Телефонче

В момента съм с iPhone 3G. Всеки знае, че е вече бавен и това ми пречи. Да не говорим, че батерията вече се ми се скапа, а нова ще излезе солено. Реших да взема нов телефон до нова година. Ето какви характеристики искам:

  • Android – писна ми от iPhone-а. Android се развива стремглаво, с отворен код е, има страшно много характеристики, които ги няма дори в новия iPhone 4, но без толкова ограничения.
  • GPS, WiFi, по-възможност компас – GPS-а ще е много добре да не е assisted, както в iphone, т.е. да няма нужда специално от мобилна мрежа, за да работи. Това много ми пречеше до сега, защото когато съм в чужбина трябваше да плащам роуминг, за да разбера къде съм.
  • Клавиатура – много са добри виртуалните клавиатури, но често дразнят. Много по-удобно е да е физическата, но ще трябва да я пробвам на място преди да го взема
  • HD камера, видео, светкавица
  • Екран над 3 инча
  • Добра батерия, но при такъв екран, голяма памет и 3G нет, надали ще мога да получа много.
  • С тези харатеристики за сега съм се насочил към HTC Desire Z. Едиственият му недостатък е, че има само 800mHz процесор и 500Mb RAM и няма да може да работи с новия Android 3. Само Desire HD има 1GHz, което ще е минимума. Не знам дали ще излезе нещо до декември, което ще е по-добро. Знам, че и Samsung има добри Android телефони, но нямам поглед над тях.

    Както с фотоапаратите ми (тук и тук), ще ми се да ми дадете идеи за нещо по-добро. Ако имате опит с други телефони или сте по-навътре в нещата, ще се радвам да ми помогнете.

    В Германия има много добра възможност да си вземеш телефон евтино, ако си направиш правилния договор. За повечето телефони това е добре, но когато се загледам в условията сякаш не е толкова изгодно. С такива договори съм в последните 7 години и забелязах, че за двете години, в които са договорът тече, плащам по 300-400 евро отгоре спрямо нормалния договор. Така че трябва да се види колко всъщност се доплаща за телефона в началото и дали излиза изгодно. Затова може би ще го взема без договор.

    55 коментара

    1. информацията за хардуерните изисквания на android 3 все още е в областта на слуховете, но дори и да е така, чипсета на desire z е повече от добър. единственото, което го различава от този в desire hd са тези 200mhz.

      погледни и motorola milestone 2, гледам че операторите в германия вече го предлагат.

    2. @момчил – не знам кога ще излиза, но като гледам слуховете, може да се окаже, че едва след това ще излизат телефони, които го поддържат. Ще погледна тая Motorola. 10х.

      @Илия Темелков – soregashi – Проблемът с HD-то е, че няма клавиатура. Пиша много в Twitter, Facebook и мейли и затова реших, че ще е добре да е външна. Ще се опитам да го намеря все пак, за да я пробвам. Иначе HD-то има екран с 0.6 инча по-голям, което си е супер. За такова видео си трябва по-добър процесор – определено.

    3. Ако искаш да е с клавиатура май само Motoрola Milestone отговаря на изискванията ти, но Оги Младенов нещо се оплаква от него…Иначе аз бих ти препоръчал някои от последните модели на HTC, въпреки че са с виртуална клавиатура…

    4. @Борис Луканов – аз точно за това съм си набелязал Desire Z. Иначе казаха, че и Samsung са имали нещо интересно. Иначе щом ще взимам физическа, а не виртуална, ще ги пробвам на място преди да ги взема online.

    5. Nokia N9, още я няма на пазара. Официално ще върви с Meego, който може да бъде сменен за нула време с Андроид или Maemo (което за съжаление скоро ще излезе от употреба).

      Като това си е рискована покупка, ако се тръгне от идеята, да купуваш и да преработваш за да може да го ползваш така както искаш.

      4″ Екран, 64 GB storage, 512 MB RAM, 1 GB ROM + Видео 720p, video stabilization

    6. Г-н Юруков, относно телефоните на Samsung – бягайте далече. Като хардуер наистина са добри, но изработката им е просто ужасна – Galaxy S се усеща като телефон за 200 лева 🙂

      От личен опит мога да кажа, че предложенията на HTC са най-добри като цена/качество/надеждност. Притесненията ви, че Desire HD нямал QWERTY клавиатура са излишни – екранът е достатъчно голям, че да се пише бързо и лесно с виртуалната. И все пак, щом изпитвате затруднения в избора, изчакайте излизането на горепосочените модели и нападнете някой добре зареден магазин, за да ги поразцъкате на живо 🙂

      П.С: До излизането на Android 3 има много време и най-вероятно до тогава телефонът, който ще си купите, ще бъде морално остарял – ще искате нов 🙂

    7. Юруков, не пиша по темата, но пък е нещо друго важно.
      Относно „Липсва“, 33 годишният мъж Владимир Бодуров от Бургас е болен от таласЕмия, допуснал си грешка в името на болестта му, което може да доведе до объркване с таласъмия.

    8. @Debilz – до сега съм писал на клавиатурите на iPhone. Предполагам, че виртуалните на Android са по-добри, но QWERTY са сякаш по-удобни при повече писане. Най-малкото се усещат физически под пръстите. Във всеки случай определено ще ги пробвам предварително.

      @Nezzo – ще го оправя. Благодаря 🙂 Впрочем под профилите на хората в блога има възможност да се добавят коментари. Скоро ще направя и добавяне на новини.

    9. Само да вметна, че „обикновения“ Desire (т.е. „без“ HD) също е с 1 GHz процесор.

    10. @Даниел Панев – а, аз него даже не съм го погледнал. Наистина има процесор, но, ако ще е без външна клавиатура, по-добре да взема HD – по-висок рам, памет и най-важното – голям екран. 🙂

    11. Аз бях с първото поколение на айфон, още от когато излезе. Когато се счупи (след поредното падане) реших да мина към андроид за да видя как е. Истината за мен е, че андроид е много добър и щеше да е най-добрата ОС, ако го нямаше iphone.

      Освен с моя андроидски телефон, съм си играл и с Galaxy S, Desire, Legend, Hero и просто не са доизпипани. Та вземи си андроид, но е много вероятно след някой друг месец да се върнеш към iphone. Поне аз чакам нормална оферта за iphone 4 за да се възползвам 🙂

    12. Аз съм със Samsung Galaxy S, това ми е първият смартфон и му се кефя много. Единственият недостатък му е липсата на светкавица.

    13. @doni – iphone наистина са напред със софтуера, но имат един основен недостатък – системата им е затворена. В повечето случаи това не прави впечатление, но за човек като мен е проблем. Дразни. Затова ми се ще да пробвам android. А и не забравяй, че през последните години от Google дръпнаха много напред. Скоро магазина им ще надмине по разнообразие на софтуер този на Apple, a телефоните им вече са най-много на пазара. Мисля, че е същтото, както спора Mac/PC – Mac-овете са добри, но за хора, които нищо не разбират и им трябва нещо лесно и просто. Това е.

      @Bashev – Nokia сякаш няма да е. Особенно, ако телефона не е направен специално за Android. Ще му видя review-тата обаче.

      @Марин – имам познати със samsung-и, но по-стари. Затова казах, че не съм запознат с новите. Ще ги разгледам тази седмица.

    14. Бягай далече от Моторола – ограничават те в това, кой Андроид да му сложиш. Старият майлстон можеше да ползва само цифрово подписани имиджи, а в новите са сложили eFuse – електронен „бушон“, който гори при опит за инсталиране на неоторизирана ОС.

    15. Боян, не знам що за човек си, но аз съм програмист и от 20 години не съм ставал от компютър и също като теб обичам отворените продукти. Но андроид не е съвсем отворен. Ще го разбереш когато си купиш телефон за 500 евро и разбереш, че няма да получи ъпдейт до по-новата версия, понеже производителят му се е съсредоточил в новия модел, който е пуснал и не смята за нужно да пусне ъпдейт за твоя модел, който е на цели 10 месеца и на теб ти се налага да търсиш неофициален firmware от xda-developers, който обаче има 100 проблема и батерията ти пада за половин ден и камерата ти не работи

      Относно разнообразието за приложения в маркета на андроид – 1 ден установих, че цяла седмица телефонът не ме буди и се успивам за работа. След много чудене какво става намерих проблема – бях си свалил най-популярното приложение от гугъл маркета за убиване на неактивни процеси и това умно приложение убиваше процеса на алармата…. толкова за отвореността на андроид и качеството на приложенията – просто качеството е много ниско, а на приложенията им се позволява да пипат където не им е работата. Никой вече не може да ме убеди следващият ми телефон да е с андроид. Или ще е WebOS (ако HP изкарат хубави модели), или ще е iphone 4. Пък защо не и qnx, когато blackberry пуснат такива модели.

      Разбира се не мога да те спра, най-добре си вземи android, радвай му се 1-2 месеца като мен и после почни да го псуваш 🙂

    16. @singu – хм, това си мислех, че е слух, но вярно, че го имало. И без това телефоните им не са кой знае какво. Сега ги погледнах.

      @doni – ама аз точно неофициални системи мисля да си инсталирам 🙂 Android си е с отворен код – проблемът са драйверите на отделни телефони. Не съм чувал хората да имат такива проблеми с HTC.

      А за приложенията – номера е как се настройват. Това е силата на iPhone – леснота на използване за сметка на почти никаква възможност за customization. Аз точно за това искам да сменя iPhone-а. А преди да си взема още един телефон с windows, ще избера Palm.

    17. Не те ли притеснява, че Андроида е тотален придатък на Гугъл и по тази причина всичко друго, но не и свободен – за да го пуснеш ти трябва Гугъл акаунт, наблюдението е пълно.

      Искрено отворени системи са реално Симбиан и особено Мийго.

    18. @И.Е. Станков – така е, но реално навремето Microsoft беше голямата лоша компания. Това не ни спря да купуваме win mobile телефони. Сега е Google.

    19. Изборът ти дефакто е ограничен между Desire Z и Milestone. Друго читаво на пазара с Android и клавиатура аз лично не виждам. Фен съм на Samsung, но Galaxy S просто стои голямо, грозно и някак недовършено. Пробвай го, мисля, че ще си на същото мнение.

      Относно договор и тн., ако се спреш окончателно на модел, пиши 1 мейл, в момента съм на стаж в md.de и част работата ми е да ровя из дебрите на конкуренцията за най-добри оферти. А такива има доста, както и такива с „изненади“. 🙂

    20. Все едно описваш Milestone 2 🙂
      Аз съм с „обикновен“ Milestone (нямах търпение да чакам да излезе 2-ката). За сега си е с Android 2.1. Скоро ще излезе легален ъпдейт до 2.2. Изключително доволен съм и от „желязото“, и от софтуера. Също като теб, държах изключително на хардуерната клавиатура. Само че се оказва, че когато трябва да пиша на кирилица (~50% от случаите) доста бързо (вече) се справям със софтуерната. (Софтуерната, ш’тото 1. на хардуерната няма символите на кирилицата (то и от къде място); 2. бутоните не са достатъчно „релефни“, което е оправено в Milestone 2; и 3. на кирилица пиша по БДС (и 7-8-пръстна система 🙂 ) и трудно превключвам на двупалцова (?!) без да гледам коя буква на кой клавиш е (т.е. пак 1.).
      Камерата за снимки на тъмно определено не става (но пък за целта си има фотоапарати).
      Видео в HD от youtube ми върви по-гладко, отколкото на ноутбука!
      Ле-е-еко се учудвам на @doni за оплакването от taskkiller-а. ‘Ми… има настройки за целта. К’вито процеси му посочиш, тях спира. Т’ва не е iPhone. Това му е хубавото, че може (е, понякога и трябва!) да се настройва.
      За eFuse – докато ти се наложи да мислиш за него, най-вероятно ще са му намерили „лекарство“ вече.
      @singu: „…Старият майлстон можеше да ползва само цифрово подписани имиджи,…“ – определено не е така. До сега не съм срещал трудности при инсталиране на което и да е приложение (не само от маркета!). Ако пък се има пред вид rom-ове, виж това.
      Като гледам колко Milestone 2 е по-добър от Milestone, ми се струва, че… е доста добър. 🙂

    21. С риск да изляза от сърцевината на дискусията, не знам за вас, но аз не бих си купил нещо, чието име е Milestone. Виж ако е RC1, RC2 може и да се замисля. 😀

    22. @Андасоров – Ще разцъкам Samsung-ите в някой магазин. Едно е характеристиките, а друго как ти стои в ръката. Това са ми и резервите към HD – мисля, че ще е твърде голям, за да ми стои в джоба.

      Благодаря за офертата – определено ще пиша 🙂 Почти не ги знам този тип сайтове в Германия и мислех да търся в ebay и Amazon.

      @Huku – не мисля, че ще ми е проблем, че няма написана кирилицата на клавиатурата, стига да поддържа фонетична. Нали поддържа!? eFuse-то е само за нова операционна. За apps надали гърми.

      @Bashev – е, то какви ли не имена не излизаха сега 🙂 Може би искат да кажат, че това е само пътя към „съвършенството“. Или това, или някой служител не си е направил труда да смени името преди да го пуснат на пазара.

    23. Huku, въпросният таск килър беше widget за екрана и въобще не питаше какво да убива. Бих приел, че проблемът е в мен (че не съм погледал настройките, ако изобщо е имало такива), но един колега се оказа, че има абсолютно същия проблем причинен от абсолютно същото приложение. А и не ми е това основният проблем с андроид, просто беше пример за проблем, причинен от 3rd party софтуер, който пипа системни процеси, което в iphone за добро или за лошо не би се случило.

      Боян, формата за коментари не работи със Сафари – бутоните за преглед и пускане на коментар check-ват и uncheck-ват checkbox-а „Authenticate…“ и не събмитват формата.

    24. А замислял ли си се за новите HTC-а с Win7? 7Pro ми изглежда доста прилично…

    25. @Боян

      Тук с едно нещо много ама МНОГО се спекулира и ме прави бесен. И това е „отвореноста на Андроид“. Да – използва Линукс и една армада от софтуер с отворен код.

      ОБАЧЕ нямаш достъп до нея. За да имаш трябва да root-неш телефона, което си е аналог на jailbreak-а при iOS.

      Отделно самите производители правят каквото си искат в кооперация с операторите и често ще се наложи да използваш ROM от трети лица за 2.2. или други възможности.

      Единствения телефон който си заслужава се казва Nexus One – останалото е пълна пародия (да не кажа и порнография) на Андроидския фронт.

    26. @Боян Юруков
      Има фонетична. Това е Android. Ако искаш, (и без кой знае какви усилия) и Юрукова кирилица можеш да си направиш/сложиш. 🙂
      Относно eFuse, custom rom не е точно „друга ОС“. 🙂
      Човек, и добре да живее… рано или късно (май) стига до root-ване на телефона. 🙂 …освен ако не го „сърбят ръцете“, което е индивидуално. 🙂
      Не съм съгласен с мнението на @peter, най-малкото защото проблема има и „количествено“ изражение – това, което можеш да правиш с не-root-нат Android е много повече, отколкото с не-jailbreak-нат iPhone, включително инсталиране на приложения, неодобрени от производителя и извън маркета. (За ТКЗС-то на производителите и операторите обаче, (за съжаление) е прав. ‘Ма пък т’ва важи и за iPhon-а. :р )
      @Bashev
      Сещам се за едни хора, които биха се „изкефили максимално“ на устройство с име… „на всеки километър“ (Sorry #javorkolev). 🙂 Слава Богу, няма надпис с името върху корпуса.
      А усещането за допир на Gorilla Glass е несравнимо с „пластмасовото“ чувство от 90% от другите touch screen дисплеи.

    27. @Huku

      Ако за теб това да инсталираш неодобрени приложения е плюс, то за мен е голям минус. Сега очаваме вълна от malware/spyware за Android и последваща вълна от Антивирусни и т.н.

      За ТКЗС – тук при iPhone нещата са канализирани. Една платформа е.

      Навремето имаше един спор защо Apple не направят iOS лицензен. Един персонаж каза че тогава Apple ще трябва да наемат хиляди инжинери за поддръжка на iOS които пак няма да се справят с франкенщайн хардуера който ще ги залее.

    28. @Борислав Струнджев – не, въобще. Ако ще е гарга – да е рошава.

      @Никола Овчарски – това не съм го чувал – екрана де. Линка нещо не ми се отваря.

      @Huku – питам за кирилицата, защото iPhone дълго време не можеха да решат какво точно искат да сложат – във всяка нова версия ту фонетична, ту БДС, ту и двете, ту никоя. Ужас.

    29. @peter – свободата идва със своите рискове. Аз се махам от iPhone точно защото е прекомерно затворена и както каза Huku – нямаш възможност да сложиш нищо, което не е одобрено от Apple. Предполагам, че не си си затварял ушите за големите скандали около отхвърлени приложения от магазина им, само защото пречат на бизнес модела на Apple. Освен това не трябва да забравяме и това, че Android има Flash – нещо, от което отдавна всички се оплакват в iPhone и за което получаваме изсмукани оправдания.

      Относно root-ването – всеки има възможност да прави каквото си иска – може да си остане с фабричната операционна или да за разрови по-надълбоко. Важното е, че имаш тази възможност и аз мисля да се възползвам. При iPhone и Win я нямаш. Разликата обаче е, че Android става както за потребители търсещи добър интерфейс подобно на iPhone, така и за такива, които искат максимално да могат да човъркат карантиите на машинката.

      За това се прехвърлям. А това, че не бил отворен – факта, че можеш да го root-неш, да видиш оригиналния код и да го променяш, означава, че е отворен. Виж си определенията.

    30. Отворен, отворен… колко да е отворен?!
      Както казва @peter, root-ването е (почти) като jailbreak на iPhone.
      Със същите последствия за гаранцията.
      Но пък… „пашата обича смелите“. 🙂
      Root-ването, обаче е доста по-лесно – за някои модели е направо като детска игра: качваш приложение, стартираш го, „чекваш“ на едно-две места, (казваш молитва 🙂 ), рестартираш, готово. Дори няма нужда от връзка с PC. Обратният процес е същия и отново си имаш „гаранционен“ телефон. Без пълен бекъп (вж. за „пашата“ по-горе 🙂 )
      Качването на custom rom е друга бира, обаче сега пък @Боян Юруков е прав за избора. (‘Секи да пра’и к’вот’ му съ пий! 🙂 )
      С @peter не ме се задява, ама не мога да се въздържа. 🙂 По логиката за „вълната“ Linux отдавна да е… потънал. 🙂 (Уж птица, пък не потъва?! К’во ста’а тука,бе?! 🙂 )
      И, за да не навлизаме в принципни спорове кое е първо, пингвина или ябълката, да не забравяме, че човека си търси Android. И не е к’вото да не е запознат с iPhone. 🙂
      Така че продължаваме да търсим добър Android телефон с хардуерна клавиатура. Кой с каквото е запознат (лично, по възможност) – да споделя.

    31. @yurukov – като притежател на рекорда на най-голямата програма 4ever в AppStore с 30 дена одобрение мислиш ли че не знам политиката и в най-малки детайли?

      Flash е плюс и минус. Имам един флаш нейде из диска – отвори го в няколко таба и ще пребие без проблем даже и двупроцесорен xeon като куче. Просто е калпаво направен. А откакто всеки индиец почна да пише на Flash нещата станаха трагични. Android има Flash от 2.2 и приобщаването му беше по-скоро да се яхне вълната от недоволството от i-things.

      Говориш че при iPhone нямаш възможност да използваш телефона по-надълбоко. Верно? Чудно ми е как тогава се правят неща като Winterboard. Сигурно нематериални сили ги качват на телефоните докато бедните потребители са продават душата на рогатия. За Windows близък аналог е SPB Shell.

      @Ники то и на iPhone е така… jailbreakme.com обаче дупките се кърпят. Линукса е потънал отдавна все „още малко“ му остава до големия пазар и все кърпения, поправки на файлове. „Абе тук нещо ми се обнови и след рестарт ми дава черен екран, ама диска стържи“. Не – все още не е готов за масовия потребител. Да не говорим за фрагментацията на дистрибуцийките че лошо ми става. Не можеш на няколко години да променяш изоснови аудио подсистемата – oss, alsa, pulseaudio и т.н. И това е само малък пример.

      Явно и на Google подобни циркаджийски номера са им омръзнали и дадоха тон за песен с NexusOne.

      М/у другото някой ползва ли: Имам да пиша антивирусна срещу тази „система“.

    32. @Huku – то и при iPhone-а може да се инстали
      ра оригиналната система, но често не става и се скапва телефона.

      @peter – Winterboard-а е като се jailbreak-не. Реално и iPhone-а е базиран на unix, но я ми кажи колко от системата е разкодирана и е ясно какво прави. А що се отнася до flash – работи си като пушка нявсякъде. При Android няма никакви проблеми. А дори да изключим flash, iPhone не планират дори новия HTML5 да поддържат.

    33. @Боян Юруков
      Мисля, че горе-долу имам представа как е. Един от първия модел iPhone Original (с iOS 1.0.1) и един 3G (с 2.2 май) ми се наложи да jailbreak-вам за приятели. Първият едва не го… brick-нах. 🙂 То не би iBrickr, не би точно определена версия на iTunes на PC-то… дълга и широка. Е, после стана по-лесно, де.
      ‘Айде да ти ударя едно рамо срещу @peter. 🙂
      По ниво на custom-изация Winterboard-а, да се качи на раменете на леля си, пак не може да стигне до г*за на не-root-нат Android. 🙂
      За HTML5 не се тревожи. В iPhone 5, с iOS 7.7.2 със сигурност ще се поддържа. 🙂 …или поне в iPhone 7, с iOS 10.9.8. 🙂 Тогава ще се поддържа и flash, но пък няма да се поддържа silverlight. 🙂

    34. Ще споделя споделя и мое лично мнение, без да претендирам да съм на „ти“ със софтуерните детайли. Относно физическата клавиатура – лично аз бих си поиграл първо и обстойно със софтуерната на HD да кажем, защото иначе ще правя компромис с размета на у-вото. Моето мнение е, че е въпрос на свикване.
      Сега на въпроса с марките – с две ръце за HTC. Не са ми слабост, нито любимци, но са единствените с регулярни ъпдейти на Android, разполагат с одобрение за това, процесорите им са достатъчни и за новите версии на OS-а. 1GHz! – Все пак говорим за телефон. Не искам да обидя никой ползващ различно от HTC с Android, но огледайте се колко от марките имат официални ъпдейти до актуалните 2.1 или 2.2…
      Samsung може би най-много се доближават до предлаганото от HTC, но аз съм предубеден към техните устройства. Батерията винаги е била слаба страна, а и как няма да е при тези дисплей?! От друга страна именно дисплея пък е плюс.
      Третия вариант е да стиснеш зъби и да изчакаш малко за да почнат да излизат отзивите за новите модели с Windows Phone 7…

    35. @Huku – абе и аз моя съм го jailbreak-нал и не се е скапал, ама не става лесно и има бая рискове. Иначе и аз го полу-brick-нах по едно време. А Silverlight няма да поддържат, ако ще и да замръзне ада.

      @Борис – предполагам, че като екрана на HD-то е по-голям няма да има толкова проблеми с клавиатурата. Но тази на iPhone много дразни – постоянно натиска човек грешни бутони, а понякога даже не ти дава да натиснеш бутон, защото телефона смята, че буквата няма място в думата. Някакви речници и прочие.

      Един от старите ми телефони беше на HTC – xda на win. Бях доволен от телефона, но операционната се бъгваше постоянно. Изглеждат ми готини и затова съм се насочил към тях. Като гледам така, хората не са доволни от moto, а при samsung освен екрана, сякаш останалото е компромис.

    36. @Huku Да ти покажа ли теста на HTML5 на iPhone/iPad и да го сравним с Андроидския? Вече го правихме в Twitter и нямам нищо против да го направим втори път.

      Winterboard-a e нещо все пак по различно от Springboard-a. Темета беше че не можело да се custom-изира.

      @Борис – А с бедните Tatoo какво стана? Май си умряха на 1.6 заедно с още много такива. Уж беше отворено и всеки можеше да си публикува rom-ове.
      В момента сума ти китайци са почнали да правят телефони с Андроид. Проблема е че производителя не пусна ли официален ром си умираш. Има и неофициални ама това не работи, онова не работи.

      @Боян и аз имам 2 стари HTC-та. Едното от Orange SPV C500, другото TMobile MDA2 (Blue Angel). С WM 2003 SE са и до там. И отам знам че старите номера на HTC ръжда не хващат…

    37. @peter – старите HTC-та просто не могат да поддържат по-мощни операционни. Я пробвах за сложиш последната iOS на iPhone 3G и да видим как ще ти върви. А за функциите недей сравнява, че ще ти дам за пример видео записа при iPhone – сложиха софтуерно блокиране и тази функция от операционната не може да се ползва от по-старите модели, за да си вземем новите.

    38. @Боян – И аз имам 3Г, не се пени. Пуснах си функцията за видео-то направих 2-3 видеа и я махнах. Не му достига процесорна мощ има артефакти на всяка секунда.

      3Г е само с 128 МБ рам. 3Гс 256, а 4-ката идва с 512.

    39. @peter – има външни програми, които могат да правят видео, но те взимат кадър по кадър под формата на снимки, защото функцията за streaming в OS-а я няма. Не, че пак ще стане по-качествено, но ще е по-добро.

    40. Точно, защото 3G е ръбав се местя на Android. Не очаквам нищо по-различно в новите телефони освен шарения и някоя друга функция. Принципния проблем си е пак там – затворен store, затворена операционна и голям риск да си скапеш телефона, ако искаш да направиш нещо нормално на него (като спиране изцяло на нета или инсталиране на неодобрени приложения, които изискват jailbreak). Има опити за такива ограничения и при Android, но ефектите са по-малки, а функциите вече се изравняват.

    41. @Боян – Вземи си Мото Terminator ама ще излезе след няколко месеца. Щял да има 3.0

      3Г може и да е ръбав, но е произведен в далечната 2008 година и е с поне 2 генерации по-стар от останалите си събратя. Не е коректно да го сравняваш с телефони произведени 2010-та.

      Опити за ограничение на Андроид има и тепърва ще станат все по-масови. Виж телефоните на Verizon които идват интегрирани с техни програми и с Bing. Общо взето каквото и да вземеш ще има греда.

      Аз лично съм направил своя избор с Nexus One който за разработчик е идеален.

    42. @peter – една от причините да си взема Android, е че искам да пиша свои неща за него – примерно бързи команди за сайтовете, включване изключване на компа вкъщи и т.н.

    43. Напълно естествено е да бягаш, затова и наблегнах изрично за оферти на конкуренцията. 🙂 Качествена поддръжка и ниски цени не са от качествата на фирмата.

    44. Pingback: Method-X
    45. Pingback: Новата ми придобивка – HTC Desire HD – Блогът на Станимир Тодоров

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.