Вече е известно кой ще направи новия сайт на парламента

интернет, народно събрание, обществена поръчка, парламент, сайт, фирми, нов, egov

Сайтовете на НС, МС, Външно, Президентството и МВР.

Това може би нямаше да е проблем, ако комисията бе обявила нещо. Дори и ценовите оферти не са още отворени. Следя тази поръчка от известно време, а преди две седмици публикувах част от документацията по офертата. Научих имената на фирмите, които са подали оферти, но за жалост от нито една не отговори на въпросите ми. В същото време, Дневник ме изпревари като публикува триковете, които фирми използват, за спечелване на обществени поръчки. Тук имаме типичен пример за „Оферта под прикритие„.

Фирмите

Според информацията, която имам, подадени са две оферти – от обединение между „Лирекс БГ“ ООД и „Контракс“ ЕАД и от „Индекс – България“ ООД. Сайтовете им са тук, тук и тук.

В търговския регистър, Контракс е вписана като фирма за техническо обслужване и разпространение на канцеларски материали. Фирмата се притежава от „Три Джей Технолоджис“ ООД, която пък търгува с такива материали. Собственици са Йордан П. Йорданов и Яко А. Пилософ, всички фирми на които са вписани точно с поддръжка и инсталация на техника. Фирмата е спечелила поръчката за направа на новата система за гласуване на парламента, както и доставка на 6500 компютри за МОН.

При другите две фирми, които се явяват конкуренти, нещата са по-интересни. Едноличен собственик на Индекс е Лирекс. Управителите и съдружниците в двете фирми се припокриват, както и дейността им. Подобно на Контракс, Индекс също се занимава с доставка и инсталиране на техника, но има и гама от софтуерни продукти. В портфолиото им е цялостната софтуерна система на Парламента, информационната система за новите документи, както и различни системи на МВР, НСИ и съдилищата. Лирекс също вписва тези институции сред клиентите си, както и повечето останали министерства, няколко общини и доста държавни предприятия. Около тази фирма намери поне 10-тина, които печелят и изпълняват такива поръчки.

Къде всъщност е проблемът?

За да сме наясно – никой не може да каже, че тези фирми крадат държавата или недобросъвестно изпълняват поръчките си. Такива данни няма, а и да има – трудно мога да ги намеря от 2500 км. разстояние. Сигурен съм, че в тях има добри специалисти, най-малкото защото иначе не биха получили сертифициране. Явно са свършили доста работа по големи проекти, което означава, че имат и опит. Дори за да сме още по-обективни – тъй като тези хора са изградили досегашните системи на НС, те биха се справили най-добре с допълването им.

Все пак, нещата около тази обществена поръчка за очевидно нагласени. Наистина, това може да се каже за много други такива – както обществени, така и за по-големите частни компании – винаги печелят точно определени хора. Това не само не осигурява най-ниската цена, но и софтуера, който бива предоставен далеч не изпълнява целите. Сами виждаме колко нескопосан е сегашният сайт на Народно Събрание. Не знам дали е бил част от проекта на Индекс/Лирекс, но имайки в предвид, че очевидно точно те ще спечелят сега, това въобще не говори добре за използваемостта на бъдещия сайт.

Когато писах за сайта на Външно, основните ми упреци бяха около дизайна и липсата на съдържание. Фирмата изпълнител там – eDesign – има някои наистина красиви страници и очевидно са претупали този си проект. За жалост гледайки сайтовете на фирмите, които споменах по-горе, нищо хубаво не можем да очакваме от този на НС и от гледна точка на дизайн.

Ролята на администрацията във всичко това

Вината обаче не е само във фирмите – дори и някой изпълнител на поръчка да предостави прекрасен софтуер с добра поддръжка и обучение, чиновниците са тези, които трябва да го използват. В случая на сайтовете, има определени чиновници, които отговарят за това да попълват новини и да качват документи в интернет. В това отношение положението в никое ведомство не е розово. Идната седмица във в. Пари ще излезе материал за поведението на администрацията в интернет и защо е важно то да се промени. Тогава ще говорим повече за това.

Сега обаче е важно да се промени нещо. Сигурен съм, че КЗК би спряла поръчката при наличие на обществен интерес към нея. Сигурен съм също така, че чиновниците, които в този момент преглеждат офертите, им е до болка ясно, че нищо от работата им няма значение и в крайна сметка всичко се урежда в някоя друга стая извън ведомството. Не знаем, а и не питаме дали на самите тях е платено – просто моделът на работа сега е такъв, че това няма значение.

Интересно ми е обаче едно – как можем да очакваме от обикновените хора да пресичат подобни практики (както и такива на корупция) при условие, че хората с властта да променят нещо или поне да отбележат проблема, не го правят. Не е вярно, че всички в администрацията са корумпирани. Не е вярно и че абсолютно всички за замесени по някакъв начин в корупционни схеми. Вярно е обаче, че нищо в работата им не ги стимулира да сигнализират за проблем в самият модел, в конкретни решения или за евентуални дупки в системата. Тук не говоря за някаква си дребна поръчка за 200 хиляди за сайт, който ще бъде посещаван колкото малък новинарски портал. Става въпрос, че ако някой иска да промени нещо в администрацията, трябва да започне от това страхопочитание към неефективността.

А конкретно за този проект – до края на другата седмица очаквам да отворят ценовите оферти. Ако поръчката не бъде спряна, след няколко месеца ще получим същия сайт като сегашния, но с малко шарения и (дано) някои от данните в „суров“ формат. Тогава ще започнем отначало тази дискусия и ще броим колко от изискванията не са били изпълнени. И така до следващата поръчка след две до пет години. Междувременно ще си останем в класацията на страните с най-грозни официални сайтове.

Предишни статии по темата:

  1. Победа – гласовете на депутатите ще са в интернет
  2. Бъдещият сайт на парламента – козметика без ново съдържание
  3. Новият сайт на Външно – по-добре е, но не достатъчно
  4. Ще сменят сайта на Народно Събрание. Ето как е изглеждал през годините
  5. Законопроектите вече са в Twitter
  6. Една добра идея – гласовете на депутатите в интернет

Благодаря на kikkz и Yordanka за линковете и на 1suisse@Flickr за елементи от снимката.

42 коментара

  1. Pingback: Кирил Кирилов
  2. Pingback: Stanislav Bozhkov
  3. Pingback: Preslav Rachev
  4. Pingback: Delian Delchev
  5. Ако съдим по качеството на собствените им сайтове и на трите фирми, нищо добро не можем да очакваме за сайта на народното събрание. Нищо чудно и да е по-зле от сегашният.

    И за трите фирми е публична тайна, че се издържат предимно само от държавни, общински и други обществени поръчки. В условията на свободна конкуренция на свободният пазар тези фирми отдавна щяха да са фалирали.

  6. Pingback: Nikolay Georgieff
  7. @Кирил Кирилов – зададох им въпроси и им дадох възможност да отговорят, но пожелаха. Изглежда наистина това е истината. Реално някои фирми подготвят поръчки нереалистични изисквания, съшити за определен кръг от фирми, а после други ги „печелят“.

  8. Pingback: yordanka
  9. Pingback: Emil Marashliev
  10. Pingback: Ilia Markov
  11. Но защо се притеснявате, след година Бойко ще каже, че ДАНС са ги следили от самото начало, ще даде някоя застаряваща секретарка на прокуратурата, ще направи 10 изказвания по темата от различни села, където отново ще открива „детска градина за каквато в селото никой не си е и мечтал“, бабите ще се просълзят и ще съжаляват, че нямат внуци, Бойко пак ще е победил, а накрая ще се окаже, че няма годни доказателства за съда. Разбира се всичко това ще се случи само, ако съумеете да превърнете поредното наговаряне в медиен скандал и така го принудите изобщо да облече батманския костюм. За да е пълна картината и Цецка ще каже, че не може току-така публично да се говори, че държавата не работи и ще се поинтересува дали няма начин да обвини някого, ако не в друго, поне в изнасяне на вътрешна информация за търга, който е трябвало да бъде търговска тайна, въпреки законите за обществени поръчки.
    И така никой няма дори да се замисли, че държавната администрация не се държи като клиент, заинтересован резултата от проекта да сработи, контролните органи усилено си затварят очите, а в търгове конкуренцията се свежда до това кой ще бутне по-голяма сума и на по-високо ниво.
    А, забравих да кажа, че накрая подписа на Бойко отново ще се окаже фалшифициран от брата на градския архитект, когото Бойко лично назначи.

  12. …а разни бивши и настоящи номенклатури от т.нар. български ИТ сектор (където се пробива на вътрешен пазар само ако CEO-то е поне племеник на именит генерал) гордо ще отчетат ръст на печалбите по време на криза.

  13. @Мартин – Виж, не искам да започна да защитавам Борисов, но не си прав. Всъщност същия аргумент се отнася и към старите кабинети – Станишев, Царя, Костов и т.н. Просто администрацията не е читава, а около нея са се събрали фирми на някои индивиди, които просто се възползват от пробойните в кацата с мед.

    Когато избираме ново правителство, ние сменяме само главата. Ако те разперят метлата, както реално всички са правили до сега, то последва промяна отново по-горните нива. Средните и нисшите чиновници остават и нищо не ги грее тях. Освен ако не се започнат масови проверки, каквито Борисов и хората му правят сега, нищо няма да се промени.

    Това е защото всички сме търпели тези „малки“ недоразумения до сега и трябва нещо сериозно да се случи за всеки отделен случай, за да се оправят нещата. Такова нещо се случаи с митниците, сега се случва с държавните депозити в банките, защо да не се случи и в IT поръчките.

    Трябва да има гласност на тези неща. И Господ да дойде като премиер и да даде уникално вдъхновяваща всъпителна реч, да не мислиш, че чиновниците ще започнат да си гледат работата, а фирмите ще спрат да шмекеруват от „невероятното вдъхновение“, което са получили. Трябва прожектора да светне върху тях, за да им влезе ума в главата. Като стане при 1 до 2/3 от нарушителите, останалите ще се усетят накъде духа вятъра.

  14. Pingback: killcore
  15. пуу, язък, имам отваряне на оферти по друга поръчка, инак щеше да ми е забавно. от колко часа е казваш?

  16. Говорих с хората, които са изготвили поръчката. Имат добри идеи и намерения и останах с добро впечатление. За жалост от липса на опит и време поръчката не се е получила толкова добре, колкото би трябвало, но се надяваме, че след 6 месеца ще имаме поне част от възможностите, които са предвидени в техническата документация.

    В крайна сметка мнението ми се потвърждава – най-големият проблем на администрацията ни е липсата на комуникация. Ако този разховор го бях провел преди няколко седмици, нещата щяха да са далеч по различни що се отнася до тона и информацията в статиите ми.

  17. Жалко, че няма да участва фирмата, която изобрети сайта за детските градини… 🙂

  18. @Zaya – ще видим. Доколкото разбирам предложените характеристики са по-малки от изискванията, но и цената е по-малка. След 6 месеца ще прегледаме основно сайта им.

  19. Поръчката е спечелена от „Индекс България“ с 239 760 лв. Ще се опитам в скоро време да се свържа с тях.

  20. Уауууу, цериозна сума – бих се издържал и аз само с такива поръчки, дано да си заслужава дадените пари

  21. Имам информация, че по договор сайта трябва да е готов до края на месеца. Кога обаче ще влезе в употреба не е ясно, защото трябва да се индексират и опишат много архивни данни от 5 години назад. Очакванията са все пак до Нова Година да е на разположение. Добрата новина е, че ще ги има функциите за отворени данни, лесно търсене на отделни изказвания на депутати и преглед на цялостната им активност.

  22. сайт на парламента 😀 😀 сещам се че ако нещо е даржавно то за нищо няма да става, например БДЖ, за пазламента ще трябва да е много ретро иначе няма да го хареса 😀

  23. ГОСПОДА ДЕПУТАТИ,НИМА НЕ ЗНАЕТЕ,ЧЕ КРИМ ПОВЕЧЕ ОТ 1000 ГОДИНИ Е РУСКИ . И. ЕДВА ПРЕДИ. 50 ГОДИНИ.
    УКРАЙНЕЦА НИКИТА ХРУШЧОВ ГО ПОДАРИ НЕЗАКОННО НА. УКРАЙНА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.