Колко българите търсим в нета

Преди време излезе поредният доклад на Google за прозрачността в мрежата. Той се базира на броя искания от различни държави за цензура и съответния трафик. Първата характеристика показва какво е изтрито заради съдебни заповеди, а второто е индикатор както държавите блокират. Вижда се, например, много ясно кога Китай блокира Youtube и че България е една от малкото в Европа, която не цензурира мрежата.

Тези инструменти обаче ме накараха да се замисля над друго – кога са пиковете в потреблението у нас. Тук може да виждаме само трафика на Google услугите, но все пак те са вече основни в използването на мрежата. За жалост не са отбелязани точни брой търсения, но поне може да сравняваме пиковете със средното от началото на 2009-та насам.


Търсене

Като цяло броят търсения е относително равномерен. Забелязват се силни спадове на 2 март, 20 април, 6 май ’09 и 4 април, 6 май ’10. За 6-ти май е нормално, защото всички са в отпуска и на софрите. Пиковете са около 10 януари, 14 март и 30 май 2009-та. 10 януари свързвам с протестите по онова време, а 30 май – с изборите.

Видео

При гледането на YouTube няма някакви особености. Странно е, че няма покачване в последните 2 години, но за сметка на това, в щатите дори има сериозен спад. В Google Video от друга страна, има рязък скок на 9 окт. 2009 и рязък спад на 19 март 2010 за 3-4 дни. Последните не мога да си ги обясня.

Gmail

Да, има информация за трафика на пощите, но спокойно – нищо за съдържанието. В България се забелязват нормалните тенденции – дупки по време на отпуските – 6 май, 22 септември, 31 декември, 3 март, 1-5 април, 6 и 24 май. Интересното тук е, че на 3-ти март има много малък спад, което ме кара да мисля, че хората предпочитат да работят тогава. Ако намалите периода и увеличите графиката, ще видите и очакваният модел през седмицата – много четене на мейли от понеделник до сряда, рязък спад в четвъртък/петък и доста малко в почивните дни.

Карти

Не знам какво е станало в средата на май 2010, но в рамките на седмица използването на Google Maps се е удвоило. В Google Earth има аналогичен скок. Забелязва се и леко покачване в последните месеци откакто започнаха проверките на НАП с хеликоптери.

Снимки

При снимките пък се забелязва обратна тенденция на пощата. В Google Images се търси най-много в събота и неделя. След 30 юли има рязък спад по някаква причина – с 1/3. Не успях да намеря обяснение. В трафика на Picasa не успях да намеря модел.

Превод и документи

Google Translate се използва все повече след като добавиха повече езици. За жалост при Google Docs и Spreadsheets няма особено покачване през последните 2 години. При първите има един рязък скок на 20 юли (може би документи около изборите), а при вторите – на 30 септември. Иначе моделът на трафика на Spreadsheets и Translate следват тези на работната седмица, което означава, че се използват предимно за работа.

Блогове

Не харесвам Blogger, но е интересно, защо на 11 юни 2010 има скок от поне 15 пъти в отварянето на блог платформата. Предположих, че е имало скандална информация на някой сайт там, но не успях да намеря кой.


Въобще този вид информация е доста полезна, за да открием интересни модели на поведение. При това най-добре е, ако знаем за конкретните събития и желаем да видим как са се отразили на общия трафик генериран от хората. Вие сещате ли се какво се е случило на гореизброените дати?

16 коментара

  1. Pingback: Method-X
  2. Pingback: methodx
  3. Братя българи, ТЪРСЕТЕ ПОВЕЧЕ В НЕТА!

    Нека не срамим Родината!

  4. Pingback: Rosho Ivanov
  5. Pingback: Stoyan Stoyanov
  6. Pingback: Stoyan Stoyanov
  7. Търсете умно :о) не количествено :о)
    Умирам за такива статистики – става ясно че по празниците използваме по малко компютри …

    Сега някой може да каже “ Да ми бяхте дали на мене парите за тва изследване, и аз можех да ви кажем същото“ :о)

  8. @nicofree.bg – а най-хубавото е, че е безплатна, достъпна и може да се използва от всеки както си иска. Мисля, че ще ти хареса и статията ми за отворените данни. Потърси горе в търсачката „отворени данни“ или „open data“.

  9. Много си прав – хареса ми. :о)

    Ще си позволя да коментирам тук: Държавата не дава информация лесно. Че е казал че революцията не е ябъла която сама ще падне и е бил прав.

    А аз за държавата, която се крие зад гишетата, мога да кажа – на зла круша – зъл прът.

    Трябва да се намери начина, чрез постоянен натиск. Всичко поддава при постоянен натиск, поточето пробива през планината. Поздрав!

  10. @nicofree.bg – вече има някакъв напредък, макар и малък. Предполагам, че в търсенето си открил другите статии, но в поредицата ми за дигиталната стратегия и гласовете на депутатите давам примери за това. Има вече и проект за opengovernment (с Бого Шопов), а по друга линия – основно заради lipsva.com и crime.bg – се опитвам да убедя МВР, че има смисъл да пуснат отворени данни за престъпността.

    Нормално е държавата да се крие зад гишетата, защото обикновенните чиновници не могат, а и често не искат да променят нещо. В крайна сметка точно те са държавата – както пехотата на една армия. За да станат нещата обаче, трябва тези отгоре (пълководците в метафората ми) да са по твърди и да дават повече нематериални стимули надолу по веригата. Нематериални, защото и да им вдигнеш заплатата с 4-5%, няма да има голям ефект върху работата им. На чиновниците им липсва мотивация и морал, а без тях всички стратегии, планове и реформи на тия дето сме ги избрали, ще се провалят.

    Отворените данни могат да помогнат в тази насока, но иронията е, че за да ги получим, пак трябва някой чиновник да си свърши работата.

  11. Pingback: teo
  12. Този пик ако не се лъжа е около скандала с Читанка, като около него се генерира доста трафик благодарение на отразяването на блогърските действия в мейнстрийм медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.