Foursquare – игра на криеница с обърнати правила

Спомняте ли си как играхме на криеница като малки? Целта беше да се скриеш, да си тих и да не те намерят. Да, но пораснахме и вече нещата са други – търсим контакти, гледаме за намаления по магазините, а и с приятелите си се виждаме все по-малко. Има една социална мрежа, която помага и по трите направления. Казва се Foursquare и нарочно я определих като криеница с обърнати правила – целта е да кажеш къде си, за да те намерят.

Повечето свързват термина „социални мрежи“ с Facebook. Съществуват обаче много други и профилите ми в по-известните може да видите отдясно при иконките. Сред всички тях има нещо общо – те помагат за виртуална комуникация между теб и твоите приятели, бизнес партньори и потенциални такива. Случва се понякога да си пишеш във Facebook с някой познат в обедната почивка, а той да е в съседното заведение. Точно физическата връзка е тази, която липсва.

Foursquare поправя това. Започнал е като игра, в която когато влезете в заведение, офис или обществена сграда, GPS-а на телефона ви засича, че сте там и ви дава възможност да „чекнете“ (или да отбележите) местоположението си. Така всички ваши приятели виждат къде сте, а вие събирате точки. В рамките на играта всеки влязъл най-много в дадено заведение става „кмет“. В момента в София най-голямата борба е кой да е такъв на Дивака до Попа.



Всичко това може да ви се струва страшно детинско и може би сте прави – все пак го сравнявам с криеницата. По подобие на Twitter обаче и тази социална мрежа има изненадващи приложения – както в маркетинга, така и в личен план. На първо място, когато сте в даден бар, може да дадете съвет към другите посетители за добро блюдо, коктейл или стока. Ако някой друг потребител е в рамките на 1-2 километра от там, той ще види съветите около себе си и може да предпочете бара с повече препоръки. Нещо повече – може да си запазвате „задачи“ за следващия път – неща, които сте искали да опитате. Обектите пък може да предлагат промоции и награди на базата на посещения и даване на съвети. Миналата седмица, например, посетих няколко пъти магазин на мобилен оператор в Германия, защото така ще получа 10% намаление при следващия си договор. ПИБ пък наскоро награди „кметовете“ на клоновете си.

Ако все пак сте скептични, вижте анкетата, която Иван Ралчев е направил сред потребителите на 4sq (както го наричаме накратко) в България. В резултатите той обобщава, че 59% са там, за да споделят местоположението си, 55% – за да изследват града чрез предложенията на другите, а около 1/3 – да се възползват от оферти. Причината последните да са толкова малко е проста – единици са заведенията и магазините, които предлагат оферти или дори – които следят тази мрежа. Ако сте собственик, най-вероятно обекта ви е вече добавен, защото това може да се прави от обикновени потребители. Възможно е обаче да „влезете в собственост“ на обекта, да добавите описание, контакти, оферти и най-вече – да следите предложенията и оплакванията на редовните посетители. За вас те са безплатна социална реклама, за която иначе би струвала хиляди, а в същото време директно докарва посетители в магазина ви, а не просто кликове на някакъв банер.

Освен ПИБ, носят се слухове, че OMV, Starbucks и новият софийски клуб Ginger подготвят активни кампании във Foursquare. Нещо повече – подочух за българска алтернатива на мрежата, която се готви в момента (явно нещо като Twitter/Edno23). Това означава, че има раздвижване в сферата на „социалната локализация“, както обичам да я наричам. Интересното е, че от допитването, което сам проведох преди дни, доста от българските потребители не искат непременно безплатни бири, награди или намаления. Често нематериалната полза – да намериш интересно тематично кафене, да получиш внимание от собственика или просто да забележиш, че и той има свое виртуално „аз“ – има по-голям успех от която и да е награда. Това е смисълът на новия маркетинг в мрежата и който го възприеме пръв и подходи правилно, ще надделее.

Разбира се, споделянето на местоположението ви крие рискове за личните ви данни, но далеч не толкова, колкото информацията ви във Facebook. В тази връзка, те също въведоха нещо подобно – Facebook Places, където вашите приятели ще могат да отбелязват в реално време, че сте физически някъде по подобие на снимките. За щастие, тази услуга не е включена за България и казвам „за щастие“, защото по подразбиране всеки потребител разрешава да бъде „тагван“ и да се вижда къде е от всички. Препоръчвам ви да го промените от настройките си за сигурност.

В това отношение Foursquare има доста по-добра сигурност, като само вие може да се отбелязвате и само вашите приятели могат да виждат къде сте. Има възможност да позволявате на собствениците на обекти също да ви виждат и да се свързват с вас за оферти и с въпроси за качеството на услугите. С новостите в сайта и програмите за телефони, тази социална мрежа помага още повече на бизнеса да получава обратна връзка и да привлича клиенти, а на хората като мен и вас – да намират оферти и забавни места за пазаруване и обяд.

Впрочем foursquare в превод означава „народна топка“, което обяснява логото им. Благодаря за снимката на seliaymiwell@Flickr

Допълнение

Иван ми изпрати оферта, която е засякъл във Варна. Тя е на компанията за online маркетинг и PR – Euro RSCG 4D (блог, twitter). Тяхната оферта е, че всеки чекирал се за пръв път в офиса им във 4sq, получава безплатна консултация за интернет кампанията си. Това мисля, че е добър знак опита и знанията им.

Впрочем глобалната компания, от която са част, е отговорна за световната младежка конференция One Young World, в която участвах наскоро. Днес е официалното откриване на кампанията за 2011, в която също ще се включа.

Ако вие имате фирма или познавате такава, която предлага такива оферти, пишете в коментарите или в Twitter и ще я добавя тук.

Допълнение 2

Зорница Йорданова сподели, че Beads and Jewellery Boutique подарява безплатни обеци на всеки 10 чеквания в магазина им във Варна. Точно за такива акции и промоции говорех по-горе.

63 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Method-X
  3. Интересен факт е това за значението на Foursquare. Чакам с нетърпение пазарът за подобни услуги да се развие. Вярно, малко е geeky, но пък радва, а носи и много ползи – може да се окаже, че приятел, с когото не си се срещал от години, се намира в съседния бар.

    Аз, както съм отбелязвал и преди, харесвам foursquare най-вече за това, че получавам косвени препоръки за приятни заведения из града.

    Добър обзор! Да видим Starbucks какво ще измислят, пък и OMV също. Хубавото е, че те вече имат изградени програми за лоялност, просто трябва да добавят и foursquare 🙂

  4. Жалко само, че не можеш да контактуваш с другите потребители на 4sq… или, по-точно – не можеше 🙂 …
    Ето малко info. Засега в New York, San Francisco, London, Tel Aviv, Amsterdam, Berlin, Barcelona, Rome, Dubai, Bangkok, Hong Kong, Tokyo, Beijing. После – и в други градове.

  5. @Иван – хубавото за бизнеса пък е, че докарва клиенти направо на вратата им, а не като останалите соц-мрежи – кликове по сайтове и профили. Аз основно го използвам заради играта и special-ите 🙂

    @Huku – линка го няма. Иначе може сега – twitter, Facebook, а и може да си добавиш телефона и като те видят наблизо познати – направо да ти звънят. Има и търсене по телефон.

  6. Не зная ш’то реших линка да е с „nofollow“, сигурно за това се е прее*ал.
    Ето го. Идеята им е чатът да е през API-то на 4sq. През twitter, FB и тлф. … и баба може 🙂 . iPhone-юзърите без мултитаскинг да си счупят пръстите от превключване между приложения ли? 🙂 Добра си е идеята, според мен.
    Първо чат, пък после… видеоконференция, плащане на сметката 🙂 Мечти, мечти-и-и-и…

  7. Pingback: Tomislav Savov
  8. Pingback: George Dimoff
  9. Pingback: Peter
  10. „на мобилен оператор в Германия, защото така ще получа 10% намаление при следващия си договор“
    Нека позная: за о2 на Цайл говориш нали? 🙂
    Само информативно, може и да го знаеш, но ако си удължиш договора онлайн ще получиш 15% отстъпка 🙂 Аз така направих и съм мега доволен. Отстъпката е не само за тарифата, а и за допълнителните пакове.
    В Германия оферти съм виждал и някои дори получавал от Pizza Hut, Starbucks, Vapiano, и o2 (сигурно има и други разбира се).

  11. @Huku – интересна идея е – чат базиран на локация, но малко е встрани от основната идея на 4sq – хората да се срещат така, а не да чатят. Иначе наистина има приложение – когато не можеш да говориш с някой или искаш първо да „подходиш дигитално“, а не просто „Ей, здрасти – видях те в нета!“. Ще има търсене.

    @Miro – доколкото знам нямат приложение, но щом имаш нет и GPS, може просто да отвориш сайта им в browser, да му разрешиш достъп до местоположението си и да го използваш така. Мисля, че става.

    @Петър – O2, но в Darmstadt. Щях да дам пример и с Vapiano, но стигаха толкова. А и там е доста трудно да се вземе mayorship и special. Starbucks и Pizza Hut тук нямат екстри, но за сметка на това точно до нас има едно много приятно кафене, което предлага безплатно капучино за редовните във 4sq. 🙂

  12. Друго си е, първо едно „дигитално“: „Бившият кмет да почерпи бира настоящия!“ 🙂
    (…то, собственикът, че няма да почерпи, няма.) 🙁

  13. Геолокацията и географски ориентираните услуги, заедно с леснодостъпния интернет ще са новата парадигма :о)
    Вместо един BIG BROTHER ще си имаме милиони брадърчета, всеки от които знае точно къде сме в момента.
    Дето се вика, да искаш да хвърлиш на някой един бой – проверяваш го и после му доставяш улугата, на крака. :о)

  14. @Huku – и това е интересна идея 🙂 Може да зареждаме черни точки за тези, които не черпят така и после на #twitterbloggerbeer да ги гледаме грозно 😀

    @nicofree.bg – целта на информационните услуги е да споделяме информация лесно и надеждно. Проблемът им е, че напредват по-бързо от защитата на личните данни и възможностите за управление на достъп. Крайната цел е всеки да управлява напълно самостоятелна виртуална единица (виртуално аз) и да може да споделя с останалите информация, линкове, снимки и да – местоположение.

    Отчасти това се случва в настройките на Facebook, но са толкова не интуитивни и скрити, че никой не ги използва. Предимството на 4sq в тази област е, че може много лесно да се контролира кой какво вижда и да се настройва до колко ще се сподели сегашното местоположение. Това е точно обратната логика на тази във Facebook Places.

  15. Pingback: Euro RSCG 4D BG
  16. Pingback: Euro RSCG 4D BG
  17. Pingback: Dimi Ilieva
  18. А от вчера има и официален foursquare клиент и за Нокиа телефони и въобще S60 дивайси. Много добра статия.

  19. @Иван – добра е идеята – ако сре всички с коронки в стил на mayor-ите, ще е още по-як flashmob-a 🙂

    @Павел Влъчков – добра новина. Мисля, че сега покриха всички платформи на смартфонове

  20. Като сме почнали да обменяме опит… За S60(v.3) и 4sq (+Tweeter, +LinkedIn, +FB) от доста време ползвам Antarix Socially. Всичко в едно 🙂 … и мно-о-ого бързо програмче. И е free. И се интегрира в address book-а!
    За Android – native Foursqare_api.

  21. И на мен ще ми е интересно да прочета в сп. .Net какво са написали в тяхната тема

  22. Зарибявка си е – тествам го от седмица, но има много малко добавени обекти, а може и аз на такива да попадам. Тъпото е, че добавянето през телефона ми не сработва, а уж им ползвам приложението за S60 на E71…

  23. @Борис – наскоро го пуснаха това приложение, така че като нищо има бъгове вътре. Иначе е нормално да има малко обекти – особено, ако си извън София. Затова е яко и да се добавят. В Германия много хора използват 4sq и пак постоянно намирам заведения, които ги няма на картата.

  24. Звучи зарибително, но
    1. Това чудо работи ли на нокиа е51? На моя телефон да речем не успях да подкрам fring, скайпът върви
    2. Не разбрах как всъщност доказваш, че наистина си отишъл на мястото, за да се чекиннеш, а не си стоиш вкъщи да речем? Телефонът трябва да има и джипиес сигурно?

  25. Естествено, че трябва GPS. Така засича къде си и какви заведения и офиси има около теб.

    Предполагам, че Nokia-та си има symbian. Има вече инсталация и за нея. Доколкото знам обаче може да се използва направо от сайта, стига да позволиш достъп до местоположението.

  26. @Боян в Пловдив съм и като гледам ако махнеш МОЛ-а и няколко заведения за бързо хранене може и нищо да не остане 🙂

  27. @Борис
    ‘Ми добавяй, бе човек 🙂 Рано или късно(!) собствениците ще се усетят, че в това има… заровено куче (в тая трънка има заек…).
    @Борис
    И на мен Symbian-ското приложение ми създава проблемми при добавянето (не винаги мога да въведа всички характеристики на обекта). Преди си продължавах редактирането от PC, сега с Android-а се оправям „на място“ и няма нужда да „мъкна“ касови бележки до вкъщи или до офиса, за да въведа верния адрес, например. 🙂
    @Юруков …даже Бого Шопов ме пита, за едно от местата, дали не работя там 🙂 🙂 🙂 (Дали не съм се „олял“ с чекванията?!… или проявявам хиперактивност?!)

  28. @Huku – то на обед ако човек ходи на едно и също място е нормално. НА мен ми остава само ден за да взема mayor на работата от един колега. Иначе не ми е останало време да добавя всичките десетки заведения около работа. Постоянно ходя на различни места, но все си лафя с колегите и нямам време.

  29. Beads and Jewellery Boutique FEMOA
    (арт магазин за мъниста и джувки в град Варна)

    http://foursquare.com/venue/5421461

    Предложението във foursquare е на всяко 10-то посещение (check-in) подарък чифт обеци!

  30. Да резюмирам – смених Symbian с Android и се преродих по отношение 4sq 🙂 Много по-лесно за чек-ване, работа, навигиране в менюто или като в стария виц за чукчата върнал се от екскурзия в Африка „- Видях и крокодил! – Какво е това?, питат го другите чукчи. -Северен елен виждали ли сте? Ами нямат нищо общо!“
    @Боян – съгласих се с теб. Наистина имало доста добавени, сред отличниците са Мтел магазините :), просто чак тези дни имах възможност да се задържа в града и да обиколя

  31. Ето на какво попаднах:
    PlacePop
    Направо раздава бронзови, сребърни, златни и платинени карти (За жалост не са кредитни 🙂 .) в зависимост от това колко пъти си се „чекнал“ (е*ати и глагола).
    За Android и iPhone – безплатни приложения. За собствениците – също безплатно (засега). Индивидуален дизайн на картите за отстъпки/бонуси. За 5 минути можеш да си регистрираш „точка“.
    Само дето не откривам нито една точка за „чекване“ наоколо и… не мога да убедя Android-ското приложение, че не съм в момента в… Мексико :)) Е, и вече втори ден чакакам верификация за „точка“ 🙁
    Но пък може да се проследи къде Барак Обама най го кефи да се „чекне“. 🙂
    Hint: Oval Office 🙂 🙂

  32. @Huku – да, това изглежда като 4sq като идея. Сега доста такива ще се навъдят. Впрочем май от 4sq са въвели възможност собствениците да наказват кметове, които не са влизали в заведението. Не съм го погледнал по-подробно обаче. Добра добавка е.

  33. Ако някой е регнат във 4sq, нека погледне какво направих тук за инициативата Lipsva:

    Целта е да впрегнем възможностите на този тип мрежи, за да помогнем на един реален проблем. От Vivo ми казаха, че скоро ще имат подобно api и ще направя такова приложение и за тях.

  34. Pingback: Roamz, социалните очила за реалния свят - Блогодат
  35. Има ли информация колко са активните потребители за България във 4squear?

  36. Чудесна статия! А пък за „детинското“ – потвърждавам, много време ми отне да спра да се състезавам за кметство и точки 🙂

  37. Здравейте!

    Мога ли да ви помоля за мнение…

    Имам следния случай – магазинът, на който искам да направя акаунт във FSq има вече такъв със снимки, последователи и т.н. Искам да използвам стария акуант, обаче като дам claim your business не ми дава, тъй като е бг номер. Какво да правя, а и от съпорта се бавят с отговор?

    Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.