Още две промени в блога

промени, блога, коментари, навигация, wordpress

Първата промяна е от последните минути. Доста от статиите ми имат бая коментари под тях и за моя изненада, по тях продължава да се пише. Пример за такава статия е онази със съветите ми за приготвяне на наргилета. Забелязах обаче, че при толкова коментари, страницата става ужасно дълга. Ако я разпечатате, тя би била дълга 5,5 метра. С промяната в дизайна става под метър.

Изхождайки от предположението, че почти никой не чете старите коментари, реших да ги съкратя. Направих алгоритъм, който да ги групира по периоди и да показва само първия ред от всеки. В същото време, последните 8 коментара се показват изцяло, за да може да продължи дискусията. Естествено, точно в началото на коментарите има бутон за показване на всички коментарите без съкращения, както и бърз линк към последните мнения. Като цяло алгоритъма ми допълнително забавя изготвянето на страницата, но разликата е малка и се забелязва само когато някой напише коментар. През останалото време сайта се зарежда от кеш и читателите няма да усетят разликата. В същото време дължината на полето за коментари намалява с между 3 и 10 пъти.

промени, блога, коментари, навигация, wordpress

Втората промяна е от по-отдавна. Даже не съм сигурен дали не съм я обявил вече. Реших, че линковете за предишна и следваща статия са твърде скучни и затова направих въртящите се снимки, които може да видите най-долу. Там се показват предишните три и следващите три статии със примерни снимки от тях. Когато минете на някоя, заглавието й се изписва в средата. През останалото време просто се въртят една след друга. Преди време някой отбеляза, че ще е добре да добавя и списък със номера на страниците. Добра е идеята и ще го направя в следващите дни.

Накрая искам да се извиня за „Снимката ми от днес“. Напомниха ми, че от доста време не съм я променял и ще го поправя скоро. Просто се развали скрипта и не съм седнал да го оправям.

19 коментара

  1. Що не подрязваш редовете с iconv_substr (за да не чупиш кирилицата), вместо да изчезва текста под… (не го погледнах, но ми прилича на) overflow употреба 🙂

    Или пък закачи един .png градиент (тук е бая повече играчка с div в/у div) в дясната част на контейнера, повтарящ се по вертикалата, за да се постигне по-як ефект на… случайно скриване 🙂

    П.П. Предложения, не е задължително да ги следваш…

  2. @legrandelf – това с iconv_substr го търсих по-рано днес. Благодарско. Да, overflow използвам, защото не мога да преценя на сървъра колко ще е дълъг един текст в пиксели на клиента. Това с градиента ми е в списъка със задачи 🙂 Явно „great minds think alike“ 🙂

  3. Браво Бояне! Не разбирам много от тези неща, но ме радва как ги правиш ти и че постоянно твориш , развиваш и усъвършенстваш сайта. Блогът ти е най-добре направения от всички които съм разглеждал. Благодаря и за хубавите лога за Гугъл.бг напоследък.

  4. Станало е яко с градиента! 🙂

    А под IE… 8 (вече) чете шибаните прозрачни канали, докато седмицата се мъчи. За 6 да не говорим. Но за съжалание процентът IE консуматори е все още огромен, при това голямата част от тях са на 6-7 🙂

    Но съм сигурен, че с някой png fix трябва да стане. С кой обаче – ръчкане е нужно!

    😉

  5. @legrandelf – за IE 6 знам фиска – използвал съм го във всички останали прозрачни png-та. Това, което на мен не ми излезе под IE7 беше позиционирането – просто картинката не падна върху текста. А за потребителите – 60% от моите посетители използват Firefox 🙂

  6. За бройката потребители визирах генерално – интернет консумацията 🙂 Повечето блогъри и блогочетящи ръчкат IE 🙂

    Дерзай, пък… каквото стане 😉 Който вижда png-то на място – вижда го, за IE7 ако не намериш точен фикс – може изобщо да не слагаш градиент, за да не изглежда неадекватно появяването му на други места 🙂

    И текста просто ще изчезва в „нищото“, which is not so bad 🙂

  7. Много ми харесва новия дизайн. Защо не направиш някакъв плъгин за wordpress, така че и други да се възползваме от полезностите, които твориш 🙂

    И още искам да попитам – за текст под полето за коментари използвам един плъгин, в който обаче не мога да вмъквам тагове, така че да вмъквам линкове, например или да болдвам някоя дума. А виждам, че ти в това поле долу си вмъкнал линк към граватар. Как се прави това?

  8. @Таня – Много ми се иска да направя plugin-и за всички тези функции, но някои от тях са специфични към темата ми. За да станат универсални трябва да се генерализират и тестват с мн други добавки. Коментарите от Svejo ги направих на plugin. Това с намаляването е по-скоро в темата ми, отколкото като отелен plugin. Кешинга може да го направя на добавка, но там пак ще се изискват доста технически знания.

    Всъщност за много от нещата, които правя, си има вече добавки. Просто аз ги изменям и адаптирам или като открия, че не рабоят с моите промени по структурата на wordpress – пиша свои.

    За граватар – пак е в темата ми. Удебеляване и линовете в коментарите се включват от настройките на блога – там може да се избере какво е позволено и дали отдолу да има списък с позволени тагове.

  9. За първото – ОК.

    За второто обаче не си ме разбрал – нямах предвид самото поле за коментари, а за текста отдолу под това поле – там където пише „Създадете си граватар, за да има снимка до коментарите ви.“

    В моята тема този текст се появява под полето за коментари чрез плъгин. Когато въвеждам съдържанието на текста, искам да създам някои линкове към страници в блога ми, където има повече обяснения за коментарите, например, но плъгинът не ми позволява да използвам тагове.

  10. Написал съм го на ръка в темата ми. Не мисля, че може да се направи от настройките. Всъщност нищо от това, което виждаш по блога не е от външни коментари – всичко на ръка съм го правил.

  11. От WordPress 2.7 (май, или може и да е 2.8) има старинициране на коментарите, демек може да си ги четете по странички. За това не е необходим плъгин, част от WordPress е – май само трябваше да се бутне нещо по темата (ако е стара).

  12. @Калоян К. Цветков – да знам, но не ми харесва нещо. Без причина. Преди мислех да го направя с малко javascript да се мърдат страниците наляво-надясно, ама се отказах. Това горе кофти ли ти се струва?

  13. Ами първо не мога да чета коментарите 😉 Кликах, цъках – не се показват: и май няма да стане понеже Елфа доста радикално ти предложи да ги орежеш (въпреки че от RSS емисията ще успея да ги прочета) ;P Второ, в случая с „наргилетата“ страницата пак е доста дълга. Трето, страницирането е нещо с което всички сме свикнали, и на никой няма нужда да се обеснява как се ползва и общо взето дава резултат: 1) ще може да се четат коментарите 2) ще се смали страницата 3) микро-оптимизация е понеже на всяка зареждане на поста ще се показват само коментарите от избраната страница 🙂

  14. Виждат си се всички като се кликне на линка горе. В следващата версия на сайта ще би направя сигурно на страници. Мисля до края на тази година да го направя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.