Интервю с Прошко Прошков

В неделя 12 юни ще се протекат вътрешните избори на сините за кандидат за кмет на София. Проследих работата на кандидата Прошко Прошков и ми харесаха концепциите и начина му на мислене. Направи ми впечатление и участието му в OpenCamp София, което ми дава надежда не само, че ще е отворен към социалните медии, но и че ще направи управлението на София по-прозрачно. Ето как отговори на въпросите ми:


Какви смятате, че са основните проблеми на София в настоящия момент? Как очаквате те да се променят в следващите 5 и 10 години и какви нови ще възникнат?

Основният проблем на София е лошото й управление, липсата на визия за града, липсата на грижа за него. София е ужасен град за придвижване, има цели райони от периферията, които са изолирани от живота в столицата. Това трябва да се промени, аз знам как и имам волята и желанието да го направя. Искам София да е град, в който е удоволствие, а не предизвикателство да се живее. Точно за това се кандидатирам и влизам в тази битка. За да сменя досегашния, порочен начин на управление.

Много се говори за пренаселването на София. Какво мислите за децентрализацията и бихте ли се съгласили на по-малко средства за София, ако това ще гарантира повече работни места другаде и ще намали потока от хора за столицата?

Уважавам правото на всеки българин да живее там, където пожелае и точно децентрализацията е ключът към разрешаване на повечето проблеми. Ако Столична община, ако всички български общини получат адекватна независимост от държавата, то ситуацията би била коренно различна. Например ако част от данъците, които софийските жители и бизнес плащат, остават в Столична община,то ще има пари и за инфраструктура, и за социални услуги, и за детски гради, и т.н., така няма и да се налага непрекъснато да се увеличават местните данъци и такси, за да се кърпят дупки в бюджета. Ако това се случи във всички общини, те ще имат ресурса да направят своите градове привлекателни и удобни за предприемчивите хора, за бизнеса и така,съвсем естествено, ще се получи нужния баланс.

Какви смятате да бъдат отношенията ви с изпълнителната власт? Този диалог винаги е бил съществен за столицата. Очаквате ли блокиране на средства или негативно отношение заради различни решения на сините в парламента?

В момента, една партия управлява и Общината, и страната, но не виждам това по някакъв начин да е променило към добро живота на софиянци, дори напротив. Трябва да има ясни правила, разделение между държава и община, позиция, която винаги съм отстоявал. И то не, за да ми е лесно само на мен, а за да бъде гарантирано, че независимо коя партия е начело на управлението, общините ще бъдат в състояние да решават проблемите на гражданите си. Кметовете не трябва да носят наколенки и бъдат безгласни марионетки на централната власт. Ако бъда избран, като кмет, получил пряко доверието на хората в София, ще защитавам това доверие, независимо от политическата конюнктура. Няма да се договарям с никоя партия. Моят договор е с хората, с които разговарям всеки ден по софийските улици и в интернет.

Подкрепяте ли идеята различни държавни институции да се преместят от София в други градове или в обособен регион извън града?

Това са ненужни и излишни ходове, които ще струват скъпо на всички данъкоплатци. Решението е просто – въвеждането на електронно управление и синхронизиране между всички институции – държавни и общински. България е сред водещите страни в ЕС по използването на високоскоростен широколентов интернет и това предимство трябва да се реализира.

Какви са плановете Ви за ограничаване на движението в централната част и замърсяването на въздуха? Какви предпоставки трябва да има, за да се случи това? Готови ли сте да вземете трудните политически решения за високи такси в синя зона и/или въвеждане на други ограничения?

Всеки ден взимам трудни решения, колкото и да са непопулярни те, стига да съм убеден, че са в полза на хората и града. По отношение трафика в София и по-специално в централната част решението на проблема е в следните стъпки:

  • Оптимизиране на разходите за транспорт и транспортна инфраструктура. Това се постига с пълна прозрачност на обществените поръчки, (тук пак опираме до въвеждането на електронно управление и отворени данни), добре обмислени приоритети, а не безсмислено пилеене на времеви и финансов ресурс.
  • Инвестиции в инфраструктура за придвижване на хората – тротоари, алеи и велосипедни алеи. С други думи – да създадем удобства на гражданите да се придвижват пеш. В момента София е толкова непроходима, че стотици софиянци са затворници в собствените си домове, просто защото няма условия да направят и 3 крачки извън входната си врата.
  • Осигуряване на развит градски транспорт, редовен, удобен, свързващ всички квартали на София с метрото, което продължава да се развива.
  • По този начин,лека-полека ще накараме хората да слязат от колите си, чрез мотивация и създаване на удобства, а не чрез санкции, които в повечето случаи граничат с рекет. Така се решава проблемът с трафика,паркирането и чистота на въздуха ще се повиши. Разбира се трябва да се проектират и повече зелени пространства из целия град. В синята зона е възможно въвеждането на диференцирани такси за различните услуги.

    От разговори в мрежата с ваши поддръжници разбрах, че осъществявате пряк контакт с хората по места. Как планирате да правите това за цяла София? Имате ли стратегия за интернет комуникация – социални мрежи, видео и текстов блог, twitter акаунт и прочие?

    Непрекъснатите срещи с хората ми дават много, така разбирам директно от тях какво ги вълнува, какви са проблемите им, често заедно генерираме нови идеи и не на последно място ме зареждат с много енергия. Социалните мрежи несравнимо улесняват комуникацията между хората и администрацията в София може да се възползва от тях. Казвам го от собствен опит, тъй като ги използвам непрекъснато. Имам и профил и страница във Facebook, twitter акаунт. Имам и собствен блог,но напоследък не ми е оставало време да пиша в него, тъй че за сега има предимно интервюта и изказвания, но винаги когато ми остане време с удоволствие поствам мислите си или някое парче.

    През последните месеци изникна идеята за интернет платформа, в която граждани на София да могат да съобщават за проблеми, предлагат решения и гласуват за такива. В същата платформа общината ще трябва да обявява конкурси, промени в инфраструктурата, движението,разрешения за строителство, както и да се допитва до гражданите на квартал или улица за планирани промени по нея. Бихте ли подкрепили изграждането на такава платформа към общината и отделили минималния човешки ресурс нужен за поддържането й?

    В Столична община, в рамките на една година може да се изгради интегрирана платформа за електронно управление. Това е задължително. Администрацията, както я виждам аз, ще отвори данните си и ще ги публикува в удобен за обработка формат. Добре дошли са приложенията, които предоставят допълнителна функционалност и надграждат основната платформа.

    Запознати ли сте с концепцията „отворени данни“? Смятате ли, че общината и общинските компании имат задължение за по-голяма прозрачност като публикуват абсолютно всички данни, отчети и текуща статистика свободно в мрежата?

    Запознат съм с концепцията и Ви поздравявам за добрия пост по темата. По време на OpenCamp в панела за „Е-управление и интернет” също имах възможност да споделя идеите си в тази посока. Смятам да въведа пълна публична отчетност на дейността на Столична община с редовна, подробна отчетност на дейностите и изхарчените средства. Отчетност до последния лев, достъпна за свободно ползване през интернет.

    Защо решихте да се кандидатирате за кмет в личен план? Каква нужда ще изпълни това и как ще ви повлияе на вас лично?

    Роден съм в София, обичам този град и живея в него. Боли ме като виждам в какво състояние. Знам как мога да направя общината приятел, а не враг на хората. Ако искате погледнете го и от егоистична гледна точка, аз живея тук и искам да живея в град с всички елементарни удобства. Знам какво ме очаква – тежка кампания и при победа денонощна работа, и почти никакъв личен живот, но си струва.

    Изборите са неизменно свързани с политически игри, борба за подкрепа и удари под кръста. Какви Ваши мръсни ризи да очакваме?

    Нямам какво да крия, цялата информация за мен е публична. Това, което особено ме радва, е че сега за отворените избори на Синята коалиция на 12 юни, и двете партии ДСБ и СДС демонстрирахме за пръв път от много години изцяло позитивна кампания. Не подмятаме папки и компромати, а търсим доверие със способностите и личността си.

    Къде бихте посъветвали интернет обществото да търси информация за Вас?

    Информация за мен може да намерите на всякакви неочаквани места в интернет. Много хора са споделяли впечатленията си от работата си с мен като районен кмет и от личните ни срещи. Моето име гарантира смислени резултати при търсене в Google, а Google знае всичко. Гледах, че дори във Wikipedia някой е качил статия за мен. Но аз бих препоръчал да погледнат първо в блога Proshkov.eu или във Facebook страницата ми, надявам се там да се срещнем и с Вас.

    Снимката е от профила му във Facebook

    21 коментара

    1. Pingback: Том4о
    2. Pingback: Mitko Zafirov
    3. Преди 4г. му бях голям фен. Завършил в Германия (и понеже и аз съм живял там) и си викам може да е прихванал нещо. 4 г. пълна мизерия и никаква промяна в Лозенец. Живея зад Ал. Невски, имам и къща в Лозенец и ходя 1-2 седмично. Конкретно: Почти никъде няма колчета (за какво ограничение на трафика говори). Милин камък е двупосочна … е докога? Да не говорим за други неща: разделни боклуци. Едва наскоро сложи и то 2 вида кофи, не три. Проблемът с кофи – не да им се намери място .. да не ги слагат по продължение на тротоарите. Елементарни дребни неща. Знам, че няма пари и не искам големи неща, но това са елементарни, почти нищо струващи мерки. Виж в Оборище … еми има си видимо промяна.

    4. @Антон Георгиев – Тъй като не съм в София, не мога да кажа. Наистина нямам представа какво реално е свършил, но други казват различни неща – че е променил доста.

    5. ….тежка кампания и при победа денонощна работа, и почти никакъв личен живот, но си струва…

      Прошко вярва че сф е бозаджийница
      Защо качеството на бг политика е на ниво манифактура, не ми побира главата. Да се кандидатира на място, дето ще има служба от осем до пет, личен живот и няма да си струва. Палячо.

    6. Всички знаят, че вероятността Прошков да бъде избран за кмет е равна на нула.Защо тогава да харчи държавни пари, за да си четка собственото его? Защо?

    7. @in2h20, @Пърпорко – Заяждате се. Посочва, че работата ще е сериозна, а на въпрос как ще му се отрази това на личния живот отговаря, че почти няма да има такъв. А за шансовете му – не се знае. По вашата логика никой не трябва да се кандидатира освен тези от най-големите партии. А и парите са от квотата на сините, така че както и да ги изхарчат – даваме им еднаква сума. Аргументите са абсолютно невалидни.

    8. Не дочетох до края, но да кажа за децентрализацията: изобщо не е панацея. Конкретно: ако всяка община си събира сама таксите, как малките, селски общини ще имат ресурси да си инвестират? Хайде стига глупости.

    9. За сега изглежда добре:
      Прошков води в синия вот за София, Малинов и Христов са на кантар

      @стир – Не става дума всеки да се храни само своите такси и данъци, а част от тях да остават в общината. Така, ще имат стимул да намалят местните такси, за да привличат компании и предприятия, парите от които ще се вливат основно при тях, а не ще се разпределят в София. А казвам „само част“, защото останалото ще отива пак за преразпределяне точно в целеви проекти за градове, които не могат да си позволят развитие.

      Зададох този въпрос на Прошков, защото е доста пипкава тема. Никой кмет на София няма да признае, че поличават ненормално много пари дори в съотношение с данъците и компаниите там. И все се оплакват, че има голям прилив на хора, а в същото време източват останалата част от страната от гледна точка на ресурси – примерно нещо елементарно като водата.

    10. Доволна съм от г-н Прошков. Смея да твърдя, че новата част на Лозенец той я направи от до. Браво и успех на изборите.

    11. @Tamara – Интересно е, че други казват обратното – че не е мръднало много и други региони са били развити повече за този период.

    12. Г-н Юруков, да не забравяме, че все пак живеем в България. В никой квартал не са направени всичките промени, от които има нужда, та дори и половината, но мисля, че не е случайно, че Лозенец е най-скъпия квартал в София и много хора предпочитат да живеят там.

    13. @Минко – Да, това е така наистина. Не мога да знам колко е направено, защото не съм на място. Затова питам. Подкрепям този кандидат, защото ми хареса начина му на мислене, идеите и въобще отношението му. Важно е и какво е направил и чувам различни неща. Това, че не се прави достатъчно е добро обяснение. А и у нас рядко се изтъква доброто. За щастие – последното започва да се променя.

    14. Pingback: ДСБ и Прошко Прошков са популисти
    15. Всичко това ми прилича на политически цинизъм.Ще попитате защо?Защото когато един път сте се опитали да му кажете с какви хора се забърква и после разбирате ,че същите са именно тези които го подкрепят и поддържат , какво ви остава да си по мислите?Определено не мога да кажа ,че този млад ,напорист и пълен с идеи политик приключва личната си борба с комунистическата олигархия заради техните пари ,спонсорство и подкрепа!Жалко ,но това не е пътя на демокрацията,това е предателство спрямо тези които се надявахме един път за винаги за приключим с ограбването на тази държава от БСП! Ако младежът Юруков не вярва нека го попита,защо укрива и прикрива тайните квартири на столетницата.Едната е обитавана от висш политик на БСП ,другата от сътрудник на ДС и т .нататък…..Двете са замразени за ползване като жилища от ДНСК с протокол и решение на РДНСК/София ,юг!

    16. @съратник – Нямам никаква представа за какво говорите, но предполагам, че Прошков би могъл да каже.

    17. Аз искам да кажа, че също имам апартамент в Лозенец в новата част близо до кафе South Park и според мен промените, които се случиха там са точно благодарение на господин Прошков.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.