Бъдещият сайт на парламента – козметика без ново съдържание

обществена поръчка, парламент, сайт, народно събрание, закон, депутати, egov, герб, цачева, евро фонд

Преди четири седмици писах, че съм открил обществена поръчка от страна на Народно Събрание за създаване на нов сайт. Васил от BGDev.org откликна на молбата ми от тогава и благодарение на него се добрах до техническата част на документацията за кандидатстване. Може да я свалите в края на статията. Целият пакет е около 500 страници или 2.3 килограма и беше малко трудно да я получа в Германия. Интересното в случая е, че нито отговорниците за поръчката, нито прес-отделът на НС пожелаха да ми пратят дори част от нея в електронен вид, какъвто несъмнено имат. Аргументът им беше, че така или иначе мога да си я купя лично от офиса им. В този случай аз питам – ако някоя гражданска организация поиска да осъществи контрол над тези поръчки, означава ли това, че трябва да харчи постоянно пари за конкурсни документи?

Но нека видим за какво става дума:

Сегашното състояние

В момента сайтът на парламента работи на Gni/Linux CentOS 5.0, MySQL 5.0.77, Apache 2.2 и е написан на PHP, Javascript, XHTML и CSS. В базата данни има 70 таблици с 64000 записа и 12 Gb информация. Имат около 100000 хита и 10000 уникални посещения. На CMS системата на сайта (на български явно съкращението в СУС) работят 40 служителя разделени на 9 нива на достъп за всичко това, което виждате на сайта – декларации, закони, стенограми, новини и прочие. От графиките и описанието става ясно, че и сега сайта има пряка връзка със системата за гласуване, но явно тази връзка не се използва пълноценно.

Какво ще се промени с новия сайт?

Всичко това, което виждате в сегашния без особени промени. Структурата на данните няма да бъде променена, съдържанието на разделите и страниците – също. Промени ще има при законопроектите, където ще се добави много повече информация за пътя на текста от предложение до обнародване на закон. Тук се включват линкове към всички стенограми и писмени предложения свързани със закона, дати на разглеждане и прочие. Ще бъде показвана по-подробна статистика за депутатите, включително какво е гласувано докато са отсъствали.

Може би най-голямата промяна ще са индексираните стенограми от заседанията, които ще са свързани с видео архив. Нещо такова може да бъде намерено на сайта на Европейския Парламент и е наистина полезно, ако искаме да се върнем към конкретни изказвания на депутати и министри. И сега има публикувани стенограми, но са трудно за търсене и автоматична обработка, защото нямат единен формат. Не разбрах обаче дали видео архивът ще покрива единствено парламентарния контрол, който и сега се предава на живо в мрежата или всички заседания в пленарна зала и комисиите.

Една полезна промяна за мен лично е, че много от информацията в различни секции на сайта ще може да се сваля в XML, CSV и XLS (Excel) формат. Това означава, че ще може да се комбинира и визуализира лесно. Пример за това са сегашните отсъствия на депутатите, които се пускат в един PDF файл. Това прави доста трудно прочетането им от машина и показването им като графика. Пробвах го и затова знам. Друго изискване е всички новини, решения, приети закони и внесени предложения да са достъпни през RSS. И сега съществува такъв абонамент, но е написан толкова некадърно, че е неизползваем. Наложи ми се сам да го поправя, за да мога да го използвам в NarodnoSabranie @Twitter (статията, абонамент по мейл). Както и преди, текстовете на предложения и закони ще са в PDF и RTF. При подаване на заявления във виртуалното деловодство, поддържаните формати ще са TXT, RTF, Doc, ODT и PDF.

обществена поръчка, парламент, сайт, народно събрание, закон, депутати, egov, герб, цачева, евро фонд

Изисквания от документа, за които ще следим изкъсо

Дизайна трябва да е стилен, без ярки цветове и Flash. Трябва да се зарежда бързо, да изглежда еднакво на IE 7+ (за 6 не е ясно, защото пише „от последните 6 години“), Firefox 2+, Safari 2+ и Chrome 1+ на всички операционни системи, включително Windows, Маc и всички GNU/Linux системи от последните 10 години (!!!). Трябва да може да работи нормално на екрани с 1024х768 (това включва и netbook-овете), но при по-малки такива трябва да показва опростена версия. Трябва да има версии за мобилни устройства с екрани 320х420 (iPhone и новите Android-и явно). Трябва да може да се валидира според изискванията на W3C, да е добър в SEO отношение и да има клас АА за достъпност за хора с увреждания. Асинхронното зареждане (AJAX) предвидено в определени части на сайта трябва се използва с мярка и да е толерантно към грешки.

Това, което не видяхме в изискванията

Основното е информация за индивидуалните гласове на депутатите. Това е нещо, което отдавна стои като искане на редица граждани и организации и няколко депутати, в това число Цачева, са поели ангажимент да въведат. Доколкото става ясно от описанието, вече съществува връзка със системата за гласуване и е въпрос на желания тези данни да бъдат публикувани автоматично. За жалост дори да се вземе такова решение на организационно ниво, при пусната вече обществена поръчка ще трябва да се изчака новия сайт да се изготви и чак тогава да се пусне нова за допълнението му дори с няколко полета. Това може да бъде извинение. освен ако CMS-а не позволява такива разширения и добавянето нови полета в информацията за пленарните заседания да става лесно. Всъщност тази информация може да се добави и в стенограмите от заседанията.

Друго, което не видяхме е ясна позиция за използване на отворени стандарти. Въпреки, че на няколко места има изисквания данни да бъдат публикувани в XML формат и самите страници да отговарят на W3C спецификациите, липсва усещането за политика към стандартизация. В тази връзка може да видите новия проект на Бого Шопов за събиране на eGov данни в отворен формат. Също така не видях никъде изследване на самата аудитория на сайта. Това е важно когато се изготвя такъв важен портал, за да може дизайна и функциите да се съобразят с нуждите на посетителите. Такава информация може да се изведе с изследване предлагано от много people metrics фирми, но явно създателите на обществената поръчка са сметнали, че в същността си сайта няма нужда от промяна.

обществена поръчка, парламент, сайт, народно събрание, закон, депутати, egov, герб, цачева, евро фонд

Дали ще докачаме нещо по-добро?

Досегашния сайт за жалост е в много лошо състояние не само визуално, но и като навигация и откриване на нужната информация. До голяма степен това се дължи и на нежеланието или нехайството на администрацията да качват своевременно новини, стенограми и законопроекти. Дори спечелилите поръчката да създадат просто един сносен дизайн и търсачка, това би било подобрение. Отварянето на подадените оферти очакваме в понеделник като цената се очаква да е около 260 хиляди. Въпреки, че за доста от страничните изисквания изпълнителя наистина трябва да има добър опит с големи проекти, ограничението за толкова солиден оборот на кандидатите е необосновано.

Очаквам да видя само няколко избрани фирми на конкурса и може само да се молим, че нещо от горните изисквания ще бъде спазено. За доста обществени поръчки за сайтове на общини и областни управи в момента се харчат десетки хиляди без абсолютно никакви резултати, но в същото време и без да се развалят поръчките или да се наказват фирмите. Съдейки по тях може да си останем само с едното гражданско недоволство и биенето в гърдите на администрацията, че затягат контрола и модернизират работата си.

Вижте и прегледа ми на новия сайт на външното министерство, където фирмата изпълнител отговори на критиките в коментарите. Ето от тук може да свалите документа с всички технически изисквания.

Допълнение 18 май 2010:

Получих още две части от документа – съдържанието и изискванията за оценка и класиране на офертите. Подадените такива са били отворени вчера сутринта, но не успях да открия кой е участвал. Ако някой има информация, ще се радвам, ако ми пишете.

Благодаря за снимките на Mourner и Hot Pixel Action @Flickr, както и на Васил от BGDeb.org

39 коментара

  1. Те нищо няма да променят, но ще платят на ТЕХНИ хора да „изработят“ нов сайт. И ще им платят десетки хиляди (от нашите пари).

  2. @Апостол Апостолов – всъщност изгледа ще са стотици хиляди. Нов сайт на НС има нужда да се направи, но не само заради идеята. С тази документация не виждам нищо ново освен един нов дизайн и подобрена навигация. Това, че в сегашния сайт трудно се намира каквото и да е било не означава, че има нужда от нов, а че трябва да се обучат по-добре чиновниците, които работят с него.

  3. Проблема с лиценза за ползване на съдържанието в обществените сайтове наистина е много важен. Сега е пълна каша, всяка институция си слага някакъв лиценз както и дойде а има и много такива които не са посочили изобщо под какъв лиценз са материалите на сайтовете. Не знам дали има някакво решение по въпроса в ЕС (в България очевидно не е уредено нормативно този въпрос), но най-добре този въпрос е уреден в САЩ. Там в закона за авторското право е записано, че всички материали (с малки изключения които са изброени) на държавните институции за под public domain license, защото не може държавните закони, нормативни актове и решенията на държавните институции да бъдат нещо друго освен публична обществена собственост.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Work_of_the_United_States_Government

    Време е и в България този въпрос да се реши със закон.

  4. Pingback: Tweets that mention Бъдещият сайт на парламента – козметика без ново съдържание | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  5. ДДС е за физически лица. Държавата ще го плати и после ще си го вземе. Поради тази причина в B2b сделките цените са без ДДС, защото парите се връщат там, откъдето са дошли.

  6. @Кирил Кирилов – въпросът е коректен. Забелязах американския лиценз край снимките на белия дом във Flickr. Там пише, че може да се ползват свободно стига да не е за комерсиални цели и такива, на които излиза, че президента рекламира нещо.

    Не може правителството да е под (CC), защото реално всички притежаваме труда им. Наистина трябва да е публичен домейн. Не знам кой трябва да се заниме с това. Нали няма вече министество на държавната администрация. Може би правното.

    @Момчил – да, наистина беше така. Върнах цената в статията.

  7. За съжаление това не е единичен случай. Масова практика е държавни ведомства да превъртат и източват пари под формата на обновяване на сайтове. Използва се момента, че за разлика от тухли, цимент или други материали, интелектуалния продукт има широко разтеглива цена и може да се направи яка спекула, да се надуе цената и да се върнат пари при възложителя. За целта се ползват шуробаджанашки взаимоотношения между софианци. Забележете, че поради тоталната концентрация на всички държавни институции в София, няма случай извънсофийска фирма да се добере до някаква поръчка. И какво излиза – там живеят най-умните. Включително службата за управление на река Дунав е в София. Обаче това със сайта на НС може би не е най-лошото. По лошото е че „козметика без ново съдържание“ може да се използа и за голяма част от държавните антикризисни реформи.

  8. @Здраво Стефанов – децентрализацията си е проблем, но прехвърляне на всички отговорности в към регионите изведнъж също не е решение, защото няма кадри и опит. Знам за пример при училищата, където директорите трябва да изготвят бюджета си, но тъй като са обикновенни учители, нямат нито знанията, нито опита да го сторят. Затова идеята е децентрализацията да се прави плавно, но тъй като това изисква постоянство и единна политика, никой не го прави.

  9. Pingback: Tim_HotPixel
  10. Евалата. Добри статии пускаш. Май си станал експерт по е-демокрация!

  11. Още една институция с нов бъдещ сайт:

    Нямам представа как се аргументират подобни разходи и дали изобщо се аргументурат… Мебелите и техниката имат амортизационен срок (поне така съм чувал). Сайтовете нямат ли? В случая с ДАБЧ последният редизайн е от не повече от 2-3 години. Смислено съдържание отново няма, ами само новини.

  12. А бе, каквото и да си говорим- тук не е Рио де Жанейро. Оставаме си корумпирани простаци от московско- ориенталски тип и за тази болка май няма билка.

    Ами че то какво излиза- Цветанов се бори с корупцията, Цачева корумпира. Демек, Мусолини се бори с фашизма.

  13. @Ивайлo – чак експерт не, но някой трябва да се занимава с това и да зададе въпросите.

    @kyky – има смисъл, ако новите функции, които ведомството предлага не се побират на сайта, ако е морално остарял или има анализ, че потребителите не го разбират. Едно друго извинение е, че искат да вкарат пари в IT бизнеса, което се прави доста в Германия чрез различни изследвания и поръчки. Трябва обаче да има някакъв резултат и осезаемо подобрение, а тук няма.

    @Апостол Апостолов – аналогията ти е погрешна. При тези поръчки проблемът е невежеството и нехайството, а не толкова корупцията. Тези, които пускат тези поръчки за нови сайтове не знаят от какво имат нужда и защо го правят. При други пък не го смятат за толкова важно и просто се подписват на тези, които в действителност са корумпирани.

  14. @Боян Юруков – Не знам колко е логично и правилно, но в България е прието законодателството в областта на авторското право и сродните му права да се прави и администрира от министерството на културата. За тази цел има специална дирекция.

    http://mc.government.bg/page.php?p=52&s=53&sp=0&t=0&z=0

    Така, че там трябва да се решат тези проблеми с лицензите на съдържанието на административните сайтове.

  15. @Кирил Кирилов – предполагам, че е така. До колко обаче те имат право да влияят на администрациите на всички съдилища, министерства, общини и прочие?

  16. @Боян Юруков – Достатъчно е да предложат на народното събрание промени в закона за авторското право и сродните му права с която да задължат всички съдилища, министерства, общини и прочие да използват public domain license. Само така проблема ще се реши кардинално.

  17. @Кирил Кирилов – добре ще е да се инициира такава промяна. Има и доста други неща, които трябва да се обсъдят около обществените ни сайтове и това ще е добре да е първото.

  18. Добавих още две части от документа в края на статията – съдържанието и изискванията за оценка и класиране на офертите. Вчера трябва да са отворили офертите. Някой има ли инфо кои фирми са участвали?

  19. Научих кои фирми са подали оферти. Всички са правили доста държавни поръчки. Ще говоря с тях и ще пусна инфо другата седмица.

  20. Този сайт влиза напълно в хармония с начина и естеството на работа в Парламента- само лустрация , без никакво съдържание и смисъл. Явно дизайнът е съобразен с характеристиките на клиента- Парламента.

  21. @ilian atanasov – надявам се със следващия сайт това да се промени – дизайна де, не съдържанието. Последното зависи изцяло от парламента, а при липса на ясна стратегия какво искат да правят с тези сайтове и каква е целта им, дори и със стотиците хиляди изхарчени по такива проекти, пак няма да има разлика.

  22. ПРИВЕТСВАМ НАРОДНИТЕ ДЕПУТАТИ ЗА ТЯХНОТО ГЛАСУВАНЕ ЗА ПРИЕМАНЕТО НА СЪРБИЯ В ЕС,ВЪПРЕКИ ЧЕ ДЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОКУПИРА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ И ДА ПОТИСКА МВСТНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ.СЕГА ИДВА РЕД ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА ПРИЕМАНЕТО В ЕС НА БРАДСКА ТУРЦИЯ,ДЪРЖАВАТА НАЙ-МНОГО НАС БЪЛГАРИТЕ И ДНЕС ДА НИ ИМА КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА.АКО ГО НЯМАШЕ ПЕТВЕКОВНОТО ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ НА ТУРЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ,БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА ДА Е ИЗЧЕЗНАЛА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА.ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАРВАРСКИТЕ НАРОДИ,КОИТО СА ИЗБИВАЛИ ПОРОБЕНИТЕ НАРОДИ,ТО ТУРЦИЯ СЪС СВОЕТО ПРИСЪСТВИЕ ПОСТЪПИ БЛАГОРОДНО ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ,КАТО ИЗВЪРШИ ЕДНО ПРОФИЛАКТИЧНО ПОЧИСТВАНЕ,КАТО НАСЕЛЕНИЕТО ОТ 3,200,000 ПРЕЗ 1393 ЖГ.В 1444Г.ТО Е ВЕЧЕ 920,000.А КАКВО ДА КАЖЕМ НА ТУРЦИЯ ПООТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ ХОРА.ЗА ДА ОСИГУРИ РАБОТА НА ДЕВОЙКИТЕ ТЕ БИЛИ ИЗПРАЩАНИ В ТУРСКИТЕ ХАРЕМИ И САРАИ.А ОБУЧЕНИЕТО И ВЪЗПИТАНИЕТО НА МОМЧЕТАТА СТАВАЛО ОТ ДЕТСКА ВЪЗРАСТ,,ТАКА ЧЕ КАТО ПОРАСТНАТ ДА БЪДАТ ГОТОВИ ДА МАЙКА И БАЩА.БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕКРАСНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРИТ,ТЕ СЪС ЖЕЛАНИЕ ПРИЕМАЛИ ТУРСКАТА ВЯРА,ЕЗИК И ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.БЛАГОРОДНОТО ОТНОШЕНИЕ НА ТУРЦИЯ ПРОБЪЛЖАВА И СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ СТАВА САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА.ТАКА НАПР.ДОКАТО СЛЕД БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ТУРЦИЯ Е ИЗКЛАЛА 1,500,000 АРМЕНЦИ,ТО БЪЛГАРИ СА ИЗБИТИ САМО НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ,А ДРУГИТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ И ИЗПРАТЕНИ В МАЙКАТА РОДИНА ОСТАВЯЙКИ В РОДНА ТРАКИЯ БАЩИНИ ОГНИЩА.ЗА ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ НА ТУРЦИТЕ КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА БАТАК ЩЕ РАЗКАЖА НЕЩО МНОГО БЛАГОРОДНО В СТИХОТВОРНА ФОРМА.
    В БАТАК ДНЕС Е ТИХО И СПОКОЙНО.
    НО СПОМЕНЪТ И ДНЕС Е ЖИВ,
    КИГА ПРЕДЦИТЕ НИ УМИРАХА ДОСТОЙНО
    ОТ ЧТАГАНА НА НАРОД,СВИРЕП И ДИВ.
    ХИЛЯДИ КАТО ЖИВОТНИ СА ИЗКЛАНИ.
    БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА С ЯТАГАНИ.
    МЛАДИ И СТАРИ ПОКРИЛИ С РАНИ;.
    ЦЪРКВИ ГОРИЛИ ЖЕСТОКИ ТИРАНИ.
    ВСЕКИ ЧОВЕК С ХРИСТОВАТА ВЯРА
    И ГОВОРЕЩ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,
    ТИРАНЪТ ЖЕСТОК,ПО-СТРАШЕН ОТ ЗВЯРА
    ПОСИЧАЛ ЖЕСТОКО С КЪРВЯЩИЯ МЕЧ.
    БАТАШКОТО КЛАНЕ-ЖЕСТОКО И ДИВО,ЧОВЕШКИЯТ УМ,ЩО НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ.
    НА СЕЧ Е ПОДЛОЖЕНО ВСИЧКО ЖИВО
    И СТАРИЦАТА ЩО ДУША БЕРЕ.
    ПЛОДЪТ ИЗВАЖДАЛИ ОТ МАЙЧИНА УТРОБА
    И ПОСИЧАЛИ ЖЕСТОКО С ЧТАГАН.
    САМО СМЪРТ ЗАСЛУЖАВА РОБА,
    А ГЛАВАТА МУ НА СУЛТАНА АРМАГАН.
    НА КОЛОВЕ ПОБИВАЛИ ГЛАВИТЕ
    НА НЕПОКОРНИТЕ МЪЖЕ.
    НА СТАРЦИТЕ ИЗВАЖДАЛИ ОЧИТЕ,
    А ЖЕНИТЕ БЕСЕЛИ С ЖЪЖЕ.
    КЪЩИТЕ ДО ОСНОВИ РАЗРУШИЛИ.
    ЦЪРКВАТА СТАНАЛА НА ПРАХ.
    БЕЗБРОЙ ЖЕНИ ОБЕЗЧЕСТИЛИ,
    ЦАРЯЛО ПАНИКА И СТРАХ.
    БАТАК ПРЕВЪРНАЛ СЕ В ОГНИЩА.
    ВОДИТЕ ПОЧЕРВЕНЕЛИ ОТ КРЪВТА,
    А ПОБЕСНЕЛИТЕ ТУРСКИ ПЪЛЧИЩА,
    БЕСНЕЕЛИ С КОСАТА НА СМЪРТТА…..
    НАДЯВАМ СЕ ,ЧЕ НАШИТЕ ДЕПУТАТИ ПАТРИОТ ЩЕ ДАДАТ СВОЯ ГЛАС ТАЗИ ВИСОКО ХУМАННА И МИРОЛЮБИВА ДЪРЖАВА-ТУРЦИЯ ДА СТАНЕ В НАЙ-СКОРО ВРМЕ ЧЛЕН НА ЕС.

  23. Имам информация, че по договор сайта трябва да е готов до края на месеца. Кога обаче ще влезе в употреба не е ясно, защото трябва да се индексират и опишат много архивни данни от 5 години назад. Очакванията са все пак до Нова Година да е на разположение. Добрата новина е, че ще ги има функциите за отворени данни, лесно търсене на отделни изказвания на депутати и преглед на цялостната им активност.

  24. бчдете готожи сайта,защото делегацията ще напражи нашите депутати почетни членове на туррския парламентше ги награди с червени фесове и ще ги покръсти като им даде турски имена.бъдете готожи и се раджайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.