На 2 години разстояние

няма такава държава, слави, нова песен, политика, борисов, дянков, българия, цветанов

Днес видях в нета новата песен на Слави. Сами си преценете. Под нея е песента му от преди 2 години.

38 коментара

  1. Pingback: Лита
  2. Pingback: ltinuviel
  3. Pingback: Method-X
  4. еее, не мога да го слушам и това е 😕

    смрънкан речитатив на фона на посредствена музика и снадени кадри от репортажи?

  5. Като песен е доста зле. Речитатива можеше да го оформи много по-добре. Най-малкото старата ставаше.

    А за съдържанието – прав е, но до голяма част по начина, по който жълтите вестници – същите, които той съди за клевети – са прави. Казват се 50% истини и останалото са за ей така. Общо взето същото както преди 2 години казва, но за различни хора. И какво, нищо ли не се е променило според него или е станало по-лошо?

  6. хаха, Алекс, Гошо от Почивка повече ме кефи (не вярвах, че бих могла да кажа, че ГП би могъл да ме кефи изобщо или да ме кефи повече сравнено с нещо друго, ама ей на, и това се случи) 😀

  7. Е, чак до там не бих отишъл, но явно Слави и сие. се пробват в жанр, в който не им се получава много. В предишните пъти им се радвах, защото си мислех, че нарочно са го направили така, но явно не са.

  8. не, че не им се получава много, то никак не им се получава.
    колкото до текста, не знам защо те учудва толкова, екипът на Слави предъвква едни и същи неща от години. трябва им свежа кръв, хора с различен начин на мислене, и те го знаят, проблемът е, че за да дойдат едни, други трябва да си отидат.

  9. Незнам дали е точно „песен“ или рецитиране върху музикален фон… но името по скоро трябваше да е „no mercy 2“! Поне хората нямаше да се съмняват дали наистина се е изчерпал, а щяха да са наясно, че Слави умишлено се е стремял да направи втората „песен“ в стила на първата! Както и да е… изчерпан, неизчерпан, със сценаристи плагиати или там каквото е… поне е постигнал нещо в живота си човека!

  10. Само такава песен му трябва на българина, за да продължи да се самосъжалява. Тъпо парче е. Той Слави не знае къде се намира, милият, че и какво да говори. Професионално изкривяване му е.

  11. Единственото, което ме изненада е да видя Гоце в клипа. В първия само той липсва.
    Тоя вече е влязал в политиката, остава само да го направи официално 😉

  12. @Иван – много съм съгласен – най-сме зле, БГ е най-зле и не сме виновни ние – ония управляващите са виновни. А ние сме тъпи, че ги траем. Най-тъпото на този тип съобщения е, че постигат обратната цел.

    @Лъчо – бе май няма да влезе. Май се изживява като „коректив“ в момента.

  13. Добре де, песента е калпава.
    А текста?
    Текста е еднакъв и в двете песни, и за огромно съжаление е верен. И не ме интересува дали ще е Бойко, дали ще е Станишев, дали ще е Костов – нямаме държава.
    И като погледнеш къде е България и на какво прилича, и дори вече си задавам въпроса – защо ни беше да се отделяме от Турция?

  14. @Ловецът на врабчета – точно за текста си говорихме до сега. Единствения му смисъл/цел/ефект е да вдъхновява самосъжалителни изблици като този, който ти вкара. Самобичуваме се за всичко, но не лично, а „държавата“, „управляващите“ и „народа“. Никога себе си, семейството си или приятелите. Иначе ние сме най-зле и който каже нещо на обратно на вземирната депресия, значи е или „луд с розови очила“, или е „безмозъчен поддръжник на властимащите“. Независимо дали критикува нещо човек или не – винаги има нещо хубаво да се посочи, но не – ние предпочитаме сами да се въргаляме в калта вместо да посочим и хубавото до нея.

  15. тъпия ти форм не позволява да се пусне линк от ютуб. тарси сарафа, софия де жанейро.

  16. Иван правилно си го каза. А пък Насим Талеб пише: „За да се излекувате напълно от вестниците, прекарайте година, четейки вестниците от миналата седмица.“

    Слави се подиграва на македонците, но прави същите грешки. Ако префразирам Талеб, прекарайте седмица в слушане на македонска телевизия. И ще видите много по-ясно „нема такава държава“ и колко по-добре е на запад.

  17. В смисъл колко глупаво, инфантилно, назадничаво и т.н. е да се каже „нема такава държава“, и то приложено в македонски контекст откъм „ех, кога ще ги стигнем в България“

  18. Момент сега.
    Не коментирам вокалните качества на Слави Трифонов – единственото негово произведение е един албум Вокс Попули, който вървеше към Прима-та.
    И чувствата, които предизвиква песента му (която за пръв път чух като посетих този блог онзи ден) съвсем не са самосъжаление – по-скоро е яд, че тъпчем на едно и също място. Нищо не се променя в България. Или, ако се променя, то е бавно и не в посоката, която желая.
    И това, дето се пее в песента му е вярно. Само че не искаме да го видим, или да си отговорим на въпроса – абе, що го допуснахме като сме толкова умни?
    И лошото е, че едно и също се пее, ама какво от това?

  19. @Ловецът на врабчета – лошото е, че има промени, но като всички такива в една сложна ситуация, те изискват постоянство, а не кампанийност. Очакваме, че като дойде някой на власт и в първите 100 дни ще оправи страната. Да, но това е невъзможно. Основната причина за това е, че на страната не й е проблема няколко човека, които трябва да са в затвора или няколко закона, които пречат. Проблемът е във всички нас, които искаме промени, но не искаме да променим нищо в себе си и в ситуацията, в която сме.

    Типичен пример за това са строежите – всички викат срещу незаконното строителство, но дойде ли багера до тяхната къща крещят от къде на къде събарят точно неговата. Малко става като изказването на Масларова „Моето ли е най-голямата корупция в държавата?“ Еми не е, но и това е незаконно. Същото важи и за данъците, оборотите, чистенето на улиците и прочие.

    И тук идва самосъжалението – колко сме били прости и колко била гадна държавата и как няма да се оправим като избираме грешните управници. Няма грешни управници, защото няма правилни. Има само правилно отношение на народа към тях и истинско желание да се променим. Затова ти казвам, че у нас има масова депресия – хем не искаме да ни пипат нашите неща, хем обвиняваме всички останали, че нищо не правят, хем държавата ни е крива, хем се самисъжаляваме колко сме зле.

    Еми не мислиш ли, че това си има име в някоя книга по психоанализа?

  20. А, ето – 100% съм съгласен с тоя коментар – или хайде, нека са 90, че все още не смятам, че се самосъжаляваме.
    Иначе отчаянието, депресията … пък може и да си прав, наистина да се самосъжаляваме…

  21. Противно на общото мнение до тук на мен песента музикално ми харесва.
    Това, което ме дразни обаче е отношението и. Не съм сългсен, че сме хубав народ с тъпи политици, който от Симеон Велики до наше време все не случва на управленци. Всеки народ си заслужава управляващите и всички управляващи си заслужават народа. Промяната не може да дойде само и еинствено „отгоре“. Извън тези философски размисли смятам, че С. Трифонов отдавна спря да пее по убеждение, а вече само и единствено по интерес.

  22. Много моля, за ГП или добро или нищо!

    Наистина Слави сякаш е се е учил от ГП (особено втората песен), но пък да не забравяме, че за разлика от дългото, ГП от 6 години се занимава с професионален рап и не е взел нито един лев!!! (по негови думи)

  23. Градивно нещо е критиката, но да бъдеш черна станция също не оправя ситуацията, която оплюваш.

  24. Смешното е, че Сл. Тр. и екипа му се изживяват като някакви месии или по-лошо – говорители на народа. Кой народ, бе братко, кои са тия хора ? Сред огромното си количество познати и приятели няма нито един, който да е близо до изкуството въпросния стожер на справедливостта. Ако ще си коректив или критик (истински, не платен) – къде спа 8 години и ти като Гоце, та не надигна глас ? До оня ден с Борисов сте яли на една маса, днес го кълнеш като стара циганка ? Нещо не се връзва ? НЕ защитавам текущите, не ми пука за тях, избрали сте си ги, ще си ги носите, но лицемерната позиция на Сл. Тр. е типична за балканските ширини. Вокалните качества не подлежат на коментар, жалко е, че тия иначе симпатични момчета от бенда са превърнати в оркестър за сватби и погребения, щото това се продава.

  25. @Е щом се изисква – В интерес на истината вика много и срещу стария кабинет, както и срещу този преди него. Точно това беше темата на клипа от преди 2 години. Друг е въпроса, че с това се ограничава недоволството му. А тези СМЕ си си ги избрали. Освен, ако не си си скъсал паспорта, те са и твоите управляващи.

  26. Не е важно какво се казва и в двете песни – очевидни истини, за съжаление, а кой го казва и с какви мотиви. А според мене те са комерсиални -т.е. и спорадични като тематика и честота и за двата случая.

    Това е лошото.

    А песните на други рапъри, да не споменавам имена, са социални, даже остро социални и реалистично-цинични от години – и никой (критика, слушатели) не им обръщат внимание.

  27. @nv – тук съм много съгласен. Дай линкове към няколко песни на такива рапъри, че ми е интересно. Явно не са стигнали до мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.