Българският еврокомисар с блог и Twitter

Кристалина Георгиева, twitter, blog, комисар, евро, ес, блог, commissioner, Kristalina Georgieva

Добре е когато политиците са по-близко до хората. Днешните политици се научиха, че за целта трябва да участват активно в социалните мрежи и блогосферата. За жалост в повечето случаи от тяхно име с това се занимава говорителят им или PR отделът на тяхната партия/институция. Така не получаваме реален поглед над истинските мисли и качества на отговорната личност, а стандартни прес съобщения, но през друг канал.

Кристалина Георгиева, twitter, blog, комисар, евро, ес, блог, commissioner, Kristalina Georgieva Не е това случая с Кристалина Георгиева. По стечение на обстоятелствата, тя пише сама статиите в блога си. При това, бих казал, че са справя доста добре – проследява не само събитията около посещенията си в последните седмици, но и усещанията от събитията и изводите, които си е направила. Пример за това е статията за второто голямо земетресение в Чили, което се е случило точно при клетвата на новия им президент, където е присъствала еврокомисарката. На страницата ѝ в Комисията може да намерите също така видео, снимки, новини и нейни речи.

Кристалина Георгиева, twitter, blog, комисар, евро, ес, блог, commissioner, Kristalina GeorgievaОт съвсем скоро, комисар Георгиева има и Twitter акаунт. Там освен, че ще се добавят последните ѝ статии, тя ще пуска и кратки съобщения за срещите си и конкретни важни решения. Така ще може да следим от още по-близко работата ѝ. С това тя става вторият еврокомисар там след Янец Поточник от Словения. Само за няколко дни тя събра 114 последователя в Twitter, много от които са журналисти и блогъри пишещи на евро тематика.

Друга важна разлика между блога на Кристалина Георгиева и тези на повечето политици е, че чете коментарите си. В много случаи дори да пишат там сами, обществено-значимите личности не си правят труда да преглеждат въпросите, предложенията и критиката на читателите си. С последната статия, нашия еврокомисар показа, че не само им обръща внимание, но и ги цени. Съвсем скоро ще започне да отговаря на самите коментари, както и на запитвания в Twitter. В този смисъл смятам, че доста наши политици могат да се поучат от нея, както и от двамата ни министри с блогове и Twitter акаунти – Младенов и Дянков. Както каза Иван Бедров, това е въпрос на манталитет, не на пари.

23 коментара

  1. Pingback: Jivko Georgiev
  2. Pingback: СПЕЙС.БГ
  3. Pingback: Stefan Marinov
  4. Pingback: Stefan Rodriguez
  5. Ако желаете, в TwitterCounter ще може да проследите как се движи бройката последователи на Кристалина Георгиева в Twitter.

  6. Бях се засилил да коментирам за блога на Дянков още под предишната публикация, но нещо ме отвя тогава и се отказах. Понеже гледам, че сега пак го рекламираш – според мен е повече от очевдино, че блогът не се списва от Дянков, а от хора от пресслужбата на министерството. Самите публикации са в стил „МФ съобщава“, за Дянков се говори в трето лице, единствено число и т.н. Мисля, че всеки разумен човек може да го прецени това. Като не ти се занимава, не прави блог, иначе е смешно и има обратен ефект.

  7. @Боян – в последно време не съм го следил, но в началото ми направи впечатление, че пише той. Може да съм се объркал. За Младенов и Георгиева обаче съм сигурен, че са те както в блоговете си, така и в Twitter. За Младенов дори знам, че той си го е инсталирал и конфигурирал.

  8. Pingback: Световен ден на водата « Сиво-кафява планета се въртеше в космоса…
  9. Адаш, не знам какво си гледал, ама от 19 публикации в блога, няма нито една негова. Не успях да видя и един коментар от него. За сметка на това видях ето това:

    Боян Юруков казва:
    януари 18, 2010 в 2:28 pm

    На мен друго ми е интересно – кой пише статиите. Много се съмнявам да е Дянков. Няма нищо лошо в това някой от екипа му да списва блог от негово име, но е хубаво да се знае какво е неговото участие.

    Явно и на теб ти е направило впечатление и ти е било съмнително… И с право… 🙂

  10. @Боян – да, спомням си го това, но май после някой ме увери, че и той участвал. Ще те излъжа обаче кога беше. Хареса ми принципно идеята да има блог на фона на общата липса на такива. Може би наистина греша като го споменавам толкова. Ще проуча повече нещата в близките седмици.

    Всъщност щеше ми се да добавя и страницата на Костов с видео отговорите, но забравих. Пък и не изглежда да е пускал нещо от ноември насам.

  11. Двама, които публикуват сравнително редовно и според мен наистина сами пишат в блоговете си – Мартин Заимов (http://www.martinzaimov.com/) и Георги Кадиев )

  12. Кадиев наистина пише често. Заимов не се пресилва, макар, че има интересни текстове. Ще е интересно да направим директория на такива блогове. Даже мисля да направя през Април като довърша алтернативният сайт на парламента.

  13. Pingback: bloggingportal_2
  14. @bogo – тя си има блог, където впрочем доста редовно пише. Twitter има за цел да даде по-директна и моментна информация – какво се случва, къде се намира комисарката, какви разговори води, какво да очакват читателите й в най-скоро време. В този смисъл Twitter се оказва страшно ценен инструмент в ръцете на обществени личности като нея.

  15. Сега ми се ще да измисля нещо малко по-необичайно като подарък за празника. Обичайно – цветя да ама любопитното е каква да е основната изненада. Дрънкулки, гримила и разни подобни категорично минават ама това си е единствено да не е без хич. Исках нещо определено необичайно.

    До момента това е списъка:

    1. в мола има едни 3 D изображения в стъкло е да ама трябва да сме заедно за снимката – по друг начин казано подарък-изненада няма
    2. една идея за екскурзия обаче няма време за организация, освен това и двамата нямаме време
    3. оригинална идея за подаръче е портрет по снимка, ама някак си не ме въодушевява особено и остава накрая

    Нещо интересно да да ми подхвърлите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.