Новият сайт на Външно – по-добре е, но не достатъчно

външно, сайт, нов, младенов, twitter, интернет, egov, edesign

Отскоро Министерството на Външните Работи си има Twitter. Най-вероятно има общо с полезното увлечение на министър Младенов към социалните медии, което донякъде елиминира нуждата от говорители на щат. Горе-долу по това време пуснаха и новия портал на министерството, чиито дизайн е глътка чист въздух сред обществените ни сайтове. Въпреки, че е официално публичен обаче, той далеч не е готов.

Изготвят го от eDesign – виновниците за сайтовете на BTV, Upsurt, Биг Градър и Survivor. Свързах се с тях и ме увериха, че макар и официално пуснат, сайта ще претърпи доста промени и ще бъде завършен. Затова реших да им помогна като покажа това, което смятам за проблем и това, което трябва да е за пример на останалите обществени страници.

Нека започнем с позитивните страни. Сайта е изчистен, добре подреден, няма претъпкване и неяснота, както при стария сайт или този на Парламента. На началната страница виждаме няколко важни неща – новини, бързи линкове за българи и чужденци, информация от кризисния център, удобен календар за бъдещите срещи и събития и обща информация като времето, курсовете и прочие. Новините са добре визуализирани със снимки и като се отворят страниците изглеждат добре. Менюто, галериите и AJAX елементите работят добре, има версии на различни езици и като цяло информацията е изчерпателна.

За негативните страни на сайта имам доста повече да кажа, но не защото е лош, а защото има още доста да бъде направено докато е готов. Започвам със съдържанието. Голяма част от текстовете липсват. Предполагам, че тук проблемът идва от страна на министерството, защото клиента обикновено дава тази информация. Пример за това е секцията „Новини“ във „Външна политика“. Някои секции напълно липсват, като „Кризисния център“. Превода на сайта на английски и немски пък е доста ограничен, като на повечето места липсва дори бутона.

От дизайнерска гледна точка, по някаква причина краткия откъс на новини и сбития се отрязва в кутия и не е четлив. Възможно да е от браузъра ми, но и на други съм го виждал. Също така, менюто се различава коренно, когато човек примерно е отворил някое консулство. Нещо притеснително също така е, че има много разнородни панели и стилове из сайта. Например – на началната страница бързите линкове, срещите и съобщението на кризисния център са тотално различни като вид. Новините на следващите страници – също. На страниците на други езици пък елементите са разместени и липсват цели секции от сайта като менюто, заглавията и прочие.

От чисто структурна гледна точка, на сайта липсват RSS абонаменти и извеждане на материалите в суров вид – XLS, XML или CSV. Всъщност намерих един RSS в новинарската секция, но това беше всичко. Важно е да може различни отчети, данни, изказвания и дори цели секции да могат да се извеждат така с цел автоматично обработване. При секцията за събития може дори да се добави някой свободен формат като iCal, за да ги запазват журналистите директно в календарите си. Нещо, което също ми изглежда неудобно, е разнородния начин, по който се търсят посолства и консулства. В зависимост откъде се мине, пътят към страницата на едно консулство изглежда различно. Този процес може значително да се опрости, ако се използва една карта на Google Maps, на която да се „забодат“ представителствата. Това ще улесни значително посетителите. Може дори да използват наготово данните от картата, която направихме за миналите избори със същата цел. Не на последно място, притеснително е, че сайта получава само 40% на YSlow – тест за качество, структура и бързина на зареждане на сайтове.

Мога само да се надявам, че еDesign ще поправят всички тези проблеми, а чиновниците в министерството ще съдействат и ще попълнят липсващата информация. По време на изборите открихме, че единици от българите в чужбина търсят информация на сайта. Надявам се, че с новия дизайн и структура това ще се промени. Трябва обаче да се промени и отношението на дипломатите ни, защото само с шарения и добър код не става, когато чиновника от другата страна не му пука.

външно, сайт, нов, младенов, twitter, интернет, egov, edesign Очаквайте другата седмица и анализа ми за бъдещия сайт на Народно Събрание. Отварянето на офертите е след 10 дни, а аз вече се сдобих с част от документацията за участие и по-специално – техническите изисквания и новите функции.

42 коментара

  1. Не че нещо ама с малко модификация на един wordpress, щях да постигна същите резултати…интересно ми е какви пари е струвало изработката на тоя сайт.

  2. но като цяло има дооста да се желае…имам чуството че е прекалено разхвърляно всичко (както винаги). има некви нечовешки празни пространства на индекса…

  3. @Иван Савков – Ще се опитам да го изровя от държавните поръчки. С отворените CMS системи го има понякога проблема със сигурността. Особено с Joomla.

    Може би от eDesign ще отговорят на тези два въпроса.

  4. а тия зелени правоъгълници долу…ясно е че водят в други сайтове, след като ги кликнеш..ама поне да бяха сложили и картинки…

  5. о, това е направо постижение. наскоро ми се наложи да критикувам съвсем сериозно работата на едно ЕТ, което по някакъв невероятен начин е спечелило обществена поръчка за изработка на сайтове (които гордо обявява като собствен cms) на 20тина общини под общ проект по ОПАК на област варна. тъпото е, че задължиха общините да не си сменят така изаканите творения на злия дивелъпърски гений поне 5 години.
    вижте сами за какъв връх си говорим:
    http://www.kaspichan.org/
    http://www.venets.bg/

    и т.н. все в този идентичен стил (то няма нещо различно от цветовата схема и логото).
    инак ЕТ е излезнал съобразителен и от предвидените 112 х.лв. е поискал само 38 х. за сайтовете на 27 администрации. и е убил конкуренцията с цена. е на това му казвам удар. а екипа на ЕТ се състои само от един дивелъпър (което си личи и от тоталната липса на дизайнерско зачатие дори на мисълта). съотношението цена/качество говори само за себе си.
    аз държа да му направя реклама на тоя ЕТ, защото е ултра добър. и не само за това, ами защото и търгува с жалби по обществени поръчки. разполага си човека с един наръч фирми – за доставки, за услуги, за строителство… и играе на всички поръчки. и жали. и поставя условия – ако ми дадете еди коя си поръчка – ше си дръпна жалбата от онази другата и няма да ви спъвам процедурата 2 години. е на това му се казва успешен бизнес модел. направете проект за обмяна на добри практики и му дайте поръчката да ви научи как се прави 😉

  6. @Боян Юруков

    „С отворените CMS системи го има понякога проблема със сигурността“

    Проблема със сигурността го има с всички CMS, но той не се различава кардинално при отворените и затворените. Нещо повече, наскоро белият дом пусна новият си сайт с помощта на (CMS) Drupal която е Open Source. Като пуснаха необходимите добавки и подобрения. Защо в България правителството да не използва Open Source продукти?

  7. @lawyer.bg – ако е същата поръчка, за която аз съм чул, значи сега става сериозен проблем за общините, защото нищо не е направил като хората. Кой е тоя? Дай му името.

    @Кирил Кирилов – аз съм за това да използват отворен код. Просто с горните притеснения предположих, че се обясняват причините на eDesign да не използва нещо с отворен код. Щом CNN, Washington Post и хиляди други компании се доверяват на WP за целите си страници, значи са неоснователни притесненията.

  8. eDesign винаги са гледали от високо всички останали, така че няма да се учудя защо не са я ползвали. Освен ако не знаят как да я ползват 😀

    Въпроса е друг..
    Тия обществени поръчки никак не са обществени. Така де – критериите им са повече от непостежими или ако са псотежими, то те са за 1-2 фирми.
    Къде се е чуло малка фирма като мойта примерно да успее да хване подобна поръчка?
    Примерно – моята фирма с колегите ми, можем да свършим работата също толкова професионално колкото и пичовете в edesign. И ще я свършим на доста по прилична цена – сигурен съм че edesign са им смъкнали кожата за този сайт, който не е нищо особенно.

  9. @lawyer.bg – Намерих го. Отворих и доста други негови страници. Ужас просто. Човек би си помислил, че кризата би убила този сорт бизнес.

    @Иван Савков – Тази, която lawyer.bg дава за пример явно е успяла да се докопа. Смешното е, че наистина поръчките се правят за фирми и никой не казва нищо. А точно с тези поръчки трябва да се стимулира бизнеса в условия на криза.

  10. тази фирмичка е за парлама. зад гърба и седи мощен конгломерат и си играят на търговия с жалби 😉 ‘фатката е да не се вижда една и съща фирма, печелеща всички поръчки. а колко му е да си регнеш десетина фирми и да играеш как си знаеш… въпрос на няколко хиляди лева 🙂

  11. не знам със сигурност, но може да се направи справка за свързаност на лицето едноличен търговец. той не е от предпазливите, a contrario – обича да е на всякъде. гарантирам ти участие в поне 3 фирми – неговото име + още 2 на баща му и чичо му 🙂 успех!
    + това – поръчката на народното събрание при едно атакуване е 100% съборяема. навити да я съборим?

  12. @lawyer.bg – дай да видим кои са офертите и кой ще я вземе. След няколко дни ще пусна подробности около поръчката.

  13. Безспорно този сайт е напредък в сравнение с предния, но има някои неща които ме притесняват.

    1. Не отговаря на стандартите на World Wide Web Consortium (W3C), още първата страница дава 9 грешки и 4 забележки при валидация:

    http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.mfa.bg%2F&charset=utf-8&doctype=XHTML+1.0+Transitional&ss=1&group=0&user-agent=W3C_Validator%2F1.767

    А това трябва да е задължително за един официален правителствен сайт и да е поставено като условие в обществената поръчка.

    2. Не отговаря на стандартите за достъпност на хора с увреждания (section 501, WAI и т.н.). Поправи ме око греша но си спомням, че имаше изрично условие на ЕС правителствените сайтове да отговарят на тези стандарти.

  14. ммне. срока за получаване на документация е изтекъл на 04.05. и няма как да се събори вече. освен ако някой не си я е купил последния ден и оттам нататък да му тече срока за обжалване…

  15. @Кирил Кирилов – съгласен съм. Не съм открил още обществената поръчка, но надали ще се докопам до изискванията в нея, за да видя на какво е трябвало да отговаря. Ще я поискам от министерстовото.

    @lawyer.bg – в интерес на истината това, което искат в документацията е добро. Въпросът е до колко ще бъде изпълнено.

  16. Бояне,
    аз не съм дизайнер и никога не коментирам дизайн, но в случая има един голям минус: предишният сайт на МВнР беше под условията на Creative Commons – Attribution ( http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ ), сегашният е с някакво странно http://www.mfa.bg ©2010. Изненада е, че някой (дизайнерите?) е решил да промени политиката на МВнР, която беше да публикува цялата информация за свободно ползване, стига да има позоваване на източника. Другото, което ми прави впечатление е, че на главната страница стои и името на дизайнерската фирма. На други министерства няма такава индикация.

  17. Старият сайт заедно с уеднаквените сайтове на мисиите ми харесваше много повече, поне откъм дизайно. Той не беше никак стар, може би на три години, но така и не беше попълнен с информация или информацията беше не там, където човек я очаква. Т.е. някой е взел парите в началото и после работата се е разскапала. Сега дали няма да е същото и след 3 години ще имаме пак нов сайт?
    Защо не харесва:
    – изглежда много, ама много майкрософтски
    – на един малък екран, например на нетбук, удовелствието няма да трае дълго
    – акцентите, поне от моя гледна точка, не са избрани правилно. Набляга се на новините (целият пръв екран), т.е. сайтът е насочен към журналистите, а не към гравданите?
    – използват много italic. На мен като противник на ClearType, Anti-aliasing и т.н. italic в браузера много ми реже очите.

  18. @Вени Марковски – много коректни въпроси. Ще ги питам сега защо са го позволили.

    @kyky – проблемът с попълването на информацията е проблем на всички институции. Мисля си, че той се корени в IT и PR отделите им, които имат отговорността да качват подобни данни. За дизайна – въпрос на вкус е, но мен ми харесва повече и се събира добре на netbook-а ми. На заглавната страница наистина можеше да има повече информация, но и новините са важни. Още повече, че хората когато търсят нещо конкретно, то то ще е на някоя от каталожните страници – закони, посолства, контакти и прочие. Не може всички да са на първата. Може би карта с посолствата и „съвет на деня“ (съвети с права, информация, подходи, полезни идеи към българските граждани в чужбина и/или чужденците у нас) биха били полезни.

  19. Здравей и отново благодаря за конструктивното отношение.

    Ще се опитам да отговоря на някои от въпросите възникнали по повод сайта:

    @Кирил Кирилов – забележките са напълно основателни. Поради възможността в съдържанието да се налива HTML, валидацията се беше счупила… работи се по въпроса. Мен лично повече ме притеснява валидацията за достъпност, с която ще се заемем веднага. Благодаря, че го посочихте.

    @Вени Марковски – Към момента нямаме инфорамция от министерството по този въпрос. Също така не е ясно от къде и как се взимат материалите които се публикуват на тази страница. Аз също съм привърженик на CC лиценза и при индикация от страна на екипа отговарящ за сайта към министерството, copyright – а ще бъде променен. Тук не става въпрос за своеволие от страна на дизайнерите, а за лиспа на информация по въпроса. По отношение на „името на фирмата“, аз лично не виждам нищо смущаващо, а още по-малко е прецедент (подобни линкове има и на сайтовете на други министерства)

    @Иван Савков – Иване, ние (eDesign) не „гледаме отвисоко всички останали“. Може би е по-редно да се каже, че се стараем въобще да не поглеждаме към определени субекти, което за мен при определени обстоятелства е по-скоро инстинкт за съхранене на добра визуална култура и може би проява на добър вкус. Не знам защо именно ти си останал с такова впечатление… в смисъл не виждам двупосочност. На въпроса за опън сорс CMS-ите за съжаление те наистина имат прекалено много експлоити и генерират прекалено много излишен код, неоптимизиран от към сървърни заявки. Друпал дава индикации за стабилна в това отношение система, но ние нямаме опит с нея… Така или иначе не бихме рискували да ползваме нестабилни или недостатъчно изтествани системи за сайт на обществена институция, при положение че имаме всичко необходимо, за да си напишем ние такава 🙂

  20. @Георги Костов – Има ли тудности за проекта, които идват от страна на минитерството – като липсата на текстове и материли, забавяне на отговори и прочие?

  21. Той сайтът е онлайн, поддръжката и информацията до голяма степен зависят от хората в министерството.

    По отношение на комуникацията, аз лично нямам достатъчно информация, но мисля, че не е имало проблеми.

  22. @Георги Костов – Има ли информация до кога ще бъдат отстранени всички тези проблеми и ще е напълно готов сайта? Има ли такова ограничение в поръчката?

  23. @Спас Колев – да, наистина няма ясна позиция на изтитуциите като цяло. (c) се слага по подразбиране, но като ги питаш, всички казват, че е нормално да е публичен домейн. Темата е сложна и трябва да се занимае някой екип с юристи. Тъй като институции като съд, парламент, президентство и министерски съвет са независими, тези решения трябва да се вземат индивидуално за всеки. Това пък означава, че трябва да натискаме всяка от тях поотделно.

  24. По-добрият вариант е промяна в ЗАПСП, защото ограничава свободата на личното творчество на отделните чиновници (в момента, примерно, Първанов е решил да ползва cc-by-nd, който е твърде рестриктивен за приложения като Уикипедия; Путин е по-либерален – cc-by-sa 🙂 ).

    Например, американският закон, споменат по-горе, оставя директно в public domain всички работи на служители на федералното правителство, създадени при изпълнение на служебните им задължения. Сегашният ЗАПСП прави същото, но само за „нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление“.

  25. Pingback: Външно министерство с нов сайт | Уеб дизайнер - Иван Савков
  26. Сайта ми се вижда доста хаотично замислен. Има огромни празноти между полетата. Не знам какво ви харесва въобще в него.

  27. @ilian atanasov – белите полета са хубаво нещо, макар, че на места наистина са твърде големи спрямо текста. Отдавам го на непопълнената информация. Аз наблегнах обаче на други проблеми, които се надявам да оправят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.