Vivo.bg и защо е добра идея

vivo, vivoplaces, позициониране, социална мрежа, оферти, бизнес, реклама, 4sq, foursquare, bulgaria, facebook

Преди около 2 седмици излезе затворената бета на Vivo.bg. Това е нова българска социална мрежа за споделяне на местоположение. За този тип мрежи писах през Септември, когато Vivo беше още слух. Най-известната в световен мащаб е FourSquare, а подобна услуга въведе и Facebook наскоро.

Защо обаче Vivo е добра идея и то особено за България?

Това е нов проект с много различни посоки за развитие. Макар и доста успешен, 4sq има своите недостатъци, които трудно могат да се премахнат без изцяло да се промени системата. Освен това, този тип мрежи са доста нови и все още не са се ориентирали какво биха искали потребителите и бизнеса от тях. Затова Vivo има добри шансове в България – може да се напасне към възможностите и нуждите на бизнеса у нас. Както писах в предишната статия – фирмите тепърва ще откриват колко полезен е един такъв директен контакт с потребителите си. Мрежа като Vivo може само да им помогне да стъпят на този пазар като плащат за локализирани реклама, награждават редовните си посетители и предоставят оферти в магазините.

Все пак тази мрежа е доста нова и има какво да се желае. Нормално е да я сравняваме с Foursquare, предвид това, че една първата по рода си. Да си призная – останах доволен от това, което видях в бетата. Може човек да добавя места и се чекне (или запише) там направо от сайта. От седмица има и мобилен сайт, от който също може да се чекира и да проверява местоположението на останалите. Има и добра търсачка, добавяне на приятели и доколкото чух – значки за редовни посетители, но не съм ги забелязал до сега. Може също така да се изпраща местоположението в Twitter и Facebook.

Има доста неща от 4sq, които все още липсват – карта с местоположението на приятелите, оферти на магазините, взимане на собственост на места, даване на идеи на останалите посетители (примерно какво да хапнат). Сигурен съм обаче, че тези неща ще дойдат скоро. Всъщност вчера те обявиха, че на 29-ти ще пуснат някои промени. Тогава ще тръгне и публичната бета, когато всеки от вас ще може да пробва услугата.

vivo, vivoplaces, позициониране, социална мрежа, оферти, бизнес, реклама, 4sq, foursquare, bulgaria, facebook В тази връзка ми се ще да нахвърля няколко идеи, които може би ще са им полезни:

  • Има добри условия в защита на личните данни, но определено има нужда да се обяснят по-добре и съкратено. Сигурността е сред основните притеснения на хората и колкото е по-разбираема – толкова по-добре. Мисля, че табличният подход на 4sq е добър избор, а като анти-пример ще дам Facebook.
  • Ралчев вече даде идея за коментари и напълно я подкрепям. Може обаче да идват с оценка на заведенията по подобие на Google Places.
  • Повече типове места – не просто точка с координати, както е във всички мрежи, а региони. Например, летище София е доста голямо. Също така, някой може да иска да се чекира във влак или автобус, затова може да има обекти-линии и човек да се чеква навсякъде по пътя.
  • Обекти-събития – разделям го от горното, защото е важно за бизнеса. Това ще са събития, на които човек ще може да се чекира – конференции, семинари, купони и т.н. Може да се прикачени към реални обекти, но така ще пише не „Иван е в СУ“, а „Иван е на TEDxYouth„. Тези ще бъдат ограничени като време и ще могат да бъдат намерени само в дадения период.
  • Многоезичност – това много ми липсва във 4sq. Трябва да може заглавията на обектите да могат да се въведат на няколко езика. Български, английски, танслитерация и т.н. Това ще помогне изключително много за намирането на заведения и за момента, в който мрежата ще прелее в съседните държави. Сега имам проблем като търся нещо във 4sq когато съм в БГ.
  • Карта с обекти, промоции и оферти. В останалите подобни мрежи трудно може да се намери обект, ако не минеш покрай него. Ще е добре да се показват нагледно тези, които по принцип предлагат намаления, както и тези, които дават оферти специално за мрежата на Vivo. Последните може да са при няколко посещения, за кметовете и прочие.
  • Снимки на обектите – ще е удобно да се качват снимки от посетители. Може също така да се свалят такива по GPS координатите от сайтове като Flickr или Panoramo
  • Бизнес страници на обектите – възможност за цялостна промяна на страницата на един обект – от собственика му по подобие на тези в YouTube. Така биха могли да ги направят да изглеждат като собствените си сайтове, да добавят новини, оферти и прочие.
  • Бизнес акаунти – сега във 4sq фирмите се регистрират като хора. Ще е добре да има разграничение като само бизнес акаунтите ще могат да взимат собственост на обекти. Те няма да могат се чекират освен ако нямат официален представител на дадено събитие. Този тип акаунти може да имат и групи, които да събират служители и симпатизанти. Управлението им може да е от типа на страниците във Facebook.
  • Wiki страница – ще е полезно да може посетителите да генерират страница с помощ, указания и идеи за развитие. Wiki е подходящо, защото всеки ще може да обогатява едни и същи документи, което е по-четливо и по-лесно за управление, отколкото форум или FAQ страница.
  • Външно API – това беше първия ми въпрос към авторите, когато ми споменаха за Vivo. Една от силата на всички социални мрежи е, че може да се правят mashup-и с тях. Една такава идея имам за Lipsva – тези, които са се чекирали близо до последното местоположение на даден човек в дните след изчезването му, да получават съобщения със снимка. Така може би ще си спомнят дали са го виждали.
  • За сега това са нещата, които ми идват на ум. Имам mindmap, който ще обогатявам още и ще пусна още такива. Очакваме още доста функции, но за тях има време. Препоръчвам ви да разгледате мрежата в понеделник – макар и в бета, тя е напълно работеща и има вече доста потребители и обекти. Ако искате, може да ме добавите като познат и да прочетете какво е писал Атанас Мишев за Vivo.

    47 коментара

    1. Pingback: Martin Ivanov
    2. Pingback: Borislav Strundzhev
    3. Pingback: Станимир (Стъки)
    4. Pingback: Filip Sotirov
    5. Pingback: Silvia Shtinkova
    6. Хммм…не знам, леко съм резервиран… Все пак пожелавам успех на момчетата! Но ми се струва, че колкото Едно23 успя да се наложи като български вариант на Туитър, толкова ще успее е Vivo.bg…

    7. А съвсем скоро и Facebook Places като заработи за България…още един силен конкурент, с който нямам идея как някой може да се пребори…

    8. @Борис Луканов – Проблемът на Edno23 беше, че не предлагаше нищо ново. Надявам се Vivo да не направи тази грешка. А за Facebook Places писах в миналата статия – проблемът им е в основната философия – че всеки ще може да те отбелязва вместо теб. Сигурността им е лоша по принцип, а в случая по подразбиране човек разрешава всичко. FbPlaces определено ще навреди на 4sq и Vivo, но не като конкурент, а по-скоро на доверието в този тип услуги.

    9. Vivo ме кефят – и като екип, и като реализация към момента. Отворени са към идеи, а и работят съвсем на добра воля. Нужна им е подкрепа и статии като тази. Браво за което, Бояне.

      Локалната услуга винаги има преимущества спрямо международната. По-лесно ще се адаптират нещата, по-бързо ще се реагира на предложения, а дори и само от бизнес гледна точка ще е много по-удобен инструмент.

      Стискам им палци!

    10. @Иван – съгласен съм. Аз обичам да давам идеи на БГ сайтове. Даже с тази цел започнах блога. Ве пак е добра идея да направят повече интеграция с други мрежи. Може дори да дадат възможност за синхронизация с 4sq – към обектите във vivo може да се сложи линк към съответния обект във 4sq, вързваме акаунтите си и когато се чекираме тук – да се чекираме и там. Ще е удобно за такива като нас, които използват и двете мрежи и ще привлече хора от 4sq във vivo.

      Впрочем, някой може ли да познае кой град съм сложил в логото най-отгоре?

    11. Страхотни съвети към Vivo!! Аз искам да добавя към тях: бъдете свежи, забавни и актуални. Точно такъв вид услуги успяват да се справят с конкурентите си и да създадат трайни положителни впечатления към себе си. Бояне, благодаря ти за споменаването на моя материал! 😉

    12. Pingback: Vivo - Социална мрежа ново поколение!
    13. @Атанас Мишев – определено им залагаме много надежди. Дано работят здраво и да не ни разочароват. Ако от рано предложат и възможности за бизнеса, може и да се окопити и да се възползва от тази златна мина. Всичко е въпрос на мислене напред с няколко крачки.

    14. И мен това което най-много ме притеснява е чуждата конкуренция. Една от причните според мен svejo да стане успешен проект въпреки digg и другите чужди сайтове от този вид е езикът – в digg всичко е на английски и бг новина никога не би пробила там.
      edno23 не печели от това, че е на български пред twitter, защото там езикът, на който получаваш съобщения се определя от самия потребител, чрез изборът на хората, които следваш. В момента повечето съобщения в twitter timeline-а ми са на български. Но в twitter също бих могъл да последвам и @cnn или @java, нещо което няма как да се случи в бг-клон.
      За мен Vivo.bg е някъде по средата между двата горни примера. Може би ще успее да предложи по-специализирано решение за бг пазара, което ще е силният им коз. Във vivo със сигурност няма да можеш да следваш чуждестранен приятел, но не съм сигурен дали това би било чак толкова голям проблем. Трябва да се търсят варианти за предимство пред 4sq не в обща фукционалност, а специфични за България, в противен случай доста по-големият userbase na 4sq и по-ранният му старт ще ги смаже.

    15. Pingback: Vivo
    16. Pingback: vivoplaces
    17. Svejo: Добра идея е Да се правят сайтове било то нови социални мрежи
      Това за бизнеса Малко и рекламата не го схванах какво точно повече ще ми предложи
      От Гугъл акаунт чрез който Да позиционираш бизнеса си
      Но Определено има нужда от свежо продукти и идеи на Българския пазар

    18. Здравей Боян, да си призная за Vivo разбрах от няколкото ти чека в Twitter и реших да проверя. Изчаках си поканата (1-2 дни, а очаквах да са повече) и съм крайно неактивен потребител. Сега ще обясня защо:
      1. Едва днес забелязах мобилната версия (ти си виновен 🙂 ), но смятам, че е редно когато подобна фукция се появи да го науча от сайта. Аз не бих имал против подобна информация на мейла си
      2. На android-a ми е изключително трудно да се чеквам през сайта
      3. Работата през експлорера на телефона с картата е почти невъзможно
      Всичко изброено до тук ме принуждава да съм пасивен към момента. Защо обаче все още не съм се отказал?
      1. Защото е много простичко за ползване
      2. Приятен дизайн
      3. Идейно и свежо
      4. Има много потенциал
      И не на последно място ме крепи надеждата, че скоро ще има приложения за мобилни. Мисля, че това е правилната посока, което ще доведе със себе си много потребители.
      Боян, най-тъпото е, че бизнеса не осъзнава потенциала на всичко това, а когато това стане ще са закъснели.
      Препоръки не мога да давам, защото съм бос в материята, но като потребител ще изчакам приложение за Android, което да изтествам и с удоволствие ще дам едно рамо в блога си.

    19. Привет и от екипа на Vivo! 🙂

      Бояне, благодарим ти за позитивното мнение и съвети! Радваме се, че вижданията ни за Vivo вървят в една посока. 🙂

      Очаквай в блога ни и нашия поглед върху идеите ти още утре. 🙂

      @Борис Луканов – Виждаме перспективи за локалния пазар, както и интересни идеи за приложение на технологията за геокомуникация, които все още не са развивани.

      @Иван – йехе 🙂 Наистина сме отворени към нови идеи и се надяваме да се интегрираме успешно с българския бизнес.

      @Атанас Мишев – Стараем се да бъдем такива. 😉 Това е част от вижданията ни да създадем приятелски отношения с нашите потребители и партньори.

      @steliyan – Реално и ние се притесняваме от чуждата конкуренция, но вярваме, че локалният ни подход към потребителите и бизнеса ще допринесат за заздравяване на връзките помежду ни.

      @Борис – Благодарим ти за откровения коментар. 😉 Току що ни даде повод да забързаме работата си по newsletter -a. Бихме искали да споделим, че вече работим по първото мобилно приложение за Android 😉

    20. @Боян:

      Службата Трудова медицина, дето ти остави коментар по-горе, са спамъри, може да им спамнеш коментара (а после да изтриеш и моя) 🙂

    21. @steliyan – Да, съгласен съм с това за свежо и за едно23. Тъй като обаче не се знае накъде ще тръгнат мрежите като Виво, не знаем към коя от двете категории ще залитне. Дано да е успешен. Ако не друго – поне ще предизвика интерес към локализираната реклама.

      @Борис – да, наистина не е много удобно през мобилен и особено след като сме свикнали с приложенията на 4sq. Все пак е бета и има базова функционалност. За бизнеса – мога само да се надявам. Не навлязоха толкова във фейса и блоговете, но локализираната реклама ще е много по-ефективна.

      @Vivo – Супер. Ще го очаквам 🙂

      @Michel – да, махнах го. Чудех се вчера, но забравих вечерта.

    22. Pingback: За Vivo, идеите и една мечта | Vivo.bg blog
    23. Svejo: идеята е, че през тази мрежа бизнеса ще може да ти предлага оферти и реклами специално на хората от даден град и дори тези, които често минават през дадена улица или заведение. За клиентите пък е яко, че няма да бъдат обсипвани с безсмислени обяви и ще получават промоции от любимите си магазини.

    24. Svejo: Ще видим,Но опрделено предпочитам Да използвам google за Бизнеса ми и Бизнеса на Клиентите които работят с мен

    25. Pingback: Loyal Travel
    26. @Борис Луканов – а, чакай малко – нямат още app. Само мобилна версия на сайта. Рано е още – едва днес излязаха в публична бета.

    27. Пробвах да се регистрирам току-що както през RockMelt/Chromium, така и през Minefield/Firefox и Firefox. Неуспешно. При класическия Firefox ми извади почти незабележимо съобщение, че паролата е прекалено къса, при положение, че е с 2 символа по-дълга от минимално изискваната. Пробвах и с по-дълга, без резултат.

    28. @Димитър Цонев – ще проверим какъв може да е проблемът и възможно най-скоро ще ти отговорим. 🙂

    29. @Vivo – открих къде е проблемът (А вие?) и вече успях да се регистрирам. Виждам много грешки, дано бързо бъдат отстранени.

    30. @Димитър Цонев – благодарим ти за feedback -а (bow). Вече обновихме формата си. Ежеднено подобряваме софтуера с единствената цел да е по-ползваем.
      Можеш да ни пишеш за абсолютно всичко на hello@vivo.bg.
      Поздрави
      @Боян Юруков – (bow) получихме мейла 😉

    31. Pingback: Геолокация – следващата голяма пазарна ниша | Pixelmind weBlog - уеб дизайн | графичен дизайн | photoshop
    32. @Боян Юруков – Пловдив е градът, използван под логото.

    33. Pingback: Няколко идеи за подобряване на vivo.bg | Дневникът на един Gregg
    34. Ако някой е регнат във 4sq, нека погледне какво направих тук за инициативата Lipsva:

      Целта е да впрегнем възможностите на този тип мрежи, за да помогнем на един реален проблем. От Vivo ми казаха, че скоро ще имат подобно api и ще направя такова приложение и за тях.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.