подобни статии обяснявах за случаи, в които работодатели са готови да дадат огромни заплати за специалист, но се задоволяват с двама или трима на по-ниски просто, защото няма хора.

    13. Завършилите в чужбина ги чака един студен душ в това което е останало от България след 20 години оглозгване. Самия факт, че са привикнали на един по уреден живот, даже ще е пречка за тяхното адаптиране. Да не говорим за грубита обноски, озверялия стил на шофиране, многото лъгане и неспазване на обещанията отвсякъде. Модела на развитие – всичко за столицата доведе до там, че стандарта на София е в пъти по-висок от градовете от прованса, да не говорим за селата. По тази причина освен на някои места в София, очакванията за нормално заплащане трябва да се забравят. Като утеха ще остана, че поне бирата все още е евтина. Знаенето на чужд език е очевиден плюс, но липсата на вуйчо владика в тази страна е голям минус. Друго отчайващо е, че бизнес модела , тясно преплетен със сивата икономика и отношенията в БГ са доста различни от една Германия, така, че знанията на кандидата даже ще му пречат да се адаптира. Дано съм лош пророк!

    14. @Боян Юруков – Да, ти и твоята Вероника учите в DE и сте най-добрите. Бг университетите само ни ограбват – на нищо не ни учат.. затова има свободни 1/3 места. За нищо не ставаме.. По-добре да си мълчим…

    15. @Стефанов – не се притеснявай за студения душ. Аз и вярвам много от хората, които искат да се върнат сме готови за него и го очакваме. В много отношения България наистина е по-назад от Германия, но обстановката там се надценява много. Смятам, че хората, които ще посетят форума, са достатъчно интелигентни и могат да си преценят ситуацията. Вече как ще се справят в България и дали ще могат да приложат знанията си зависи единствено от личните им данни и контактите, които направят. Никой не твърди, че ще е лесно, но в никакъв случай няма да е по-трудно от местенето в друга държава. Да завършиш в Германия и да отидеш да работиш във Франция или Ирландия не е въобще лесна работа, а в България имаш предимството да знаеш привичките, традициите и да имаш познати.

      @Николета – не е вярно, че сме най-добрите, а просто, че имаме по-различен опит. В България има също толкова интелигентни и можещи хора, но по една или друга причина сякаш опита е по-малко. Поне това чувам от познати.

      Точно преди малко стана дума за въпросните 1/3 свободни места. Знаеш ли защо е това – търсене и предлагане. В България всеки се втурва да става студент и съответно университетите масово предлагат нови и нови специалности и институти. Ония ден в апартамента в Германия ми се развали прозореца, обадих се на домакина и той викна фирма да го оправи. Дойде едно момиче на 20 и нещо и го оправи за половин час. Питах я какво е учила и тя ми каза, че е завършила техникум и после обучение и си е намерила работа. Работи от няколко години това и вече е доста добра.

      В Германия специално, когато един ученик прецени, че не му достигат силите или финансите за висше образование, той се хваща да учи занаят. В България по времето на комунизма е било така и съвсем правилно – не може всички да са с висше по дефиниция. Сега техникумите се смятат за кошчетата на образователната система и затова само нехранимайковците влизат там. За сметка на това тези от тях, които наистина седнат да учат и започнат да работят, после взимат добри пари. Сега в България един дърводелец взима повече пари от средностатистическия програмист в София. Какво си говорим тогава? Въпрос е на правилна преценка, а не на мнението ти, че за нищо не ставаме българите.

    16. Не знам защо този форум се приема от тази гледна точка и всеки учащ в България се засяга. Никой не казва, че едните стават а другите не. Целта на форума е основно да запознае тези били в чужбина по-дълго със ситуациата в България, да ги накара да се замислят дали искат да се върнат или не.

      Много работодатели предпочитат да взимат хора живели в България на работа, защото те са запознати много повече със ситуацията в България. И аз може би бих предпочел такъв човек (в областта на организиране на събития). Тези живяли в чужбина нямат контакти и не са запознати с много неща в България. На мен ми отне 3-4 години да влезна в час откакто се върнах.

      Все пак, ако искате можете да гледате събитието онлайн на живо и да си задавате въпросите по скайп. Ще получите отговори на тях в реално време, стига да не са простовати 🙂

    17. Налудничаво начинание! През февруари 11 % от работоспособното население ще е без работа, а те за кариера в България говорят!

    18. Да бе! Баси ненормалниците! 🙂

      Можещите хора не остават без работа. Без значение каква ти е професията – спортист, чистач, биохимик. Ако си добър в това в което вършиш, няма да останеш без работа. Който не го бива се оплаква…

    19. @Апостол Апостолов – Форумът ще е за онези 4-5% свободни работни места, които онези 11% не могат да заемат поради липсата на образование, реални знания от образованието, какъвто и да е опит и/или знания по езиците. Кажи ми колко твои познати безработни познаваш, които са с два езика и имат актуален опит с специалността си от последните 5 години. И включи само висококвалифицираните длъжности, защото в тях има свободни места. След като се спука балона на строителството, „безплатните“ кредити и растящите заплати, нормално е един куп хора да останат без работа. Още тогава говорих, че неплащането на данъци и социални осигуровки от строителите при четирицифровите им заплати ще им изяде главата после, ама айде.

    20. @Николета – виж си мейла. Мисля, че ти е ясно защо. Това е четвъртия коментар, който трия в блога. Смятай го като постижение за жлъчта ти.

    21. Въпреки, че отдавна не съм в студентска възраст, а по-скоро клоня към работодателската, никак не е лоша инициативата да се правят кариерни форуми за българските студенти, които желаят да се върнат в страната.

      Първо, самите те в чужбина имат много малка информация за състоянието на бизнеса тук, за изискванията на работодателите, за условията… Второ, завръщането на повече хора със западно университетско образование без съмнение ще промени българския бизнес за добро.

      Не би трябвало да се противопоставят студентите в България на тези, завършили извън страната. Не виждам защо дипломиращите се тук имат такова ниско самочувствие и се притесняват да работят съвместно с техните връстници?

      Но са прави да настояват за кариерни инициативи, насочени към тях. Дали този блог е мястото, където трябва да направят това обаче? Има сдружения на студентите, има министерства на образованието и труда, има бизнес асоциации, защо все чакаме наготово някой да се сети за нас, бедните? Дори и младите българи?

    22. @Поли Козарова – права си, че това не е съвсем мястото за протест, при условие, че говоря за опит за разпространение на възможности за кариера и популяризиране на бизнеса ни.

      Това, което трябва да добавя обаче е, че българските фирми до голяма степен си нямат представа как да подходят към кадрите от чужбина и какво самите студенти и работещи там очакват. Факт е, че повечето от тях имат вече осигурен живот там и им трябва по-голям мотив от единия интерес или контакт, за да се върнат. Този форум може да предизвика интереса им и целта далеч не е фирмите да си намерят хора за отворените позиции. Това сякаш не се разбира. Целта е да се покаже, че тази фирми могат да предложат нещо на хората, ако се върнат и чак като се навият да стане въпрос за конкретни позиции. Както казах, аз съм изключение, защото ще се интересувам и от възможности за работа.

    23. Бояне,
      Харесвам оптимизма ти и също смятам че е хубаво да се посещават подобни събития, за да „се ориентира“ човек.
      За съжаление, според последния доклад на Economist Intelligence Unit следващите две години ще са доста тежки за България и макар безработицата да намалее, чуждестранните инвестиции са почти замразени т.е. едва ли ще се открият много работни места.
      Това, което ме притеснява повече, обаче, е че БГ бизнеса не винаги е „пораснал“ до нивото, на което може да предложи на млади хора с глобално мислене шанс наистина да се развиват. Да не останеш разочарован от действителността…

    24. @Николета Съгласен съм с това което Боян прави да ти реже постовете – това не е цензура а почистване на коментари, които са откровенно цинични и нямат нищо общо с темата (имаш (не-)щастието да ги прочета поради факта, че получавам новите постове като автор на такъв). Незнам ти коя си да съдиш за Боян още по-малко за други негови близки, но ако ти е направило впечатление този блог има претенции да съдържа смислени дискусии в коментарите на постовете, а не flame wars още по-малко пошли.
      Недоумявам какво в думите на Боян не е ясно, че нито се слага да е по-по-най, нито пък да те обижда теб или други завършили в България. Той изтъкна съвсем ясно и едните и другите си имат място под слънцето. Кадърен ли си ще успееш навсякъде. Това е форум за едните, за другите всеки ден е такъв форум, а и Поли е права, този вид форуми в германия за германските студенти се организира от самите тях. Виж почети малко за Konaktiva например (http://www.konaktiva.de/) това е гигантско мероприятие със стотици фирми организирано от студенти за студенти, които го правят малко или много за чест а не за тлъсти хонорари и за контактите, които получават разбира се, а те могат да струват много повече и от най-тлъстия хонорар!

    25. @Све – ще има много разочаровани, просто защото очакванията им ще са други. Това за инвестициите е както вярно, така и непълно. Много от заводите, които затварят в западна Европа ще бъдат преместени в източна и се надявам с усилията си Дянков да осигури стабилни икономически условия, за да ги привлече.

      В същото време е и вярно, че в условия на криза има и възможности. В България има свиване на инвестициите, има икономическа криза, но няма финансова. С две думи пари има, но риска е твърде голям. В такава ситуация startup-ите ще са са добра алтернатива за финансиране.

      Аргумента ми е, че дори в кризата има възможности, макар и трудно да се намират. Този форум може да покаже ако не тях, то поне потенциала за развитие след 2 години, което е реалистично време за връщане на студенти например.

      @Юлиан – знам, че и в БГ има опити за такива панаири за работа като Konaktiva-та, но не са чак толкова големи, а и обикновено са организират от HR фирми.

    26. @Ovanes

      ти чуваш ли се какви глупости говориш?????
      явно никога ме си бил на свободен трудов пазар…..

    27. @Боян Юруков

      quod erat demonstrandum

      т.е. този форум се прави да е удобен на фирмите и техните интереси, а не за потенциално завръщащите се…

    28. @Боян Илиев

      форума си мина супер вчера. имаше позитивни хора, на които им беше полезно. озлобени индивиди като теб почти нямаше. с 2 думи – слабо ме интересува какво е твоето мнение по въпроса.

    29. @боян илиев – да, прав си. Буржоазията си пълни гушите, а нас горките студенти ни бяха подредили в редица и ни оглеждаха зъбите и CV-тата закачени на малки табелки пред нас. После имаше търг и ни продаваха. Записите на семинарите в нета бяха изсценировка, за да се привлекат още хора до година. Мен ме купи един чичко с бомбе и със слуга с вид на хилещ се зъл гном.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.