3 Март наближава. А знаме имате ли?

знаме, 3-ти март, март, 3 март, флаг, национален празник, празненство

Благодаря на Мирослав Пенчев за снимката

Преди година попитах същия въпрос – ще слагате ли българско знаме пред къщата, апартамента или офиса си за националния ни празник? Миналата година аз го направих. Лесно е – купувате си знаме от един от многото търговци и го прикрепяте към прозореца си. А и винаги е добре да има българско знаме в дома. Ако сте по-изобретателни може да закрепите и прът, на който да се развява.

Все говорим, че в България не празнуваме този празник, а го имаме просто за почивен ден. Ето това е един добър начин да се отбележи. В чужбина сънародниците ни дори подготвят тържества по случая – пример за това е Манхайм. Ще се радвам и ако снимате знамето си и го качите във Facebook или Flickr, където съм направил специална група за целта.

Може да ви е интересна и добавката ми за Firefox, която заменя логото на Google с българското по всяко време. Тя също се роди по случай 3-ти март. Подготвил съм и специално мартенско лого.

26 коментара

  1. От няколко години имам знаме – доста е голямо и го слагам на балкона. Изпозлвам го и за футболни мачове на националния.

  2. Не бих сложила повече.Когато живееш в чужда държава,много често да излагаш националстта си и знамето си се счита не само проява на лош вкус,но и по-праволинейните хора направо започват да те мислят за националист.Хората са шовинисти.А това е много чувствителна тема.

    Когато дойдох в Дания,си сложих едно малко знаменце на пръчка на прозореца.Хората около мен започнаха да ме назовават като „The Bulgarian girl“ вместо Пламена.Е,аз не искам тяхното впечатление от мен да се ограничава до това откъде идвам! (Не става въпрос да крия,че съм българка,напротив) Махнах го. А един колега най-учтиво ми обясни,че тук в Данич флага е повече от свещен и дори има закон,който не позволява на друг флаг да е по-голям,окачен над или до Датския,така че да го засенчва.

    Не бих им гъделичкала националистическото чувство на Датчаните.Има други начини да покажа,че обичам страната си.

  3. @dimitkoster – аз по стечение на обстоятелствата имам две големи, едно малко, тениска и шапка със знамето. Шапката ми я оплете майка ми. Всяка година си слагам знамето, но едва миналата беше на балкона. Преди го слагах на прозореца на общежитието и стоя доста време след 3-ти.

    @Пламена – не те виня никак. Знам какви шовинисти са чужденците. В Германия е точно обратното обаче – не шовинизма, а знамената. Поне в града, в който аз живея, знаме на нечий балкон е честа гледка, защото имаме много студенти от цял свят. При немците националната гордост е малко мръсна дума и затова не си правят устата за подобни неща. Всъщност единственият път, когато видях повече немски знамена, беше около световното по футбол.

  4. Pingback: Калоян Стоянов
  5. Pingback: skru4
  6. „..и добавката ми за Firefox, която заменя логото на Google с българското по всяко време..“
    в момента са супер грозните лога за олимпиядата.. 🙁 даже преинсталирах добавката, да не би случайно при обновяването на лисицата нещо да се е изгубила, но не..

    колкото до въпроса за знамето – хубаво подсещане 🙂
    щото мартеници цяла кофа никога не забравяме да купим, ама за знаме все се сещаме навръх празника..
    ще потърся да купя по-отрано 🙂

  7. @Лита – за жалост логото още не заменя празничните лога на Google. сложил съм го на първо място за новата версия, но нямам време сега да я направя.

    Впрочем, ако някой иска знамена в по-големи количества, пишете ми тук или през Контакти, за да ви препоръчам някой.

  8. бем ти знамето да не би да имам пари да га купя данеби да имам жилище собствено-цел живот бачкам и кво бем ти държавата.

  9. @l.kjsewhjk – като те гледам как пишеш, въобще не се учудвам, че цял живот бачкаш и нямаш жилище. А щом си толкова зле с парите, какво правиш да висиш в нета и да си губиш времето, щом каквото и да прочетеш тук няма да ти помогне много в копаенето.

  10. Pingback: Dimo Georgiev
  11. Pingback: dimogeorgiev
  12. Pingback: Dimo Al Georgiev
  13. Имам знаме и на всеки по-голям празник като З март, 24 май, Съединението на България, го закачаме на балкона. В нашия квартал стана традиция. Преди 2-3 години знамена се вееха само на няколко тераси , но напоследък с радост забелязвам, че стават повече. Намаляват българите в нашия град…

  14. В сряда май ще ме включат в сутришния блок на БНР заради идеята ми с логото на Google. Ако сте в чужбина и ще слагате знамена, моля кажете ми, за да ви спомена в примерите. Същото се отнася и до различни тържества, които се планират.

    @ilen – браво 🙂 Аз на 24 май пропуснах.

  15. Мина включването ми по БНР за логото. Говорихме си и за това как отпразнуваме 3-ти март в чужбина. Закачих си вече знамето и по-късно ще го снимам.

  16. Като малък си купих. Падна от балкона и някой го прибра. Сега съм купил на дядо ми, по негова молба и му напомням да го изкара, когато има празник. 🙂

  17. @Пламена – Много тъпо, да не би да се срамуваш, че ти викат „the bulgarian girl“?

  18. Здравей,Петя. Трябва да призная,че бях забравила за тази статия и блога на Боян,но твоят „остър“ коментар ме принуди да се върна към нея.Право на дуплика нали така?
    Искам да те успокоя,че не само не се срамувам от това каква съм и как ме възприемат другите,а напълно го обгръщам и то по начин,по който карам хората да ме запомнят,най-вече фактът,че съм българка. Благодарение на това чуство,не само аз,а и моите малко на брой сънародници на мястото,на което живея,градът и хората от нашето обркъжение са окичени с мартенички,нахранени с вкусни български гозби и научени да играят хоро 🙂 Хайде,по живо,по здраво и вместо да се връщате и да чоплите по статии из интернет от преди 3 години,направете нещо хубаво и накарайте някой да се усмихне.
    С поздрави,
    Пламена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.