Пилците и анатомията на една вълна

siromahovfacts, сиромахов, вълна, анатомия, twitter, slavi, слави, шоу Според @8biterotic, всичко започна заради @Dogan_Marketing, @therealgenadi и @trikorni (ето защо). Откъдето и да е тръгнало обаче, вчера Twitter буквално освиркваше и се подиграваше на Сиромахов заради очевидните му „заемки“ от мрежата. Всеки трети tweet беше с таг #siromahovfacts. Има такава тема и във форума на сайта му с интересни колажи, но няма да давам линк. Ако не знаете за какво става дума, погледнете статията ми от вчера. Въпреки таблоидното й заглавие, доста хора се заинтересуваха от потока с tweet-ове. Блогадир и Alabala го използваха, а Андасоров пусна нещо подобно. По темата писаха още NName, Генади, Мартин Методиев, Автора.com и Шматко. В статията на Юлиян пък ще намерите още доста линкове към статии и подбрани бисери от деня.

siromahovfacts, сиромахов, вълна, анатомия, twitter, slavi, слави, шоу

Снощи си направих труда да събера статистика за говорилнята, която се изля вчера. Всъщност свалих всички tweet-ове (2.1 Мб), но няма да ги пускам. Преди малко обнових данните и резултатите виждате горе. Почти всичко от последните 24 часа е групирано в интервали от 15 мин. Пикът е бил вчера към 16 часа с по съобщение на всеки 9 секунди. В периода на данните са участвали около 500 души с 3100 съобщения. Отворете картинката за по-подробна информация. Ето и CSV-то.

За жалост, не мога да сваля данните от началото на тага. Има ограничение в Twitter и дава достъп само до tweet-овете след 12 часа вчера. Мога само да съжалявам, че не се сетих по-рано. Събрах последните съобщения, в които се говори за Сиромахов и само между 12 и 22 часа вчера бяха над 2400. Открих, че поне 20% от хората са скрили tweet-овете си (приблизителна оценка от грешките при взимане на съобщения и от други стари мои статистики), затова съм направил съответните корекции в цифрите.

Не искам, а и не мога да правя анализ защо тръгна всичко това – мрежата си има собствена логика и никой не може да я дефинира. Затова PR-ти ги е страх толкова много от социалните мрежи, от блоговете и от Twitter – непредвидими са. В случая явно на всички им се е насъбрало от глупостите около въпросното шоу, а и от други кражби от този тип и са си го излели наведнъж. Но и това не може да е обяснение, защото в много от опитите за viral кампании не се получават въпреки предпоставките. Затова социалният маркетинг и блогърството са по-скоро майсторлък, отколкото нещо, което се учи в училище (въпреки, че има полезни напътствия). В същото време, лошият имидж тук – както навсякъде другаде – се заличава доста трудно. Мрежата не забравя и не прощава. (Всъщност и това не е съвсем вярно, но ми харесва лозунга на anon).

Снощи май не са споменавали скандала в шоуто, но според @dido_pro Сиромахов ще е гост тази вечер и сигурно ще стане дума. Интересно ми е как ще го изкриви. Във фейса същия твърди, че всичко било народно творчество и не е крал от никой (снимката на разговора е на @Gombeto).

Междувременно се стигна до там, че добавиха в страницата му във Wikipedia описание на скандала, а това в мрежата е равнозначно на постоянен запис в досието. В Twitter пък съобщенията продължават да текат.

„Народното творчество“ не му остава длъжно.

47 коментара

  1. Pingback: ana dinkova
  2. Pingback: Димитър Веселинов
  3. Pingback: Боян Юруков
  4. Pingback: Apeiron Academy
  5. Pingback: Генади
  6. Pingback: Deyan Todorinski
  7. Pingback: ju
  8. Pingback: Biser Valov
  9. Pingback: Lucifer
  10. Мдам, то това си е своеобразен феномен за българското уеб пространство. Добре се получи, сега да видим и отгласите какви ще са 🙂

  11. Отлично казано! 🙂 Много ми хареса това: „Междувременно се стигна до там, че добавиха в страницата му във Wikipedia описание на скандала, а това в мрежата е равнозначно на постоянен запис в досието.“

  12. @bungle – така си е. Дори да се опита да го махне – остава в историята и все някой ще го върне. Това е силата на Wikipedia – винаги някой съблюдава правилата.

  13. ще видим довечера или ще чуем утре
    получи се дори по-интересно и от МаксБахур ,според мен

  14. @ankabanka – определено. Тогава беше по-слабо, защото малко хора знаеха за него и какво прави. Сиромахов го знаят всички в мрежата (особено сега).

  15. тук ми хареса.

    според мен главния проблем е, че сиромахов не знае законите на туитър.

    туитър има едно нещо което се казва ретуит. има RT т.е. даваш кредит на автора. та така всички туитърджии си потърсикха кредита.

    иначе –

    тук съвпаденията се оказаха прекалено много, та всичко се отприщи.

  16. @8bit – да, линкнал съм го в началото. Наистина доста взима и всяка вечер си личи. Хайде, при вицовете по-бива, но за другите неща вече е кофти. Едно от съобщеният ами вчера беше, че Сиромахов редовно ни RT-ва, но си прав, че не е така, защото в Twitter даваш кредит, а той не. Ако бяха вмъкнали просто едно кратко изречение в майтапите на шоуто откъде идва идеята – нещата щяха да са много различни – щяхме да им се кефим поне за това.

  17. Бояне, тука са всички туитове до към 22ч вчера

    Подготвям втора книга (Новият Завет) с туитовете от днес и най-вече от довечера, където очаквам да стане мазало.

  18. това със статистиката е хубаво, но още по-добре би било да е с всички туитове. тези преди 12 часа можеш да намериш във файла, който @Dogan_Marketing направи

  19. @Dogan_marketing – пазиш ли още json-ите? Прати ми ги на мейла yurukov на gmail.com да ги включа в статистиката и тях.

    @trikorni – е, за това е книгата – няма да се повтаряме я!

    @Яни – а, ще видим колко сме сила. Но че сме шумни – ясно е.

  20. @Dogan_marketing – Аха, сега схванах – copy/paste от сайта на twitter. OK. Пак става. Ще включа тия от 8:00 до 12 и тях в статистиката. На повечето има линкове към оригиналната страница. Тоя на Tiffries ли е първия? Кога започна тага?

  21. @yurukov Да на @Tiffries е първия хаш, после останалите се качихме на клона, and the rest is history 🙂

  22. @Dogan_marketing – събрах данните от самото начало. Довечера ще ги обработя и пусна като статистика. Мога да ти ги пратя в суров вид (JSON) да форматираш по-добре книгата, ако искаш.

    @Све – абе като гледам online изданията чакат да се поуспокоят нещата, че да пишат. След тях може и новините да говорят за това, но като гледам какво ембарго има за всичко свързано със Слави, май няма да излезе от мрежата и безплатните вестници.

  23. За шоуто е тъпо да се вмъква цитиране, разваля се всичко, та затова единственият политкоректен изход е изобщо да не се пускат копнати неща, ами сценаристите да си напъват повечко мозъка и да измислят нови, все пак плаща им се да са креативни, не копипейстъри.
    В случая с Иво Сиромахов най-наглото е че публикува копирани от него неща като свои във фейсбука си, отгоре на всичко голяма част са в първо лице, което очевидно би заблудило голяма част от френдовете му че той ги е измислил, ако не са ги чели преди или не знаят за практиката му да краде, а самата наглост е че със сигурност колкото и да е тъп осъзнава този момент на заблуда и не му пука от това

  24. Абе това виждали ли сте го? Сиромахов за Twitter преди 4 месеца:

    @voxy – абе има начин да се опакова правилно. Положителен пример е това, което Бедров правеше в Булеварда.

  25. Бедров е всичко друго но не и забавен, та каквото и да е правил не се брои, целият лаф отива по дяволите ако просто го цитираш, а не го вкараш като част от своя словоред с интонациите и всичко останало

  26. Pingback: milla milla
  27. Междувпрочем статистиката на всички Tweet-ове до сега е готова. След предаването тази вечер ще ги пусна заедно със самите tweet-ове и новата графика.

    @voxy – то по принцип и ние блогърите крадваме някоя друг снимка в разрез на лицензите, ако наистона много добре пасва на статията ни. Като правило обаче това е радко (поне при мен), давам обратен линк и не печеля от това. Сиромахов и Слави печелят. Затова е врявата. А и за едната идея.

  28. Pingback: topbloglog
  29. Много ми е странно – именно Сиромахов скочи срещу Читанката заради „интелектуална кражба“, а той самият явно не изпитва такива угризения, когато трябва да „копне“ оригинални нещица от Туитъра 🙂 Ненавиждам лицемерите, а явно Сиромахов държи палмата в моята класация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.