За Уволнението – резултати

Както обещах в коментарите на миналата статия, пускам статистиката за гласуването, на „онзи“ сайт. Мислех да я публикувам в събота, но вчера към 3 и нещо следобед спряха тази форма на гласуване и пуснаха нова – да остане или не.

uvolnenie.org, уволнение, гласуване, посещения, статистика, измамаНатиснете снимката, за да отворите цялата графика

Статистиката

Какво виждаме на тази графика? Това е относителното увеличение на броя гласове разпределено във времето. За съжаление, имам данни само от сряда на обяд до вчера. Първите 24 часа на гласуването пропуснах да ги запиша, но мисля, че тези данни тук са показателни. Виждат се три метрики като стъпката за първите две е 10 мин:

  • Светло синьо – средно минутно увеличение на гласовете
  • Тъмно синьо – максимално минутно увеличение на гласовете
  • Червена линия – абсолютно увеличение на гласовете


Данните са събирани през 20 секунди и са изчислени средни стойности на 10 минутни интервали. Ясно се виждат няколко скока в гласовете. Две групи от тези са мои. Единият е през нощта (сивото поле), защото ме предизвикаха в Twitter да покажа, че тези скокове не се дължат на повишен интерес през деня (примерно при линк в известен сайт). В първите 24 часа от лични наблюдения мога да кажа, е имаше подобни скокове и явно повече хора се бяха включили в автоматичното гласуване. Забелязва се и, че по някое време авторите са решили да извадят точно 10000 (без 98 подадени в дадената минута) гласа от бройката. Причината за това и кръглата сума са неясни. Трябва да отбележа и че по технически причини, единствения начин да взема цифрите беше и да се добавя глас при всяка заявка. Това означава, че само със събирането на статистиката съм добавил още 5000 гласа в рамките на 24 часа. Вижда се и че скрипта ми е бил фактически единственият „посетител“ през нощта.

Новото гласуване

Сегашното гласуване е по-коректно в този аспект, че хората поне имат възможност да кажат, че подкрепят управлението. Гласуването обаче пак може да се фалшифицира и виждаме това ясно. Както споменах в предишната статия, не са сложили никаква форма на защита срещу спам, което е нормално предвид, че целят бройка, а не коректност. Този път реших да не гласувам масово и да не следя цифрите – просто не ми се занимава. Погледнах резултатите няколко пъти обаче и забелязах интересни неща. В първите 45 минути имаше минутни скокове от по 100 гласа и за двата лагера. След това администраторите вадеха по 50 гласа през няколко минути. Накрая занулиха всичко и гласуването започна отначало. Последва същата история.

Анонимността и инициативата

Сайта в интерес на истината не е толкова популярен. Стана сензация в един момент, писаха доста за нея някои сайтове и си остана така. Почти никой блогър не му обърна внимание, в twitter няма много съобщения, а във фейса го споделят чат-пат. Една от причините за моментната слава и липсата на интерес после е точно анонимността. В дискусията под миналата статия писах, че анонимността в важна в мрежата, но не е добре да се злоупотребява с нея. Анонимността се използва, за да се защити личността на публикуващия. В случая авторите сами написаха, че са известни на тези, от които единствено се предполага, че може да ги е страх. В същото време, нападат последните и провеждат негативна кампания. В този смисъл анонимността не се използва за защита на личността им, а за създаване на елементарна интрига.

Питаха ме няколко пъти – къде на шега, къде не – дали си нямам друга работа. Точно това писа една от авторките на сайта (съдейки поне по мейл адреса й) писа коментар в предишната статия. Истината е, че няма причина да го правя. Също както няма причина да поддържам този блог. Не се опитвам да проваля кампанията им или да им „хакна“ сайта, както твърдят в съобщението си. Не работя нито за левите, нито за десните, нито за Борисов. Опитвам се да покажа колко безсмислени са цифрите, с които парадират. Обичам данните, защото показват истината и когато имам възможност, изваждам такива.

От друга гледна точка обаче, има нужда от такъв протест. Истината е, че и това управление има страшно много пропуски. Реформи в редица области на практика няма и въпреки, че имат определено подобрение от предишните, прозрачността почти липсва. Интернет е прекрасна платформа за събиране и организиране на хора и политическата промяна е добра цел. Трябва обаче да се правят правилно нещата. Не може да се потъпкват лицензи, да се злоупотребява с анонимността и да се намесват отделни политически интереси във всичко това.

Гражданската активност е важно нещо, стига да не се опорочава. Тъй като авторите на този сайт са анонимни, не мога да знам със сигурност дали това е ситуацията, но всичко сочи в тази посока. Надявам се да ме опровергаят. Така или иначе, нямам намерение да се занимавам повече с този въпрос.

33 коментара

  1. Svejo: Но не може да се отрече, че е оригинален този протест, ако изобщо е протест …

  2. Svejo: @petjor – добре е да се правят такива протести, но не така. Всъщност не е вярно, че е първи по рода си и най-голям като посещение. Имаше доста такива преди. Един от тях беше паралелния виртуален протест през януари 2009-та. Тогава се събраха за два дни 250000 да протестират online.

  3. Интересно е, че след като ББ не иска дори да присъства на вота на недоверие ( и този път безспорен – провал на Цв.Цв ), ще бъдем принудени да не разчитаме на народните ни представители, защото са с вързани ръце.

  4. @drinchev – на практика така се получава. Съгласен съм с Борисов, че в парламента се водят безсмислени дебати, но на практика неговите хора водят тази среда в момента. И ако иска този орган да има легитимност и тежест, трябва да се съобразява с него.

  5. От дизайнерска гл т, която отсъства в бг нацяло – няма школа, няма интерес, забелязват се бледи копия на това, дето се нарича модерно, а и дизайна не е в културата, нека погледнем сервирането на бг ястия –
    този сайт е толкова добър, колкото бе мацането на паметник в сф
    Леке
    и подчертава една импотентна, доста плоска, хлапашка гледна точка към гражданските свободи. Незрялост.
    Яки
    това е обратно на бг „яко“

    Фантастично е че имаш търпение да влагаш тия усилия, наистина Б !

  6. @in2h20 – всъщност паметника беше доста добър 🙂 . За дизайна не съм съгласен – има доста добри фирми за web дизайн, които правят прекрасни неща. АБВ дизайн е една от тях. А за този сайт съм съгласен – правен е без дизайнер и чувство за дизайн. Но на него и много други неща му липсват.

  7. Като кажете така нямало нещо в БГ( в случая дизайнери) много се дразня. Я ме светнете по какъв начин избирате какво има и какво няма и къде го има и къде го няма ? Смешно е да се сръвнява ме със страни като САЩ, UK, Франция, Италия и т.н… ние сме 8 милиона и имаме достатачно кадърни хора. Днес слушах онази Кунева, която каза нещо много правилно- трябва да имаме самочуствие за да ни приемат като равна нация, а не като изостанала…

  8. Иван и къде ги видя тези сравнително количество „кадърни“ хора останали в България като дизайнери или програмисти?!Аз поне лично мога да кажа че познавам пряко или не пряко поне 10-15 такива от които над 90% са в чужбина….

    Следващите 10-15 години ще си проличи много ясно де колко много малко кадърни хора има в България и още колко по малко от тях искат и биха работили за някоя политическа формация или такива хора…

    P.S:И не мога да разбера ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО

    ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ИЗБОР МЕЖДУ ГЕРБ,АТАКА,БСП,ДПС все едно това са единствените хора които могат да водят политика в България….Това че дадено количество хора не харесват ГЕРБ не значи автоматично че харесват изобщо друга политическа сила и биха гласували въобще????!!!! 😉

  9. Емил с второто съм напълно съгласен, алтернатива не виждам, нито пък смисъл в такива кампании!!!
    По темата за дизайна няма да давам второ мнение, че ще стане голяма драма 🙂 , а и Боян ще ни се скара, че спамим 🙂

  10. @Асен, @Дамян – Фолки – ето скриптовете. По (CC) лиценз са си 🙂 Само трябва да им се оправят двойните кавички на нормални такива. Единичните са си правилни – за exec-ване на код. Това в никакъв случай не е най-добрия код за анализ. Може да се съкрати 3 пъти, но са трите команди, с които анализирах списъка с цифрите в различни етапи и експериментирах. Първия взима списъка и изчислява разликите във времето мрежду 20 сек. Втория сбира и усреднява в минути, а третия усреднява за 10 мин. и взима максималната стойност като добавя времето изтекло от 12:00 на обяд.

    i=0; for j in `more all`;
    do if [ $i -ne 0 ]; then expr $j – $i – 1; fi;
    i=$j; done > dif

    i=0; c=0; for j in `less dif`;
    do i=`expr $i + 1`; if [ $i -le 3 ]; then c=`expr $c + $j`;
    else echo $c; c=1; i=$j; fi; done > dif1

    d=1307959620; i=0; c=0; m=0; for j in `less dif`;
    do i=`expr $i + 1`; if [ $i -le 10 ]; then c=`expr $c + $j`; m1=$m;
    if [ $m1 -lt 0 ]; then m1=`expr 0 – $m1`; fi;
    if [ $j -gt $m1 -o $j -lt `expr 0 – $m1` ]; then m=$j; fi;
    else d=`expr $d + 600`;
    echo `date -d @$d +“%H:%M|“„expr $c / 10 `“|“$m;
    i=1; c=$j; m=$j; fi; done > stat.csv

  11. @Иван, @Емил – Казах вече, че не съм съгласен с това, че няма кадърни хора. Да, много талант замина, но в България има страшно много специалисти и в никакъв случай не може да говорим, че не може да се намерят хора. Трудността идва като искаш да отваряш офис и ти трябват повечко хора – там става проблем, защото повечето вече са взети и трябва да правиш сечено на други фирми.

  12. Svejo: от понеделник го лгедам този сайт, всеки ден почти го обновяват и му добавят нова информация и бутончета, но се чудя каква е идеята :
    1- Черен PR на Б.Борисов
    2- ˝Маркетингово проучване˝ на електората
    3- истински протест
    4- друго нещо
    😀 😀 😀 но утре по обед ще видим повече инфо (thumb up) (thumb up) (thumb up) (coffee)
    п.с. а може и да е упръжнение по СЕО на сайт – генерира огромен трафик 😛

  13. Pingback: Ново 20
  14. И сега ще използват това фашиво гласуване като медиен коз, нали? Надали някой журналист ги е питал как е фалшифицирано. При второто гласуване, например, когато гласуваш за „запазване“, слага няколко гласа и за уволнение. Затова за уволнение има повече. Тествах го в малките часове, когато нямаше никой на сайта. Смешна работа и подигравка с най-ценното качество на мрежата.

  15. Svejo: Имам малко въпроси.Наистина, нямаш ли друга работа?Второ, можеш ли да ми посочиш управление с по-малко пропуски?Трето как така усещаш обществената и политическа обстановка от Англия?Четвърто-защо се занимаваш со политика, тя е далеч от професиятата ти?

  16. Гледах пресконференцията по онази симпатична телевизия „канал 3“. Последния въпрос на една журналистка беше точно този- по какъв начин идват гласовете (или нещо такова) ? Янчо малко се стъписа и каза, че работили програмисти по въпроса.
    Zunta ти коя си между другото?
    Аз живея в чужбина, т.е не съм българин ли? После да не ми изкача те и вие с кампания, че ще ни върнете?

  17. Очаквайте утре /17.07.2011г./ от 13:00ч. – ДИРЕКТНО – пресконференция на авторите на сайта „Ще уволня Бойко Борисов“
    Това ще е утре…
    Още търся запис от днешната.

  18. Svejo: @Zunta – 1:хоби ми е да анализирам данни. Мисля, че съм го обяснил в статията. 2:сегашното управление направи много,но ние съдим и по несвършените неща. 3: не мисля, че можеш да знаеш какво и как усещам от политиката. Зачети се с политическите ми статии и ще прецениш сама. И оствен това съм в Германия.

  19. Svejo: @Zunta – 4: Не се занимавам с политика, а анализирам политиката. Прави разлика между нея и политическия активизъм. Това, че си печеля парите като информатик не пречи да имам менение по неща, които засягат всички ни. Може само да ми помогне да го изразявам активно и да правя нещо по въпроса.

  20. моя грешка…или по-точно грешка на сайта на „Канал 3“

  21. Svejo: А, не, мъж съм, също съм роден в Добрич.Не искам да се заяждам, просто искам да ти схвана целта на анализа.

  22. Svejo: Целта е проста – да покажа с обективни цифти как една бройка гласове се фалшифицира. Няма друга цел. Изводите си ги вади всеки поотделно. За щастие всичко си остана буря в чаша боза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.