Новият стар изборен закон, но на тъмно

избори, закон, народно събрание, чужбина, промени, ГЕРБ, фидосова, интернет, гласуване

Вестник „Сега“ излезе снощи с новината, че ГЕРБ режат възможността за гласуване на българите зад граница. Мерките, които описват включват:

  • За да се гласува трябва да се подаде заявление поне 20 дни преди изборите по писмо или e-mail
  • Секции се правят в консулства и посолства при наличие на 20 заявления или на други места – при повече от 100
  • За евро-изборите, секции ще се разкриват само в рамките на ЕС
  • Ще се гласува с пропорционална система с преференциален вот, а местните и президентските избори да се проведат заедно догодина
  • От избирателните списъци ще бъдат заличени всички напуснали страната повече от 2 месеца преди изборите и не завърнали се до изготвянето на списъка
  • Ако сте живели в чужбина ще знаете, че първите точки и сега се прилагат – трябва заявление, трябва бройка да се отвори секция и секции се откриват на места с повече българи. За жалост не е решен проблемът с Германия, където има много желаещи за отваряне на допълнителни секции, но немският закон не го позволява (освен за президентски избори). Има добри алтернативи, но за вота през ’09 Външно министерство буквално ги блокира.

    По-притеснителна е последната точка. Не съм сигурен дали я разбирам правилно, но сякаш излиза, че ако не си бил в България през двата месеца преди изборите, няма да можеш да гласуваш. Това означава, че стотиците хиляди емигранти по света няма да дадат вота си, което обезсмисля и отварянето на секции там, защото нищожна част от гласуващите в чужбина са българи в командировка или на почивка (т.е. излезли по-малко от 2 месеца преди изборите). Друга интерпретация на това кратко обяснение е, че емигрантите ще се заличават от списъците в България, докато в чужбина ще бъдат добавяни при представяне на заявление. Това може би би спряло част от изборния туризъм, защото списъците се изготвят седмица преди гласуването и следователно, автобусите трябва да идват на два пъти – 2-3 седмици преди изборите и в самия изборен ден.

    Нещо, което не е ясно обаче е, дали ще могат да гласуват всички както досега – дори и неподалите заявление. Няма и информация дали най-накрая ще се въведе електронна система за следене на избирателите, за да се избегне повторното гласуване на някои хора в 5-6 близки секции. Електронното гласуване пък е просто добро пожелание на този етап.

    избори, закон, народно събрание, чужбина, промени, ГЕРБ, фидосова, интернет, гласуванеА знаете ли защо не знаем нищо за тези неща, защото комисията отговорна за новия изборен кодекс не е публикувала стенограмите си от 3 месеца. Последната стенограма е от 4. май, а от тогава са минали 12 заседания. Според правилника на НС са длъжни, а техническото време не надвишава 3 седмици. Целта на тези стенограми е да разберем дали и какви дискусии има предложенията за изборите, какви позиции имат депутатите в комисията и къде да търсим повече информация. Сега получаваме новини за процеса на изготвяне единствено от изказванията на Фидосова, които често са твърде притеснителни.

    Изготвянето на този изборен кодекс трябваше да стане при пълна прозрачност и с обществено обсъждане. На този етап чуваме само слухове, а общественото обсъждане изглежда по-скоро на обявяването на закона за специалния съд, който се проведе наскоро. Това не е прозрачността, за която говориха в началото.

    Впрочем така и не стана ясно какъв е бил бюджетът за изборите в чужбина през ’09 и за какво е похарчен.

    41 коментара

    1. Продължавам да се питам, защо хора, които не живеят в България трябва да гласуват и да решават кой да управлява, при положение, че техния глас влияе само върху моя живот, но не и върху техния?

    2. А относно изборите за ЕП, решението е просто. Всеки гласува по местожителство. Ако е в ЕС, да гласува там. Ако е извън да няма право.

    3. @Иво Апостолов – Не си прав, защото има много студенти, които биха искали да се върнат и този глас определено влияе на живота им. За емигрантите пък, политиката в България също е важна, защото 1. защитава правата им зад граница и 2. евентуално и те биха искали да се върнат когато ситуацията се подобри. Това, че ти живееш в България не означава, че имаш повече право да гласуваш от този в Англия или Германия. Още повече, че ако говорим за принос към икономиката, емиграцията допринася със солиден процент като изпраща пари, инвестира и харчи в България. Най-малкото, конституцията казва, че всеки българин има право да гласува, а ние сме българи независимо къде сме по тази планета.

      За европейските избори – има възможност да се гласува за страната, в която живее човек и доста избират да направят точно това. Аз обаче бих предпочел да гласувам за българските кандидати. Още повече, че един български евродепутат представя почти 2 пъти по-малко хора, отколкото немският евродепутат. Това означава, че гласът ми има 2 пъти повече тежест.

    4. Аз също съм против неживеещите в България да имат право да гласуват. Съжелявам ама съм против и хора живяли по-малко от 1 или 2 години преди изборите също да имат право да гласуват. Правилата трябва да се определят от живущите в момента. За студентите извън граница може да има някакво изключения примерно да гласуват във ВУЗ-а си, но емигранти неживяли последните еди-колко-години в България е нелепо да имат право на глас. Да! Може и да имат намерения да се връщат, нека се върнат – тогава ще имат право да гласуват.
      След като толкова милеят другарите емигранти за БГ защо не живеят тук, а подпомагат чужда икономика. Аз също бих могъл да попадна в тая група. И пак ще смятам това за справедливо .

      Правилата в БГ трябва да се определят от 100% хора, живеещи в държавата и нито процент по-малко.

    5. Радвам се, че илюзиите ти относно ГЕРБ започват да избледняват :).

    6. Бояне, самият ти си наясно, че хората, които се връщат са много малка част от гласуващите. Да им се отнеме правото не е добре, но по-добре ли е разни хора, които идея си нямат какво се случва в страната да определят тези, които ще решават какви данъци ще плащам аз?

      Ако гледаме реално на нещата аз подкрепям Чилиев, че трябва поне през последните 1 или 2 години, човека да е живял тук.

    7. @CHILIEV – добре, по тази логика защо някой извън София да трябва да гласува за парламент? Нали парламента, а и всички институции, са в столицата? Какво ни грее нас „в провинцията“ кой е в парламента – нали не сме там?

      @Димитър – Аз още в самото начало нямах илюзии, че има и ще има много, които ще се опитват да си напасват законите според своя интерес и разбиране. Затова още в началото казах, че трябва ги следим много изкъсо и че ще съм сред най-големите им критици (изключвам тия дето овикват света с конспиративни теории, че ББ щял да разпродаде БГ на парче, че ЦЦ е фашист и прочие). Имат доста проблеми и е глупаво да се смята, че в която и да е нова партия всичко ще е наред, всички ще са почтени, няма да има лобизъм и ще сме повсеместно доволни от работата им. Важно е обаче и да се показва какво правят правилно, за да не изхвърляме и доброто с лошото.

      @Иво Апостолов – първо, защо смяташ, че голяма част от гласуващите в България си имат представа какво се случва? Второ, българите в чужбина следят дори повече какво става в БГ и често имат по-добро разбиране за проблемите и политиката, най-малкото защото имат страничен опит и поглед. Трето, тези, които не им пука за страната и какво се случва, последни ще тръгнат да гласуват – било то у нас или в чужбина.

      За мен поставянето на този въпрос – дали да гласуват българите в чужбина – е по-скоро изнасяне на проблемите навън. Един вид – не сме ние виновни, че избираме некадърници, а „ония там“, защото се мешат във вота. Не е ли така? Вместо да се замислим защо се стига до тук, гледаме да отдалечим вината от себе си, защото е по-лесно.

    8. @Боян Юруков – Е, много добре знаеш, че примера ти изобщо не е коректен.
      Решенията взети от парламента само за София ли важат 🙂

    9. @CHILIEV – Промяната на правилата за внасяне на вноските за здравно осигуряване, визовите режими с други държави, банковите такси, личните документи, данъчната тежест и т.н. не засягат ли българите в чужбина? Каква е разликата – решенията на парламента и правителството важат и за тях.

    10. @Боян Юруков – И ти си прав, но процентното съотношение на емигранти и живущи в Бг е голямо така, че едва ли контрола от хора извън Бг е с фраприращи размери.

      И не гледаме да отдалечим отговорността (и контрола) от себе си. Напротив. Искаме да се концентрира тук, върху нас.

    11. @CHILIEV – Всъщност би се учудил колко българи има в чужбина. Само студентите и то само в Германия са 50 хиляди. В Чикаго само има 100 и нещо хиляди българи. Само тези са един нормален град в България. Консервативните оценки за всички са около 1 милион.

      За жалост много от тях не гласуват заради големите неудобства (малко секции, липса на гласуване през интернет), както и липсата на информация кога и къде ще може да се гласува до последния момент.

      Не съм съгласен, че не се изнася отговорност, защото се вдигна много шум за гласуването в Турция и изборния туризъм. Даже части от този закон са специално насочени срещу това, а други щяха едва ли не бунтове да вдигат. И какво се оказа – като отмениха вота в Турция се смени само един депутат в парламента и то за малко. Не, че не трябва да се пресичат злоупотребите, но тежестта, която се дава на ситуацията при всички избори е показателна.

    12. Вероятно и ти си прав. Просто според мен не е редно и едва ли бих могъл да те убедя в обратното. Обясних защо смятам това за добра мярка, а същината на закона смятам, че трябва да бъде насочена с още по-голяма сила точно срещу този туризъм за който говориш.

      Преди години беше едва ли не парад на автобусите. Всички говориха за това, даваше се по телевизията, беше пределно ясно защо и за кого се прави, но минаха доста години докато му се обърне внимание.

    13. Дали да гласуват емигрантите и българите в чужбина? Бившият втори в немското посолство коментира със смях намеците, че ГЕРБ въвеждат „нова политическа култура“, подобно на САЩ и Великобритания. Британците са постигнали своите своята политическа култура за 800 години…

      Дайте ми пример от развита, демократична страна, където правата на гражданите й са ограничени по подобен начин…

      Аз, по-скоро знам за друг принцип: „Noone’s Left Behind“ например… Ако не друго, поне гледайте филми, преди да коментирате, че някой, само защото живее/работи извън страната, в която е израстнал, в която са роднините и, вероятно, децата му, няма право да гласува…

      Искате само тези, които са хипнотизирани от медийния битовизъм на Борисов, високия философски наратив на Сокола, партийната повеля на столетницата или кресливите глупости на Волен, да определят бъдещето?

      За щастие, това няма да стане. Поне не в степента, в която вероятно го искате.

    14. @CHILIEV – работата е, че ние го възприемаме за проблем, защото са български турци живущи в Турция и гласуват за ДПС. Ако гласуваха за БСП или СДС нямаше да в проблем. Ако толкова не искаме да се гласува извън България, направо да го забраним за всички. В Холандия май така са направили. Въпросът е, че наистина мнозинството не са съгласни с това, а повечето от тези, които са – отклоняват отговорността за решенията изходящи от изборите.

      @Асен – Както казах – Холандия. Там доколкото знам може да се гласува само в рамките на страната за всички избори. В Германия има възможност за гласуване по пощата, но пак има някакви ограничения за гласуване извън ЕС.

      Това „къде другаде е такава гадост като у наше село“ (свободен превод) е доста лековато взето. Сам знаеш, че подобни закони и мерки се предлагат и приемат в много страни. В момента е просто предложение. При съответната реакция може и да не се приеме. Също както студентските такси в Германия – в Hessen ги махнаха след големи протести, но на други места си останаха. Същото е и далеч не е това примерът.

    15. @Иво Апостолов
      Чужденците в България ще получат ли право на глас? Решенията на българския парламент тях непосредствено ги засягат и влияят пряко върху живота им. Може би трябва да се въведе някакъв индивидуален коефициент, който да отразява ролята, която играе правителството в живота на един човек. После с тези коефициенти трябва да се оценяват гласовете на избори. Разсъждавайки в тази посока се сещат, че вероятно трябва да и се диференцират избираемите длъжности. Например старите хора особено много ги засяга здравеопазването и много по-малко образованието. Те би следвало да гласуват за министър на здравеопазването с някакъв много висок коефициент, а за министъра на просветата – с коефициент близък до 0.

    16. @kyky – то майтап, но в Германия например, имам право да гласувам за кмет и местния парламент или там както му викат. За Бундестага не мога обаче.

    17. Бояне,

      Въпросът е не какво са приели другаде и след „големи протести“ са отменили, а в липсата на съпротивителни сили у българите, довели до подобни политически недоразумения, като сегашното, миналото, че и по-миналото правителства…

      Излишно е да давам примери.

      По тази причина, давам пример с това, дали другате е „толкова гадно, като у наше село“, защото развитите демокрации, с вековни традиции, подобни глупости не ги вълнуват. Убеди ме, че емигриралият ти брат/сестра/майка/зет/бивша приятелка са по-лоши и „по-некачествен материал“ от мен и теб, поради което да се налага да бъдат ограничени в изборните им права и ще ти повярвам… До тогава, всичко това са глупости за мен. За съжаление, вярността на Волен, Шопов и Бинев трябва да бъде изплатена някак… Предполагам, че подобни клаузи може и да са част от разменната единица…

      Много по-важно е друго! След гръмко неспазени обещания за нов Изборен кодекс, Борисов притиска пак да е готов до края на годината. Добре, ама все по-ясно става, че няма нито идея, нито визия какъв да е той. Очертава се просто механичен сбор от досегашните няколко закона. Комисията работи натъмно, ограничавайки достъпа на гражданите и медиите. След около седмица изтича срокът, за който е конституирана, а продукт няма. Имаме компилация. Знам, че високите такси (10,000 лв.) остават, знам, че преференциите остават непреодолимо високи, знам, че не става дума за прерайониране, залагат се капани за българите в чужбина… Както казах преди време — нов изборен кодекс би означавало нова философия на изборния кодекс. Както става в момента във Великопритания… Нова философия, която ще рестартира и политическата система. Това, което ГЕРБ ще „родят“ е просто косметика, обслужваща статуквото, ама малко парфюмирана и обилно гримирана. Не е за чудене. ТЕ са 800 напред и много вдясно от нас…

    18. @Куку и @Боян: Като стана дума за Германия, там истина ли е, че държавните и общински служители се застраховат задължително. Ако ги осъдят за виновни щети, застраховката покрива всичко, но застрахователната такса се увеличава? Така, след време няма да има смисъл да работиш на такава длъжност, защото няма да има как да си плащаш официално застраховката, ако си се продавал често за неизгодни за обществото решения… Ако е вярно — колко хитро решение, а? Добавете и възможността да има задължителен регресен иск. Кеф! Ето как ще спрат и заменки и далавери, като тези с халите и всичко…

    19. И последно, Бояне:

      Сигурен съм, че не си пропуснал този анализ. Той „разлая кучетата“ преди дни и с него започна вълната на тази дискусия в медиите. На него отговори индиректно Борисов, обещавайки пред БНР да има изнорен кодекс до края на годината. Ще видим колко ще бъде изпълнено това.

    20. @Асен – далеч не съм съгласен, че няма „съпротивителни сили“ в БГ. Иначе до сега да са вдигнали 10 пъти ДДС-то, както в повечето членки на ЕС. Изборният кодекс е болна тема и наистина трябва да е по-прозрачно изготвянето на работния вариант, но на този етап много се съмнявам да приемат нещо, с което повечето избиратели не са съгласни. Може би детайлите ще минат ей така, но само, ако не скочим срещу тях.

      Това за застраховките в Германия не съм го чувал и смятам, че е страшно глупаво поради простата причина, че така ще се изливат стотици милиони на година в застрахователните дружества. Както знаеш застрахователните дружества винаги и навсякъде правят всичко възможно да не платят и затова надали някой ще получи нещо за нещо толкова неопределено като административна грешка.

    21. Нещата са много прости и ясни. Всеки гражданин на Р България има граждански права които са дадени от конституцията на РБ.

      http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

      В член 42 на конституцията ясно пише:

      Чл. 42.
      (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

      Никой освен велико народно събрание няма право да отнема конституционни граждански права на който и да е.

    22. @Кирил Кирилов – именно. На едно мнение сме за това, че не трябва да има ограничаване на гласуването в чужбина. В различните държави обаче това право се интерпретира по различен начин. В някои се смята, че държавата е длъжна да ти осигури удобството да гласуваш по какъвто и да е начин без това да нарушава ежедневието ти. В други обаче – като Холандия, се смята, че имаш право, но ако искаш да го използваш, трябва да се върнеш в страната. Да имаш право и да ти предоставят достъпна възможност са две доста различни неща. И аз съм на мнение, че трябва да се отварят секции в чужбина и да се въведе гласуване през интернет, но не е сериозно да смяташ, че обратното ще е нарушение на Конституцията.

    23. @Боян Юруков

      Ако имаше съпротивителни сили, нямаше 24% от имащите право на глас да избират и връчват почти пълно болшинство в ръцете на очевидно некомпетентна личност, лишена от каквото и да било държавническо отношение, за когото телевизорът е единственият критерий за правилност. Извини ме, но за сега не виждам никакви индикативи това да НЕ Е така. Моето мнение е твърдо, формирано на основата на всички прояви на управляващите от началото на мандата, до сега.

      Изборният кодекс е един от знаковите примери, заради своето огромно значение за обществото и пълното безсилие на мнозинството да предложи нещо адекватно. На Временната комисия ѝ трябваха 6 месеца, за да изготвят доклад за становищата на партиите — информация, която може да бъде намерена в мрежата, стига човек да пусне една търсачка с думите „нов изборен кодекс“ (умишлено не давам линк, за да не бъда обявен в некоректност :-))

    24. @Боян Юруков – Ми, то, кабинтът е работил точно година (за щастние), през която само това слушаме: „Тройната коалиция, така, тройната коалиция онака, Станишев това, Доган онова…“, а барбекюто си седи… 🙂 Може да говорим с конкретни факти, ако искаш, но нека не са имена на полицейски акции. 🙂 Ето, казах го ясно: Временната комисия за нов изборен кодекс и нейният „продукт“ са един добър пример: 6 месеца НУЛЕВ резултат. Казвам го на основата на това, че ЗНАМ за какво става дума. Чел съм каквото е нужно и направено до сега. Не визирам медиите, а конкретни текстове.

    25. Това е просто държавното двуличие, от една страна ти дават и ти гарантират граждански права, а от друга гледат максимално да те затруднят с надеждата сам да се откажеш от правата си.

      Ако държавата не иска да гласуваш е много по-честно и по-демократично да ти отнеме гражданството (най-вече за тези с 2-но и 3-но гражданство), отколкото да ти прави двулични, макар и законни номера.

    26. @Боян Юруков – Говорех за конкретния проект за изборен кодекс. Иначе, да, стратегии много. В самото начало на мадата Плевнелиев ми каза, че неговото министерство има стотици страници програми и стратегии и, че магистралите далеч не са единствен приоритет. Явно не са. Там могат да бъдат намерени и нови министри… 🙂

    27. Всъщност, искам да се извиня. Вероятно допринесох за разводняване на дискусията. Коментирахме изборния кодекс и конкретен казус — дали да гласуват българите в чужбина. Казвам го уверено, че освен за местните избори, други ограничения за сега няма. ДПС е най-големият проблем очевидно.

      Можем да дискутираме и останалите нелепици в проекта, но не мисля, че нещо ще се промени. Липсват съпротивителни сили… 🙂

    28. @Кирил Кирилов – виж, смятам, че трябва да се откриват по-малко изборни секции, но само при условие, че имаме вариант за гласуване по пощата или през интернет. Секциите струват сума ти и пари. Докато нямаме тази възможност, секции трябва да има там, където има поне 300-400 българи. В Германия това са доста места и то само, ако броим студентите.

      Балансът между разходите и гарантирането на гражданските права обаче е важен. Илюзия е това, което говориш и не можеш да наречеш една държава двулична, само защото се опитва да спази този баланс. По тази логика трябва да плащаме за постоянен придружител на всички слепи, за да може да им разказва какво има по пътя, витрините, да им описва картините и чете вестниците, за да може човекът да изпитва някак си радостите на живота.

      С гласуването се правят подобни компромиси. Важното в случая е къде ние гражданите поставяме линията на баланса. Не съм съгласен, че няма гражданска позиция в страната ни и че не се отстоява.

    29. Здравейте! Сега видях, че тук върви оживено обсъждане по тема, която по моя преценка би трябвало да вълнува почти всички българи, но която като че ли остава малко встрани от вниманието им. Заради това на нашия сайт Eurochicago.com сме се обърнали с 5 въпроса към всички БГ партии. До сега ни отговориха 6 партии, но всички извън парламента – т.е. от тях не зависи много. Тези от НС са ни обещали, но половината все още не са изпълнили обещанието си. Даден им е краен срок до края на работната седмица. Може да разгледате мненията им на сайта – вижте горе в дясно в раздела „Най-новото от авторите“. Ще се радвам ако разкритикувате или подкрепите тезите им. Липсата на натиск над партиите им развързва ръцете- очаквам вашата активна позция.
      (И накрая едно уточнение – на сайта ни специално няма реклами, дори не сме пуснали от гугъл такива, за да покажем, че поставяме въпросите единствено, защото смятаме, че трябва да бъдат повдигнати и чути)

    30. @Боян Юруков – Съгласен съм с теб. Смятам, че електронното гласуване ще реши много от тези проблеми, но много хора все още се страхуват от него. Големият въпрос е дали политиците не искат да въведат електронното гласуване заради консерватизъм или просто искат да ограничат правото на много хора да не гласуват?

    31. @Кирил Кирилов – всъщност вече се говори за него и май има проект. Имаше идея още за местние избори в Габрово да се въведе пилотен проект. Сега планът е да го има в няколко общини за тези догодина. Фидосова обясни част от идеите в интервю преди време, но никой не го забеляза, защото всички бяхме скочили за онова изказване за регулация на блоговете. Имат идея да имаме по три кода, с които да можем да променяме гласът си. Така ако някой ни задължи да гласуваме еди как си, винаги ще можем да си го променим по-късно.

      Това е една от идеите де, но важното е, че има желание и се говори за това. Технически ще е достатъчно да се отвори поръчка и да се избере фирма от много с опит в бранша.

    32. @Асен – мисля си, че мнението ти е първо твърдо поставено и после базирано на работата на кабинета през последната година. Има много проблеми в управлението и определено имат доста трески, но не съм на същото мнение като теб.

    33. @Асен – и аз съм чел доста от законопроектите им и стратегиите и някои са доста добри. Чел ли си например основата на страгията за елетронно управление от министерството на икономиката?

    34. @Боян Юруков – Е то стратегии много но само до там, няма резултати за най-елементарни неща. А иначе ако някой иска да си намери оправдания винаги ще ги намери.

    35. Абсолютно съм съгласен с Асен. Не може нещо да го мътиш 6 месеца и после да се окаже, че не могат да отговорят по 5 основни въпроси по него. Позволявам си да пусна линк:

      Пълна некадърност – при това гони не само ГЕРБ за съжаление…

    36. @Кирил Кирилов – е, те не се ли оправдаваха така БСП. Най ми е любим лафа им, с който овикаха света – ГЕРБ не се изплащал по-рано на фирмите по натрупаните задължения от милиарди лева, а след като се изплатиха крещят в парламента къде е отишъл излишакът. Никой не пита колко от тези договори са предоговорени, колко милиони са спестени и кой всъщност ги е правил тези договори и не се е разплащал по тях преди изборите.

      @Асен – магистралите не са единствения приоритет, но са такъв, който бързо може да бъде оправен. Останслите, като електронното управление, регистрите и оптимизацията на администрацията, искат време и внимателно планиране.

      Наистина изборният кодекс е основната тема тук и вече писах в статията, че е жалко че няма прозрачност в обсъжданията на комисията. Доколкото знам в заседанията им са гостували няколко организации, сред които (май) „Гласуване без граници“. Надеждата ми е, че след като излязат с предложенията си, комисията наистина ще ги постави на обществен дебат, а не просто да каже – ето какво решихме. Няма да стане. Има съпоставими сили и може да се противодейства. Има и достатъчно примери налице.

    37. И да гласуват, и да не гласуват- все тая. Изборите в България не се решават чрез гласуване.

    38. Абе, много лесно ме заличиха от избирателния списък, но от здравното осигуряване откопчване няма 🙂 Хем отдавна не се осигурявам в България.

    39. Преди всичко, обсъжда се нещо „по думите на”. А точно Избирателният кодекс трябва да се обсъжда по вече установените за предложение точки. Без „ще”! И не след като го вкарат в парламента. Някой да ги знае?
      Само тогава може да се говори за гласност и обществено обсъждане.
      Мнението ми по въпроса:
      Начинът на гласуване е единственото оръжие на гражданите в борбата им с политиците. Може да бъде силно – прост пример: пропорционално гласуване с отмятане в листите на предварително определената бройка депутати за всеки избирателен район. Правото бройката да се сумира от отмятане в няколко партийни листи! (Не съм го измислил аз! http://vascont.wordpress.com/2009/05/22/izbori-ch/ )
      Въпросът за гласуване в чужбина.
      Първо, той е произлиза от правото на двойно гражданство. Не може да се сравнява със страни, в които то не съществува. (В колко страни е разрешено?).
      Второ, в сегашното положение е недопустимо да се отнема това право. Но това не значи всеки да може да гласува от къщи. Активното участие в политическия живот на България изисква и известни усилия и жертви от всякакъв род. Предварителното заявяване на желание е правилно що се отнася до организацията на избора.
      Малко данни за сведение:
      Парламентарни 2009 – Чужбина СИК 279, Брой на действителните гласове за кандидатски листи плюс действителните гласове от електронното гласуване (!) 153 534. Тук можете да видите резултатите на всички секции
      Парламентарни 2005 – Чужбина СИК 344, действителни гласове 75 245.
      Колко струва 1 глас в чужбина на последните 2 парламентарни избора не зная. Но за изборите, но които беше избран Симеон Кобургготски 1 глас в чужбина струваше 11 пъти по скъпо от един глас в страната.

    40. @Апостол Апостолов – не е съвсем така, но наистина сега се позволяват манипулации на реалния вот след изборите. Затова трябва да има по-добър изборен кодекс, но не съм сигурен, че този, който се подготвя е такъв. Затова трябва да ни убедят.

      @Атанас Боев – за здравното осигуряване отдавна има решение – просто подаваш декларация, че не си в България и това е. За изборите не се знае още, защото съдим само по общи приказки. А и имай в предвид, че ГЕРБ няма да си вкара автогол като изключи вота от чужбина, защото те печелят най-много от него.

      @Графът – Точно затова искам да видя протоколите, но тях ги няма. Има много хубави идеи за гласуването в интернет, но не знам дали са залегнали в закона.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.