Май прибързах с хвалбите за новия кабинет – спират протестите

Ето какво може да прочетем във Vesti.bg днес:

Събрание, митинг или манифестация не може да се организират в обозначената зона около сградите на Народното събрание, на президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти.

Това ограничение гласуваха депутатите на второто четене на промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Увеличава се от 48 на 72 часа срокът преди събитието на открито, в който организаторите трябва да уведомяват кмета на общината. В документа ще трябва да се вписват целта, мястото и времето на проявата.

По нататък се казва, че промените предложени от Яне Янев за възможността да протестираме по всяко време на денонощието са отхвърлени. В по-голямата си част, неговите предложения са свързани с премахването на комунистическата терминология от закона, която учудващо е оцеляла последните 20 години. Добавя се обаче възможността да се обжалва забрана за протест в рамките на 3 дни и задължителен отговор на съда в рамките на 24 часа. Не, че на всички ни е ясно, че последното просто не се случва никога.

Елементарна справка на сайта на парламента сочи, че законопроекта за изменение и допълнение на Закона за събранията, митингите и манифестациите е внесен от Ивайло Тошев, Емил Радев и Красимир Ципов от ПГ на ГЕРБ. Внесен е още на 10-ти ноември, но явно толкова сме гледали. Всъщност и да сме го видели, пак нямаше да е от полза, защото предвидливо не са публикували текста на предложението. Единствено законопроекта на Яне Янев от седмица по-късно може да бъде свален и прочетен. Тук забелязваме повтарящ се модел на поведение, защото по същия начин са действали и в предишния кабинет при внасянето на трите (тук, тук и тук) им законопроекта за шествията и протестите.

По-рано писах за протестите срещу непонятната идея за разрешаване на генномодифицирани храни и срещу тоталното следене заложено в промените на ЗЕС. Там казах, че реакциите на управляващите „преди, по време и след протеста може да ги разграничи от досегашните управляващи или да ги нареди до тях на стена на срама„. След това ги похвалих предпазливо за това, че не е имало насилие, провокации и отчасти са се вслушали във волята на народа като са ги включи в дискусиите.

Гореизброените законодателни инициативи обаче разкриват желанието им за тиха борба срещу бъдещите недоволни организации и активисти. Не виждам каква е разликата в мотивацията и принципите на сегашния парламент и предишния, при условие че се внасят същите закони, същите идеи и се гласуват с подобни уговорки и недомлъвки. Не знам защо си мислят, че като не са минали тогава, тези предложения ще минат сега. Може би защото имат практическо мнозинство, а може би защото смятат, че народа в’ерва на Бойко и това доверие припокрива всички слоеве на властта. А може би точно там е причината – затова Йордан възкликна, че не може да очакваме друго „от двама милиционери, начело на управляваща партия и парламент, пълен с анонимници„.

Може би тук е проблемът – виждаме парламента като едно цяло, а парламентарните групи – като точни функции на партиите и кабинета. Да предположим обаче, че това не е съвсем така – депутатите наистина имат собствена законодателна инициатива и различни идеи и нюанси могат да се съревновават и поддържат от депутати в една и съща група. Затова нека се съсредоточим върху самите депутати и да се опитаме да убедим тях. Все пак те носят гласа ни, нали?

Ивайло Георгиев Тошев, депутат, закон, протести, митинги, законопроект, парламент, скандал Ивайло Георгиев Тошев

Юрист по професия, избран от Шумен, ’67 набор, женен. Участва в комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, комисията по правни въпроси и тази по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Тук можете да видите видео визитката му по време на изборите.

Красимир Георгиев Ципов, депутат, закон, протести, митинги, законопроект, парламент, скандал Красимир Георгиев Ципов

Отново юрист, избран от София, ’73 набор, неженен. Участва в комисията по вътрешна сигурност и тази по правни въпроси. За жалост няма видео визитка от изборната кампания, но ето какво е казал точно след пускането на законопроекта по БНР. Ето и други две статии за него от преди това в Монитор и в PressClub.

Емил Йорданов Радев, депутат, закон, протести, митинги, законопроект, парламент, скандал Емил Йорданов Радев

Трети юрист, избран от Варна, ’71 набор, женен. Участва в комисията по правни въпроси и тази по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Отново няма видео визитка от изборната кампания и не особена активност, освен факта, че е депутат.

Ако ви е грижа дали следващия път, когато управляващите тръгнат да правят някоя глупост, вие ще може да изразите недоволството си, моля свържете се с избрания от вас депутат, за да гласува срещу промените. Може да се свържете и директно с ГЕРБ съответно във Варна, София и Шумен и да се опитате, ако не да получите контакт, то поне да протестирате официално. А глупости от депутатите специално очакваме още много. Законодателната власт е тихия фронт на различните интереси, защото виждаме вредите от нея доста по-късно – чак като усетим, че определени права са се изпарили под носа ни.

Допълнение 21. януари 17:30

От тук може да намерите телефоните на депутатите: Емил Радев – 0888 247080; Красимир Ципов – 0887 272238; Ивайло Тошев – 0896 868203, 0888 851267.

Допълнение 22. януари 11:30

Свързах се с Красимир Ципов и получих обяснение от него и уверение, че закона не спира протестите, а просто отговаря на осъделни процедури срещу България за липсата на орган за обжалване на забрана за протест. Освен това обособява минимална линия за сигурност, за да не пречат протестите на работата на администрацията.

27 коментара

  1. Не мога да намеря текста на самия закон.
    Можеш ли да ми пуснеш линк, моля те?

  2. @Eneya – те точно това е проблема – не са го пуснали. Горе съм дал линкове към съобщенията на сайта на парламента. Има текста само на този на Янев. Не знам някой да го има. Новините май са от изслушванията и гласуването в парламента днес.

  3. Да, благодаря.
    Тези неща и аз ги намерих днес, докато ровех.
    Ако пуснат скоро, пиши ми в twitter или просто ми остави един коментар, че не съм сигурна дали скоро ще имам времето пак да се занимавам с тази тема.

    Благодарности предварително.

  4. @Eneya – ок. Тъпото е, че май са го приели вече закона или поне е на финалната права. В същото време въобще не е ясно какво се гласува и колко ще е въпросния лимит. Ок, ако е 5 метра, но, ако е 500 м. (напълно възможно според това, което чувам), напрактика се отцепва центъра. Ето какво пише Дневник

  5. о, ивайло тошев а.к.а перчема… смех! яростен гербаджия, подклаждащ имиджа ми на арогантен басмонецепач. ех, спомени…

  6. Pingback: Протести ли? « Кутията за всичко
  7. Pingback: Maria Nenova
  8. Pingback: Maria Peicheva
  9. Pingback: Tweets that mention Май прибързах с хвалбите за новия кабинет – спират протестите | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  10. Бояне, нали не се залъгваш, в това, че „поканата към протестиращите“ да участват в „дискусия“ около промените в ЗЕС, е толкова лицемерна и ялова, че няма никакъв смисъл да я споменаваме! Всички, без изключение, твърдят едно: Директива 24/2006 вече е приложена в българското законодателство; промените са излишни; ако МВР иска нещо, трябва да го каже ясно, а диалогът трябва да започне на ново и на чисто и в него трябва да узастват професионалисти, а не само МВР и Законодателя…

    Борисов просто отказва да се подчини на политическата логика и технология. Толкоз! А на някои това се харесва много!..

  11. @Асен Генов – не мога да знам дали ще има ефект, но е факт, че направиха тази стъпка. Дори и това да е заради простата публичност, това пак беше по-добре от гледна точка на отношение спрямо това, което направиха предишните. А това, че не искат да слушат народа е константа за всички политици и не е под въпрос факта, че винаги ще трябва да ги следим изкъсо. По време на изборите имах един лаф, че ни трябва къса каишка и трябва да ги водим с нея, а не както до сега да ги пускаме да си правят каквото искат. Струва ми се, че тези ще се поддават на такъв контрол по-добре, стига ние гражданите да се научим как да го правим.

  12. Всяка власт трябва да работи под непрекъснат граждански контрол и при диалог с гражданите – експерти, неправителствени организации, инициативни комитети. За щастие гражданското общество в България набира скорост. Доказателство – протеста срещу ЗЕС на 14.01.2010.

    Друг е въпросът, че много от европейското право трябва сега да се транспонира в българското национално право и ще се сблъскаме с решения, които, от наше гледище, не са толкова привлекателни. А то трябваше да бъде транспонирано преди 2007 г. Както винаги закъсняваме.

  13. А бе, щом досега не са ви млатили, значи не са чак толкова лоши…

  14. Имам доброто чувство, че виртуалното ни население е по-читаво от реалното.
    Не съм от ХТМЛ- поколението, та ми разреши, само реторично, като лаик в софтуеъра, да попитам: Глупаво ли е човек да си инсталира на С: програма, която няма като опция deinstall ? 😉

  15. @Апостол Апостолов – и това е вярно 🙂

    @hick-off – Виртуалното население е част от цялото. При това доста голяма. Просто тук се отпускаме и говорим по-сериозно за нещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.