TH!NK3: устойчиво развитие и развиващия се свят

think3, thinkaboutit, ejc, blogging, конкурс, брюксел, блогъри

В стилът на конференцията One Young World, искам да ви представя новия проект на EJC – TH!NK3:Developing World, където ще се говори за устойчиво развитие, глобален диалог, развиващите се страни и целите на ООН, които трябваше светът да осъществи до 2015. 100 блогъри от цял свят ще бъдат избрани да посетят Брюксел на 22-ри и 23-ти Март за началото на конкурса. До края на Август ще пишат статии с примери, идеи и коментари по темата, а целта е да привлекат вниманието на обществеността към проблемите – както по света, така и в собствените им държави. Припомням ви, че миналите две издания предизвикаха небивал интерес. В първата част, където участвах, България беше в топ 5 по посещения, а в TH!NK2 пък, Люси спечели награда за най-голям принос сред останалите блогъри.

Ако сте блогър и владеете добре английски, непременно се регистрирайте. Крайният срок е 28 февруари. Няма значение дали до сега сте писали на този език – важното е да се интересувате от темата и да имате желание. На конкурса ще има съветници, които ще ви помагат. Погледнете и невероятния пропорционален клип, както и останалите статии за инициативата TH!NK в този блог.

36 коментара

  1. Бояне, според теб възможно ли е, да се организира нещо подобно но само за български блогъри, т.е. статиите да са на български език. Винаги съм се чудил дали подобни световни форуми имат почва у нас?

  2. @Димо Георгиев – определено може. Трябват само малко финанси и добра организация. Би била много добра стъпка от страна на парламента или правителството да го направи, но надали. Най-вероятно някоя медия ще може, но не виждам коя е толкова напред. Това се прави от Европейският Журналистически Център, което ме кара да мисля, че може би Медийна Демокрация ще е кандидат. Не знам. Определено трябва да е НПО. Ако се спечели някой евро-проект за свободни медии или нещо подобно.

  3. @Димо Георгиев – погледни тази инициатива например – „Работилница за идеи“. Няколко познати в България я правят като събират млади хора, обсъждат различни идеи, споделят опит и ги обучават как да правят бизнес план, презентации и въобще как да започнат:
    http://yurukov.net/blog/2009/09/14/rabotilnica-za-idei/

  4. Бояне, мерси! Този път ме приеха. :р След три седмици летя за Брюксел!

  5. @Ивайло Василев – Прекрасно! От мен ли разбра за конкурса? Знаеш ли кои са другите участници от България?

  6. @Боян Юруков – от теб да, от твоето участие в първия th!nk. За третата инсталация от този постинг 🙂 Още нямам информация, но ще ти кажа.

  7. И аз отивам тоя път. Ивайло, ще се видим в Брюксел 😉

  8. @Иван, @Ивайло Василев – Супер. По традиция ще ви пусна по едно интервю преди и след събитието. Предполагам, че има още 1-2 участници от БГ. Ще питам една от организаторките.

  9. @Иван – ще изчакам до неделя, защото казват, че тази седмица разпращат мейлите. Тогава ще ги помоля да предадат мейла ми на останалите участници. Надали ще ми дадат мейлите им. Имената може и да се навият.

  10. И само имената би трябвало да свършат работа. Блогъри сме все пак.

  11. @Иван – абе не се знае – на миналите издания част от кандидатите, а и не малко от участниците не бяха блогъри. Имаше доста студенти по журналистика, които не бяха много наясно дори какво е това блог. Затова и писаха точно журналистически статии и не успяха да се вместят много в ритъма.

  12. Важното е да се намерим. Другото лесно. Ще драсна и аз едно писмо, за да ги питам кои са.

  13. @Иван – абе там ще се намерите 🙂 Аз с Алекс и Христо веднага се открихме на първото издание, защото ще сте едва 80-100 човека там. Виж като бях в Лондон преди месец беше ад – 700 делегата и още 200-300 гости и журналисти и айде познай как се намират още двама човека от БГ. Чак българското знаме развявах по едно време 🙂 Номера е да се сработите. Ще е интересно, ако направите нещо заедно и/или с блогъри от други страни.

  14. Бояне, струва ми се точно това е смисълът – да направим „нещо заедно“. 🙂 Иване, поздрави! Определено ще се засечем.

  15. @Ивайло Василев – по принцип това е идеята, но от първите две издания за жалост не забелязах блогърите да правят нещо заедно – репортажи, интервюта, сравнения на мнения от различни държави, съавторство на статии и прочие. Получи се по-скоро като блог от много независимо пишещи автори. Аз имах идея да направя две от горните неща, но не се получи, защото или нямах време, или другите блогъри не бяха навити. Надявам се при вас да стане различно.

  16. Някакви новини?:) Даниел е пуснал хубав постинг за 8-и март –

  17. С Даниел най-вероятно ще пътуваме заедно. Иначе пратих писмо на Лиляна, тя каза, че ще ми предаде мейла на другите участници, за да могат те да се свържат с мен, ако имат желание.

  18. @Иван – Е, ако не – ще ви взема от списъка с участници във вътрешната соц-мрежа или от блога 🙂 На мен ми дай хора да откривам 😉

  19. @Иван – и него ли сте накарали да празнува 🙂 Ние така преди години научихме един ливанец да танцува право и да пее „Йовано, Йованке“. Има снимка на 3-ти март със българското знаме на хоро 🙂 Пръсваме културата.

  20. По приятно стечение на обстоятелствата вече е част от българската общност в Лунд 😉

  21. @Иван – Абе той и Ахмед така – само с българи общува, говори вече български и ходи с българска. Даже два пъти е бил в БГ. Ще прочета значи статиите на Даниел в TH!NK2. Интересно ми е. Ще го следя какво ще пише и в следващата част предвид погледа му над България през вас.

  22. Даниел е сгоден за българка, завършила Скандинавистика в СУ. Тя сега следва социология тук. Светът е малък.

  23. Ехее, той е готов. Екстра.

    Впрочем Рут ми отговори днес, че като мине лудницата около приготовленията ще ми пусне инфо кои са участниците. Тоест надали ще е преди самото събитие. Аз утре ще ви пратя на вас двамата въпроси все пак пък, ако някой друг изскочи и него ще включим.

  24. Здравей, Бояне!

    Аз съм Георги Бъчваров и съм сред избраните за новия ТH!NK3:Developing World .

    Въпреки че не се познаваме, редно е да кажа, че твоите постинги от първия тур на ТH!NK бяха сред причините да опитам силите си в сегашния кръг и да се запиша за участие.

    Ще се радвам да се запознаем с теб, а с останалите БГ-участници!
    Успехи!

  25. Здрасти, Георги. Май Боян е катализаторът. Трябва да внимаваме да не му вдигнем прекалено много рейтинга (шегичка):Р

  26. @ Ивайло – Рейтингът си е рейтинг, ама е факт, че, ако не бяха Боян и Луси Сетиян, много хора нямаше и да са чули за тази инициатива на EJC и ЕК. Иначе, се надявам с теб и Иван да се намерим в Брюксел 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.