Полицейското насилие в Скопие и как младите там се борят с него

Какво значи за вас полицейското насилие? Бой в ареста? Смърт при арест? Смазване на ръце? Изнасилване на непълнолетни? Или просто безнаказаност на всичките изброени? Ето още един такъв пример: на 6-ти юни вечерта в Скопие един младеж се разхожда, когато му скачат няколко полицаи и го пребиват до смърт. Полицията отрича, аутопсията не показва нищо, а медиите мълчат. Резултатът – седем дни масови протести на хиляди млади хора. На улиците. В дъжд и мрак. Въпреки пълното пренебрежение и липса на отразяване от страна на медиите и полицията. Протестират бурно хората.

Каквото и да кажа повече, мисля, че ще бъде излишно. Ще научите повече в ликовете отдолу, като следите @malaovca и @Zabrcanec или направо таговете в Twitter #protestiram и #martin. Последния въпрос обаче не ми е защо ние не протестираме така. Това е един аспект на нещата. Въпросът ми е: Защо нито една българска медия цяла седмица не е отразила този протест? Защо се наложи да науча от Twitter и защото по случайност следвам няколко македонци? Какво чакат? Официална позиция от Външно или Бойко? До там ли се стигна? Или ни е страх, че може протеста да се пренесе в България и да обвинят медиите в разбунване на духовете? Защо дори тези предавания, които смятаме за по-свободни, не казаха нищо? Или чакаме някоя новина да стане популярна и чак тогава да говорим за нея?

Все въпроси, на които всички си мислим, че знаем отговорите, но никой не казва пред камера – дори ние самите, когато имаме възможност.

Още информация:

Vnukot.blogspot.com
JusticeForMartin.blogspot.com
GolemataSlika.crnaovca.mk
Статии в GlobalVoicesOnline: тук и тук
Статия във WashingtonPost
Статия в Мovements.org
Снимки от протеста
Twitter: @malaovca, @Zabrcanec, #protestiram и #martin

Ето и единствените споменавания в интернет медиите до сега:
Dir.bg, News.bg

Клипове, които отразяват протестите:

36 коментара

  1. Pingback: Tina
  2. Pingback: jovanatozija
  3. Pingback: Луто Пиперче
  4. Довечера ще пусна още снимки, линкове и видео, че сега съм на път и не ми е удобно през телефона. Ако имате някакви – пускайте ги тук.

  5. Единственият сайт който пусна нещо по въпроса в България е този:

    Случаят много прилича на убийството на младежа в Гърция преди година. В Гърция осъдиха полицаите, ще видим какво ще стане в Македония.

  6. Pingback: Delian Delchev
  7. Pingback: Boris Kuzmanov
  8. Pingback: Andrej
  9. За това убийство ли говорите?
    Защото аз четох за него миналата седмица… както в БГ така и в Македонски сайтове…

    http://news.ibox.bg/news/id_1383469332

    Ако е същото, то не трябва да обвинявате българските медии, а по-скоро себе си…

  10. @Martin – Ако наричаш news.bg за медия, значи твърдението ми е още вярно. Те прекопират дословно съобщения от телеграфските агенции и превеждат с Google Тranslate останалото. Това конкретно е взето дословно от друг сайт по-рано. Да, новината беше преведена в няколко сайта на 9-ти юни, но никоя от тези, които всъщност се четат и имат значение, не го пусна. Включително телевизиите. За тях говоря. Иначе и други блогъри писаха за това, ако това искаш да кажеш.

  11. @Yani – да, за Dir.bg съм съгласен – не съм го видял. Но не намерих нищо във вестниците и телевизиите и това е странно.

  12. Не знам дали да съм горд, че споделих видеотата още преди дни, всъщност когато станаха протестите, в същия ден. Чудя се, защото е ужасно. Изборите в Македония са фарс от известно време, като учудващо ВМРО печели отново. На всичкото отгоре, лидер на опозиция бе арестуван, а този младеж беше убит. Реакцията беше мигновена и още същата нощ Скопие стана свидетел на масови протести.
    Колегата от Global Voices, Филип Стояновски, отрази веднага случилото се, като написа добър постинг за ролите на всяка от политическите сили в страната по време на изборите.
    Общо взето…мазало стана. Вече не се чудя на българските медии (визирам официалните- като вестници, телевизии, макар това за мен да не са вече истинските медии, но все пак гласът им е важен все още)- не отразиха протестите в Испания и Франция, представят тези в Гърция, като сбирщина на някакво „неработно население“, а за Македония да не говорим – от там новини напълно липсват. Което е жалко, но това е действителността. Браво на Боян, че е отразил станалото – този човек за пореден път ми доказва, че българските млади хора имат позиция, дори да е просто напук, за да покажат, че още има пламък.

  13. Pingback: Pirate Party
  14. Pingback: Pirate Party
  15. Pingback: Kola Colman
  16. Pingback: Kola Colman
  17. Pingback: Ralitza
  18. Pingback: Int. Pirate News
  19. Pingback: Ново 20
  20. Мен лично слабо ме касае какво става в Македония… И дали има полицейско насилие там или не и дори да ми го отразите …ОК научих и какво ще променя??? А искам ли ??? Касае ме какво става в България която все тъпчи на едно място а дори морално пропада… Малко новините бълват негативизъм от всякъде ами ще дават и допълнително …. Кажете хубавата новина за да се зарадвам и аз …..

  21. Това е хубава новина, има поне сто човека в съседката, на които им пука. Те така се запалват нещата; кой казва, че в днешно време териториално-начертаните граници имат някакво значение??

  22. @Руслан Трад – първата ми мисъл беше, че имат притеснение да не се пренесат такива протести и в България. Често има поводи за протест, но трябва някаква критична маса на недоволство, за да се случат. Също както в арабския свят. Сякаш ги е страх да не ги обвинят в революционна дейност и анти-държавност.

    @Симон – Тази новина не е хубава, но е показателна какво трябва да се прави и какво се прави. България не е остров, който сам се оправя. Най-малкото, полицейската бруталност в Македония засяга всички българи, които се признават за такива и всички туристи, които отиват там и не ги е страх да говорят български по улиците.

    @стир – точно това ми е думата – нямат. Дори не говоря за социалните мрежи и интернет – идеи като тази нямат граници. Въпрос на насъбрано недоволство, хора, които знаят какво да направят и едната искра.

  23. Pingback: Защо не научихме за протестите в Македония? | Без Лого
  24. Pingback: Защо не научихме за протестите в Македония? | Bulgarialand & Българска земя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.