HTC Desire Z – какво не може

Телефонче my life

Преди два месеца писах за телефона, който си избрах – HTC Desire Z. Малко след това се свързах с HTC и от рекламната агенция ми обещаха, че като излезе, ще ми го пратят да го тествам. За жалост това не стана, защото не ги дочаках – малко след като излезе си го взех от Amazon. Имам го вече от седмица и си мисля, че е време да разкажа за първите си впечатления.

В първия момент телефонът ми се стори много странен. Запален съм по Linux и ми харесва това, че операционната система е свободна за тестване и променяне. През последната година и половина обаче бях с iPhone 3G и колкото да ме дразнеше, смяната към изцяло нов телефон ми беше тегава. Все пак за тази седмица свикнах и открих много функции, които дори не съм предполагал, че има. Ето най-важните:

Клавиатурата

Това беше основната причина да взема телефона. Пиша доста мейли и tweet-ове докато съм на път и до сега съм го правил с дигиталната клавиатура на iPhone-а. Не ми е удобна, защото реално ти остават два реда над нея за писане. Затова реших, че ми трябва физическа клавиатура или qwert, както ги наричат. В първия момент ми беше неудобна, но после свикнах – пише се лесно, помага като усещаш клавишите и сменянето на букви/цифри е удобно. Не ми харесват само две неща – първата е сменените места на Y и Z, защото е взета от Германия и липсата на кирилица. Второто го реших с добавката на SashoMasho (благодаря на Николай за линка). Проблемът там пък е, че не мога да сменям лесно клавиатурите. Като взема кода на добавката, мисля да направя няколко промени и да настроя специален бутон за целта. Едно притеснение в началото беше, че е много паянтова, но сега вече не мисля така, а и няма как при този начин на отваряне.

Мобилен рутер

Оказа се, че може да споделям мобилния си интернет като превърна телефона си в мобилен рутер. Създавам WiFi мрежа и всички ме виждат като WiFi hotspot. Не съм го тествал още, защото ми свърши лимита на „неограничения“ немски интернет. През януари обаче ще го пробвам.

SSH достъп

Това го има и в iPhone-а, но там се искаше хакване. Тук клиента е изключително добре направен, поддържа публични ключове и работи прекрасно с физическа клавиатура. С него успявам да се вържа със сървърите на работа, сайта ми и компютъра вкъщи. Прекрасен инструмент, ако сте програмист.

Социални мрежи

Има няколко различни приложения за twitter и facebook. Вградените в системата не ми допаднаха, затова си сложих TweetDeck и официалния на Facebook. Интересно е, че може да синхронизирате контактите си между различни социални мрежи. Така в контактите си имам не само линк към профилите им, но и при обаждане виждам последното съобщение, което са дали във фейса, дали скоро имат празник и дали са си сменили телефона (чрез сравнение на този при мен и онзи във фейса). Същото може да се направи и със Skype, но не съм ги вързал още.

Локализация

В първия момент ми се стори, че трудно намира сателити за GPS-а, но после се усетих, че е доста различен от този на iPhone. Последният работеше само, ако имаш мобилна мрежа, докато този на HTC си работи като нормална навигация. Дори има специален панел, с който може да превърнеш телефона в GPS панел за кола. Включих опцията за локализация по мобилни мрежи и сега нямам проблеми. Има вградена програма за намиране на бензиностанции, кафета, хотели и каквото ви хрумне наблизо. Сложих си и FourSquare.

Телефония

Все пак това си е телефон и оригиналната му функция е да говориш по него. Качеството е добро, но ми беше странно в началото, защото звучи така, сякаш човекът е на метър от теб. Няма шум, не е заглъхване, но просто има такъв ефект. Не знам дали е нарочно направено, но е различно. Както споменах, докато вдигам виждам статуса и скорошни празници. Също така като се вдига, звукът на мелодийката се намаля рязко. Ако пък обърнеш телефона и го оставиш така на масата, спира напълно. Идеята е, че ако сте на среща и забравите да спрете звука, така ще може бързо да затворите. Ако телефонът е в чанта, в джоб или наоколо е шумно, звъненето се увеличава. Същото важи и за звука по време на разговор. Нещо, което може да ви се струва естествено, но определено ми липсваше при iPhone-ите е, че може да си изберете която и да е песен от mp3 player-а за мелодийка.

Свързване

Когато вържете телефона към компютъра си, получавате няколко варианта – само зареждане, синхронизация с HTC сървър, разпознаване като флашка, tethering – споделяне на мобилния интернет с компютъра или обратното – споделяне на интернета на компютъра с телефона ви. Последното е удобно, ако искате да направите нещо бързо, но нямате нет, а информацията е на телефона. Имам карта от 16 Гб. Поддържа до 32, но сметнах, че не си струва парите.

Време

Под часовника или като отделна добавка се показва времето на мястото, където сте. Може да зададете място по подразбиране, но когато отидете в друг град, както аз правя като ходя на работа, ще ви покаже времето там. Нещо повече – когато си отворите телефона сутринта, ви показва анимация, която съвпада с времето. Например напоследък тук е доста студено и екрана изглежда все едно замръзва по края. Ако вали дъжд или сняг, на телефона си виждам същото. Последното е доста интересно, защото в петък бях вглъбен в работата си и не бях забелязал, че навън е натрупало. Вдигнах телефона и чак тогава се обърнах да видя.

Фотоапарат

5 мегапиксела, добра светкавица и специален бутон за снимане. Прави хубави снимки при добра светлина, но не толкова при лоша. Ето тук и тук ще видите няколко примера. Видеото е с кофти качество, но трябва да си поиграя с настройките. Имам обаче вече фотоапарат, така че няма да ми се наложи да ползвам телефона много.

Приложения

Разбира се, има всякакви приложения като защита срещу кражби – блокиране на телефона от разстояние и съобщаване на местоположението му, офис пакет, YouTube, игри, една много странна програма, която ти казва как се казва песента, която си тананикаш, радио и т.н. Казваха, че приложенията са силата на iPhone, но след като видях какво има в магазина на Android си мисля, че са ги задминали. Най-малкото имат много повече полезни неща, които са безплатни. Заради отворения код на операционната система разработчиците имат много повече възможности. Така не се налага да хакваш собствения си телефон – нещо задължително при му конкурента му.

Обобщение

Много съм доволен от телефона си. Сравнително дебел и тежък е спрямо другите, но с физическа клавиатура няма как. Алтернативата при новите за мен е Desire HD, който беше втория ми избор, но настоявах да мога да пиша лесно. Него си взеха няколко познати след като им го препоръчах. Изглеждат ми доволни. Станимир писа статия за неговия.

Та за да отговоря на заглавието – новия ми телефон не може да прави палачинки. Това обаче аз го мога 🙂 Вярно е, че така говорим за всяка нова джаджа, след което очакванията ни се повишават и скачаме на следващия влак. Радвам се все пак, че най-накрая минах на Android и смятам да допринеса с каквото мога към безплатните приложения.

56 коментара

  1. Роботчето дръпна доста. Аз наскоро взех desire hd мисля, че задминаха iPhone. Това, което на мен ми хареса най-много – WiFi hotspot, връзване с локална мрежа и обмен на файлове през нея, ssh(connectbot), сваляне на файлове през браузера и съответно качване на файлове през браузера – например ъплоад на снимка в WordPress. GPS софтуера, които си дойде инсталиран и независимата му от интернет работа. Маркета и обновяването на самия телефон от самия телефон 🙂 и т.н. и т.н, Сега да видим дали ще ни зарадват с android 2.3, а защо не и с 3.0 обновяване 🙂

  2. @jivko – въобще телефона ме изненада много приятно. Не си вързан с някаква програма за обновяване или качване на каквато и да е информация. Телефонът си е самостоятелен. Знаеш ли, че при iPhone можех да синхронизирам музика, контакти и прочие само от един единствен компютър? Ако се пробваш от друг ти трие всички песни. Направо се родих с този тук.

  3. И аз все повече се убеждавам, че направихме правилният избор поне към настоящият момент и наличните телефони на пазара. С всеки изминал ден откривам нови и нови приложения които виждам всеки от вас е преоткрил. Единственото което не можах да подкарам е wi-fi хотспота. Връзва се лаптопа, но няма интернет.(Иначе правя стъпка по стъпка всичко както е описано) Нямам идея защо. Ще пробвам и с кабела, не бях се сетил. Другото което не можах да подкарам е Скайп. Инсталирах официалната програма, но ми зависва на логин. Опитах да направя нов акаунт, получи се и влязох, но след лог аут повече не мога да се логна. Ако има нещо друго ще пиша, надявам се да се получи интересна дискусия. Надявам се и на новите приложения на Боян в скоро време. Иначе за програмки ползвам също 4pda.ru а форума за андроид ми е

  4. Много ме привлича и мен, но как е с батерията? Сигурно си проучвал – какви са алтернативите (HTC + Android) с по-издържлива батерия?

  5. @Миро – не съм пробвал hotspot-а, но мисля, че може да е от DNS-ите. Може би мобилния оператор има някакви специални и лаптопа не ги получава. Виж дали можеш да ping-неш някой сайт или за по-лесно – пусни Skype – той тръгва, ако ще и от съседите да вземе нет. На телефона Skype-а ми тръгва винаги, но го ползвам само с WiFi, защото точи много нет, а тук е кофти мобилния. Може от това да не ти тръгва.

    @Иво – Погледнах тестове от преди това и при нормално писане на мейли, tweet-ове, синхронизация, малко музика и разговори, издържа 12 часа. Ако го оставиш така – със всички синхронизации и 3G спрени, сигурно ще издържи 2 дни. Но тогава защо ти е такъв телефон? Не може да се очаква, че ще издържа много при условие, че има 3.7 инчов екран, 800 мегахерца, 0.5Gb рам, 16 Gb карта, постоянно вървящи процеси и синхронизация, 3G и куп други неща. Само първите три ти дърпат много здраво батерия, а за последните две да не говорим. Обикновенно го включвам всяка нощ, а понякога и на работа, тъй като слушам постоянно музика.

  6. Иво, Относно батериите писах вече коментар в блога си. Просто си купих още два броя и зарядно. Пристигнаха и сега поне нямам проблем с източена батерия още по обяд 🙂 Купих ги от ebay от селър http://myworld.ebay.com/gyb_hk/ Предполагам има и стотици други. Дойдоха ми за трийсе и няколко дни.

  7. @Миро – втора батерия не знам дали ще си взимам, но определено ще взема още един кабел и ще го оставя на работа за зареждане.

  8. Поздравления за избора на Андроид.
    Телефонът е подробност и е по-скоро личностна изразеност – „телефонът ми, това съм аз“ 🙂
    Аз се влюбих в Samsung Galaxy S и съм много щастлив с него.
    Бих го заменил само за по-новото му братче Nexus S

  9. Честито!

    По-горе в коментарите стана дума за батерията, но какви са личните ти наблюдения? Налагало ли ти се е да го зареждаш преждевременно? При Desire HD батерията е доста слаба за съжаление.

    Поздрави

  10. Не ми се е случвало да не правя нищо по цял ден, но гледайки как върви в момента ватерията, може да издържи спокойно 24 часа при малка употреба. днес се чекнах само веднъж във 4sq (значи GPS и малко 3G), проведох кратък разговор и си чекнах пощата. Синхронизациите с мейли, календари и прочие си вървят. Не съм слушал музика. Значи, ако я пазите батериата и убиете някои процеси, може и повече.

    Но не очаквайте да държи по 3-4 дни като старите телефони. Пак казвам – екрана, процесора, паметта, 3G, GPS-а и синхронизациите точат яко. Затова е добре да имате 2 батерии или кабел за зареждане и на работа.

  11. Ясно. Моята основна идея е да мога да разчитам, че ще ме прибере жив. Музика си имам на iPod-а, така че ми трябва само за интернет и ъ-ъ-ъ телефон :D. Като 2-то е по-важно. Мерси за инфото, така поне знам, че втора батерия е важна.

  12. @Илия Темелков – soregashi – Еми на мен ми е сега основно за музика и джобен компютър докато съм на път. Технофилите нали не можем без нет.

  13. Кажете приложение или начин за screen capture на екрана в андроид. Тези, които намирам в маркета всичките искат телефона да е root-нат.

  14. @jivko – аз още не съм намерил, но е добър въпроса. Ще е интересно да се намери и нещо дето да записва видео на екрана, а не само да снима.

  15. При мен (Moto Milestone) най-много (излишен) ток хаби 3G-то в стенд бай. Настройвам принудително на 2G, а 3G – само като ми потрябва (за нет).
    Kill-ването на процеси е не само безсмислено, ами по-скоро вредно за батерията. Веднъж се хаби ток за самото убийство, втори път – когато системата реши да възстанови процеса. Т’ва е Android, не е win. Системата се оправя доста сносно с ресурсите. Сама си спира „неприоритетните“ процеси като й потрябва ресурс. GPS-а, и той смуче здраво. WiFi-то – по-малко. Него даже не го изключвам.

  16. Pingback: HTC Desire HD | Jivko's Blog
  17. Между другото, аз понеже си взех преди година и нещо G1, та нямаше как да карам с неговия си ROM, и тествах малко. Останах доста доволен от CyanogenMod – има всякакви красотички, работи сравнително стабилно, има root… Ако човек не олепа нещо първия път като слага тоя ROM, по-нататъшните ъпгрейди са изключително тривиални. Тая реклама беше по повод че всичките програмки за правене на снимка на екрана искат root.
    На мен в Android ми хареса много концепцията на отвореност – така е направена системата, че голяма част от елементите са заменяеми с други – като се почне от home та през dialer-ите и до всякакви други подобни случаи – много ми харесва. А щом на моя 528 мегахерцов процесор тръгна скайп, не би трябвало на никой Desire да има проблем… 🙂
    Честита ти нова придобивка, надявам се скоро да ти има името и в android market 😉

  18. Сега пробвам WiFi рутера на летище София с една Loop карта със 100 mb. Много е добър. Сравнително бърз е и нямаше никакви проблеми при създавнето на мрежата или свързването. Доволен!

    Следва да я тествам в Германия, където се ограничава tethering-а. Интересно ми е дали това влияе на този тип споделяне. Остава и да тествам получаването на нет от компютър към телефона през usb кабел.

  19. Това последното ако го постигнеш (net на телефона през usb) пиши как става. Аз дълго време опитвах неуспешно да го направя… Това обаче беше преди година, от тогава доста се промениха нещата…

  20. Много съм доволен и аз от Desire Z. Физическата клавиатура не я замненям за нищо. На ден втори ми влезе в употреба hotspot функцията. Кирилицата е сносна. Като задържа над полето и избера input type е сравнително бързо. Телефона даде по здрави резултати на мултимедиен тест от Nexus One. Не че има значение освен за любителите на цифри. Работи, хубав дизайн и един тон сензори за всякакви заигравки. Преди бях с Nokia e71 и Desire Z e един от малкото апарати с които бих я заменил. Към момента е леко подценана функция, но Wi-Fi адаптера държи N мрежи, което тепърва ще е предимство.

  21. @Васил Светославов – и аз го пробвах веднъж, но май драйвери му трябват някакви. Или софтуер – не знам. ще пиша като имам нещо.

    @Svetoslav – за N мрежите не се бях сетил – наистина е плюс. Иначе фонетичната ще си играя този месец да я оправя да може да сменяме езиците с функционален бутон на клавиатурата. Иначе input type може по подразбиране да си го сложиш да е на фонетичната.

  22. @Боян Юруков – ще следя блогът ти. Определено ще е попадение една хубава кирилица на бутон разтояние.

  23. Добре е машинката, но бих предпочел Моторола Milestone.
    Успешна 2011 Година!

  24. Здравей и от мен ! Честито за телефона и искам да ти благодаря за адекватното ревю. Аз също съм се насочил към този телфон и имам един въпрос.
    За колко пари си го взе от Амазон, защото искам да сравня ценита с тези в България и тогава да реша от къде да си го взема?

  25. перфектен телефон!!!
    а как стои вапроса с гласовата навигация,някой пробвал ли е?

  26. @Боян Юруков – Миро,доволен ли си от тези батерии,които си порачал от e-bay.Супер цена 🙂 .Вчера видях в един магазин оригинална батерия -75лв.

  27. Открих как се сменят езиците на българската клавиатура през querty клавиатурата на Dezire Z – 2 пъти FN и после space. Така се сменя само в рамките на текста, който пишете, което е удобно, ако пишете твитове на няколко езика един след друг, както аз. Ето подновената версия на клавиатурата:

  28. Аз съм впечатлен от Desire (без Z), само че много ме дразни:
    – липсата на платени приложения в Андроид маркет за България.
    – И втория ми проблем е малкото памет, която налага root + нещо като data2ext, но това все още не съм го правил, понеже картата ми е клас 2 и е само 4ГБ.

    Не знам дали само при мен е така, но с 10-15 приложения и сонхронизиране на контактите от FB, остават свободни 20МБ памет. Предполагам, че с 1.5GB на Desire Z няма такъв проблем.

  29. @wH1sp – Много странно. Аз не съм си гледал колко ми остава, но ма на мен повечето ми ги държи на картата, а тя е 16Г

  30. То проблемът е, че обикновения Desire има само около 150МБ свободни за приложения, а дори и когато са на картата, приложенията заемат известно място и на вътрешната памет. Според мен това е изключително неудобно и добре че има разни custom ROM-ове, които използват част от картата като вътрешна памет.

  31. здравейте,имам въпрос.до миналата вечер имахhtc dezirez,но малко ме нападнаха и ми го взеха(гадните негри).та въпроса ми е има ли начин ако ида до полицията телефона да бъде проследен.нямам гаранциоона карта ,но на кутията на телефона имам всички негови данни.а забравих да спомена ,намирам се в лондон

  32. Здравей, съжалявам да чуя за случилото се! Ако усройството ти е регистрирано към htcsense.com, там можеш да проследиш къде се намира. В противен случай, не знам. Това, че си в Лондон може да е от полза. Полицията може да е по отзивчива.

  33. Биха могли да го засекат по клетките, но трябва да докажеш, че е твой, а и надали ще го правят за краден телефон. Обикновено за отвлечени и тем подобни го правят.

  34. Здрасти! Обмислям да си купя телефона … как стои въпросът с навигацията, има ли проблеми при ползване в България … ?

  35. @Радон – нямам опит, но е стандартна на Android и май никой не се е оплакал. Има доста хубави програми. За картите не знам. Може би някой друг ще каже.

  36. Здравейте,

    имам малък проблем с HTC Desire Z и по-точно с хардуерната клавиатура.

    Използвам Bulgarian Keyboard Phonetic (Traditional) и не мога да открия как да въведа буквите „ш“ и „щ“ през хардуерната клавиатура 🙁

    Ще Ви бъда благодарен за всеки съвет от Ваша страна.

  37. Напиши „sh“ и „sht“ (на кирилица де. „Ч“-то е с „ch“. Като почнеш да пишеш и се заместват буквите. Езиците се сменят с „shift + space“.

  38. Здрасти! Много благодаря за хубавата статия – от многото ревюта на различни марки телефони и сухарското обяснение на функциите им, не можах да стигна до решение какъв телефон да си взема, но благодарение на твоята статия, се убедих, че ми трябва HTC! Като цяло страхотен блог, четох и други публикации, продължавай все така! Успех във всичко! 🙂

  39. Здравейте, ревюто е много добро. Насочих се и аз към този телефон, но в бг ми идва малко скъп – в англия или америка излиза до 50% по-евтин. Не разбирам много от компютри и телефони и ме притеснява липсата на кирилизация. Можете ли да ме ориентирате колко ще ми струва услугата в сервиз. И второ – много държа клавиатурата да бъде по бдс стандарта, някой знае ли там как стои въпроса?

  40. Pingback: HTC Desire HD | Jivko's Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.