Все пак запазих фотоапарата – Canon SX210 IS

Преди около месец ви попитах за съвет какъв фотоапарат да си взема. Харесах си един, купих го, но после в коментарите споделих, че искам да го върна, защото е малко дебел, с доста голям обектив (излиза само като се включи и има опасност да го счупя) и не е хич евтин. Все пак реших да го запазя заради качеството на снимките. Не е толкова добър, колкото другия ми Canon, разбира се, но това е заради по-добрия обектив и чип в последния.

Ето няколко снимки на и от новото ми „джобно“ фотоапаратче. Добавил съм накрая и примерен клип от него. Клинкете на тях, за да ги отворите в по-голям размер

Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерниCanon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни Както виждате, около обектива има издатина, която да го защитава, а и да му позволява да увеличава до 14 пъти. Това е много добре, но пречи да се сложи в джоб. От друга страна се замислих, че фотоапаратите, които пасват в джоба или няма да ми харесат като качество, или ако са качествни – ще са още по-скъпи.

Следват няколко снимки от самия фотоапарат и един клип с половин HD (720х). Не съм ги обработвал по никакъв начин и като ги намалявах не използвах филтри.

 Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

 Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

 Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

 Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

 Canon,SX210, фотоапарат, преглед, camera, review, superzoom, снимки, примерни

По-голям размер на всички снимки може да видите във Flickr. Тук има пък подобни снимки от други хора.

26 коментара

  1. Все си мисля, след като прегледах много ревюта за подобни сапунерки, че Panasonic Lumix TZ10 е по-добър от Canan SX210

    Canan SX210 има следните недостатъци:
    *Светкавицата изкача при включване на фотоапарата и няма начин за прибиране
    * Трудно фокусира при ниска осветеност
    * Няма оптично увеличение при клиповете – само цифрово

  2. @Ники – имаше си оптично увеличение май. Не съм забелязал. Аз за светкавицата – проблемът ми е как да излиза, защото като я включвам пръста ми е винаги там и не успява никога да излезе. Така, че като ми трябва трябва да внимавам да й дам да излезе. За ниската осветеност не знам още.

  3. @Ники – сега видях едно ревю и не ми харесва въобще менюто му. Свикнал съм с canon-а. Иначе псевдо GPS възможността е полезна, но аз така или иначе ги поставям после на карта във flickr. С истински GPS би било супер яко. Има вече Wifi карти, значи чакаме такива и с GPS.

  4. Струва ми се, че липсва малко динамика на цветовете – може да е от снимките но където има небе все е бяло.

  5. @Васил Светославов – 😀 не е от фотоапарата. От времето е – немско време. Просто имаше само плътни сиви облаци и нищо шарено по небето. Ще го пробвам другата седмица на морето в БГ да видим как се представя. 🙂

  6. Pingback: Все пак запазих фотоапарата – Canon SX210 IS
  7. Ники, не си прав.

    1) при включване на фотоапарата, светкавицата изскача, но веднага след това можеш да си я прибереш ръчно. Ако искаш пак светкавица- вадиш си я ръчно- има специално ръбче за тази цел за разлика от SX200
    2) Клиповете ИМАТ оптично увеличение!!! И то колкото и при снимките- 14 пъти!
    3) Снимките са с перфектно качество! Това е фотоапарат, който си заслужава!

    Бояне, не гледай дали дизайнът ще се побере в джоба ти! Това НЕ е най-важното! Важни са знаеш- спецификациите, матрица и т.н., предполагам си запознат…

  8. @Алина – super си е фотоапарата. Взех го преди 2-3 месеца и нямам никакви проблеми. Над коментара ти е статията с примерните снимки.

  9. Здравей Бояне (предполагам мога на ти)

    искам да те попитам дали си доволен от нюансите на бялото, които изкарва канона.
    Според този сайт и специално сравнението между канона и панасоник има голяма разлика в белият цвят, който изкарват.

    http://magazin.photosynthesis.bg/top_compacts/compare.html?c0=100108007001&c1=100101008011&

    Има ли го тоя момент наистина или са преовеличили?
    Ако всичко е в границите на понисимото съм твърдо за канона.
    Все пак ми предстоят екскурзии в планината и не желая снега да ми излиза син 🙂

    Поздрави

  10. @Пламен Георгиев – ами да ти кажа не съм забелязал такова нещо. Има доста настройки за контраст и баланс на бялото, така, че ако нещо те дразни, винаги можеш да ги оправиш. Като цяло съм много доволен от апарата.

  11. Здравей,

    Пак съм аз (: Пламен )
    Вече съм горд собственик на обсъжданото канонче и го разучавам непрестано, обаааче…
    Дали има начин да се ползва като web камера? Мъчих търсих ма тц. Ако знаете ,споделете 😉

    Поздрави

    П.С.
    почти съм сигурен че пак ще питам нещо по нататък. Мноо чикантии има тая джаджа 🙂

  12. Здравейте! Купих си същият Canon sx220 is и още ми е трудно да разгадая настройките…Пробвах всички режими, опитах да редактирам ръчните настройки според обясненията в книжката към него, но снимките стават твърде осветени – белият цвят е много ярък дори в затворени помещения, не силно осветени…Редактирах „баланс на бялото“, както и всичко друго, което намерих във връзка с това…Ще се радвам ако може да споделите мнение за проблема и идея как да редактирам настройките по-добре…Струва ми се също, че снимките не са напълно добре фокусирани, макар че не съм ги качвала на компютър все още.

  13. @Валентина – най-вероятно си сложила твърде голяма бленда. Така чака за много светлина и стават размазани снимките. Има предварителни настройки, които са автоматични. Аз обикновено завъртам на настройка P, където хем много неща са автоматични, хем през SET може да настройваш доста неща. Иначе фотоапарата става и на AUTO, където може да се ползва като всеки друг елементарен апарат. Иначе само с книжката няма да можеш да го проучиш – трябва експериментиране. Има и много youtube клипчета по темата.

    Впрочем на последната ми почивка го топнах без да искам 1/3 в доста соленото средиземно море. След като го подсуших веднага и продухах добре отворите, си заработи без проблеми.

  14. благодаря за отговора. Ползвам и автоматичните режими, но и на тях снимките стават твърде светли, поне по мое мнение. Белият цвят е твърде ярък. Пробвах с различни съотношения между скорост, бленда и ISO – надявам се не бъркам имената им, но до сега на малко снимки съм оцелила подходящи комбинации. Видях, че в интернет има информация за най-подходящи стойности при различни условия, остава да ги запомня и да проверя кое как работи в действителност. И също да експериментирам в конкретната ситуация. Кофти е, че понякога настройването отнема време и може да се изпусне хубавия момент… Иначе и аз съм много доволна от това, че фотоапарата има тези пълни ръчни настройки, и че е здрав и с хубав дизайн. Поздрави!

  15. Здравейте,
    Имам спешна нужда от помощ за Canon SX210 IS! Със снимането нямам проблем, но с видеото – голяма мъка!!! В смисъл- на HD снима само 20-23 секунди и спира автоматично! Рових се из настройките, но никъде ненамерих от каде мога да променя продължителността на записа.
    ПП. Имам 3 GB свободно място във паметта…

  16. Като натиснеш бутона за функциите(func.) и ти излезе вертикалното меню вляво, можеш да смениш размера на снимките и останалите настройки. Размера на видеото е най-отдолу. Иначе може наистина картата ти да е пълна и да не стига мястото. Може да си копирала други файлове и апарата да не ти ги засича като снимки, но да вижда, че не остава място.

  17. Здравейте,

    Преди три месеца се сдобих с този фотоапарат, като да се спра на него, донякъде се повлиях от вашата тема за него, затова търся и съвет от вас. Наистина апарата е много добър, с много функции и режими. Мисля, обаче, че нещо в настройките не му е както трябва, снимките ми стават размазани доста често, а фокусирам добре, вечерта снимките са много тъмни, осветен е само центъра и пак размазани, като ги разглеждам на компютър и увеличавам образа стават доста мътни. Някои снимки ми се получават, все едно са минати с air brush, и детайлите никакви не се виждат. Светкавицата ми се струва слаба, увеличих една степен от нормалното и пак не стават ясни. Общо взето снимките, които ми харесват от него са снимани много отблизо, със светкавица задължително. В случаите, когато е достатъчно светло и светкавицата не се пуска, снимките са ми мътни. Моите снимки в сравнение с тези, които сте публикували по-горе са направо ужасни като качество. Имам едно старо Сони DSC-S600, което прави уникални снимки дори и сега и снимам с него, въпреки че ми е построшен. Моля ви посъветвайте ме нещо по въпроса. Благодаря! Весели празници!

  18. И при мен стават размазани..а се старая да фокусирам добре и да спазвам всички правила за една сравнително добра снимка.. Не са достатъчно добре фокусирани образите и при режим auto и easy :/ Особено в затворени помещения, при каквато и светлина да опитвам, трябва да направя 10 снимки, за да ми хареса една..

  19. @Даниела Васкова – препоръчвам ти да погледнеш книжката. Знам, че е голяма, но е описано всичко там. Не знам какви са настройките на апарата ти, но със сигурност са сгрешени. Пробвай да сложиш колелото с режимите на Auto или P. Другите имат разни настройки на блендата и от това вероятно е размазано всичко.

    @Валентина – Това е много странно. При мен стават винаги. При auto не трябват дори никакви настройки. Качи някъде една снимка да видя как излизат.

  20. здравей Бояне . казвам се Тони и съм от Бургас. от няколко дена имам същия апарат но сега ми трябва ръководство на Български език . мога ли да си изтегля от някои сайт или форум , ? намерих едно но е на английски и немски. да отбележа само че апарата нее купуван от магазин .

  21. Здравейте,

    Аз имам друг вид проблвм с апарата. На всички режими с изключение на „Easy“ снимките стават малки по размер. Опитвах на всеки един от тях да снимам една и съща чаша. Единствено и само на „Easy“ снимката е с нормални размери и големина 2.1 МБ, при останалите ми излиза от 60.1-69.7 КБ.

    Моля, ако можете да уточните нормално за апарата ли е това и ако не, как да го корегирам.

    Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.