Всички (ще) мразят Бойко

Бойко Борисов, избори, реформи, медии, провал, time, интервю, корупция, българия, медии

Снимка от China Daily

Тези дни премиерът цитиран от Time заявяви, че няма приятели и не е на този пост, за да се хареса на някой. Логично е, че щом някое правителство си върши работата, хората да са доволни и да го харесват. В случая, задачата на Бойко Борисов е такава, че в края на мандата не само да не бъдат избрани пак, но и трябва да бъдат мразени.

Основната цел, която зададохме на Бойко е да изчисти до колкото може администрацията от корупция. Второстепенни цели, които до голяма степен са производни на този основен проблем, са здравеопазването, евро-фондовете, съдебната и пенсионна системи. За решаването на всички тях се изискват множество реформи, размествания в администрацията и осъдени по високите етажи. Реформите обаче никога не правят хората щастливи в краткосрочен план, защото разбутват една система, с която са свикнали независимо от всичките ѝ недостатъци. Както знаем, одобрението на избирателите се базира предимно на скорошни събития. Макар и обществото да ги изисква, то усеща положителния ефект на тези промени доста след като политиците направили ги са получили полагащата им се „рейтингова тесла“.

У нас тази ситуация се усложнява заради загнездената във всички нива на обществото корупция. Макар и да недоволстваме от това, че се иска рушвет за елементарни административни услуги, бихме предпочели да платим на полицай вместо да ни вземат книжката. Същото важи и за пристройките по жилищата ни, осигуровките на минимална заплата и прочие. За всички тези масови прегрешения се извиняваме – къде с право, къде не – с мудната система, която не ни дава друг избор освен да прекрачим закона.

Ако предположим обаче, че сегашните управляващи разнищят този Гордеев взел, първото, което ще видим е чиновници, които ги е страх да искат и да приемат подкупи. При този оптимистичен вариант, тромавите процедури и задънените разпоредби ще си останат, но заобикалянето им ще стане много трудно. Сега никой не поправя системата, защото почти всички я заобикаляме и не почти се оплакваме – следователно проблем няма. Едва когато се намерим в безизходицата да спазим някоя идиотска разпоредба при наличие на голям риск при даване на подкуп, ще започнем активно да търсим правата си и да се интересуваме какво всъщност гласуват ония в парламента.

Преди това обаче ще видим в България в една хаотична система без „третия начин“. Това ще стане, разбира се, при условие, че Бойко си свърши работата. Тогава всички ще го мразим, защото е развалил онова, с което сме свикнали. Затова според мен целта му трябва да е точно такава – да няма приятели, да го мразим всички и да не му пука. Взимането на мерки срещу кризата и правенето на реформи според обществените настроения въобще не съвпада с тези му изказвания, но се надявам общата му политика да върви в тази посока. Лакмусът за това дали идните 3 години ще са успешни е дали на следващите избори ще се провали и дали тогава ще си говорим повече за администрация и наредби и по-малко за корупция.

78 коментара

  1. Pingback: Gancho
  2. Хубава статия. Именно затова харесвам Дянков – не съм специалист и не знам дали действията му ще имат положителен ефект – времето ще покаже. Но успя за кратко време за разбута много звена, които всички знаехме че не функционират добре, но ги приемахме някак си.

  3. @doni – не само той. Знам, че и на други звена се получават такива размествания. Проблемът е, че до колкото знам в администрацията се получава лек хаос на моменти и самите чиновници не знаят какво да правят. Освен това е и вярно, че функционери на ГЕРБ получават приоритетно пари. Това може да е защото просто на тях имат доверие, но това, както и други действия на кабинета, въобще не са положителни, ако станат политика.

  4. Pingback: Tweets that mention Всички (ще) мразят Бойко | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  5. Svejo: Следващите избори,те може да са на есен :)ако правителството се издъни

  6. Pingback: Svilen Kanev
  7. Ами ако се лъжете?… Ако той построи магистралите и натика крупни престпници в затвора, никой НЯМА да мрази Бойко. Напротив- ще го боготворят.

  8. Svejo: Проблемът на Бойко е, че той не разбира принципите на демокрацията. Опитва се да прилага единоначалие в отворена система и ще се научи по мъчния начин, че така не става. Демокрацията ще го схруска за закуска, неговите в ГЕРБ ще го хлъзнат. Тия халюцинации, че ще сложи някой да му бъде фигурант на дадена позиция и оня до безкрай няма да се усети, че позицията го прави фактор…
    Е тука съм обяснил накратко принципа – http://balthazar-ivanovich.blogspot.com/2010/05/blog-post_1152.html

  9. много ми хареса статията.Бойко е много истински не цепи басма на никой,затова някои хора не го харесват,но той работи от сърце.

  10. Svejo: Типичен е начинът, по който се говори за Бойко Борисов. И е типичен не от друга гледна точка, а от тази, че БСП активистите бяха инструктирани да се прехвърлят в подкрепа на ГЕРБ за миналите избори, както през 2005, да станат Атакисти. Така мимикрията на БСП става незабелязана от непреднамерените, наивни хора, но от мен няма как да остане незабелязана, защото от началото на изборите в България аз съм бил винаги или председател на РИК или наблюдател в РИК и съм разговарял конкретно с много хора.

  11. Svejo: БСП активистите, покровителствено наричат Бойко Борисов Бойко. Те знаят от своите ръководители на Първични Партийни Организации, че ˝техният Бойко˝ е поставен на това място от тяхната партия, за да прикрие надеждно всички измами и корупционни схеми, които партията-майка организира през всичките последни 20 години, за да поддържа един електорат от 2 милиона предани кучета и техните близки с парите и труда на 1 милион работещи в държавата.

    Затова БСП активистите (конкретно, Юруков, Ви наблю…

  12. Svejo: …давам и разпознавам като БСП активист, още от интервюто, което организирахте на Богомил Шопов в блога си, за да го тикате към Европейския парламент този тлъст некадърник и Тартюф. Вие разбира се никога не сте бил заблуден за некадърността, но въпреки това я протектирате с блога си).

    Ще Ви цитирам и Вашето изречение, което без съмнение Ви поставя на мястото Ви, сред демагогстващите активисти на партията. Ето го:
    ˝Основната цел, която зададохме на Бойко е да изч…

  13. Svejo: …исти до колкото може администрацията от корупция. Второстепенни цели, които до голяма степен са производни на този основен проблем, са здравеопазването, евро-фондовете, съдебната и пенсионна системи. За решаването на всички тях се изискват множество реформи, размествания в администрацията и осъдени по високите етажи.˝

    Вие ни упътвате нас, всички останали от ˝народа˝ какво сте му били възложили вие – хората от вярната страна на политиката, на ˝вашия Бойко˝.
    Само дем…

  14. Svejo: …агози на партията си представят икономиката кото санкция на политиката. 20 години некадърност и идиотско бездарие, което започна първо с ˝Танковете да дойдат˝, мина през Луканов и убийството му от върхушката Лилов-Премянов, огромното наказание на държавата ни от затворническия елит на ВКР, пирамидите, приватизацията пак дело на БСП, за по един лев, ограбването на военните имоти и посягането на държавна…

  15. Svejo: …та земя, уж че цар Симеон нямал право на земите си, а БСП и ДПС си поделиха 1/3 от държавната земя на България.

    Всичко това не е икономика, а именно политика и санкции. Вечното скодоумно поведение на партията. Вечно неразбралите и вечните фанатизирани скопени глави.
    Само за хора в затвора говорите, защото тези, които ви знаят шашкъниите, както Алексей Петров, трябва да са затворени, за да не казват нищо.

    Тоя Тартюф, Богомил Шопов, чиято биог…

  16. Svejo: …рафия си я написа сам във Уикипедия и е толкова крастноречиво тартюфска, че той сам не може да се прецени колко жалка персона е. Кой ще му прикрива халката история с модериране на форуми и спекулиране с човешко доверие? Сега го прикривате Вие, Юруков. Значи един ден той ще иска Вие да сте в затвора.

    Чета Ви понякога бездънните глупости, с пълна дезориентация за икономика и труд, Вие сте абсолютно гнуслив от простия човешки труд, който създава икономиката. И затова всяка ваша дума е без…

  17. Svejo: …мерна глупост, Юруков.

    Изобщо не ме интересува ˝вашия Бойко˝, за да го харесвам или не харесвам. Той е абсолютно неспособен за позицията, която заема в държавата, също като Станишев през миналия мандат. И на мен лично резултатът от тази неспособност ми е вече отдавна ясен и само чакам да свърши лудостта на по-малко фанатизираните партийци от Вас и да я спретнем тази държава, да заработи най-сетни след 20 и Бойко години преходи.

  18. Svejo: Икономика и държава не се правят с мерки. Правят се с работа на администрацията и труда на нацията.
    Другото е чиста демагогия на хора, които много добре знаете, че сами не си вярвате, но пордължавате безспир да нахалствате да подтискате цялата държава и да гоните българите навън от нея.

    Нахалството ви е повече, отколкото държавата може да понесе. Трябва да го разберете това или ще ви бъде втълпено, ако сте толкова нетактични да отказвате да го разберете сами.

  19. Svejo: Освен Богомил Шопов, най-отявлената пошлост на партията е в лицето на Балтазар Иванович, който е екстремист комунист, а в лудостта си е създал ˝Наръчник по Демокрация˝.
    Наглостта е принцип на партията. За това казвам отявлена пошлост. Защото е с най-редовно използаното оръжие на БСП комунизма – наглостта, като на Станишев, да те гледат в очите и да ти гово…

  20. Svejo: …рят възможно най-опашатите лъжи. това е вашият принцип и той е, който превърна държавата в хавра и циганско кюмбе (нищо против циганите, а против вас, вечните наглеци).

  21. Svejo: МВР иззе документация от общена Варна.
    Миналия мандат Станишев игнорира с думи 1,2 милиона подписа събрани срещу неговото ˝управление˝.
    Няма скрупули в прикриването на престъпленията. Прикриването се извършва винаги методично, с демократични средства, през законите в държавата. така е било още от Египт и Рим, през всички политически преврати, винаги, навсякъде, по един и същи начин.

    Това, Юруков, Вие ни го ˝поднасяте˝ като ˝добре постъпва Бойко и ние така или иначе ще го мразим˝.
    Това е то де..

  22. Svejo: …магогия в действие. Нагло, мръснишки, нахално, гледаме се прави в очите и единият лъже без да му мигне окото, а другият би трябвало вече да започне да се притеснява от собствената си гузност, че не е разбрал правилно.

  23. Svejo: Днес е неделя, утре е празник, днес е денят на еди кое си, утре на нещо друго.
    А наглостта никога не спи. За наглостта празниците са възможно най-работните дни.

    Навремето Муамар Кадафи използва всичките ни празници, за да набие на България гадния си африкански кол, дълбоко в гъза. Така дълбоко, че от този кол нямаме и армия вече.
    Ти си почивай, като си толкова преуморен от бодърстване, а аз нямам време да спя.

  24. Pingback: Dimitar Nikolov
  25. По пинцип си прав но черногледството не е добър спътник братле. Доста работа отвърли Боико но ние сме свикнали да не признаваме нечии успехи а те не са малко!

  26. Боико и слънце да е не мое да огрее навсиакъде в тоиа батак бе ге

  27. много наивно написана работа. Нещо от рода- и сам воина е воин. Обществените отношения не са черо- бяли, нито политическите ни лица едноплоскостни.

  28. Pingback: Лита
  29. Pingback: ltinuviel
  30. На български е ГордИев възел (от цар Гордий)

  31. Абе хора – тази статия е супер за възхвала на Герб и Бойко…
    Само не разбирам вие ли не сте наред или просто държавата е ББ.
    Много сори ама в рългосрочен план нито ББ нито прехваления Дянков могат да инкасират изобщо някакви позитиви.
    До сега всички техни решения са абсолютен негатив за икономическото и политическото бъдеще на България.

  32. @Апостол Апостолов – това далеч няма да е достатъчно. Точно затова написах във фейса, че това ще е полвинчати мерки, защото реално нищо няма да е променено в системата. Тогава няма да си е стършил работата с реформите и корупцията, а само ще е изпълнил популистките мерки.

    @красимира бончева – то едно е дали работи от сърце, съвсем друго е какво може и прави в действителност. Както писаха в Time, той не може да оправи нещата там и има нужда от екип и съдебната власт. Така желанията му биват ограничавани от способностите и силата на духа на своите хора от една страна и корупцията при съдиите от друга.

    @Svilen – това не е черногледство, а оптимистичния вариант. Ако нужните реформи бъдат направени, поглемато в краткосточен план ще стане по-зле преди да стане по-добре. Едни 10-20% от населението ще осъзнават какво се случва и какво следва, но останалите ще се дерат по митинги, че е съсипал държавата.

    @Svilen – няма нужда – важното е да постави правилните хора на правилните места. За жалост това не се случва, защото има сигнали за своеволия по общини и областни управи.

  33. @Борислава – не са черно и бели, но при определени условия може да се прецени тоналността на сивото спрямо времето. В случая изказвам тезата, че правилните реформи ще имат негативни краткосрочни последици, които ще тласнат голяма част от избирателите към други партии. Моля се само тогава БСП да са си опавили бакиите, защото каквото и да си говорим, имаме нужда от социалистическа партия, но без старите БКП членове.

    @Христо Иванов – благодаря, ще го оправя.

    @Кръчмаря – точно за този краткосрочен вакум, която ти показваш говоря. В предишния кабинет БСП пазеха такъв имидж на икономикава, че всички да си мислим, че сме наред и няма проблем. И всички бяха доволни, но гласуваха за ГЕРБ, заради корупцията у последните. Проблем с икономиката обаче имаше и за да не станем Гърция, трябват строги мерки, които след лъжите на последните, на никой не се харесват. Ето това е типичен пример за тезата ми, че ще стане по-зле преди да стане по-добре.

  34. За един пълен мандат няма маловажни и немаловажни неща в държавата, а последователност от приоритети с определен коефициент на тежест.
    По отношение на престъпността и корупцията правителството на ГЕРБ хвърли ръкавицата на съдебната система и след определен „timeout“ ще се види, че и там трябва промяна.

    А за икономиката – още нищо не е направено – мерките са само срещу корупцията и престъпността и фискални ограничения. Това, което ще се прави в условия на криза, ще изправи олигархията срещу ГЕРБ, участието на експерти, а не членове в управлението ще отдалечи членската маса от ръководството. Други като мене нито обичат, нито мразят Борисов – нещо одобряваме и подкрепяме, нещо коментираме, нещо отхвърляме и протестираме.

    А с корупцията и безредието и неспазването на правилата от „правоимащите“ не се свиква и мнозинството от избирателите не ги обича.

    Българското общество е все още безкрайно толерантно към тези процеси, но не ги обича. Смятам обаче, че ако нещата не получат развитие отиваме на варианта Гърция, което при липса на гражданско общество ще ни върне 20 години назад.

  35. голямата издънка на това правителство е забавянето на социалните плащания. тоест – помощта за тези, които по идея са най-засегнати от кризата. не можеш да дадеш помощите за февруари на дете с тежка епилепсия или астма СЛЕД ВЕЛИКДЕН, те му трябват навреме, лекарствата се вземат по график, както и таксите за детска градина се плащат на дата, примерно. демонстративната липса на свяст и съвест е свойствена за бг простака и точно това се демонстрира. според мен е отвратително и непристойно

  36. @Боян Юруков
    Не те разбирам. И то е защото говориш глупости. Може така да ти изглеждат нещата през розовите герб призми, но аз не гледам през тях.
    Кое е срещу корупцията??? Много съжалявам ама си отворете очите.
    Просто се разчиства терена за „свои“ хора. Нима забравихте „бизнесдамата“ на ББ с която сега не се познава? Или купчините фирми които имат някакжо отношение към ББ? Ами ТИМ? Защо никой не се бори с тях? Даже не се говори че съществуват – а е най-голямата групировка у нас. Какво да кажем и за политиката на възрастов геноцид? Ами за едноличните решения за базите на НАТО, за приемане на незаконно задържани от Гуантанамо, за спирането на стоежа на нова АЕЦ. То май беше единственото което може да продаваме – а сега турците се разбраха с Русия и ще имат АЕЦ, вземат най-евтиния уран от Иран и се разбраха руските граждани да влизат без виза. Сега нито електричество за продан, нито руски туристи. То май никакви нямаме… само престарели европейци идващи на разноски на пенсионни фондове – а там пари няма.
    Моля ви покажете ми някой проект да се развива и завършва, или да е пуснато някакжо ново производство у нас? Хайде де – поне да се е възстановило някое? Да са наложени нови мита и такси защитаващи БГ производителите? Да са наказани хора замесени ж сделките със замени и промени на категориите на земи? Нали от ЕС ни наказаха за това – поне там да осъдят виновните. Някакви значими промени в съдебната система? Е за какво да говорим?

  37. @Боян Юруков
    Колкото Гърция няма как да станем зле защото сме много по-зле от там.
    Гръцката както и цялата западна икономика е в подобно състошние защото последните 30 години е двиьена от гастарбайтерите. А те както знаеш изнасят капитал и то много. Разликата е че примерно Франция и Германия са износители на високотехнологични продукти а Гърция е на хранителни продукти. Първите са с дългосрочна експлоатация и имат допълнителни пера на печалба заложени в това, храната се продажа и се консумира и… край (и скапва местните производители ако не са защитени).
    Така чееее … мислете не само да си разхождате главите.

  38. @nv – грешиш, че не се свикнали с корупцията. Не я харесваме, но сме се нагодили към нея. За 20 години това е станала системата и макар да скандираме по протести да я спрат, когато някой управляващ започне да се рови в нашия двор, веднага се вдига протест. Пример за това са земеделците и лекарите.

    @mixa – наистина е много жалко, но това далеч не е най-големият им проблем. Глупаво е да се блокират така социалните и здравните плащания, но до колкото усещам, те са преценили, че ако ги пуснат тях, ще трябва да спрат други пари, които следващия месец ще развият бизнеса и ще донесат още повече приходи, с които да могат да компенсират това малко забавяне. Логиката е на типичен икономист, но определено не действа в реалния живот.

  39. @Боян Юруков
    А как ще го коментираш това за социалните плащания пред безработен съкратен преди година, когото сега карат да си плаща здравни осигуровки без да има никакви доходи?
    „Мааалкото забавяне“ може да помогне на някои хора „малко“ да умрат.
    Ама споко нали е малко и е по плана на ББ и Супер икономиста от Уолстрийт-Дянков.
    Свалете си розовите очила господа….

  40. @Кръчмаря – чакай малко – първо, опитваш се да ми кажеш, че в България има две големи групи от мафиоти/бизнесмени, които са се развивали паралелно, но едната винаги е била на удобно във властта, а сега като ББ идва на власт, се опитва да намести другата?! Това и в италианските мафиотски сериалчета го няма даже.

    За бази на НАТО и за ПРО се водят преговори много отдавна; от Гуантанамо приехме само един, както всички останали членове на НАТО; строежа на новата АЕЦ не е мръднал от много години – стартите похарчиха единствено стотици милиони за „консултантски услуги“ без резултат, а заема, който очевидно сме взели за същия този АЕЦ, е бил изхарчен за корупционните дупки на други проекти. Отдавна имаше въпросителни за нуждата от такъв проект. Визите с Русия не са проста тема – не може просто ей така да пуснем лесни визи с една от най-мафиотските държави при условие, че могат лесно да мръднат през граница към останалите ЕС. Турция нямат такъв проблем.

    В най-тежката криза сме и не можеш да очакваш, че точно сега хората ще отварят нови производства. Все едно да се чудиш, защо в Германия преди година не отваряха нови заводи, а затваряха масово стари. Защитни мита не може да се въвеждат в рамките на ЕС (вземи се информирай въобще какво можем там, моля те).

    Много от нарушителите по проекти бяха арестувани, но от съда зависи дали ще влязат в затвора. Не може ЕС да го осъди – това е мит – съди се по нашата система. Без военен режим или диктатура кабинета не може да се меси на съдебната власт и да я реформира. Може да промени закона, но и това ще отнеме години докато се звъртят хората вътре. Това, което правят сега е с морални нападки и медийни изяви да ги притискат да си подават оставката където очевидно има нещо. За сега действа. Другия вариант е да изгорят всички на кладата, да вземат прясно месо направо от университета и под тяхна диктовка да направят народен съд за всички врагове на народа – това ли искаш?

  41. @Кръчмаря – явно не си наясно какъв е проблемът на Гърция – първо, gastarbeiter-ите помагат на икономиката много, защото донасят евтина работна ръка за неща, което обикновенните немци и французи не искат да работят. Парите, които изнасят са нищожни. Проблемът идва когато останат за постоянно и се налага да им се плащат социални и пенсия.

    Гърция от друга страна беше добре, защото цоцкаше – най-вече нелегално – милиарди от ЕС и си беше позволила да раздуе администрацията на държавата до такава степен, че реално да няма почти никаква индустрия. Направиха го обаче, за да не излиза, че има голяма безработица, но за да не излезе, че икономиката им е зле, криеха дефицита и никой нямаше представа колко зле са всъщност Гърците. Когато са ги приели в ЕС преди 40 години, те са били много по-зле от това, което ние бяхме преди 2.

    Ако си бяха признали преди 10 и дори преди 5 години, че нещата у тях куцат, нищо нямаше да е толкова зле, както сега. Харчили са европейски пари за глупости и са го крили от държавата. Ние викахме, че на Станишев му блокираха стотици милиони, но това беше само няколко процента от общата отпусната сума. При Гърция, Италия и Испания, където имат вече опит с евро-измамите, блокираните средства всяка година са в двуцифрови проценти. Всеми се зачети малко.

    Ами регистрирай се в бюрата по труда. Кабинета на Станишев се опита да скрие ситуацията с безработните като разубеждаваха хората да се регистрират там. Сега знам, че няма проблем и здравните се опрощават. Забавени са други социални плащания, но за това отговорих по-горе.

  42. Съжалявам ще то отговоря по-късно но подобре ти се информирай за реалните ситуации. Накои режисори на мафиотски филми могат да намерят тук основа за нови сюжетни линии 🙂 и то наистина. За АЕЦ си много далече от фактите. За нато дори не си наясно като гледам. За приемането на „гуантанамеца“ иди го обясни на арабските емирства и ЕС – може да те разберат. За арестите и съда – не ме размивай… медиен цирк 2-ро качество.
    За народния съд – не ставай глупав – кръвта ще е 10 пъти повече. Проблема е че бандюгите пак ще се измъкнат.

  43. Аз за разлика от теб съм работил с гърци както и с много от други европейски държави и повечето неща съм ги видял и то отдавна. И за това което се случва сега говорех преди 3-4 години и ми се хилеха. Сега не се смеят… и за пазара на имоти говорех… там сега също не се смеят.
    Благодаря за загрижеността, като стана безработен обещавам да се регистрирам 🙂
    На мен не ми отговаряй за забавянето – казах ти – намери си някок дето е безработен и т.н. и на него отговори.

  44. @Кръчмаря – За Белене – през септ. 2008-ма са сложили поредната „първа копка“, но почти нищо не е направено, освен да се разпродадат още от старите техники.

    Като ти не си безработен, защо се чудиш толкова, че някой друг не се интересува от възможностите си? Или все чакаме да дойде някой и да ни храни с лъжичка. Ествествено, че ще плащаме данъци и ще си плащаме здравните. Да не мислиш, че в Германия е безплатно – данъците там са 47% и то без да се смятат големите наеми и допълнителни общински такси. Но ще кажеш – да, но системата им работа – ествествено че ще работи – задравните получават минимум 10% от заплатите, а при нас е 6. При това здравните им каси почти винаги са на загуба и държавата влива милиони от пенсионните.

    И като не си безработен тогава, отиди на площада и започни да скандираш, за по-скрог контрол над сивата икономика и за вдигане на данъците до поне 40% сега са ти между 25% и 30% всичко на всичко. Тогава ще има пари и за оправяне на болници, и за пенсионни, и за всичко – също както в останалите държави на ЕС. А за имотния пазар всички ни беше ясно какво ще се случи и затова много спряха да купуват към края.

  45. Честно не те разбирам. Ако ще си говорим с клишета – просто няма смисъл.
    Много си бърз на отговорите 🙂 – това говори за слаб анализ.
    Да всички спряха да купуват ама не защото се усетиха – просто нямаха пари да го направят. Иначе до последно всеки викаше как цените ще се качват.
    Аз няма да отида на площада – просто няма да ме разберат. Както не ме разбраха и когато се опитах да направя кампания срещу гласуването изобщо. Както и когато никой не ми повярва какво ще ни се случи като изберем групата на ББ. Всички искат „по-малкото зло“ – според мен тожа им е грешката – трябваше да се гледа за „най-голямото добро“.
    Ето какво ще те помоля да разбереш. Събарянето на една система не води автоматично до създаването на нова по-съвършенна. Това става само ако има предварителни ясни критерии каква да е и как да функционира новата система. Иначе драги има анархия а след нея по закона на джунглата идва олигархията. Ние сме именно там…. и цялата приказка с демокрацията е малко овехтяла. Пиши и си вярвай – само мисли с 20 до 50 години напред. Как ти се виждат нещата в този план? Май не е толкова весело.
    By the way- в страните за които говориш има само една с 40% данъци и там отдавна нещата са под много строг контрол.
    Как ти се струва примерно сравнението между бай Добри от с.Долно Уйно който продава 10 яйца за да се изхрани и не плаща данък печалба и собственика примерно на „Сачи“ който дори плаща на лобисти за да се прекара в парламента по изгоден закон за внос на месо в с занижени фитосанитарни показатели? Кой е по опасен за обществото ни? Кой от двамата не плаща повече от дължимото пред държавата? Кой е по-голям престъпник? Хайде този път без клишета – покажи ше можеш да мислиш. (PLS!!!)
    Изобщо имаш ли представа какво всъщност произвеждаше и изнасяше нашата държава в последните 10-20 години? И какво ще изнасяме в бъдеще?
    Да обобщя за да е лесно:
    Ако ще мислим за седмица напред то ББ е бог и Дянков е неговият пророк… ама за над 2 години – най-добре да ги махнем докато не са оплескали нещата много.

    Малко встрани:
    Сун Цзъ казва: Ако искаш да възстановиш реда в държавата, оправи нещата в собствената си къща, после в квартала където живееш, после в града. Така ще възстановиш реда и в държавата.

    Само че тогава е нямало днешните масмедии. 🙂
    Той казва и още много неща ама само да имаше как ББ да ги прочете 🙂

  46. @Кръчмаря – и се опитваш да ми кажеш, че нещата в твоята къща и в твоят квартал са добре? Или пак ще се извиняваш с останалите, че не са те разбирали? Ако очакваш всички да те разбират и да са съгласни с теб, значи разбирам откъде е дошло всичко останало написано от теб.

    А ако искаш да си говорим какво ще се случи след 10 години – просто е – огромна част от населението ще е на възраст за пенсия, но няма да може или ще получава нищожна пенсия. И това няма да е заради скапаната пенсиона система или заради липсата на пари. Просто защото никой не е сметнал за необходимо да работи на трудов договор, да се осигурява на пълна заплата или да декларира доходите си, много хора или няма да има стаж за пенсия, или ще излиза, че са работили чистачи цял живот. Ще има и много, които заради фалиралите предприятия и хаосът през последните 20 години, ще са им загубили документите и също няма да имат нито деклариран стаж, нито дохори. Никоя реформа не може да оправи този проблем – независимо дали е Борисов, Станишев или Папата.

    Ако толкова разбираш какво трябва да се оправи в държавата, излез от клюкарската кръчма и направи нещо. За жалост обаче съдейки по думите ти не виждам нищо различно от политическо тролене.

  47. Е пич щом според теб нищо не може да оправи проблема – да лягаме и да умираме?!
    И според мен много, амам наистина много от хората искат да си работшт на трудов договор и да си плащат задълженията – данъци и т.н.
    Да ама искат и да са наясно къде и за какво отиват тези пари. Да не ти обяснявам сега къде са парите на пенсионните фондове и защо всъщност се вдига пенсионата възраст у нас (след като продължителноста на живота тук е намаляла) и защо в ЕС. Ако си умен сам ще се сетиш, ако ли не – няма смисъл да опитвам. Да ти говори нещо термина „възрастово разпределение“ – аха 🙂
    Да ти напомня ли обещанията на тази Герб и лично ББ преди да дойдат на власт? Май на демагогия навяват нещата (извинявай че го обидих ама такива са истините).
    Има едно правило което гласи – можеш да лъжеш един човек много дълго или много хора за кратко. Ама не става много хора за много време. Просто е нереално и затова се измислят нови и нови псевдо-истини.
    Има и една голяма тълпа която тъпо чака да и се спусне нещо „свише“ и да ревнат „осанна“ или „разпни го“.
    Има и хора като теб дето сляпо вярват в това което им харесва.
    Не си виновен – просто пропагандната машина е наистина много добра в последните 10-15г. И то навсякъде.
    Дори и аз вярвах, както и много мои приятели. Ама сега – сори.
    Да ти кажа ли колко ме беше срам от Р.Желева пред колегите ми и как хората не можеха да повярват че можем да пратим такова „животно“ там? И нашия велик ББ се изцепи че това е незнам какъв си комплот и той е твърдо зад нея? Е ако си в политиката поне трябва да знаеш кога да мълчиш.
    А да ти кажа ли какво значение има в геополитиката и геоикономиката термина „зона на нестабилност“? Явно малко по глобално трябва да гледаш. Айде че се отплеснах а още работа ме чака.

  48. Весело .. и по професии си приличаме доста. Само съм малко по-голям от теб.
    Значи…гледай тенденциите по-глобално. Реално ние сме в позиция на аутсайдери като държава – но кофтито е че сме се набутали там сами за последните 20г.
    Има и ншколко забравени теории за кризите (миналата година ги изкопаха от прахата дето се вика) и няколко които са като геоикономически модели базирани на изследвания на циклите в обществото и слънчевата активност. Може да се използват някои неща от там за да си преразгледаш тенденциите.
    Предполагам си чел и А.Азимов – не усещаш ли че някои много влиятелни кръгове ползват описани там методи. За съжаление това не е фантастика…

  49. Svejo: @бойко – първо, далеч не можеш да ме наречеш активист на БСП. Второ, въобще не мога дори да започна да ти обяснявам колко си далеч от реалността и си затънал в конспиративните си теории, които явно те изяждат от вътре като интелект.

    @Balthazar.Ivanovich – то да бяха само те – днес открих към 10 (с помощта на ония plugin), които са копирали само тази статия. Писах на всички и знам, че поне 7 ще я оправят. Останалите отиват в черния списък, който скоро ще подготвя.

  50. Svejo: значи, аз дадох сигнал до админите тук. да блокират една моя статия, която е крадена от въпросното недоразумение, но мисля, че това им постоянна практика. май ни трябва нещо като синдикат и да натискаме да ги пъдят от социалните мрежи при подобни прояви.

    ПП: Дзвер реагира светкавично в ТБЛ.

  51. Svejo: Аз мисля покрай добавката ми да направя публичен списък с такива недобросъвестни сайтове. Най-малкото ще им даде лошо име.

  52. Svejo: Цъ, ще им насочи трафик. Обаче организирано захождане по линия на гювечите, фацбука и останалите места, откъдето „сеят“ нашето слово от свое име, би имало много добър ефект – рязане, спад в трафика и паничката се изпразва.
    Смятам, че блогърите, независимо от индивидуалните ни особености, на колективно ниво имаме ресурс за подобно въздействие. Съвсем неформално, но организирано с точно определена цел за защита на авторските ни права.
    Трябва да го обсъдим, но тука не е подходящо.

  53. Svejo: дай тук дежурното ченге ша се измъчи да ви търси де сте. 😉

  54. Svejo: Малко е нелепо да ми казваш, че съм конспиративен и буквално в същия момент да говориш с друг потребител така, че става ясно, че вече сте говорили по разни въпроси и сте взели взаимно решение, и сега само си изяснявате детайли.

    Толкова ти е комплицирана мисълта, че дори и ти не си в състояние да си я уловиш откъде започва и какво иска да каже, Юруков. затова те разбирам, че няма нужда да обясняваш повече, отколкото вече си обяснил.

    В съседна публикация днес пише, че успе…

  55. Svejo: …шните ученици напускат България.

    Как мислиш, заради фактор като мен ли (такива хора като мен) напускат България талантливите ни младежи. При положение, че хората като мен даваме всичко от себе си да се развива талантът в държавата ни и да има труд и живот за всички.

    Или бягат от теб и Балтазар Иванович, които мачкате всяка нормална логика и потъпквате всяка възможна истина в полза на някаква измислена и напълно безполезна и вредна самозвана власт. Само и само да запа…

  56. Svejo: …зите статуквото на раболепието в държавата, че иначе не се чувствате добре.

    Колко ли е глупаво да питам точно теб, който си от онези български младежи, които преди време са отишли да учат в чужбина. И още не си стар като закърнелия и калциран Балтазар, но вече си фанатичен раболепник и вече тъкмиш и гласиш своята власт, на твоите приятели, защото си разбрал, ч в България само с приятели стават нещата.

    Това е тя, корупцията, която пъди хората от България.

  57. Svejo: @бойкоСтефанов – човек сериозно – вземи си прочети пак текста, защото сериозно изглежда, че си си загубил хапчетата по пътя. Смешно щеше да е, ако не беше жалко.

  58. Не си губи времето да разговаряш с Бойко Стефанов или Балтазар Иванович. И двата ника са на политически манипулатор-лингвист в нета. За съжаление.

    Сега – по темата. Наблюденията ти са много верни. Досега, през изминалите 20 г., не е правена толкова сериозна реформа, която не само посяга на навиците и нищонеправенето и имитацията на работа от времето на социализма, но и разкъсва корупционните мрежи по висшите етажи и разбутва организираната престъпност , която съзнателно беше създадена след 1989 г., за да покаже нагледно, колко „лошо нещо“ е демокрацията.

    Реформата трябва да продължи и да обхване все по-широки кръгове от хората. Във връзка с публикувания в ДВ на 21.05.2010 г. след 38 г. нов „Закон за развитието на академичния състав в РБ“ и реакциите на 40-годишни колеги, които преди 20 г. са били само на 20 г. и почти не помнят сериозно социализма, защото са били по това време ученици, разбирам все по-осезателно, че следващите 20 г. няма да са достатъчни, за да се завърти колелото.

    Макар че много разчитам на твоето поколение да навлезе сериозно в ръководството на възлови сфери в обществения живот в България. Стереотипите обаче са изключително силни, оттам и носталгията по миналото и опит за бягство от съвремието. В миналото. Погрешна жизнена позиция. Миналото никога не се връща. Животът върви напред.

  59. жалко е, да. и имаме нужда от подкрепата на всеки гражданин с чест и съвест наоколо. тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.