Какво постигнаха делегатите на OneYoungWorld и новини за следващата конференция

Преди няколко дни излезе списък с някои от постиженията на делегатите от първата конференция OneYoungWorld или „младият Давос“, както много медии го нарекоха. Вчера пък обявиха подробности около следващото издание – то ще се проведе пред септември 2011 в Цюрих. Доколкото разбирам условията ще са същите, но сега шансовете да съберем поне по двама делегата от всички държави по света е много по-голям.

Припомням, че преди само 5 месеца, в Лондон се събрахме над 1000 млади делегата от цял свят. Аз бях един представителите от България като за таксата за участие ме финансираха от Първа Инвестиционна Банка и Бил Лиао – съосновател на мрежата Xing. Тогава, в рамките на три дни не само обсъдихме и приехме резолюции по повечето основни проблеми, които занимават световната общественост, но и споделихме много опит, впечатления и вдъхновение.
След тази конференция имаше голям медиен отзвук като много от делегатите, или OYW посланици, както се наричаме след конференцията, присъстваха почти постоянно в репортажи и семинари свързани по някакъв начин с One Young World. Вдъхновението, което получихме подтикна много да действат по идеите си, а на други – даде контакти и сцена да умножат успехите си. Ето част от списъка с успехи:

  • Кашифа от Бангладеж – в рамките на инициативата Jukti се опитва да помогне на доктори да диагностицират пациенти от разстояние с помощта на web камери. Така се спестява време и пари от пътуване.
  • Елиот от Канада – започнал е преговори с университета си за предоставяне на стипендии на деца в Хаити и е създал сайта itsonehumanity.org, който има за цел да повиши разбирането у хората за климатичните промени и решенията свързани с тях. Аз бях сред тези, които му помогнаха да го преведе на повече езици.
  • Мохамед от Пакистан – помогнал е с новият сайт на OYW, организирал се семинар за 700 студента за развитие на младите и помага в кампанията за околната среда I OWN KARACHI
  • Джеймс от Хаити – участвал е в конференция на ООН за възстановяването на Хаити. Срещнал се е с много организации и лидери за да набере помощ за проекти свързани с младите там, включително с известният индийски банкер Юнус. Помогнах му също така да се свърже с екипа на Кристалина Георгиева.
  • Гунар от Исландия – активен в тяхното министерство на идеите, което е прекрасен начин за бързо въвеждане на нови политики и инициативи с помощта на crowdsourcing. В момента си пиша с него и скоро ще блогна повече за идеята.
  • Теж от Индия – организира услугата „Попитай експерт“ в рамките на OYW като идеята е да се предоставя експертна помощ за начинаещи инициативи/проекти.
  • Джанис от Ирландия – събира материали за книжка на тема „Достойнство“ за студенти. Това беше една от темите на конференцията с участието на норвежкият принц. Трябваше да говоря по темата, но не стигна времето.
  • Николо от Италия – говорил е на среща на ООН за устойчиво развитие.
  • Джуня от Япония – организира международен конгрес за био-разнообразието – Aichi 2010
  • Мишел от Малайзия – организира дискусионни форуми за OYW и за бъдещето на младите там с премиерът на Малайзия.
  • Лаурен от САЩ – продължава с проекта си FEED, с който е успяла да нахрани милиони в Уганда, Хаити и бездомни в New York.
  • Трипна от Бутан, Ажла от Босна, Кеоморакот от Камбоджам, Даниел от Камбоджа, Гифти от Гана, Талар от Йордания, Круна от Мауритиус и много други са популяризирали OYW в местните медии, помогнали са с търсенето на делегати и финансиране за следващото издание и са се включили в проекта за новият сайт.
  • oneyoungworld, oyw, конференция, младежка, цюрих, давос, постижения, делегат, регистрация, 2011

    Много от делегатите са участвали във формулирането на предложение към ООН да допълнят целите на века за развиващите се страни с още една – диалог между религиите. Проектът се казва „Missing Millennium Development Goal“ и са успели да го представят на заседание на ООН. Сега събират подкрепа за него.

    Мен са ме споменали с това, че преведох част от клиповете на OYW. Скоро в списъка ще се включи и проекта ми Lipsva.com, който цели не само откриване на изчезнали хора, но и повишаване на разбирането у обществото за проблема.

    Повече за конференцията One Young World може да намерите на сайта й. Там ще видите много клипове, документи и примери какво може да получите от нея като вдъхновение и да направите за общността си. Вече може да се запишете за участие за следващото издание. Направете си и мини-профил в специалната им страница във Facebook, за да получите повече подкрепа. Тъй като организацията е с идеална цел, всеки делегат трябва да помогне като набере спонсори за 3000 евро. Много от делегатите тази година бяха изпратени от собствените им фирми, които получиха признание от ОYW за това. Доколкото знам другите две делегатки от България бяха финансирани от HP.

    Затова регистрирайте се и опитайте – никой не знае какво може да се случи. Най-много да загубите час в интернет. Най-малкото ще може да се насладите на прекрасни познанства и конференция в Цюрих.

    Финалният вариант на промоционалното видео събиращо моменти от първата конференция.

    7 коментара

    1. Pingback: Tweets that mention Какво постигнаха делегатите на OneYoungWorld и новини за следващата конференция | Блогът на Юруков -- Topsy.com
    2. Pingback: One Young World
    3. Pingback: Euro RSCG 4D BG

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.