Изборни – защо, кой, къде и как

Тъй като нямам много време тази седмица ще събера на едно място няколко неща за изборите. Първо започваме с информация за евро-изборите. Статиите ми за тях, както и доста външни препратки може да намерите на специалната ми страница по темата. Към нея се стига и с логото със звездичките отдясно. Също така съм публикувал серия от интервюта на кандидат евро-депутатите. До края на седмицата трябва да имам още няколко. Извинявам се на кандидатите, които съм помолил за интервюта, но не съм им пратил въпроси – излязоха непредвидени проблеми и няма да имам време.

Ако още се чудите защо да гласувате, погледнете тези мотиви. Те са на блогъри, които с няколко изречения излагат желанието си да гласуват и смисъла от целия процес. И аз съм там. Също може да видите клипа, в който няколко блогъра (и пак аз) участваме с подобно послание. Ако се чудите как да гласувате, вижте този ми клип тук, където обяснявам подробности.


Евро-избори в чужбина

Ако ще гласувате в чужбина, обърнете се към посолството си за информация къде ще има секция. Ако не знаете, значи най-вероятно ще има само в посолството. Доколкото разбирам никой никъде не е провел официална информационна кампания, а информацията излезе в нета в последния възможен момент. Затова и секции в щатите няма да има.

Във Франкфурт секция ще има. Даже ще съм част от изборната комисия. Не знам до колко ще мога да пиша по време на изборния ден информация тук, но най-вероятно няма да мога въобще. Все пак след това ще има подробен „доклад“. Ако искате да гласувате във Франкфурт, няма нужда да сте подали декларация предварително – елате просто в консулството и всичко се прави на място. Ето как да стигнете до там. МОЖЕ ДА ГЛАСУВАТЕ В ЧУЖБИНА И С ЛИЧНА КАРТИ!


За парламентарните избори в чужбина

Секции се откриват пак със 100 декларации до 14. Юни (10 дни). Вече се събират такива за Манхайм и Нюрнберг. Ако искате да гласувате там, обърнете се към дружествата. За Франкфурт отново ни трябват хора. Попълвайте тази декларация (N10) и я пращайте единствено и само на този мейл: honorarkonsul@bulgarien-hessen.de

Ако имате повече въпроси, питайте отдолу и ще ви отговоря.

21 коментара

  1. Чакай сега, блогърите като цяло ни убеждаваха какви маскари са политиците, то бяха псувни срещу кого ли не, а сега – вървете, че гласувайте. Да не би и интернет общността да видя дебелия край? Не бойте се, никой няма да ви закачи. Интернет не е свобода на словото, а бизнес.

  2. @тотко – Политиците са маскари, защото ти и аз сме им позволили да станат такива. Оставили сме ги да правят каквото си искат и с апатично отношение като твоето сме им създали перфектната среда да си въртят сделките и интересите. Изборите са един от добрите начини за уражняване на контрол. Другия е това, което ние – блогърите – правим, а именно да разгласяваме сигнали, да отразяваме съмнителни сделки и да коментираме спорните решения. Трябва обществен контрол. За да имаме право на такъв обаче трябва да гласуваме. Независимо дали не виждаш смисъл или не ти се занимава. Самия акт на гласуване декларира внимание към това, което ония правят. При 30% актинвност нагласата е съвсем различна, отколкото при 60%.

  3. Откъде си сигурен, че ми е апатично отношението. Дори да е такова – щом като всички медии, включително и уж модерните блогове ми приказват от сутрин до вечер колко са калпави политиците, то хората си казват – щом е така, защо да гласувам? И тия са като ония. За апатията са виновни И средствата за масова информация, вкл. и тези, използващи мрежата. Те водят до хаос и анархия, а след тях неизбежно идва диктатурата. В различни форми.

  4. @тотко – Чакай малко – изкара, че с коментарите си за политиците докарваме държавата до анархия и диктатура! По дефиниция няма такова нещо като свестен политик. Има изключения, но те са единици и обикновенно или не успяват, или биват застрелвани. Обсъждаме останалите, за да знаят хората какво се прави, за да има обществено внимание и по-важно – мнение върху проблемите и съответно – някакви конкретни очаквания. Материята, която се решава в парламента и министерствата (пък камо ли в Европейския Парламент) всеки ден е много сложна и е невъзможно всеки избирател да преглежда и разбира всичко. Лошо е, че медиите предават сдъркана само определена информация и затова ние блогърите допълваме информацията с алтернативен поток, които е независим и нередактиран. Какво от всичко това може да доведе до хаос, анархия и диктатура. Блогосферата е само-организиращо се образувание и е само привидно хаотично.

  5. „Ако искате да гласувате във Франкфурт, няма нужда да сте подали декларация предварително – елате просто в консулството и всичко се прави на място.“

    A този текст дали не може да създаде проблеми?

    (9) Българските граждани, които желаят да гласуват, заявяват това не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма чрез саморъчно подписано заявление – подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до посолството на Република България в съответната държава

  6. Отивам да отворим секцията. Адреса го знаете. Идвайте и гласувайте. Ако някой има проблем, да ми звънне на 0176/63200300.

    @kyky – Текста е за да сд отвори секция. Това вече го направихме и секция има. Остава само хората да дойдат и да гласуват. Написах го, защото някои не знаят, че могат да гласуват без да са подали декларация.

  7. в отговор на декларацията която даваш за отваряне на секция ето какво получих:
    Uvajaemi g-ji i gospoda,

    poluchihme chrez bueroto na bivshia pocheten konsul na Balgaria v Stuttgart Prof. Nussbaumer vashite zaiavlenia za glasuvane. Tai kato v Stuttgart ne e predvideno da bade otkrita izbiratelna sektia, mojete da glasuvate na 5 Juli v Muenchen, v Generalnoto konsulstvo.
    Molia za Vashi potvarjdenia na tozi email adres na Gen.konsulstvo, ako reshite da glasuvate v Muenchen, za da Vi vpishem v izbiratelnia spisak. Srokat za tova e do vecherta na 14 Juni.
    Predvaritelno blagodarim. Ako ne badete vpisani predvaritelno v izbiratelnia spisak, sashto moje da glasuvate, kato shte badete vpisani v nego pod cherta v denia na glasuvaneto.
    S nai-dobri pozdravi
    T.Kraynina, konsul
    Bulgarisches Generalkonsulat
    Walhallastraße 7
    80639 München
    Tel. 089 171 176 14
    Fax 089 155 006
    mail: genkonsulbg@yahoo.de

    а това е моя коментар:
    БЪЛГАРСКО консулство ми пише писмо на латиница при това в страшно отвратителен вид?!?! как е възможно представител на държавата да използва такава форма???
    После толкова ли сме зле че ГЕНЕРАЛНИЯ КОНСУЛ на Република България ми пише от адрес в яхуу?!?!
    Вбесен съм от простащината и некомпетеннтността на тези хора които нямат не чувстват никъква нужда да защитават честта и достойнството на институцията и държавата която представляват.

  8. Защо се учудваш zdr74, цялата работа е да не могат хората да гласуват. Вчера при коментар на новина за проблем със секция в Щутгарт по REtv, говорителя на външно министерство Драговест Горанов, заяви че Германия не разрешавала провеждането на избори за парламент на чужда държава извън консулствата и посолствата. Интересно това колко е вярно щом избори за европарламент Боян организира във Франкфурт, или просто така е по-изгодно на някой. А на предишни избори в Щутгарт са гласували доста хора. Сега ще искат да ходите до Мюнхен за да гласувате. Май външно го мързи да си мръдне пръста и да организира нещо. А защо пишат на латиница – може да са забравили кирилицата, от много писане на обяснения и лъжи до Еврокомисията къде и колко пари са „усвоили“-откраднали. Или просто си направи извода какви хора назначават от външно за консули и посланици.

  9. Това, което е казал този говорител е вярно, но относно Щутгарт – там има консулство (както и във Франкфурт). Освен това при желание от Външно могат да се договорят с някое чуждо консулство там да се проведат изборите в другите градове. Но при положение, че Гоце ходи на лов предимно в държави като Туркменистан, а парламентът далновидно признава държави като Косово, не знам с кое посолство можем да си партнираме…

  10. Ето какви новини излязоха преди малко – „От 252 изборни секции в чужбина, близо половината ще са в Турция“
    http://www.dnevnik.bg/izbori2009/2009/06/17/737596_ot_252_izborni_sekcii_v_chujbina_blizo_polovinata_shte/

    Изводите всеки може да ги направи.

    И въпреки тези явни машинации, мен няма да ме откажат да гласувам на 5 юли.

  11. @Митко – Е какво да ти кажа!? В Германия пък се прави всичко възможно да няма секции. Опитахме се да отворим 10 и ни отказаха. Сега ги гоним за обяснение, а те се измъкват с невероятния довод, че немците отказали. На това дори немците се шашкат.

  12. За втори път влизам в този блог и пак се налага подробни обяснения по повод своеобразни „легенди“ да пиша. Пускам публикацията ми от facelook. Който вече я е чел, няма нужда да повтаря. 🙂

    ––––––––––––––––––––––––

    Здравейте,

    по повод на масовите кампании за отваряне на избирателни секции в Германия, в които чрез подпис се включих и аз, бих искал кратко да напиша нещо. Искам да споделя на Боян Юруков и на всички, които са участвали в организацията, че такова едно гласуване за чуждестранни парламенти по принцип не е разрешено от немската държава за секции, извън официалните консулски и дипломатически мисии, т.е. една такава кампания е била в самия си замисъл обречена на неуспех и е трябвало да се води на друго ниво (казвам го като идея за бъдещето, а не като критика). Има едно изключение и това са изборите за обща европейска власт.

    Не знам как е могло да се стигне до тази масова и похвална обединена кампания, за която пише вестник „Дневник“, без да е имало правно основание за нея в нито един момент на територията на ФРГ. Обикновенно преди да пиша проект чета какви са изискванията за финансиране, а преди да започна кампания проверявам законите, което явно не се е случило.

    Няма да съм голословен. При мен са налични 3 официални становища по точно този въпрос в отговор на мое питане от две немски компетентни министерства и обяснения защо на Р.България не е позволено това. Имам и немска хронология на събитията и няма какво да вините посолството ни! То е поискало навреме всичко и е получило актуален отказ. Няма как да си изкривим езика и да не го кажем.

    Виенските конвенции не предвиждат това право и то е национална компетентност, а не международно право.

    Гърците, дори и да са гласували са частен случай, защото те са задължени по закон да гласуват, а ако не го направят имат парични глоби.

    По закон в Б-я и във ФРГ въпросното писмо от Б-я до ФРГ и неговият отказ представляват “защитена дипломатическа поща” и е изрично забранено, дори и доброволното им публикуване.

    Все пак има достатъчно места за гласуване и който иска ще може да отиде. Тук не бива да забравяме и че почти всички чуждестранни гласове са за ДПС, което с нашата система обезсмисля до някъде гласуването в чужбина чисто математически.

    От публикуване на становищата, с които разполагам ще се въздържа, понеже никой не ми е давал това право, пък и както вече е казано, това не е официална информация.

    Поздрави,
    Стоян Монев

  13. @Стоян Монев – Монев, както винаги не уважаваш труда на другите и не мислиш напред, а само какво може да се изкара на момента. Наистина има такава инструкция за това, че не може да се гласува извън консулствата и отказа на немската страна е с препратка до memo от 2005-та. Факт е обаче, че немците се обосновават с идеята, че в Германия е възможно да се гласува с писма и така реално не се накърняват правата на българите, които не могат да гласуват. Това, което те не могат/не искат да разберат е, че в България този начин на гласуване не се приема и така десетки хиляди остават без достъп до секция. В разговорите ни с юристи се оказва, че има реален шанс за това да ни позволят, ако просто дипломатите натиснат малко. Наистина го има проблема с принципния отказ, но мисля, че си достатъчно време в Германия, за да знаеш, че тук във всяко правило и инструкция има достатъчно място за маневриране и най-често крайното решение е оставно на компетенциите на прости чиновници. Тук навсякъде е така. Затова шанс има и това, което правим не е безсмислено.

    Що се отнася до секциите в други държави, има възможност да се отворят секции в последния момент, ако на хората им се занимава. Тук има инструкции от Зелените. Ще гледам да ги пусна най-скоро. Подготвяме и карта на всички секции и информация как ще се гласува.

  14. Какво значи „както винаги“? Някаква тенденция забелязваш явно в действията ми, която не може да се обоснове от горната ми публикация. Не знам дали тук не намираш и някакъв паралел с един мой „приятел“ от миналото, който никога го е нямало.

    В отговора на немското правителство до мен се изтъкват съвсем други причини за отказ, като например „Durch die Beschränkung der Urnenwahl auf die Gebäude von Botschaften und Konsulaten wird das Risiko von Störungen und der Einsatz von Ressourcen zur Gewährleistung der öffentlichen Sicherheit im Umfeld der
    Wahlhandlung möglichst gering gehalten“, а гласуването с писмо е дадено само като пример за друга възможност и е обърнато внимание на това, че да могат българските граждани да гласуват с писма е компетентна не немската, а българската държава.

    И не става дума за някакво си „мемо“ от не знам си кога, а за системна политика от 1991 г. досега. Последните две писма са: Rundnote Nr. 08/2005 vom 16. Februar 2005, GZ.: 505-510.31, die auf die Rundnote Nr. 08/2003 vom 19. Juni 2003 Bezug nimmt.

    Моето, трябва да призная, изключително раздразнение дойде от това, че толкова много хора си дадоха труд за сausa рerduta. Ако сметнеш колко много часове на вложен всеобщ труд биха могли да бъдат вложени в нещо друго… И не забравяй, че не говоря на изуст, а от личен опит. Преди време на нас ни загубиха 12 000 подписа в НС в София.

    И сън наясно с дългосрочните „ползи“, но не мисля, че провалът сега би обединил българите в Германия в бъдеще. Не мисля и че ФРГ ще си промени позицията под натиск на което и да било посолство на държавичка от Източна Европа, намираща се в ЕС „по милост“, а не въз основа на изпълнени критерии.

  15. @Стоян Монев – Каза „както винаги“, защото се знаем още от 2002-ра и виждам, че малко неща са се променили.

    Няма голямо значение колко е голяма държавата, когато нещата опират до лобиране и подходяща аргументация. Факт е, че не е ясно дали от посолството са си мръднали пръста да ги убедят или просто са им пуснали факс с две въпросителни. Независимо дали успеем да отворим секциите, шумът около всичко ще има две ползи – ще дадем да се разбере, че във Външно и в посолствата не си вършат работата и ние смятаме това за неприемливо и повече хора ще научат за изборите и може би ще гласуват.

    Причината ДПС да има толкова много гласове е, защото ходят организирано работниците към секциите. Ако увеличим активността, повече хора като нас ще гласуват за десните и алтернативните партии.

    И накрая – отношението ти към България като „държавичка от Източна Европа, намираща се в ЕС по милост“ е недостойно. Имаш право на това мнение, но и аз имам правото да смятам, че така показваш един типичен комплекс на самосъжаление, който много наши съграждани в чужбина прехвърлят върху цялата си родина като някакъв външен субект, към който едва ли не не принадлежат и който е виновен за всичките им несгоди.

  16. Искам да използвам случая да подхвърля една друга възможност: Възможно би било избори да се проведат в чужди консулства и посолства. Не съм търсил конкретен пример, но съм чувал, че молдовските избори в Нова Зеландия преди години са били в сградата на румънското посолство (непроверена информация).

  17. Много неща са се променили от 2002-ра година от времето, в което всъщност имахме за кратко нещо общо. Например, завърших едно образование и сега го надграждам с друго, другите неща не искам да ги пиша в блоговете, защото са лични.

    Но си и прав, че много неща останаха каквито бяха. Едно от тях, което бе такова и през 2002-ра година е, че не земесвам работата си с политически партии и синдикати, като “Подкрепа” , например. Не им позволявам и да влязат в организации, които представлявам. Доколкото си спомням и това бе ключовият момент за разминаването ни преди време. Тук говоря само за работата и това не изключва лични инициативи в бъдеще.

    Второто, което остана непроменено от 2002-ра година е, че предпочитам делата пред словата; работата пред медийното симулиране на работа; обединението по културни, трудови и по интересни принципи, а не такова по стихийни и идеологически.

    Третото, което остана непроменено е, че никога, доколкото зависи от мен не позволявам демократичните принципи да се превърнат в партократични. Една демократична структура, която не може да вземе бързи и навременни решения е обречена и няма бъдеще. Структурите, в които съм участвал винаги са вземали решения, подкрепяни от мнозинството в рамките на законите, т.е. демократични.

    ––

    По същество:

    1) Знам какво са пуснали от Берлин: то е правно изпипано и единственото законово позволено. Не са упражнявали натиск, да, но няма и как да го направят, при наличието на немска позиция, без прецедент.

    2) Причината за гласовете на ДПС е, че тяхната група е най-голяма, концентрирана и организирана, а не само, че са най-организирани.

    –-

    За “държавичката” може би си прав. Уви, това не са мои думи и трябваше кавички да им сложа. Позагледай се в он лине репортажите на обществения ZDF, WDR и ARD и ще видиш, че това се казва нееднократно от страна на CSU и на CDU. NPD и DVU изобщо не ги споменавам.

    За съжаление чисто фактически няма как да им се противопоставя, защото сме малка държава и защото не сме изпълнили критериите в най-важните сфери: правосъдие и вътрешен ред, земеделие, инфраструктура, борба с корупцията и жизнен стандарт. Няма как иначе да се нарече това положение. Процедурата да не ни приемат изискваше съгласие на 2/3 от държавите на ЕС и това нямаше организаторно как да стане.

    Комплексите, учи ни патопсихологията, се създавали, за да “ни пазят” от непознатото и от това, което не разбираме или от което се страхуваме. Другата възможност да ги трупаме е, ако чувстваме малоценност. С оглед на досегашната ми фактическа биография, финансирани проекти и системно налагана с всички средства на закона гражданска позиция не мисля, че реално точно в тази насока имаш основание за такива твърдения.

    А с позицията ми в немското общество мога само да съм горд – единственият българин в бързата медицинска помощ, работещ за пожарната (държавата), чрез католическа организация съм, водя курсове за български лекари в Германия, председател съм на УС на небългарска организация. Нямам досега отказан проект. Не знам какво в цялата работа говори за комплекси?!

  18. @kyky

    Мисля, че това ще е правно възможно, но вече и по българските закони е твърде късно. Много хубава идея! Трудността обаче идва от това кое чуждо правителство ще се съгласи? При Румъния и Молдова става въпрос за особен случай, поради общата им от части история при тях, ако е практика, няма да се изненадам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.