Панирани патешки дробчета

За да разнообразим малко сериозните теми, ето една рецепта, която пробвах вчера. Отдавна не бях пускал такива и ми се стори, че е добра идея. Взех я от ГответеСМен.com.

Продукти:

500 г. патешки или пилешки дробчета
60 г. обелени и смлени бадеми
3 с.л. брашно
1 яйце
щипка мляно индийско орехче
сол
2 с.л. олио

Приготвяне:


Причината въобще да сготвя това беше, че в магазина намерих доста евтини патешки дробчета от Франция. Дълбоко замразени и не особено изчистени, но се получиха много вкусни. Тъй като по някаква причина смлените бадеми бяха два пъти по-скъпи от обновените, реших да си ги смеля сам. Така или иначе не използвам кухненския робот много. Не ги обелих, но не беше такъв проблем. Нямах индийско орехче, а не ми се търсеше и затова сложих на негово място съвсем малко канела. Знам, че е различен вкусът, но се получи добре.

Първо добре измивате дробчетата и ги изчиствате. В рецептата пише, че е добре да се нарежат с големината на орех, но не препоръчвам да ги правите много малки, защото изгарят. За да махнете кръвта помага да ги накиснете няколко пъти във вода със сол, но не се притеснявайте, ако остане малко. След това смесвате бадемите, брашното и подправките добре, разбърквате добре яйцето и сте готови да ги панирате. Загрейте един тиган на средно силен котлон (2) с лъжица олио, а през това време оваляйте първите дробчета – първо в яйцето и после в сместа. Междувременно включете фурната на 160 градуса да се затопли. Пригответе си салфетка наблизо, защото ръцете ви ще станат на топчета панировка и яйце и ще ви е трудно да боравите с каквото и да е. Важно е да не прегаряте дробчетата като мен – дръжте ги наистина не повече от минута на всяка страна. Затова е добре да оваляте няколко предварително и да ги слагате наведнъж. Не се притеснявайте, ако по време на печенето започне да излиза още кръв – вътре ще се опекат добре после във фурната. Затова докато пържите, гледайте само как изглежда повърхността. Като панировката покафенее в долната страна ги обърнете. Когато са готови, отделете ги в съд и ги похлупете, за да не изстинат.

Когато всички са готови, наредете ги в тавичка във фурната и ги печете 10 мин. Не препоръчвам повече, защото ще изгорят. Вместо тава аз използвах алуминиево фолио – не се мие после. Накрая ги сервирах със сирене Бри и шампанско. Последните, разбира се, не са нужни, но исках да запазя идеята, че дробчетата са от Франция. Така де – да се чувстват като у дома си. Щом на човек, който по принцип не обича дробчета, й харесаха, значи рецептата определено си струва.

Снимки:

5 коментара

  1. Наистина идеята е добра. Как ми се приядоха и на мен! Скоро ще се готви, … май 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.