Унищожете света сами и то с петрол

петрол, екология, зелен, климат, ефективност, възобновими източници, петролни компании

Преди две седмици от .NET ме пипитаха дали играя Flash игри, игри във Facebook и въобще игри в интернет. Отговорът е да. От време на време разпускам с флашки, които са сложни, но неангажиращи. След 2-3 нива ми омръзват и ги оставям. Повечето включват стреляне, военни бази, стратегия, зомбита, танкове и прочие. Имат променящи се нива и често са трудни за превъртане, ако ти се занимава.

Играта, за която ще ви кажа сега, просто ме възхити. Не защото има уникален сценарий, графика, случайни събития или нива, а заради смисъла й. Казва се Петролен Олигарх. Минава се много бързо, има само едно ниво и както предполагам – само един край. Вие сте шеф на петролен концерн в щатите и имате за задача да повишите приходите. Трябва да се съобразявате с неща като търсене, инвестиции, защитени природни зони, сложна политическа обстановка, разположение и тип на кладенците, изследване на зони и прочие. Също така може да подкупвате местното правителство, да финансирате конгреса и да си купувате достъп до тайни на американското правителство и да манипулирате търсенето, цените, посоката на различни решения и тайните международни акции.

петрол, екология, зелен, климат, ефективност, възобновими източници, петролни компании Статистика от играта. Вижда се как драстичното покачване на цената на петрола качва и приходите. Всичко останало умира.

В крайна сметка обаче петрола винаги свършва и изходът е един и същ. По време на играта може да видите графика на БВП на щатите, търсенето, цените и печалбите си (вижда се по-горе), която поразяващо прилича на сегашната. Срещу вас стоят еко-активистите, но неутрализирането им е толкова лесно и евтино, че е даже смешно. Всъщност опитите им да спечелят подкрепа дори не ви пречи, защото може лесно да купите конгреса още на изборите и за следващите няколко години нямате грижа. В крайна сметка доставките на петрол стават невъзможни, цените на барел скачат, храните поскъпват, икономиката отива по дяволите и света отива към гибел.

Звучи ли познато?

Както и да играете, това се случва. Аз с много старание изкарах до 2060 г. и чак тогава дойде канибализма и военните режими. Въобще играта е забавна и много поучителна. Също както навремето осъзнах колко е трудно да се управлява град, играейки SimCity. Тази тук обаче е незаангажираща и може да научите нещо докато скучаете през празниците. Може да я видите във Fishki. Ако пък не ви се нравят руските сайтове, свалете файла от тук.

7 коментара

  1. Pingback: HuKokauH
  2. Pingback: hukokauh
  3. Ако това ти се вижда интересно, може да погледнеш и The Global Change Game. В съвсем различни мащаби, но като цяло се стига до същтия извод/край. С една много важна подробност- до тотален разпад се стига само под управлението на политически консервативно настроени хора:

  4. с тая разлика, че петролът никога няма да свърши, щото още като започне да намалява осезаемо ще стане толкова скъп, че никой няма да иска да го купува и индустрията вече ще се е пренасочила към нови източници на енергия

  5. Уникално попадение!
    Унищожаваме живота на хората, плащаме на политиците, получаваме достъп до най-големия военен арсенал в света и парите потичат!
    Игричката е толкова гениална в простотата си, че думи нямам. Изкарах до 2250 като политическото положение се превърна в: плащам на партията с по-добри изгледи за избори, получавам право на достъп до спец службите и постоянно трупам войски в Ирак – всичко друго беше източено, обезлесено и затрупано с канибалските фабрики… но за сметка на това – сумата ми долу беше около 8 цифрена….

  6. @copigkoala – ще го погледна. На тази игра идеята й е, че е забавна, лека и ти става ясно, че никакви действия на природозащитниците не се мешат на големите корпорации. Просто и ясно.

    @Longanlon – е, той вече стана въз скъп и какво – в щатите търсенето дори се увеличи. Преди години е имало пак подобна криза, при която цените са били високи, а бензина почти е липсвал. И тогава не са използвали други източници, а напротив – скочило е след това търсенето на камиончета и после на CUV-та.

    @HellMan – сумата долу става много голяма при навлизането в криза. Следващия път като я играя ще се пробвам да направя такава по-рано, за да скочи петрола и да има повече печалби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.