Дългоочакваният WordPress 3.0 излезе и е прекрасен

wordpress 3.0,wp, нова версия, блогър, интернет, cms, matt , automattic

Най-накрая дочакахме WordPress 3.0. В момента сайтът им е толкова претоварен от желаещи, че току-що падна. Аз обаче бях бърз и го свалих веднага щом Мат писа в Тwitter за новата версия. Ако не сте блогър и това да ви се струва непознато – става дума за системата, която стои зад по-голямата част от блоговете в света – включително и този. Безплатна, сигурна и с отворен код. Аз като човек, който бърника доста в сайта си като съм събрал някои функции в две добавки (WP-Kradeno и Svejo2WP), харесвам страшно WP. Толкова я харесвам, че дори кандидатствах за работа в Automattic – компанията на Мат, която поддържа системата (не ми отговориха).

Преди малко поднових WordPress в този блог и всичко мина без проблеми. Единствено панелите в началната страница и при писане на пост се бяха разместили, но това е нещо дребно. Всички добавки, които съм инсталирал работят и сайта не е мръднал. Ето някои от новите функции и защо са важни:

Различни типове постове

Тук не става дума за категории или тагове. По подобие на коментарите, които може да са нормални, pingback/trackback или каквото и да е, постовете могат да бъдат различни. До сега имаше само два вида – статия и статична страница. Една възможна употреба на тази функция е да се преведе статия на няколко езика и да се публикува в различни постове. Така хем ще съществува паралелно в блога, хем няма да се показва на екрана една след друга.

Менюта, фон, заглавна част

Widget-ите са малки добавки, които се слагат към темата. Те бяха въведени отдавна и целяха да сближат WordPress с истински CMS. Сега тази трансформация е пълна, защото може да се добавят всякакви видове менюта. Има api-та за сменяне на фона и заглавната част на темата, ако тя го поддържа, както и доста други. Това, заедно с типовете постове ще направят WordPress най-добрият избор при създаване на нови сайтове.

wordpress 3.0,wp, нова версия, блогър, интернет, cms, matt , automatticwordpress 3.0,wp, нова версия, блогър, интернет, cms, matt , automattic

Нов външен вид и тема

Aдмин панелът е променен и определено изглежда по-добре. Предишната смяна беше малко стресираща, но сега съм доволен. Сменили са и старата тема по подразбиране. Новата се казва Twenty-Ten (или 2010 на английски) и може да се промени достатъчно (фон, заглавие, менюта, widget-и), за да нямаме 10000 нови блога, които изглеждат еднакво.

Управление на много блогове

С една система могат да се създадат и управляват много сайтове. Това определено ще ми е от полза, защото ми писна да обикалям всички 6 блога, които съм пуснал из мрежата. Трябва само да разбера как точно става номерът.

Лесно подновяване

Направили са страница за обновяване на системата. Това включва както WordPress, така и всички добавки, които до сега трябваше да се update-ват една по една. Включва и различни защити срещу скапване на блога.

Какво не беше променено, а трябваше

Качването и вкарването на снимки в статията – това много ме дразни, но ме мързи да направя нещо собствено. Освен това по-добра система за управление на таговете няма да е зле. Трябваше и да вградят някой от кеширащите добавки, както направиха с Updater-а. Може би не са успели да се спрат на някой определен.

За повече функции може да видите клипът, който пуснаха преди във връзка с WordPress 3.0. Казват, че в HD версията има нещо скрито (или easter egg), но не успях да го видя. Вторият клип е от речта на Мат на WordCamp в San Francisco с повече за новата версия и бъдещето на WP. Enjoy!

https://videopress.com/v/wp-content/plugins/video/flvplayer.swf?ver=1.21

https://videopress.com/v/wp-content/plugins/video/flvplayer.swf?ver=1.21

21 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. Pingback: Димитър Веселинов
  3. Pingback: Tweets that mention Дългоочакваният Wordpress 3.0 излезе и е прекрасен | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  4. Добре де, ъпгрейднах. И освен новата дефаулт тема с опциите и и новия админ панел, друго не виждам. В смисъл готините екстри дето ги показват тука ги нема при мен.

  5. бум. преди малко опитах да ъпгрейтна към 3.0 автоматично,
    направо от блога. предупреди ме да си направя бекъп, ала-бала,
    ама накрая ми даде Fatal error-
    какво да правя?

  6. ок, оправих го. ще намаля брайтнеса на монитора и съм готов. 🙂

  7. Pingback: Wordpress 3.0 «wh1sp.com
  8. @robbie – снимката не работи нещо. Дай да пуснем един report за възможна грешка, че сигурно и други имат този проблем.

    @Иван Савков – По-голямата част от екстрите са в карантиите на кода и ще станат полезни като дизайнерите и програмистите започнат да ги използват в plugin-и. Иначе updater-а ти е в първото меню, а ако се прехвърлиш на темата 20-10 ще видиш и менютата. Multiuser-а не съм го пробвал още.

  9. @Калоян К. Цветков – о, 3.0 е доста по-добре. Смени се, защото има много bugfix-ове и запушени security дупки.

  10. @Боян Юруковhttp://i48.tinypic.com/k47d5.jpg така трябва да е добре. не знам колко имат такъв error, разрових се във форума (на wp), вече има доста теми с проблеми от сорта `не мога да си вляза в панела` или прецакани база данни. въпреки всичко едва ли съм единствен, ще докладвам за бъг по-късно днес, ако имам време.

  11. @robbie – явно новата версия изисква повече ресурси. За базата данни – това винаги е проблем при всички CMS-и, защото различни добавки може до такава степен да бърникат във WP-то, че да повреди някакъв механизъм и при update да не работи повече. Това е недостатъка на това да може човек да бърника каквото си иска.

  12. Щеше да е хубаво да се откажат да мъкнат всичкия „стар“ багаж и въобще да поработят да направят приложението по-леко… сега все още (за съжаление) е прасе 😉

  13. @Калоян К. Цветков – мисля, че в скоро време наистина ще трябва една lite версия. Все пак с добър caching механизъм си е доста бърз. Има оптимизации, които го правят направо да лети. Целта им е да направят цялостна CMS платформа, както изглежда.

  14. Аз съм накачил много плъгини на единия ми блог и все още не съм се решил на ъпдейт… Но в най-скоро време пускам ъпдейта и каквото стане… 🙂

  15. @Zaya – по принцип когато няма много промени по блога и няма много добавки не би трябвало да има проблем. Някои хора в мрежата се оплакаха, че им се е скапал блога, но това може да е заради скапана добавка или промени в темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.