Е па кмет съм. Haters be hatin’.

foursquare, 4sq, vivo, фейса, twitter, социални мрежи, troll, haters, ентелигентно

Е па кмет съм – какво толкова? На български изглежда смешно като термин, но си е превод от 4sq – mayor на дадено място. Защо да не споделям къде съм? Първо е игра, второ е удобно и трето – вика му се early adopters. Нали знаете какво е това – ония дето първи преглеждат услуга/джаджа/сайт.

На първо място, това е игра. Дъската е целият град, че и държава, а фигурите сме самите ние. Състезаваме се, дразним се, а правилата създаваме в движение. Има си етика и мамене. Има си досадници и интересни хора. Забавно е да се видиш лице в лице с някой в кафене и да го познаеш по снимката във 4sq. Случвало ми се е да вдигам очи от телефона в търсене на някой чекнал се преди 10 мин. и да намеря погледа му докато той оглежда за мен.

Удобно е, защото получаваш оферти и се намираш с познатите си. В момента едва започваме да осъзнаваме потенциала за бизнес в този тип мрежи. За потребителите това означава или много спам, или много добри оферти на база на реалните им интереси и движение. Вече знаем как да контролираме спама, а офертите ще дойдат от това, какво ние искаме от бизнеса.

И тук идваме до личните данни. И в нашенската Vivo (за която ще пиша тия дни) и във 4sq има добре описано ръководство. Има си настройки на сигурността и повечето ги използват активно. При това, за разлика от фейса, там по подразбиране местоположението и съобщенията са скрити. Дори в началото те питат дали може да ги показват на приятелите ти и на фирмите където се чекваш. Този тип услуги са невъзможни, ако не се споделя някакво количество лични данни. А и (често) тези, които ползват 4sq не са онези, които викат срещу Бай Брадър. Всъщност, ако попиташ последните – проблемът не е в споделянето на лични данни, а в управлението им и свободният достъп от страна на държавата.

foursquare, 4sq, vivo, фейса, twitter, социални мрежи, troll, haters, ентелигентно

И накрая последната точка – ранните потребители. В момента, този тип услуги са новост. Сигурно знаете за кривата за прилагане на технологии. Tech geek-овете се струпват в самото начало като мухи на мед. После следва бум на потребители, пик, спадане на интересa и чак тогава технологията узрява и вече се възприема за нещо нормално. Виждаме го във всичко – мейлите, социалните мрежи, блоговете и прочие. Та в тази крива хейтърите идват между ранните потребители и бумът. Те се ядосват, че всички говорят за едно, разправят колко било гадно то, как въобще не биха го използвали и т.н. После неизменно стават част от тълпата и при това са от първите влезли в големия бум.

Така е било, така и ще бъде.

Иначе haters be hatin’.

С най-добри troll-ски чувства към Събина и статията й в ентелегентно.

23 коментара

  1. Pingback: Method-X
  2. Кривата е ясна, но в личен план аз нямам практика от хейтър да стана фен на нещо. 🙂

    Всичко това е много яко и разбирам, че се забавлявате. Нямаше да ми прави впечатление, ако 4sq статусите бяха 5-10%. При някои хора са над 80% от всичко, което постват в Twitter, че и го пренасочват към Facebook. Tова вече е чист спам, капиши. 😉

    Който тръгне да ми узурпира фиийда в Тwitter или Facebook с едно и също нещо, което при това не ме интересува, го отнася и точка. 🙂 Нямам проблем някой да поства на всеки 5 минути, имам проблем да поства едно и също безинтересно за мен инфо.

  3. @Събина – unfollow бе! Аз така правя. Имам един колега дето се чеква по 15 пъти на ден (буквално) и го махнах. В Twitter пък редовно махам хора, които постоянно пускат безсмислени линкове (или по 4-5 пъти един и същ). Но това, че има спамещи не значи, че трябва да се заплюва цялата мрежа или концепцията. Споделянето в Twitter е част от нея. Аз пускам по 7-8 на седмица max.

    Сори, ако не съм ти разбрал текста, ама с такова впечатление останах.

  4. Вярвай ми всеки ден го отнася някой! 🙂 Пкрай Vivo повече от един 😉

  5. Айде бе – Vivo е яко. Ще стават добри flashmob-ове така. А и е добре да се пробваме в БГ с такива услуги.

    ПС: картинката кефи ли? 🙂

  6. Играх си известно време докато оправя очите и устата. Впрочем наскоро 4sq обяви функция, с която собствениците ще могат да банват спамъри. Т.е. тези, които се чекват заради едната идея, а не защото са били там. Мисля да драсна една работна версия на етичен код за 4sq. Ще е полезно и за Vivo.

  7. Aз съм хейтър в тоя случай. Таз работа е за барманчета и шопинг маниаци. За повечето хора ще е „бахти досадното“.
    Предполагам, че етичен код е съкратено от етичен кодекс.

  8. @mc_martin – да, кодекс имах в предвид, но ще е по-скоро напътствия. Иначе не е за барманчета. Ходене по ресторанти и кафета в обедната почивка не спада в тази категория.

  9. Аз невиждам какъв е проблемът, че някой пуска подобни съобщения. Нито спирам да го следвам нито ми правят впечатление. Обаче когато съм в София страшно ми помага 4sq. Оспях да се видя с хора с които иначе нямаше как да стане а така се оказа че сне в една и съща сгтада и всеки има по 10-15 мин за едно кафе. А и неразбирам плюенето по някоя услуга. Има си потребители и се ползва. На този който не му харесва да не я ползва.
    Другото което не мога да разбера е да спреш да следваш някой само защото от време на време пуска „фонов шум“. Ако ми е интересен ще се прежаля, още повече ако този шум е породен от характера на работата му като ПР или маркетинг.

  10. Just checked in @…internet 🙂
    …и гледам, заформил се спор „за и против“… природните явления.
    Е-ми, ‘сяк’ви хора има. Даже такива, дето можеш в „реално време“ да ги следиш на картата къде са в момента (нали се сещате в „Индиана Джонс“ примерно как показват придвижването 🙂 ) […офис -> кафе -> офис -> ресторант -> офис -> хранителен магазин -> зеленчуков магазин -> детска градина -> сладкарница -> в къщи… и на другия ден пак.] Т’ва, че не разбирам к’во ги кара да си описват всяка стъпка, не означава че ще хукна да ги заклеймявам и анатемосвам. (Е, простих се със звуковата сигнализация на TweetDeck-а за 4sq заради тази работа, ама то пълно щастие няма 🙂 … още повече пък, ако „хиперактивният“ човек е в US часова зона…)
    Разбирам, да няма филтриране и unfollow, да протестираш… ама има. 15 минути усилено мислене ( 🙂 ) ти се отплащат… завинаги. По тази логика (като оставим настрана FB, twitter и т.н.), дай да заклеймим вестниците – покрай полезните/приятните новини има и един куп глупости – „спам“, телевизиите – през 15 минути, реклама – „спам“, тъпи сериали – „спам“, тъпи „игри“ и „реалитита“ – „спам“… Приятел ти се обажда по телефона, ама вместо да ти разкаже за новите apps, които е пробвал, почва да ти се оплаква как жена му го привикала от пъба точно на най-интересната четвърта бира – „спам“! Съседка крещи от терасата: „Пенчо-о-о, прибирай се вече!“, „К’во, ма? Спи ли ми се?“, „Не! Гладен си!“ – „спам“.
    И, за тези неща филтър и unfollow „…няма открити, няма открити…“ (sorry Вапцаров [не Къци]).
    Не защитавам която и да било социална мрежа, услуга, 2.0, 4D и т.н., ама малко пресилено ми се вижда т’ва недоволство. 🙂
    …и да, ползвам ги всичките „социалки“.
    …и съм ПРОТИВ подслушването, следенето и милиционерщината.

  11. Pingback: Boris
  12. Pingback: Boris
  13. Pingback: GSMREVIEW
  14. Pingback: Georgi Nedelchev
  15. Pingback: Griji Klon
  16. Pingback: The Man On The Silver Mountain | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.