Комисар на годината x2

kristalina, georgieva, кристалина, георгиева, комисар, награда, на годината, европеец, europeanvoice, ec, eu

Снощи стана ясно, че комисар Георгиева е обявена за комисар на годината от EuropeanVoice. Нещо повече – спечелила е и наградата за европеец на годината, заради отстояването на ценностите заложени в съюза. Наградите се раздават от 2001 насам, гласуването става изцяло online, а последните две отличия за комисари са взети от българи – Георгиева и Кунева. Когато поеха ресорите си, и в двата случая имаше нападки, че са ни дали маловажни теми, в които не може да се направи много. И двете показаха, че това съвсем не е така и действията им повлияха реално на света. Сред заслугите на Кунева са въвеждането на стандартни зарядни за телефони и стегнатия контрол над авиокомпаниите и телекомите. Работата на Кристалина Георгиева едва започва, но вече показа, че ЕС може да работи бързо и ефективно в тежки ситуации, каквито са природните бедствия.

В блога си днес комисарката благодари за наградата и посочи, че тя има най-добрата и най-лошата работа е ЕС. От една страна има възможност по един прекрасен начин да отстоява европейските принципи на солидарност (които малко позабравихме покрай кризата). От друга обаче ресора й е толкова необятен, че е трудно да се похвали човек с нещо без да отбележи непосилния труд напред.

Когато ви призовах да гласувате за нея, писах и за новия й проект за доброволчески корпус в рамките на ЕК. Целта му е да събере, организира, координира и финансира доброволчески организации и инициативи. Фокусът ще бъде не само върху подпомагане на бедстващи региони и бежанци, но и върху превенция, обучение и ранно засичане на проблеми. Всичко това ще помогне за рязко намаляване и дори предотвратяване на кризи. Едно друго предложение в тази насока е описване, синхронизиране и финансиране на наличните ресурси на всяка държава за борба с бедствията. Така ще може лесно да се използват в спешност, а не да се чака отговор от всяка членка и да се минава през цялата бюрокрация.

Повече за бъдещите й планове, както и последни новини от срещи и събития, може да намерите в Twitter акаунта й, както и в блога. Факта, че българските представители в ЕК вече имат втора поредна награда за работата си говори, че няма значение какво ни е дадено като ресор, стига да се справяме отлично с него. За сега това се случва. След няколко години ще трябва да избираме новия комисар не по това колко пари ни се струва, че ще вкара в България или дали е политически удобен, а по това колко е кадърен. Един комисар не може да вкара пари в страната си пряко, но с имиджа, който има в комисията, може да наклони везните в наша полза. В този смисъл няма значение ресора, а квалификацията и харизмата.

5 коментара

  1. не ви ли омръзна да аплодирате един апаратчик след друг? май не само тхе маркет имат шорт меморъ… бг-народът няма никаква памет. безпаметен е, не само неграмотен. не забравяте, че това е лелката на дянков! в световната политика, както и в живота, случайни неща няма. а неговият мандат е да реализира УС-програмата да сведе БГ-популацията до максимум 5 мио. весела коледа.

  2. Да, и после два мармота завиват параноите в целофан, а след това всички дружно се хвърляме от някъде.

    Че българите имаме къса памет – така е, но това не означава, че трябва да се хвърляме в конспиративни истории. Г-жа Георгиева успя да направи много на поста си и това не може да не се признае. Останалото са фантасмагории. Дай доказателство за такъв план.

  3. http://bit.ly/ihjX4Z
    ………………
    „European Voice”,
    част от англииската група „The Economist” и разпространявано единствено чрез
    абонамент. Подобни издания в Брюсел има повече от две хиляди. Никой не
    знае кой точно ги чете, защото списъкът на абонатите се пази в тайна.

    Що се отнася да „European Voice”, голяма част от неговите разходи за награди и
    приеми се финансират от десетина мастити спонсори. Между тях са
    американските Microsft и Helwett-Packard. В предишните наминации спонсори са
    били Coca-Cola и Exxon Mobil. Без участието на такива солидни „дарители”,
    коктейл за 120 души в центъра на Брюксел трудно се организира.

    Номинираният от „European Voice” за „Официална личност на годината”,
    наред с Кристалина –
    Жан Клод Трише, губернатор на Централната Европейска Банка, отговори, че
    изобщо не познава „European Voice”. Той добави също, че игнорира
    номинацията си. За разлика от българските, френските медии не публикуваха
    нито ред за отличието с което е удостоен техния сънародник.

    По принцип
    западноевропейските директори, комисари и депутати са много по-предпазливи
    от източните си колеги, спрямо отличията раздавани от лобинг- групировките в
    Брюксел. Центровете на влияние също ги доближават много по-дискретно в
    сравнение с подхода им към представителите на „Нова Европа.” И има защо.
    Чувствителността към обвинение за евентуален конфликт на интереси в
    Западна Европа е много по-голяма от тази на Изток. Въпросната награда на
    „European Voice” – „Комисар на годината” е частна инициатива в полза на
    частни интереси. Хората, които работят за тази лобинг-групировка инвестират,
    напълно законно в българката Кристалина Георгиева. Номинацията ù няма
    нищо общо с Европейския парламент или Европейската комисия.
    …………..

  4. На практика всички награди и подобни инициативи са частни. Не може да се говори за връзка между някоя от тях и Комисията (или която и да е институция), защото така излиза, че самата тя награждава определени сектори, а други – не. В този смисъл подобни граждански инициативи са полезни.

    Дали в тази или онази са замесени лобистки интереси вече е друг въпрос. Конкретната класация винаги е успявала да уцели най-успешните политици. В случая на комисар Георгиева не виждам какви интереси може да има – контролира фондове, но само към коя бедстваща област ще отидат. Частните поръчки за запаси, техника и прочие се правят от индивидуалните държави и после се предоставят на комисията при нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.