Преброяването и няколко интересни графики

7 364 570. Това е населението на България.

Миналата седмица излязоха окончателните резултати от преброяването. Зад тази цифра се крият доста подробности като образование, етнос, местоживеене, разпределение по възраст и прочие. Всички тях може да видите на страницата на НСИ. Въпреки, че информацията там да е доста изчерпателна, доста от нея е неразбираема в табличен вид. Затова реших да подготвя пет графики с няколко аспекта на Българията, в която живеем.

Осъзнавам, че някои от вас може би не вярват на тези резултати по редица вероятни и не чак толкова вероятни причини – фалшифициране на данни, цигани без лични карти, попълване на изборни списъци и прочие. Нека оставим обаче това на страна. Данните са достатъчно показателни, а и винаги се компенсира за статистическа грешка. Не разбирам математиката на преброяването, а и най-вероятно – и вие. Факт е, че доста от тези данни потвърждават ежедневни наблюдения.

Важно е да отбележа, че всички цифри в графиките са проценти спрямо хората от дадения етнос, религия или възрастова група – не спрямо всички в България. Променил съм мащабите, за да можем да сравним нагледно профила на разпределение млади/стари в различни категории.

Графика 1:Графика 2:Натиснете някоя от двете графики, за да я видите по-голяма.


Тези две графики показват възрастовото разпределение сред различните етноси. Хоризонталната скала показва годините, а вертикалната – процента на възрастовата група спрямо всички от дадения етнос. Така насложени виждаме ясно това, което вече знаем – че етническите роми имат страшно много деца. Вижда се и високата детска смъртност, както и лошото им здраве след това. На практика, продължителността на живота при тях в момента е типична за средновековието. Във втората графика съм направил сравнение с по-малки етнически групи. При хората между 40-50 години се забелязва рязък спад, което може да се обясни с преместването в градовете и икономическата асимилация през комунизма. Интересен е пикът при евреите над 80 години.

Натиснете графиката, за да я видите по-голяма.

На тази графика виждате две зони – в синьо и зелено. Първата е разликата в мюсюлманите живеещи в селата и градовете, а втората – при православните християни. Отново хоризонтално имаме възрастта, а вертикално – процентите спрямо общата бройка от дадената религия. Синята и зелена линия показват процентите в градовете, а обратната страна на съответното поле – селата. Вижда се ясно, че има два пъти повече мюсюлмани е селата, отколкото в градовете. Християнското население на селата обаче е доста по-старо  и далеч не в активна възраст. Все пак не можем да говорим, че селата ни стават мюсюлмански, защото тук виждаме само проценти спрямо самата религия. В абсолютни стойности имаме 20 пъти разлика. Факт е обаче, че мюсюлманите в активна възраст живеят предимно в селата.

Натиснете графиката, за да я видите по-голяма.

На тази графика виждаме населението разпределено по възрасти в различните населени места. Разделих ги така, че общата бройка хора да е относително равна. Вижда се ясно, че в селата до 500 души има предимно пенсионери. Тенденцията се измества плавно към по-младите при по-големи градове – 5000 и 50000. Едва при София обаче се забелязва, че младите са повече от възрастното население. Очаквах, че в София, бидейки най-млада, би трябвало да се раждат най-много деца. Оказва се обаче, че процентово, в селищата до 50000 се раждат най-много.

Когато проследим най-горната линия, която на практика показва възрастовото разпределение за цялата страна, ще видим каква дупка в населението има при младежите под 20 години. От тук идва голяма част от намаляването на населението. Не трябва да забравяме, че тази пропаст в ще се придвижва напред през следващите 80 години. Само в следващите 10 години, когато те навлязат в активна възраст, ще усетим сериозни проблеми в работната ръка, попълването на пенсионните фондове и бъдещата раждаемост. Това има много по-голям шанс да съсипе държавата от която и да е криза или управление.

Натиснете графиката, за да я видите по-голяма.

На последната графика показвам броя на мъжете (синьо) и жените (червено) в различните възрастови групи. Едната линия показва данните за страната, а другата – за Сливен. Променил съм мащаба, за да започнат графиките от еднаква точка на раждаемост. Защо Сливен? Миналата седмица излезе статия в Белгийски вестник за това, че повечето проститутки в Брюксел са българки и то от Сливен. Според различни оценки, те са между 1000 и 2000 жени, което си е 1-2%. Замислих се, че Сливен е община с 125000 души и липсата на тези хора определено трябва да се забележи.

На графиката горе се вижда ясно, че в национален мащаб до 50 годишна възраст мъжете са повече от жените, но бройката им се движи абсолютно паралелно. Дори като вземем под внимание, че много млади хора са емигрирали, то това е ставало по равно. На графиката ясно се вижда, че има рязък спад сред жените между 15 и 28 години. Ето това са 1000 момичета, които липсват. След това обаче забелязах, че подобна разлика има и сред мъжете между 30 и 50 години. Това може да се обясни с масово излизане на мъжете на гурбет като са оставяли семействата вкъщи. Друго наблюдение (не съм го отбелязал на графиката) е, че сред младежите между 15 и 25 години има скок в национален мащаб, докато в Сливен той липсва. Това може да се обясни с миграция към по-големи градове или в чужбина. В същото време, то означава и че липсват още 1000-1500 момичета освен вече споменатите. Една положителна тенденция е, че раждаемостта и децата там е по-голяма от средната за страната. Според същата статистика, 28% от тях са ромчета, а едва 55% – българчета.


Съгласни ли сте с изводите ми? Какви други интересни наблюдения имате от данните от преброяването?

Ако споделите нещо интересно, може да направя графика описващо и него.

65 коментара

  1. Pingback: Georgi Kamov
  2. Pingback: Stoqnov
  3. Последната графика всъщност беше причината да започна статията. Подобно нещо се забелязва и в други градове, но сякаш не в такава степен.

    Всички графики са направени с LibreOffice и после обработени с Gimp.

  4. Svejo: Не съм съгласен с графиката особено с зелената крива.Какво е това ˝ром˝???? и посоката е сбъркана трябва да сочи нагоре.Преброяването не е вярно в тази си част….

  5. Svejo: @амеро – това са хора, които са се самоопределили като цигани/роми. Графиката не сочи нагоре, защото имат голяма смъртност и миграция в чужбина. Дори да предположим, че част от хората не с а преброени, невъзможно е това да са 80% от всички цигани между 30 и 50 години. Най-вероятно грешката е равномерна сред различните възрастови групи, което не променя графиката и тенденцията по никакъв начин.

  6. Едно предоложение за Сливен, за което имам сериозни основания: Цяло едно поколение жени от този град са изнесени, подчертавам изнесени а не заминали, в Западна Европа за да проституират. Този град е пример как се изчезва от лицето на земята. Или по-метафорично: мъжете продават жените като проститутки за да забогатеят и така прекъсват създаването на следващо поколение. Много патологична ситуация, за която в България се правим че не виждаме.
    .. Моля следващите коментиращи да не ми излизат с малоумната теза че жените са станали проститутки за да забогатеят. Богати проститутки няма, има богати сводници!

  7. Pingback: Ново 20
  8. @Даниела – не знам дали мъжете си ги продават, но фактите са си факти – липсват страшно много момичета. При това имам съмнения, че при преброяването роднините са писали много от тях, че все още живеят там, което изкривява данните.

  9. Македонците твърдели, че от 10000 за 15 години сме ги намалили на 1600. Говорят за насилствено признаване, че са българи:
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/07/24/1128354_makedonska_televiziia_prebroiavaneto_v_bulgariia

    Естествено, преди 15 години е нямало преброяване. Цифрата 10000 е измислена от ОМО Илинден.

  10. Svejo: yurukov – Точно самоопределили.Фактически нищо.Мангустите наближават милион.Нямат голяма смъртност това е мит….сам сметни :през 2001 370 хил.за 10г колко мангал се е пръкнал като всяка мангалка е родила поне 3 а.И изведнъж през 2011 станали 325 хиляди души.Съшито с бели конци отвсякъде ……

  11. Svejo: А тезата че не могат да бъдат проверени е смешна.Има достатъчно данни в есграон и полицията.Проверката е елементарна….

  12. аз не мисля че е сушито с бели конци.живея и работя в неапол.тук са всичките цигани от видин и монтана,като кажя на италианци че съм българка не вярват.казват българите са тъмни и чернокоси ти си бяла и руса.та така за циганите в българиа.не са там тук са в чужбина.и аз съм тук-обаче съм преброена в българиа.

  13. Svejo: Хайде сега обори ме че не са милион.И графика мога да ти начертая….колкото са валидни моите твърдения точно толкова са валидни и на НСИ. 😉

  14. преди 20 години бяха милион,сега не вярвам да са.и те не раждат така както едно време.не знам може би греша,но проблема не е колко раждат те,проблема е че ние не раждаме вече!

  15. @keisi – (другите коментари са в Свежо и Амеро не ги вижда твоите) Съгласен съм с теб, но далеч не са милион по целия свят. Определено има доста изнесли се, както и има доста българи зад граница, които реално никъде не се начисляват.

  16. Детската смъртност сред циганите наистина е много висока. Всъщност тя е единствената причина да сме по-назад по този показател в Европа.

  17. Svejo: Видях ги keisi греши.Проблема е и винаги е бил че бизнеса им е раждането на чавета.И тъпата държава участва в това…

  18. Svejo: Преброяването е фалшиво отгоре до долу. Ако дава само информация за броя на населението, възрастта и колко са градските и селските жители, тогава напразно са потрошени пари. За каква етническа толерантност се говори, като чрез политически наложена методология се унищожава НА ХАРТИЯ циганското мнозинство / и бебетата знаят, че циганите отдавна не са малцинство/. Казваш, че когато сегашното младо поколение достигне активна възраст, ще се усети криза с работната заетост и изплащането на пенсиите.

  19. Svejo: Предполагам, че си взел предвид всички тези млади хора да са образовани, да имат професия. Но циганите / наименованието ˝ром˝ е политически наложено, без научна мотивация – както едно време Партията налагаше/ нямат образование и професия в цивилизования смисъл, те си имат и ще си имат вековното отношение към ˝гаджо˝ – т.е. обект подлежащ на обиране, набиване, убиване, експлоатация, измамване. Така, че не криза ще настъпи, а направо АРМАГЕДОН! И как държавата ще вземе обосновани мерки срещу това

  20. Svejo: надигащо се като цунами бедствие? Та то НА ХАРТИЯ не съществува. 🙁 🙁 🙁 🙁

  21. Svejo: Сведенията от печата за тази година са, че близо 50% от първолаците тази година ще са циганета. Според статистиката те са българчета. Значи това са ˝българчета˝ 😛 чийто майчин език не е българския. 😛 После естествено като престанат да посещават училище – ще се казва: българите карат децата си да просят и не милеят за образованието.

  22. Svejo: @амеро – нашият проблем е, че не сме ги интегрирали. Това е. И те са виновни, и ние сме си виновни. Да раждаме повече бе! Който се оплаква да рапортува три пъти в родилното и ще оправим проблема със срива.

  23. Svejo: @POOHY – 50% от първолаците били циганчета. Къде ги тези? Някой друг да е виждал във всички училища да има толкова циганчета, колкото и българчета? Истината е, че училищата са предимно сегрегирани – цигански пълни с циганчета и български. Как искаш циганчетата да избягат от средата си и да се чувстват българи като ги гоним от българските училища? Като събереш поне 5-6 циганчета в клас и забрави да говорят български.

  24. Svejo: Иформацията във вестниците беше, че ЩЕ са приблизително 50%. Миналата година в едно пазарджишко училище имаше паралелка само с 5-6 българчета. Този случай много нашумя. Смях се когато журналистите надигаха вой, че родителите на истинските българчета били против интеграцията на циганите /предполагам броили се българи/ в образованието, като ОЧЕВИДНОТО беше обратното – българите не искаха децата им да се интегрират в циганска паралелка. 😀 😀 😀 😀 😀

  25. Svejo: Когато един българин рапортува в родилното, той знае че много ще дава на детето си за образование – доста дълъг процес. Когато един циганин рапортува в родилното, той знае че се е сдобил с източник на доходи от невръстна възраст. Българинът работи и преценява по джоба си колко деца може да си позволи. Циганинът не работи и затова детопроизводството е индустрия.

  26. Svejo: Ние ги интегрираме с жилища и безплатно образование. Те изтърбушват жилищата и нехаят за образованието. Така, че не ми твърди, че интегрирането е наш проблем. Та преброяването в този си вид е пълна фалшификация. Няма реален брой на циганите в България. Няма отчет за милионите по пера отделени за тяхната интеграция / в която фалшиво е заложена презумпцията, че те искат да се интегрират/. 😛

  27. Svejo: @yurukov -Ние ли не ги интегрираме интересно.По тошово време се даваха едни големи пари ако има смесен брак що магал се възползва…малко са ни крадливите цигански организации ли?малко пари ли се наливат от държавата и Европа…а относно родилното аз рапортувах 3 пъти е и определено държавата направи всичко възможно да направи живота ми ад…така че едни цивилизовани държави много добре се справиха миналия век ако ме разбираш…

  28. Интересна интерпретация на данните на НСИ. Само дето не знаем колко са верни. Измежду циганите има много, които се турчеят. И това мисля, че изкривява достатъчно данните. Смъртността, имам чувство, че е косвено изведена и ако е така, също не заслужава доверие.
    Не разбрах, на последната графика мащаба ли си изменил, или си преместил графиката на Сливен по вертикала? А още по-малко – защо…

  29. @ivo_isa – в последната графика съм променил мащаба, за да паснат графиките. Разпределението е подобно в почти всички градове, но се забелязват измествания в някой от тях. Тук показвам две от тях.

  30. Pingback: Sandanski1.com
  31. Бях преброител в последното преброяване и трябва да ви кажа , че тези данни , които изнесе НСИ не могат да бъдат ползвани почти за нищо . Преброяването беше на базата на декларативно изявление на интервюирания . Следователно каквото ти кажат това пишеш . Голяма част от циганите са се декларирали “ българи – православни “ . Голяма част от неграмотните или слабограмотни са се определили с основно образование. И в почти всички графи е така . Ситуацията е много по-отчаиваща . В моя преброителен район беше -празна къща , баба , празна къща , баба . А това е в централен район на общински център .Имах една баба която ми показа документи за 100% инвалидност и беше с направление за Телк за овеличаване на инвалидности . Едно не мога да разбера след като аз , чрез данаците плащам всички тези глупости , дали равноправно на мен плаща и така наречения РОМ ? И друго не мога да разбера – те имат само права , а аз само задължения , кой трябва да се интегрира те или аз ? Много неща не мога да разбера , но невярвам на НСИ , вярвам на учите си .

  32. А бе.пийте по една студена вода,/ако нямате пари за друго/и кажете“БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ.Крайно време е да направим,като ония жаби,дето им пресъхнало блатото-Да прокълнем и да умрем, или всеки да се спасява ,както и където може!

  33. @иван луджов – точно това е идеята – как се самоопределят – това е. Какво искаш – ти да прецениш какви са и да ги пишеш. Така е било през комунизма и данните са били наистина изкривени.

  34. Не , не искам никого да вкарвам в каквито и да било рамки . Исках само да подчертая , че така зададения въпрос за етнос не може да бъде ползван за статистически цели . Аз съм инжинер по образование и за мен статистиката е точна наука .Още повече кое определя етническа принадлежност- деклариране или поведение ?Кое определя стандарт на живот , кое определя духовни потребности за които в това преброяване нямаше един дори въпрос ?

  35. @иван луджов – става въпрос за самоопределяне. Важното в случая е как хората се наричат. За останалото има социология. Трябва да се прави ясно разграничение. Не забравяй, че статистиката, за която говориш съдържа до голяма степен субективизъм от страна на изготвящия – някой трябва да определи дадена група от хора какви са или поне да сложи рамки на културата и съпричастността им. В случая с преброяването всеки решава сам за себе си.

  36. @иван луджов – Жалко! НСИ не ви ли избира с условие грамотни да сте и да не разгласявате данни? И аз приемам с резерви първичните данни, защото са събирани през куп и за грош. Самоопределянето е право на хората, не е задължение. За образованието – прав сте, но и диплом да ви покажат, доказателство не е. Науката си е точна, но данните – няма как да се гарантират….. трябва доверие и култура……Друга тема и не е за късна доба.

  37. @инад – Не знам защо решихте, че НСИ ме е избирал! Не работя за тях и нямам нищо общо. А може би си мислите, че единствено тяхна работа е да анализират данните получени от преброяването?

    Винаги когато нещо не ни харесва, но не можем да посочим конкретна грешка, перваме с ръка и го определяме като боклук. В случая методологията е относително същата, както в изследванията по цял свят. Самоопределянето не може да е задължение и в това се изразява свободата. Плюем циганите, защото си мислим, че не се смятат за българи, а когато се определят като такива в изследването, ги плюем, че не са се преброили като „мангали“. Сякаш са ни отнели законното ни право да се самосъжаляваме колко ни отива на зле държавата и как ни завладяват. Вместо това обаче данните посочват точно обратното – дори и взимайки в предвид, че някои не са се преброили по етнически принцип.

    Що се отнася до образованието – да, преброяването не отразява реалните знания на хората, но това не е изпит, а ПРЕБРОЯВАНЕ.

  38. Днес излезе статия за трафика на хора, продажбата на бебета и проституцията в Сливен. Сетих се за последната графика в тази стататия където описвам с данни от преброяването точно липсващите момичета и мъже в сливен:

    Трафик на хора: Сливен, в квартал „Надежда“, или Долната махала

  39. кой интегрираш с жилища? как? ВИДЕНОВ ПОДАРИ НА ЕДИН МИЛИОН БЪЛГАРИ ЖИЛИЩАТА.. ВИДЕНОВ ИЛИ ПО-ТОЧНО ИНФЛАЦИЯТА

  40. Криптофашистите – десните, тогава в БКП, даваха на циганите да се интегрират чрез строителни войски, демек да са роби. Ако оставаха циганите да се катерят в армията, другите цигани щяха да имат самочувствие за всякакво друго битие и професии. Но когато си на върха на успеха, неуспелите изглеждат просто лапачи. И Джон Голд си мисли същото като героят на Христо Смирненски от Приказка за стълбата, след като успелият е глух и сляп и без съвест.

  41. Отличен анализ! Поздравления!

    Някои хора много биха се поласкали ако немци или англичани се самоопределят като българи и определено недоволстват, че що годе цивилизованите турци не желаят да приемат български (християнски) имена. Подобен „криворазбран патриотизъм“ е разбираем, но трябва също така да се разбира, че българската народност все още има перспектива за развитие, щом като хора от ромското население (вероятно по-напреднало социално-икономически ) се самоопределят като българи. Историята показва, че един етнос прогресира като нация, когато започва да приобщава към себе си други етноси. Така например, немците от Готланд, започват да създават Германия, когато се смесват с не толкова белите келти от Юга и не толкова русите славяни от Изтока. Също така Гръцката цивилизация се създава, когато по-напредналите и мургави южняци (данайците) започват да се смесват със светлите, но по-изостанали йонийци от Севера. Напредъкът на цивилизацията е противопосочен със затварянето на по-цивилизованите спрямо по-изостаналите етноси. Особено важи това, когато изостаналият етнос проявава стремеж към приобщаване, а не към военно конфронтиране с оглед запазване на своя бит (както е било с номадите).
    И т.н. и т.н., разбирате че говоря за това да се подхожда научно-обективно и хуманно, а не – ограничено националистически. Държа да отбележа, че в този смисъл намирам анализът и интерпретацията на г-н Юруков за образцови.

  42. Здравейте, интересно е колко от турците и циганите в София гласуват за ДПС?

  43. Може лесно да се разбере. Ако вземем тези декларирали етническа принадлежност турци или роми и спрямо тях сметнем гласувалите за ДПС излиза 15.5%. Ако включим средната избирателна активност за София и предположим, че е била същата сред въпросните етноси, излиза, че 29% са гласували за ДПС.

    Ето визуализация на първия:
    opendata.yurukov.net/elections/#P3%2F(P…
    И на втория случай:
    opendata.yurukov.net/elections/#P1%2F((P2%2BP3…

    Така може да се каже, че между 15 и 29% от ромското и турското население на София е гласувало за ДПС при предполагаема избирателна активност от 100 до 54%.

  44. Благодаря за бързия отговор.
    Струва ми се, че има неточност в процентите.
    При около 4000 гласували за ДПС в Сфоия, би трябвало да има 60000 и по-малко жители в София.
    Желая приятен ден!

  45. @Евгени – Смятаме спрямо броят българи декларирали турска и ромска етническа принадлечност, нали? Според преброяването от 2011 са съответно 6526 и 18284. Общо 24810. От тях 3837 са гласували за ДПС на предишните парламентарни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.