Twitter bomb за Сиромахов

Добре, добре, извинявам се за заглавието – наистина е таблоидно. Ама чак да съм убил меме-то – не съм.

Вися си в Twitter и по някое време виждам, че _erka_ е писала за Lipsva, с тага #siromahovfacts. Последното ме озадачи. Тогава се усетих да погледна stream-а си и изпаднах в екстаз – всички го солят за това, че краде лафове и истории от мрежата. Включвам се и аз след малко. Може да следите всичко в кутията отдолу. Някои са взети направо от Чък Норис, а други са доста оригинални. Ето какво е писал и Свилен по темата. Сигурен съм, че довечера само за това ще се говори в Шоуто на Слави. Проси си го откакто писа онова за Фейса.

Ето всички лафове:


Впрочем благодаря на _erka_, d3l, krlkirilov, king__long, martinmetodiev и bibliata, че писаха днес за Lipsva.

55 коментара

  1. Pingback: Лита
  2. Pingback: ltinuviel
  3. Pingback: ju
  4. Pingback: Elenko
  5. Pingback: erka
  6. Pingback: Plamen Pasev
  7. Pingback: luti4u6ki
  8. Pingback: Боян Юруков
  9. Pingback: Niki Kamburov
  10. Pingback: Pavel Ivanov
  11. И аз цял ден се забавлявам с twitter масовката. Мога да се обзаложа, че Сиромахов такъв сън не е сънувал какво ще го сполети.
    Апропо не знам дали си обърнал внимание, но това „чудо“ е от поне 4-5 дни и набира скорост като вълна. Въпроса е дали днес е само началото или върха? 🙂

  12. @Борис – чак днес го забелязах и то защото ми вкараха 300 посещения за час към статията за Lipsva. Направо ме е срам, че не съм го забелязал по-рано. Извинението ми е, че покрай работата не следя всичко. Получава се супер обаче. Трябва да съберем всичко назад. Май ги пази около седмица.

  13. Би било чудесно, ако има такава опция, Ще се получи супер статия от всичко това. А работата тръгна от лафа с порно актьорите и офертите за увеличаване на пениса на мейл в едно от предаванията преди малко повече от седмица…
    Тоя пич ако знаеше, че за 2 изречения ще го хранят така здраво в Twitter нямаше и да помисли да ги каже 🙂

  14. Pingback: ИМПЕРИЯТА ОТВРЪЩА НА КРАЖБАТА | БЛОГАДИР
  15. @Борис – ще дръпна всичко довечера. Мисля, че имах един такъв скрипт за целта дето си го бях направил за #th!nk. Само не можах да разбера защо някои казват, че съм убил meme-то?!

  16. Нямам представа, аз самия едва смогвам да следя всичко 🙂
    А и сега ме чопли въпроса от къде извади тази практична добавка по-горе от hootsuite 🙂 и ровя ли, ровя… 🙂

  17. Pingback: Elena Stoycheva
  18. Pingback: Сиромахов научи по трудния начин, защо не се краде от интернет | Alabala.EU
  19. Pingback: Siromahov vs. Twitter ‹ Andasorov.com
  20. Боже, колко мъка има на този свят, Боже. Гладиатори с четка за бръснене в ръка.

  21. Добре де, къде са фактите? Не съм адвокат на Сиромахов, но само с нападки не можете да ме убедите.
    И на мен ми са в повече простотиите в Шоуто, чувам стари вицове, но това за кражбата ще е по-убедително с приложените факти.
    По-добре ги съберете в една страница, та да видим!

  22. @ivo_isa – има, има. Виж това:

    Впрочем днес ще пусна статистика за активността на tweet-овете от вчера на обяд. За жалост преди това е невъзможно да се изкара.

  23. Pingback: Алтернативни информационни източници: twitter « blqqq's Blog
  24. Svejo: В последната ми статия пуснах статистика за това колко съобщения са пуснати по темата. Довечера ще я обновя и сигурно ще са се удвоили. В коментарите има и линк към ˝книга˝ с всички лафове за Сиромахов.

  25. Бояне, един малко страничен въпрос – в HootSuite има ли опция да се ембедват стриймове? Аз нещо не виждам…или може би трябва Про акаунт….или просто си хакнал апликацията:-)?

  26. @Борис Луканов – не, просто като си направиш нова колонка с търсене, горе вдясно има едно меню и от там се избира embed. Тук май го има обяснено:

  27. Да, вярно че става…понеже на другите стиймове /пр. туитър, фейсбук стриймовете/ го няма като опция…явно е само при сърч стриймовете….Благодаря ти!:-)

  28. Разрових и видях. Да! Сиромахов забърсва лафовете си от интернет! Това видях в блоговете на Генади и Автора.
    Но пък колко злоба, безцеремонност и каруцарска лексика има някои от коментарите…

  29. Svejo: Вместо да си оправите счупения сайт се занимавате с глупости в Twitter Супер то за това нема един сайт в Бг с целия си и половината дето пишат Сиромахов факти даже не знаят кое за какво е ползва в Туитър сега той е явно на мода преди лансирахте Иво Инджев сега некъв дет не сме го и чували супер сайт супер

  30. Svejo: Човек, ти за пунктуация чувал ли си? Добре, че Svejo има кирилизация, че поне не пишеш на латиница. Сайт ми не е счупен, всички, които пишат по темата имат много добра идея какво е Twitter, а ако се зачетеш малко, ще разбереш, че Сиромахов си го проси това отдавна.

  31. Svejo: Идея имам за пунктуация
    Като ти казвам сайта имам предивд СВЕЖО точка нет ако ме не лъже паметта ти не беше ли част
    Преди Беше ограничено за 2 на час от месеци ако пуснеш повече от 3-4 на ден направо си късметлия.
    Не че ми е проблем ма гледам пускате пълни глупости ,че даже и в Twitter тези които уж си имат на идея какво е и за какво се ползва.
    Лека и Доходна.Сиромахов не го знам даже кой е и за какво се Бори понеже Телевизия рядко гледам.Но сякаш избирате доста статииките 🙂

  32. Ама аз пък не мога да разбера протестът на различни ексхибиционисти, онаниращи на всеки кръгъл час в Twitter, че някой си взел техен генетичен материал и си направил дъвка…

    Сори, ама не можеш да наричаш КРАЖБА нещо, което ти си издонорствал, нали? Мрежата, като цяло, а не само обособените в нея социални паяжинки, предполагат НЕОГРАНИЧЕН достъп до информация, която ако категорично не е защитена с авторско право е достъпна за оползотворение и до Мимето от село… стига да има пипе за 2 стотинки в главата си.

    Пък и да се случва за първи път „талантлив“ сценарист да си пише материалите като рови в нет-а – да се пенявите толкова, ама… чак ми стана странно..

  33. Svejo: Нямам нищо общо със Свежо. Познавам екипа и съм се срещал с тях, но не работя по сайта. Не знам защо мислиш така. Просто чат пат ми излизат статиите най-отгоре.

  34. @Влади Фиданова – Предполагам, че всеки има право на мнение. По някаква причина обаче очаквах, че като част от екипа на Господари на Ефира ще имаш по-отворен начин на мислене или поне не толкова груб изказ. Изглежда не можеш да съдиш човека само от това в какъв екип, група или мрежа от хора се движи и работи.

    Мрежата наистина предоставя неограничен достъп до всякаква информация. Свободният обмен на знания и новини е една от най-големите й сили. НЕ е вярно обаче, че всеки може да заема каквото си иска. Ако говорим за научен труд, това се нарича плагиатство, Ако говорим за блогове – това е репостване. Ако говорим за медии – това са нарушаване на интелектуалните права.

    Може би не си обърнала внимание, но голяма част от идеите, снимките и текстовете в мрежата всъщност ИМАТ лиценз. В повечето случаи – както и в този блог – този лиценз е CC, което означава, че всеки може да копита, преправя, комбинира и обогатява направеното, но ПРИ УСЛОВИЕ, че упомене тези, върху работата, на които е градил.

    Като пример от шоуто на Господарите, бих дал това, че въпреки съдебните борби срещу вас за нарушаване на лицензи, поне при пускане на всеки репортаж казвате от кое предаване е – не „заемате“ смешните ситуации.

    Сиромахов е нарушил точно такива лицензи и в линковете в тази и следващата статия има достатъчно примери за това. Има и доста случаи, които той „заема“ идеи и лафове на хора в толкова омразния ти Twitter. Там макар да няма лиценз, има етикет на отдаване на дължимото (или RT-ване за по-запознатите).

    Независимо от това обаче дали говорим за нарушаване на лицензи или на установени морални норми в различни „социални паяжинки“, това, което той прави е погрешно. Вместо да тръгнем да се съдим (а има вече спечелени дела по темата), ние решихме да го накажем по свой си начин – с viral кампания. Който не харесва тези неща – да не влиза в Twitter. Не е насила.

  35. @Боян Юруков – Благодаря за отговора, независимо, че не си се поколебал да поставиш определения на „изказа“ ми, или „отвореното“ мислене, както и своеволно да прецениш, че Twitter ми е „омразен“ 😉

    Боравенето с думичките е въпрос на стил, настроение, или конкретна провокация. В случая, ме провокираха неоправдано злобните нападки към Сиромахов. Нямам ни най-малко намерение да защитавам позахабеният и поизчерпан сценарист – напротив. Изненада ме откровеното тупане по гърдите на хора, които доброволно споделят състояния, мисли, цитират (без да се позовават на източници) като използват не по-слаба медия (независимо, че уж едва 40% българи ползват Интернет, а пък за живот в социалните мрежи процентът е още по-нисък) и после наддават вой, че видиш ли някой ги бил „ограбил“, като използвал доброволно споделеното, за да напише сценарий и се е оправдал, че това е „народно творчество“.
    Колкото и да ти се струва нечестно – да, това е народно творчество. И ако преди столетие зевзешките приказки, песни и лафове са се думали от уста на уста, благодарение на Мрежата – сега се туитват. Но това не ги прави различни от фолклор.
    Според мен всеки трябва да понесе отговорността си – а в това число И споделящият.

    И като споменах народното творчество, си спомних и една приказка: „Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава…“

    Та такива ми ти неща…

    PS. А за да изчистя „опетненото“ от поведението ми и изказано мнение име на „Господари на ефира“ държа да уточня – вече от 4 години не работя там – спокойно можеш да продължиш да адмирираш екипа му! Към тези адмирации бих се включила безапелационно. 🙂

  36. @Влади Фиданова – Както каза lip01:
    мдам, г-н Сиромахов право каза – всеки може да бъде писател, важното е (ако не го хванат – бележката моя) да печели и пари от това…
    Някои нападки са злобни, да… Но това не променя действията на Сиромахов, нали?
    Моето схващане за чест и достойнство не ми позволява да разбера начина по който г-н Сиромахов замества и прикрива своята творческа неспособност(импотентност, ако не сте ма разбрали) Предполагам, че нищо лошо за него нямаше да се случи, ако не забравяше да спомене, че не той е източникът на невероятните умозаключения(отвреме на време бе’а тъпи наистина, но…). Но, това нема значение… И без това от доста време изключвам телевизора, като почне Шоуто:-)

  37. @Влади Фиданова – както казах в началото на коментара – не може да се съди по човек от едно нещо, но ти как би определила по друг начин израза „ексхибиционисти, онаниращи на всеки кръгъл час в Twitter“?

    Според мен бъркаш споделеното с това, което е пуснато под public domain лиценз. Първото е предоставено на останалите за ползване, но при условия, а второто няма никакви обвързващи клаузи. Пак ти препоръчвам да прочетеш CC лиценза. Вариацията му в този блог, например, позволява копиране, но при признание и при условие, че крайния продукт е споделен по подобен начин. Много други блогове забраняват пък използването на техни истории за комерсиални цели, каквото е едно шоу по телевизията.

    „Народно творчество“ е термин, който се използва за песни и разкази, авторите на които отдавна са забравени. Бих ги оприличил на това, което сега наричаме интернет мемета – започнало е отнякъде, но всеки по веригата го е продължавал и обогатявал. Всъщност #siromahovfacts е точно едно мини-меме и може да се нарече „народно творчество“. На нещата, които Сиромахов е използвал, може лесно да се открие авторите и обикновено те имат лиценз.

    Никой в цялата тази сага от последните дни не иска пари – става въпрос за принципи и установени норми в мрежата. Напомням ти, че дори да няма лицензи, в подобни мрежи (социални или блогърски) има добър тон, който обикновенно се спазва. Сигурно ще кажеш, че извън мрежата тези неща нямат значение и може да си права – затова и кампанията си остана в мрежата сред тези, които искаха да го накажат.

    Приказката, която цитираш описва единствено и само цинизма на нас българите, че ще крадем докато можем. А за Господарите – помислих, че работиш за тях, защото още използваш мейл там.

    @ivo_isa – съгласен съм с обяснението.

  38. Иво Сиромахов ли стана най-големия враг на интернет обществото?Освен да го задължите след всеки свой(гепан) лаф да казва от каде точно го е видял(като робот) ! А иначе twitter не ме радва лично.facebook4eto си е манията засега.:)

    Хайде лек weekend на всички.

  39. Svejo: Иво Сиромахов е същият РАФИНИРАН ПРОСТАК и РУШИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ,като шефа си УЧИНДОЛСКИЯТ КРЕТЕН,който от патриотизъм не си плаща данъците,а и никой не го закача !!! С Р А М О Т А !!!

  40. Pingback: @suncho

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.