Проверка на работодатели в социалните мрежи

работа, работодатели, фирми, интернет, социални мрежи, facebook, twitter, linkedin, рапутацияЧаст от презентацията на Жюстин Томс за WebXpo Варна

Вчера във Варна Жюстин Томс от ABC Design (блог и twitter) в презентацията си за WebXpo показа горната снимка като пример защо трябва да внимаваме какво качваме в социалните мрежи. Работодателите отдавна проверяват кандидатите за работа в мрежата и тази тенденция ще се забелязва все повече и в България. Затова и писах за 10-те настройки, които трябва да направите за да защитите данните си във Facebook. Цялата презентация на Жюстин може да намерите в SlideShare.

Интернет репутацията е важна за фирмите, но основно заради клиентите им. Нещо, което не могат да контролират обаче е бившите им служители. Точно това може да използвате вие докато си търсите работа и както те проверяват вас, и вие може да разпитвате за тях. Именно това направих наскоро аз докато кандидатствах в една фирма във Франкфурт (получих работата, благодаря). Открих няколко техни бивши служители и ги попитах какво мислят за стария си работодател. Двама от тях се отзоваха и в конкретния случай потвърдиха положителните ми впечатления. Удобни инструменти за целта са сайтове като LinkedIn, Xing, Twitter и Facebook. Тъй като изпращането на съобщения в първите две професионални мрежи е платено, може просто да вземете имената им и да ги намерите в другите две. Има и специализирани интеренет услуги за намиране на хора.

Естествено, не може да приемате думите им като чиста монета. Полученото мнение зависи от това какъв е човекът срещу вас и как са се разделили с шефа си. Все пак, дори и негативните мнения ще ви дадат въпроси, които може да питате фирмата после. На интервюто може да отбележите, че сте се натъкнали на такъв човек и да ги попитате, защо той е на това мнение. Стига да не споменавате, че сте ги „разследвали“ в мрежата, няма нужда да се притеснявате, че ще се обидят. Напротив – това ще бъде добър повод за разговор за работата във фирмата, както и възможност да се измъкнете от момента, когато ви попитат дали имате въпроси към тях. Ако човека, с когото сте говорили, поддържа контакт с шефа си и им каже предварително, че сте говорили, това ще им покаже, че се интересувате активно от позицията и сте отделили време да се подготвите. От фирмата, където аз кандидатствах, дори бяха поласкани и се заинтересуваха кой е казал толкова добри неща за тях.

Това е една от причините защо скептиците да не са прави като казват, че социалните мрежи са загуба на време. При правилен подход, те са нова възможност за работа, бизнес и общуване между хората. Също както в разговорите на живо, те изискват т.н. soft skills и може бъдат допълнителен плюс по време на интервю.

16 коментара

  1. Pingback: Dimitar Nikolov
  2. Svejo: Използвах част от презентацията на Жюстин за да покажа защо е опасно да се публикуват такива снимки като заглавната. Може обаче и ние да търсим подобни неща за фирмите и острието да се обърне към тях.

  3. Добър съвет, аз лично винаги се опитвам да разбера нещо повече за фирмата я която съм решил да кандидатствам. Уви повече от 60% от фирмите въобще не са известни в интернет (става дума основно за Българските фирми), а дори и да са известни, някой не ползват социалните мрежи.

  4. @Андон Иванов – това му е хубавото – няма нужда да използват социалните мрежи. Фирмата, за която кандидатствах нямаше профил никъде и освен един сайт и няколко описания в професионални издания, нищо за нея не можех да намеря.

    В мрежи като LinkedIn и Xing обаче, хората си слагат къде са работили и така можеш лесно да намерих списък с бивши служители. Дори във фейса доста слагат CV-то си.

  5. Pingback: Deni Simeonova
  6. Pingback: Анастас Мавродиев
  7. Неудобството е, че няма роден сайт/мрежа, в който да може да се събира такава информация. А в тези, които има някаква информация, е все негативна, защото „шефът е боклук“, а коментарите са писани не обективно, а в състояние на афект от раздялата. Дори и в чуждите мрежи нюансът е подобен, което прави начинанието по-сложно, но не невъзможно.

  8. @Димитър Цонев – има няколко – zip.bg, contacto.bg, но наистина не са големи и не се използват толкова активно. Заради негативните коментари съм направил предупреждение горе – трябва да се гледат само позитивните, защото само те може да са относително правилни. Затова метода си има ограничения. Един, с които говорих например, ми каза няколко хубави неща, но ме предупреди за определени неща в типа на работа, които може да не се харесат на всички. Не си изградих мнение на базата на думите му, а ми помогна да си подготвя въпроси за интервюто. Дори това е полезно.

  9. @Боян Юруков – Немислимо е да си вадиш крайни заключения на база мнението на бивш служител, но да, за подготовка за интервюто е полезно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.