Ни политически лук ял, ни политически лук мирисал

Днес мислех да пиша за Кариера в България. Реших обаче впечатленията ми да отлежат за след празниците. После се замислих над липсата на сняг и „невероятните“ репортажи на медиите. Нищо интересно нали – всички виждаме топлото време, а „сензациите“ на телевизиите са повече от безинтересни. Накрая седнах да описвам TEDxBG, но сам не знам какво да очаквам на него. Как да го опиша тогава?

Интересно е положението, когато искам да пиша нещо, но не знам какво или не искам да прибързвам с нещо. Сега съм в България и предположих, че ще съм пълен с впечатления и съответно – с материал за писане. Сгреших.

Ето днес обявиха, че съдят Дянков, защото не е раздал бонуси на съдиите. След 10 дни той ще говори на TEDxBG. Какво да го питам? Защо е запазил данъчната и пенсионната система такава, каквато беше досега или защо не отпусна бента на дефицита? Трябва ли да го питам въобще нещо или да си седя мирно? Въобще на конференцията очаквам останалите лекции да са по-интересни, просто защото не мога да разчитам на реални отговори от Дянков.

А може би трябва да искам контакт с Цветанов във връзка с новия протест на 14-ти януари. Спомняте ли си предишния? Тази година пак ще има такъв, но лозунга ще е малко по-различен – „Защо ограбвате човешките ни права?“. Запитвали ли сте се? В средата на януари пред Парламента ще има хора, които са се запитали и са решили да реагират от наше име.

Може би трябва да го питам това. А може би просто трябва да го питам как прекара празниците. Как един човек стана толкова важен в България? Как един въпрос, който вероятно ще имам шанс да му задам, застана толкова централно в разсъжденията ми относно този семинар? Как така всеки го пита дали ще му отпусне още малко пари? Това ли беше идеята?

Аз само задавам въпроси. Проблемът е, че никой не отговаря. Всъщност по-големият проблем е, че не очакваме някой да отговори от страна на управляващите. Не конкретно на мен, а на който и да е сред нас. Затова и не очаквам някой да се появи от другата страна на полицейския кордон на протеста на 14-ти януари. А кордон ще има. Депутати и министри – не. Срещу недоволните ще има само дежурни полицаи с нареждания. Също както беше по времето на Станишев. Ще има ли разлика? Може би не. Независимо от всички намерения и обещания, важното е, че никой не очаква нищо различно. Протестиращите ще очакват бой. Може би ще си го получат, а може би не. Зависи от Бойко и Цветанов. А не ви ли се струва някак сгрешено последното изречение?

Аз само задавам въпроси. Не питам, защото „българите мразим всеки, който е на власт и имаме нужда да обвиним някой за несгодите си“ (Тук цитирам коментар от дискусиите в този блог). Питам, защото по време на изборите казах, че ще се опитам да бъда съдник на новите „ония“. Целта на „публичната власт“ е взимането на правилни решения. „Управление“ се състои в това, те да убеждават на хората, че тези решения са правилни. До сега никой не ме е убедил в последното. Факт е, че нищо не се е променило в очите на хората. Знам, че нищо не става лесно и бързо, но също така е факт, че трябва да изглежда така. Какво да очаквам? Какво да правя? Какви гаранции ще има за бизнеса? Дали съдебната и здравната система ще работи през идните две години тъй, както бих очаквал? Осъзнава ли някой в администрацията важността на тези въпроси?

73 коментара

  1. По повод „Защо ограбвате човешките ни права“ и границите на контрола мисля да пиша още в началото на годината, за да не подменяме реда на събитията. Сега е времето около Коледа, време, когато конфликтите трябва да отстъпят пред усмивките на хората.

    Все пак ще кажа основния акцент на публикацията си. За да се отстояват граждански права в общество, в което гражданското съзнание не само че не е развито, но ми се струва, че отсъства в много голяма степен, първото условие е ДА СЕ ЗНАЯТ гражданските свободи и границите, до които се простират, ЗА ДА СЕ ОТСТОЯВАТ. Заедно с това прекрасно зная, че 90%, ако не и повече, от хората от парламентарното ни представителство не знаят какво е директива и какво – регламент.

    Последните две правителства трябваше да развият комуникационната политика на Европейския съюз в България. Не го направиха по две причини – поради собствена некомпетентност /липса на административен капацитет/ и умишлено – по линията на старата максима „невеж народ се управлява лесно“.

    Сега на всички читатели на този блог пожелавам весело и разумно прекарване на празниците!

  2. Мисля, че депутати и политици ще има на 14-и януари. Но се страхувам, че МВР може да използва ситуацията, за да пусне хора с неособено прилично поведение да опорочат демонстрацията в защита на гражданските права.
    А медиите това и чакат – ако има кръв и зрелища, ще си дигнат тиражите / гледаемостта.

  3. @Вени Марковски – Не плаши хората. Не МВР организира агитки от „хора с не особено прилично поведение“. Те са добре организирани и добре платени. Грешката на 14.01.2009 г. беше, че 1000 полицаи не бяха добре организирани, за да обградят и изведат от мирния протест именно тези „хора“. Не бива да се надяваме, че за пет месеца полицаите са преминали съответните курсове за обучение и са станали достойни за партньори на колегите си от Европол и Интерпол. Колеги от Западна Европа са ме питали, защо българските полицаи не знаят западни езици. Какво да им отговоря, че за 20 г. не се изтрива социализмът и не се създава демократично общество? Нали всички родени през социализма трябва да се оттекат от обществото. Това означа още 20 г., за да се нормализира държавата. И тъй като аз 20 г. по неволя се занимавам с изследване на политическия език в България, мога да заявя, че протести имаше още през 1989 г., че на 14.12.1989 г. и 4.02.1997 г. два пъти бяхме на ръба на гражданската война. Нека не мислим за подобна алтернатива. Управлението на ПП ГЕРБ е последният ПОЛИТИЧЕСКИ шанс за България. Друг просто вече няма. Така че – УМНАТА!

  4. TEDxBG? OMG, дано не сложат видео материал от това нещо на сайта на TED, предвид че сме свикнали с високото качество на понасяния материал … какво всъщност имат да ми кажат политици от БГ за това как ще променят каквото и да било където и да било, освен увеличение на банковите си сметки?

  5. @Вени Марковски – Да, не кръв и зрелища, а осмислена гражданска позиция, за която има достатъчно документи в правната система на Европейския съюз. И помощ, помощ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА, а не конфронтация. Реални решения, които да заменят текстове от законопроекта с други текстове, добре мотивирани и аргументирани. Голямата трагедия на България е, че вече 65 г. се ръководи от некомпетентни хора. Положението през изминалите 20 г. не се промени, защото няма утвърдена демократична традиция в българския политически живот и тя не се създава за 20 г. Ето, това е голямата беля на комунистическата идеология и наличието само на една управляваща партия за две поколения българи. Още 20 г. България ще си ближе лютите рани от лошото политическо наследство. Говорим за кражби в неподозирани размери, стреснахме Европа и с корупцията, и с организираната си престъпност. Забравихме обаче, че всички тези поколения са възпитани от обществената система на социализма.

  6. Любима, не съм сигурен дали се познаваме, така че ще Ви отговоря във 2 л. мн. ч.

    Вероятно поради естеството на работата Ви и самопризнанието Ви, че се занимавате с нея по неволя (впрочем, много лошо е човек да работи нещо без желание), не сте схванали добре какво съм написал. Това е учудващо, защото аз съм написал само три изречения, при това не виждам нищо смущаващо в тях, което да Ви наведе над такива мрачни мисли.

    Първото изречение е ясно: очаквам да има политици и депутати на митинга. Третото съобщава един факт, че медиите са жертва на принципа „ако не кърви, не става за публикуване“.

    Второто, което изглежда не сте прочели внимателно е „Но се страхувам, че МВР може да използва ситуацията, за да пусне хора с неособено прилично поведение да опорочат демонстрацията в защита на гражданските права.

    Виждам, че ще се наложи да го обясня по-подробно.

    Не съм правил аналогии с 14-и януари 2009 г., а съм написал, че се страхувам (нещо неясно дотук?), че точно МВР може да се възползва от митинга, защото предложения законопроект не е цел на министър Цветанов.
    Текстовете за следенето на Интернет потребителите се пробутват при вече трети министър. При Румен Петков бяха в Наредба No. 40, която бе отхвърлена от ВАС (не Вас, а ВАС – Върховен административен съд), а при Михаил Миков законопроектът не мина в пленарна зала, т.е. депутатите от предишното Народно събрание имаха повече ум и разум от механичния сбор между ГЕРБ и Атака.
    Следователно в МВР – не в ръководството на МВР! – има трайно желание Интернет да се постави под контрол. Какви са истинските мотиви на хората, подвеждащи вече трети министър, аз не знам. Но знам, че щом успяват да убедят и партийни деятели, и юристи, че и бивши полицаи да се излагат с такива законопроекти, то тези мотиви ще са достатъчни, за да се злоупотреби с един митинг.

    Опорочаването на една мирна демонстрация е най-елементарният способ за отхвърляне на всякакви компромиси с гражданското общество. Ядосаните народни представители просто ще си приемат закона напук, без промени. И без да се интересуват от Конституционен съд, международни споразумения, европейски директиви и т.н.

    Предполагам, че сега, като прочетете отново това неясно за Вас второ изречение, ще Ви се изясни.

    Между другото – да се твърди, че управлението на една партия е „последния политически шанс“ за страната и че „друг просто няма“ звучи доста тъжно. Не Ви давам съвет – опазил ме Господ, но не съм чувал досега за нито една страна в света, която да няма политически шансове и да разчита на една-единствена партия.

    Няма да се спирам на второто Ви съобщение, но ако имате време и желание, погледнете повече по темата тук.

    П.П. Не съм абониран за последващи коментари; ако имате такива, пишете в моя блог.

    П.П.П. Боян – извинения за по-дългото и off-topic съобщение, но ми се видя странно, че някой не е успял да разбере един кратък и ясен коментар.

  7. До ника МАТЕВА /или колегата ми лингвист-манипулатор в нета Ангел Пачев/ и ника Вени Марковски. Хайде да не се правим, че не разбираме принципите на парламентарната демокрация. Хайде да не се правим, че не разбираме, защо Брюксел не искаше да работи с БСП и коалиция. Хайде да не се правим, че не разбираме, какво е последен ПОЛИТИЧЕСКИ шанс за България. Другото е анархия и хаос, в които най-лесно се прилага насилието или т.нар. кръв. Имаше я в началото на традиционния за България януари – месец на гражданския протест – 1997, 2009 г.

    Колкото до мене, аз съм призвана да разработя темата „Промяната в България – 1989-1999 г.“ в мултидисциплинарен, интердисциплинарен и транснационален екип, както това се прави в развитата част на Европа и ще го направя. Темата няма да заглуши темата за изграждане на държавен Център за европейска комуникация на същия принцип, който ще работи с методите на развитата част на Европа, а не на нашенската наука, затънала в дебрите на 60-те, 70-ге г. на миналия век и ръководена все още от комунистическата НОМЕНКЛАТУРА, която сега се пъне да прави реформа. Къде беше 20 години?

    Хейде сега се починете, наспете се, а в началото на януари трябва да обмислим параметрите на протеста и най-важното – да го подкрепим с аргументи от Европейските правни разпоредби и Копенхагенските критерии за членство.

    Весели празници най-вече на хората от манипулативната мрежа на БСП в нета! И те са хора. И с основание се безпокоят за работата си. Не става само с пропаганда, нужна е и реална работа.

  8. А ПЪК АЗ ЩЕ ОТИДА ОТ ЛЮБОПИТСТВО.20г. НЕ СЪМ ПРИСЪСТВАЛ ФИЗИЧЕСКИ НА ТОЗИ ВИД СПЕКТАКЪЛ.НЕ МИ ХАРЕСВА ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ СЕ РОВИ В КОМУНИКАЦИИТЕ МИ.ПО СКОРО ЩЕ СЕ ОПИТВА.НАВИК МИ Е ДА КРИПТИРАМ ВРЪЗКИТЕ СИ ПОЛЗВАМ ВИНАГИ ПРОГРАМИ ЗА КРИПТИРАНЕ НА ФАЙЛОВЕ,ВЛИЗАМ ПРЕЗ ПРОКСИТА ЕЙ ТАКА ЗА СПОРТА.ОЩЕ ПОМНЯ БОЯ ДЕТ ГО ЯДОХ В МИЛИЦИЯТА ЗАРАДИ ЕДИН ВИЦ ЗА БАЙ ТОШО И ЗНАМ КОЙ МЕ ИЗТРОПА.ТАКА ЧЕ НИЩО НОВО ЗА МЕН.
    ДО ljubima- ДРАЗНИШ МНОГО ХОРА НЯМА ЛОШО НО АКО ДЕЙСТВИТЕЛНО СИ СЪПРИЧАСТНА С ТАЗИ КАУЗА СПРИ СЕ ДЕ.

  9. Pingback: Tweets that mention Ни политически лук ял, ни политически лук мирисал | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  10. Адаш добре, че ме светна за TEDxBG 😉 Направо ще се изям, че билетите са свършили пък и съм на работа в този ден. Какво да се прави живот 🙂

    ПоЗдрави

  11. Не зная кой кого преследва, но тук „коментират“ много никове на манипулатора, който си е лингвист и е мой колега, само че не работи като лингвист, а именно като манипулатор. Иначе се води, само се води старши научен сътрудник в научен институт, но сега вече и децата знаят какво се работи в БАН. Значи отиването на митинг е от любопитство, а не като гражданско участие, не поради гражданско убеждение и знание и желание да се поправят нещата. Директивата впрочем е от 2006 г. и слава богу електронните специалисти /а не никовете, коментирали тук/ знаят съдържанието й. Тук този т.нар. разговор е доста извън предмета на публикацията и в този смисъл е безсмислен. А когото дразня, аз не съм го упълномощила да коментира по моя коментар. Просто може да се отдалечи и ще направи най-добре, ако осъществи тази идея. Г-жата с ника „Матева“ имаше европейско знаме по време на европейските избори. Сега гледам, че си е сменила аватара. Друг е въпросът, че въобще не се казва „Матева“ и при това съвсем не е жена, но анонимността е такова нещо. Предпазва страхливците, които не смеят да напишат името си. Отново погледнах никовете. Наистина потвърдените никове на манипулатора, които са писали тук, са множко. Колкото до методиката, тя е научна методика за разпознаване на личност по текстовете, които пише и аз не бих я подценявала.

  12. @Вени Марковски – и аз донякъде очаквам това да се случи. Опита в последната година сочи обаче, че подобни манипулации понякога дават коренно различен резултат. Може да се окаже, че точно това, за което говориш да ни помогне. Ако не друго, то поне ще стане ясно, че нищо не се е променило в политическото мислене в новия кабинет. За мен това си е тест, който вече върви. Искрено се надявам да не се провалят.

    @Петър – Отделни записи от всички TEDx събития се качват на YouTube страницата им. Не виждам нищо лошо сред тях да е и Дянков. Никой не е казал, че трябва да говори като политик. Той е признат икономист и начина, по който ще представи лекцията си може да я направи скучна или да я нареди сред останалите TED лекции. Търсим визия, идея и яснота. Независимо от работата му сега, не можеш да кажеш еднозначно, че послените му липсват. Ще видим.

    @Боян – явно са свършили тези дни, защото преди седмица имаше още. Аз си взех още през ноември като ги пуснаха. Чух, че ще го правят на семинарите на БГ Сайт. Нищо – догодина ще си вземеш. Познати например решиха да изчакат, за да видят дали първото ще се получи.

  13. Никът „Матева“ предлага „О ВРЕМЕ И МАСОВО да се протестира“, но не пише срещу какво и как. Ето така се манипулира читателска аудитория. Просто така, протест, за убиване на скуката.

    През 1989 г. българите протестираха за отмяна на чл. 1 от Конституцията и ръководната роля на БКП/ БСП. През януари 1997 г. българите протестираха за сваляне на правителството на БСП и го постигнаха на 4.02.1997 г.

    Протестите са нормален механизъм във взаимоотношенията между управляващи и управлявани. Важно е обаче сега гражданският протест да бъде осмислен, целенасочен, да посочва конкретни наложителни поправки в ЗЕС като превенция и конфликтът да бъде овладян навреме и не се позволи разрастването му.

    Отношението не е ГЕРБ и граждани, а управляващи /която и да е партия или коалиция/ и корективът – гражданското общество.

    Именно електронните ни специалисти и главно младото поколение от тях са хората, които трябва да кажат на правителството именно КАК да се запазят правата на гражданите заедно с улесняване на механизма по разкриване на киберпрестъпленията. Не е случаен фактът, че в развитите държави има обособена такава част от правото, която се занимава само с проблемите на IT-комуникацията и злоупотребите с нея.

    Работата ни във връзка с протеста на 14.01. е именно за превенция на конфликти /има такава дисциплина Konfliktforschung, а аз съм преминала подобно обучение три семестъра в една виртуална немска магистратура по интеркултурна комуникации и медии, която завърших през 2003 г./.

  14. Хора, мисили ли сте някога как се справят децата на тежко болните инвалиди? От 13 години съпругът ми е със 100% инвалидност – не може нищо сам, освен да говори. децата ми бяха в детската градина, сега са гимназисти. Големият е абитуриент. Знаете ли какъв път съм извървяла? Нямаме родители, една чаша вода някой не ми е дал. какво предлагате за тези семейства? Да оставяме болните си близки в хосписи или да осигурим достойна грижа?

  15. @Varia – в случай като твоя се сблъскват цифрите на статистиката, личната трагедия и желанието на хората да кажат „Ето пример на човек изоставен от държавата“. Съпругът ти е инвалид, което автоматично навсякъде – не само в България – добавя политическо и социално значение към състоянието му. В един момент се спира да се говори за неговата конкретна нужда, а за генералния проблем с надеждата, че оправим ли системата, всички ще са доволни – дори и той.

    Семейството ти има нужда от помощ и държавата трябва да ви я осигури. След години демократично развитие сме стигнали до този извод и никой не го оспорва. Въпросът е откъде да се вземат парите за такива социални дейности и да се оцени от колко има нужда един такъв човек. В социална държава като Германия, където данъците са огромни, на него ще се дават не само пари и грижи, но и възможност за развитие дори в това състояние. В държава като САЩ, където социалната политика почти не съществува, той би бил в подобно положение като в България, където пък ниските данъци, заплати и събираемост не позволяват нищо повече от мизерни помощи.

    Ако се абстрахираме от неработещата система в България, пак остава въпроса от къде и колко пари да се отделят. Тъй като по-голямата част от обществото не е в това състояние или в твоето положение, никой не разбира или осъзнава проблемите и нуждите ти. Затова някак сме склонни да отхвърляме такива индивиди като обречени и парите дадени за тях, като непродуктивни харчения.

    Аз не съм съгласен и го казвам не от политическа коректност. Наистина допълнителните пари дадени за един инвалид за обучение, гледачки, по-добри условия, а защо не и възможности за работа, са почти изцяло непродуктивни – с две думи не подпомагат производство или икономическото развитие. Това е на пръв поглед обаче – така се постигат три важни ефекта. Първият е, че се създават работни места и възможности за преквалификация на ниско образованите, както и търсене за определени продукти. Второ, създава се сигурност у обществото, че каквото и да стане с тях, както и да бъдат наранени, животът им няма да свърши. Това повишава производителността и качеството на живота. Третия и най-важен ефект е, че деца като вашите ще имат повече възможности за обучение и развитие, както и вяра в системата, което толкова ни липсва.

    Погрешно е да се показват снимки на увредени деца, на сираци и гладни хора от Африка – не защото не съществуват и не трябва да знаем за тях, а защото ефектът е обратен. Това е хиперстимулация на чувството ни за вина и съжаление и като всяка такава – с времето претръпваме. Хората без подобни проблеми никога няма да разберем тези, които ги имат. Затова горните три аргумента са правилният подход според мен. Ако всички схванем тях, може би политиката на социалния апарат ще работи по-добре. А вече колко пари ще има държавата друг въпрос, който прекалено се влияе от времето и събитията. Кампанийните събирания на пари само пречат в дългосрочен план.

  16. „„Никът Матева“ пледира за пълна отмяна на приетия на първо четене ЗЕС! “ Дали никът Матева има въобще представа за размера на свободите на българите като български и европейски граждани, за документите, в които са запечатани тези свободи и накрая – има ли и елементарна представа от същността на закона, ако не е IT-специалист? Нека оставим на специалистите да обработят конфликтната ситуация в посока към подобряване на националното законодателство, хармонизирано с европейското. Няма нужда хората да бъдат сплашвани, че „властимащите не целят демократичност, а безприкословно подчинение и страх“. Живеем в 21-ви век, в демократична държава, която се учи да спазва общи правила, включително и демократичните свободи на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.