Безследно изчезналите на България

lipsva, липсва, безследно изчезнали, момче, деца, издирва се, карта, трафик, мвр, регистър

Преди малко повече от година получих писмо от една майка, чийто син бе заминал в чужбина да учи. Постепенно бе загубила всякакъв контакт с него и се притесняваше. В отчаянието си бе започнала да пише на случайни хора живеещи извън България дали са го виждали някъде.

В България има стотици безследно изчезнали. Напоследък, покрай инициативността на роднини и голямата роля на интернет, нашумяха няколко такива случая. Зад тях обаче стоят много не-разгласени и неразрешени. В Добрич преди години са изчезнали над 20 младежи и девойки, а местните полицаи не са направили нищо. Съмненията са паднали върху местни бандити и защо не – в регион сме, където процъфтява търговията с хора и органи. Аз обаче не искам да спекулирам какво може да се е случило с тях, а какво може да се направи на момента, в който се открие, че има проблем. Известно е, че първите часове са критични.

За жалост, в България към този момент няма публична база данни на безследно изчезналите. Най-много да се пусне за кратко снимка по новините с име и телефон. Какво става обаче, ако искаме още информация за лицето или сме пропуснали да го разгледаме добре? Покрай един такъв случай през Април се замислих какво може да се направи и в типично мой стил, започнах да търся инженерно решение на проблема. Започнах сайт, който да поставя снимки на изчезнали на карта, заедно с подробно описание, снимки и контакти. Проектът обаче засече и не постигнах голям напредък, докато не гледах шоуто на Росен Петров миналата неделя. Тогава гостуваха близки на изчезнали и думите им ме подтикнаха да пусна някаква работеща версия колкото се може по-бързо.

lipsva, липсва, безследно изчезнали, момче, деца, издирва се, карта, трафик, мвр, регистър

Името, което избрах след допитване в Twitter е Lipsva.com. Вече има страници във Facebook и Twitter. Освен, че преосмислих целия си подход към сайта, в самото начало поставих три цели за него:

  • Сайта ще съдържа регистър на изчезналите, където всеки ще може да намери допълнителна информация и снимки
  • С помощта на банери, а и в самия сайт, на посетителите ще се показват първо хора, които са изчезнали близо до тях
  • Географското разположение на изчезналите ще позволи да се открият феномени като този в Добрич и да се направи анализ
  • На този етап съм включил само основни функции, но имам списък с още доста, които чакат на опашка (всъщност е mindmap). В общи линии, сега сайтът показва липсващите хора на карта, както и като списък. При местенето или увеличаването на картата, списъкът се подрежда спрямо това, кой е най-близко до центъра. Може да го подредите и по хронологичен ред. При влизането в сайта, картата ще се опита да засече в кой град и квартал се намирате и ще се центрира там като включи най-близките изчезнали. Ако не успее, ще ви попита от кой град сте. При отваряне на профил, на него се показва описание, дата и място на изчезването, контакт, допълнителна информация, линк и галерия със снимки.

    lipsva, липсва, безследно изчезнали, момче, деца, издирва се, карта, трафик, мвр, регистър За сега съм добавил 5 безследно изчезнали (всички от началото на годината), за които успях да намеря информация в мрежата. През април се свързах с говорителя на МВР и той спомена, че има интерес сред колегите му към моя проект. Надявам се да ми помогнат с още информация и снимки. Подготвил съм и банери за сайтове (там ще намерите и кода им). Големият банер е специално за 404 страниците на вашия сайт/блог. Това се показва, когато някой отвори грешен адрес или не се намери търсенето. Обикновено са празни с по няколко думи и си мисля, че психологически биха били добро място за такъв банер.

    Част от 20-тината допълнения, които планирам, включват:

  • Търсачка за градове и хора. Трябва да показва колко изчезнали има в града и около него.
  • Формуляр за добавяне на изчезнали. Кода е готов, но трябва да се изчисти. Тук проблемът е и в модерирането, но имам решение
  • Интеграция с Facebook и Twitter. Добавените хора трябва да се качват и там
  • Новинарска секция за изчезналите. Роднините трябва да могат да добавят новини и съобщения. Трябва да могат да се добавят и коментари
  • Добавка WordPress за автоматично добавяне на банер на страницата 404 и по желание – банер отстрани на сайта
  • Публикуване на данните в отворен формат – XML, RDF, JSON и RSS
  • Общ дизайн и реклама. Не съм дизайнер, затова всяка помощ ще е добре дошла
  • Финансиране. По принцип няма разходи освен за домейна, личното ми време и нервите на годеницата ми. Ако ще се работи сериозно по това, в даден момент ще е добре да се направи един проект с евро-финансиране или нещо такова. Някой даде идея за PayPal сметка за дарения към сайта и сигурно ще го направя. Няма да слагам реклами.
  • Нямам илюзии, че този сайт ще започне да спасява хора или да промени нещо в статуквото. Това е моят отговор на вътрешна нужда да направя нещо по въпроса и ако помогне дори на един човек, значи ще си е струвало. Вие може да ми помогнете като тествате, като сложите банер на сайта си, с код, лого или дизайн, като разкажете на приятелите си за него или просто като се замислите колко хора подминавате всеки ден и че някое семейство може да издирва един от тях.

    PS: Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха с тестове, идеи, предложения и подкрепа. Благодаря и на Janine@Flickr за снимката

    129 коментара

    1. Идеята е много добра, успех!
      Определено има нужда от такъв сайт.
      Според мен обаче ако се добави приложение за коментари ще трябва някой доста сериозно да работи по модериране на коментарите – казвам го по повод това, което се случи на страницата във Facebook за малкия Веско.

    2. Много добра идея! Добре е също да помислиш какво ще се случи след като някой е намерен (жив или мъртъв), защото Фейсбук групите например продължават да издирват някого даже и след като трупът му е намерен.

    3. Идеята е много добра дори, но трудно осъществима.

    4. В Белгия имат много опит по въпроса. Когато изчезне човек веднага това става медийно събитие. Във всички автобуси има отделени места специално за такива анонси. Не знам обаче как стои въпроса с ефективността. Какво ще помогне една снимка? Можеш ли да познаеш непознат човек по снимка и да си 100% сигурен? Пък и да имаш съмнения, какво можеш да направиш – ще го спреш на улицата и ще го накараш да се идентифицира ли?

    5. Идеята е наистина страхотна и надявам се наистина да има ефект и както каза, дори 1 човек да бъде открит, ще е голям успех.

      Дори смятам, че именно сайта би бил доста по ефикасен от медиите имайки предвид, че понякога хората се притесняват да звънят по телефона или да коментират публично и би им дало свободата да бъдат анонимни ( само се надявам, това да няма отрицателен ефект ).

      Идеята за някакви сметки с дарения е още по-добра, но смятам, че ще е по-полезно ако събраните средства се използват за медийна реклама на сайта, а ако има възможност да се сключи споразумение с някоя голяма медия в която при добавяне на човек който е изчезнал сравнително скоро, да се пуска за издирване през медия, като се заплащат разходите именно от тези дарения.

      Лично аз в момента обмислям къде бих могъл да добавя карето за което говориш, понеже единственият сайт който имам е личният ми блог, но все пак мисля да напиша и аз една статия за този проект с което се надявам да дам малък тласък към популяризацията на проекта.

      Пожелавам успех и ако бих могъл да помогна с каквото и да било – насреща съм!

    6. Браво, Бояне! Понякога ми се иска да ме заразиш с малко от твоята инициативност. Засега само tweet-нах, сложих банер във Фабриката, както и линкове към банерите и статията. Освен това пиша за едно електронно списание http://www.fortisimo.eu. Не знам дали ще сложим банер и там, но определено се ангажирам да напишем материал. Надявам се да „плъзнат“ бързо и заразно на все повече места. Успех и усмивки!

    7. @Yordanka – има нещо такова. Измислил съм как да модерирам добавянето на изчезнали, но коментарите не знам. Може да използвам системата на Дневник със съгналите и гласуването и да набера модератори доброволци, но не знам до колко си струва усилието спрямо ползата от коментарите.

      @Майк Рам – не съм го измислил. Не ми се ще да пращам редовни мейли на роднините. За това трябва да се разчита основно на тях. Може да е част от системата от известия – дали някой го е видял, научил нещо, има информация и прочие. Като някой разбере, че е открит по какъвто и да е начин, ще пише, ще бъде проверено и ще се изтрие от картата. В крайна сметка целта ми е това е crowdsourcing инструмент, но както винаги, точните параметри не са ми много ясни.

      @Nezzo – за сега нещата вървят добре. Вече зависи колко хора ще подемат инициативата и сложат банери на сайтовете си.

      @kyky – подобно нещо има в щатите за децата. Вероятността един човек да познае някой по снимка е малка, но при голям мащаб вероятността скача много. Доколкото знам такива кампании, когато се скалират достатъчно, имат добри резултати. Затова и започнах.

      @Рошо – прекрасно, благодаря 🙂 Може да сложите големия на страницата си за 404. По принцип ви е напълно празна и макар, че малко хора ходят там, идейно се припокриват нещата, а и не пречи:

    8. Svejo: (thumb up) относно за случаите в Добрич, преди повече от месец гледах предаване спациално за това. Даваха близките на изчезналите, заловен е шофьор на такси, който беше заподозрян.

    9. Svejo: @rosi158 – четох, че преди година са разкрили 6 от случаите. Факт е обаче, че няма централна служба, политика, регистър или каквато и да е връзка между семействата на изчезналите. Дори не намерих НПО занимаващо се с това.

    10. Здравейте, днес случайно попаднах на вашия сайт и много ми допадна идеята с Lipsva.com. Аз съм съпруга на един от изчезналите от Добрич – готвача Димитър Николов, изчезнал през 1998г. И според мен трябва да се търсят всякакви начини за да се разбере съдбата на един безследно изчезнал човек, каквато и да е тя. А за това трябва да има гластност по тези случаи и затова ние от Добрич, не спираме да претисняваме полиция, министри и т.н. Защото според мен случаите биха били останали някъде архивирани и без развитие. не че сега се действа много. Ако Ви съдействат и от полицията с данни и снимки на лицата наистина може и да има накакъв ефект. Радвам се , че има хора , за когото чуждата мъка значи нещо.

    11. @Yvv74 – точно с тези неща ще занимавам МВР в следващите седмици. Този сайт е конкретна мярка, с която могат да помогнат и при това не изисква много усилия от тяхна страна. В същото време ще е от голяма полза за разследванията им.

    12. @Боян Юруков – И аз се надявам да помогне. Вчера бях в полицията и виждам голямо раздвижване по разследването по нашите случаи от Добрич. Работят повече хора от обикновено, заинтерисувани са отдел Издирване в София , постоянно исктат справки за това какво се е свършило за времето от нашата среща с министър Цветанов до момента.Дано това правителство и ръководство на МВР е поело във вярната посока и е отворено за идеи като вашата.

    13. Имаше на времето много полезен вестник „166“. В него четох за екип от ченгета под прикритие, които се занимаваха точно с издирване на безследно изчезнали. Мисля, че гл. редактор му беше Николай Писарев / не съм 100% сигурна за името, но определено над 90%/. Може покрай него да ги потърсите за помощ. …. Идеята ви си струва, още повече че съм чела че статистически стотици изчезват всяка година.УСПЕХ!

    14. Svejo: yurukov- няма и да намериш.бизнеса с органите на хората съществува още по татово време.

    15. Svejo: Има разминаване – първите 48 часа са на-важните, а можеш да пуснеш заявление за изчезнал близък след изтичане на тридневен срок. 🙁

    16. Svejo: Доколкото знам в момента 65-66 се водят безследно изчезнали.

    17. Поздравления за идеята и реализацията. Надявам се да намериш нужната подкрепа от съответните органи!

    18. Svejo: yurukov има различни материали по случаите в Добрич, но не можах да отворя нито един сайт 🙁

    19. Svejo: @амеро – доколкото знам в последните 10 до 15 години процъфтява. Най-малкото преди това трансплантациите не са били възможни.

      @POOHY – в момента на банерите се показва по хронологичен ред изчезналите. Ще има подобреания и дори когато включа гео-локацията, тези изчезнали до преди седмица ще са с преоритет.

      @ctc, @pipeto – благодарско 🙂

      @rosi158 – за кой сайт говориш? Прати ми съобщение в блога.

    20. Ще сложа банер в сайта си в момента, в който стане готов!

    21. Благороден проект! Поздравления!
      В Сайта на МВР има бюлетин за изчезнали хора но трудно може да се следи всяка информация защото не е структурирана по теми.

      Най-бърза и актуална информация дава Агенция фокус обаче няма никакъв феед и изисква доста лично време за следене.

      Това може да се развие в сериозен проект и дано намериш подкрепа за да го развиеш. Не мога да си представя какво е да изчезне някой близък, но за всички които са го преживели този проект може да даде надежда, че света не е толкова лош.

    22. @qhnalametlata – Прекрасно 🙂

      @vassilev12 – Открих няколко бюлетина на сайта на МВР, но са трудни за обработка, нямат снимки и информацията е рядка. Надявам се да ги убедя или да попълват информацията те, или да публикуват данни за изчезналите в някой отворен формат – xml или rss

    23. Браво, много добра идея 🙂

      А някой знае ли за намерените изчезнали, какво всъщност се е случило с тях? По мое мнение за да изчезне някой, значи вероятно няма да се намери. Не ми се вярва да можеш да го срещнеш просто случайно по улицата?

    24. @shivach – радвам се, че го правя 🙂 Дано да има някакъв ефект.

      @Юлиян Попо – доколкото знам има изчезнали, които са намерени после. Проблемът е, че нямам опит с тези неща и мога само теоретично да говоря. Да видиш случайно някой на улицата обаче е възможно – примерно ако е отвлечен и го пренасят в кола, или ако по пътя за границата спрат някъде. Възможно е също някой възрастен човек да се изгуби и да не знае къде е. Вероятността е малка, но както казах – при скалирането може да се постигне ефект.

      Точно защото не знам динамиката на такива събития, сега се свързвам с роднини на изчезнали. Доколкото разбирам сега се подготвя НПО по въпроса. Ще разчитам и на помощ от МВР. Въобще има потенциал да се получи нещо.

    25. Svejo: а и преди и сега българия е една от големите износителки на трупен материал.

    26. Не можах да разбра, има ли случай на намерен човек, който да е казал, че е бил отвлечен за донор на органи? Не ми се ще да вярвам, че е така, но като гледам снимките на 2-та младежи които са изчезнали, приличат ми на идеални донори 🙁

    27. @Юлиян Попов – не мисля, че има такива, които да са проговорили, но надали оставят някой жив след това. Не съм и чувал да са обявявали, че липсват органи от открити трупове.

      Знам, че в Косово през поседните 10-тина години този бизнес процъфтява. Има официални доклади за разкрити мрежи, които започват от там.

    28. Svejo: Кой ви даде тази информация,че безследно изчезналите са65-66-не говорете глупости,щом не сте запознати с материала.Всяка година изчезват безследно1300човека от България.и НЕ ГОВОРЕТЕ ЗА ТРУПНО ДОНОРСТВО БЕЗ ДА СТЕ ЗАПОЗНАТИ С МАТЕРИАЛА.ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ИНДИВИДУАЛЕН.ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАК ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАТ БЛИЗКИТЕ,ЩОМ ПРОЧЕТАТ ТОВА-НЕ ТРЯБВА И ДА ИМ СЕ ВДЪХВАТ НАПРАЗНИ НАДЕЖДИ-НО ТОВА Е ТАКА-˝НАДЕЖДАТА УМИРА ПОСЛЕДНА˝ 🙁

    29. Svejo: има гугъл прочети.относно трупното донорство говоря за износ.и не викай.а се информирай 62

    30. Svejo: @амеро – не си прав. Въобще не сме най-големият износител и макар, че има доста знайни и незнайни случаи, има шанс тези хора да се открият. Да ги отписваме като неволни донори е най-малкото безотговорно.

    31. Svejo: Обичам да съм безотговорен. бих казал обожавам .уча се от държавата.

    32. Поздравявам те с идеята и реализацията й, както и с будното ти гражданско съзнание.

    33. Вчера се свързах отново с говорителя на МВР. След като се срещнем лично ще може да уредим някакво сътрудничество.

      @ljubima – благодаря 🙂

    34. Да, Бог да го прости, пък аз следващия път ще гледам да не пропусна последното изречение…

    35. По италианската телевизия има едно предаване, което се казва: „Виждали ли сте този човек?“ В студиото се явяват хора, които издирват свои близки и разказват за обстоятелствата, при които са изчезнали, показват техни снимки и дори домашно видео. Случвало се е дори в момента на предаването да се обади някой от изчезналите (обикновено избягал тинейджър) или някой, който е виждал този човек. Винаги накрая се разказва за случай с успешен край!
      Мисля, че се излъчва веднъж седмично, гледала съм го. Там, освен това предаване и сайт, има и гражданска организация в помощ на полицията при издирвания.
      Вашето начинание е прекрасно! Дерзайте!

    36. @galika – добра идея за предаване, но в България 1. още няма яснота в обществото по този проблем и 2. мащабите са много по-малки. Има много безследно изчезнали, но надали ще са достатъчно за такова предаване. Най-малкото нямаме положителни примери. А и първо трябва да натиснем полицията да започне да работи като хората по тези случаи.

    37. Pingback: Безследно изчезналите на България | МЕБЕЛИ
    38. Поздравления за начинанието и за куража!

      В Русия има проект, наречен „Жди меня“ – излъчва се по ОРТ, в който всяка година намират стотици изчезнали (знаем, мащабите на Русия са различни и там има десетки хиляди изчезнали и разделени хора още от Войната насам). Този проект помага и на хора извън страната – на граждани на европейски държави, които се обръщат към тях за помощ. Може би е възможно да се направи връзка с „Жди меня“, за да се обединят усилията в търсенето на изчезнали хора и в България!

    39. @Валентина Ангелова – това е добра идея. Като намеря малко време ще се опитам да ги открия. Най-малкото може да дадат идеи и да обменим опит.

    40. Който е сложил банер в сайта си или е писал за инициативата, моля да ми пише тук или на мейла да сложа обратен линк в специалната страница в блога на Lipsva

      Ще я разкрася по-късно.

    41. Moля,ако има възможност да се изпишат имената и на откритите безследно изчезнали,като моят син Иван Георгиев Тумбалов…макар и не така както искахме да го намерим…

    42. @Георги Тумбалов – Имам списък с някои открити. Като пусна добавянето и новинарската секция ще направя и възможност за показване на вече откритите и как. Не съм сигурен обаче, че всички роднини биха искали да се показват имената на откритите. Може да оставя и такава опция, ако желаете.

    43. Малко късно попаднах на сайта, но ми се струва, че би могло да се добави доста функционалност.
      Например (след елементарна регистрация) да може да се отбелязва на картата от потребителите, кой от изчезналите, къде е бил забелязан (+степен на увереност). Би се получило точно като mind map. Точно сега нямам време да чета за API-тата на Google Maps, но не ми се струва невъзможно.
      Не ми е известно дали в BG съществуват т.нар. географски профайлъри, но сигурно може да се прочете нещо и по тази тема. Не е изключено, от така събраните данни, някой (човек, за софтуер май е още рано) да е в състояние да направи полезни изводи, които да помогнат за откриването на изчезнал човек.
      Успехи!

    44. @Боян Юруков – Yordanka каза :
      12 юни 2010 в 09:20:16

      Идеята е много добра, успех!
      Определено има нужда от такъв сайт.
      Според мен обаче ако се добави приложение за коментари ще трябва някой доста сериозно да работи по модериране на коментарите – казвам го по повод това, което се случи на страницата във Facebook за малкия Веско.

      pitah kakvo e stanalo

    45. ааа, стана това, че сума ти и идиоти писаха глупости на стената. Имаше даже и фирми, които си рекламират стоките, защото се беше събрала бая тълпа.

    46. Nice, а?!
      Welcome to Bulgaria…
      Съжалявам!
      Просто не можах да се въздържа 🙁
      Ще е поучително да се видят. Защо не ги публикуваш?

    47. @Боян Юруков – Аз и съпруга ми искаме да направим всичко, за да разберем истината. Не търсим виновен…Сигурни сме, че в града ни има много бащи и майки, чиито деца виждайки по снимки, че издирваме детето си са споделили, че са го видяли в центъра на града (което всячески разследващия би искал да докаже, че не е така, ама не може), и много ни тежи, че тези „граждани“ мълчат…Ето това много тежи – отношението на българина. А тези, които свидетелстват, че са го видяли, са разочаровани от отношението на полицаите към тях. Мисля си за страха и безразличието, което ни е завладяло. През всичките 40 дни на издирването ни телефоните ни бяха обявени навсякъде…нито едно обаждане.При тази загуба и сред такова общество как да имаме вяра?

    48. @Huku – не си струва.

      @мария – мисля си, че няма култура за тези неща или по-точно липсва ни опит. Годините на трудности са ни вкарали един инстинкт да не се месим и това се пренася и до издирването на хора. Отдавам това до голяма степен на несигурността на хората, но не в ситуацията и доходите им, а в самите тях. Основното е да си повярваме, че можем, а в частния случай – че ако се обадим ще помогнем с нещо. Иначе отхвърляме с ръка, че информацията не е важна и така или иначе никой няма да направи нищо. За мен проблемът не е толкова в хората – че не искат и не знаят, а в ситуацията и състоянието на духа, в който се намираме.

    49. Не успях да регистрирам изчезналия си племенник по електронната поща и затова го правя чрез коментар.
      Славчо Христов Тимев роден в гр. София в 1976 година. Сега е на 34 години. Висок, строен светлокестеняв не пуши , не е женен, няма деца. Изчезнал е преди една година от гр. София , т.е. изчезва в 2009 година.

    50. Pingback: erka
    51. Pingback: d3l
    52. Pingback: King Long
    53. Pingback: Martin Metodiev
    54. Pingback: Bibliata.com
    55. Pingback: Ralica Nacheva
    56. Pingback: lipsva.com – Регистър за безследно изчезнали лица « blqqq's Blog
    57. Pingback: Сайтовете на полицията | Jambol.org
    58. Pingback: Сайтовете на полицията | Безследно изчезнали - Lipsva
    59. Много полезен и смислен проект. С удоволствие ще дам инфо и линкове в сайтове, които посещавам и мои бъдещи сайтове.
      Като идея, мисля, че е добре да има начин за комуникация между полицаите, семействата на изчезналите и виделите ги хора (както и тези, които мислят, че са ги видели или ги търсят просто). На прима виста ми хрумва да се добави форум за тази цел. В него може да участва всеки без особени затруднения. Добре е също сайтът да разпраща мейли до различни медии, щом се появи нов изчезнал, както и принт версия до регистрираните в съответния град. Последното не звучи кой знае колко полезно за толкова многото усилия да се направи първоначално, но ако да речем 50 човека от въпросният град разпечатат по едно копие и го залепят на път за работа, има вероятност да бъде повече гледана и запомнена снимката. Обмисли варианти, в които на самите банери да има също снимки на изчезнали. Като рекламна стратегия е малко зловещо, но от друга страна помага в разпространението на данните за изчезналите, а нали за тях се прави… Що се отнася до дизайн нещица, които са нужни, занимавам се и ще съдействам в името на каузата. 🙂

    60. @Диляна – Относно това разпращането на плакати – работя по тази идея от август. Не съм го описал подробно в блога по ред причини. Вече може автоматично да се генерират плакати. Има и техническа възможност да се абонитар хората по мейла. За да има ефект обаче и да се разпечатват плакати, трябва да се включи и бизнеса с магазини, офиси и супермаркети. За жалост до сега никоя верига не е откликнала на мейлите ми.

      Що се отнася до полицията – в контактите давам винаги телефоните им, за да звънят очевидци направо там. Не е нужно информацията да минава през този сайт, въпреки, че има възможност за коментари под всяко съобщение. Като цяло обаче комуникацията в МВР куца. Миналото лято се опитах да се свържа с тях, разменихме официална кореспонденция и прочие, но въпреки желанието на отделни кадри, изглежда бюрокрацията стъпква всичко.

    61. Аз съм сигурен,че някой някъде знае какво се случва с тези хора…Това са живи същества и не може така да се изпарят в пространството…Има организирани хора, които знаят какво се върши и защо…

    62. @Георги Тумбалов – За жалост често се случва хора да пострадват без никой да разбере. Затова е важно да се научи от очевидци къде са видяни последно, за да могат да се намерят бързо. В много от старите случаи пък има малко надежда да се открият живи хората. Важното там е да се донесе яснота за близките. В случаи на деца и възрастни обаче, възможно е да са отвлечени, изгубени или жертви на трафик на хора. В тези случаи наистина си прав – някой знае какво се случва с тях. Интересното е, че полицията прави доста в такива случаи, но по някаква причина всичките им действия остават непрозрачни. Това създава чуството, че не се прави нищо, което не е вярно. Тази ненавист пък блокира мотивацията на полицаите и създава затворен кръг. Към този момент нямаме никаква прозрачност в полицията и случаите на безследно изчезнали са показателни за това.

    63. @Боян Юруков – Здражейте г-н Юруков!! Аз съм син на изчезналия във Варна, Галин Желязков Манолов и искам да отбележа че полицията не само куца… ТЯ направо е саката!!!! Могат да манират хора кото са в техен интерес, но не и хора които са изчезнали!! Даже и понятие си нямат от издирване!!

    64. Какво да подразбирам под Медиите!! Телевизията и Вестниците?!? Не виждам те пък с какво биха могли да помогнат.

    65. Могат да разпространят снимката и да натиснат полицията за информация какво е направила и докъде са стигнали нещата.

    66. Искам да помогна, свържи се с мен на майл : manolov88@hotmail.com, за да обсъдим някой неща. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

    67. @Mартин Манолов
      За съжаление си много прав,приятелю…Аз издирвах моят син 39 дни и ако не бяха приятелите ми,сигурно и досега нямаше да е открит…Сега поне знам къде е…

    68. iskam da na merq moqta maika koqto e 1961 godina iska. da q otkria!
      kazvase ЙОРДАНКА ПАШИНОВА ТОЧЕВА 610703****

    69. Подкрепяме инициативата и сме сложили банер на сайта ни:

    70. Сложих банер в блога си…той не е популярен. но все пка и един човек да види пак е нещо 🙂 Надявам се да се намерят всички тези хора…бях в такава ситуация и знам колко е трудно ….

    71. Добар денл желая да кажанещол според мен е необходимо интелектуално проучване. това трябва дза стане от частна независима организация, нещо като организациите за НЛо. с държавата и полицията трябва да се контактува много внимателно. Необходимо е да се открият закономерности. Те крият някоя информация. Трябва да има повече информация за изчезналите. Мисля че те са още повече. Не предпочитам да говоря повече в публичното пространство. Мисля че това е опасно. не може 12 годишно момиче да изчне на улицата и да не се намери. Има много насоки за това къде са изчезналите. трябва да се работи и да се намери начин на предпазване. някой изчезвания стават от немърливост. Има нетрадиционни начини да се намерят.

      Благодаря ви.

    72. …………здравейте в БГ има много медиуми и други подобни хора доказали се в това което правят…./////…. преди няколко години гледах такова предаване за откриване на хора ………////////…….създателите на сайта!- ако искате и имате желание ….според мен можете да се свържете с доста от медиумите в БГ и да им кажете да ви помогната като за всяко лице напишат по нещо какво им се дава и тн. все някъде ще има над 80% истина за да помогне в намирането на човека ….. особено на младите от списъка ………….

    73. Привет, г-н Юруков ! Много добър проект и много добра идея да се помогне на хората в нужда и беда. Имам 1 въпрос : имам роднина изчезнал преди около 50год. Същият тогава е работил за сигурността на страната ни в чужбина и след изчезването му и опитите на моите роднини да разберат повече за него, са били директно заплашени да не питат (разбира се от тогавашните власти). Наскоро съвсем случайно познати попаднали на обява, според която се търсят наследниците на същият човек във връзка с наследство в САЩ !!? Някакви идеи в тази посока ? В смисъл за търсене на изчезнали преди години лица, евентуално техни наследници ?

    74. Pingback: Lift Vapor e cig
    75. Страницата е с добър замисъл…но първо проверявай дали е истина.има хора който се подиграват с това.както тоя Рафат Рафат.пуснал е тук майка с деде Мелиса и Елена за издирване но майката и детето са в отлично здраве и не се издирват.първо проверявай после побликувай.

    76. Мелиса и Елена Гюлмюш са обявени за издирване от Интерпол с жълта бюлетина на сайта им (GovAlert.eu/5xG, http://GovAlert.eu/5xy. Няма съмнение, че се издирват. Причините за издирването не може да ги зная, а и в повечето случаи не трябва. Чест при издирването на деца от Интерпол става въпрос за неуредени родителски права и родители, които изнасят детето зад граница без разрешението на другия родител. В такива случаи отново се води детето за изчезнало, а понякога се издирва и родителя. Няма как да знаем дали това е случая тук, защото не е предоставена допълнителна информация. Факт е обаче, че Интерпол е пуснала жълта бюлетина и двете лица се издирват. Ще бъде премахнато съобщението веднага щом бъдат свалени от издирване.

    77. Здравейте,мой роднина е изчезнал.Казва се Тихомир Богданов Евлогиев.Роден е през 1981г.И за последно е видян в село Ореш.Той помага на хора ,за да се издържа.Ще Ви бъда много благодарна,ако някой има информация за него.Благодаря за вниманието.

    78. Според мен трябва да се влезе в проуграмата Google Earch и да се види къде си намира след 1час ще напиша къде се намира а този който го е написал да покаже на полицията аз съм на 12 години и мисленето разследван и працам информация също така проверете ми фасеббока и тн. Чао

    79. Според мен трябва да се влезе в проуграмата Google Earch и да се види къде си намира след 1час ще напиша къде се намира а този който го е написал да покаже на полицията аз съм на 12 години и мисленето разследван и працам информация също така проверете ми фасеббока и тн. Чао!!!

    80. Благодаря за мнението и ще се радвам да обсъдим до колко то е възможно. Трябва да разбереш обаче, че никой няма да те възприеме на сериозно, ако пишеш така. Особено на твоята възраст. Моля те вземи си бележка.

    81. Здравейте,г-н Юруков!
      Пиша Ви с болка !От няколко месеца нямям информация от сина си Тодор Иванов.Лятото започва работа в КИА моторс град Жилина,Словакия.Всяка седмица или през ден и си пишехме по фейсбук или разговори по телефона.
      След 20 август никаква информация!От неговия фейсбук издирих негов приятел.При запитване къде е,как е ,какво се случва с Тодор той просто каза ,че синът ми е изчезнал. Изумих се!Та предния ден се чухме.Всичко бе наред.Свързах се с БГ.посолството в Братислава.Обясних случая.Зам консулът ме препрати към бг.полиция!И толкова !Подадохме сигнал в РПУ-Силистра на 08.10.18г./Видях снимката във вашия сайт/.За сега нищо .Много се бави това издирване!Ние си направихме /по думите на приятеля му/някакво разследване.Всичко сме им предали като информация!Притеснена съм като чета за продължителния процес на издирване.Търсих някакви организации за издирвания на хора.Нищо.Продължавам да пиша и търся помощ .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.