Колко е красива България в очите на чужденците?

красивата българия, туризъм, маршрут, обикаляне, чужденци, aiesec, красоти, черноморие, нестинари, картаБлагодаря за снимката на © Евгени Диневкрасивата българия, туризъм, маршрут, обикаляне, чужденци, aiesec, красоти, черноморие, нестинари, карта

На този въпрос се опитва да отговори AIESEC с новия им проект „Красивата България„. Избрали са 8 студенти от цял свят, които да обиколят страната ни през август. Маршрутите им ще видите на картата по-долу. Ще пътуват в две групи заедно с представители на AIESEC и ще видят всякакви забележителности и обичаи – нестинарите, Рилски манастир, различни музеи, в. Мусала и Вихрен, Шипка, Перперикон, летните купони по южното черноморие и живота в селата около Пловдив.

Освен да разглеждат и събират впечатления, гостите ни ще имат различни задачи – да си купят баничка без да се разбере, че са чужденци, да научат българска песен, да събират информация за наши обичаи и прочие. По време на пътуването си ще пишат кратки статии за преживяното. Снимки, клипове и новини ще се качват във Facebook, Twitter и YouTube.

Всички статии и снимки ще бъдат събрани в книга описваща преживяното и предлагаща маршрути в България с интересни за туристите места. На 30 юли от 16:30 е откриването пред НДК (събитие във Facebook), където ще има голямо табло с контурна карта на България, информация за проекта и събитията по пътя, игри и томбола за посетителите и децата им, както и почистване на парка. След това, двете групи ще потеглят през северна (синия маршрут) и южна България (червения маршрут) и ще се срещнат в Созопол. Там ще останат няколко дни и после ще се върнат през централна България (зеления маршрут) към София. Доколкото разбрах, колите им са били предоставени безвъзмезно от Рено. На 8-ми Септември ще има изложба със снимки и истории, а книгата ще бъде издадена на английски и български. Впрочем, ако си спомняте, един мой приятел беше направил нещо подобно, но от своя гледна точка и то за цяла Европа.

Когато науча повече за страниците им в социалните мрежи ще ги пусна в коментарите отдолу. До тогава съм сигурен, че ще чуете за тях в медиите. А може и да отидете на откриването пред НДК и да се запознаете с организаторите и гостите ни. Ето карта на маршрутите с няколко примерни събития по пътя:

Всички ъгли на маршрутите са места, които ще посетят
Вижте маршрутите в по-голяма карта

Север :
София – Белоградчик – Монтана – Етрополски манастир – Тетевен – Троян – Ловеч – Плевен – Свищов – Русе – Велико Търново – Габрово – Велики Преслав – Шумен – Мадара – Каспичан – Плиска – Добрич – Силистра (не е сигурно) – Каварна – Шабла – Балчик – Варна – Несебър- Бургас – Созопол

Юг :
София – Рилски манастир – Благоевград – село Добърско – Банско – в. Вихрен – в. Безбог – Разлог – Белица – Велинград – Батак – Пловдив – с. Болярци – Асеновград – Бачково – село Лъки – Перперикон – Кърджали – Стара Загора – Елхово – Бургас – Созопол

Връщане към София :
Созопол – Сливен – Казанлък – Шипка – Калофер – Сопот – Карлово – Хисаря – Копривщица – Панагюрище – Пазарджик – Самоков – в. Мусала – София

Очаквайте повече по темата…

Във Facebook вече има група за проекта, както и събитие за откриването утре. Там ще намерите още информация и снимки в реално време.

Ето и една от първите снимки от пътуването с всичкина една от участничките – Chelsea Tao. Мисля, че на тази снимка трябва да са повечето от екипа.


Заглавната снимка на статията е взета от архива на Евгени Динев с негово изрично разрешение. Тя не може да се прекопира от трети лица без спазване на съответния лиценз. Моля посетете сайта му за повече информация.

55 коментара

  1. Супер проект 🙂 Интересно каква ли книжка ще се получи.
    Btw- 30 юли ли искаш да кажеш, че с юни ми е малко объркващо?

    България е много красива и в очите на българите навън, поне на мен всяка година по-красива ми се струва 🙂

  2. @teo – опа – юли. Объркал съм при писането. Оправих го. 10х.

    На мен най-интересно ми е те какво ще посочат като забележителност. В България имаме една тенденция да изтъкваме определени обекти и обичаи, докато други имат много по-голям потенциал пред туристите. Дано наистина да пускат редовно клипчета и снимки, за да ги проследяваме. Якото е, че ако пишат в Twitter, че утре са в Пловдив еди каде си, например, може да дойдат и други заинтересовани да се запознаят с тях.

  3. Тази роза от рекламен материал на БСП са я взели 🙂

  4. Интересен проект!. Записвам се да следя за повече информация. Жалко само, че откриването е 16.30ч. в работен ден и много хора ще го пропуснат. Любопитна съм какво в България ще направи впечатление на студенти от чужбина.

  5. @Елена – кофти е наистина, че е в работен ден, но явно само тогава са разрешили. Сигурен съм, че ще пускат новини от пътуването. Поне после изложбата ще можеш да я видиш.

  6. Pingback: Община Белица
  7. Pingback: belitsa
  8. Отлично. Много добра новина за всички места попаднали в маршрута. Добра новина и за нас – отличната туристическа дестинация за 2009г.

    Благодаря за статията и за информацията в нея 🙂

  9. Полезен проект!Поздравления и късмет!България е много красива страна и трябва да си я пазим!

  10. Зависи колко е евтина водката или колко взимат жриците на любовта

  11. Като гледам маршрута, 99% съм сигурен, че тази група от младежи няма да поискат да се завърнат в родните си стран и 🙂

  12. @Белица – ако искате може да се свържете с организаторите и да им предложите още събития и интересни неща във вашата община.

    @ПЛАМО 2002 – не само да я пазим, а и да я показваме, но с мярка. Трябва да има баланс между опазването на природата и туризма, за да не стане като в Африка и Бахамите, където сафаритата и гмурканията носят големи приходи, но силно нарушават баланса в природата. Затова трябва да се ориентираме според мен към скъпия културен и еко туризъм.

    @Гергана – това е бързо-оборотен начин за правене на туризъм по морето, който не е перспективен, но има нужда и от него. Добре ще е да се обособят региони със семеен туризъм, който носи повече приходи, но иска повече ограничения. За целта ще трябва централна политика по места. Вече има индикации в тази насока – вижда се рязко увеличение на all-inclusive пакетите, които се взимат предимно от семейства.

    @Павел – мисля си, че това е най-добрият аспект на проекта – изследват се маршрути, а не места. Масовите туристи от чужбина идват предимно на курорти и не обикалят много, а именно в тези обиколки има много хляб. Изследването на тези маршрути ще покаже възможностите им и как чужденците ги виждат. Да не говорим, че със сигурност всеки от тези посетители ще доведе още поне по 10-20 човека.

  13. Svejo: @metalyrg – да е евтина е хубаво нещо, защото сега пазара на евтините пътувания се качи много. Важното е да не се концентираме в 3-4 курорта, само защото те са били смятани за важни през последните 30-40 години. Има много ниши, включително и културният и еко-туризмът, които имат голям потенциал, а не са почти разработени.

  14. Завиждам им ! Ще видят повече от България, отколкото аз някога съм виждал (а и навярно ще видя) ;> Страхотно ще е, дано има достатъчно матриал за блогване и влогване, ще следим с удоволствие :>

  15. Ще следя нещата с интерес, инициативата е много добра.

  16. @Боян Юруков, опитах се да намеря някакви контакти, но за сега нищо. Вие можете ли да помогнете в тази насока? Предварително благодаря.

  17. @Fritz – дано да пукат редовно новини и снимки. Не знам как са го организирали това по пътя – сигурно през телефони.

    @tcvetelinka – След 10 дни се връщам в БГ и се надявам да ги засека някъде по пътя (може би в Плд) ще е забавно.

    @Белица – ще ви пратя контакта по мейла ей сега.

  18. Страхотен проект.

    Чрез споделяне на снимки, клипове и новини във Facebook, Twitter и YouTube този проект ще направи страхотна реклама на България като туристическа дестинация. Даже мисля, че тази реклама ще е много по-ефективна от рекламвите клипове и щандове на изложения, чрез които само се излагаме.

    Дестинациите са страхотни. А какво ли би било ако може всеки да си избере произволен малък град или село и да прекара в него един или два дена. За да могат да видят неща, които са извън официалните туристически маршрути. Така ще могат да усятят напълно духа на нашата страна.

    С голям интерес ще следя развитието на проекта.
    Благодаря, че сподели инфо за него.

  19. Проектът е добър и интересен, само дето леко се чудя защо организация като AIESEC се занимава с него?!?

  20. @Стефан Русев – има вече сайтове, които позволяват да се описват маршрути и интересни места. Това, което липсва може би е сайт ориентиран към чуждестранни туристи за откриване на такива „бижута“. Една интересна идея би било да се добави такава опция в новата версия на официалния сайт за туризма. Ще имаме късмет обаче, ако въобще стане нещо от него след като се похарчат двата милиона. Май наистина „Красивата България“ ще има повече успех.

    @Иво Апостолов – те са си студентска организация. Имат доста такива проекти – обмяна на опит, студенти, практики, ръководства, пътувания и прочие.

  21. Аз съм бил в тази студентска организация (че и в ръководството даже) доста дълго време и понеже хич не им е в предмета на дейност, за това се чудя. 🙂
    Бяхме млади…

  22. @Иво Апостолов – може да са разширили дейностите. Доколкото знам, в организацията тук в Darmstadt правят подобни неща, но на по-малък мащаб – обучения и обмен на опит смесен с разглеждане и сблъсък на култури.

  23. Да де, но е вторично… като част от международния обмен, не като индивидуални самостоятелни проекти.
    Както и да е, по-добре да бачкат, отколкото да си пилеят времето 🙂

  24. @Боян Юруков, Много Ви благодаря за предоставената информация.

  25. @Белица – моля. Ще ги помоля да пишат и тук в коментарите какви са им плановете.

    Някой ще ходи ли на 30-ти пред НДК? Ще ми се да качат снимки.

  26. Ето и една от първите снимки от пътуването с всичкина една от участничките – Chelsea Tao. Мисля, че на тази снимка трябва да са повечето от екипа.

  27. @Иван – дано наистина. Утре не знам колко хора ще отидат, но предполагам, че ще е интересно.

    Впрочем както стана с Th!nk3? Мина ли награждаването?

  28. Мина първото, ако не се лъжа. Аз там изтървах влака отдавна, за съжаление.

  29. @Иван – аха. Аз мислех, че е минало. Е, още имаш време, ако се впуснеш повече. Я дай да ти пиша една идея по мейла.

  30. Давай! Проблемът е, че откакто си тръгнах от Швеция си счупих рутината по писане. Ама да, може и да запретна ръкави. Мерси предварително 🙂

    А иначе другата работа, за която ти бях писал, е почти готова – план, стратегия…

  31. @Иван – а, виждам аз развитието 🙂

    Впрочем хрумна ми да предложа на „Красивата България“ да използват 4sq, но май ще им е в повече – обикалене, организация, снимки, текстове, че и да се чекират при всяко мърдане.

    Има много възможности тази система обаче. Аз тия дни например бях забравил кога съм бил на работа и си прегледах чекванията в 4sq кога съм влизал в офиса, кога после съм бил в магазина и т.н. С точност до 30 мин. си вписах плана 🙂

  32. Мдам. А на всичкото отгоре е и забавно. Ще го видим, когато го пуснем 🙂

  33. Дам за чужденците България е една много хубава страна защото на малка площ има много неща. Ако я и опазвахме по добре 🙂

  34. Защо не са включени и прекрасните места из средните Родопи – Чепеларе, Пампорово, Широка лъка, Гела, Девин, Триград, Ягодина, Смолян, Смилян, Могилица, Златоград, Неделино, Чудните мостове… Смятам, че това е най-красивата част от нашата Родина – планината на Орфей и Евридика.

  35. Защо не са включени и прекрасните места из средните Родопи – Чепеларе, Пампорово, Широка лъка, Гела, Девин, Триград, Ягодина, Смолян, Смилян, Могилица, Златоград, Неделино, Чудните мостове… Смятам, че това е най-красивата част от нашата Родина – планината на Орфей и Евридика.

  36. Pingback: Borislav Strundzhev
  37. @lmalev – това е пилотното издание на проекта; тъй като съм един от основните му разработчици в работния му вариант, но не и от реализаторите мога само да кажа, че трябва да се почне от някъде, а след това ще се продължи и разшири при позитивни отзиви и успех 🙂

    @yurukov – страхотна статия! поздравления 😉 хубаво е да видиш, че БГ блогърите се интересуват от социалните проекти, още повече когато се чувстваш част от такъв… 😉

    Keep blogging!

  38. @Борислав Струнджев – благодаря много. Виждам, че вече сте пуснали първото съобщение във фейса. Ще има ли twitter и 4sq акаунт? Освен това в петък се връщам в България и след 15-ти съм в Пловдив и по някое врме и в Сф. Може да за се засечем някъде с някоя от групите и да направя малко видео интервю/репортаж за обиколката.

  39. Благодаря, ще се радвам, ако в бъдеще това стане традиция, ако намери много верни почитатели….Нашата Родина е наистина прекрасна, това трябва да се рекламира из цял свят, нека все повече чужденци идват тук и да остават доволни…

  40. Ако може да се направи един сайт, който с много прекрасни и качествени снимки да рекламира красотите на Родината ни по света, на много места не са чували за нас, не знаят кои сме, къде сме… Всеки, който е дошъл тук, и в частност средните Родопи, е останал захласнат от красотите и магията на планината (само са разочаровани от липсата на инфраструктура и лошите пътища в района). Всички казват, че липсва реклама за България навън…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.