grass fire water wood
 
     
     

10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook

Публикувана е на сряда 27th януари 2010 19:40 в категориите: Технологии и Интернет
Статията отдавна не е актуална, тъй като Facebook сменя постоянно външния си вид, настройките за сигурност и политиката си към личните данни. Моля потърсете повече информация в Help секцията на социалната мрежа.

Някои смятат Facebook за голяма глупост, а други – за бижуто на социалната комуникация в интернет. Сиромахов беше писал за това и аз му отговорих с моята гледна точка. Независимо кой е прав, ако сте се спрели на тази статия, значи има голям шанс да прекарвате време там и да споделяте новини, снимки и съобщения с приятелите си.

Важно е обаче да се знае как трябва да се предпазим. Когато вървите по улицата не казвате на всеки срещнат от къде сте, как е телефона ви и не показвате пиянски снимки от студентските години, нали? Facebook е нещо подобно – улица, на която всеки може да види всичко за всеки. Това е големия му плюс и големия му недостатък. Следвайки обаче следващите 10+1 прости инструкции, вие ще може да се защитите от набези и навлеци без да загубите от плюсовете на мрежата.

 1. Как да не пишат на стената ми?
 2. Как да не виждат, че сме скъсали?
 3. Как да не ме тагват на снимки?
 4. Кой може да вижда албумите ми?
 5. Как да скрия личните си данни?
 6. Какво могат приятелите ми да издадат за мен?
 7. Как може да не ме намират във Facebook?
 8. Защо да не споделяме информация с приложения?
 9. Как да не пишат някакви програми на стената ми?
 10. Общи съвети и полезни навици


0. Език на страницата и общи настройки

Започваме със смяна на езика. Това не е точно правило, а по-скоро уточнение. Може би не знаете, но като превъртите страницата на Facebook надолу, ще откриете най-накрая вляво бутон за смяна на езика. Може да го смените по всяко време, като аз съм оставил моя на Български. Всички примери от сега нататък ще са на родния ни език. Ако предпочитате да ви остане фейса на английски, може временно да смените езика, докато следвате тези инструкции.

език, български, смянаЕто как изглежда смяната на езика
Горе се намира бутона за настройки, а най-отдолу – този за езиците

Менюто за даване на права

Всички настройки ще откриете в бутона „Настройки„, който е горе в дясно до „Търсене„. До повечето типове информация, която може да споделите – дата на раждане, снимки, публикации, право за коментиране и прочие, има бутон за права. Като го натиснете излиза избора, който виждате вдясно. С него може да дадете права на всички, приятели и мрежи, приятели на приятели и само вашите приятели. Възможно е също така да изберете отделни групи, които да упълномощите. Повече за групите прочетете в точка 10.

1. Как да не пишат на стената ми?


Не ви ли писна от Farmville?

Това е най-големият проблем във Facebook. Дори да добавяме само близките си приятели, все някои от тях ще се окаже без работа и ще започне да пуска глупости на стената ви. В повечето случаи това не е нарочно – достатъчно е да направи някой тест, да провери резултата си и той автоматично ще изпрати спам съобщения на всичките му приятели.

За да спрете изцяло това някой да ви публикува нещо на стената, трябва да отидете в „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Информация за профила“. Там има списък с опции като на третия ред от долу нагоре има тикче, което се казва „Позволяване на приятели да пишат на моята Стена“. Изключвате го и всичко ще е наред. Последната опция пък в за „Коментари на публикации“ или кой може да коментира на публикациите (връзки, клипове, съобщения) в профила ви. Това е полезно, ако има хора, които ви притесняват. Преди нея е „Коментари от приятели„, където може да скриете частни дискусии от останалия свят.

2. Как да не виждат, че сме скъсали?


На някои хора просто не искаш да им чуеш мнението.

Тук обобщавам друг често срещан проблем. Когато стане промяна на статуса на връзката (примерно от „сложно е“ в необвързан или обратното) последват доста коментари, някои от които неприятни. Докато в известен смисъл защитата на тази информация ви носи комфорт, скриването на семейното положение и връзки може да спести главоболия на роднините ви. Всъщност възможността за указване на роднинска връзка между членове на Facebook е малко известна и може да се направи от настройките на профила.

За да скриете тази лична информация, отидете отново на „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Информация за профила“. Там потърсете „Семейство и връзка“ и дайте съответните права на хората или групите, които искате да ги виждат.

3. Как да не ме тагват на снимки?


Не искаш това в резюмето си, нали?

Неприятно е ваши познати да качват излагащи ви снимки, но за жалост не можете са ги спрете (освен, ако лично не отидете до тях с бухалка). Това, което може да направите е да забраните да се вижда на кои снимки сте тагнати. Отворете „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Информация за профила“ и намерете „Мои снимки и видео„. Там може да ограничите кой може да вижда снимките, на които сте тагнати. Препоръчвам да са само близки приятели (със списък).

4. Кой може да вижда албумите ми?


Май не е за всички

Подобно на тагнатите снимки, има вероятност да не искате всички да виждат албумите от отпуските или баровете. За целта може да ограничите достъпа до всеки отделен албум. Това става по същия начин, както и всички останали настройки – избирате от падащото меню за достъп всички, приятели или списък, който се изготвили. Тези настройки може да зададете при създаване на албума. След това ще ги намерите на „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Информация за профила“ -> „Фотоалбуми“, където може лесно да определите достъпа до всичките си албуми на една страница.

5. Как да скрия личните си данни?

Както ви казах по-рано, личните данни са важно нещо и все по-често се използват за дребни измами и дори кражба на самоличност. От друга страна е полезно да споделяте неща като контакти с приятелите си, в случай че ги забравят. На мен ми се е случвало често. Затова може да ограничите достъпа до тази информация от „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Информация за профила“, където в началото ще намерите няколко настройки за скриване на рожден ден, интереси, място на раждане и т.н. От „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Данни за контакт“ пък може да скриете адреса, телефона и мейлите си.

6. Какво могат приятелите ми да издадат за мен?

Малко известен факт е, че приятелите ви всъщност могат да издават информация за вас неволно. Дори да ограничите достъпа на всичко само до приятелите си, ако някой от тях използва някой от онези тестове „колко си приличате“, той реално дава достъп на приложението не само до своите данни и история, но и до тези на всички свои приятели. За да спрете това, отидете на „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Приложения и Уебсайтове“ -> „Какво могат да споделят вашите приятели за вас“ и отбележете видовете информация, до които трети лица ще имат достъп през приятелите ви. Аз съм отбелязал сайта си и образование/работа.

7. Как може да не ме намират във Facebook?


Хайде поне да не е заради фейса.

Представете си, че започвате нова работа и колегите ви веднага започнат да ви търсят в интернет и намират снимките, приятелите, данните и статиите, които харесвате. Това е само един от примерите защо може да не искате да ви намират в Google или дори във вътрешната търсачка на Facebook. Може да го направите от „Настройки“ -> „Настройки за поверителност“ -> „Търсене“. Там има отметка за външни търсачки (Google, Yahoo, Bing и прочие) и познатия ни панел за даване на права за това кой може да ви намира във вътрешната. Препоръчвам ви да дадете това право на приятелите си, защото и други като мен намират търсенето във фейса за по-бързо отваряне на страници на познати.

8. Защо да не споделяме информация с приложения?

Във Facebook има много тестчета, игри, късметчета и т.н. Всички те са приложения, които изискват достъп до личните ви данни. Често това става точно преди да си видите „резултата“ и е изискване. Още по често данните, които искат нямат нищо общо с нуждите на приложението. Има сериозни съмнения, че някои от тях събират тази информация и я препращат на трети лица. За да се защитите, забранете достъпа им до информацията си. Това става от „Настройки“ -> „Настройки на приложенията“. Там ще откриете падащ списък с различни филтри за приложения като „Последно използвани“ и „Имащи достъп“.

Може да ви отнеме известно време да махнете достъпа на всички приложения, които сте добавили, но си струва. За да махнете изцяло приложението, натиснете хикса в края на реда ми. На някой от тях няма „Х“, защото те са системни приложения, като снимки, бележки, събития и прочие. Минете през всички филтри от падащия списък и махнете всичко, което не ви трябва или не знаете какво е.

9. Как да не пишат някакви програми на стената ми?


В един момент ни писва, но как да го махнем?

Отделям това като точка, защото е често задаван въпрос. Най-често, ваши приятели са дали достъп на някое приложение (примерно хороскоп) до стената ви. Може да го спрете като им забраните на самите тях да пишат (Точка 1.), да забраните на приложението да пише (Точка 8) или да забраните самото приложение. Последното става като натиснете на заглавието на новината на стената си, после на отворената страница намерите името на приложението и натиснете на него. Тогава трябва да ви се отвори страницата на самото приложение, където по принцип има фенове, коментари и информация. Там вие ще търсите „блокирай приложението“, което се намира горе вляво точно под името.

10. Общи съвети и полезни навици

Първо искам да ви посъветвам да създавате списъци с приятели. Това става от страницата ви с приятели, като на реда на всеки може да изберете в кой списък може да го добавите. Пак там може да създавате нови списъци. Това е полезно не само, защото може да давате индивидуални права на списъците (групи от приятели), но и да следите какво са писали. На началната ви страница отляво има списъци от типа „Новини“, „Снимки“, „Промени в статуса“ и прочие. Натиснете на „Още“ и ще ви се появят всички списъци, които се направили. Тогава ще може да ги размествате с просто изтегляне с мишката на името по-нагоре. Всичко, което оставите над двойната черта ще се вижда всеки път като влезете. Натискайки на този списък ще виждате статуса, снимките и статиите само на определени хора. Това е много полезно, ако сте сравнително активни във фейса и имате няколко стотин добавени познати.

Друг съвет е да не давате права на тестчета и приложения. Често това не е нужно и има малък линк „Пропусни“. Използвайте го. В доста случаи това, че не сте обърнали внимание и сте натиснали „Позволи“ е подразнило поне петима от познатите ви. На мен ми се налагаше да трия тъпи коментари от стената си всеки ден докато сам не използвах гореизброените настройки.

Ако искате да ограничите достъп до някаква информация до минимум, защо просто не я махнете? Интересите ви за книги и филми най-вероятно вече са известни на приятелите ви. Аз примерно въвеждам само информацията, която искам да бъде намерена, като контактите си съм дал само за приятели. Не махайте изцяло стената си, защото иначе профилът ви във Facebook няма смисъл. Вместо това ограничете много писането на нея (Точка 1) и пускайте новини, които самите вие искате другите да видят.


Подобни съвети за Skype може да намерите тук. Ако имате още идеи и съвети, ще се радвам да ги споделите в коментарите. Най-добрите от тях ще ги добавя в края на тази статия. Ако пък имате въпроси относно горните, не се притеснявайте да попитате – сигурен съм, че или аз, или някой друг ще ви отговори. А ако пък минавате през Пловдив, може да погледнете тази идея – FacebookCafe край ПУ-то.


161 коментара за “10 задължителни настройки, за да се защитим във Facebook”

 1. Боян Юруков, Lyubomir Alamanov, Gergana, Лита и ltinuviel писаха за тази статия в Twitter.
  Виж какво
 2. 6
  Лита каза :

  много полезно :)
  знам кои точно приятели да препратя насам да прочетат и да се ограмотят, вместо периодично да вият срещу луната заради някое приложение.. 😉

 3. 7
  Боян Юруков каза :

  @Лита – това го допълвам по малко от Ноември насам като правила и идеи. Седнах тогава да си играя с настройките, защото и на мен ми писна да блокирам хора и тестчета. Дано да помогне на повече, че наистина социалния спам е кофти нещо.

 4. Миглен писа за тази статия в Twitter.
  Виж какво
 5. 10
  Ели каза :

  Много хубави и полезни съвети! Изпълнявам и предавам нататък. Междувременно се хванах за главата колко хиляди тестчета съм направила, колко приложенийца съм добавила и колко нагло те по подразбиране са си дали някои права…

  И още нещо – фейсбук на български sucks! По принцип не преведен на български софтуер, но пък съм твърдо против некадърния/буквалния/грешния/неграмотния превод. Извадиха ми очите правописните грешки.

 6. 11
  Боян Юруков каза :

  @Ели – по принцип и аз не харесвам преводите на български, на много програми, но на фейса става. Проблемът като цяло е, че сме свикнали с английските изрази и преводите на български са или неточни, или звучат странно.

 7. 12
  Боян Юруков каза :

  От Дарик са препечатали статията ми, за да може и техните читатели да се възползват от съветите ми

 8. 13
  Лита каза :

  е, поне са те посочили като автор.. 😕

 9. 14
  Боян Юруков каза :

  @Лита – е, нормално – уважили са лиценза ми. Казал съм, че всеки може да ме цитира, стига да посочи източника. Хубаво е наистина повече хора да научат за това, за да се възпитаме малко как да използваме мрежата. Предишната ми статия за Skype е в подобен стил.

 10. 15
  Лита каза :

  ей, вярно.. 😀 сега видях

 11. 16
  valio каза :

  Потребителите на Firefox (дори и някои други браузъри) могат да пробват и този полезен Greasemonkey скрипт, който скрива всички досадни съобщения от приложенията на homepage-а.

 12. 17
  zaz каза :

  Напиши нещо по въпроса какво правим, когато апликейшъните, които сме добавили… искаме да ги махнем. Аз често ги трия, но те са в 5 списъка, последни, ауторизирани за пишене, за информацията…

  Едно важно нещо е – добавяте приятели, които са ви приятели :-) и ги категоризирайте на време – много улеснява. Първоначално ми се стори тъпо, но после като искам да получа инфо за група хора или да им пратя съобщение… става доста по-лесно.

  Хората, които не са ви приятели, но по някаква причина са решили да ви добавят – направете им ограничена група, добавете ги като приятели, но не им давайте да правят почти нищо, питайте ги кои са и какви са, проучете им профила и или ги изтрийте или ги добавете. Аз на тази група и казвам нещо като „карантина“.

 13. 18
  Васил Светославов каза :

  Сега ако кажеш и как да забраня групи да ми пращат лични, ще си перфектен. Иначе мерси за поредния чудесен и полезен материал!

 14. 19
  zaz каза :

  Няма начин – излизаш от групата. Групите за това са направени – да участваш с нещо по-активно да правиш нещо с групата, докато страниците пускат само updates.

 15. Tsvetelina Petkova и mira mihova писаха за тази статия в Twitter.
  Виж какво
 16. 22
  tcvetelinka каза :

  Дано повече хора да го прочетат, ама не само, а и да го разберат.

 17. Anastas Mavrodiev писа за тази статия в Twitter.
  Виж какво
 18. 24
  Елена каза :

  Здравей, и аз искам да благодаря за полезните съвети.
  Част от настройките вече бях успяла да ги направя така както искам. Но от теб научих как да огранича достъпа до някои снимки, които качвам. Възможността да задаваш различни настройки за достъп на различните албуми е много удобна, поне за мен.
  Сещам се за един куп мой „фейсбук“ приятели, за които ще бъде полезно да прочетат това-онова за публикуване на разни неща по чуждите стени :)

 19. 25
  Elisaveta каза :

  Благодаря и аз. Искам да попитам когато лайквам/коментирам статус или снимка на някои от приятелите ми как да забраня да ми излизат на Wall-a ми. Благодаря предварително

 20. 26
  Боян Юруков каза :

  @valio – има доста такива полезни скриптчета, които променят изглежда и кода на Facebook. Те обаче имат два недостатъка – 1. когато се промени по какъвто и да е начин страницата на фейса, което става често, скрипта има голям шанс да не работи и 2. повечето хора не разбират как работят и какво да правят като не работят, което естествено ги кара да не доближават такива „софтуерни магии“.

  @zaz – Относно първото, може би ще е интересно valio да предложи скрипт, който позволява бързо триене/ограничаване на приложения. Иначе наистина трябва на ръка и отнема час и нещо.

  За приятелите – наистина е полезно да се категоризират така. Аз обаче имам вече 1000 и нещо добавени (не питай) и правя нещо друго – списък с три кръга от приятели – близки, такива, които не съм се чувал от отдавна и такива, с които ми е интересно да говоря и искам да видя какво правят. Останалите са ми некатегоризирани. Номерът е всеки да си намери подходяща структура и да се замисли какво прави въобще там.

  @Васил Светославов – Освен да излезеш от групата, за друго не се сещам. Иначе колко пъти ти се случва да влизаш да четеш съобщенията на стената й? Аз имам правило на 3-те страйка (по подобие на онова на Саркози за спирането на нета) – ако получа три дразнещи или несвързани съобщения от групата – излизам.

  @tcvetelinka, @Елена – дано. Тогава ще има по-малко социален спам и повече интересни неща. На някои хора обаче им идва отвътре да тъпчат глупости и дори горните неща няма да ги спрат.

  @Elisaveta – за това май няма настройка още. Май ще трябва просто да ги триеш на ръка.

 21. 27
  Michel каза :

  Аз знам най-добрата настройка за Facebook:

  Profile > Settings > DELETE PROFILE > exit!

  Шегичка… :) Но поне засега не виждам защо да се присъединя и аз. Може на по-късен етап, не знам. Иначе имах един профил и го затрих тия дни, дори не го ползвах…

 22. 28
  UZUMAKI каза :

  Ето една (сигурна) настройка: не се регистрирайте във Facefuck.

 23. 29
  Боян Юруков каза :

  @UZUMAKI – точно заради такива коментари започнах статията така – тук не споря дали мрежата си струва или не, а как да работим с нея по-добре, в случай че я използваме. Голяма част от причините, поради които хората я псуват са точно заради непознаване на горните възможности и от там потъване в спам и навлеци. Като добавим и малко по-изнервен характер и логично се получават коментари като твоя.

 24. 30
  Боян Юруков каза :

  @Michel – не е нужно всеки да е навсякъде. Аз съм там, защото с някои хора само така успявам да се свържа.

 25. 31
  UZUMAKI каза :

  Аз съм част от мафията, но ако ще давам съвет на хората, той ще е „Стойте настрана!“ 😀 Иначе горните са полезни за нас, дет’ вече сме се подхлъзнали, спор няма.

 26. ju писа за тази статия в Twitter.
  Виж какво
 27. 33
  Emil A. Georgiev каза :

  Юруков, браво – супер полезна информация!

 28. 34
  Боян Юруков каза :

  @Emil A. Georgiev – 10x :)

  @UZUMAKI – точно!

 29. 35
  Димитър каза :

  Благодаря за статията,но вече закрих профила си не виждам смисъл от това

 30. 36
  Боян Юруков каза :

  @Димитър – Тези съвети са за онези, които искат да използват Facebook. Ако си решил да не го правиш – значи си си решил усложненията.

 31. 37
  Амн каза :

  Полезна статия!
  Искам да попитам нещичко – приятелите във фейса виждат ли ако разглеждам техните албуми със снимки? :)

 32. 38
  Biser каза :

  Поздравления за поста. Аз от доста време замислях да напиша подробен материал по темата, защото очевидно има много хора, които не разбират как да се справят с проблемите във Фейсбук. Но така и не ми остана време. Смятам, че ти си се справил чудесно. :)

 33. 39
  Peshi каза :

  Браво, сега ще го постна като линк във фейса за всичките ми гийк приятели :)

 34. 40
  Васи каза :

  Много полезна статия, наистина. Въпреки че съм heavy user на Фацебооk, имаше неща, които са ми неизвестни.
  А конкретно за разделянето на списъци – много е полезно, когато не искаш да губиш контакт с някакви хора, но въпреки това искаш да ограничиш видимостта на личната си информация.

 35. 41
  Боян Юруков каза :

  @Амн – не, не могат да те видят. Всъщност фейса е направен така, че никой не може да следи кой какво гледа – профили снимки, линкове. Има приложения за целта, но при тях трябва одобрение и от двете страни.

  @Biser – аз това го събирам като идеи от 2-3 месеца и все не сядам да го напиша. Добре, че бая хора го прочетоха и дано да има дори малък ефект върху фейс-културата ни.

  @Peshi – супер. 10х :)

  @Васи – това със списъците доста хора не го ползват, а трябва. Просто е малко скрито и не се забелязва като функционалност. С времето открива човек, че с някой хора не си говори толкова, но е интересно да гледаш какво пускат. Други пък почти нищо не пишат и като влязат или качат снимка, просто не искаш да ги изпускат в общия шум.

 36. BeipcyncGycle писа за тази статия.
 37. 43
  slancetoo каза :

  Аз пък искам да питам в началото когато започнах да ползвам фейсбук ми пращаха разни покани за игри но тогава не мо беше ясно нищо и ги блокирах всичките приложения. Сега играя на едната игра и не ми излизат публикаци на приятелите ми на „общата“ стена. Как да го оправя това, за да виждам кой какво публикува?

 38. 44
  Боян Юруков каза :

  @slancetoo – не намерих начин да се отблокират централно приложенията. Трябва да откриеш точно страницата на играта, която ти трябва и от там да я отблокираш.

 39. 45
  slancetoo каза :

  Става дума за Мафията. Значи аз когато публикувам нещо от играта на стената ми в моя прифил виждам публикацията, но на общата стена – не виждам нищо!

 40. 46
  Боян Юруков каза :

  @slancetoo – значи е възможно да си сложила настройките на твоите публикации така, че да се виждат само от най-близки приятели или другите са го направили. Отиди в Настройки -> Настройки на поверителност -> Информация за профила. Това може да помогне.

 41. 47
  Боян Юруков каза :

  @slancetoo – другият вариант е да отидеш в Настройки на приложенията, да намериш Мафията и там да видиш какво си й дала като права.

 42. 48
  slancetoo каза :

  и там гледах. отивам долу в ляво на приложения, от там на редактирай приложения, после където е мафията срещу нея има настройки и профил. На настройки като дам ми излиза: първо е отметка и там имам квадрат за отметка( моя е отметнат) и ми пише запомни мафия, другото е допълнителни права – там Mafia Wars има разрешение да:
  Публикува последната активност (истории от един ред) на стената ми. И там имам отметка. И вече и аз незнам къде да гледам!

 43. 49
  Боян Юруков каза :

  @slancetoo – ами не знам да ти кажа. Като цяло целта на настройките е точно да се блокират такива приложения, а не обратното.

 44. 50
  slancetoo каза :

  добре. благодаря ти!

 45. 51
  kotio каза :

  браво страхотна статия…част от нещата ги бях направил и ми призля когато видях колко теста съм правил и така съм дал достъп на тези приложения до информация за мен…имам въпрос : зададох всички публикации и цялата лична информация да бъдат видими само за приятели и при когато човек, който не ми е приятел се опита да ми разгледа профила, това остава недостъпно за него.но не мога да разбера как мога да скрия и страниците, на които съм почитател.

 46. 52
  Надя каза :

  Защо не мога да публикувам приложения, на стените на моите приятели!? Изпращам нещо си, но не го откривам на стената на получателя!
  Проблем в настроиките ли е или не изпращам правилно(греша последователността) при изпращане на приложението с което искам да поздравя!?
  Благодаря предварително :)

 47. 53
  Лита каза :

  Надя, тука разискваме как да НЕ се случва точно това – щом не откриваш въпросното нещо на стената на получателя, то или той го е блокирал (приложението) или го е изтрил.
  Пробвай да поздравиш чрез „старомодно“ съобщение 😉

 48. 54
  Боян Юруков каза :

  @kotio – това и аз не намерих къде се блокира. Май не може.

  @Надя – както каза Лита, най-вероятно не са позволили на други да пишат на стената им. В точка едно съм описал как става, защото много е дразнещо като се пускат по 20 тестчета на нечия стена. Другата възможност е просто бързо да ги трият, както аз правех преди.

 49. 55
  Надя каза :

  Хубаво, съгласна съм, но защо когато други, общи приятели го правят, тяхните приложения се появяват на стените им!?
  Доколкото се ориентирам, или могат да ти пишат (публикуват приложения) на стената или въобще нямат достъп!? Има ли начин да се ограничават, приятели да немогат да пускат каквото и да било на стената!? Колко бързо да ги трият- аз публикувам и веднага проверявам, просто от любопитство да видя дали съм успяла и не става! Затова и попитах дали аз не правя нещо както не трябва.
  А що се отнася до стандартните старомодни съобщения, Лита…да те наистина се хубав вариант, но приложенията нали са за това да ги ползваме по съответния начин.
  Извинявам се ако съм досадила и превърнах темата в чат, но намирам компетентноста Ви за доста на високо ниво и реших да се възползвам!
  Благодаря и ще се радвам да получа два реда „старомодно“ съобщение 😉

 50. 56
  Лита каза :

  Надя, ако едно и също приложение използвано от друг приятел се появява на стената на получателя, а вашето – не (така го разбрах :)), всъщност, не би трябвало да става така 😕 може би се появяват по-късно? или изобщо не се появяват на въпросната стена?
  Вариантът, който ми хрумва е, получателят много бързо да го трие от стената, но пък това ми се струва малко вероятно.. 😕
  по въпроса за „но приложенията нали са за това да ги ползваме по съответния начин.“ – ами, като видя на стената си идиотски картинки на котенца/сърчица с надпис „I received a Lots-of-Love Heart at iHeart.“ или „Please accept this smile – I got it just for you!“ и направо пощурявам; както Боян е писал по-горе в 8 точка „Защо да не споделяме информация с приложения?“, точно тези сладурести приложения събират лична информация и я предават на трети лица 😕
  Използвайки тези приложения, ние щедро предоставяме свои данни а и на нашите приятели неизвестно на кого.. 😕

 51. 57
  Elica каза :

  Аз искам да попитам, защо когато споделя нещо в тази общата стена, където ми излизат всички, например връзка не ми излиза на общата стена, ами само на моя профил?

 52. 58
  Aneta каза :

  Много полезна информация. БлагодарЯ!Аз имам само още един въпрос: на новия фейс не мога да открия как мога да направя така, че когато коментирам някоя снимка, приложение,т.н. на мои приятели то да не излиза на общата стена, ами да си остава само за човека, на когото пиша. Не искам да излизат снимките, които коментирам в началната страница на фейса.

 53. 59
  Боян Юруков каза :

  @Elica – настройките на Facebook се променят постоянно, затова е трудно да се каже еднозначно. Забелязал съм, че по принцип не виждаме собствените зи съобщения, но другите ги виждат. Освен това наскоро добавига „Популярни новини“, което означава, че ще се виждат предимно тези, които са спечелили вниманието (с коментари, харесвания или кликове) на повече хора. В такъв случай това, което си пуснала ще се види от всички твои приятели само като натиснат „всички новини“.

  @Aneta – Тези настройки зависят от твоят приятел – той може да настрои кой какви коментари да вижда. Когато ти коментираш, ти предоставяш текста си на него, за да се разпорежда. Това, което ти можеш да направиш е, да изтриеш съобщението на твоята страница, че си коментирала дадената снимка. Не съм сигурен дали има автоматична настройка последното да става автоматично, защото постоянно променят вида на фейса.

 54. 61
  Боян Юруков каза :

  Ето подробно обяснение на последните настройки за сигурност на Facebook на български език. Не знам какво от горните ми съвети ще остане в сила:

  http://www.facebook.com/privacy/explanation.php

 55. 63
  Filip каза :

  Моля за вашето съдействие, ако е възможно. От няколко дни повечето от приятелите ми не ме виждат като такъв, а аз ги виждам.Другото което забелязвам е, че каквото публикувам не излеза на стената ми или при публикуване на приятел на стената, публикацията я виждам само аз.Какъв е според вас проблема? Дали става вапрос за настройка или ….?

 56. 64
  Nara каза :

  искам да си закрия профила изцяло,опитвам се от един час някой да помогне моля :(

 57. 65
  Боян Юруков каза :

  @Nara – „настройки на профила“ -> „Закриване на акаунта“ (най-отдолу).

  @Filip – най-вероятно настройките за сигурност. Привключете на български и ги проверете.

 58. 67
  Ani Gospodinova каза :

  Може ли да помоля за малко помощ… интересува ме как да направя така че да не могат да ме отбелязват на снимки, погледнах писаното по горе , но вече настойките са други. Благодаря предварително :)

 59. 68
  Боян Юруков каза :

  @Ani Gospodinova – в настройките за сигурността има една таблица. Под нея вляво има подробни настройки. Там има възможност за махане на тагването и скриване на тагнати снимки от хората.

 60. 69
  Ивчо каза :

  искам да ви попитам как да скрием общите приятели,защото имам един приятел с който имаме поне 5 общи приятели и не ги виждам.По някакакъв начин са скрити незнам и аз как го е направил …

 61. 70
  Боян Юруков каза :

  @Ивчо – Не ми е известно. Порови се в настройките. Променяха ги няколко пъти и им изпуснах края. Има ги на български.

 62. 71
  stanislava каза :

  Здравейте ! Бихме искали да ви попитаме тъй като имаме проблем с нашите приятели в фейсбук. Ние сме интернет сайт и имаме бизнес профил в фейсбук , изпращаме на ден най-много 30 покани за приятелство и вече втори път ни блокирват приятелите и не можем да каним приятели в фейсбук. Виждаме ,че сте наясно с този сайт и затова се обръщаме към вас. Опитахме се да намерим някой администратор в фейсбук но уви не намерихме такъв. Въпросът ни е как другите големи сайтове имат за 2 седмици 10 000 човека а ние не можем ? Благодарим предварително !

 63. 72
  Боян Юруков каза :

  @stanislava – проблемът е, че каните много. Към някои сайтове просто има голям интерес – не се получава само с покани. Изглежда доста от хората, на които сте писали са обявили съобщенията ви като спам. Това е един начин човек да бъде блокиран. Пробвайте различни начини за събиране на последователи.

 64. 73
  stanislava каза :

  Добре, благодарим ви много но в такъв случай какво следва да направим, как да оправим нещата и оттук нататък какво трябва да правим ?

 65. 74
  Боян Юруков каза :

  Бих ви посъветвал да се опитате с промоции за потребителите си, за да ги накарате сами да канят познати. Има много варианти за популяризиране на марка в мрежата и затова бих ви посъветвал да се обърнете към маркетингов специалист в България.

 66. 75
  stanislava каза :

  Благодарим ви много !

 67. 76
  iliya_milenchev каза :

  Здравейте!
  Искам да разбера съществува ли приложение за Facebook.com, с помоща на което да разбирам кои потребители наблюдават профила ми и ако има такова – доколко надеждно и достоверно е то и къде да го открия.
  В различните форуми, които посещавам попадам на противоречива информация – повечето пишещи отричат наличието на такава опция, а пък тези, които твърдят, че я има, не знаят името на приложението. Ще ми бъде интересно да разбера какво е Вашето мнение по този въпрос!
  Довиждане!

 68. 77
  Боян Юруков каза :

  @iliya_milenchev – не, невъзможно е. Спекулации са това, че има такова приложение. Ако видите такова във фейса, знайте, че цели само да събира личните ви данни и нищо повече. Просто от сайта са ограничили точно такава функционалност по ред причини.

 69. 78
  Поли каза :

  Здравейте. Когато напиша в адрес лентата facebook.com и след като ми се зареди страницата където трябва да вляза със своя e- meil и парола, моят e- meil е вече запаметен от предното влизане.Как мога да премахна това запаметяване, тъка, че все едно за първи път влизам от този компютър? Благодаря.

 70. 79
  Мими каза :

  Здравейте!
  Преди да влезе в сила новият облик на Фейсбук, бях направила бележките си видими само за някои от приятелите ми. Имаше такава опция – генерално за всички бележки. Сега обаче не намирам никакви настройки на приложението „бележки“ и няма как да ги отключа за новодобавените ми приятели. Да, знам че при публикуването на нова бележка има опция за поверителност, но по-старите ми бележки си остават висящи. И повечето ми приятели дори не виждат бокса „бележки“ под профилната ми снимка. Виждат го само онези, които съм опълномощила преди. Някой да е наясно как мога да оправя това? Или е просто чужда недомислица, която няма как да бъде поправена от мен?

 71. 80
  крис каза :

  Драги сънародници :smile:,интересува ме следното нещо………какъв е начина никой,независимо то дали ми е приятел или не във Фейсбука да не вижда броя и снимките на другите ми приятели???Ако можете помогнете…..благодаря ви предварително!

 72. 81
  Ангелина Влахва каза :

  Здравей,вече не знам към кого да се обърна!?!Проблема ми е следния от два дни профила ми фб е блокиран ,иска ми новата парола,аз не съм сменяла парола,има ли начин да си въстановя фейсбука???????

 73. 82
  Боян Юруков каза :

  @Ангелина Влахва – вероятно са ви откраднали паролата или сте си я дали някъде. Може да си я възстановите по мейла. Има си бутон около полето за вписване.

 74. 83
  gergana каза :

  @Боян Юруков – zdravei,imam edin vapros kum teb-vazmojno li e da mi se otblokira facebook,ako abv po6tata mi e smenana parola,taen otgovor…i taka nqmam dostap do ni6to?

 75. 85
  Ioana каза :

  интересувам се как мога да забраня тегленето на мои снимки в сайта ..и изобщо възможно ли е?

 76. 86
  Боян Юруков каза :

  @Ioana – единственият начин е да забраниш на хората да ги гледат. Иначе не може.

 77. 87
  Ioana каза :

  жалко… то така файда няма даже да ги качвам… Благодаря за информацията… :))

 78. 88
  mel каза :

  Мога ли да забраня да ме сръчкват непознати?

 79. 89
  иван иванов каза :

  как мога да закрия група във фейсбук

 80. 90
  moni каза :

  здравейте моят въпрос е следният може ли да скрия снимки от определени приятели във facebook?

 81. 91
  inna каза :

  Искам да попитам как мога да си изтрия профила

 82. 92
  Боян Юруков каза :

  За изтриване има бутон в настройките на профила, но трябва да се поровиш. Местят я от време на време. Имай в предвид обаче, че никой от коментарите, снимките или таговете ти няма да се изтрият – само профила и стената ти.

 83. 93
  nadsi каза :

  Здравейте.Искам да попитам възможно ли е да забраня…да ме сръчкват непознати във facebook? :)

 84. 94
  нина каза :

  как да скрия публикациите на стената на фесбук? мерси предварително

 85. 95
  Боб каза :

  Привет! Искам да попитам дали мога да скрия от новините на приятели, групите, в които са ме добавили, които са затворени групи, а не скрити. Аз съм скрил публикуването на стената ми, че се присъединявам към дадена група, но това не пречи като ме добавят някъде да се вижда от приятели. Благодаря! ; )

 86. 96
  Яница Тинкова каза :

  @Поли – има една отметка запомни ме ако ти е отбелязана я махни и просто не я слагай така ще влизаш с твоята регистрация всеки път и ще си пишеш електронната си поща и паролата

 87. 97
  маги желязкова каза :

  как мога да скрия цялата си стена и снимките на които са ме отбелязвали от един определен човек … ??????

 88. 98
  Nikolay Dimitrov каза :

  Затвориха ми акаунта, как да си го възстановя?
  Мейла с който съм регистриран е: nikolay_m_2004@yahoo.com
  От фейсбук ми писаха че съм имал 2 профила им са закрили единия, каква е тази глупост?

 89. 99
  Ани каза :

  Статията е много полезна, но междувременно разработчиците са посменили настройките и сега не знам как да огранича достъпа до стената и снимките си …:(((

 90. 100
  krasi каза :

  имам проблем из4езнахами клип4ета от стената,а аз несамги премахнал,какво да правиа могатли да се вастонавиат,молиа за савет

 91. 101
  Bibi каза :

  здражеите тагната съм на снимки които не виждам как да ги махна?

 92. 102
  Montana каза :

  Страхотна статия г.н Юруков, но моля ви редактирайте я според новите настройки на Фейсбук

 93. 103
  Petya каза :

  Преди време направих някаква настройка така ,че когато се сприятелявам с някой да не се появява ,като информация на стените на приятелите ми ,но сега искам да го възстановя това и от никъде не става.Някой да има идея ?

 94. 104
  Милен каза :

  Здравейте.Искам да попитам нещо относно Facebook: Нямам нито снимка на Профила , нито албум със снимки ,също и на стената, но в ляво на менюто ми изписва снимки(25).Това ме дразни и искам да го премахна, възможно ли е ???

 95. 105
  Magi каза :

  Моля ви помогнете. Преди малко си смених езика без да искам. Сега искам пак да го направя български, но в лентата за смяна на език няма български. Как да го оправя?

 96. 106
  рей каза :

  Като кликна на един човек (не ми е в приятели) ми излиза “Страницата, която заявихте, не беше намерена.“До вчера без проблем разглеждах профила а сега не става.
  Имаш ли представа от какво може да е?

 97. 107
  Ani каза :

  Как мога да възстановя скрита история? Да бъде отново в дневника ,но не е снимка или видео,а е коментар 😀 има ли някакъв начин?

 98. 108
  Илия Миленчев каза :

  Здравейте!
  Искам да Ви попитам как да премахна хората, които ме вдъхновяват от Facebook – профила ми? Не се получава така:
  Редактиране на профила – Възгледи – Хората, които ви вдъхновяват!

  Благодаря Ви предварително!

 99. 109
  Iveto каза :

  Искам да попитам как да си скрия данните от хора който не са ми приятели.Не искам да ми виждат снимките и данните.

 100. 110
  kuci каза :

  Здравейте!
  Искам да Ви попитам как мога да рестартирам настройките на facebook защото някой приятели виждат стената ми и това което публикувам а други не виждат нищо пише им че абоната няма нищо за показване мерси предварително

 101. 111
  Иван каза :

  Имам 2 въпроса:

  1)Как се изтриват любима музика,книги и филми;
  2)Когато търся приятели чрез пощата си и изписвам обявения си е-майл ми се изписва „Все още не можем да въвеждаме контакти от този адрес“.

  Благодаря.

 102. 112
  Иван каза :

  Имам 2 въпроса:

  1)Как се изтриват любима музика,книги и филми;
  2)Когато търся приятели чрез пощата си и изписвам обявения си е-майл ми се изписва „Все още не можем да въвеждаме контакти от този адрес“.

  Благодаря.

 103. 113
  Silvia каза :

  Здравейте !
  Днес моя позната влезе от моя компютър в профила си във Facebook и сега аз не мога да вляза в моя профил.Пиша мейла и паролата,но в следващия момент излиза „влизане“,пак парола,но блокира и нищо не се получава.МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ,аз съм абсолютен лаик.

 104. 114
  Добрата - Лошата каза :

  Тук май всеки пита, но никой не отговаря…

 105. 115
  Боян Юруков каза :

  По-рано в коментарите писах изрично, че статията е стара и повечето съвети не са актуални. Решил съм да направя обновена статия за новите настройки, но не обещавам кога ще стане.

 106. 116
  стеф каза :

  Как да махна този ВИД „ДНЕВНИК“ и да си върна стария облик на профила? Ако може някой да ми отговори ще съм му много благодарна!

 107. 117
  Боян Юруков каза :

  не моге да се махне

 108. 118
  Julie каза :

  Не знам как, но си преместих фейсбук чата отляво и много ме дразни така, моля ви кажете ми как да го оправя и отново да ми е отдясно. Благодаря предварително!

 109. 119
  Таня каза :

  Фейсбук не ми дава да вляза в акаунта си.От вчера постоянно ми иска някаква защита от MacAfee и когато се опитам да я пусна да проверява ми дава че всичко е наред,но единствената ми опция е да изляза и когато го направя започва всичко отначало.Ако можете помогнете ми.Благодаря предварително.

 110. 120
  Руми Стоянова каза :

  По някакъв начин ми се промени резолюцията във фейсбук. Буквите станаха толкова дребни че нищо не мога да прочета. Как да я направя отново както беше преди.

 111. 121
  Дидка каза :

  Здравейте, искам да попитам как мога да си скрия приятелите?

 112. 122
  Skype каза :

  какви са тия глупости бе хора

 113. 123
  kenan каза :

  здр. мой познат има проблем с -фацебоок- не можел да влезе ако не познае на няколко стъпки свои абонати-опитал няколко пъти но е попадал все на непознати свои потребители които са му били от скоро абонати в фацебоок . после попаднал на това.

  Confirm Your Identity
  We need to confirm your identity and the authenticity of your account. Please provide the following information so we can investigate this further.
  Full name
  Your login email address
  Please provide a copy of of your government-issued, photo ID. This ID must:

  Be government-issued (ex: passport, drivers liscense)
  Clearly show your name, picture, and birthday
  Be in color

  Cover up any personal information we don’t need to verify your identity (ex: address, license number). To learn more about why we require a copy of your ID and what types of ID we’ll accept, review our ID policy.
  Your ID
  Качване
  Country your ID was issued in

  в превод

  Потвърдите самоличността си
  Трябва да потвърдите идентичността и автентичността на вашия акаунт. Моля, представете следната информация, за да можем да проверим това допълнително.
  Пълно име
  Вашият имейл адрес за вход
  Моля, дайте копие на официален документ за самоличност със снимка. Този идентификатор трябва:

  Бъдете издаден от правителството (напр., паспорт шофьори liscense)
  Ясно показват, вашето име, снимка и рожден ден
  Бъдете в цвят

  Покрийте каквато и да е лична информация, ние не трябва да удостоверите самоличността си (напр., адрес, номер на лиценз). За да научите повече за това защо ние изискваме копие на лична карта и какви видове ID ще приемем, прегледайте нашата политика ID.
  Вашият ID
  Качване
  Държава си за самоличност е издаден в

  изискало да копира личната си карта и да предостави данните на

  фацебоок

  какво да направи

  помогнете .

 114. 124
  alex каза :

  как да си deafult всички настройки на facebook …

 115. 125
  валя каза :

  не мога да намеря настроиките помогнете моля

 116. 126
  babygirl_90 каза :

  @рей – Това се случва, защото профила е изтрит или си блокиран.

 117. 127
  inna каза :

  здравейте когато влязох в фейсбук още първи път имейла ми се запамети как да го изтрия от фейсбук начало

 118. 128
  юлия каза :

  защо не мога да споделям в дневниците на приятели

 119. 129
  sisko каза :

  Защо опцията ми за тагване е блокирана ? Как да я отблокираме? Моля Ви кажете ми ! Ще ви бъда страшно благодарна ! ^_^

 120. 130
  kemcheto каза :

  Как да направя да не получавам саобщения от хора който не са ми приятели?

 121. 131
  kadrie каза :

  здравейте,някой е създал фалшив профил с мои снимки какво да направя помогнете ми

 122. 132
  kiril каза :

  искам да ме следват в фасебоок,но не ми излиза в стената следене бутона,моля някой да ми каже,какво да направя за да ми излезе следене бутона на стената,свържете се с мен : ivan_kirilov_95@abv.bg

 123. 133
  dionisieva каза :

  Моля помогнете!!!Хакнаха ми фейсбука и сега не мога да влезна в него!!!Сменили са ми паролата!!Сега от моя профил пишат на приятелите ми и ги карат да пращат някакви смси,а приятвлите ми си мислят,че съм аз!!!Има ли вариант да изтрия този профил,без да влизам в него?

 124. 134
  Muriel каза :

  Не зная как, но грешно е отбелязано училище, в „което съм учила“. Как мога да го премахна?

 125. 135
  biserka miteva каза :

  изкам да ми се въстановят харесванията от фейсбука-аз не съм изтривала-как изчезнаха от стената ми.

 126. 136
  mitko каза :

  когато бях онлайн ми излизаше в горния десен ъгъл дейността на приятелите ми. скрих го, а сега как може да го включа отново?

 127. 137
  mitko каза :

  когато бях офлайн ми излизаше в горния десен ъгъл дейността на приятелите ми. скрих го, а сега как може да го включа отново?

 128. 138
  Нина каза :

  Здравейте!как да направя,така че да не могат приятелите ми да харесват-снимки,публикации…Знам,че има такава функция,но не знам къде да вляза.Благодаря,предварително. :)

 129. 139
  кики каза :

  Здравейте искам да попитам как да накарам човек които не ми е приятел да махне мои снимки

 130. 140
  kris каза :

  Здравейте немога да пращам покани за приятелство в фейса блокнат съм за 30 дни
  Има ли начин да се оправи това нещо ?

 131. 141
  divaneeto каза :

  как мога да си огранича съобщенията в фейса.В смисъл да не ми пишат хора който ги нямам в приятели? Благодаря предварително :)

 132. 142
  Веси каза :

  Здравейте! Интересува ме как мога да направя така,че публикуваните от мен снимки да не могат да се теглят , включително и от приятелите ми. Благодаря!

 133. 143
  Роро каза :

  Веднъж се чекнах във фейсбук и след това п
  остоянно при всеки мой пост излиза … near by Sofia, Bulgaria….как да премахна това? Не искам другите постоянно да знаят къде съм.

 134. 144
  Vesi каза :

  а как да направя така,че снимките които съм публикувала да не могат да се свалят от другите абонати? Благодаря!

 135. 145
  angelinka dimitrova каза :

  когато влиза вьв профила си и псле излизам после когато триабва да влиаза следващиа път данните тоест ел. поштата ми и паролата са ми там зашто е така и как да напражиа така це когато си отворя лап топа за да влиаза вав профила си аз да си ги поставиам данните а не да са залипени там

 136. 146
  Галинка каза :

  Здравейте! Имам нужда от помощ! не знам какво направих, но изведнъж страницата ми във фейса се обърна, а по точно: това където е горе в ляво -покани за приятелство, известия и съобщения се премести в дясно. Изобщо което беше в ляво отиде в дясно/освен че е неприятно с черен фон/

 137. 147
  николай каза :

  когато бях онлайн ми излизаше в горния десен ъгъл дейността на приятелите ми. скрих го, а сега как може да го включа отново?

 138. 148
  donka каза :

  как да си отблокирам опцията още публикаци

 139. 149
  Petar Angelov каза :

  Как може без да блокирам даден приятел, да го спра да ме вижда в новините си, т.е само ако ми отвори стената да вижда какво публикувам? Има ли такъв начин, имам един изключително досаден приятел, който не спира да ме тормози за всяка публикация?!

 140. 150
  Машината каза :

  Моля за помощ:

  Активирал съм функцията да ми изпращат СМС при всяко влизане в акаунта. От три дни не получавам код. Четох в нета, че и други хора имат подобен проблем.
  Издирих някакви линкове за връзка и писах на Фейсбук, звънях на мобилния оператор, но НИЩО. Профилът го използвам и за работа, а не само са забавление. Затова ми е важно да си го възстановя.
  Има ли друг начин да го направя без този код, или да ми дадете някакъв Имейл за връзка, или нещо друго, което да ми помогне? Направо не знам какво да правя :(.

 141. 151
  Stefani каза :

  искам да ме следват в фасебоок,но не ми излиза в стената следене бутона,моля някой да ми каже,какво да направя за да ми излезе следене бутона на стената,свържете се с мен

 142. 152
  Stefani каза :

  искам да ме следват в фасебоок,но не ми излиза в стената следене бутона,моля някой да ми каже,какво да направя за да ми излезе следене бутона на стената,свържете се с мен todorova3230@abv.bg

 143. 153
  мариана иванова каза :

  В горния десен ъгъл не ми излиза дейността на приятелите ми и дали в момента са активни във фейсбук. Как да активирам тази функция?

 144. 154
  галя ахмедова каза :

  Как да си оправя часа показва ми с 3 часа назад?

 145. 155
  Кали каза :

  Здравейте!
  Имам малко може би за мен странен за Вас незнам въпрос, дано ми помогнете не му намерих отговора..
  Имам познат с които се скарах и от тогава мен и моите приятели някакси е ограничил така че когато му отворим страницата на facebook се вижда САМО коритсата му и профилната снимка АБОСЛЮТНО НИЩО ДРУГО.. но тожа сме шепа хора които сме от приятелите му другите имат достъп и виждат всичко както е нормално и допуснал.. как става това ограничаване? Искам и аз да го огранича така ..

 146. 156
  Vasi каза :

  Здражейте! Как мога да си огранича съобщенията в фб, да не ми пишат хора който нямам в приятели?

 147. 157
  angel каза :

  здр как мога да си върна абонат които ме е блокира

 148. 158
  ани каза :

  защо като отворя чата на приятел ми изписва не може да участвате в дискусията, а той нито ме е блокирал, нито ме е премахнал от приятели, на какво тогава се дължи?

 149. 159
  пламена каза :

  Може ли някой да ми каже как мога да направя да ми се виждат само общите приятели в facebook?

 150. 160
  feisa каза :

  здравейте! искам да ви попитам от кое зависи локализацията когато пишеш съобщение от телефон във фейсбyk? Дали е вярно това нещо къде се намираш или е просто от някакви настройки на телефона и дали това може да се махне да не ти излиза?

 151. 161
  Ина каза :

  Здравейте, мой приятел използва фейсбук приложението единствено през телефона и се сприятелява всеки ден с по няколко жени от различни държави.Проблемът е, че твърди че не им приема той поканите, а само докато влезе във фейсбук автоматично се сприятелява…

  Възможно ли е?

Оставете отговор

Може да използвате тези тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b rel=""> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong rel="">

Създадете си Граватар, за да има снимка до коментарите ви.

Декларация за поверителност

.