FacebookCafe – айде малко offline

facebook, facebookcafe, заведение, кафе, пловдив, фейс,фейскафе, след 5, забавление, парти

Ако минете покрай Азията или ПУ-то в Пловдив, ще видите билборди с реклама на някакво FacebookCafe. То се намира точно до главната сграда на ПУ-то, не е голямо като размер, но за сметка на това е голямо като идея.

Първото, което ви хрумва със сигурност е, че собствениците се възползват от имиджа на Facebook по подобие на много други кафенета и барове. Това тук обаче не само попива доста елементи от „фейс културата“, ако можем да я наречем така, но и обещава доста интересни неща. Пример е салатата Farmville (овчарска) по подобие на (досадната) игра, която набра популярност. Заведението е стилно, с добър дизайн, а кафето (за разлика от доста заведения, които посетих тези три седмици) е добро.

facebook, facebookcafe, заведение, кафе, пловдив, фейс,фейскафе, след 5, забавление, парти facebook, facebookcafe, заведение, кафе, пловдив, фейс,фейскафе, след 5, забавление, парти
facebook, facebookcafe, заведение, кафе, пловдив, фейс,фейскафе, след 5, забавление, парти facebook, facebookcafe, заведение, кафе, пловдив, фейс,фейскафе, след 5, забавление, парти

Говорих с трима от създателите на това кафе и плановете им за бъдещето са страшно интригуващи. Всъщност точно те са причината да пиша това. Идеята на това кафе не е просто да носи името да фейса, а да е връзка между виртуалното и ежедневието. За целта, скоро ще бъдат раздавани членски карти, които при влизане в кафенето ще се разпознават автоматично (дори да са в чантата ви) и ако желаете, на профила ви във фейса ще се изпише, че се в кафето. Също така ще има безжични клавиатури, с които човек ще може да се вписва във фейса и на големите монитори да пише, чати и проверява снимки и съобщения на приятели.

Има още много идеи, сред които са да се качват снимки от купоните в кафето веднага във фейса, да се правят тематични партита, през деня на стената да се въртят снимки на хората, които са влезли, да има бонус система за членове и прочие. Там вече има безплатен WiFi и може свободно да чатите през телефона/лаптопа си. Макар, че заведението сега е малко, собствениците имат големи планове както за връзката с виртуалното, така и за отваряне на нови кафета из града, а по-късно защо не и из станата. От отварянето си на 14-ти декември до сега, интерес към последното са проявили не малко хора.

Очаквам с нетърпение да видя как ще се развият идеите им. Смятам да съм редовен посетител в бъдеще и искрено се надявам това с членските карти и online присъствието да се осъществи. Не се съмнявам, че ще има интерес, защото е близо до университета, а там със сигурност е пълно с Facebook фенове. Дори около името на кафето вече е започнало да се оформя един вид жаргон.

Ако имате още идеи за FacebookCafe, мисля, че собствениците ще ги приемат на драго сърце. Аз пък ще следя отблизо развитието им и ще ви съобщавам. Всички снимки, които направих днес, може да видите във фейса (естествено).

facebook, facebookcafe, заведение, кафе, пловдив, фейс,фейскафе, след 5, забавление, парти

51 коментара

  1. Pingback: Nikolai Nikolov
  2. Pingback: Yanko Tsvetkov
  3. Май са в нарушение на ОУ на ФБ, според което не може свободно да се ползва логото им.

  4. Не „май“ ами в абсолютно нарушение на общите условия и на законите… Най-добре е веднага да премахнат всякакъв FB-брандинг, иначе могат да очакчват от онези FB-посещения.

  5. Pingback: Tweets that mention FacebookCafe – айде малко offline | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  6. Супер идея- дано да се развие добре.

    Заради брандинга наистина трябва да внимават и да работят със компанията. Може да се изгради международна мрежа от такива кафета като допълнителен компонент на Фейс-а 😉

  7. Интересно, ала проблематично от гледна точка на (предполагаемото) непозволено ползване на регистрирана марка. Справка в електронния регистър на европейската служба за марки и дизайни, показва че facebook е регистрирана европейска марка и като такава е непосредствено валидна и за България.

  8. Честито! Дори излизането на кафе с приятелите ми, ще има носи привкуса на on-line общуване. Клавиатури, монитори, лаптопи, pass-карти… На кого да обърна внимание? На човека до мен или на напиращите за чат аватари от знайни и незнайни разклонения на мрежата? Да гледам емотикони и акроними, вместо да попивам емоции и да слушам смях… А около всичко това, витаещото присъствие на мрежа-търговец на социални и демографски данни. Благодаря, но друг да ходи там… А аз, така – по старому ще се виждам с приятели на приказка, а средствата за комуникация, ще ползувам само за да си уредя срещата…

  9. навремето една хубава марка дрехи Аристон в Русе си промени името на Аристон С, именно за да избегне подобни проблеми с титулярът на името в ЕС. Това откъм юридическа страна, иначе идеята е…уникална! Стискам им палци и пак ме е яд, че не живея в Пловдив 🙂

  10. нещастни плагиати.не са първите няма да са и последните.мисля видях и билборд на въпросното кафе с логото на фейсбук.няма да прокопсат.никой крадящ имидж не е.посетителите им са керкенези не уважаващи себе си…да следиш на някого фермата е толкова кретенско, колкото да идеш във въпросното кафе и да си поръчаш фермерска салата,ама тарикати и балъци винаги са ръка за ръка.

  11. От тоя пусти facebook вече започва да ми се гади…

  12. Pingback: FBook Cafe
  13. Pingback: fbookcafe
  14. *Усмихва се*
    А столчета с интерфейс портове, които да си включваме отзад на тила предлагат ли? А солнички с 8 цифрена 16-тична парола, която се дава с уникални заявки към касите?

  15. До колкото знам името и логото са законни, защото фейса ги е регистрирал за Оnline услуги, а не за заведения. То тази гледна точка няма проблем. Наистина от използването им се печели, но целта на кафето не е това, а да свърже общуването online и offline. Няма да има компютри на масите, защото първо са малки и второ ще пречи на разговорите. А който не ми се занимава с интернет и фейса – няма проблем, за него ще си е поредното стилно кафе. Единствено кофти, че им трият профилите във фейса.

  16. Пожелавам им успех, макар че съм сигурен, че ще си имат проблеми с бранд правата, най-малкото са ползвали логото на Facebook едно към едно…

  17. @Боян Юруков – Мда, сигурно няма да има проблем да отворя публичен дом с марката Coca-Cola, нали?

  18. @Уеб Гравити – според мен заната е малко сива от легална гледна точка и наистина в един момент ще трябва да се реши. Възможно е след въвеждането на горните идеи, от Facebook дори да приветстват идеята.

    @пламен – предполагам, че да, но там вече ще почнат дела, за това, че оронваш престижа на марката.

  19. @stir – Не, просто във фейса админите трият всички профили, страници и прочие, които съдържат името Facebook под някаква форма. От легална гледна точка това нищо не значи – все едно аз да изтрия на някого коментара и да е равнозначно на съдебно обвинение за спам.

  20. На тези ще им скъсат от съдене. Неможеш еи така да откраднеш нечие лого и търговска марка без значение от кои сектор. Ясно е че познанията ви по авторско право са по малко от ограничени.

  21. очавадно е че това е нарушение на заколна за авторското право. Абсурдно е това което казва Юруков че търговската марка на фейсбук е само само с онлайн валидност. Това ясно по казва защо авторът на този блог е журналист а не юрист!

  22. Едно кратко уточнение, заради многото мнения, че се нарушавало „авторското право“ на Facebook: ако има нарушение, то се отнася към запазената марка Facebook, сиреч нарушението е (ако работиме с български реалии) не по ЗАПСП (http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2133094401), а по ЗМГО (http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134680576).

    Генерално, правната защита от регистрацията на търговска марка е териториална, т.е. тя важи за определна държава, на пример за САЩ. „Международна“ защита може да бъде потърсена по Мадридската спогодба за международна регистрация на марките съответно по Мадридския протокол, по които могат да се посочват допълнителни държави, където марката да бъде защитена. Като изключение от това правило е „супранационалната“ защита чрез европейска марка на общността.

    Защитата също така се отнася за определен(и) клас(ове) – примерно европейската регистрация на Facebook Inc относно марката „Facebook“ обхваща сравнително много класове: от 9 (изчислителна техника) през 18 (кожени изделия) до 45 (правни услуги). Интересно е, че клас 43 (обслужване на гости, което включва и кафенета, ресторанти) не е включен в регистрацията. Без да навлизам в дълбоки дискусии, засягащи ползването на целостния „get up“ на Facebook в пловдивското кафене, теоритично употребата на (словната) марка Facebook за услуги от клас 43 би била допустима, именно защото собственикът не е потърсил защита за такива услуги. Казвам теоритично, защото Facebook има статус на „ползваща се с известност“ марка, което дава възможността на собственика и да преследва употребата и дори за стоки и услуги неидентични или несходни на тези, за които марката е регистрирана. Отново отнесено към българските реалии, Facebook Inc като собственик на марката Facebook, обосновавайки се на чл. 13 ал. 3 от ЗМГО, може да изиска от пичовете в Пловдив да спрат с употребата на Facebook за техното кафене.

    Надявам се този crash курс по марково право да допринесе за по-доброто разбиране на ситуацията от страна на читателите на блога на Юруков.

  23. Благодаря на Emil A. Georgiev за правното уточнение и се надявам, че на Стиг, теодор и останалите им е станало ясно. Използването на тази марка е легално, но леко в сивата зона. Имало е и други подобни случаи и един от тях в интернет кафето в Бейрут, където са стигнали до споготба. Всъщност написах коментар в статия за тамощното кафе и авторът изпрати поздрави за идеята за пловдивското.

    @теодор – далеч не съм журналист и определено не съм юрист.

  24. Не можеш да очакваш да бъдеш взет насериозно като бизнесмен използвайки „сиви кръгове“ с цел узаконяване нарушаването на правилата на световния бизнес.

  25. видимо безбожното хейтване на тема „запазени марки“, „лицензи“ и „авторски права“ продължава на корем. нека – лош PR няма. погледнато чисто юридически, ако дъ Facebook са регистрирали търговска марка в сектор „Заведения“, тогава биха могли да претендират за някакви права. в конкретният случай, обаче, подобно нещо не се е случило. именно затова, дъ Facebook може да продължи с хегемонията си онлайн. офлайн ще види зор 😉

    п.с. Бояне, съжалявам че не можахме да се засечем там по празниците, другия път обаче се обади, че си в България.

  26. @Стиг – кви сиви кръгове бе!? Какво „законяване нарушаването на правилата на световния бизнес“? Ти в някакви невероятни филми си се вкарал.

    @Brand – непременно ще звънна. Единия собственик ме пита за блогъри от Пловдив, но не бях сигурен дали си си активизирал блога.

  27. Здравей, Бояне 🙂
    Весела идея, определено е нещо ново, така че може да мине като иновация. Дали е много смислено – не зная. Според мен с това автоматично публикуване на снимки във фейсбук собствениците ще си наберат гнева на хора, които не искат снимките им да се виждат онлайн (защита на данните, знаеш колко голямо значение има това в Германия). Така че новата идея може да бъде нож с две остриета.

    Но пожелавам успех на това начинание 🙂

    Поздрави
    Стефан

  28. @Стефан Паленков – естествено е технически невъзможно да се засича всеки, който влиза в кафето ей така. За целта собствениците ще раздават членски карти с RFID чип вътре. В профила на всеки член ще се упоменава дали иска да бъде посочен, че е в кафето в даден момент и дали иска негови снимки на стената. Когаво мине през вратата, четец ще засича картата му и ще проверява дали точно този иска да бъде публикувано нещо. Това е само една от идеите. Дано скоро да би осъществят.

  29. Ресторантчето преди това беше по-хубаво!А отсреща,в Студиозиса, кафето на Бате Любчо Костов е просто по-хубаво..иначе студентките си падат по фейс-кафето…

  30. @айсайдер – на всеки му харесва различна атмосфера. На мен примерно много ми допада едно кафе, което е по средата между ПУ-то и пожарната. Забравих му името обаче. FaceCafe-то ми харесва заради интериора и идеята. Кафето също е доста добро. Като станат и други екстри само там ще си чувам срещи. А Студиозиса го отписах преди доста време заради шума и цигарите. Сега може да се е променило – не знам. От година не съм влизал.

  31. Ха! Това трябва да се провери! Отличен 6 за находчивост на собствениците 🙂 Разбира се, новината беше веднага споделена във фейсбук 😀

  32. И така година след това кафето е затворено и преименувано 🙂

  33. @Димитър Цонев – да, явно са го затворили. Не съм питал защо. Жалко за идеята за автоматично чекиране с RFID членски карти. Всъщност година след като ми дойде тази идея стана популярен 4sq и горе-долу наподобява като идея.

  34. Pingback: Пица от висшата мода « De Libertate Iuris Digitalis
  35. Pingback: Пица от висшата мода « De Libertate Iuris Digitalis
  36. Pingback: Пица от висшата мода « De Libertate Iuris Digitalis
  37. Имате възможност да използвате името на това кафене ние се обръщаме на Турция, които са били поставяне на сделка с Facebook

  38. Приятели, трябва ми консултация относно приложението в Б-я на авторските права на потребители, които публикуват/коментират във ФБ. Някой юрист ако има, удобно ли е да споменете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.