Немски мишки в Дружба

Както писах в Twitter, днес правихме грил с приятели в Германия и около 15-тина души сума ти и време си говорихме за Доби и рожденият й ден. Хрумна ни една интересна идея. Преди време посетих наградите на БГ Сайт и за целта питах БГ Ер дали биха сме спонсорирали с билет от Германия. Днес им писах и пак се съгласиха. Този път обаче сме 8 човека и идваме специално за рожденият ден на Доби на 9-ти в Дружба. Уредили сме си салата Снежанка. Ще си носим салфетки от Германия, но решихме да й пратим по пощата предварително. Препоръчвам ви го на всички – сложете една или няколко интересни салфетки в писмо и й го пратете, за да има достатъчно. Адресът може да вземете от страницата на непоканените на рождения ден.

Чудим се обаче какъв подарък да й занесем. Знам, че ще сме много хора и ще трябва сигурно на стадион Левски да се местим, но за подаръци май никой не е помислил. Надявам се да не свърши и снежанката в София покрай този празник. Ако не, може просто да си направим сами – домашно направена от сърце. Ако ще идвате, потвърдете в събитието. Ако не знаете коя е Доби, засрамете се, прочетете това и това и си пригответе салфетките!

39 коментара

  1. Pingback: Boris
  2. Айде, да идва 9-ти, че ми стана страшно интересно какво точно ще се случи :-)))

  3. Ебаси жалката история. Верно се иска плъхски манталитет за да я раздувате толкова.

  4. Хмм защо ми се струва че е копие на старо меме (от преди 3 години май) няква австралийка в бризбън го беше сътворила същото. Не ми се рови из ED да го намеря.

  5. @Иван – определено ще е яко. Дано да се получи нещо голямо. Представям си как всички се събират под прозореца й и викат „Доби! Доби!“. Дано само да не се намеси полицията.

    @Jack – Ти нещо май не си наясно. Но все пак благодаря за тролене на троленето. Хубава рекурсия се получава.

    @Zeridon – да, знам. Затова има съмнения, че мемето е започнало нарочно и някой го поддържа. Чуха се доста коментари, че е реклама на Love.net и дори такива, че е на салатите Кенар заради Снежанката. Все пак трябва да се признае, че ако е изкуствено създадено, се справят прекрасно. Повечето PR агенции не биха псували така от нейно име и не биха закрили събитието и профила. Има доста рекламни viral кампании и тайната в тях е да изгубиш напълно контрол, а повечето рекламодатели и компании просто не са способни да го направят. Все пак има значителна вероятност това да е истински случай и интригата го прави толкова по-интересно. 9-ти е близо – още 6 дни, 4 часа и 51 мин.

  6. @Владо – да, знаем, че има аналог в Австралия, но не виждам нищо лошо в случая при нас. Ако момичето нямаше чувство за хумор, това нямаше да се случи или поне не на такъв мащаб.

  7. @Ilia Temelkov – soregashi – е не, ама е яко като идея. Написах го просто в стила на meme-то. Иначе наистина тук яко говорим по темата.

    @Борис Луканов – Абе щеше ми се. Честно казано и двата варианта са добри – ако е измислено, значи има достатъчно можещи хора у нас да сътворят нещо такова. Ако е започнало истински, значи и у нас е възможно нещо такова независимо от мащаба. И в двата случая meme-то е на лице. Няма такова нещо като комерсиално или фалшиво меме. Няма значение как е почнало, важното е, че е налице. Само се надявам Доби да не пострада психически около това. Мрежата може да е много жестока, но в случая всички го правят от добри чувства.

  8. Хаха интернет и добри чуства … не че е нечувано но е толкова рядко явление че нямам думи. Нека само да споменем /b/ и други подобни.

  9. @Zeridon – е, грешиш. Не си ли чувал за Дъсти и как /b/ го спаси от мъчения. И в троленето има добри чувства понякога. В случая повечето се майтапят с Доби и Снежанката, но поздравите за рожден ден са искрени. Сигурен съм, че ще стане купон на 9-ти.

    Малко нарушихме 1-во и 2-ро правило, но не може да се направи меме, без да се отдаде заслуженото на форума-който-не-се-споменава.

  10. Anonymous, you are a gaf of nature. Е предполагам, че не можеше да не се включат от anon. Ама все пак и moot каза, че повечето правила се нарушават така или иначе. Може би с изключение на 34-то.

  11. Истерията около Доби ме изумява с огромното количество енергия, което се влага в нея. За съжаление това е от тази сиирджийската енергия, която те държи пред телевизора на предавания, като гопсодари на ефира. Аз се чудя защо никоя градивна идея не печели такова отразяване. Защо никой не направи самодейни клипчета, как ще се включи в пролетното почистване на София? Ей това не мога да си обясня.

  12. @Деян – Защото това е същността на мрежата. Енергията не е нещо, което можем да насочваме толкова лесно. Има много инциативи, които заслужават внимание, но това не означава, че ще го получат. Всички имаме страшно много свободно време без да го осъзнаваме. До сега то се запълваше предимно с телевизия и вестници, но виждаме, че вниманието към тях отслабва. Разликата между гледане на Господарите и това, което се случва с Доби е, че тук хората са активни, макар и за нещо привидно безсмислено. Подкрепям идеята, защото така се изгражда интернет общество – с висене заедно, обсъждане на всякакви теми и прочие. Ще видиш, че в събитието във фейса за Доби има и критични коментари към съвсем други теми – примерно защо трябва да чистим, щом си плащаме данъците на общината. Не съм съгласен с този конкретно, но като се съберат повече хора на едно място, които правят едно и също, получаваме общество. Когато имаме едно такова активно общество, получаваме дискусия. Мисля си, че типичен пример за това е БГ Мама – хвърлят се толкова много време и усилия на ден в този форум, а като видите повечето дискусии ви се виждат глупави. Въпреки това обществото е получило уважение заради различните инициативи и активната им роля.

  13. @Боян Юруков – Да принципно съм съгласен с това, което казваш. Аз НЕ очаквам да се насочива тази енергия от някакъв център или да се управлява. По-скоро, не мога да си обясня, защо някои ще отидат да висят пред тераса в Дружба, вместо да посветят усилия на нещо градивно (като примерите могат да са хиляди). Същността на мрежата, може да бъде толкова полезен инструмент в решаването на проблемите, но вместо това се говори за „снежанката“. С една дума, защо се обръща прекомерно вниамние на едни теми за сметка на други, с категоричен превес на забвните, безумните и тн.
    Два поредни протеста срещу високите цени на горивата, които бяха организирани изцяло чрез мрежата, не бяха толкова отразени колкото едно все още несъстояло се събитие.
    Някак си ми се ще, мрежата да е по-граждански ориентирана, но това трудно може да стане когато нямаме гражданска култура по принцип….

  14. @Деян – мисля си, че от една страна надценяваш хората в глобален мащаб, а от друга подценяваш тези, които участват в „екшънъ“ около Доби. Не си мисли, че в интернет потребителите в бъглария имаме по-малко гражданска култура от тези където и да е. Просто мащабът е друг. Мисля си, за безплодно и дори вредно да се втълпява, че – виждаш ли – ние сме най-черни, най-некадърни и най-прости. От на всеки камбанарията изглежда различно и е нормално всички да си мислим, че „там“ навън е по-добре. Случва се и на британците, и на немците, и на кенийците, а сигурно и на шведите. На нас обаче ни влияе повече, защото се впечатляваме повече като ни псуват и се самосъжалявамем, отколкото като ни хвалят и показват добрите неща.

    От друга страна пък подценяваш тези, които пишат за случая с Доби и участват по някакъв начин. Както казах, не е нужно това, което обединява хората да е смислено. Дори най-често то не е и така е най-добре. Когато вече са обединени, една група може да направи много. Номера е да се намерят и по-важното – да си повярват. Както като изкараш 1000 души на площада като сами не вярват, че нещо ще се промени. Това е причината хората да не излизат – не си вярват и нищо няма да се промени, ако им се натяква, че са овце, че се занимават с глупости и че покрива на Доби не е супер яко място за песен с китара. Звучи нелогично, но ето ти на – „Динамика на интернет обществото 101“ безплатно.

  15. @Боян Юруков – не ми се иска да влизаме в прекалено подробен дебат, защото все пак всеки си изрази мнението вече. Само искам да добавя, че за гражданската култура има обективни характеристики. Тоест това, че в българия гражданската култура е ниска и е пасивна е измерено чрез социологически и други научни методи. А това, дали сме „еди какви си“ всеки може да се разходи из странта и сам да си направи мнението.
    Първоначалната ми мисъл беше съвсем друга затова спирам дотук 🙂

  16. Тази вечер и по новините на битивито го дадоха, като намекнаха, че по-добре да идат на почистването им на 9-ти…ако е тяхна идея и реализация…да им се чуди човек…кой ли ги е консултирал???

  17. Да, даже имат правописна грешка в този параграф. Малко е тъпо, но е трудно да се обясни защо на хора, които не висят постоянно в тази среда, без да ги обидиш.

  18. Аз залагам за bTV – както вече написах във Фейсбук: „Ако bTV-то са авторите на мемето „Доби“ и на целия този buzz, respect! – стига обаче да успеят да насочат неуправляемата енергия на „масата“ към кампанията им за почистването на София..“

  19. А не, не са те. Нямат този начин на мислене. Въпреки, че се имат за нова и прогресивна медия, не действат като такава. Това не означава, че няма доста свестни и идейни журналисти там, но една организация не е сбор от индивиди, а най-малко общо кратно. И тук идва разликата с интернет меметата като това за Доби – тук ефектът е уможение на всички участващи. Писах по-горе, че ако някой умишлено го е правил това, то това е PR агенция и то такава, която осъзнава, че за да успееш в мрежата, то трябва да изгубиш контрол. Напълно и безрезервно. Това не означава, че трябва да загубиш контакт – точно обратното. Тънка е границата и се сещам само за шепа хора в БГ, които го могат. Да не забравяме обаче, че на практика само един човек е достатъчен, за да запали нещо такова и то по случайност. Така че да не се прехласваме много. Да дойде 9-ти да си направим тролския купон и така.

  20. Че Битиви нямат ресурса да направят такава кампания е ясно, но могат да си посзволят да наемат агенция, консултанти, които го притежават:-)

  21. @Борис Луканов – то за това не трябват много ресурси. В най-лошия случай 3 до 10 човека със свободно време и няколко профила във фейса пълни с приятели.

  22. най-просто казано-човекът се стреми към удоволствието, пък и сеира ни е в кръвта бая-ако си изправен пред дилемата дали да участваш в нещо актуално,ново,интересно-срещайки нови хора и ТОВА да събираш боклуци-с идеална цел….не вярвам, че ще се юрнеш с огромно нетърпение да събираш гадости мръсни и т.н Пък и никой не е заявил категрично,че ще вземе дейно участие само в едното събитие-или може да се структурира 1во едното,после другото,а в най-краен случай можем и да ги обединим донякъде-въпреки че откровено хич не ми се чисти-без да ме линчувате! Извинението ми е, че в Дружба цапат основно мангалите-няма да ми е Убаво да им чистя…мн съм лоша…ама…

  23. @Борис Луканов – абе грубо казано „организатори“. Това не може да се организира. Може да се даде тон за песен, но не и да накараш 20000 спонтанно да пеят. А и резултатът е доволен.

  24. Е кое му е доволното на резултата? 100-тина тийнейджърчета се събраха и полицията ги изгони:-) Няма кауза, няма идея, няма нищо – дори тролщина нямаше:-) И нали не си мислиш, че тия специално обработени близо 700 картинки и 10-тина видеа за „Доби“ са просто спонтанно създадени заради тролшината? Не, никой не може да ме убеди в това…имало е някаква идея за герила екшън…но явно нещо организаторите са се отказали от идеята…

  25. @Борис Луканов – е, не е нужно да има идея. Всъщност точно това му беше хубавото – нямаше такава. Комуникация заради комуникацията, както писах в следващата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.